ελληνική μουσική
    682 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Thalia: η θρυλική star από το Μεξικό

    Από τον Καναδά και την Αυστραλία, μέχρι την Ιαπωνία και την Λατινική Αμερική η Ταλία κατάφερε να μετατραπεί σε συνώνυμο της επιτυχίας.

    Thalia: η θρυλική star από το Μεξικό

    Γράφει ο G-Bionic
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 13 Μαρ 2012

    Μέσα σε μια καριέρα που μετράει 3 δεκαετίες, έχει περάσει από τις σαπουνόπερες και τον κινηματογράφο στην κατάκτηση των μουσικών charts και την ειδωλοποίηση. Δεν είναι τυχαίο πως την αποκαλούν "Μαντόνα του Μεξικού". Η Ταλία δεν είναι απλά μία ακόμη τραγουδίστρια, αποτελεί από μόνη της ξεχωριστό κεφάλαιο στη μουσική και γενικά στον χώρο του θεάματος. Στην Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της δόξας στα τέλη της δεκαετίας του 90 κυρίως λόγω της επιτυχίας που γνώρισαν οι σειρές της στην τηλεόραση και έπειτα λόγω της επιτυχίας με τους δίσκους Amor a la mexicana και Arrasando. Ωστόσο, ο δρόμος της προς την κορυφή δεν ήταν εύκολος, αν λάβουμε υπόψη ότι στο Μεξικό ξεκίνησε την καριέρα της ήδη από το 1981.

    Στα 80s, πέρασε από διάφορα συγκροτήματα όπως τους Din Din και στην συνέχεια τους Timbiriche, κατορθώνοντας σε πρώτη βάση να χτίσει μια καριέρα στην λατινόφωνη αγορά. Παράλληλα πέρασε από το θέατρο στην τηλεόραση και στην πρώτη της τηλεοπτική επιτυχία το 1987 με την νεανική σειρά Quinceanera (Δεκαπεντάχρονη). Συνδυάζοντας μουσική και ηθοποιία, δημιούργησε μια στέρεη βάση θαυμαστών που θα την στήριζαν μετέπειτα στην εμφάνιση της ως solo τραγουδίστρια. Το 1990 λοιπόν κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος με τίτλο το όνομα της, από τον οποίο αρκετά singles έγιναν επιτυχίες σε Μεξικό, Ισπανία και Λατινική Αμερική. Μετά από την κυκλοφορία 2 δίσκων μέσα στα 2 επόμενα χρόνια (Mundo de Cristal - 1991, Love - 1992) της έγινε πρόταση να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά Μαρία Μερσέντες, την πρώτη από μία τριλογία δραματικών σαπουνόπερων με το όνομα "Η τριλογία με τις Μαρίες".

    Thalia: η θρυλική star από το ΜεξικόΤόσο αυτή η σειρά, όσο και οι 2 επόμενες (Μαριμάρ - 1994, Μαρία της γειτονιάς - 1995) προβλήθηκαν σε πάνω από 180 χώρες με μεγάλη επιτυχία. Η Ταλία κατάφερε να γίνει αγαπητή σε ένα κοινό που ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και που την έφτασε πολύ σύντομα στην κορυφή. Η επιτυχία συνεχίστηκε μέχρι και το 1999 όταν γύρισε την τελευταία της δουλειά για την τηλεόραση, την γνωστή σε όλους μας "Ροζαλίντα".

    Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Το πρόσωπό της ειδωλοποιήθηκε και η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που με τα χρόνια της αποδόθηκε επάξια ο τίτλος της βασίλισσας της σαπουνόπερας.

    Μέσα στην δεκαετία του 90, αξέχαστη θα μείνει και η συνεισφορά της στην μουσική. Δίσκοι όπως En extasis (1995) και Amor a la mexicana (1997) της έφεραν χρυσές, πλατινένιες και διαμαντένιες πλακέτες από όλο τον κόσμο λόγω των ιδιαίτερα υψηλών πωλήσεων, ενώ τραγούδια σαν το Piel morena ή το Amor a la mexicana παρέμειναν κλασσικά και διαχρονικά για την ιστορία της ισπανόφωνης μουσικής.

    Thalia: η θρυλική star από το Μεξικό
    Η νέα δεκαετία του 2000 την βρήκε να πολλαπλασιάζει την επιτυχία της με δίσκους όπως το Arrasando (2000), το Thalia 2002 και το The sixth sense (2005) να φτάνουν στις κορυφές των charts σε δεκάδες χώρες. Ωστόσο, η ίδια εγκατέλειψε την τηλεοπτική της καριέρα και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κυκλοφορία μουσικών δίσκων, στις live εμφανίσεις της και μετέπειτα στον επιχειρηματικό κόσμο, και την δημιουργία μιας οικογένειας.

    Η ικανότητά της να παρουσιάζει ποικιλία στο μουσικό υλικό της και να πειραματίζεται με τους ήχους, την βοήθησαν να παραμένει ενεργή στον χώρο της μουσικής και να αποτελεί σημείο αναφορές για δεκάδες άλλους καλλιτέχνες. Αυτό αποδείχτηκε και με τον τελευταίο της δίσκο ζωντανής ηχογράφησης που φέρει τον τίτλο Primera Fila και κατόρθωσε να περάσει σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Η Ταλία μέσα σε μια εποχή που η μουσική δισκογραφία περνάει κρίση, καταφέρνει να υπενθυμίζει πως η καλή μουσική ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά εξελίσσεται και θριαμβεύει.

    Με συνολικές πωλήσεις πάνω από 40.000.000 αντίτυπα και μία θέση στο βιβλίο των Γκίνες ως η πιο εμπορική Μεξικάνα τραγουδίστρια σε διεθνές επίπεδο, η Ταλία είναι φαινόμενο που δεν πρόκειται να "σβήσει"...

    Ενδιαφέροντα στοιχεία :

    - Η Ταλία το 1996 ηχογράφησε ένα δίσκο στη διάλεκτο tagalog των Φιλιππίνων, που μετατράπηκε στον 2ο πιο εμπορικό δίσκο στις Φιλιππίνες όλων των εποχών.

    - Το 1987 υπέγραψε ένα 15ετές συμβόλαιο με τον τηλεοπτικό όμιλο Televisa, και παραμένει μέχρι σήμερα το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης.

    - Το τραγούδι Amor a la mexicana βρίσκεται στην θέση #6 με τα 100 πιο εμπορικά ισπανόφωνα singles της δεκαετίας του 90.

    - Έχει στην κατοχή της 3 δίσκους με διαμαντένια επικύρωση στο Μεξικό.

    - Όταν ήρθε στην Ελλάδα το 2000 για να της απονεμηθούν χρυσές πλακέτες, προκάλεσε παραλήρημα τόσο με τον ερχομό της στο αεροδρόμιο όσο και στο χώρο που ήταν προγραμματισμένο να υπογράψει αυτόγραφα στους θαυμαστές της.

    - Κατέχει το ρεκόρ εξωφύλλων της ισπανικής έκδοσης του περιοδικού People.

    - Είναι μητέρα δύο παιδιών και είναι παντρεμένη με τον δισκογραφικό παραγωγό Tommy Mottola, πρώην σύζυγο της Mariah Carey.

    - Αποτελεί την 3η πιο εμπορική τραγουδίστρια της Latin Pop μουσικής μετά την Gloria Estefan και την Shakira.


    Tags
    Μουσικά Είδη:LatinLatin PopPopΚαλλιτέχνες:Gloria EstefanMariah CareyShakira



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #24442   /   18.03.2012, 18:19   /   Αναφορά
    Ποιος έζησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90 και δεν γνωρίζει την Thalia; Κανείς!

    Έχει κομμάτια που κατατάσσονται στα αγαπημένα μου, όπως το Entre el mar y una strella, No me enseñaste, Regresa a mí...

    Είναι πραγματικά είδωλο σ'αυτό που κάνει.