ελληνική μουσική
    755 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου

    Στο Αίγιο, κάποιοι μουσικοί με πολύ μεράκι και γνώσεις, έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει μια σπουδαία δραστηριότητα ίσως άγνωστη στους περισσότερους, όπως συμβαίνει δυστυχώς με τις πιο πολλές ποιοτικές δουλειές που γίνονται στον τόπο μας σήμερα. Ειδικά όμως η αξία της συγκεκριμένης προσπάθειας που αναπτύσσεται στο Αίγιο, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι την έχουν στηρίξει με την ενεργή συμμετοχή τους και άνθρωποι, των οποίων η κρίση και ο λόγος αποτελούν εγγύηση όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, η Δόμνα Σαμίου, η Δικαία Χατζηδάκι, ο Χρήστος Σίκκης, ο Κώστας Λεοντίδης και η Νάντια Καραγιάννη...
    Γράφει το μέλος gate
    43 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 15 Απρ 2004
    Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου είναι ένα πολιτιστικό σωματείο που συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής στην προσπάθεια για καλλιέργεια και σωστή προβολή της ελληνικής μουσικής. Η παραδοσιακή ελληνική μουσική κατέχει στην προσπάθεια αυτή τον πρωταρχικό ρόλο και ζωντανεύει μέσα από το παίξιμο των δεξιοτεχνών μουσικών που αποτελούν την ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου.

    Πρωτεργάτης και υπεύθυνος του Μουσικού Εργαστηρίου είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, ο Σάκης Παπαδημητρίου, φιλόλογος, υποψήφιος Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και ταλαντούχος μουσικός (παίζει κιθάρα, λαούτο, τζουμπούς, καβάλ, ούτι και λύρα).

    Ενώ την ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου αποτελούν οι:
    Αλέξης Χατζηαποστόλου (μπουζούκι, μαντολίνο, ούτι)
    Χαράλαμπος Παπαγιαννούλης (σαντούρι) [Τον Χαράλαμπο έχουμε τη χαρά να τον έχουμε και στο site μας ως μέλος με το nickname: santourman...(για ευνόητους λόγους...)]
    Μανώλης Κόττορος (βιολί)
    Κώστας Δήμου (κλαρίνο)
    Βαγγέλης Μακρυγιώργος (κλαρίνο, κρουστά)
    Γιώργος Καλφόπουλος (κρουστά)
    Γιώργος Αναστασόπουλος (πιάνο)
    Σπήλιος Καστάνης (κόντρα μπάσο)

    καθώς και οι:
    ¶ννη Ονουφρίου (τραγούδι)
    Δώρα Πετρίδη (τραγούδι) [Είναι εξαιρετική. Εντυπωσιάστηκα με τη φωνή της στα παραδοσιακά τραγούδια]
    Θέμης Προδρομάκης (τραγούδι)
    Κώστας Αγγελακόπουλος(τραγούδι)
    Βασίλης Μπίκος (τραγούδι)

    Στο ενεργητικό του, το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου έχει καταγεγραμμένες δεκάδες συναυλίες, παραστάσεις, επενδύσεις θεατρικών έργων, μουσικοφιλολογικές βραδιές καθώς και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλς και διοργανώσεις στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Σύμης, Αρχαία Ολυμπία) στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία) στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες(Όπερα Μπρούκλιν Νέας Υόρκης) αποκομίζοντας βραβεύσεις και διακρίσεις.

    Πολύ τιμητική ήταν η συμμετοχή του σε μεγάλη παράσταση τον Ιανουάριο του 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πρώτο μέρος της παράστασης η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Α.Πυλαρινού και του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε συνθέσεις από το κλασσικό ρεπερτόριο και από το έργο του μεγάλου έλληνα συνθέτη, ενώ στο δεύτερο μέρος το Μουσικό Εργαστήρι συνόδεψε τρεις Βυζαντινές χορωδίες σε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

    Έχει στο ενεργητικό του επίσης 4 δισκογραφικές δουλειές :
    1 «Χριστούγεννα-Πρωτούγεννα» (ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα), έκδοση 1999 από το “Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου
    2. «Έρωτος ποίησις, αγάπης μέλος», έκδοση 2000, από τις Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών
    3. «Η παράδοση ταξιδεύει…», (Μουσική και τραγούδια από τη Γηραιά Ήπειρο), έκδοση από το Χορευτικό όμιλο Καμαρών
    4. «Στη Βοστίτσα του ’30..», (μουσική και τραγούδια για θεατρική παράσταση), έκδοση 2001, από το "Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου"

    Ξαφνιάζουν ευχάριστα ειδικά δύο από τους δίσκους του Μουσικού Εργαστηρίου:
    Το έργο: "Έρωτος ποίησις αγάπης μέλος" αποτελεί ίσως μία από τις πιο ποιοτικές και ποιητικές δουλειές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Λόγος και μέλος σε ένα έξοχο πάντρεμα, ανάμεσα σε ήχους που καλύπτουν σχεδόν με ένα πέρασμα όλα τα είδη της καλής ελληνικής μας μουσικής. Από το "Σα μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει" του Μπαγιαντέρα και του Γκόγκου και το Μινόρε της αυγής στο "Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς" του Χατζιδάκι αλλά και στο Τζιβαέρι, την "κοντουλα Λεμονιά", στη λυρική Σαπφώ, ακόμα και στο βυζαντινό μέλος. Και όλ' αυτά δεμένα αρμονικά με απαγγελίες από κείμενα και ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη, του Τάκη Σινόπουλου, του Κώστα Μόντη κ.α. ακόμα και του Αποστόλου Παύλου αλλά και του λαϊκού ανώνυμου ποιητή.
    Ενώ το cd με τίτλο "Η παράδοση ταξιδεύει", μας μεταφέρει, άλλοτε μόνο με οργανικά μέρη και άλλοτε με τη συνοδεία και της φωνής, στην παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια της γηραιάς ηπείρου, με δείγματα από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γιουγκοσλαβία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και ασφαλώς την Ελλάδα.

    Πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άξιους μουσικούς, για το έργο τους και τη σημαντική τους δραστηριότητα, ειδικά στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής, του μουσικού αυτού θησαυρού που διαθέτουμε και δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει όπως του πρέπει... Προσπάθειες όμως σαν και αυτή του Μουσικού Εργαστηρίου αν μη τι άλλο σίγουρα μας δίνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ...

    Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική του διεύθυνση: www.mousikoergastiri.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #504   /   15.04.2004, 16:39   /   Αναφορά
    Εύχομαι στον santourman, μέλος του MusicHeaven, πάντα επιτυχίες. Η επαρχία χρειάζεται τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες ίσως είναι και οι πιο αυθεντικές μια και εκεί η παράδοση "ζει" πραγματικά. Santourman χαιρετίσματα στην αγαπημένη μου Πάτρα, όταν ξανακάνετε συναυλία :)
    #505   /   15.04.2004, 21:51   /   Αναφορά
    `Ενα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ (εκ μέρους του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου) στην gate για τον χρόνο που διέθεσε να ασχοληθεί, εντελώς αυθόρμητα και με δική της πρωτοβουλία, με την παρουσίαση του σωματείου μας, μέσα από μια ιστοσελίδα που απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) σε μουσικόφιλους. Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει αυτή η προσπάθεια για την προβολή της παραδοσιακής μουσικής στο Αίγιο, όπου ξεκινώντας με μικρά βήματα, σιγά σιγά και σταθερά προσπαθούμε για το καλύτερο. Στην πορεία αυτή, μας βοήθησαν αρκετά μερικοί επώνυμοι παραδοσιακοί καλλιτέχνες, με τη συνεργασία τους μαζί μας. Και η βοήθειά τους αυτή είναι το κίνητρο για να συνεχίζουμε και να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο.



    Νεκταρία να 'σαι καλά και να προσπαθείς πάντα να προβάλλεις την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική που υπηρετείς (όπως κι εγώ άλλωστε).



    Jorge, περιμένω στην επόμενη συναυλία μας (που θα είναι στην Πάτρα στις 30 Απριλίου) να είσαι παρών!