ελληνική μουσική
    520 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Έξαλλος ο Λάκης Χαλκιάς με τον Πετρολούκα Χαλκιά

    Πως κάποιοι παραποιούν την ιστορία της παραδοσιακής μας μουσικής...

    Έξαλλος ο Λάκης Χαλκιάς με τον Πετρολούκα Χαλκιά

    Κυριακή 06 Μαΐ 2012

    Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης
    Φωτογραφίες από το αρχείο του Λάκη Χαλκιά


    Οφείλω να ομολογήσω ότι ελάχιστα γνωρίζω για την παραδοσιακή μας μουσική  και τους ανθρώπους που την υπηρέτησαν. Στα 33 χρόνια που δούλεψα σαν παραγωγός μουσικών αλλά και θεατρικών εκδηλώσεων δεν έτυχε να ασχοληθώ με το δημοτικό μας τραγούδι.

    Πριν μερικούς μήνες έγραψα ένα κείμενο για τον φίλο μου τον Λάκη Χαλκιά,τον σημαντικό αυτό καλλιτέχνη που στα πενήντα χρόνια της πορείας του στο χώρο του τραγουδιού συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Λεοντής αλλά και ο Τσιτσάνης, ο  Βαμβακάρης, ενώ παράλληλα - σαν συνεχιστής του έργου της μεγάλης Ηπειρώτικης οικογένειας των Χαλκιάδων – υπηρέτησε πιστά και την παραδοσιακή μας μουσική όπως έκαναν οι πρόγονοι του και βέβαια ο μεγάλος πατέρας του, ο κορυφαίος κλαρινίστας Τάσος Χαλκιάς.

    Αν και εδώ και δυο χρόνια έχω εγκαταλείψει την παραγωγή μουσικών εκδηλώσεων, δέχτηκα την πρόταση του Λάκη Χαλκιά να οργανώσω στις 5 Ιουλίου στα Γιάννενα μια συναυλία-αφιέρωμα στον πατέρα του Τάσο Χαλκιά με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του.

    Επειδή πάντα είχα μια.. «μανία» να περνάνε τα πάντα από τα χέρια μου στην οργάνωση μιας εκδήλωσης, άνοιξα πολλά βιβλία, διάβασα πολλά κιτρινισμένα αποκόμματα εφημερίδων, έψαξα στο διαδίκτυο, μίλησα με τον Λάκη πολλές φορές για να μάθω τα πάντα για τον πατέρα του. Σήμερα νιώθω σαν να τον είχα γνωρίσει αυτόν τον άνθρωπο.. Αυτόν το χαμογελαστό άνθρωπο, όπως τον περιγράφουν όσοι τον έζησαν, τον λαϊκό καλλιτέχνη που ξεκίνησε από ένα χωριό της Ηπείρου-παιδάκι πεινασμένο και αγράμματο - και βρέθηκε να παίζει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και να τον υμνούν σπουδαίοι «σπουδαγμένοι» της μουσικής άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτόν τον άνθρωπο που εξήντα ολόκληρα χρόνια πάλεψε να κρατήσει την παράδοση μας ζωντανή και να την μεταφέρει ατόφια στους νεώτερους..

    Μια ήταν η φράση που έλεγε μέχρι τα τελευταία του ο μπάρμπα Τάσος:

    «Την παράδοση και τα μάτια σας!!!»

    Την παράδοση που δυστυχώς στις μέρες μας κάποιοι παραποιούν, εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν.. Εχουμε φτάσει  σήμερα να πιστεύουμε όλοι μας, ότι το παραδοσιακό μας τραγούδι -το τραγούδι που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων- είναι αυτό που «τραγουδούσε» κάποια κυρία που δυστυχώς τα ΜΜΕ την εκμεταλλεύτηκαν και στο τέλος την «διέλυσαν» ή αυτό που τραγουδά κάποιος κύριος με αστραφτερά κοστούμια -στυλ Φλωρινιώτη-  με πολλά δακτυλίδια !!

    Δεν είναι αυτό το παραδοσιακό μας τραγούδι!.

    Το «δικό» μας τραγούδι είναι αυτό που υπηρέτησε η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αϊδονίδης, ο Γιώργος Κόρος, ο Αριστείδης Μόσχος, ο Γιάννης Βασιλόπουλος και άλλοι παραδοσιακοί μουσικοί – οι περισσότεροι «ασπούδαχτοι». Είναι αυτό που υπηρέτησε εξήντα χρόνια ο Τάσος Χαλκιάς και πριν από αυτόν η οικογένεια του, οι πέντε γενιές των Χαλκιάδων από την Ηπειρο.

    Ακουγα τα τελευταία χρόνια για κάποιο κλαρινίστα με το όνομα Πετρολούκας Χαλκιάς. Ρώτησα τον Λάκη Χαλκιά τι σχέση έχει αυτός ο άνθρωπος με την οικογένεια του - μια και γράφοντας για τον Τάσο Χαλκιά, λόγο της συναυλίας - δεν βρήκα να έχει καμία σχέση με την οικογένεια των Χαλκιάδων…Ο Λάκης μου είπε ότι είναι απλή συνωνυμία, ένιωθα όμως ότι κάτι τον ενοχλούσε σε αυτή την ιστορία χωρίς να μου λέει τίποτε άλλο…

    Αρχισα να ψάχνω – αυτή η.. «μανία» που λέγαμε- γι αυτόν τον «άλλο» Χαλκιά…

    Ανοιξα στο διαδίκτυο την wikipedia -που όλοι γνωρίζουν ότι την γράφουν οι αναγνώστες της σε όλο τον κόσμο..

    Διαβάζω για τον Πετρολούκα: «Είναι μουσικός μέλος μιας οικογένειας ξακουστής για την συνεισφορά της στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική».

    Πάω στο facebook σε μια σελίδα που έφτιαξε κάποιος για εκείνον.. Διαβάζω: «Ενας μουσικός μέλος μιας οικογένειας ξακουστής για την συνεισφορά της.. κλπ ».

    Διαβάζω στο musicheaven,gr [14-12-2004] να λέει ο ίδιος: «Πέντε γενιές τώρα καθεμιά τους βγάζει κι από ένα κλαρίνο υποχρεωτικά.»

    Βλέπω στο musicpaper.gr [27-4-2012] να μιλά ο ίδιος στον κ.Σωτήρη Μπέκα [ σε video] και να λέει πως συνάντησε στην Αμερική τον Γκούντμαν και πως εκείνος τον θαύμασε όταν τον άκουσε να παίζει κλαρίνο χωρίς να ξέρει να διαβάζει νότες!..

    Κάπου τα είχα  διαβάσει αυτά.. Bρήκα δημοσίευμα  του 1963 που έλεγε:

    «Ο Τάσος Χαλκιάς καλεσμένος της δισκογραφικής εταιρείας «Alector» της Νέας Υόρκης φεύγει για την Αμερική όπου ηχογραφεί εκατό τραγούδια και συγχρόνως εμφανίζεται στην «Σπηλιά» όπου συναντάει τον περίφημο τζαζίστα-κλαρινίστα Μπένι Γκούντμαν και ηχογραφεί μαζί του ένα μοιρολόι στην ταινία «Αντί» του Ρίτσαρντ Σαραφιάν. Δεν μπορούσε ο Γκούντμαν να διανοηθεί πως είναι δυνατόν να παίζει ο Χαλκιάς τόσο άψογα χωρίς να ξέρει να διαβάζει νότες!!»

    Σας θυμίζει κάτι;;

    Στην ίδια σελίδα του musicpaper.gr, ακολουθεί συνέντευξη του Πετρολούκα στον κ. Μπέκα στην οποία λέει σε κάποιο σημείο: «Δεν είχα συγγενική σχέση με τον μπάρμπα Τάσο Χαλκιά, απλά συνεργάστηκα κάποια στιγμή μαζί του!.»

    ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!

    Και όμως δεν τελειώνει εδώ η.. «ιστορία» μας..

    Εχουμε και χειρότερα που αποδεικνύουν πόσο «μικρός» είναι αυτός ο άνθρωπος που έφτασε στα ογδόντα του χρόνια να σφετερίζεται την ιστορία του μεγαλύτερου Ηπειρώτη παραδοσιακού καλλιτέχνη του Τάσου Χαλκιά εκμεταλλευόμενος την συνωνυμία τους…

    Πριν λίγες μέρες, την πρωτομαγιά ο Πετρολούκας εμφανίστηκε μαζί με μουσικούς από την δική του οικογένεια σε γνωστό εστιατόριο στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.. Γι αυτή του την εμφάνιση έβγαλε δελτίο τύπου που το διαβάζω δημοσιευμένο παντού πχ zoogla.gr [3-4-2012], music.net.cy [21-4-2012], monopoli.gr [3-4-2012], culturenow.gr [30-3-2012] κα.

    Παντού το ίδιο, άρα - για τους γνωρίζοντες - χωρίς αμφιβολία πρόκειται για δικό του «δελτίο τύπου»

    Διαβάζω λοιπόν: «Ο Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ένας από τους ζωντανούς μύθους της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Στο κλαρίνο του ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ, ΔΑΚΡΥΖΕΙ, ΜΟΙΡΟΛΟΓΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…»

    Πραγματικά έπεσα από τα «σύννεφα»!Τα λόγια αυτά - έστω παραφρασμένα- δεν γράφτηκαν για τον Πετρολούκα!

    Τα λόγια αυτά γράφτηκαν την 1 Μαρτίου του 1985 από τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο για τον Τάσο Χαλκιά!!! Γράφει ο ποιητής:

    «ΣΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΑ ΒΟΓΓΑΕΙ, ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ, ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ, ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ…»

     

    Ο Ρίτσος για τον Τάσο Χαλκιά
    Ο Ρίτσος για τον Τάσο Χαλκιά

    Για όλα τα πιο πάνω ζήτησα το σχόλιο του Λάκη Χαλκιά. Εγινε έξαλλος όταν είδε όλα τα δημοσιεύματα που του έστειλα. Να η απάντηση του..         

    « Ποτέ μου δεν περίμενα ότι θα έρθει η εποχή που όλοι μας θα ζήσουμε αυτή την τραγική πολιτιστική και πολιτισμική εξαθλίωση, την κατάπτωση όλων των αξιών που έφεραν και την οικονομική πτώχευση που χτύπησε ανελέητα τον λαό μας. Έναν λαό που άντεξε σε φοβερές καταστάσεις εκατοντάδες χρόνια, να τον βλέπεις να γελοιοποιείται, να ξεπουλάει την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του προκειμένου να παίξει σε  παιχνίδια ενός ξετσίπωτου, και γελοίου τηλεοπτικού κόσμου που έχει εκπορνεύσει την ψυχή και το πνεύμα μεγάλου μέρους του λαού μας και κυρίως της νεολαίας.. Έτσι δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν πρότυπα για όλα τα είδη της τέχνης με ατάλαντους, ακαλλιέργητους και θρασύς ανθρώπους..

    Ο μεγάλος Γιάννης Τσαρούχης είχε πει μια σοφή φράση το: «ότι δηλώσεις είσαι»! Πόσο δίκαιο είχε και πόσο μακριά έβλεπε!.

    Σήμερα πολλοί  έχουν κάνει «επάγγελμα» να κλέβουν πράγματα που οι προηγούμενοι καλλιτέχνες είχαν χτίσει με θυσίες και αίμα, αφού τράβηξαν τα πάνδεινα για να δικαιωθούν και να φτάσουν την τέχνη τους στα πέρατα του κόσμου.

    Τώρα έχουμε τρωκτικά, και αρπακτικά οι οποίοι βγαίνουν στο «γυαλί» και λένε κάθε είδους ψέματα και βλακείες και αφού ο κόσμος είναι απληροφόρητος η δεν μπορεί να διασταυρώσει την αλήθεια, καρπώνονται με τα ψέματα τους τη «δόξα» των άλλων για να οικονομήσουν!!.

    Αυτό συμβαίνει εδώ και είκοσι χρόνια και με την ιστορία της δικής μου οικογένειας των Χαλκιάδων.

    Έχουν βγει ορισμένοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το έργο κυρίως του πατέρα μου Τάσου Χαλκιά, λέγοντας ακόμα ότι είναι και μέλη της οικογένειας μας, όπως ένας που παίζει και ίδιο όργανο με εκείνον, ο λεγόμενος Πέτρο Λούκας «Χαλκιάς». Αυτός, με εκείνο το συνεχές γελοίο όσο και βλακώδες  χαμόγελο και ύφος κάθεται και διηγείται στις τηλεοράσεις  ιστορίες που ούτε στο όνειρό του θα μπορούσε να τις έχει ζήσει. Ιστορίες που αφορούν τον πατέρα μου και τις παρουσιάζει σαν δικές του..

    Προσπαθεί να οικειοποιηθεί όλα όσα έχτισε ο Τάσος Χαλκιάς - πληρώνοντας τα πολύ ακριβά, αφού στην Αμερική ο πατέρας μου έχασε την υγεία του το 1960 προκειμένου να εξασφαλίσει μια στέγη για την οικογένειά του.

    Είναι η πρώτη φορά που αναφέρομε σ’ αυτό τον άνθρωπο, γιατί όποτε τον βλέπω στην τηλεόραση γίνομαι εξωφρενών..Λυπάμαι όμως και αυτούς που τον φιλοξενούν στις εκπομπές τους, δείχνει την άγνοια τους, γιατί αν γνώριζαν την αξία του Τάσου Χαλκιά και το έργο της οικογένειας των Χαλκιάδων δεν θα προσπαθούσαν να  υποβαθμίσουν και να υποτιμήσουν το έργο της μεγαλύτερης μουσικής οικογένειας της χώρα μας.

    Λυπάμαι που αναγκάζομαι σήμερα να καταγγείλω αυτό το πρόσωπο, όμως του έχω  παραγγείλει πολλές φορές ότι αυτό που κάνει είναι αντιδεοντολογικό, πρόστυχο και άνανδρο, δυστυχώς όμως συνεχίζει χωρίς ντροπή να μην σέβεται  τίποτα. Τι θέλει, στα ογδόντα του να τον σύρω στα δικαστήρια; Δεν μπορώ να το κάνω..  

    Είναι η τελευταία φορά που αναφέρομαι σε αυτό το άτομο και βέβαια ελπίζω να σοβαρευτούν και κάποιοι - που έχουν εκπομπές- και κάνουν τους ειδικούς  στα θέματα της παράδοσης μας και φιλοξενούν τέτοιους «παραχαράχτες.»!!

    ΟΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ… 

    Ετσι για την «ιστορία» θα κλείσω αυτό το κείμενο με το ποια  πραγματικά είναι η οικογένεια των Χαλκιάδων, με την οποία ο Πετρολούκας  δεν έχει καμία σχέση και ας προσπαθεί να ταυτιστεί μαζί της εκμεταλλευόμενος το κοινό τους επώνυμο…

    Εκατόν πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που οι κομπανίες των Χαλκιάδων  άρχισαν να γυρίζουν από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό παίζοντας και τραγουδώντας τις χαρές και τις λύπες του λαού μας,  σε γιορτές, σε γάμους, σε πανηγύρια δημιουργώντας και αντλώντας από την μεγάλη δεξαμενή της μουσικής παράδοσης του τόπου μας που χάνεται στα βάθη των αιώνων, στην επαφή λαών και πολιτισμών, σε αυτό το σταυροδρόμι της ανθρώπινης ιστορίας που λέγεται Ελλάδα. Διατήρησαν αυτόν τον θησαυρό μέχρι τις μέρες μας, παραδίδοντας τον από  πατέρα σε γιο σε πέντε γενιές, ατόφιο με τιμιότητα και αγάπη πλουτίζοντας τον με νέα κάθε φορά ακούσματα και νέες αξίες από τις λαϊκές εμπειρίες της κάθε γενιάς…

    Οι Χαλκιάδες κατάγονται από την Ηπειρο.

    Ο γενάρχης – δάσκαλος στο επάγγελμα, που έπαιζε μαντολίνο και λαούτο- Αντώνης Κάμψος [1824-1887], ύστερα από μια μάχη με τους Τούρκους κατέβηκε από την Αλβανία στα Γιάννενα, όπου άλλαξε το όνομα του και το έκανε Χαλκιάς κι έτσι εμφανίζεται η πρώτη γενιά των Χαλκιάδων.

    Στην δεύτερη γενιά ανήκει ο Μήτρος Χαλκιάς [1841-1909] που έπαιζε κλαρίνο.

    Στην τρίτη γενιά  ο Πολυχρόνης, λαούτο [1867-1917]  και ο Λάμπρος, κλαρίνο [1869-1923].

    Στην τέταρτη  γενιά ανήκουν ο Μάνθος, κλαρίνο [1895-1945] ο Μήτσος, βιολί [1900-1967] ο Νίκος, κλαρίνο [1904-1992] ο Φώτης λαούτο,τραγούδι [1907-1973] ο Κυριάκος, βιολί,τραγούδι [1910-1992] και ο Τάσος Χαλκιάς, κλαρίνο [1914-1992].

    Ο Τάσος Χαλκιάς
    Ο Τάσος Χαλκιάς

    Μέχρις εδώ ήταν όλοι τους πρακτικοί μουσικοί αλλά μαστόροι στο είδος τους με αναγνώριση σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό όπως ο Τάσος Χαλκιάς που ο ήχος από το κλαρίνο του συγκίνησε τις ψυχές των ξενιτεμένων Ελλήνων.

    Στην πέμπτη γενιά ανήκουν ο Μάνθος, ο Λάμπρος, ο Χρόνης, ο Βαγγέλης, ο Νίκος, ο Χρήστος και ο γνωστός τραγουδιστής Λάκης [Μιχάλης] Χαλκιάς.

    Ο Τάσος με τον γιό του Λάκη Χαλκιά
    Ο Τάσος με τον γιό του Λάκη Χαλκιά





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #24600   /   06.05.2012, 00:39   /   Αναφορά

    Τι καταπληκτική ιστορία!!! Ιδέα δεν είχα και όπως πολλοί -ίσως- έπεσα απ΄τα σύννεφα όπως συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις!!! Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

    #24603   /   06.05.2012, 14:39

    Τι να πω ρε παιδιά;Έχω χάσει πάσα ιδέα για τον Πετρολούκα Χαλκιά.Κακώς που ο Λάκης Χαλκιάς δεν βγήκε τόσα χρόνια να τα πει ,να τα γνωρίζει ο κόσμος και άφησε κάποιον να κάνει καριέρα πατώντας πάνω στο όνομα του πατέρα του.Ο κόσμος είχε δικαίωμα να γνωρίζει.


    #24601   /   06.05.2012, 02:56   /   Αναφορά

    Ρουφιάνα έρευνα... τίποτα κρυφό...


    ΕΥΓΕ !!!


    Το εμπεριστατωμένο, αποτέλεσμα κύκλιο, αγάπης μελέτης έρευνας...


    Τι εύρημα: το χειρόγραφο-ντοκουμέντο-πειστήριο του Ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου


    Οποία ομορφιά: το "γενεαλογικό" σημείωμα της οικογένειας-δημιουργών


    Η σπουδαιότητα: της φανέρωσης αληθειών (αν και η απορία των τόσων ετών άγνοιας-σιωπής παραμένει, μιας κι ο Πετρολούκας γράφτηκε, με ξύλινα στοιχεία, πρωτοσέλιδα και μη, στην ημεδαπή κι αλλοδαπή πολλάκις, πηχιαία)


    ουδέν κρυπτόν πάντως υπό "ρουφιάνας" (musicheaven.gr-Δημήτρη Κραουνάκη) έρευνας...


    και πάλι ΕΥΓΕ !!!



    Υ.Γ. ως ηθικόν (εκ του άρθρου) δίδαγμα:


    "Την παράδοση και τα μάτια σας!!!"

    CHE
    #24602   /   06.05.2012, 07:55   /   Αναφορά

    Συγχαρητήρια και για το άρθρο και την έρευνα -που γνωρίζω πολύ καλά ότι απαιτεί πάρα πολύ χρόνο.


    Θα ήθελα να προσθέσω ένα απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στο Δίφωνο (τεύχος 161, Μάιος 2009) και θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σ' αυτό (αν δηλαδή αληθεύει ή αν πρόκειται για άλλη μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας):


    ''Το 1960 ο Πετρολούκας Χαλκιάς, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο του ηπειρώτικου κλαρίνου, μεταναστεύει στην Αμερική, όπου παραμένει επί είκοσι χρόνια. Διαδίδει την ηπειρώτικη μουσική και αποκτά μέχρι και την αμερικανική υπηκοότητα. Γίνεται μέλος στο σωματείο μουσικών, το οποίο αριθμούσε 8.000.000 μέλη. Σε μια συνέλευση του σωματείου, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, έρχεται η σειρά του να παίξει τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του. Κανείς από τους υπόλοιπους δεν μπορεί να ακολουθήσει τη μελωδία και τα γυρίσματα. Ένας από τους μεγάλους συνθέτες, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο χώρο, ζητάει από τον Πετρολούκα να αγοράσει τα δικαιώματα μιας απλής πωγωνίσιας μελωδίας, έναντι 1.000 δολαρίων, θέλοντας να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μουσική μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο. Ήταν η βάση για το τραγούδι «That’s The Way I Like It»".

    #24604   /   06.05.2012, 16:01   /   Αναφορά

    Ακόμα ένα ΜΠΡΑΒΟ!!! στον αρθογράφο και στο Musicheven για το άρθρο αυτό.


    Κάποια τα είχαμε ακούσει και 12/5/11 δια στόματος του ίδιου του Λάκη Χαλκιά από την εκπομπή μου εδω στο ραδιόφωνο του ΜΗ αλλά μάθαμε και αυτό με τν Πετρολουκά.


     

    #24608   /   08.05.2012, 09:48   /   Αναφορά
    Λάκη γιατί μετά από 40 χρόνια και γιατί δι αντιπροσώπου ?
    Σέβομαι τον Πετρολούκα για τη μουσική του.
    Ομοίως σέβομαι και τον άνθρωπο με τα "δαχτυλίδια". (γιατί η αναφορά ?)
    Στις αντιπαραθέσεις είμαι καχύποπτος.
    Ο τρόπος γραφής δε μ αρέσει.
    Τα "στοιχεία" δε με πείθουν.
    Προτιμώ να κρατήσω μικρό καλάθι.

    #24614   /   09.05.2012, 09:46

    Θα έπρεπε να κρατάτε μικρό καλάθι από καιρού. Προφανώς δεν γνωρίζετε πράγματα. Έχουν γίνει αρκετές φασαρίες για το ζήτημα αυτό, και με εξώδικα... τουλάχιστον από εμένα (αν θέλετε μπορώ να τα δημοσιοποιήσω για να δείτε ημερομηνίες, αν και κρίνω πως δεν είναι της παρούσης). Πάντως εξάδελφος του πατέρα μου Χρόνη Χαλκιά όπως δήλωσε σε συγγραφέα μουσικής εγκυκλοπαίδειας (σύμφωνα με δήλωσή του) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Ο δε συγγραφέας μου είπε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να αλλάξει τα κείμενα στα τυπωμένα αντίτυπα, ούτε να στείλει σημείωμα προκειμένου να μπουν ένθετα στις συγκεκριμένες αναφορές διότι δεν γνωρίζει που έχουν πωληθεί. Παρ'όλα αυτά -μάλλον- διακρίνω κάποια εμπάθεια προς το Λάκη. Η αλήθεια είναι ότι είχα ψιλοηρεμήσει με το θέμα και τώρα τα αίματά μου ξανάναψαν. Σας παραπέμπω στο σχόλιο μου που υπάρχει πιό κάτω. Ελπίζω ότι είναι αρκετά εύκολο στο να κατανοηθεί.


    Χαλκιάς Δημήτρης (εγγονός του Μήτσου Χαλκιά, γυιός του Χρόνη Χαλκιά)


    (πιανίστας, Αριστούχος απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, στη Διεύθυνση Ορχήστρας)


    #24610   /   08.05.2012, 10:16   /   Αναφορά

    Εντάξει, όλα σωστά, καμία αντίρρηση, όσον αφορά τη χρήση του ονόματος.


    Πιστέυω όμως, πως και ο Πετρο Λούκας, έχει δώσει στην παράδοση και έχει παράγει μουσική και πολιτισμό. Όσον αφορά την τέχνη σίγουρα δεν είναι άτεχνος ή γνωρίζει λιγότερα από άλλους παραδοσιακούς μουσικούς και το ότι ακόμη σ' αυτή την ηλικία συνεχίζει και παίζει είναι εξίσου σημαντικό.


    --


    Καλά να περνάτε.


     

    #24612   /   08.05.2012, 22:48   /   Αναφορά

    Η απόλυτη ξεφτίλα...Πότε μου δεν τον πήγαινα αυτό τον άνθρωπο. Ντρόπιαζε και ντροπιάζει την αυθεντική ηπειρώτικη μουσική παράδοση. Εκτός του ότι μόνο έναν σκόπο ξέρει να παίζει όλο κι όλο, τον πωγωνίσιο, και θεωρεί τον εαυτό του κορυφαίο κλαρινίστα, το χειρότερο είναι ότι οικειοποιείται το ταλέντο και τη ζωή του κορυφαίου κατ' εμέ κλαρινίστα που έχει βγάλει αυτή η χώρα. Ούτε το 1/100 από το παίξιμο και κυρίως από την ψυχή του μπαρμπα-Τάσου δεν μπορεί να φτάσει αυτός ο "κύριος". Ντροπή του. Τίποτε άλλο.

    #24613   /   09.05.2012, 09:31   /   Αναφορά

    Αγαπητοί φίλοι, δεν έχει σημασία για το αν το κ. Πετρολούκας είναι ένα καλό κλαρίνο. Σημασία έχει ότι ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στην οικογένεια των Χαλκιάδων. Σε κάποια γνωστή έντυπη μουσική εγκυκλοπαίδεια (η οποία είχε πέσει στα χέρια μου όταν σπούδαζα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα μουσικών σπουδών, διεύθυνση ορχήστρας) έχει γραφτεί ότι είναι εξάδελφος του Χρόνη Χαλκιά. Επειδή είμαι ο γυιός του Χρόνη Χαλκιά, σας δηλώνω ότι ουδεμία σχέση έχουμε. Σε επικοινωνία με τον συγγραφέα, μου είπε, ότι σε επικοινωνία με τον αξιότιμο κ. Πετρολούκα του εδήλωσε ότι είμαστε συγγενείς, προκειμένου να γραφτεί στη βιογραφία του στην εγκυκλοπαίδεια. Του έχω κάνει αρκετά εξώδικα αλλά δεν πείθεται με τίποτε. Εκτός από καλό κλαρίνο είναι και άριστος ψεύτης. Ειδάλλως ας βγεί να πει ότι δεν έχει σχέση με εμάς. Τώρα αν είναι καλοί μουσικοί, αυτός και η οικογένειά τους διόλου με κόπτει. Μακάρι να είναι καλύτεροι από την οικογένεια των Χαλκιάδων και να προσφέρουν πιο πολλά απ' ότι εμείς 7 γενιές τώρα. Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν αυτοί που βιώνουν την καθημερινή μουσική ζωή. Εμείς, η οικογένεια των Χαλκιάδων, κι εγώ ως εγγονός του Μήτσου του Χαλκιά, αθόρυβα υπηρετούμε τη μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της, χωρίς ποτέ να έχουμε περιθωριοποιήσει την Ηπειρώτικη μουσική, που για όσους έχουν σπουδάσει γνωρίζουν ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της μουσικής όλου του κόσμου. Το όνειρό μου είναι να υπάρχουν αλλά και να υπάρξουν μεγάλοι μουσικοί στην Ήπειρό μας, μεγαλύτεροι και αξιότεροι από τους Χαλκιάδες, γιατί μας αξίζει ως ανθρώπους. Εμείς ως οικογένεια έχουμε κάνει το καθήκον μας εδώ και 150 χρόνια στα δρώμενα της αγαπημένης μας πατρίδας, και θα συνεχίσουμε γιατί αυτό έχουμε στο DNA μας. Όλοι μαζί ας δώσουμε στα νέα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική μας και να τα βοηθήσουμε να υπάρξουν νέοι συνεχιστές των Χαλκιάδων, των Καβακαίων, των Καψάληδων, των Φακαίων, των Χαρισιάδηδων κλπ. Σημειώστε ότι με τις πιό πολλές μουσικές οικογένειες έχουμε συγγένειες εμείς οι Χαλκιάδες. Με τους Φακαίους, τους Χαρισιάδηδες κλπ. Όμως με τους Πετρολουκαίους....ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ! Και μάλλον και πολλοί άλλοι δεν θα θέλουν...!
    Χαλκιάς Δημήτρης

    #24615   /   09.05.2012, 11:00   /   Αναφορά

    Νομιζω οτι αυτες τις προσωπικες διαφορες θα ηταν ειναι καλυτερα να τις αφησουμε να λυθουν στα δικαστηρια.


    Ο Πετρολουκας δεν νομιζω οτι ειναι απλα "καποιος" κλαρινιστας.


    Εχει κανει γνωστη αξιοπρεπως, την παραδοσιακη ηπειρωτικη μουσικη σε ολη την Ελλαδα και οχι μονο, οσο κανενας αλλος.


    Και οπως καταλαβαινω μουσικα, θα το εκανε το ιδιο καλα, ακομα κι αν τον ελεγαν Πετρολουκα Σκετο ή Πετρολουκα Hendrix.


    Που ειναι το κολλημα δεν καταλαβαινω, αφου και ο ιδιος οπως γραφτηκε, εχει δηλωσει σε συνεντευξη οτι «Δεν είχα συγγενική σχέση με τον μπάρμπα Τάσο Χαλκιά, απλά συνεργάστηκα κάποια στιγμή μαζί του!.»


    Μαλλον θα αλλαξε γνωμη, γιατι χρειαζοταν ακομα τη "βοηθεια" απο το ονομα.



    Κακο στο Λακη Χαλκια, κανει αυτο το αρθρο, κατα την αποψη μου.


    Καιρο ειχα να ακουσω νεα του και αντι για καλλιτεχνικα νεα, ακουω δικαστικα.

    #24616   /   09.05.2012, 17:45

    ενισχυτική παρέμβαση στην άποψη delta66... ηρεμία, οι γνώμες πια βασιλικότερες του βασιλέως... ηρεμία...


    #24620   /   11.05.2012, 15:45   /   Αναφορά

    Εντάξει σίγουρα ο Τάσος Χαλκιάς ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος κλαρινίστας της


    ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης,αλλα και ο Πέτρο Λούκας έχει την δική του ιστο-


    ρία και έχει προσφέρει κι αυτός παρα πολλά στην παραδοσιακή μουσική.Ο Τάσος


    Χαλκιάς ήταν αυτός που κατα την ταπεινή γνώμη μου επειδή παίζω και εγώ κλαρίνο έδειξε τον τρόπο και τον δρόμο στους μετέπειτα κλαρινίστες.Τώρα το αν εσείς έχεται κάποια διαμάχη μεταξύ σας σίγουρα αυτό αφορά προσωπικά εσάς και εμείς δεν μπορούμε


    να εκφράσουμε την δική μας γνώμη γιατί ακούσαμε μόνο την μία πλευρά.Αυτό που


    μπορώ να πω οτι η φράση (ο λεγόμενος Πέτρο Λούκας «Χαλκιάς». Αυτός, με εκείνο το συνεχές γελοίο όσο και βλακώδες  χαμόγελο και ύφος....)δεν είναι πρέπον και σωστό να λέγονται.Πιστεύω πως ο Πέτρο Λούκας είναι άξιος συνεχιστής της παραδοσιακής μας μουσικής.

    #24621   /   11.05.2012, 17:26

    Και μη χειρότερα!!!


    Ο Πέτρο Λούκας είναι μεγάλος & χωρίς τη διαφήμιση που του κάνεις με το άρθρο σου.


    Το αν είναι Χαλκιάς τής << Δυναστείας τών ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ >> , λίγο ενδιαφέρει. Στο κάτω - κάτω δέν τούς έκανε κακό,έτσι νομίζω τουλάχιστον.


    #24622   /   11.05.2012, 17:31   /   Αναφορά

    Xωρίς λόγια...


    http://youtu.be/qvI23vH_3bE  

    #24624   /   12.05.2012, 14:46

    οταν ειχα ποσταρει πριν κανενα διμηνο βιντεο με τον πετρολουκα κανεις δεν διαμαρτηρηθηκε παντως,,,,


    τες πα....εμενα σαν ακροατης με νοιαζει αν κουναει την ψυχη μου αυτο που ακουω...και κουνιεται ακουγωντας και τον εναν και τον αλλο....τα υπολοιπα ειναι θεματα εκτος μουσικης.....ας τα ειχανε βρει μεταξυ τους τοσα χρονια....


    #24628   /   15.05.2012, 22:24   /   Αναφορά

    Τι ανοησίες είναι όλα αυτά και ποιον αφορούν ή καλύτερα ποιον εξυπηρετούν; Ο Τάσος Χαλκιάς ήταν ένας μεγάλος κλαρινίστας και έγραψε την ιστορία του. Ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς είναι εξίσου μεγάλος κλαρινίστας που συνεχίζει να γράφει ιστορία. Ο Γρηγόρης Καψάλης το ίδιο και τόσοι άλλοι. Είναι δυνατό να γίνεται τέτοια φτηνή σύγκριση. Αν ο Γκούντμαν είπε ότι είπε για έναν από αυτούς θα μπορούσε να το επαναλάβει για όλους τους παραπάνω γιατί όλοι είναι πολύ μεγάλοι καλιτέχνες και ακόμη για πολλούς άλλους αυτοδίδακτους. Είμαι λάτρης της ηπειρώτικης μουσικής και χαλάστηκα με αυτό το άρθρο και περισσότερο με το Λάκη Χαλκιά που μάλλον λάθος τρόπο διάλεξε να υπερασπίσει τη μνήμη του πατέρα του που εξάλλου καθόλου δεν θίχτηκε από τον Πέτρο Λούκα. Αυτά όλα τα έχει τακτοποιήσει η μουσική ιστορία και κακώς γράφονται τέτοια άρθρα. Ουδείς αμφισβητεί την αξία του Τάσου, όπως και κανείς του Πέτρου Λούκα, αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι σε κάποιον να αρέσει περισσότερο ο ένας  από τον άλλο ή συγκεκριμένα τραγούδια από τον ένα και άλλα από τον άλλο. Για παράδειγμα, εμένα η παπαδιά μου αρέσει περισσότερο με τον Τάσο ενώ της Ελένης το κρεββάτι ή τι κακό έκανα ο καημένος μου αρέσει με τον Πέτρο - τόσο απλά.

    #24644   /   20.05.2012, 18:21   /   Αναφορά

    θα ηθελα να πω και εγω κατι σε σχεση με τους χαλκιαδες και τους απογονους τους...μεγαλη απορια και παραπονο εκφραζω για το γεγονος της απραξιας απο μερους των απογονων(και ιδιαιτερως γιατον λακη ο οποιος ειναι ο γνωστοτερος και ο οποιος πιστευω θα μπορουσε να πετυχει τα περισσοτερα....για να προβαλει τους παναξιους προγονους του) και οταν λεω απραξια...γιατι δεν κανουν ενα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ντοκυμαντερ με την παραμικρη λεπτομερεια(για τους ρεμπετες ξερουμε σε ποιες γωνιες κατουρουσανε...ενταξει μου αρεσουν και εμενα αλλα ελεος!!!)με κεντρικο κορμο τους χαλκιαδες και ολους τους αξιους ηπειρωτες τουλαχιστον μιας και για αυτους ξερουν και μπορουν να μαθουν ευκολα για κατι που δεν ξερουν(για τους αΛλους ΤΙΤΑΝΕΣ ΑΡΑΠΑΚΗ, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ, ΓΙΑΟΥΖΟ,ΣΤΑΜΕΛΟ,ΚΛΠ ΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ...ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...

    #28057   /   27.10.2013, 03:11   /   Αναφορά

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς που γεννήθηκε στο χωριό μου, το Δελβινάκι Ιωαννίνων δεν είναι κάποιος τυχαίος ή ψεύτης όπως διαβάζω παραπάνω.


    Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και το κλαρίνο του κατάφεραν να ενώσουν την ηπειρώτικη μουσική με την αφρικανική και την ινδική παράδοση!!!


    Δεν βλέπω καμιά αναφορά στον υπέροχο αυτοσχεδιασμό που έγινε από τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά με τους Ινδούς μουσικούς σε ένα ξεχωριστό συνδυασμό της μουσικής τους!!!http://www.youtube.com/watch?v=bt_6VOAXHAw#t=11


    Καθώς επίσης και στη μουσική από το Μάλι της Αφρικής που κατάφερε ο Πετρολούκας να ενώσει με την πωγωνήσια (ηπειρώτικη) μουσική του και με τη μαλινέζικη μπλουζ.


    Γιατί είχε ραντεβού με τις μουσικές του κόσμου (στο Λυκαβηττό, όπου δόθηκε αυτή η εκπληκτική συναυλία) και του αρέσει η μουσική του να ενώνει κι όχι να χωρίζει τους ανθρώπους!!!


    Πρόσφατα άκουσα και ένα κομμάτι του Φίλιππου Πλιάτσικα, το τραγούδι "ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΟΥ ΟΛΑ", όπου είχε καλεσμένο τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, ο οποίος έπαιξε κλαρίνο κατά τη διάρκεια του παραπάνω τραγουδιού, χωρίς να αλλοιώσει το τραγούδι, αλλά συνδυάζοντας αρμονικά κι αριστοτεχνικά το κλαρίνο με την υπόλοιπη ορχήστρα του Πλιάτσικα!!!


    Όσον αφορά τις 5 (ή 4) γενιές Χαλκιάδων που διαβάζω παραπάνω, αλήθεια είναι. Η πρώτη γενιά ήταν ο παππούς του Λουκάς Χαρισιάδης, η δεύτερη γενιά ο πατέρας του Περικλής (ή Κλης) Χαλκιάς, η τρίτη γενιά ο ίδιος Πετρολούκας Χαλκιάς, η τέταρτη γενιά ο γιος του Μπάμπης Χαλκιάς κι η πέμπτη γενιά ο εγγονός του Πέτρος (ή Πετρολούκας) Χαλκιάς.


    Επίσης αναφέρεται σε κάποιο σημείο της βιογραφίας του, ότι του είπαν να παίξει ένα μοιρολόι, σαν να είχε πεθάνει ο Τάσος Χαλκιάς κι αυτός συγκινείται και παίζει με μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο!!! Οι μεγάλοι μουσικοί σέβονται ο ένας τον άλλο, και δεν προσπαθούν να μειώσουν ή να υποβαθμίσουν τον άλλο...


     

    #29859   /   17.09.2019, 15:10   /   Αναφορά
    Εν ολίγοις το άρθρο μας λέει ότι ο ίδιος ο Πετρολούκας έχει πει ότι δεν έχει καμία συγγένια με τον Τάσο Χαλκιά. Αναφέρεται σε συνάντηση που είχε ο Πετρολούκας με τον Γκούντμαν στην Αμερική. Και αναφέρει και τα λόγια στο δελτίο τύπου ότι μοιάζουν με τα λόγια που είχαν γραφτεί για τον Τάσο Χαλκιά. Γιατί τι από τις παρακάτω λέξεις δεν ισχύουν για το κλαρίνο του Πετρολούκα και ποιος από εμάς τους Ηπειρώτες δε χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις όταν ακούει ένα καλό κλαρίνο?

    «Ο Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ένας από τους ζωντανούς μύθους της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Στο κλαρίνο του ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ, ΔΑΚΡΥΖΕΙ, ΜΟΙΡΟΛΟΓΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…»

    "Λυπάμαι όμως και αυτούς που τον φιλοξενούν στις εκπομπές τους, δείχνει την άγνοια τους, γιατί αν γνώριζαν την αξία του Τάσου Χαλκιά και το έργο της οικογένειας των Χαλκιάδων δεν θα προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν και να υποτιμήσουν το έργο της μεγαλύτερης μουσικής οικογένειας της χώρα μας."

    Ποιος προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο της οικογένειας των Χαλκιάδων?? Το έχει χάσει ο Λάκης?