ελληνική μουσική
311 online   ·  204.036 μέλη


αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Η φυσαρμόνικα δεν πήγε (ποτέ) στον Παράδεισο

Αυτές τις μέρες παίζεται σε θέατρο της Αθήνας το έργο Ο Αλέκος βγήκε από τον Παράδεισο, που εξιστορεί τη ζωή και την προσωπικότητα του Αλέκου Σακελλάριου.

Η φυσαρμόνικα δεν πήγε (ποτέ) στον Παράδεισο

Γράφει το μέλος PAVLICIOUS1 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 03 Ιανουαρίου 2013

Δεν επιθυμώ να κρίνω την όλη προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω την παντελή και εκκωφαντική απουσία από τα τραγούδια της παράστασης που έχουν παρουσιαστεί από τηλεοράσεως, της φυσαρμόνικας, που τόσο όμορφα έπαιζε ο ίδιος ο Σακελλάριος και που χρωμάτιζε πολλά από τα τραγούδια που είχε γράψει μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Σε ένα έργο που μιλάει για το μεγάλο και πολύπλευρο ταλέντο του Αλέκου Σακελλάριου, μου φαίνεται τόσο ακατανόητο να ακούω αυτά τα τραγούδια του χωρίς τη φυσαρμόνικα, όσο θα ήταν και αν σε έργο για τη ζωή του Βαμβακάρη θα έπρεπε να ακούσω τα τραγούδια του με κιθάρα! Πώς θα του φαινόταν του ίδιου τα τραγούδια του χωρίς τη φυσαρμόνικά του;

Ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν πολύ μεγάλο ταλέντο, πολύπλευρος, δημιουργικός, ευρηματικός, αλλά και γνήσια λαϊκός. Άνθρωπος της παρέας. Όλα αυτά αποτυπώνονται και από το όργανο που έπαιζε, τη φυσαρμόνικα. Πώς είναι δυνατόν να παραβλέπεται μία πτυχή του ταλέντου του και του χαρακτήρα του, ως να ήταν κάτι το ασήμαντο;

Ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, αξιοποίησε και αυτή την πτυχή του ταλέντου του Σακελλάριου, χαρίζοντάς μας αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που έχουν τα τραγούδια από τις ταινίες του, και μας έμαθε να αγαπάμε και το λαϊκό όπως και το έντεχνο. Γιατί εκείνος καταλάβαινε το αυθεντικό και το καλό όπου το έβρισκε.

Κι όταν κάποτε του είπαν οι μουσικοί του ότι η φυσαρμόνικα ήταν φάλτσα (!) τους απάντησε: "- Κύριοι χορδίστε τα όργανά σας πάνω στη φυσαρμόνικα". Γι' αυτό ήταν μεγάλος!  Δυστυχώς, πολύ λίγα καταλάβαμε. Θα χρειαζόταν δέκα ζωές για να μας μάθει όσα μόνο εκείνος καταλάβαινε και να μπορέσει (όπως το μπουζούκι)  να  πάει και η φυσαρμόνικα - έστω και για λίγο - στον Παράδεισο.

Νομίζω ότι κι ο ίδιος ο Αλέκος εκεί ψηλά που βρίσκεται, λίγη φυσαρμόνικα θα ήθελε να ακούσει, από αυτή τη γλυκιά, την παραδεισένια, που έπαιζε και κείνος. Η άλλη η βραχνή, θα εξακολουθεί αιώνια να παρηγορεί όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ουρανού.
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (4)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

progressive Chat
Συγχορδία Μινόρε
#26304   /   05.01.2013, 21:00   /   Αναφορά

Εξαιρετικό άρθρο, Παύλο!

STEFANOS604 Chat
Βετεράνος
#26347   /   08.01.2013, 18:29   /   Αναφορά

Ωραίο άρθρο μπράβο


Λέγεται ότι τη φυσαρμόνικα εδώ την παίζει ο ίδιος ο Αλέκος 

nvluc Chat
Περαστική Νότα
#26354   /   09.01.2013, 10:51   /   Αναφορά

Εξαιρετικό άρθρο.Αγαπητέ Παύλο να είσαι καλά.Να προσθέσω ότι ταλαντούχοι άνθρωποι,πραγματικά χαρισματικοί όπως ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Μάνος Χατζιδάκις υπάρχουν και σήμερα.Μόνο που οι φρενήρεις ρυθμοί που έχουμε υιοθετήσει, δεν μας αφήνουν να αφουγκραστούμε το ταλέντο τους.Και αυτό είναι μεγάλο κρίμα.

vasiliskariotis Chat
Βασική Νότα
#26390   /   11.01.2013, 18:25   /   ΑναφοράΣχόλια από άλλες δημοσιεύσεις