ελληνική μουσική
    718 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Νέοι Έλληνες Συνθέτες: Μάκης Μέρλος

    Ο Μάκης Μέρλος είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους όσους ασχολούνται και ονειρεύονται με τη μουσική.

    Νέοι Έλληνες Συνθέτες: Μάκης Μέρλος

    Γράφει ο Χρύσα Οικονομάκη (XrysaOikonomaki)
    56 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 17 Δεκ 2012

    Η εκμάθηση μουσικής στην Ελλάδα θεωρείται πολυτέλεια. Η τέχνη γενικότερα έχει βγάλει το κακό όνομα, ότι δηλαδή εάν είσαι καλλιτέχνης είσαι σίγουρα οικονομικά ασθενής. Γι' αυτό οι γονείς πασχίζουν, εάν δουν για κακή τους τύχη ότι τα παιδιά έχουν έφεση και δεν πρόκειται απλά για ένα χόμπι παρέα με τον αθλητισμό, να σπουδάσουν τα παιδιά τους κάτι επιπλέον όπως οικονομικά, νομικά κλπ προκειμένου να μην πεινάσουν!

    Η αλήθεια είναι ότι η μελέτη της μουσικής κοστίζει σε χρόνια και στην τσέπη τόσο όσο η ιατρική. Και για να πεις ότι ζεις από αυτό το επάγγελμα πρέπει εκτός από τις άπειρες ώρες αφιέρωσης στο αντικείμενο, εκτός από το ταλέντο, να διαθέτεις απεριόριστη διάθεση και να μην αρκεστείς στα δεδομένα επαγγέλματα όπως έχουν παγιωθεί, δηλαδή: δάσκαλος μουσικής ή σολίστ. Υπάρχουν άπειρες εκδοχές εργασίας στη μουσική και εάν κάποιος θέλει να ζήσει από αυτή χρειάζεται να αξιολογήσει τις επιλογές του.

    Η οικονομική κρίση, με την κατεδάφιση κατεστημένων απόψεων όπως: μπες στο δημόσιο για να έχεις σίγουρη δουλειά και σύνταξη, σπούδασε στο πανεπιστήμιο για να έχεις σίγουρη μια θέση στον εργασιακό τομέα κλπ, δίνει τη θαυμάσια ευκαιρία στους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό ακριβώς που αγαπάνε, που μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από τη μουσική μέχρι την κατασκευή πλοίων σε μινιατούρα! Ούτως ή αλλιώς όλες οι εκδοχές έχουν το ίδιο αβέβαιο αποτέλεσμα σε ότι αφορά την...καριέρα!

    Γι' αυτό πιστεύω, στο μέλλον θα έχουμε περισσότερους ευτυχισμένους και επιτυχημένους ανθρώπους, αφού εάν πιστέψεις στο όνειρό σου και ακολουθήσεις την καρδιά σου, σπουδάσεις αυτό που αγαπάς και όχι αυτό που σου υποδεικνύουν ότι "πρέπει", σίγουρα θα ξεχωρίσεις στο χώρο σου, δεν θα πεινάσεις και θα ζεις δουλεύοντας σε ένα αντικείμενο που αγαπάς, δεν σε κουράζει, όσες ώρες κι αν πρέπει να αφιερώσεις σε αυτό.

    Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Μάκης Μέρλος. Ένας ...πολυμουσικός που εκτός από εξαιρετικός σαξοφωνίστας είναι επίσης και συνθέτης. Γράφει μουσική όποτε του δίνεται η ευκαιρία και περνάει τη γνώση του στα παιδιά με αγάπη, ενώ η καθημερινότητά του από το πρωί ως το βράδυ είναι γεμάτη μελωδίες και μουσικό μοίρασμα. Τα χρόνια δεν φαίνεται να περνούν από επάνω του, παραμένει πάντοτε νέος και χαμογελαστός. Ένα παράδειγμα για όσους φοβούνται ότι αν ασχοληθούν με τη μουσική είναι καταδικασμένοι να ζήσουν σε ανεργία.

    Μάκη είσαι ένας πολυτάλαντος και πολυμήχανος μουσικός, παίζεις σαξόφωνο, πιάνο, κρουστά, συνθέτεις, διευθύνεις το ωδείο σου «Ωδείο Σύγχρονη Άποψη», ενώ τα Σαββατοκύριακα πηγαίνεις στην Κρήτη σε ένα άλλο ωδείο με το οποίο συνεργάζεσαι.. πως προλαβαίνεις όλο αυτό το φόρτο εργασίας; Έχει επιπτώσεις στην προσωπική σου ζωή ή μήπως τελικά, όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε υπάρχει χρόνος για όλα;

     Η αλήθεια είναι ότι αν θες τα προλαβαίνεις όλα αρκεί να το θες. Τουλαχιστον εγώ αυτό κάνω επειδή μου αρέσει αυτό που κάνω. Σίγουρα κλέβω χρόνο από την προσωπική μου ζωή, όμως και αυτά που κάνω για μένα είναι μέσα στην προσωπική μου ζωή.

    Έχω παρακολουθήσει αρκετές ωδειακές συναυλίες με τους μαθητές σου και πάντοτε εντυπωσιάζομαι από το αποτέλεσμα. Μουσικά σύνολα με παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών, παίζουν δύσκολα σύγχρονα και κλασικά κομμάτια, ενώ ξεχωρίζουν επίσης οι τάξεις σου στο σύγχρονο τραγούδι. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου αυτής;

     Το μυστικό αν μπορείς να το πεις έτσι είναι η αγάπη μου για αυτό και βέβαια οι γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενο και οι συντονισμένες πρόβες. Πρόβες χωρίς οικονομικό όφελος, το τονίζω αυτό γιατι ειναι σημαντικό.

     

    Πριν από κάποια χρόνια, η τάση των παιδιών ήταν να γράφονται σε μαθήματα φωνητικής, ίσως λόγω των τηλεοπτικών εκπομπών που προωθούσανε πολύ αυτό τον τομέα. Σήμερα, με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και με ξεθωριασμένη πια την τηλεοπτική προβολή των τραγουδιστών, ποια είναι η προτίμηση των παιδιών σε ότι αφορά τα μουσικά όργανα;

     Τελευταία οι μαθητές έρχονται απλά για να μάθουν να παίζουν γι’ αυτό και έχει αλλάξει και όλος ο σχεδιασμός της πορείας τους, γιατι δε μένουν χρόνια στην εκπαίδευση του κάθε οργάνου. Μόλις καταλάβουν οτι μάθανε δυο νότες τότε νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και σταματάνε.

     

    Νέοι Έλληνες Συνθέτες: Μάκης Μέρλος

    Πόσο έχει επηρρεάσει η  οικονομική κρίση τις μουσικές σχολές στην Ελλάδα;

     Σε μεγάλο βαθμό για χόμπι, γιατί  η μουσική στην Ελλαδα θεωρείται πολυτέλεια  και όχι ανάγκη.  Γιατί η μουσική  είναι ανάγκη.  Είναι πρώτα από όλα ψυχοθεραπεία.

    Για πολλά χρόνια εκτός από τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου είχες ένα μουσικό σχήμα με το οποίο έκανες live. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα; Μπορείς να μου πεις κάποια πράγματα για αυτή σου τη δραστηριότητα;

    Ναι, εδώ και 17 χρόνια έχω ένα μουσικό σχήμα που παίζουμε χορευτική ξένη μουσική . Όσοι αποτελούν αυτό το μουσικό σχήμα είναι ταλαντούχοι μουσικοί . Δεν θα γινόταν και αλλιώς γιατί οι απαιτήσεις αυτού του είδους της μουσικής που παίζουμε είναι μεγάλες από πλευρά μουσικών γνώσεων . Το όνομα αυτού του σχήματος είναι SAX'S BAND

    Τελευταία έχουμε μάθει ότι το όνομά σου υπάρχει σε κάποιο λεξικό ή κατι τέτοιο.Περί τίνος πρόκειται; Θες να μας πεις δυο λογια;

    Πρώτα από όλα να σας πω  ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά μου υπάρχει μέσα σε ένα λεξικό  . Το όνομά μου υπάρχει μέσα σε ενα πεντάτομο λεξικό  της ελληνικής μουσικής του Τάκη Καλογερόπουλου από τις Εκδόσεις Γιαλλελη  και πρόσφατα είμαι και στην Εγκυκλοπαίδεια Βιογραφιών προσωπικοτήτων της Ελλάδας,  το  WHO IS  WHO   του οποίου η έδρα είναι στην Ελβετία.

    Πρόσφατα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Cambia ένα βιβλίο με ρεπερτόριο σαξοφώνου για αρχάριους με τίτλο «31 μελωδίες για σαξόφωνο». Οι συνθέσεις των κομματιών είναι δικές σου και έχουν σύγχρονο άκουσμα. Στην παρουσίαση, κάποιος από τους παρευρισμόμενους αναφώνησε «Εάν είναι να παίζω τέτοια κομμάτια από την αρχή των σπουδών μου στο σαξόφωνο, κακώς έμαθα κιθάρα!». Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να προτιμήσει το σαξόφωνο αντί για κάποιο άλλο όργανο;

    Γιατί για μένα το όργανο αυτό σου βγάζει ότι έχεις μέσα στην ψυχή σου. Για μένα το σαξόφωνο είναι Ψυχή.

    Θα μπορούσα να σε χαρακτηρίσω ως υπερδραστήριο. Έτσι, ενώ φαινομενικά δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος για να προσθέσεις και κάποια άλλη δραστηριότητά σου, θα σε ρωτήσω παρόλα αυτά: ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχουμε κάτι στα σκαριά;

    Εγώ ποτέ δεν σταματάω να έχω όνειρα και να προγραμματίζω διάφορα. Άλλωστε  δεν θα μπορούσα κάτι τέτοιο λόγω του χαρακτήρα μου. Έχω πολλά στα σκαριά. Για το άμεσο μέλλον και ακόμα πιο πολλά για τη συνέχεια αρκεί να είμαι καλά για να τα κάνω. Όπως καταλαβαίνεις δεν θα σας πω τι είναι αυτά γιατί δεν θέλω να λέω για κάτι πριν γίνει. Παντως δεν ηρεμώ με τίποτα!


    Tags
    Μουσικά Είδη:ξένη μουσική



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε