ελληνική μουσική
    719 online   ·  210.832 μέλη

    Η λέξη «Bitch» είναι μία από αυτές τις δυσάρεστες λέξεις, που όταν ακούγονται σε ένα τραγούδι, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί βγάζουν σπυράκια...

    Bitch - Meredith Brooks

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 04 Μαρ 2012

    Το «Bitch» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο της Meredith Brooks, με τίτλο «Blurring The Edges», που κυκλοφόρησε το 1997.
    Το τραγούδι το έγραψαν η Meredith Brooks και η Shelly Peiken, η οποία έχει γράψει και το «What A Girl Wants» της Christina Aguilera καθώς και πολλά άλλα τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων για τους Backstreet Boys, Britney Spears, Celine Dion, Cher, Cliff Richard, Gladys Knight, Gloria Gaynor, Jennifer Paige, Joe Cocker, Meatloaf, Natalie Cole, Pretenders, κ.α.).

    video 

    Αν και η Meredith Brooks μπήκε στη μουσική σκηνή σε ηλικία 15 ετών, έπρεπε να γίνει 39 χρονών για να βγάλει τον πρώτο της δίσκο και να γνωρίσει τη μεγάλη επιτυχία. Και σίγουρα δεν περίμενε ότι η επιτυχία αυτή θα ερχόταν με ένα τραγούδι που λέγεται… «Bitch»!
    Η λέξη «Bitch» είναι μία από αυτές τις δυσάρεστες λέξεις, που όταν ακούγονται σε ένα τραγούδι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί βγάζουν σπυράκια. Όπως καταλαβαίνετε, ξεπερνάει τη νοητή διαχωριστική γραμμή της αισθητικής. Εντούτοις, 23 χρόνια νωρίτερα, το 1974, ο Elton John είχε γνωρίσει επιτυχία με ένα τραγούδι που λεγόταν «The Bitch Is Back» αποδεικνύοντας ότι ένα τραγούδι που έχει στον τίτλο του τη λέξη «Bitch» μπορεί τελικά να γίνει επιτυχία.

    Bitch - Meredith BrooksΕντούτοις, το τραγούδι δεν γράφτηκε με σκοπό να προκαλέσει και να τραβήξει την προσοχή, αλλά για να δηλώσει ότι οι γυναίκες είναι ατελείς και ανθρώπινες και ο χαρακτηρισμός «bitch» είναι η μία μόνο άποψη της γυναικείας φύσης. Με λίγα λόγια, το τραγούδι πραγματεύεται την πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης και μας λέει πως είναι αδύνατον να ορίσεις τη γυναίκα με μία ταμπέλα.
    Είναι επίσης ένα από τα λίγα τραγούδια που επιτρέπουν μία γυναίκα, ή οποιοδήποτε πρόσωπο νιώθει ότι το αφορά, να ξεφύγει από τα πρότυπα και τις προσδοκίες, που θέτουν οι άνθρωποι και η κοινωνία, και να πει ένα «άντε στο διάολο, δεν θα γίνω αυτός που θέλετε εσείς να γίνω αλλά αυτός που είμαι πραγματικά».

    Το «Bitch» με το ρεφρέν που λέει «Είμαι σκύλα, είμαι ερωμένη, είμαι παιδί, είμαι μητέρα, είμαι αμαρτωλή, είμαι αγία, και δεν νιώθω ντροπή» είναι για τη νέα χιλιετία ό,τι ήταν για την εποχή του το «I Am Woman» της Helen Reddy, μόνο που το τραγούδι της Reddy (που κυκλοφόρησε το 1972) μπροστά στο «Bitch» δεν είναι παρά ένα μεγάλο… «χασμουρητό».

    Bitch - Meredith BrooksΗ Meredith Brooks έχει αρκετά κοινά στοιχεία τόσο με την Sheryl Crow όσο και με την Alanis Morrissette, κάτι που είναι ακόμα πιο εμφανές στην περίπτωση του «Bitch», το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ηχογραφηθεί από την Alanis Morrissette.
    Όπως παραδέχθηκε η Meredith Brooks, το «Bitch» παραλίγο να μην είχε κυκλοφορήσει ποτέ, αφού από τη μια φοβόταν ότι λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιούσε θα αποκλειόταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς κι από την άλλη δεν είχε και τα χρήματα που απαιτούνταν για την ηχογράφηση. Τελικά, δανείστηκε χρήματα από κάποιον φίλο της για να μπορέσει να νοικιάσει το στούντιο όπου έκανε την ηχογράφηση!
    Πιθανόν, λοιπόν, να ήταν οικονομικοί οι λόγοι που η Meredith Brooks έπαιξε όλες τις κιθάρες του δίσκου. Η ίδια όμως δήλωσε σχετικά:
    Αν στο σημείωμα του άλμπουμ είχα γράψει ότι συμμετείχε κάποιος κιθαρίστας, όλοι θα σκέφτονταν ότι εκείνος έπαιξε όλα αυτά τα ωραία πράγματα. Έτσι αποφάσισα να τα κάνω όλα μόνη μου για να αποδείξω ότι μπορώ. Τώρα θέλω όλα τα 13χρονα, και ειδικά τα κορίτσια που δεν έχουν πρότυπα, να με δουν και να πουν «κι εγώ μπορώ να το κάνω αυτό» και να πάνε να πάρουν μια κιθάρα. Όταν μεγάλωνα, δεν υπήρχαν και πολλές γυναίκες κιθαρίστριες για να πάρω ως παράδειγμα.

    Από μουσικής άποψης το «Bitch» βασίζεται σε μία ρυθμική λούπα από drums και συνοδεύεται από μία κιθάρα και riffs που σε όλα τα ρεφρέν δίνουν έμφαση στη λέξη «bitch».
    Την παραγωγή του τραγουδιού την έκανε ο θρυλικός Geza X, μία από της πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Punk σκηνής του Los Angeles, γνωστός κυρίως από τη συνεργασία του με τους Dead Kennedys.

    Bitch - Meredith BrooksΤο single κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 1997 σε ένα ανυποψίαστο κοινό. Οι γυναίκες το λάτρεψαν και το υπερασπίστηκαν, ενώ οι άντρες γούρλωσαν τα μάτια τους.

    Παρά το γεγονός ότι μερικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί προτίμησαν να το παρουσιάσουν ως «ένα τραγούδι της Meredith Brooks», αποφεύγοντας να το κατονομάσουν, το «Bitch» έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α., όπου έγινε χρυσό, και στο Νο 6 της Μεγάλης Βρετανίας. Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 2 στην Αυστραλία, Νο 4 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 5 στο Βέλγιο και τη Νορβηγία, Νο 10 στην Ελβετία, Νο 12 στην Ιρλανδία και Νο 42 στη Γαλλία. Σε κάποιες χώρες, κυρίως τις ασιατικές, κυκλοφόρησε με τίτλο «Nothing In Between».
    Με τον καιρό, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που το απέφευγαν φαίνεται πως το συνήθισαν και άρχισαν να το αναγγέλλουν με τον τίτλο του. Αργότερα κυκλοφόρησαν και διάφορα remix του τραγουδιού που ακούστηκαν περισσότερο στα χορευτικά clubs (E-Team Funky Bitch Edit, Madgroove Mix, Transistor Mix, Todd Terry’s In-House Mix, Untied Mix).

    Bitch - Meredith BrooksΣτο πλαίσιο της προώθησης του single κυκλοφόρησε και μουσικό video, το οποίο δείχνει τη Meredith Brooks με την κιθάρα της και ένα λουλουδάτο φόντο να στροβιλίζεται πίσω της. Καθώς παίζει το τραγούδι, διάφορα γυναικεία αντικείμενα περιφέρονται, όπως κούκλες και ρούχα,  δείχνοντας την μαλακότερη πλευρά της γυναικείας φύσης, η οπτική της οποίας έρχεται σε αντιπαράθεση με τους στίχους και τις υποδηλώσεις μιας… «σκύλας».

    Τον Σεπτέμβριο του 1997, η Brooks ήταν υποψήφια για δύο MTV Video Music Awards στις κατηγορίες Best Female Video και Best New Artist, ενώ τον Φεβρουάριο του 1998 ήταν υποψήφια και για δύο Grammy στις κατηγορίες Best Rock Vocal Performance (Female) και Best Rock Song.

    Θα περίμενε κανείς ότι το τραγούδι αυτό θα γνώριζε και άλλες εκτελέσεις, πράγμα που συνέβη… μόνο που αυτές ήταν παρωδίες!
    Το 2000, ο Αυστραλός κωμικός Chris Franklin κυκλοφόρησε μία παρωδία του τραγουδιού, με τίτλο «Bloke», όπου παρουσιάζει τον τρόπο ζωής ενός στερεοτυπικού Αυστραλού. Η βαριά αυστραλέζικη προφορά του Franklin ήταν ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τραγουδιού, το οποίο ανέβηκε στο Νο 1 της Αυστραλίας πουλώντας πάνω από 140.000 αντίτυπα (2 φορές πλατινένιο). Επίσης ήταν υποψήφιο για δύο ARIA Awards στις κατηγορίες Best Comedy Release και Highest Selling Single και συνεχίζει να απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα στη χώρα.
    Το 2003 ο Αμερικανός κωμικός Mark Eddie συμπεριέλαβε στο δίσκο «Rock N Roll Cuts Part 2» μία παρωδία του τραγουδιού, όπου το «Bitch» αντικαταστάθηκε από το… «Dick» (!) και φυσικά διακωμωδεί τη συμπεριφορά κάποιων αντρών. Χαρακτηριστικά, στο ρεφρέν τραγουδά: «Im a loser, Im a creep, I sleep around with sheep»!
    Επίσης, το αμερικάνικο κωμικό συγκρότημα Raymond And Scum έβγαλαν τη δική τους εκδοχή, με τίτλο «Blair Witch» παρωδώντας την ομώνυμη ταινία.

    Το «Bitch» ακούγεται στην ταινία «Αυτό Που Θέλουν Οι Γυναίκες» (What Women Want, 2000) στη σκηνή όπου ο Nick (που υποδύεται ο Mel Gibson) τραγουδά και δοκιμάζει διάφορα γυναικεία προϊόντα για την επιχείρησή του. Επίσης, ακούγεται στις ταινίες «The Beautiful Ordinary» (γνωστή και ως «Remember The Daze», 2007) και «The Rebound» (2009) καθώς και σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Geld Oder Liebe» (1997). Το τραγούδι περιλαμβάνεται επίσης στα παιχνίδια «Sunfly 90’s Karaoke» και «SingStar ’90s».

    Το τηλεοπτικό κανάλι VH1 το κατέταξε στο Νο 79 των 100 καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας του 1990.

     

    BITCH – Meredith Brooks

    I hate the world today
    You're so good to me
    I know but I can't change
    tried to tell you but you look at me
    like maybe I’m an angel underneath
    innocent and sweet
    Yesterday I cried
    You must have been relieved to see the softer side
    I can understand how you'd be so confused
    I don't envy you
    I am a little bit of everything
    all rolled into the one

    I'm a bitch, I'm a lover
    I'm a child, I'm a mother
    I'm a sinner, I'm a saint
    I do not feel ashamed
    I'm your hell, I'm your dream
    I'm nothing in between
    You know you wouldn't want it any other way

    So take me as I am
    this may mean you have to be a stronger man
    Rest assured that when I start to make you nervous
    and I'm going to extremes
    tomorrow I will change
    and today won't mean a thing

    I'm a bitch, I'm a lover
    I'm a child, I'm a mother
    I'm a sinner, I'm a saint
    I do not feel ashamed
    I'm your hell, I'm your dream
    I'm nothing in between

    Just when you think you've got me figured out
    the season is already changing
    You think it' cool you do what you do
    and don't try to save me

    I'm a bitch, I'm a lover
    I'm a child, I'm a mother
    I'm a sinner, I'm a saint
    I do not feel ashamed
    I'm your hell, I'm your dream
    I'm nothing in between
    You know you wouldn't want it any other way (x2)

    I'm a bitch, I am a tease
    I'm a goddess on my knees
    when you hurt, when you suffer
    I'm your angel undercover
    I've been numbed, I'm revived
    can't say I'm not alive
    You know I wouldn't it any other way

     

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #24367   /   04.03.2012, 14:14   /   Αναφορά
    Απ΄οτι κατάλαβα, ο τίτλος μάλλον 'λογοκρίθηκε' στις ασιατικές χώρες... ελπίζω να μην έπεφτε 'μπιπ' όπου το τραγουδούσε κι όλας! (θα το κατέστρεφαν).

    Στο 'ελληνικό' του, θυμίζει στιχουργικά ένα τραγούδι του Γιάννη Πάριου. Χαρακτηρισμοί προς το γυναικείο φύλο και η κατάληξη... όπως προτείνει η Meredith Brooks: 'You know you wouldn't want it any other way' και συμφωνεί ο Πάριος: 'Να λοιπόν γιατί σ' αγάπησα'...
    #24987   /   20.07.2012, 11:10   /   Αναφορά

    Πολύ όμορφοι οι στίχοι, εξαιρετική η ερμηνεία, όσο για τη λούπα της ντραμς μάλλον εξουδετερώνεται από τον ηλεκτρισμό και την υπόλοιπη ενορχήστρωση...


    Τα άρθρα σου έχουν ενδιαφέρον CHE, παρέχοντας πληροφορίες, που κάνουν τον αναγνώστη ευτυχή μιας και τον οπλίζουν με γνώσεις. Μου θυμίζουν λίγο τις όμορφες εκπομπές, του παλιού καλού κρατικού ραδιοφώνου...


    Καλή συνέχεια !!!