0
ελληνική μουσική
online 168·160.581 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Η Έντα και η Θάλασσα

Ένας έλληνας συνθέτης στο εξωτερικό, αναρωτιέται πως τα καταφέραμε έτσι παγκοσμίως, να κατακλυζόμαστε απο άπειρη μέτρια μουσική, η οποία ελάχιστα προσφέρει...

Η Έντα και η Θάλασσα

προφίλΓράφει ο NSpiliotis3 άρθρα στο MusicHeaven
Σάββατο 05 Μαΐου 2012

«Ο άνθρωπος που δε συγκινείται απ’ τη μουσική είναι ικανός για προδοσίες, στρατηγήματα & αρπαγές.
Να δυσπιστείτε σ’ έναν τέτοιο άνθρωπο».
Σαίξπηρ


Ένας έλληνας συνθέτης στο εξωτερικό, αναρωτιέται ποιά είναι τα σύνορα της μουσικής, σε ποιό μουσικό θεό πιστεύουμε και πως τα καταφέραμε έτσι παγκοσμίως, να κατακλυζόμαστε απο άπειρη μέτρια μουσική, φτηνή διαφήμιση η οποία ελάχιστα προσφέρει και να καταναλώνουμε μπερδέυοντας την ψυχαγωγία με τη διασκέδαση, το όνειρο με την ματαιοδοξία και το εφήμερο με το διαχρονικό. 

Τα τελευταία 10 χρόνια σε αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού αναλύονται οι νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου (μέσω fMRI) και τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τον εξέχοντα ρόλο της κλασικής μουσικής στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μερών του εγκεφάλου, στην ηρεμία του σώματος αλλά και στην αφύπνισή του, ακόμα και σε περιπτώσεις σημαντικών και χρόνιων ασθενειών.

Ενώ λοιπόν η μουσική φαίνεται πλέον να μην έχει σύνορα και φραγμούς, ενώ παράγεται απο την μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη και απο το συναυλιακό χώρο της δύσης μέχρι και την καθημερινή τελετή της αφρικάνικης ηπείρου, παρ'όλα αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό της μουσικής που "πουλάει" ή που ακούγεται περισσότερο απο κάθε άλλη, είναι μια μουσική, η οποία αληθινά δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Είναι βέβαιο οτι όλες οι μουσικές έχουν το ρόλο τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ταυτόχρονα η κάθε κοινωνία έχει την τέχνη που της αξίζει. Ακόμα όμως και σε αυτή την συγκεκριμένα δομημένη κοινωνία, που στις μέρες μας, ειλικρινά, προσπαθούμε να αλλάξουμε, πρέπει να υπερισχύσει μια άλλη μουσική παιδεία. Αυτή που θα εξυψώνει την ανθρώπινη ψυχή και θα παραμένει να αιωρείται γαλήνια.

Με αφορμή τον έρωτα, ότι πιο σημαντικό μου έχει δώσει η ζωή μέχρι σήμερα, και στα πλάισια των σπουδών μου στο εξωτερικό, συνέθεσα ένα κομμάτι για κλασσική κιθάρα.  Ένα κορίτσι απο την Τουρκία μάγεψε τη σκέψη μου και τη συνείδησή μου, και σαν λαμπρή  μούσα, κατέλαβε τα όνειρά μου. Το έργο που δημοσιεύω στο περιοδικό σας ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2012 και ονομάζεται Eda ve Derya (Η Έντα και η Θάλασσα).

"Η μουσική είναι ο ήχος των συναισθημάτων."
Πρόσφατα άρθρα από τον ίδιο
Σχετικά άρθρα
Tags
Μουσικά Όργανα:κιθάραΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (1)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

giovan23 Chat
Συγχορδία Μινόρε
#24598   /   05.05.2012, 16:47   /   Αναφορά

Το άρθρο αυτό σε συνδυασμό με το άρθρο για την Παραδοσιακή μας μουσική εδώ

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3362

τα θεωρώ από τα καλύτερα.

ΕυχαριστώΣχόλια από άλλες δημοσιεύσεις