ελληνική μουσική
    693 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

    Για Έναν Μεγάλο Εθνάρχη

    Πολλές φορές ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις θέσεις του και την στάση του σε διάφορα κοινωνικά, πολιτικά ,θρησκευτικά ζητήματα. Το θέμα δεν είναι ο ζήλος που δείχνει για αυτά τα θέματα, αλλά αυτός ο ζήλος αντί να αποτελεί την αγωνία του για την πορεία αυτού του τόπου μέσα από τον πνευματικό υπερβατικό ρόλο που κατέχει και θα έπρεπε να λειτουργεί, έχει μετατραπεί σε μια δεσπόζουσα αλαζονική μορφή εξουσίας. Μήνες πριν, δύο 20χρονα παιδιά ο Βαλάντης και η Μαρίνα είχαν γράψει το πιο κάτω τραγούδι, το οποίο αποτελεί μια καταγγελία για αυτή την αλαζονεία...
    Γράφει το μέλος Ελένη (eleniskevi)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 04 Μαΐ 2004
    Φόρεσες πάλι τα καλά σου, τα άμφια τα ακριβά σου
    μπήκες μες΄ στη Μερσεντές κι άντε γεια σου
    Μεγάλε εθνάρχη , σου εύχομαι καλό κουράγιο
    Συνέχισε έτσι κι οι κυράτσες θα σε κάνουν άγιο
    "Ζήτω το έθνος", σε είδα να φωνάζεις σαν δυσκοίλιο, θύμισέ μου πού ήσουν στον εμφύλιο;
    Μήπως ήσουν διακοπές στην Ελούντα ή στη Βουλή να ορκίζεις την χούντα;
    Εγώ δεν ξέρω, κύριε, φυλακήν τω στόματί μου
    Δε θέλω τη Λουκά να βρίζει έξω απ΄ την αυλή μου
    Αλλά, αφού τυχαίνει να΄ σαι Ελληναράς , πες τους πόσα θες σ΄ ένα τρισάγιο να πας
    Πόσα πληρώνει για μπράβους η εκκλησία, για θωράκιση στο αμάξι και προστασία;
    Η εκκλησία της αγάπης έχει εξουσία και διαχειρίζεται την επισκοπική περιουσία
    Τόσα φράγκα που σου ΄χουν γίνει γκόμενα κι οι σεισμόπληκτοι ακόμη στα λυόμενα
    Εσύ που όλους τους σώζεις , γιατί είσαι τόσο μεγάλος καραγκιόζης;
    Εσύ που είσαι ο πρώτος της λίστας, γιατί είσαι τόσο μεγάλος φασίστας;
    Ένας εθνάρχης που ψάχνει Γολγοθά για να ανεβεί μήπως το βράδυ τον δείξουν στην ΤV

    Οι στίχοι είναι από το συγκρότημα ΣΤΙΧΟΙΜΑ και το τραγούδι τους «Για Έναν Μεγάλο Εθνάρχη». Από τον δίσκο τους «Η Πτώση Των Αγγέλων»

    Γιατί η γνώμη σας μετράει: Μπορείτε να ψηφίσετε στη σχετική δημοσκόπηση πάνω δεξιά, αλλά και να αφήστε τα σχόλιά σας παρακάτω

    Tags
    Καλλιτέχνες:ΒούληΒαλάντης



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Συμφωνείτε με τους στίχους του τραγουδιού 'Για Εναν Μεγάλο Εθνάρχη';

    Απόλυτα
    Αρκετά
    Λίγο
    Καθόλου



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 120

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #547   /   04.05.2004, 16:19   /   Αναφορά
    Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να έχει κάνει τα μύρια όσα λάθη, να κατηγορείται για πολλά ζητήματα, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης, ειδικά από τους νέους ανθρώπους.



    Συμφωνώ με το πνεύμα των "Στίχοιμα", όμως όχι με τον τρόπο που επέλεξαν να το εκφράσουν στο χαρτί.
    #548   /   04.05.2004, 17:01   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω με το jorge.

    Οποιαδήποτε κριτική κατά της Εκκλησίας κι ενός ανθρώπου-συμβόλου δεν μπορεί να περιέχει τέτοιες εκφράσεις.

    Σημειώνω ότι κι εγώ θεωρώ κακό τον ρόλο της σημερινής Εκκλησίας, αλλά δεν θα μιλούσα ποτέ έτσι γιατί σημασία έχει να κάνουμε εποικοδομητική κριτική, και όπως και να έχει, ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποτελεί σύμβολο για μια μεγάλη μερίδα του λαού.



    Φράσεις όπως "Φασίστας", "Ελληναράς" και το αποκορύφωμα "Ζήτω το έθνος, σε είδα να φωνάζεις σαν δυσκοίλιο, θύμισέ μου πού ήσουν στον εμφύλιο;"

    είναι το λιγότερο φανατικές και δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στον κοινωνικό μας προβληματισμό. Και το κυριότερο δεν περιμένω να τις ακούσω από νέους που υποτίθεται έχουν προοδευτικές ιδέες κι έχουν απαλλαγεί απ' τα παλιά μίση.

    Κατά τη γνώμη μου οι στίχοι αυτοί αυτοπεριθωριοποιούνται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν στον κόσμο. Δεν πετυχαίνουν δηλαδή τον κοινωνικό σκοπό τους -αν τελικά έχουν σκοπό.



    Υπάρχουν τόσα ζητήματα για τα οποία εμείς οι νέοι μπορούμε να προβληματιστούμε και τελικά απ' όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο διαλέγουμε να βρίσουμε τον Χριστόδουλο;
    #13340   /   28.04.2008, 13:45
    Συμφωνώ με Astron και Jorge....

    #549   /   04.05.2004, 18:03   /   Αναφορά
    Είμαι σίγουρη πως το παραπάνω κείμενο δεν "απηχεί'' και εκφράζει τη μουσική μας κοινότητα ως ''έντυπο'', όπως εξάλλου είναι λογικό να γίνεται σε κάθε είδους ''έντυπο'' που έχει αφιερώσει την προσφορά του στο χώρο της ''ποιότητας'', αλλά και υπηρετεί ευγενικούς σκοπούς και στόχους.

    Είναι παράτολμο να θίγονται και να κρίνονται ''θεσμοί'' όπως αυτός του Αρχιεπισκόπου, όποιον χαρακτήρα και αν επιδεικνύει ο εκάστοτε που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

    Θερμή παράκληση στους επισκέπτες, να έχουν υπόψη τους αυτό που επισημαίνεται στο site, ότι οι απόψεις των κειμένων που δημοσιεύονται δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις της ομάδας διαχείρησης.
    Administrator
    #550   /   04.05.2004, 18:56
    Καλά κάνεις και το επισημαίνεις MariahN. Αναφέρεται εξάλλου ρητά στους Όρους Χρήσης.



    Η αλήθεια είναι οτι σκέφτηκα αρκετά πριν το δημοσιεύσω. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να το απορρίψω, όμως κατέληξα στο οτι θα ήταν μια λάθος κίνηση. Και αυτό για πολλούς λόγους.



    Καταρχήν αυτοί οι στίχοι είναι μέρος δισκογραφικής δουλειάς, συνεπώς δεν εκφράζουν τον αποστολέα, ο οποίος μας τους παραθέτει και μας ενημερώνει για την ύπαρξή τους, αφήνοντας βεβαίως να διαφανεί η θέση του.



    Σαν δισκογραφική δουλειά λοιπόν θεωρώ πως πρέπει να κριθεί. Και μάλιστα αυστηρά, από τη στιγμή που "έπεσε" στη μουσική μας κοινότητα, που χαρακτηρίζεται απ' όλα όσα ανέφερε η Μαρία. Ο χαρακτήρας του MusicHeaven επιτρέπει στα μέλη του να μιλούν ελεύθερα και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Το να δεις ένα τέτοιο άρθρο σε κάποιο περιοδικό σε φιμώνει. Γιατί δεν μπορείς να απαντήσεις και έτσι περνάει η γνώμη του αποστολέα και του στιχουργού. Εδώ όμως στο MusicHeaven είμαστε ελεύθεροι.



    Προτίμησα λοιπόν να το "παραδώσω" στα μέλη μας, ώστε να εκφέρουν άποψη, παρά να το λογοκρίνω εγώ και να σιωπήσω. Πιστεύω πως αυτό θα ήταν ότι χειρότερο, αν συνέβαινε.



    Εννοείται πως αν ήταν στίχοι κάποιου μέλους, δεν θα δημοσιεύονταν. Όμως είναι μια δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί και πρέπει να κριθεί.

    #551   /   04.05.2004, 23:42   /   Αναφορά
    Εγώ έχω να επισημάνω το εξής: Για μας τους ορθόδοξους, ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και οι δεσποτάδες και οι ιερείς, θεωρούνται οι πνευματικοί μας πατέρες. Και ρωτάω: Είναι σωστό να τους κατηγορούμε έτσι; Ακόμα κι αν διαφωνούμε;

    Θα βγαίναμε και θα μιλούσαμε έτσι αν ο πατέρας μας (ή κάποιος πολύ δικός μας άνθρωπος) έκανε κάποια ανάλογα σφάλματα; Σαφώς όχι. Βέβαια είναι μια άλλη ιστορία για το ποια θα ήταν η στάση μας. Πάντως όχι αυτή.

    Πραγματικά κι εγώ πιστεύω πως ένα τέτοιο κείμενο θα αυτοπεριθωριοποιηθεί και δε θα βγει περισσότερο παραέξω...
    #552   /   05.05.2004, 11:41   /   Αναφορά
    Σχετικά με τις λέξεις και τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο παραπάνω κείμενο, το μόνο που έχω να πω είναι πως αντικατοπτρίζουν το ήθος και την ψυχοσύνθεση του εκφραστή τους.



    Ένα πρόσωπο όπως ο αρχιεπίσκοπος ή ο Πρόεδρος της δημοκρατίας ή ο Πατριάρχης κ.άλ., είναι καταδικασμένο λόγω του ρόλου και της θέσης του, να εκτίθεται συνεχώς στα νοσηρά φώτα της δημοσιότητας. Από εκεί και πέρα, όλες οι ενέργειές του, που σημειωτέον πάντα εμπεριέχουν και το ανθρώπινο στοιχείο της ατέλειας, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αδηφάγων ΜΜΕ. Αυτό το μικροσκόπιο όμως, μεγεθύνει επιλεκτικά έργα, φράσεις και απόψεις, έτσι ώστε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Και ενώ δυστυχώς, λόγια ανούσια ή φράσεις από κεκτημένη ταχύτητα αποκτούν βαρύτητα, έργα ουσίας επιμελώς αποκρύπτονται.



    Π.χ. ποιος γνώριζε το σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Κηρού Σεραφείμ, πριν την κοίμησή του; Ουδείς, διότι τα ΜΜΕ δεν ενδιαφερόταν για την προβολή του. Όταν όμως σαν άνθρωπος εκνευριζόταν και ομιλούσε λίγο έντονα στην Ι. Σύνοδο, τότε όλα τα κανάλια έπαιζαν το στιγμιότυπο στα δελτία τους, για να συμβάλλουν στη διαπόμπευσή του. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά δεν θα επεκταθώ άλλο.



    Σχετικά με τον αρχιεπίσκοπο, μια που γι’ αυτόν χτυπάει η καμπάνα αυτή τη στιγμή, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος από την πλευρά του φρονεί ότι αγωνίζεται για το καλύτερο. Όσοι έχουν ασχοληθεί σε βάθος με τα εκκλησιαστικά, γνωρίζουν ότι έχει πετύχει πολλά, όπως επίσης ότι έχει κάνει και λάθη. Ποιος άνθρωπος δεν έχει κάνει άλλωστε; Τώρα, αν τα λάθη του ή τα επιτεύγματά του βαρύνουν περισσότερο, αυτό θα το αποτιμήσει η ιστορία. Προσωπικά, ειλικρινά δεν έχω καταλήξει ακόμη. Δεν πρέπει όμως κανείς ούτε να τον λατρεύει σαν οπαδός, ούτε και να τον απαξιώνει. Η αλήθεια κατά την Αριστοτέλεια θεώρηση, βρίσκεται κάπου στο μέσο.



    Σαφώς, ένα μουσικό σχήμα θα κάνει μεγαλύτερη εντύπωση αν κοντράρει τον αρχιεπίσκοπο, παρά αν συμπλέει μαζί του. Η ολοκληρωτική απαξίωση όμως, είναι ο εύκολος τρόπος για να δείξει κάποιος την επαναστατικότητά του, όταν στερείται ουσίας. Είναι εύκολο να χαρακτηρίζεις κάποιον αλαζόνα, όταν δεν χρειάζεται να αιτιολογήσεις τον χαρακτηρισμό σου. Είναι εύκολο να απορρίπτεις συνολικά το έργο κάποιου, όταν δεν έχεις προτάσεις να αντιπροτείνεις. Τελικά, είναι εύκολο να απαξιώσεις κάποιον, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικός από σένα.



    Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του Χαράλαμπου και γενικεύοντας επισημαίνω, ότι σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε τους άλλους, όπως θα θέλαμε εκείνοι να αντιμετωπίζουν εμάς. Δηλαδή, με καλοπροαίρετη κριτική κι όχι απαξιωτικά.
    #8065   /   22.04.2007, 01:00   /   Αναφορά
    καλη αρχη , και καλη συνεχεια.

    μου θυμιζει "μουσικες ταξιαρχιες" αν και το "και γω σ' αγαπώ , γαμω το χριστό μου" δεν εχει ξεπεραστεί.

    επισης πιστευω οτι δεν υπαρχουν λεξεις για να βρισεις τον χριστοδουλο.

    αν ο Χίτλερ δεν καταφερνε να παρει την εξουσια πώς θα σκοτωνε τοοοοοσα εκατομμυρια?ανετα τον λεει καποιος "δολοφονο".

    το οτι δεν εχει την εξουσια ο χριστοδουλος να σκοτωνει ή να συνεχισει το καταστροφικο εργο του χριστιανισμου , ειδικα κατα του ελληνισμου , δεν σημαινει οτι ειναι καλυτερος απο τον Χίτλερ , τον Στάλιν κλπ.

    οταν η χουντα σκοτωνε ... αυτος "διαβαζε".

    Τωρα προτεραιοτητα εχουν οι ταυτοτητες , το βιβλιο της στ’ δημοτικου, οι γιοσακηδες – βαβυληδες και εντελως ασημαντοι οι πολεμοι για το πετρελαιο, τα αθωα παιδια στο ιρακ – αφρικη που πεθαινουν κατά χιλιαδες κλπ κλπ

    βαριεμαι να γραφω για αυτο το σκουπιδι



    τα συγχαρητηρια μου στο στιχουργό



    ολοι οι στιχοι : http://stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=det2put&song_id=8018

    #8103   /   24.04.2007, 09:52   /   Αναφορά
    Καλά καταπληκτικό ... Το ανακάλυψα λίγο αργά αλλά τέτοιου είδους θέματα είναι πάντα επίκαιρα
    #8115   /   24.04.2007, 17:33   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω με τα πρώτα σχόλια. Η Δημοκρατία και η Ελευθερία του Λόγου, είναι δώρα. Όμως μερικοί τα καταχράζονται, βρίζοντας παρέα με μελωδία, αν είναι δυνατόν.

    Αν και είναι, ό,τι πιο έυκολο.





    Εντάξει, η Ελλάδα, μπορεί να χρειάζεται τη νέα γενιά Πανούση, τί να πω;



    Αλήθεια, υπάρχει το συγκρότημα μετά από 3 χρόνια; Έχουνε κάνει άλλη δουλειά; και ποιό είναι το περιεχόμενο της;



    #9719   /   02.10.2007, 14:49   /   Αναφορά
    Ομολογώ πως δεν το ήξερα, αλλά συμφωνώ απολύτως με τους στιχους.!!
    #9865   /   12.10.2007, 02:48   /   Αναφορά
    αραγε μετα τα τελευταια γεγονοτα...δεν είναι πολύ ταιριαστό το ρεφρεν??
    #9867   /   12.10.2007, 13:47
    Τί ακριβώς εννοείς; Τί ταιριαστό βρίσκεις;

    Ο άνθρωπος χαροπαλεύει...

    #9868   /   12.10.2007, 14:27   /   Αναφορά
    Λυπάμαι για την έκφραση τέτοιων θέσεων για τον οποιονδήποτε. Σαφώς και μπορούμε να κρίνουμε κάποιον καλοπαοαίρετα ή κακοπροαίρετα. Ο καθένας επιλέγει, και αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση του, τον εσωτερικό του κόσμο.



    Η θέση του Αρχιεπισκόπου τον καθιστά υπόλογο για ότι λέει και κάνει. Σύμφωνοι, (πρέπει να) αποτελεί παράδειγμα. Πόσοι από εμάς όμως μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πολύ καλύτεροι του; Ή από τον οποιονδήποτε καλύτεροι... Εύκολο να κατακρίνει κανείς. Ειδικά εφόσον πουλάει.



    Δύσκολο να αναγνωρίσουμε την αξία και τα καλά έργα κάποιου. Αυτό το έχουν ψάξει; Τους ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει καθόλου ο άνθρωπος Χριστόδουλος; Διότι και αυτός άνθρωπος είναι τελικά. Μάλλον άλλα τους ενδιαφέρουν. Άρα άλλος και ο σκοπός του τραγουδιού. Εκτός αν λάθος τους έκρινα κι εγώ.



    #9869   /   12.10.2007, 14:28   /   Αναφορά
    ναι ναι χαροπαλεύει και την ώρα εκείνη φρόντισε να χαροπάλεψει χλιδάτα στο Μαιάμι....και να είναι ο πρώτος στην λίστα.... εδώ παιδάκια χανονται και εμείς τρέχουμε για τον μεγαλο εθνάρχη.....
    #9870   /   12.10.2007, 14:29   /   Αναφορά
    ναι ναι χαροπαλεύει και την ώρα εκείνη φρόντισε να χαροπάλεψει χλιδάτα στο Μαιάμι....και να είναι ο πρώτος στην λίστα.... εδώ παιδάκια χανονται και εμείς τρέχουμε για τον μεγαλο εθνάρχη.....
    #9871   /   12.10.2007, 14:29   /   Αναφορά
    ναι ναι χαροπαλεύει και την ώρα εκείνη φρόντισε να χαροπάλεψει χλιδάτα στο Μαιάμι....και να είναι ο πρώτος στην λίστα.... εδώ παιδάκια χανονται και εμείς τρέχουμε για τον μεγαλο εθνάρχη.....
    #9873   /   12.10.2007, 21:56
    Ναταλία εγώ είμαι ευαίσθητος μπροστά στον πόνο οποιουδήποτε ανθρώπου. Είτε είναι αρχιεπίσκοπος είτε είναι ο οποιοσδήποτε. Το ότι διαφωνώ με την πολιτική και την θρησκεία που εκφράζει είναι εντελώς άσχετο θέμα.

    Είναι απίστευτα σκληρός ο τρόπος αυτός για να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο που σβήνει.

    Η ανθρωπιά πρέπει να είναι η πρώτη αξία στο μυαλό μας, αν την χάσουμε κι αυτή τότε καμιά μα καμιά ιδεολογία δεν έχει αξία.

    Δεν μπορώ για παράδειγμα να κατηγορώ τους θρήσκους για σκληρότητα και φανατισμό και να φέρομαι εγώ με τον ίδιο τρόπο!





    Υ.Γ. Ε και δεν είναι δα και κανένας εγκληματίας. Το κάνεις λες και είναι κανένας δικτάτορας ή ο Χίτλερ ο ίδιος. Μα τέτοιο μίσος πια γιατί;



    Υ.Γ.2. Οποιοσδήποτε θα είχε μία ευκαιρία να σώσει τη ζωή του θα το έκανε. Ειδικά για αρχηγούς θρησκειών, κρατών κλπ είναι δυστυχώς γνωστό ότι παρακάμπτονται οι σειρές στη λίστα. Πράγμα το οποίο κι εμένα με βρίσκει αντίθετο. Το ευχάριστο -αν υπάρχει- είναι ότι τελικά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα ισχύσει αυτό μιας και η εγχείρηση δεν έγινε και το μόσχευμα πήγε σε άλλον.

    #9874   /   12.10.2007, 22:09
    εγώ βλέπω τα πράγματα πάντα αλλίως.....ωραία σβήνει αλλά σύμφωνα με την θρησκεία του δεν πάει εκεί που ανήκει...?...δεν είμαι φανατισμένη απλά ποτέ δεν κατάλαβα την εμονή των μεγάλων ανθρωπων να γατζώνονται απο την ζωή.....Είναι έγκλημα το να ΄στερεις την ζωή ενός άλλου για να σώσεις την δική σου...και ματαιοδοξο......δεν ξέρω αν έκανε η οχι την εγχείρηση...αλλά γιατι φοβάτε τόσο τον θάνατο η θρησκεία αλλα διδάσκει....

    Και δεν καταλαβαινω γιατι σε μια ανεξηρθησκη χώρα γιατι ένας θρησκευτικός αρχηγός χέρει τέτειας μεταχείρησεις απο τα μμε οχι μόνο τώρα αλλα ανέκαθεν....

    Παύλο δεν μπορώ να μην λεω αυτά που πιστεύω όσο περίεργα και απάνθρωπα και αν φαίνονται....

    #9872   /   12.10.2007, 16:45   /   Αναφορά
    Καταρχήν (αν κάνω λάθος παρακαλώ πολύ διορθώστε με) ο στίχος πάει για χιπ χοπ??

    Αν ναι, είναι εξ αρχής στυλ που θα βγάλει οργή και δεν θα χαϊδέψει κανενός τα αυτιά....

    Και καλά κάνει.



    Και μη μου πείτε για ανθρώπους και ιστορίες....δυστυχώς η εκκλησία και όλοι αυτοί είναι κάπως έτσι και τελικά καταφέρνουν να διώχνουν τον νέο κόσμο μακριά τους.Αναλογιστείτε μόνο την περιουσία της εκκλησίας...Ας μην το παίζουμε ούτε σοβαροφανής ούτε θρησκόληπτοι για τα μάτια του κόσμου,άλλωστε θεωρώ ότι η πίστη στην εκκλησία και στους εκπρόσωπους της ποτέ δεν ήταν το αντίκρυσμα του πόσο πιστεύει προσωπικά κάποιος και στο Θεό.