ελληνική μουσική
    693 online   ·  210.831 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    How To - Μουσικά Βίντεο για αρχάριους

    80 ευρώ το μήνα στα Ωδεία ή 30 ευρώ την ώρα για ιδιαίτερα... Πού ζούμε; Πάνε αυτά!

    How To - Μουσικά Βίντεο για αρχάριους

    Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ (geogramma)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 06 Δεκ 2012

    Είναι χρόνια τώρα που το διαδίκτυο έχει γίνει για μένα δεύτερη βιβλιοθήκη, και σε κάποιους τομείς έχει αντικαταστήσει τα βιβλία, κυρίως αυτά με τεχνικές πληροφορίες, οδηγίες, πρακτικές γνώσεις.

    Πολλές φορές έχω …καταφύγει στο διαδίκτυο για να μάθω πώς να φτιάχνω ένα φαγητό, πώς να κάνω μια σωματική άσκηση ακόμα και πώς να φτιάχνω..χαλάουα...

    Σήμερα όμως θα ήθελα να μιλήσω ως μουσικός και να μοιραστώ τη χαρά μου για τα όσα έμαθα για το στούντιο, την ηχοληψία, τη μίξη αλλά κυρίως το όργανό μου την κιθάρα.

    Φυσικά και δεν εννοώ τα όσα «κατέκτησα» αλλά τα όσα μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω.

    Έρχομαι λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα του 2012 να παρατηρήσω ότι ενώ υπάρχουν χιλιάδες

    βίντεο στο διαδίκτυο από Αμερικανούς για το πώς να (how to) ξεκινήσεις κιθάρα, (από τα μέρη του οργάνου, τα κουρδίσματα, ασκήσεις μελέτης, απλά τραγούδια με 3 ακόρντα ) μέχρι το πώς να συνεχίσεις, πώς να εξελιχθείς, ακόμα και ψυχολογική ενθάρρυνση και πώς να μην το …βάλεις κάτω, στην Ελλάδα είναι ελάχιστα τα βίντεο από Έλληνες μουσικούς.

    Δεκάδες επαγγελματίες μουσικοί, στήνουν μια κάμερα στο σπίτι τους και εξηγούν στον ερασιτέχνη πώς να ξεκινήσει να ασχολείται με κάτι που αγαπάει και του εξηγούν μεθοδικά πώς να εξελιχθεί, με καλοσύνη, με χαμόγελο, ακόμα και με στοργή (!)

    Δωρεάν! Με κοντινά πλάνα δείχνουν τις κινήσεις του χεριού που «πρωταγωνιστεί» στην άσκηση, με υπομονή εξηγούν ότι η ταχύτητα δεν είναι το ζητούμενο, αλλά η ακρίβεια. Μετά έρχεται η ακρίβεια, η δεξιοτεχνία, το προσωπικό στυλ.

    Φυσικά κάποιοι από αυτούς ζητούν –ευγενικά- να γίνεις συνδρομητής στο κανάλι τους, ή να αγοράσεις μεθόδους διδασκαλίας που έχουν φτιάξει οι ίδιοι και που εξηγούν περισσότερα.

    Όμως αν εσύ επιμείνεις ακόμα και με αυτά που προσφέρουν δωρεάν, έχεις μεγάλο κέρδος.

    Τα σχόλια των νέων που παρακολουθούν αυτά τα βίντεο μαρτυρούν το μέγεθος της προσφοράς τους.

    Προϋπόθεση βέβαια είναι να ξέρεις Αγγλικά, γιατί όσο παραστατικοί και αν είναι, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που τα εξηγούν ..προφορικά.

    Αναρωτιέμαι λοιπόν.

    Πού είναι τα δικά μας how to;

    Πληκτρολόγησα από περιέργεια «πώς να..» στο Youtube και ..έβγαλε «πώς να βάλετε ένα αυγό σε ένα μπουκάλι» (!) και «πώς να πιάσετε δουλειά» Αυτά μόνο!

    Πώς θα ξεκινήσει ένα παιδί στην Ελλάδα αν δεν έχει χρήματα για Ωδείο ή ιδιαίτερα ή αν ζει σε ένα χωριό;

    Το κόστος αγοράς μιας απλής κιθάρας είναι μικρό. Το κόστος των μαθημάτων όμως..

    Ο αντίλογος από κάποιους μουσικούς μπορεί να είναι «Και εμείς που ζούμε από τα ιδιαίτερα για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας τι θα κάνουμε;»

    Εγώ πιστεύω ότι τα βίντεο για αρχάριους, ίσως …παράξουν μαθητές για αυτούς. Στο μέλλον.

    Εξ άλλου κάποια παιδιά –δυστυχώς- δεν μπορούν να γίνουν μαθητές κανενός. Ουκ αν λάβεις…

    Αλλά το πιο σημαντικό, ότι θα δώσουν στους νέους μια διέξοδο από τη θλίψη που τους φορτώσαμε.

    Ένα τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους που τόσο καταπιέζουν.

    Ένα παράθυρο χαράς. Που κι αυτή την ..κοστολογήσαμε! 80 ευρώ το μήνα στα Ωδεία ή 30 ευρώ την ώρα για ιδιαίτερα..πού ζούμε;Πάνε αυτά.

    Το ξέρω ότι στην Ελλάδα η αλληλεγγύη ..θέλει δουλειά. Ο εθελοντισμός επίσης.

    Οι καλλιτέχνες κατηγορούνται ότι σιωπούν εν καιρώ κρίσης.

    Να μια ευκαιρία να μιλήσουμε.

    Η πρότασή μου είναι: Όσοι από εσάς μουσικοί, έχετε τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσετε

    και να μοιραστείτε τις γνώσεις σας κάντε το! Κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι, όλα!

    Φτιάξτε ένα κανάλι στο youtube και ανεβάστε το βιντεάκι σας στο διαδίκτυο με σαφή και απλό τίτλο «Πώς να..»

    Μην σκεφτείτε αν είστε αρκετά «δεξιοτέχνης».

    Μην σκεφτείτε αν θα σας πουν «ψώνια» κάποιοι συνάδελφοι (γιατί και αυτό μπορεί να ακούσετε.. ίσως απ’ αυτούς που ανεβάζουν βίντεο με τον ..εαυτό τους να παίζει slap στα 240..)

    Απλά ολιγόλεπτα και συγκεκριμένα βίντεο που φυσικά κάθε εβδομάδα θα προχωρούν στο επόμενο «μάθημα».

    Ιδέες μπορείτε να πάρετε από πολλούςπου έχουν εκπαιδευτικό κανάλι ήδη. Αυτοί είναι μερικοί:

    justinguitar.com songs


    rockongoodpeople

    martyzsongs

    Πάμε λοιπόν να ομορφύνουμε τη ζωή των νέων ανθρώπων γιατί πολύ τους την ασχημύναμε;

    Κι ύστερα ας παίξουμε με αυγά και μπουκάλια.

    Όποιος συνάδελφος θέλει να το κάνει αλλά χρειάζεται τεχνική στήριξη σε θέματα μαγνητοσκόπησης, ανεβάσματος(upload)ή ότι άλλο, ας επικοινωνήσει.

    Από πλευράς μου ξεκινώ κανάλι με μαθήματα για ..αρχάριες, ναι για τα κορίτσια. Όλων των ηλικιών. Με όσα ξέρω. Για να ξεκινήσουν. Γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

    Λα μινόρε, ντο ματζόρε άντε και 5-6 άλλα ακόρντα… και κυρίως τραγούδια, εύκολα τραγούδια. Kitharokoritsa. Από τον Δεκέμβριο. Γιατί για κορίτσια; Γιατί έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση στον τομέα αυτό και σε έναν χώρο που είναι «ανδροκρατούμενος». Φυσικά και τα αγόρια θα είναι ευπρόσδεκτα. Άλλωστε, αρκετό ρατσισμό ...απέκτησε ο τόπος μας τελευταία..

    Και ΟΧΙ δεν ντρέπομαι που θα το κάνω. Αλλά που δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα.

    Με αγάπη,
    Γεωργία


    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26020   /   06.12.2012, 10:32   /   Αναφορά

    Καλημέρα Γεωργία


     Όχι μόνο δεν γίνεται αυτό που προτείνετε και το υπερθεματίζω αλλά   -    το έκανα όπως και άλλοι ερασιτέχνες μέλη του ΜΗ , με ευαισθησία και κυρίως μεράκι , ειδικά δε εγώ με άρθρα και video για τη  φυσαρμόνικα σε αρκετές μουσικές ιστοσελίδες και  κυρίως στο Music Heaven     -     το αντίθετο αρκετοί μουσικοί στήνουν στον τοίχο τους ερασιτέχνες αρθρογράφους όχι φυσικά  για το πάθος τους και τον ζήλο τους για τη μουσική και το όργανο που παίζουν αλλά γιατί τα θέματα που παρουσιάζουν , κατά τη γνώμη τους , ‘’φαίνονται’’ να είναι  διδακτικά και αυτό δεν τους το συγχωρούν με τίποτε και μάλιστα όταν καταδεχτούν να διαβάσουν το άρθρο (πιστεύω ακράδαντα αποσπασματικά) σχολιάζουν με προσβλητικό τρόπο και μάλιστα με  ποδοσφαιρικούς όρους που φαίνεται  είναι πιο οικείοι από ότι οι μουσικοί όροι. (Όποιος θέλει μπορώ να του στείλω σε ΠΜ δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις).


    Στο ΜΗ ευτυχώς δεν το έχω διαπιστώσει για μένα προσωπικά , εσείς  φαίνεται ότι αποτελείτε λαμπρή εξαίρεση και θα δείτε ότι από τον  μουσικοερασιτεχνικό κόσμο θα πάρετε την ηθική ανταμοιβή…….


    Ελπίζω να μιμηθούν και άλλοι μουσικοί το παράδειγμα σας


     


    Στέφανος

    #26021   /   06.12.2012, 11:17   /   Αναφορά

    Πολλοί ζουν από το να δίνουν τις γνώσεις τους μέσα από τα βιβλία και τα μαθήματα.  Πιθανώς τις κατέκτησαν παλιότερα με άλλους δυσκολότερους τρόπους, όμως σήμερα που το διαδίκτυο έχει γίνει ένα πανίσχυρο εργαλείο για τον οποιοδήποτε, είτε αυτός είναι επιστήμονας είτε ερασιτέχνης, η νοοτροπία του να κρατούν κάποιοι τη γνώση για τον εαυτό τους, τους οφελεί?


    Η γνώση είναι για όλους και υπάρχει για να τη μοιραζόμαστε.  Απαιτείται όμως από την άλλη κάποιος που αναλαμβάνει να "διδάξει" κάτι να το κάνει σωστά, με υπευθυνότητα.


    Καλή συνέχεια

    #26022   /   06.12.2012, 11:47   /   Αναφορά

    Συμφωνώ με το αρθρο σου αγαπητή Γεωργία.  Εχω να σου πω ότι οι αρκετοί μπουζουκτζήδες έχουν κανει αυτο το βημα που λες στο youTube.  Με ένα search bouzouki lessons θα βρείτε αρκετους

    #26028   /   06.12.2012, 15:28   /   Αναφορά

    Γεωργία  εύχομαι το άρθρο σου να βρεί  την ευρύτατη δυνατή ανταπόκριση.  ΄Οπως λέει και ο φίλος Στέφανος604,  ο οποίος  έχει γράψει με  τη δέουσα σοβαρότητα και μεράκι πολλά ωραία,χρήσιμα και εκπαιδευτικά άρθρα,είναι αρκετοί εδώ στο ΜΗ που έχουν κάνει πράξη  την παρότρυνσή σου,  Μακάρι να γίνουν περισσότεροι ,ωστε μέσα απ’  τη στήλη του ε-περιοδικού του ΜΗ (Μαθήματα μουσικής)  να δίνεται η ευκαιρία στους αρχάριους να μάθουν «πέντε πραγματάκια», που πιστεύω πως θα τους είναι αρκετά για να ασχοληθούν ερασιτεχνικά. Μπράβο για τη πρωτοβουλία σου.   

    #26031   /   06.12.2012, 16:54   /   Αναφορά

    Συμφωνώ  ως προς τη δημιουργία και το ανέβασμα των videos στο οποίο αναφέρεσαι,από ανθρώπους που είτε γνωρίζουν είτε αγάπανε την μουσική και θελουν να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους.


    Ο τίτλος όμως του άρθρου είναι απαράδεκτος.

    Administrator
    #26034   /   06.12.2012, 19:28

    Ποιός θα ήταν ο πιο κατάλληλος τίτλος κατά τη γνώμη σου;


    #26035   /   06.12.2012, 19:44

    Πιστευω εννοεί τον υπότιτλο:


    ''80 ευρώ το μήνα στα Ωδεία ή 30 ευρώ την ώρα για ιδιαίτερα... Πού ζούμε; Πάνε αυτά!''



    #26038   /   06.12.2012, 23:18

    Ο κατάλληλος υπότιτλος θα ήταν πχ : ''βοηθήστε αφιλοκερδώς,όσους δεν γνωρίζουν'' ή ''μοιραστείτε τις γνώσεις σας με όλους'' ή ''προσφέρετε δωρέαν μαθήματα γι αυτους που δεν έχουν την δυνατότητα να προσλαβουν καθηγητή'' (J.Sandercoe).


    Τα ''που ζούμε ;'' και ''πάνε αυτά'' απευθύνονται σε απατεώνες στην καλύτερη περίπτωση και η πλειονότητα των δασκάλων σήμερα, βγάζουν το ψωμί τους με τιμιότατο τρόπο.


    Οταν κάποιος σε κοροϊδέυει και το αντιληφθείς,τότε του λες ,πάνε αυτά που ηξερες.


    Φιλικά
    Νίκος


    #26037   /   06.12.2012, 23:05   /   Αναφορά

    Ο κ.Στεφάνος έχει δίκιο....έκανα λάθος,τον υπότιτλο ήθελα να γράψω.

    #26039   /   07.12.2012, 12:15

    Ευχαριστώ τον Γιάννη (reteos) για τα λόγια του :


    ’’ …..  ΄Όπως  λέει και ο φίλος Στέφανος604,  ο οποίος  έχει γράψει με  τη δέουσα σοβαρότητα και μεράκι πολλά ωραία, χρήσιμα και εκπαιδευτικά άρθρα, είναι αρκετοί εδώ στο ΜΗ που έχουν κάνει πράξη  την παρότρυνσή σου…….’’


    Ο Γιάννης προηγείται και μάλιστα τα με ευαισθησία άρθρα του , όπως και του Costaspanag , που συμπληρώνουν τα δικά μου αξίζουν να τα μελετήσετε προσεκτικά.


    #26042   /   07.12.2012, 15:22

    Στέφανε σε ευχαριστώ για την αναφορά σου και σε μένα.


    #26043   /   07.12.2012, 15:42   /   Αναφορά

    Βρίσκω κι εγώ πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο το άρθρο.


    Βέβαια και εγώ θα διαφωνήσω με τον υπότιτλο, που τον θεωρώ υπερβολικό, συμφωνώ όμως με όλα τα υπόλοιπα.


    Το διαδίκτυο είναι άριστο και χρησιμότατο συμπληρωματικό μέσον εκπαίδευσης, το χρησιμοποιώ και έχω οφεληθεί απ'αυτό. Δεν είναι όμως πανάκεια και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή διδασκαλία, δασκάλους και ωδεία, ούτε τα υπεύθυνα και έγκριτα βιβλία.


    Η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, που πρέπει να έχουν πρόσβαση σ'αυτό όλοι και να μη το στερούνται όσοι ενδιαφέρονται, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν για αυτό.


    Συγχαίρω την συντάκτρια του άρθρου για την πρωτοβουλία της και την προτροπή της προς τους συναδέλφους της μουσικούς.



    #26047   /   07.12.2012, 19:24   /   Αναφορά

    Γειά χαρά σε όλους!


    Χαίρομαι που διάβασα τα σχόλια των φίλων του ΜΗ. Εγώ στο αρθράκι προσπάθησα να μιλήσω για τη χαρά του να μοιράζεσαι κάτι που δίνει χαρά πρώτα σε εσένα. 


    Δεν θα ήθελα να προσβάλλω κανέναν.  Και  επειδή δεν είμαι αρθρογράφος, αλλά στιχουργός, είχα βάλει τίτλο how to, Προφανώς τα παιδιά στη σύνταξη ξέρουν καλύτερα και το ..στόλισαν λιγάκι. Δεν πειράζει, κοιτάμε πάντα την ουσία.


    Σας ευχαριστώ!  Γεωργία

    #26075   /   09.12.2012, 16:48   /   Αναφορά

    Γεωργία, σ`ευχαριστούμε εκ των προτέρων!!! Έχω εγγραφεί ήδη στο κανάλι σου στο youtube...

    #26087   /   10.12.2012, 19:58   /   Αναφορά

    Οντας ερασιτεχνης κιθαριστης ειχα ξεκινησει κατι αντιστοιχο στο facebook...βρεθηκε καποια κυρια (απο τα συμφραζομενα πρεπει να ηταν της κλασικης κιθαρας) να με κατσαδιασει...γιατι η δακτυλοθεσια σε καποιο συγκεκριμενο ακορντο δεν της αρεσε...φυσικα δεν μπηκε στον κοπο να συνεισφερει στα μαθηματα ενω ηταν εφικτο να ανεβασει υλικο...εκτος απο την πικρη αυτη εμπειρια θεωρω οτι βοηθησα με τον τροπο μου κοσμο...για να μην θεωρηθει οτι διαφημιζω δεν αναφερω λινκ...αν καποιος θελει πληροφοριες ας μου στειλει προσωπικο μηνυμα

    #26136   /   18.12.2012, 19:11   /   Αναφορά

    Συγχαρητήρια και για το άρθρο και για την ιδέα-πρόταση !!!


    Στην ιδιαίτερη εποχή που ζούμε, πολλοί νέοι (κατά κύριο λόγο) έχουν ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες!!!


    ΕΥΓΕ!!!

    #26156   /   20.12.2012, 15:20   /   Αναφορά

    Mπραβο Γεωργία. Αυτο είναι ένα πολύ μεγαλο θέμα στην Ελλάδα. 

    Λοιπον πρωτείνω να φτιάξουμε κάποια βίντεο και να τα ανεβάσουμε. Θα ήταν πολύ ωραίο να υπάρχει μια καρτέλα επάνω που να λέει "Μαθε να παίζεις κάποιο όργανο" και να υπάρχουν εκει μέσα τα βίντεο μας. Τι λέτε?

    #26159   /   20.12.2012, 16:19   /   Αναφορά

    Πολύ καλή ιδέα...Μακάρι να μαζευτείτε οι μουσικοί που ξέρετε να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο και να το κάνετε...

    #29293   /   24.09.2015, 18:43   /   Αναφορά
    Τελικά αυτά τα μαθήματα δεν έγιναν ποτέ...
    Με την όρεξη έμεινα, κρίμα!
    #29295   /   24.09.2015, 21:29
    Floweraki αν δείτε την ενότητα ‘’Μουσικά Βίντεο – Στείλε Βίντεο’’ θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν παλαιά αλλά και πρόσφατα αρκετά videos με μαθήματα:
    Καλόν θα ήταν κάποτε να υλοποιηθεί η πρόταση απ΄τον Merarxos : ‘’Θα ήταν πολύ ωραίο να υπάρχει μια καρτέλα επάνω που να λέει : "Μάθε να παίζεις κάποιο όργανο" και να υπάρχουν εκεί μέσα τα βίντεο μας ‘’ .
    Βέβαια θα απαιτηθεί δουλειά απ’ τη διεύθυνση να γίνουν 2 ενότητες για μουσικά videos δηλαδή να διαχωριστούν από τα videos των καλλιτεχνών, των διαγωνισμών…
    Τα μαθήματα να είναι ταξινομημένα σε:
    • Πιάνου
    • Βιολιού
    • Κιθάρας
    • Γιουκαλίλι
    • Φυσαρμόνικας
    • Τρομπέτας
    • Φλογέρας
    • Άλλο όργανο & Μαθήματα Μουσικής (πχ Ζουρνάς , Χαβάγια…Κουρδίσματα ,Ρυθμοί ……)
    Στη θέση που αν κλικάρουμε ‘’Μουσικά Βίντεο’’ τώρα εμφανίζονται 16 κολάζ με τα νεότερα βίντεο , να εμφανίζονται κολάζ με ονόματα όπως των ανωτέρω οργάνων που όταν κλικάρονται να εμφανίζονται PLAYLISTS με σχετικά θέματα.
    Πολύ ευχαρίστως ,μετά από τέτοια περίπου αναβάθμιση του software, θα αναλάμβανα να κάνω τον διαχωρισμό και ταυτόχρονα να διαγράψω όλα τα videos (που είναι αρκετά) και που έχουν αποσυρθεί από το Youtube αλλά όμως καθημερινά εμφανίζονται και καταναλώνουν ασκόπως χώρο και χρόνο με την ετικέτα ‘’Συγνώμη το βίντεο αυτό έχει αποσυρθεί’’.