ελληνική μουσική
    637 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Anathema - Στιγμές από τη δισκογραφία τους

    Μια μπάντα τόσο γνωστή. αλλά και τόσο άγνωστη στο ελληνικό κοινό.

    Anathema - Στιγμές από τη δισκογραφία τους

    Γράφει η JoyMary
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 20 Δεκ 2012

    Μία μπάντα... λίγες γραμμές... καμία εξιλέωση ειδικά όταν την ακούς χρόνια. Έχεις κάνει ανάλυση και στο κώμα των στίχων τους και όμως 5 τραγούδια θα γίνουν μια μικρή περίληψη αυτού του συγκροτήματος που γι' άλλο πήγαινε και αλλού κατέληξε. Ευτυχώς για μας!

     

    Sweet Tears

    "In each others arms

    We cried together

    And your tears tasted sweet"

     

    Αρχές '90. 1993-1995 συγκεκριμένα! Πρωτο άλμπουμ (που έγινε πιο γνωστό) "Serenades". Αν δεν είσαι φίλος της DoomMetal μη το ακούσεις. Εσύ που είσαι μεταλλας και ξέρεις όλα τα είδη της Μetal μπορεί να το αγαπήσεις το ίδιο, αλλά δε θα τους αναγνωρίσεις. Εγώ τους γνώρισα (κακά τα ψέματα) όπως ακούγονται τώρα. Με τον Vincent Cavanagh να δημιουργεί ιστορίες πόνου πάνω στο μικρόφωνο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν και ακούγοντας το πρώτο άλμπουμ δε πίστευα στ αυτιά μου! Και όμως... το πρώτο τους ξεκίνημα ήταν βαθιά επηρεασμένο από αυτό το είδος της μουσικής και ο τότε τραγουδιστής Darren "Daz" White "ούρλιαζε" με μεγάλη του ευχαρίστηση! Τα μελή του συγκροτήματος σύντομα άλλαξαν...

     

    Regret

    Visions of love and hate

    A collage behind my eyes

    Remnants of dying laughter

    Echoes of silent cries......

     

    1998... Να 'μαστε λοιπόν στην αρχή, μάλλον στην αναγέννηση αυτής της μπάντας. Μετά από απουσία και επαναπροσδιορισμό (μήπως δε πήγατε καλά οι προηγούμενοι;λέω εγώ τώρα!) έρχεται ο Vincent με τη δίκια του ομάδα και τα καθαρά (επιτέλους!) φωνητικά να μας κάνει να νιώσουμε, να μελαγχολήσουμε  και να μεταφερθούμε απ ευθείας σ ένα άλλο είδος ...την Ατμοσφαιρική Ροκ. Δε μας χαλασε! Ίσως έχασαν θαυμαστές αλλά δε φάνηκε να τους ενοχλεί αυτό γιατί  απέκτησαν πολλούς παραπάνω παγκοσμίως. Το άλμπουμ τους ονομάζεται "Alternative 4".

     

    Temporary Peace

    But there's a storm closing in

    Voices crying on the wind

    This serenade is growing colder breaks my Soul that tries to sing

    And there's so many, many thoughts

    When I try to go to sleep

    But with you I start to feel a sort of temporary peace

    2001... Άλμπουμ " Α Fine Day To Exit". Ξεκίνησε ήδη η κατρακύλα... Τα τραγούδια πιο μελαγχολικά και απελπισμένα. Πολύ πικραμένοι (και εγώ μέσα) έδωσαν ενδιαφέρον στους στίχους και στη καινούργια φωνή που μπήκε να "ομορφύνει" μερικά τραγούδια ...η Lee Douglas. Νομίζω σε μια τέτοια μπάντα ήταν ότι πρέπει και μια γυναικεία φωνή και ειδικά μια τέτοια φωνή σα τη δική της.

     

    Are You There

    And it’s wearing me down

    And it’s turning me round

    And I can't find a way

    Now to find that it out

    Where are you when I need you...?

     

    Are you there?

     

    2003. Άλμπουμ "Νatural Disaster". Απελπισμένοι όλου του κόσμου ενωθείτε! Το άλμπουμ ωδή στη μοναξιά και στην μετάνοια... κάποιος έχει κάνει λάθη για τα όποια ντρέπεται και δε μπορεί να κάνει κάτι να τ αλλάξει. Πόσοι το έχουμε νιώσει αυτο; Ωστοσο οι Anathema έχουν γίνει μια από τις δημοφιλέστερες μπάντες σε αυτό το είδος μουσικής. Οι συναυλίες είναι κατάμεστες και ο Vincent με τα μαλλιά να κρύβουν το πρόσωπο του (τα μάτια κυρίως) "πείθει" πως νιώθει το ίδιο με το κοινό του... Μ μουσική τους εκσυγχρονίζεται και η "ατμόσφαιρα" έχει ήδη σκοτεινιάσει αρκετά.

     

    Αngels walk among us

    ..and i dont have to fight it anymore

    for all those years i was dreaming

    and i don't have to worry anymore

    cos i found my belief in...


     

    2010...Άλμπουμ "Were Here Because Were Here". Το πιο πρόσφατο άλμπουμ, το τελευταίο αν θέλεις. Εδώ συνεχίζει κάπως στο ίδιο ύφος αλλά είναι λίγο πιο αισιόδοξος... δεν είναι απελπισμένος ερωτικά... ψάχνει να βρει απαντήσεις στη ζωή και αποκτά κάποιες πεποιθήσεις κα πιστεύω μέσα από συνεχής αναζήτηση της ψυχής του  όπου μπορεί να βρει τη λύτρωση τελικά.

    Οι Anathema είναι από τις λίγες μπάντες που δεν έχουν κουράσει. Πολλά χρόνια παίζουν στο ίδιο πάνω κάτω μοτίβο και στην ίδια πάνω κάτω μελαγχολική τους κατάσταση. Στην Ελλάδα όποτε έρχονται (τώρα τελευταία κάθε χρόνο) βρίσκουν ένα κοινό πολύ θερμό μαζί τους και σίγουρα έχουν τους believers και εδώ.

    Είναι μια μπάντα που δεν έχει κουραστεί να είναι εκεί για μας όποτε νιώσουμε μονοί και θέλουμε να ονειρευτούμε με τους απέραντους και βαθυστόχαστους στίχους τους. Έχουν ένα καλό. Εμείς που ακόμα κυνηγάμε ανεμόμυλους μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και αυτό βγαίνει μέσα από την κρυφή αλλά και φανερή ιστορία μέσα από τα τραγούδια τους.

    Μπορείς να φανταστείς και συ μια;


    Tags
    Μουσικά Είδη:Soul



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26160   /   20.12.2012, 19:30   /   Αναφορά

    Οι Anathema νομιζω πως θα ηταν το soundtrack της ζωης μου.Ομορφο αρθρο αν και δεν ειναι το ''Were Here Because Were Here'' το τελευταιο τους album αλλα το "Weather systems(2012),που μπορω να πω οτι με απογοητευσε πολυ..

    #26166   /   21.12.2012, 09:20

    ναι εχεις απολυτο δικιο απλα οταν ειχα γραψει το αφιερωμα δεν ειχε προλαβει να βγει το weather systems γτ βγηκαν σχετικα γρηγορα τα τελευταια.και ναι θα ερθω και θα συμφωνησω!και μενα με ψιλοαπογοητευσε γτ θελησαν να γυρισουν λιγο στην αρχικη τους πορεια.νομιζω οτι θα το καταλαβουν συντομα!


    #26178   /   21.12.2012, 23:24   /   Αναφορά

    Οι Anathema είναι η πονεμένη ιστορία της εφηβίας μου!


    Σ' ευχαριστώ που μέκανες & πάλι 17!!!!!!!!!!!

    #26180   /   22.12.2012, 00:22   /   Αναφορά

    εμενα μου αρεσε πολυ το silent enigma

    #26182   /   22.12.2012, 00:31

    η αλλιως Rise Pantheon Dreams!ναι ηταν το αλμπουμ της μεταστροφης αυτο!αλλα οχι το καλυτερο τους....


    #26197   /   23.12.2012, 00:58   /   Αναφορά

    tous anathema tous akouo apo to 95...dn ginane gnostoi me to alternative 4...


    kai apo ta prota album paizane melagxoliki mousiki apla meta egine pio light(px kingdom apo pentecost - to kanane diaskeui sto falling deeper)


    anyway...apla eseis pou dn exete sxesi me gothic(doom)metal dn mporeite na katalavete k deixnete mia apextheia sto metal....


    to apotelesma pou akoute k sas aresei einai metal....

    #26844   /   12.03.2013, 16:03   /   Αναφορά

    Νομίζω πως δεν είναι πολύ αντικειμενικό το άρθρο. Παρόλο που στα άλμπουμ και στα τραγούδια που επέλεξες η ανάλυση και η περιγραφή είναι πολύ καλή , διακρίνω μια 'απέχθεια' προς τις παλιές τους δουλειές. Κάτι σημεία που λές για παράδειγμα (επιτέλους! , ευτυχώς για μας κατέληξαν αλλού κλπ).
    Ναι , και εγώ τους anathema τους έμαθα με τον δίσκο a natural disaster αλλά όταν τους έψαξα εντυπωσιάστηκα με το Alternative 4 και τους λάτρεψα με το eternity και το silent enigma (δυο δίσκοι που λοίπουν απο το άρθρο και οι προσωπικά αγαπημένοι μου) και θα συμφωνήσω με τον ParanoidTrip. Αν δεν έχεις ακούσει doom μέταλ δεν μπορείς να νιώσεις τα αισθήματα που έβγαζαν κάποτε οι anathema και τον πόνο.
    Δυστυχώς για μένα και για πολλούς (ναι.. οι φαν των anathema είμαστε οι πιο διχασμένοι) μετά το a natural disaster έχει αρχίσει η κατρακύλα με αποκορύφομα το we're here becouse we're here. Μέτριοι στίχοι ως και γλυκανάλατοι και background μουσικη. Ευτυχώς το Weather Systems είναι αρκετά ενδιαφέρον.
    Παρόλα αυτα , μόνο και μόνο επειδή το άρθρο σου αναφέρεται στην αγαπημένη μου μπάντα τότε αξίζει το 'like' Smile