ελληνική μουσική
    745 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Διάλεξη για τη δισκογραφία των Ελλήνων μουσουργών της διασποράς

    Το θέμα της εισηγήσεως αφορά 150 μουσουργούς της διασποράς (από τους 1600 συνολικά οι οποίοι έζησαν ή ζουν εκτός Ελλάδας) με - έστω και μία - προσωπική δισκογραφική παρουσία.

    Διάλεξη για τη δισκογραφία των Ελλήνων μουσουργών της διασποράς

    Γράφει το μέλος THOMASTAMVAKOS
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 08 Νοέ 2012

    Διάλεξη του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου/ερευνητή/κριτικού με θέμα: "Προσωπικά Ηχογραφήματα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς" με παράλληλη προβολή διαφανειών και χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Η εκδήλωση συνοδεύεται με έκθεση υλικού από το 'Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου' στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.

    Το ‘Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου’ τον ομιλούντα και τους συνεργάτες του στο πλαίσιο των πολύχρονων και ποικίλων ερευνών του, με σκοπό την συνολική καταγραφή και τεκμηρίωση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των απανταχού Ελλήνων και ελληνικής (και κυπριακής) καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής, από τις απαρχές της (9ος αι. μ.Χ.) μέχρι τις μέρες μας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους μουσουργούς της διασποράς και βεβαίως στη δισκογραφική παρουσία τους, όπως αυτή έχει καταγραφεί, από το 1950 και εντεύθεν με την εμφάνιση των πρώτων ηχογραφημάτων σε δίσκους βινυλίου ή επαφής, 33 και 45 στροφών και διαφόρων ιντσών ως προς τη διάμετρό τους έως τις σύγχρονες μορφές αποτυπώσεως ηχογραφημένου υλικού (CDs, DVDs, SA-CDs, κ.λπ.).

    Το θέμα της εισηγήσεως αφορά 150 μουσουργούς της διασποράς (από τους 1600 συνολικά οι οποίοι έζησαν ή ζουν εκτός Ελλάδας) με -έστω και μία- προσωπική δισκογραφική παρουσία (επίσημα ηχογραφήματα αποκλειστικώς με δικά τους έργα). Ο περίπλους αυτός μέσω των 600 περίπου προσωπικών ηχογραφημάτων, αρκετά εκ των οποίων θα εκτίθενται στην είσοδο της Βιβλιοθήκης την ημέρα της εκδηλώσεως, φέρνει στο φως παντελώς άγνωστες –στην Ελλάδα- όσο και εντυπωσιακές πτυχές της λόγιας μουσικής δημιουργίας. Με τη χρήση οπτικών διαφανειών και ηχητικών παραδειγμάτων αλλά και την παράθεση πληροφοριών καταδεικνύεται αφενός η ισχυρή παρουσία του ελληνικού μουσικού δυναμικού και αφετέρου η ποσοτική υπεροχή της ελληνικής διασποράς σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων χωρών.


    Χώρος:
    Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης

    Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
    12 Νοεμβρίου 2012/18:00

    Ελεύθερη είσοδος

    πληροφορίες: http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=1044





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε