ελληνική μουσική
    1139 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Ένα είδος οδηγού για ενισχυτές ΟΛΩΝ των οργάνων (Amp Reference Data) για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    127 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 24 Φεβ 2013

    Η προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα, έγινε πιστεύω  με πλήρη τεκμηρίωση των κειμένων από την εμπειρία μου σαν ηλεκτρονικός  που ασχολήθηκε και με το αντικείμενο αυτό. Πιστεύω  ότι  οι συμμετέχοντες θα πάρουν βασικές γνώσεις για τους ενισχυτές γενικά και του μουσικού οργάνου που τους ενδιαφέρει  ειδικά, οι δε καλύτεροι γνώστες του θέματος ίσως μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες ή εκφράσουν αντιρρήσεις τους ή διορθώσουν τυχόν ασάφειες του άρθρου.

    Πιστεύω επίσης ότι το άρθρο αυτό  -  μαζί με τα άλλα άρθρα μου τα σχετικά με τους ενισχυτές ,τους αισθητήρες  και τα εφφέ - να αποδειχθεί ένα είδος οδηγού (Reference Data) για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους.

    Η αγγλική ορολογία χρησιμοποιείται για να σας βοηθήσει για καλύτερο Googling , οι δε φωτογραφίες συγκεκριμένων εταιρειών δεν αποσκοπούν στη διαφήμιση τους  και να «θάψουν» κάποια άλλα μοντέλα αλλά εξυπηρετούν απλά μόνο εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    Ο σκοπός ενός καλού ενισχυτή είναι να προξενεί όσο το δυνατόν μικρότερη παραμόρφωση. Δηλαδή το τελικό σήμα που οδηγεί τα μεγάφωνα να μιμείται το αρχικό σήμα εισόδου του ενισχυτή όσο το δυνατόν πιο πιστά .

    Αυτή η βασική φιλοσοφία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση σημάτων όλων των ειδών και όχι μόνον ακουστικών σημάτων , όπως: Ραδιοκύματα  – σήματα video …..

    Ενισχυτές ως προς την τεχνολογία

    • Λυχνιών (Valve ή tube ): οι λεγόμενοι και ‘’λαμπάτοι ‘’ γιατί χρησιμοποιούν λυχνίες για την ενίσχυση του ηχητικού σήματος . Είναι οι πρώτοι (δεκαετία 60)  που μπήκαν στην αγορά και δίνουν έναν ‘ζεστό ‘ήχο. Βέβαια είναι και οι πιο ακριβοί  και πολλοί  κιθαρίστες ηλεκτρικής κιθάρας τους προτιμούν γιατί η μετάβαση από τη γραμμική ενίσχυση στο ‘ψαλίδισμα’ δεν είναι τόσο απότομη όσο στους ενισχυτές Transistor.
    • Transistor (ή Solid State): οι λεγόμενοι και ‘’τρανζιστοράτοι’’ (όχι και πολύ κοινή ονομασία) όπως τους λέμε, επειδή χρησιμοποιούν τρανζίστορς. Είναι ‘νέας γενιάς’ και είναι φθηνότεροι και έχουν κατακλύσει την αγορά.
    • Hybrid : Είναι συνδυασμός των δύο ανωτέρω. Προσφέρουν τα πλεονεκτήματα και των δύο ανωτέρω.

    Ενισχυτές ως προς την πιστότητα (Fidelity)

    Οι home "Hi-Fi" ενισχυτές - τα γνωστά μας στερεοφωνικά - ή τα ΡΑ συστήματα , που θα δούμε στη συνέχεια, σχεδιάζονται για να αναπαράγουν με πιστότητα (High Fidelity) το σήμα των ηχητικών πηγών (μικρόφωνο , κασετόφωνο , CD player,….) και όσο πιο ακριβοί είναι  τόσο η αρμονική τους παραμόρφωση είναι η μικρότερη δυνατή .

    Αντίθετα οι ενισχυτές των μουσικών οργάνων  ( με εξαίρεση τους ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων και των Πλήκτρων που απαιτούν σχετικά επίπεδη Απόκριση Συχνοτήτων) σχεδιάζονται για να προσθέτουν τονικό χρωματισμό και να δίνουν έμφαση σε καθορισμένες συχνότητες.

     

    Ενισχυτές ως προς την τάξη (Class)

    Tι είναι Class A, Class AB, Class B .. και τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους ;

    Δεν χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω γιατί με καλύπτει σχεδόν στο σύνολο του εκτός από μερικές μικρές τεχνικές λεπτομέρειες το ωραίο με πολλές και διευκρινιστικές πληροφορίες άρθρο εδώ.

    Ενισχυτές ως προς τη μορφή

    •             Combo (ενισχυτής + ηχεία στο ίδιο ‘κουτί’)

    •             κεφαλή και ηχείο (ενισχυτής και ηχείο ξεχωριστά ‘ κουτιά’ )

    •             rack (προενισχυτής, τελικός ενισχυτής και ηχεία)

    Ο κυριότερος λόγος που στις συναυλίες χρησιμοποιείται κεφαλή και ηχείο είναι ότι η κεφαλή συνδυάζεται με οποιαδήποτε  καμπίνα ηχείων επιθυμούμε, ενώ ο combo έχει δικά του ηχεία –βέβαια και στον combo μπορείς να συνδέσεις άλλα ηχεία,  τα δικά τους όμως οι εταιρείες τα θεωρούν πρότυπα.

    Συστήματα ΡΑ & SR

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Με τον όρο PA (Public Address) θα εννοούμε ένα σετ ηλεκτρονικών συσκευών ενίσχυσης του ήχου αποτελούμενο από:

    • Μικρόφωνο ή CD player ή ‘’Μαγνήτη’’ ή και άλλες συσκευές εισόδου
    • Μίκτη (κονσόλα)
    • Ενισχυτή Hi-Fi
    • Μεγάφωνα

    Ονομάστηκε ΡΑ γιατί αρχικά χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να επιτρέπει σε κάποιους  να απευθύνονται στο ευρύ κοινό και να γίνονται εύκολα ακουστοί .Πχ ενισχυτές σε θορυβώδη  περιβάλλοντα , όπως τερματικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, { Ενισχυτές μορφής: rack } προεκλογικές συγκεντρώσεις, υπαίθριες συναυλίες….{Ενισχυτές μορφής :Κεφαλή και Ηχείο}

    Σαν απλή προσέγγιση ,μπορούμε να πούμε ότι τα  μικρά συστήματα PA σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν ακουστικοί ενισχυτές.

    Σε μεγάλες όμως υπαίθριες συναυλίες , προεκλογικές ομιλίες αρχηγών … χρησιμοποιούνται μεγάλης κλίμακας συστήματα ΡΑ που ονομάζονται και συστήματα  SR  (Sound  Reinforcement systems) και απαιτούν αρκετούς τεχνικούς για την εγκατάσταση και χειρισμό τους.

    Ένας ενισχυτής hi-fi με τα ηχεία του, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    • Να έχει απόκριση συχνοτήτων: Στο εύρος 20Hz - 20000Hz δηλαδή να ενισχύει όλες τις ακουστικές συχνότητες (τις συχνότητες  που αντιλαμβάνεται το αυτί).

    • Να ενισχύει όλες τις συχνότητες σχεδόν με τον ίδιο τρόπο
    • Να μην προξενεί μη-γραμμική παραμόρφωση σε μεγάλες εντάσεις

    Ενισχυτές Μουσικών Οργάνων

    • αυτοί έχουν είσοδο την έξοδο Ακουστικών Μουσικών Οργάνων όπως: Βιολί , Ακουστική ή Κλασσική Κιθάρα, Μπουζούκι, Μαντολίνο , Μπαγλαμά …..
    • αυτοί που έχουν είσοδο την έξοδο μουσικών οργάνων όπως: Πλήκτρα ,Ηλεκτρική Κιθάρα, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ηλεκτρονικά Ντραμς….και

     

    Ενισχυτές ακουστικών οργάνων

    Όταν λέμε ‘’Ακουστικά Όργανα’’ εννοούμε αυτά τα οποία ακούγονται χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση. (πχ βιολί, ακουστική & κλασσική κιθάρα , φυσαρμόνικα ,Ντραμς, τρομπέτα…..)

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Όταν στα παραπάνω όργανα θέλουμε να ενισχύσουμε τον ήχο τους τότε χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή που να δίνει καθαρό τον ήχο τους χωρίς παραμόρφωση και εφφέ.  Αυτοί οι ενισχυτές λέγονται  Ακουστικοί Ενισχυτές (Acoustic Amps).

    Έχω τη γνώμη –υποκειμενική αντίληψη- ότι οποιαδήποτε ηλεκτρονική ενίσχυση ακουστικού οργάνου αλλοιώνει το ακουστικό του φάσμα και προτείνω σαν μόνη παραδεκτή εναλλακτική λύση τη χρήση πολύ καλής ποιότητας μικροφώνου ή συνδυασμό μαγνήτη-μικροφώνου.

     

    Σαν πρώτη προσέγγιση , οι ακουστικοί ενισχυτές σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν μικρά συστήματα PA.

    Ενισχυτές "combo" ονομάζονται αυτοί που περιλαμβάνουν στο ίδιο ‘κουτί’ :

    •             Προενισχυτή

    •             Ενισχυτή ισχύος

    •             Μεγάφωνα

    Αυτοί οι ενισχυτές προσφέρουν μια αυτονομία και είναι απαραίτητοι όπου δεν υπάρχει σύστημα PA.

    Αυτοί οι αυτόνομοι ενισχυτές  έχουν μια είσοδο (Input) και μπουτόν μεταγωγής από Καθαρό σε Παραμορφωμένο (ή έχει ονομασία Clean/Lead  ή Clean/Distorted) οπότε επιτρέπουν εναλλακτικά τη σύνδεση Ακουστικής ή Ηλεκτρικής κιθάρας  ή έχουν 2 ή και περισσότερες εισόδους για ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ σύνδεση  Ακουστικής Κιθάρα ς, Ηλεκτρικής Κιθάρα και Μικροφώνου), βλέπε πχ:

     ΕΔΩ: και

    ΕΔΩ:

    Αυτοί βλέπουμε ότι προσφέρουν αρκετές  ευκολίες, όπως inputs  διαφορετικής ευαισθησίας, και διάφορες outputs.

    Ένας ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας δεν θα παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα για ακουστικά όργανα, γιατί "χρωματίζει" τον ήχο με τρόπο που ακούγεται αφύσικος.

     

    Ενισχυτές Πλήκτρων (Keyboard Amplifiers)

    Η περιοχή συχνοτήτων των ήχων των πλήκτρων είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής της κιθάρας έτσι απαιτείται  ενισχυτής  με πλήρες φάσμα συχνοτήτων για την ακριβή αναπαραγωγή του ήχου (φάσμα μέχρι τους 20 KHz).

    Άρα είναι κατάλληλος ακουστικός ενισχυτής (PA ή Combo).

    Δείτε εδώ ένα με 2 εισόδους πχ για πλήκτρα και ακουστική κιθάρα:

     

    Ενισχυτές Βιολιού

    Ισχύει κι εδώ ότι είπαμε για τους ενισχυτές ακουστικών οργάνων. Πολλοί στο διαδίκτυο διατείνονται ότι ο Peavey Vypyr 15 είναι από τους καλύτερους για ηλεκτρικό βιολί: Δείτε ΕΔΩ:

    Στο βιολί μπορείς αντί για κάψα να χρησιμοποιήσεις ένα tuner pickup:

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    To tuner pickup χρησιμοποιούνταν, ειδικά σε έγχορδα ορχήστρας, για να μεταφέρει τον ήχο από έγχορδα όπως βιολί, βιόλα, τσέλο, μπάσο για βελτίωση του κουρδίσματος. Βέβαια σήμερα υπάρχουν τα γνωστά clipped κουρδιστήρια.

    Αυτά λοιπόν (κόστος 5 ευρώ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κάψες με καλά αποτελέσματα για το βιολί

    Δείτε και αυτό:

    Προτεινόμενος ενισχυτής βιολιού : ΕΔΩ:

    Δείτε εδώ τον τρόπο τοποθέτησης κάψας στο βιολί.

     

    Ενισχυτές Φυσαρμόνικας

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Δείτε ΕΔΩ:

    Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από μικρόφωνα και ενισχυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παίχτες φυσαρμόνικας. Κυρίως όμως μπορούμε να τους κατατάξουμε αν πρόκειται να τους χρησιμοποιήσουμε για:

    • καθαρό ήχο .Τότε μας αρκεί ένα ενισχυτής ακουστικών οργάνων
    • για τον λεγόμενο Chicago-blues sound. Τότε προτείνεται ένας μικρός ενισχυτής με λυχνίες (Tube amp) ή ένας όπως πχ ο Fender Champ.

    Έχετε όμως υπ’ όψιν ότι ακόμα και τη πιο τέλεια μικροφωνική συσκευή να διαθέτετε δεν θα πετύχετε αν πρώτα δεν αναπτύξετε με καθημερινή πρακτική εξάσκηση την τονική ακουστικότητα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή μουσικότητα προέρχεται κατά 80% από τον παίχτη φυσαρμόνικας και μόνο το 20% από την μικροφωνική. Για περισσότερα βλέπε στο άρθρο μου:

     

    Ενισχυτές Ντραμς

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

     

     Τι ενισχυτή θα χρησιμοποιήσω για τα Ακουστικά Ντραμς;

    Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι ενισχυτή για τα Ακουστικά Ντραμς , απλώς θα συλλαμβάνει τον ήχο τους  το σύστημα ΡΑ της ορχήστρας σου ή χρησιμοποίησε κοντά σου ένα μικρόφωνο ειδικό για ντραμς (βλέπε φωτογραφία) .

    Στην πραγματικότητα ‘’δεν υπάρχουν’’ ενισχυτές που μπορούν να αναπαραγάγουν αξιόπιστα τις συχνότητες ενός ντραμς σετ (των 8 τεμαχίων-βλέπε εικόνα), αφού θα χρειαζόσουνα 8 μικρόφωνα και αντίστοιχο μίκτη των 8 μικροφώνων.

    Αν πάλι θέλεις να το κάνεις (αν και θα είναι ‘πεταμένα ‘ χρήματα) τότε αρκεί ένα ενεργό σύστημα με ένα woofer και ένα tweeter (όπως της φωτογραφίας) και μια κονσόλα.

    Αν μάλιστα θέλεις και περισσότερες πληροφορίες για το τι μικρόφωνο θέλει το καθένα από τα 8 τύμπανα-κύμβαλα δες την ξενόγλωσση ιστοσελίδα (Miking Drums) εδώ.

     

    Ακούστε εδώ  ενισχυτή ντραμς για electronic drums.

     

    Κονσόλες ήχου (Mixers)

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Υπάρχουν 2 ειδών κονσόλες:

    • Με ενσωματωμένο ενισχυτή ( Powered Mixer) . Επομένως αφού ο ενισχυτής είναι ενσωματωμένος στο μίκτη μια τέτοια κονσόλα απαιτεί Ηχεία Παθητικά (passive speakers)
    • Χωρίς ενσωματωμένο ενισχυτή (Unpowered Mixer) . Επομένως μια τέτοια κονσόλα απαιτεί Ηχεία Ενεργά (Active ή Powered Speakers)

    Δείτε εδώ τιμές:

     

    Eνισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας

    Ο ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

    •Αφού το εύρος συχνοτήτων που παράγει η κιθάρα είναι πολύ μικρότερο των 20000Ηz (μέχρι, περίπου τα 10000Hz φτάνει), δεν χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για τις υψηλότερες συχνότητες.

    •Ο ενισχυτής εισάγει εσκεμμένα μη-γραμμική παραμόρφωση, (αυτό που ονομάζεται  "overdrive" και  "distortion"). Αυτό γίνεται για να "εμπλουτιστεί" το αρχικό σήμα που δίνουν οι μαγνήτες της ηλεκτρικής κιθάρας.

    • Επειδή το σώμα της ηλεκτρικής κιθάρας δεν συμπεριφέρεται σαν ηχείο (όπως συμβαίνει στην κλασσική και στην ακουστική κιθάρα), ο ήχος που παράγουν οι χορδές, είναι και  αδύναμος και προπαντός ακουστικά, "φτωχός". Το "overdrive" και  "distortion", είναι αυτό που ‘’πλουτίζει’’ τον ήχο.

    •Κάθε κατασκευαστής δίνει διαφορετική προτεραιότητα σε συγκεκριμένες συχνότητες γ’ αυτό συνηθίζεται να λέγεται: , π.χ., "ήχος Fender", "ήχος Takamine’’ ….).

    • Μερικοί ενισχυτές έχουν περισσότερες από μία εισόδους (input jack) . Αυτό βοηθάει να μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα 2 κιθαρίστες ή η μία να είναι  distortion input jack (άρα σύνδεση ηλεκτρικής κιθάρας) και η άλλη clean input jack (άρα σύνδεση ακουστικής κιθάρας ή μικρόφωνο)
    • Οι πολύ απλοί ενισχυτές (φτηνοί) έχουν συνήθως ένα ρυθμιστικό για την ένταση (volume) ενώ σε λίγο πιο ακριβούς υπάρχουν και άλλα δύο ρυθμιστικά τα: "Pre" και "Post". Το "Pre" ρυθμίζει το σήμα πριν αυτό εισέλθει στον τελικό ενισχυτή ισχύος ενώ το "Post" αφού εισέλθει. Χρησιμοποιώντας το "Pre" σου επιτρέπει να εισάγεις  distortion (παραμόρφωση)   ενώ το "Post" έχει λιγότερη επιρροή στο distortion. Αν θέτεις το "Pre" χαμηλά θα πρέπει να ρυθμίζεις το "Post"  ψηλότερα για να πάρεις το ίδιο volume και το αντίστροφο.
    • Σε μερικούς ενισχυτές τα ρυθμιστικά "Pre" και "Post" έχουν αντί αυτών τα ονόματα: "Drive" και "Master".
    • Μερικοί ενισχυτές έχουν ένα μπουτόν με όνομα "Channel"  που κάνει μεταγωγή μεταξύ του καναλιού ‘Clean’ και του καναλιού ‘Lead‘ που είναι ένας άμεσος τρόπος να αυξήσεις τη στάθμη distortion.(είναι σαν να ανεβάζεις το "Pre" και να κατεβάζεις το "Post" ).
    • Πολλοί ενισχυτές περιέχουν επιπρόσθετα ρυθμιστικά για ειδικά εφφέ όπως τα: chorus, tremolo, delay, and reverb
    • Βέβαια, όσον αφορά τα εφφέ, επιτυγχάνεις υψηλότερη τονική ποιότητα χρησιμοποιώντας πετάλια (θα τα περιγράψω αναλυτικά σε προσεχές άρθρο) .

    Αν οδηγηθεί το σήμα της ηλεκτρικής κιθάρας σε ενισχυτή hi-fi, τότε ο ήχος ναι μεν θα είναι  καλός, όμως δεν συγκρίνεται με τον ήχο που παράγει ένας ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας. Με όσα είπαμε μέχρι τώρα αυτό γίνεται γιατί με τον hi-fi ενισχυτή δεν γίνεται λόγος για παραμόρφωση. Ομοίως ένας ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας δεν θα παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα για ακουστικά όργανα, γιατί "χρωματίζει" τον ήχο με τρόπο που ακούγεται αφύσικος.

     

    Δείτε διάφορες μάρκες από ενισχυτές Ηλεκτρικής Κιθάρας εδώ:

    Δείτε εδώ αλφαβητικά Όλες τις εταιρείες κατασκευής ενισχυτών κιθάρας

     

    Ενισχυτές μπάσου –κόντραμπάσου (Bass GuitarContrabass)

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Λόγω της απαιτούμενης αναπαραγωγής ήχου στις χαμηλές συχνότητες η ενίσχυση για τέτοια όργανα είναι διαφορετική των άλλων τύπων. Αυτή η διαφορετικότητα αναφέρεται στον προενισχυτή , στον ενισχυτή στα μεγάφωνα αλλά και στο υλικό κατασκευής του ηχείου.

    Τα ηχεία των ενισχυτών μπάσου έχουν μεγάφωνα μεγαλύτερα σε διάμετρο απ’ ότι οι ενισχυτές των άλλων οργάνων γιατί  διαχειρίζονται υψηλότερα επίπεδα ισχύος.

     Ο προενισχυτής έχει εξισωτές (equalizers )που επεκτείνονται και για κάτω από 40 Hz και ίσως έχει και line out  XLR για αποστολή του σήματος σε ΡΑ ή σε κονσόλα, ο δε ενισχυτής είναι υψηλότερης ισχύος γιατί οι χαμηλές συχνότητες "τρώνε" περισσότερα watt. Άρα το μπάσο απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ.

    Δείτε ένα εκπαιδευτικό video για σύνδεση του μπάσου σε σύστημα PA:

    Δείτε εδώ πολλές μάρκες ενισχυτών μπάσου εδώ::

     

    Σύγκριση ηχείων ενισχυτών οργάνων και Hi-Fi

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

     

    Ρυθμιστικά Ενισχυτή

     {Τα εφφέ (Effect Controls) όπως τα: chorus , overdrive,reverb……των ενισχυτών θα τα περιγράψω σε προσεχές άρθρο επειδή θέλω να κάνω σύγκριση με εξωτερικά εφφέ –τα λεγόμενα πετάλια}

    Normal volume:

    Είναι το ρυθμιστικό έντασης του ήχου όταν διαλέγουμε να παίξουμε ‘Clean χωρίς distortion’.

    Gain:

    Είναι η ένταση της εισόδου (Input) της κιθάρας στον ενισχυτή – η ποσότητα overdrive/distortion

    drive select:

    Επιλέγει διάφορους τύπους distortion (drive ή Lead)

     drive volume:

    Είναι η ένταση εξόδου (Output) από τον ενισχυτή - ελέγχει το loudness

    Treble, Middle and Bass :

    Δίνουν έμφαση στις Υψηλές , Μεσαίες , Υψηλές Συχνότητες.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ενισχυτών

    Τη σημασία των τεχνικών χαρακτηριστικών  (impedance, Frequency Response,  Feedback , Gain ….) των ενισχυτών , επειδή μπορεί να μην ενδιαφέρουν όλους και επειδή θέλω να τα αναλύσω με παραδείγματα  θα τα περιγράψω σε προσεχές άρθρο.

    Καλώδια διασύνδεσης Μουσικών Οργάνων με ενισχυτή

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

     

    Τι είναι τα  Modeling amplifiers και τα όργανα VST

    VST είναι τα αρχικά των Virtual Studio Technology. Είναι ένα interface το οποίο ενσωματώνει ακουστικά synthesizers και effects με ακουστικούς editors κ.ά.

    Έτσι software αυτών μας επιτρέπει να ψηφιοποιήσουμε τα αντίστοιχα hardware συστήματα στο PC μας.

    Δείτε εδώ δεκάδες τέτοια προγράμματα:

    Δείτε παρακάτω δεκάδες τέτοια προγράμματα που αφορούν :Guitar Amp Modeling Plug-Ins.

    Το software των guitar amp/effect modeling είναι μια σοβαρή βιομηχανία που για τους κιθαρίστες σημαίνει ότι μπορούν να επιλέξουν από μια ευρεία και υψηλής ποιότητας γκάμα plug-ins:

    Υπάρχουν πάρα πολλά Guitar Amp Modeling Plugs-In...

    Βέβαια προσωπικά δεν έχω εμπειρία λόγω των επιπλέον καρτών που απαιτούνται στο PC.

    Παρακάτω δίνω 3 τέτοια Plug-Ins που δίνουν αναλυτικές περιγραφές και το σπουδαιότερο είναι ότι μπορείτε να τα κάνετε downloading δωρεάν :

    ARADAZ VST FREE

    NoAmp!

    Studio Devil British Valve Custom

    Δείτε και εδώ 11 Guitar Amp Modeling Plugs-In:


    Ένα αναλυτικό άρθρο για το plug-in- το Torpedo PI-101 WoS εδώ:

     

    Amplifier modeling : Είναι η επεξεργασία  ψηφιακής  απομίμησης ενός  φυσικού  ενισχυτή όπως ο ενισχυτής κιθάρας. Δείτε τέτοιους ενισχυτές εδώ:

    Και εδώ:

    Και εδώ:

    Με ένα "κακό" ενισχυτή (φθηνό solid state ήφτηνό modelling), οι συγχορδίες της κιθάρας μπορεί  να ακούγονται περίεργες ενώ με καλό ενισχυτή θαυμάσιες ακόμα και οι μη μπαρέ.

    Άρα ο καλός εξοπλισμός σου λύνει τα χέρια στο θέμα ήχου.

     

    TIPS

    Θα δώσω αρκετά ΤΙΡs υπό μορφή ερώτησης/απάντησης – τα περισσότερα από εμπειρία στην δουλειά μου.

    Ερώτηση 1:  Βλέποντας την εικόνα πιστεύετε ότι θα δουλεύει αξιόπιστα;

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Απάντηση: Στη φωτογραφία δείχνω τη δική μου σύνθεση με τα πραγματικά μηχανήματα που χρησιμοποιώ και που το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ (Μονοφωνικός Μίκτης 12 ευρώ – φορητοί ενισχυτές 50 και 30 ευρώ αντίστοιχα).

     Αυτή τη σύνθεση  χρησιμοποιώ σε ταβέρνες (πάντα ερασιτεχνικά) παίζοντας φυσαρμόνικα με συνοδεία έτοιμων mp3 ρυθμών ντραμς ή  να με συνοδεύει με κιθάρα 2ο άτομο όταν υπάρχει στην παρέα -κατεβάστε τους ρυθμούς εδώ:

    Το σύστημα δουλεύει με μπαταρίες που διαρκούν περίπου για 10 ώρες. Ο ήχος είναι αρκετά καλός και η παρέα ευχαριστημένη.

    Μια 2η version είναι πχ όταν βγαίνουμε για κάλαντα και γενικά παίζοντας ενώ προχωράμε πχ σε γαμήλια τελετή (για να πάρουμε το γαμπρό-τη νύφη-καρναβάλι…) :

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Ερώτηση 2:  Πως μπορείς να κάνεις σύνδεση ενισχυτή ακουστικής κιθάρας ή πλήκτρων σε σύστημα ΡΑ και πότε χρειάζεται μια τέτοια σύνδεση;

    Απάντηση: Θα κάνω μια τέτοια σύνδεση αν θέλω τον ακουστικό ενισχυτή επί του πάλκου της ορχήστρας (τα υπόλοιπα ηχεία είναι κρεμασμένα στους τοίχους της αίθουσας ή σε stands).

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Το Line out του ενισχυτή χρησιμοποιείται να οδηγήσει το σήμα από τον ενισχυτή κιθάρας σ’ έναν μίκτη – στην είσοδο ενός άλλου ενισχυτή ή σ’ έναν γενικά επεξεργαστή σήματος.

    Στους ενισχυτές κιθάρας συνήθως είναι jack εξόδου ¼ ΥΨΗΛΗΣ σύνθετης αντίστασης (impedance) αρκετά ΚΩ . Το ΡΑ έχει jack εισόδου ΧΑΜΗΛΗΣ σύνθετης αντίστασης (αντίσταση εισόδου κονσόλας- PA mixer- από περίπου 1.5 ΚΩ μέχρι περίπου 3 ΚΩ) . Άρα απαιτείται ένα DI box , σκοπός του οποίου είναι να πάρει την υψηλή σύνθετη αντίσταση και να την μετατρέψει σε χαμηλή (ειδικά αν θέλουμε να μεταφέρουμε σήμα υψηλής σύνθετης αντίστασης σε απόσταση >15 μέτρα τότε το σήμα θα είναι προβληματικό-θα ακούγεται σαν σμήνος μελισσών…)

    Αυτή λοιπόν είναι η δουλειά που κάνει το DI Box.

    Έχει μια είσοδο υψηλής αντίστασης που την ονομάζει συνήθως instrument input υψηλότερης αντίστασης από μια κιθάρα ή μπάσο και μια έξοδο χαμηλότερης αντίστασης για να μπορεί να ενωθεί με μια κανονική είσοδο μικροφώνου μιας κονσόλας. 

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Ερώτηση 3: Θα έκανε ένας ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας για τα πλήκτρα;

    Απάντηση: Η περιοχή συχνοτήτων των ήχων της κιθάρας έχει μέγιστο φάσμα που δεν ξεπερνά τους 10 KHz. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι το pickup output της κιθάρας είναι σήμα χαμηλής τάσεως κι αυτός είναι ο λόγος που οι ενισχυτές κιθάρας συνήθως περιλαμβάνουν και  προενισχυτές. Τα πλήκτρα όμως συνήθως έχουν ‘’hot ‘’outputs ,επομένως συνδέοντας τα σε τέτοιον ενισχυτή κιθάρας απλά προσθέτουμε θόρυβο. Τα πλήκτρα επίσης έχουν εξόδους stereo ενώ ο ενισχυτής κιθάρας έχει εισόδους mono. Βλέπε τέτοιους ενισχυτές εδώ:

     

    Ερώτηση 4: Οι κονσόλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν μικρά συστήματα ΡΑ , όπως πχ σε σχολεία.

    Υπάρχουν 3 περιπτώσεις επιλογής:

    • Ενεργή Κονσόλα ( Powered Mixer) με Παθητικά Ηχεία ( passive speakers) ή
    • Παθητική Κονσόλα ( unpowered Mixer) με ενεργά Ηχεία ( active speakers)
    • Παθητική Κονσόλα ( unpowered Mixer) σε Ενισχυτή Ισχύος (Power Amp) σε Παθητικά Ηχεία ( passive speakers)

    Τι θα προτείνατε;

    Απάντηση: Εγώ για μια τέτοια περίπτωση θα πρότεινα την δεύτερη ή (με προτίμηση την τρίτη)  περίπτωση. Ο λόγος είναι ότι αν επιλεγεί η άλλη επιλογή τότε επειδή συνήθως στα σχολεία δεν υπάρχουν πρίζες 220v εκεί που θα βάζαμε τα ενεργά ηχεία θα χρειαζότανε καλώδια ρεύματος.

     

    Ερώτηση 5: Μπορείς να συνδέσεις την ηλεκτρική κιθάρα σου στο στερεοφωνικό σου;

    Αν θέλεις να ενισχύσεις το σήμα της ηλεκτρικής σου κιθάρας χωρίς να αγοράσεις ενισχυτή (λόγω κρίσης…) ένας απλός τρόπος με μηδενικό κόστος (2 euro) και με σχετική βέβαια ποιότητα είναι:

    Αγόρασε ή φτιάξε έναν adaptor από ‘καρφί’ σε RCA αρσενικό και σύνδεσε το στην είσοδο Input Auxiliary του στερεοφωνικού σου.

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

    Ερώτηση 6: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις  το μικρό σου σύστημα ΡΑ, πχ τον ενισχυτή σου πλήκτρων  για το ηλεκτρονικό ντραμς;

    Απάντηση: Ένας ενισχυτής πλήκτρων ή ένα μικρό σύστημα ΡΑ έχουν , όπως ήδη είπαμε , ευρεία περιοχή συχνοτήτων καλύπτοντας τη χαμηλή , μεσαία και υψηλή περιοχή , όπως ακριβώς και το στερεοφωνικό σου  , χωρίς παραμόρφωση. Ενώ ένας ενισχυτής ντραμς δίνει έμφαση μόνο στις χαμηλές συχνότητες με το woofer και στις υψηλές – για τα κύμβαλα – με το tweeter. Αν όμως το μικρό σου σύστημα ΡΑ έχει και κατάλληλο μεγάφωνο για μπάσα τότε μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για το ηλεκτρονικό ντραμς.

    Ερώτηση 7: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ενισχυτή μπάσου (bass amp) για το ηλεκτρονικό ντραμς;

    Απάντηση: Ναι όμως δεν θα έχεις ικανοποιητικό ήχο για το λόγο ότι οι ενισχυτές μπάσου είναι για να αποδίδουν τις χαμηλές συχνότητες ενώ τα ντραμς και για τις χαμηλές και για τις υψηλές (για τα κύμβαλα) συχνότητες.

     

    Ερώτηση 8: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ενισχυτή κιθάρας για το μπάσο; και μήπως το μπάσο καταστρέψει τον ενισχυτή ή τα μεγάφωνα;

    Απάντηση: Ναι μπορείτε απλά οι χαμηλές συχνότητες δεν θα έχουν απόδοση. Όχι δεν θα καταστραφεί ο ενισχυτής κιθάρας γιατί το όργανο μπάσο αποστέλλει στον ενισχυτή ελάχιστη ισχύ .Ο ενισχυτής – ο κάθε ενισχυτής – καταστρέφεται όταν τα μεγάφωνα τραβούν περισσότερη ισχύ απ’ αυτή που μπορεί να δώσει. Το μεγάφωνο όμως μπορεί να σκιστεί καθώς το μπάσο βγάζει πολύ χαμηλές συχνότητες και να μην αντέξει να τις παίζει δυνατά δηλαδή ‘τραβάει’ περισσότερη ισχύ– θα το καταλάβεις απ’ την παραμόρφωση που θα κάνει-!

    Γι αυτό προτείνω να χρησιμοποιείτε  τον ενισχυτή κιθάρας μόνο για μελέτη του μπάσου  θέτοντας το volume χαμηλά.

    Επί τη ευκαιρία να πούμε ότι το αντίθετο γίνεται (δηλαδή σύνδεση ηλεκτρικής κιθάρας σε ενισχυτή μπάσου) χωρίς να υπάρξει πρόβλημα καθώς οι συχνότητες των χορδών της κιθάρας αποκρίνονται άνετα από τα κυκλώματα του ενισχυτή μπάσου (βλέπε τη φωτογραφία της παραγράφου Β. ).

     

    Ερώτηση 9: Ήμουν 35 χρόνια τεχνικός . Με τους ενισχυτές ήχου ασχολήθηκα και επαγγελματικά (επισκευές , εγκαταστάσεις..) και ερασιτεχνικά. Το μότο μου ήταν οι 3 εξισώσεις:

    • Καλή κιθάρα + καλός ενισχυτής = τέλειος ήχος
    • Καλή κιθάρα + κακός ενισχυτής = κακός ήχος
    • Κακή κιθάρα + καλός ενισχυτής = καλός ήχος

    Είναι οι εξισώσεις σωστές;

    Απάντηση:  ‘Κακός-ή’’ = φτηνός μαγνήτης ή κάψα , σκευρωμένη κιθάρα, παλιές χορδές , φτηνός ενισχυτής.. . Πιστεύω δηλαδή ότι η αγορά ενός ενισχυτή είναι το πιο σημαντικό όσον αφορά τον ολικό μουσικό εξοπλισμό μιας μικρής ή μεγάλης μπάντας ή ενός μεμονωμένου παίχτη. Εννοώ πιο σημαντική και απ ότι το ίδιο το έγχορδο και είναι καλύτερο να αγοράζεις κάτι επώνυμο.

     

    Ερώτηση 10: Υπάρχει ενισχυτής με εισόδους για ακουστική κιθάρα , ηλεκτρική κιθάρα και άλλα όργανα;

    Απάντηση: Ναι. Ο ΙΔΙΟΣ ενισχυτής με εισόδους για ακουστική κιθάρα , ηλεκτρική κιθάρα και άλλα όργανα εδώ:

    Ακούστε επίσης εδώ έναν τέτοιο ενισχυτή με εισόδους για ακουστική κιθάρα , ηλεκτρική κιθάρα :

     

    Ερώτηση 11: Υπάρχει κιθάρα που ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να είναι Ηλεκτρική και Ακουστική;

    Απάντηση: Ακούστε εδώ την ΙΔΙΑ Κιθάρα και  Ηλεκτρική και Ακουστική :

     

    Ερώτηση 12: Υπάρχει κιθάρα που να έχει και έξοδο με μαγνήτη και έξοδο με πιεζοηλεκτρικό;

    Απάντηση: Ναι. Δείτε εδώ μια Ηλεκτρική και Ακουστική κιθάρα με Pick-ups: Μαγνήτη Humbucker και πιεζοηλεκτρικό κάτω από τον καβαλάρη  :

     

    Ερώτηση 13: Πώς γίνεται η τοποθέτηση πιεζοηλεκτρικού κρυστάλλου και προενισχυτή επί κιθάρας ;

    Απάντηση: Δείτε μια δική μου μέθοδο με απλό σχέδιο με φωτογραφίες εδώ:

    Οδηγός για ενισχυτές μουσικών οργάνων

     

    Ερώτηση 14: Τελικά ενισχυτή Combo ή με κεφαλή και ηχείο για μια μικρή μπάντα;

    Απάντηση: Όπως είδαμε στα μέχρι τώρα λεχθέντα υπάρχουν ειδικοί ενισχυτές για συγκεκριμένα όργανα. Αν έχεις πχ ένα ενισχυτή για κιθάρα , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει και με άλλα όργανα. Μπορείς να βάλεις οτιδήποτε όργανο σ’ έναν ενισχυτή ακόμα και ένα mp3 ή ένα  ipod αν θέλεις.

    Τα ηχεία του όμως δυστυχώς θα  ανταποκρίνονται μόνο για συγκεκριμένα όργανα. Πχ οι κιθάρες συνήθως απαιτούν  περισσότερα middles( μεσαίες συχνότητες) και treble (υψηλότερες συχνότητες)  , τα όργανα  μπάσα περισσότερα bass (χαμηλές συχνότητες)….

    Έτσι ενώ στην είσοδο του ενισχυτή μπορείς να συνδέσεις οτιδήποτε θέλεις , η ποιότητα του ήχου θα απέχει κάθε φορά πολύ απ’ την ιδανική .

    Οπότε η απάντηση είναι: Διάλεξε τον κατάλληλο ενισχυτή .

     

    Σκιαθίτης Στέφανος

    Ηλεκτρονικός – Μηχανικός Μικροκυμάτων





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26758   /   24.02.2013, 23:21   /   Αναφορά

    Το άρθρο αυτό είναι η αρχή μιας σειράς άρθρων για ενισχυτές.


    Εδώ απλά να προσθέσω κάτι παραπάνω για τους ενισχυτές με λυχνίες ( λαμπάτους):


     



    • Ο ενισχυτής να έχει ΠΑΝΤΑ τα  μεγάφωνα συνδεδεμένα

    • Προσοχή στα σωστά Ohm των μεγαφώνων.

    • Στο stand by τα νήματα των λυχνιών είναι αναμμένα .

    • Για σωστή απόδοση  του ενισχυτή οι λυχνίες πρέπει να ζεσταθούν τουλάχιστον για 1 έως 2 λεπτά  πριν παίξουμε. 

    #26760   /   25.02.2013, 01:34

    Συμφωνώ απόλυτα στο καλή κιθάρα+κακός ενισχυτής=κακός ήχος!


    Ο ενισχυτής είναι γνωστό ότι είναι το κυριότερο κομμάτι που διαμορφώνει τον ήχο μας.



    Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι οι λαμπάτοι ενισχυτές (με λυχνίες) θέλουν προσεχτική μεταχείριση για να διατηρούμε τις λυχνίες για περισσότερο καιρό.  Γι' αυτό προτείνεται:



    • Όταν ανάβουμε τον ενισχυτή να τον έχουμε σε stand-by μέχρι να ζεσταθούν οι λυχνίες καλά.  1-2 λεπτά τουλάχιστον όπως αναφέρει και ο Στέφανος.  Για ενισχυτές που δεν έχουν λειτουργία stand-by απλά τον ανάβουμε με το Master Volume στο μηδέν και περιμένουμε.

    • Αφού κλείσουμε τον ενισχυτή δεν τον μετακινούμε μέχρι οι λυχνίες να κρυώσουν.  Πρέπει να περιμένουμε για κανα 20λεπτο.

    • Αποφεύγουμε να έχουμε τον ενισχυτή (και όλο τον εξοπλισμό μας βέβαια) κοντά σε εστίες θέρμανσης.

    • Δεν ανοιγοκλείνουμε τον ενισχυτή συχνά.  Όταν κάνουμε διαλείμματα τον αφήνουμε αναμμένο ή σε λειτουργία stand-by.  Το συνεχές ζέσταμα-κρύωμα των λυχνιών μειώνει σημαντικά την διάρκεια ζωής τους.



    Όσον αφορά το drive κιθάρας (και μπάσου) κάπου μπερδεύτηκα... Όταν το drive αυξάνεται τότε λέγεται overdrive (υπεροδήγηση) και με πολύ overdive πλησιάζουμε αυτό που ονομάζουμε distortion.  ΔΕΝ είναι απαραίτητο να έχουμε overdrive, μπορούμε να παίζουμε με καθαρότατο και ταυτόχρονα πλούσιο ήχο.  Το drive (αλλιώς gain) και master volume νομίζω είναι οι 2 βασικές ρυθμίσεις που έχουν όλοι οι ενισχυτές πλέον αν δεν κάνω λάθος.


    #26761   /   25.02.2013, 09:00

    Όταν λέμε ζέσταμα λυχνιών εννοούμε ότι οι λυχνίες έχουν ένα νήμα που όταν ο διακόπτης είναι ΟΝ (είτε stby είτε εν λειτουργία) αυτό τροφοδοτείται με μια τάση (συνήθως 6,3 V) κι μετά καθυστέρηση  λίγου χρόνου δίδονται οι υψηλές τάσεις (στην άνοδο) , αλλιώς  η ζωή της λάμπας πέφτει άμεσα , όπως και ο χειρότερος εχθρός , όλων των λυχνιών-ακόμα και φωτισμού είναι το αναβοσβήσιμο στο νήμα τους.


    Εδώ να πούμε – για όλους τους ενισχυτές- καλόν είναι να τους τροφοδοτούμε από ένα σταθεροποιητή τάσεως.



    Προς το παρόν ας αρκεστούμε σ΄αυτό που λέω στο άρθρο:


    drive select:


    Επιλέγει διάφορους τύπους distortion (drive ή Lead)


     drive volume:


    Είναι η ένταση εξόδου (Output) από τον ενισχυτή - ελέγχει το loudness



    Σ επόμενο άρθρο θα υπάρξει πλήρης ανάλυση όλων των εννοιών των effects


    Ευχαριστώ για το σχόλιο


    #26782   /   01.03.2013, 19:33

    Στην φωτογραφία με τα καλώδια διασύνδεσης συσκευών με τους ενισχυτές , τα TS και  TRS βύσματα , mono και stereo , όπως ονομάζονται στη φωτογραφία  πρόκειται αντίστοιχα για unbalanced και balanced καλώδια. Μono και stereo είναι η εμπορική τους έννοια και είναι δημιούργημα των εταιρειών ηλεκτρονικών υλικών .


    Η ονομασία TRS τουλάχιστον στην κατηγορία των ηχοληπτών  είναι πασίγνωστη σαν balanced καλώδιο.


    #27158   /   22.04.2013, 09:18

    Θα απαντώ σταδιακά σε μερικές ‘’ασάφειες’’ που επεσήμανε το μέλος Noizreduction.


    14) "Τα πλήκτρα όμως συνήθως έχουν ‘’hot ‘’outputs ,επομένως συνδέοντας τα σε τέτοιον ενισχυτή κιθάρας απλά προσθέτουμε θόρυβο."


    Απο 18 χρονων δουλευω στα PA και σπουδασα και την ηχοληψια, αλλα πρωτη φορα ακουω αυτη την ορολογια...Εμεις απλως λεμε πως ειναι line level outputs και ξερουμε αμεσα πως δεν μπορει να συνδεθει σε HiZ inputs, οπως ειναι των ενισχυτων κιθαρας.


    Απάντηση:


    Η λέξη  ‘’Hot’’ έχει και τις εξής έννοιες και τουλάχιστον με Ιταλούς, Καναδούς και Ανατολικογερμανούς που συνεργάστηκα για πολύ καιρό ήταν συχνή λέξη.


    Πχ λέμε ότι:



    • το δοκιμαστικό κατσαβίδι που μετράει τη φάση , η φάση είναι ‘’Hot’’

    • Το Line Level +5 dbu είναι ‘’Hot’’ σε σχέση με το Line Level -10dbV

    • H ‘ψίχα’ ενός καλωδίου είναι ‘’Hot’’ σε σχέση με το μπλενταζ

    • Αν βυσματώσετε μια κιθάρα με μεγάλο output σε hi gain είσοδο, τότε προφανώς θα έχετε πιο hot σημα στην προενίσχυση


    κλπ


    Δείτε όμως και τα παρακάτω 2 άρθρα μου που αφορούν τα Line Levels γοα καλύτερη κατανόηση


    Line Level VS Instrument Level


    Τα 2 standards: +4 dbu και -10 dbV για το Line Level:


     


     


    #27219   /   09.05.2013, 11:57

    1) Οπως ειπα, η Yamaha δεν εφτιαξε εναν ενισχυτη ακουστικων οργανων, αλλα ενα συστημα μικτη-> ενισχυτη -> ηχειου!


    Η διαφορα τους ειναι πως ο ενισχυτης ακουστικων οργανων εχει μια φαση πριν την ενισχυση που ειναι η προενισχυση των οργανων.

    Η καθε εταιρια χρησιμοποιει ορολογιες για να πουλησει. Ειναι οπως με καποιες εταιριες που ονομαζουν ημι-παραμετρικο ( semi-parametric ) το EQ που εχουν, ενω στην ουσια αυτη η ορολογια δεν υπαρχει! Απλως ο μεσος καταναλωτης, υποψηφιος αγοραστης, "κολλαει" στο parametric και παει και το αγοραζει!


    Οι εταιριες πλασαρουν τα προϊοντα τους για να πουλησουν ετσι κι αλλιως. Το θεμα ειναι πως ο μεσος καταναλωτης βλεπει αυτο που πλασαρει η εταιρια, βλεπει αυτο το αρθρο και λεει "Οκ, παμε να το αγορασουμε", χωρις να ξερει ακριβως τι παει να αγορασει.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


    Αναφερα τα παραπανω πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουν τους επισκέπτες του άρθρου να κρίνουν και όχι για να διαφημίσω κάποιες και να θάψω άλλες εταιρείες που δυστυχώς όμως όλες ονομάζουν Small PA αυτά που χρησιμοποιούν εκτός από μικρόφωνα και κιθάρες και πλήκτρα.




    Το σχολιο σου αυτό ηταν η αιτια για το συγκεκριμενο αρθρο μου  ΕΔΩ: και πιστευω ότι όχι μονο δεν παραπληροφορησα αλλά και ο πιο αδαης καλοπιστος επισκεπτης θα κατανοησει πλεον τις οποιες διαφορες.


    #28884   /   10.09.2014, 17:48

    Ενώ το παρόν άρθρο είναι γενικό για ΌΛΑ τα είδη ενισχυτών  ( Ως προς την τεχνολογία , Ως προς την Πιστότητα, Ως προς την  Τάξη/class  , Ως προς την Μορφή , PA , SR , Acoustic Amplifiers , Modeling Amps & VST και ΕΛΑΧΙΣΤΑ για τους Ενισχυτές Ηλεκτρικής Κιθάρας ) και ήταν απλά η αρχή μιας σειράς άρθρων για ενισχυτές – θα ακολουθήσουν αρκετά και σαν τέτοιο ίσως είχε και σίγουρα θα έχει ασάφειες  αφού η πλήρη ανάλυση όλων αυτών θα απαιτούσε εκατοντάδες σελίδες περιγραφής , το μόλις αναρτηθέν άρθρο :


    ’Προενίσχυση & Ενισχυτές Κιθάρας’’ ΕΔΩ : περιορίζεται στην περιγραφή και ανάλυση του Ενισχυτή Ηλεκτρικής Κιθάρας που σε συνδυασμό με το άρθρο :


    ’Πεταλιέρες Κιθάρας’’  ΕΔΩ :


    πιστεύω ότι θα βοηθήσουν να γίνουν πιο κατανοητές οι έννοιες των ενισχυτών στους κιθαρίστες.


    #26767   /   26.02.2013, 10:48   /   Αναφορά

    Να ξεκαθαρίσω πριν θέσω την ερώτησή μου, ότι είμαι τελείως σκράπας από hardware. 


    Έχω έναν ενισχυτή "Τrace Εlliot super tramp amplifier"



    Έχει πολύ καλό ήχο και είμαι πολύ ικανοποιημένος μαζί του. Δυστυχώς είναι discontinued και δεν κατασκευάζεται πια...


    Η ερώτησή μου: Κάποιοι φίλοι μου λένε πως ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει προ-ενίσχυση λάμπας. Αυτό σημαίνει ότι είναι hybrid?


     Το τεχνικό εγχειρίδιο του trace elliot είναι εδώ 


    Πολύ καλό άρθρο! Καλή συνέχεια...


     

    #26768   /   26.02.2013, 12:35

    Αφού έθεσες το θέμα να πω λίγα παραπάνω για τους λαμπάτους :



    1. Πριν την ανακάλυψη του τρανζίστορ (1950) όλοι οι ενισχυτές ήταν λαμπάτοι (και προενίσχυση και ενίσχυση). Οι  ‘’λαμπάτοι ‘’ είναι και οι πιο ακριβοί  και πολλοί  κιθαρίστες ηλεκτρικής κιθάρας τους προτιμούν γιατί η μετάβαση από τη γραμμική ενίσχυση στο ‘ψαλίδισμα’ δεν είναι τόσο απότομη όσο στους ενισχυτές Transistor. Λόγω αυτού οι κιθαρίστες τους προτιμούν είτε με overdrive μέσω των ενσωματωμένων effects της προενίσχυσης του ενισχυτή είτε μέσω εξωτερικών πεταλιών συνδεδεμένων στην τελική βαθμίδα ενίσχυσης του ενισχυτή. (αν λόγω τεχνικών όρων είναι μη κατανοητά σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ με σχέδια και παραδείγματα στα δύο αυτά στάδια (προενίσχυσης + τελικής ενίσχυσης) του ενισχυτή. Η πλειονότητα των χρηστών και μάλιστα επαγγελματιών όλων των στυλ μουσικής (pop ,jazz  ,blues, metal, punk....) τέτοιων λαμπάτων πιστεύει ότι ‘’παραμορφώνουν’’ πιο γλυκά σε σχέση με τους τρανζιστοράτους.

    2. Όμως ουδέν καλόν αμιγές κακού!! Άρα έχουν και τα μειονεκτήματα τους , απαιτείται  κάπου- κάπου  αλλαγή των λυχνιών (κυρίως λόγω ‘’γηρανσης’’ του νήματος)  ειδικά οι λυχνίες της  τελικής βαθμίδας ενίσχυσης γεγονός που επιβαρύνει τον κάτοχο του λαμπάτου.  

    3. Πάντως μπορεί να ‘’ πέσετε’’  στην παγίδα αγοράζοντας  λαμπάτο απλά  γιατί είναι λαμπάτος – άρα είναι καλύτερος. Αυτό όμως είναι μύθος. Δοκιμάστε τον πολλές φορές πριν τον αγοράσετε με την δική σας κιθάρα και τα πετάλια που χρησιμοποιείτε γιατί μπορεί στο κατάστημα να ακούγεται τέλεια και στο σπίτι σας με τη δική σας κιθάρα και πετάλια διαφορετικά.

    4. Τώρα όσο για τον Hybrid , μπορεί να πείτε ότι είναι και διαφημιστικό τρυκ. Δηλαδή ένα σκέτος λαμπάτος μπορεί να είναι καλύτερος ή χειρότερος από ένα τρανζιστοράτο ή έναν hybrid. Βασιστείτε στο αυτί σας και φυσικά στο βαλάντιο που διαθέτετε.

    5. Οι trace Elliot έγιναν γνωστοί λόγω του ότι χρησιμοποίησαν τεχνολογία MOSFET (ειδικά τρανζίστορς) στην τελική βαθμίδα που μπορούσαν να οδηγήσουν πολύ μεγάλα ηχεία.

    6. Απ’ ότι είδα το manual του trace elliot που μου έδωσες με το link ο ενισχυτής αυτός δεν είναι hybrid ούτε λαμπάτος αλλά τρανζιστοράτος. Η trace elliot παράγει και λαμπάτους και τρανζιστοράτους και hybrid.


    #26769   /   26.02.2013, 13:19

    Το ότι δεν είναι ούτε hybrid, ούτε λαμπάτος δεν με πειράζει, γιατί είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον ήχο του (τουλάχιστον για το καθαρό ήχο που χρησιμοποιώ κατά κόρον για την τζαζ) και εξ άλλου ήταν μια πολύ τυχερή "τυφλή" αγορά, γιατί όταν τον αγόρασα πριν αρκετά χρόνια (μου κόστισε περίπου 300 ευρώ), από χρεωκοπημένο κατάστημα, που ξεφορτωνόταν το εμπόρευμα όπως-όπως, λίγες μέρες πριν βάλει λουκέτο. Ουδέποτε ο πωλητής μου είπε πως είναι λαμπάτος ή hybrid, φίλοι μου είπαν για την προ-ενίσχυση λάμπας και βρήκα ευκαιρία να διασταυρώσω, με έναν καλό γνώστη του θέματος, σε επαγγελματικό επίπεδο, σαν εσένα.


    Το μόνο μειονέκτημα που καταλογίζω στον ενισχυτή μου είναι πως δεν είναι κατάλληλος για practice στο σπίτι διότι σε χαμηλές εντάσεις δεν αποδίδει καθόλου καλά, έτσι αναγκάστηκα να βρω άλλη λύση για να μελετάω.  


    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση


     


    #26770   /   26.02.2013, 14:02

    Πράγματι μπορεί ένας ενισχυτής να μην ‘’ακούγεται’’ καλά με  χαμηλό volume ακόμα κι αν είναι διάσημος παγκοσμίως  - όπως πολλοί marshall ενισχυτές - αν όμως αυξηθεί το volume τότε θα αλλάξτε αμέσως ιδέα.


    Όπως θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο , ακουστικά μιλώντας, ένας ενισχυτής πχ των  25 watt και ενας 50 watt διαφέρουν  σε ακουστική ένταση μόλις 3db decibel , που σημαίνει ότι ο 50watt ναι μεν είναι δυνατότερος  όχι όμως όσο ''υποδηλώνουν’’ τα watt, αφού η αύξηση ή η ελάττωση της ακουστικής έντασης είναι λογαριθμική (10logP2/P1 = db στο παράδειγμά μας 10 log50/25 = 3db ) και όχι αναλογική.


    #26771   /   26.02.2013, 16:04

    Είπα στο προηγούμενο μου post ότι: ‘’Ακουστικά, ενισχυτής των  25 watt και ενας 50 watt διαφέρουν  σε ακουστική ένταση μόλις 3db decibel) , που σημαίνει ότι ο 50watt είναι δυνατότερος  όχι όμως όσο ‘’υποδηλώνουν’’ τα watt, αφού η αύξηση ή η ελάττωση της ακουστικής έντασης είναι λογαριθμική (10logP2/P1 = db στο παράδειγμά μας 10 log50/25 = 3db ) και όχι αναλογική’’.


    Όμως αυτά τα 3db διαφοράς δίνουν στον 50άρη ενισχυτή τη δυνατότητα να μπορεί να αποδώσει δυνατότερη ηχηρότητα χωρίς να κάνει παραμόρφωση σε σχέση με τον 25άρη.


    Δηλαδή το ‘ταβάνι’ από  το οποίο αρχίζει να παραμορφώνει ο 50αρης είναι ψηλότερο από το του 25άρη.


    #26806   /   04.03.2013, 19:18   /   Αναφορά

    Έλαβα το εξής μήνυμα:


    ΕΡΩΤΗΣΗ


    Μια σχετική απορία για τους πολύ γνώστες... εχθές μόλις παρέλαβα τη νέα μου κονσόλα που τη λαχταρούσα πώς και πώς, είναι μια YAMAHA 5016CF που τα κάνει όλα...πραγματικά εξαιρετικό μηχάνημα...


    στο επίμαχο θέμα μας τώρα... η κονσόλα είναι αυτοενισχυόμενη , και βγάζει απο 2Χ75 εώς 2Χ500 βάτ ... το θέμα είναι οτι εγώ μπορεί σε μιά δουλειά , να μή χρειαστεί να της βάλω δικά μου ηχεία επειδή το μαγαζί διαθέτει δικά του, μπορεί να παίξει χωρίς φορτίο στην έξοδο της? ή υπάρχει περίπτωση να καεί? τί κάνουμε σε αυτές τις πρειπτώσεις? πρέπει να δωθεί σήμα απο aux ? δέν μπορώ απο το stereo out (απλό σήμα)?


     ΑΠΑΝΤΗΣΗ


    Το φορτίο είναι τα ηχεία μεγαφώνων.


    Απ’ ότι καταλαβαίνω η κονσόλα αυτή θα έχει κάποιο επιλογέα διακόπτη πολλών θέσεων που θα σου δίνει διαβαθμισμένα ισχύ πχ 50-100-200-500 watts είτε από L/R είτε από aux/ΜΟΝΟ είτε Stereo Out.


    Άρα:


    αν δουλεύεις σε μικρών ή μεσαίων τετραγωνικών μέτρων διαστάσεων αίθουσα μπορείς να βάλεις  τα ηχεία σου είτε  στο L/R είτε στο aux / ΜΟΝΟ ,


    αν δουλεύεις σε ύπαιθρο (συναυλία ) να έχει ηχεία ή στο L / R ή στο  aux /ΜΟΝΟ σαν MONITORS και να πάρεις το stereo output για να οδηγήσεις έναν εξωτερικό τελικό ενισχυτή-  external power amp.


    Πάντως αν μελετήσεις καλά το άρθρο θα δεις ότι οι ενισχυτές τρανζιστοριζέ δεν κινδυνεύουν να καούν αν μείνουν χωρίς φορτίο. Εξ’ άλλου το σύνολο σχεδόν αυτών των ενισχυτών έχει open circuit protection .


    Τέτοιος όμως κίνδυνος και μάλιστα άμεσος είναι στους λαμπάτους ενισχυτές. (Οι λαμπάτοι στο τελικό στάδιο έχουν μετασχηματιστή που αν μείνει χωρίς φορτίο αναπτύσσει πολύ υψηλές τάσεις...)


    Ο ενισχυτής κινδυνεύει από mis....-matching - μη σωστά ηχεία (θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον τέτοιο άρθρο)


    Ελπίζω να βοήθησα

    #26837   /   12.03.2013, 10:46

    Το AUX δεν ενδεικνυται για εξοδο της τελικης ρυθμισης του ηχου, γιατι ειτε ειναι post, ειτε pre, μιλαμε για διαφορετικες εντασεις, με δικο τους ποτενσιομετρο εντασης ανα καναλι και πολλες φορες με δικο τους master Aux Output.

    Ειναι τελειως διαφορετικο το AUX ( συνδεση stage monitors, effect units ) απο το master output που ειναι αποκλειστικα για την εξοδο της μιξαρισμενης σταθμης στα ηχεια!



    Οι αυτοενισχυομενες κονσολες δεν εχουν επιλογεα οσον αφορα τα watt, αλλα οσον αφορα εαν θα ειναι bridged ή κανονικο mode.

    Αυτο που "βλεπει" η κονσολα ειναι τα ohm των ηχειων, οποτε αλλαζει αντιστοιχα και τα watt που μπορει να στειλει. Πολλοι κατασκευαστες αναγραφουν τιμες που αφορουν τα 4Ohm ( ανα καναλι ), τα 8Ohm ( ανα καναλι ) και τη brigded mode ( που συνηθως ειναι η συνολικη ενταση του build in ενισχυτη της κονσολας, σε ενα καναλι ).



    Τελος, οι ενισχυτες δεν καιγονται μονο απο mismatch ηχειων. Ενας ενισχυτης μπορει να καει απο αποτομα peaks οταν οδηγει ηχεια σωστων ohm, αλλα μεγαλυτερων Watt, μπορει επισης να καει οταν το συστημα προστασιας του δεν δουλευει, αρα ανεβαζει θερμοκρασια, ενω εξαρταται και απο το τι σχνοτητες οδηγουν.

    Ενας ενισχυτης που οδηγει χαμηλες συχνοτητες σε ενα sub ( αρα μιλαμε για ηχεια 2Ohm συνηθως ), θα ζοριστει περισσοτερο απο καποιον που μεταφερει μονο τα πριμα σε μια σειρα ηχειων ( απο 4Ohm και πανω πλεον ). Ενας ενισχυτης που ειναι για ολες τις συχνοτητες, θα ζοριστει ακομα περισσοτερο γιατι θα πρεπει να αποδιδει μεση τιμη Ohm σε ολο το συχνοτικο φασμα, πραγμα αδυνατον!

    Γενικα, οι ενισχυτες ειναι μηχανηματα και οπως ολα τα μηχανηματα θελουν μεγαλη προσοχη!


    #26838   /   12.03.2013, 11:16   /   Αναφορά

    1) Οι κονσολες χωριζονται σε ειδη αναλογα με τη χρηση και τη δομη τους, οχι αναλογα με το εαν εχουν ενισχυτη ή οχι:

    α. Ειναι οι in line κονσολες ( εκει που συνανταμε monitor και channel path συγχρονως )
    β. Ειναι οι Split κονσολες ( ειναι κυριως PA κονσολες, οπου το master section ειναι σε κεντρικο σημειο κι εχει πολλες ευκολιες ως κονσολα για live )


    γ. Ειναι οι Υβριδικες που ειναι multi-purpose κονσολες ( οπως για broadcast )



    Απο εκει και περα, οι αυτοενισχυομενες ειναι κομματι των split κονσολων.



    2) Οι προεκλογικες συγκεντρωσεις, οι μεγαλες συναυλιες και τα μεγαλα events χρησιμοποιουν παλι rack ενισχυτες και μαλιστα ψηφιακης τεχνολογιας το τελευταιο καιρο, λογω χρησης Line Array ηχειων.

    Οι ενισχυτες που ειναι κεφαλη και ηχειο ειναι αποκλειστικα για μουσικα οργανα κι οχι για ενισχυση ηχου σε συναυλιες.



    3) Προτεινω η ξενη ορολογια να παραμενει ξενη ορολογια για ευνοητους λογους. Ο Εξισωτης ειναι μια τυχαια μεταφραση ενος μηχανηματος που ονομαζεται EQ πχ. Μην μεταφραζεις οτιδηποτε στα ελληνικα, γιατι δημιουργει προβληματα κατανοησης, πολλες φορες λαθος εντυπωσεις και στο τελος δεν βοηθαει κανεναν!

    Ειναι σαν τις εκοδσεις Τζιολα που ο Γαβριηλιδης ( μεταφραστης των εκδοσεων ) εκανε τα παντα μεταφραση με αποτελεσμα η ξενη ορολογια να μην διαβαζεται με τιποτα!

    4) Οι ενισχυτες ειναι Class A, Class B, Class AB και Class D που ειναι οι ψηφιακοι ενισχυτες που χρησιμοποιουνται σημερα λογω των ευκολιων, της οικονομιας και της αποδοσης που εχουν.

    5) Καλο θα ηταν, εφοσον μιλαμε με επαγγελματικη ορολογια, το TS να ειναι TS ( κι οχι mono TS ), το TRS ( κι οχι stereo TRS ), κλπ


    6) Οι PA ενισχυτες δεν ειναι Hi Fidelity και δεν εχουν σκοπο να αναπαραγουν τελεια τον ηχο, αλλα να δωσουν μια συμβιβαστικη λυση ποιοτητας και εντασης! Οι HIFI ενισχυτες ενιαι αλλο θεμα τελειως, αλλη κατασκευη κι αλλη λογικη!




    7) Καποιες φορες νομιζω πως διαβαζω αλλο αρθρο. Καλο θα ηταν να ειναι επικεντρωμενο μονο σε ενα πραγμα κι οχι σε ενα συνολο θεματων που αναλυονται περιληπτικα και με κινδυνο να δημιουργηθουν παρεξηγησεις ( οπως οι πανω )

    Ας παραμεινει πχ στο θεμα των ενισχυτων οργανων και το PA να μην αναλυθει, γιατι απαιτει δικο του section, με πολλες λεπτομερειες και πολλους κανονες!

    #26840   /   12.03.2013, 11:49

    Πράγματι πολλά sound desks έχουν ένα ή περισσότερα βοηθητικά κανάλια (Aux). Αυτό το χαρακτηριστικό μας επιτρέπει να αποστείλουμε το ηχητικό σήμα μιας πηγής από ένα Input channel σε δευτερεύοντα διαφορετικό προορισμό , ανεξάρτητο από την main output του καναλιού. Γι αυτό και έχουν, όπως είπε ο Noizreduction,  δικό τους ποτενσιόμετρο έντασης ανά κανάλι που στέλνουν το σήμα σε μια AUX out.


    Αυτή η auxiliary output μπορεί να είναι το άθροισμα των σημάτων που στέλνεται από κάθε κανάλι. Αν για παράδειγμα κάποιο ή κάποια από αυτά τα ποτενσιόμετρα έντασης ανά κανάλι που στέλνουν το σήμα σε μια AUX out , είναι τέρμα αριστερά (off) τότε αυτά τα κανάλια δεν συνεισφέρουν στο auxiliary out.


    Αυτό είναι πολύ βοηθητικό και μας επιτρέπει πχ την  auxiliary output να τη στείλουμε σ’ ένα  σύστημα monitoring .


    Επειδή πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρον θα προσπαθήσω σε επόμενο σχόλιο να δώσω σχετικά σχεδιαγράμματα.


     


    #26841   /   12.03.2013, 14:25   /   Αναφορά

    Επειδή πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρον δίνω 2 πολύ καλά σχεδιαγράμματα.



    https://www.box.com/s/5t2prvz2j6bd4qfl5ykx


    #26842   /   12.03.2013, 15:06   /   Αναφορά

    Ευχαριστώ πολύ για το μεστό σχόλιο, που το ήξερα ότι θα έδινε ανάταση γνώσης, θα ήθελα , όταν έχεις χρόνο , να μας δώσεις μια πιο αναλυτική εξήγηση στα όσα αναφέρεις και πιστεύεις ότι υπάρχει ασάφεια .


    1.) Για τις κονσόλες δίνω 2 φωτογραφίες  και αναφέρω: Υπάρχουν 2 ειδών κονσόλες:



    • Με ενσωματωμένο ενισχυτή ( Powered Mixer) . Επομένως αφού ο ενισχυτής είναι ενσωματωμένος στο μίκτη μια τέτοια κονσόλα απαιτεί Ηχεία Παθητικά (passive speakers)

    • Χωρίς ενσωματωμένο ενισχυτή (Unpowered Mixer) . Επομένως μια τέτοια κονσόλα απαιτεί Ηχεία Ενεργά (Active ή Powered Speakers)


    Συμφωνώ με το διαχωρισμό που κάνεις. Αν θέλεις δώσε μας λεπτομέρειες για εκάστη.


    2.) ενισχυτές σε θορυβώδη  περιβάλλοντα , όπως τερματικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, { Ενισχυτές μορφής: rack } προεκλογικές συγκεντρώσεις, υπαίθριες συναυλίες….{Ενισχυτές μορφής :Κεφαλή και Ηχείο}


    Είναι λάθος δηλαδή ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, υπαίθριες συναυλίες….{Ενισχυτές μορφής :Κεφαλή και Ηχείο} ; Παρακαλώ ανέλυσε το


    3.) Πολλοί έχουν άλλη γνώμη σχετικά με τη ξένη ορολογία και μάλιστα κρίνουν αυστηρότατα την αποκλειστική χρήση της ξένης ορολογίας. Εγώ σ’ όλα τα άρθρα πάντα δίνω και την ξένη ορολογία , όπου δε έχω αμφιβολία και επειδή η μετάφραση μπορεί να είναι είτε εύστοχη είτε άστοχη είτε ‘’μαργαριτάρι’’ την αφήνω ως έχει.


    4.) Δεν ανέλυσα με κάτι παραπάνω τα Class A, Class B, Class AB και Class D γιατί με καλύπτει σχεδόν στο σύνολο του το ωραίο με πολλές και διευκρινιστικές πληροφορίες άρθρο εδώ.


    5. ) Έχεις δίκιο , αλλά εδόθη εξήγηση στο σχόλιο εδώ όπου αναφέρεται:


    ‘’Στην φωτογραφία με τα καλώδια διασύνδεσης συσκευών με τους ενισχυτές , τα TS και TRS βύσματα , mono και stereo , όπως ονομάζονται στη φωτογραφία  πρόκειται αντίστοιχα για unbalanced και balanced καλώδια. Μono και stereo είναι η εμπορική τους έννοια και είναι δημιούργημα των εταιρειών ηλεκτρονικών υλικών .


    Η ονομασία TRS τουλάχιστον στην κατηγορία των ηχοληπτών  είναι πασίγνωστη σαν balanced καλώδιο ‘’.


    2 & 6. ) Ονομάστηκε ΡΑ γιατί αρχικά χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να επιτρέπει σε κάποιους  να απευθύνονται στο ευρύ κοινό και να γίνονται εύκολα ακουστοί .Πχ ενισχυτές σε θορυβώδη  περιβάλλοντα , όπως τερματικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, { Ενισχυτές μορφής: rack} προεκλογικές συγκεντρώσεις, υπαίθριες συναυλίες….{Ενισχυτές μορφής :Κεφαλή και Ηχείο}


    Σαν απλή προσέγγιση ,μπορούμε να πούμε ότι τα  μικρά συστήματα PA σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν ακουστικοί ενισχυτές.


    Γράψε μας τη διαφωνία στα ανωτέρω.


    7. ) Μα noizre το άρθρο 95% είναι για μουσικά όργανα και τα υπόλοιπα αναφέρονται έτσι σαν απλή προσέγγιση για να πάρει κάποια γεύση κάποιος που ακούει πρώτη φορά για PA & SR. Ισως έχεις δίκιο ότι είναι πολλά όμως εκκρεμούν άλλα 4 άρθρα για τους ενισχυτές , τα ηχεία , τα db , τις βλάβες και πρόληψη που πιστύω ότι θα καλύψουν πλήρως το θέμα των ενισχυτών. Μπορεί εγώ να τα 'βλέπω' από τη σκοπιά του τεχνικού και όχι του ηχολήπτη και εδώ είναι η μεγάλη συμβολή σου και αν κάποτε μου δοθεί η δυνατότητα editing από τον administrator θα κάνω τις αντίστοιχες διορθώσεις και προσθήκες γιατί πράγματι ένας επισκέπης σπανίως διαβάζει όλα τα σχόλια όπου διορθώθηκε κάτι ενώ στο κυρίως άρθρο συνεχίζει να υπάρχει ή δημιουργείται ασάφεια..



    και πάλι ευχαριστώ

    #26843   /   12.03.2013, 15:25

    1) Οπως ειπα:

    α. In line: Κονσολες που εχουν channel και monitor path στο ιδιο καναλι. Με λιγα λογια ειναι για studio, αφου μπορεις να στελνεις το σημα να ηχογραφειται ( channel path ) και να ακους συγχρονως το ηχογραφημενο υλικο απο το recorder μεσω του monitor path. Στο monitor path μπορεις να κανεις και κανονικες μιξεις, χωρις να επηρρεαζεις την ηχογραφηση και τα levels.


    β. Split κονσολες ειναι συνηθως για PA. Εχουν στο κεντρο το master section για ευκολη προσβαση, παραπανω AUX, καποια χαρακτηριστικα που βολευουν στο live ( στο signal flow δηλαδη ) και τελειως διαφορετικη κατασκευη.



    γ. Υβριδικες ειναι οι κονσολες που συνδυαζουν χαρακτηριστικα των 2 πανω κατηγοριων και ειναι χρησιμες για πολλες εφαρμογες ( οπως broadcast ).

    Το εαν ειναι αυτοενισχυομενες ή οχι ειναι θεμα των Split κονσολων, ενω στην ουσια οι ψηφιακες ανηκουν στις υβριδικες περισσοτερο, λογω των πολλων επιλογων που εχει κανεις πανω τους στο θεμα της δρομολογησης των καναλιων και των εξοδων/εισοδων.



    2) Ειναι λαθος. Δεν θελει παραπανω αναλυση! Και στις περιπτωσεις των μικρων live και στα μεγαλα events χρησιμοποιουνται ενισχυτες σε rack ή γενικοτερα αυτονομοι ενισχυτες. Απο τη κονσολα παιρνουν το σημα σε line level και το ενισχυουν σε speaker level.

    Δεν ξερω απο που πηρες την πληροφορια για διαφορετικη κεφαλη και ηχειο, αλλα αυτη η κατηγορια ειναι μονο για οργανα, οχι για PA.



    3) Ειμαι υπερ της χρησης της αυθεντικης ορολογιας, γιατι εαν καποιος παει να μελετησει ενα ξενο αρθρο θα ψαχνει να βρει ταυτοσημες ορολογιες απο τα ελληνικα στα αγγλικα. Και αυτο θα ειναι ενα μεγαλο μπερδεμα!

    4) Αναφερω απλως πως υπαρχει και η κατηγορια των ψηφιακων ενισχυτων που το τελευταιο διαστημα ειναι γερα μεσα στην αγορα,  ιδιαιτερα λογω υψηλων απαιτησεων σε watt, με χαμηλο κοστος καταναλωσης, καλες συνθηκες θερμοκρασιας και αποδοσης του ενισχυτη!

    Ενας ψηφιακος ενισχυτης οδηγει ανετα ενα sub των 2Ohm χωρις τους περιορισμους και τα προβληματα ενος αναλογικου ενισχυτη!

    5) Η εξηγηση μπορει να δωθηκε, ομως το σχεδιο παραμενει λαθος και δεν ξερω πολλα μελη που θα κατσουν να διαβασουν καθε σχολιο ;).



    6) Η διαφωνια μου ειναι πως προκειται για αλλη φιλοσοφια.

    Ενας ακουστικος ενισχυτης ( για οργανα ) εχει 2 βαθμιδες μεσα του. Την προενισχυση του σηματος απο HiZ/Instrument level σε Line level και μετα την ενισχυση του σε Speaker Level για να το οδηγησει στο ηχειο του. Αυτος ειναι και ο ενισχυτης που αναφερεις ως "ενισχυτης με ηχειο".



    Ο κλασσικος ενισχυτης των PA ειναι ενα αυτονομο κομματι που λαμβανει line σημα απο την κονσολα και κατευθειαν το στελνει σε speaker level στα ηχεια!

    Ειναι τελειως διαφορετικο πραγμα το ενα απο το αλλο!  Ακομα και μεσα στα αυτοενισχυομενα ηχεια υπαρχει αυτη η διαδικασια. Στελνεις ενα line level σημα μεσα στον ενισχυτη του ηχειου. Αυτος το μετατρεπει σε speaker level και κατευθειαν το στελνει στο crossover ( εαν δεν ειναι bi-amped ) κι αυτο στους κωνους για να το αναπαραγουν!

    6) Το μονο προβλημα ειναι πως το αρθρο ειναι τεραστιο με αρκετα off topic θεματα, τα οποια θα μπορουσαν οντως να ειναι αλλο αρθρο απο μονα τους.

    Πχ, ισως να επρεπε να ξεκινουσες με τη σειρα, εξηγωντας σε ενα αρθρο τι ειναι τα dB, τι ειναι τα καλωδια, κλπ κλπ. Ετσι θα ειχες μικρα αρθρα, ευκολα διαχειρισιμα και ο μεσος ενδιαφερομενος θα μπορουσε βηματικα να αποκτησει καποια λογικη πορεια!


    #26846   /   12.03.2013, 18:12

    ‘’Οι προεκλογικες συγκεντρωσεις, οι μεγαλες συναυλιες και τα μεγαλα events χρησιμοποιουν παλι rack ενισχυτες και μαλιστα ψηφιακης τεχνολογιας το τελευταιο καιρο, λογω χρησης Line Array ηχειων’’


    Δεν τα έχω ξανακούσει τα Line Array ηχεί (αν και πέρασα όλες τις τεχνολογίες ) Θα μας έδινες μια πληρέστερη περιγραφή;


     


    ‘’Το μονο προβλημα ειναι πως το αρθρο ειναι τεραστιο με αρκετα off topic θεματα, τα οποια θα μπορουσαν οντως να ειναι αλλο αρθρο απο μονα τους’’.


    Έχεις δίκιο αλλά τότε θα ήταν δεκάδες τα θέματα και με μέσο όρο  12 θέματα/έτος– κι αν εγκριθούν – θα χρειαζόταν χρόνια που εγώ τουλάχιστον μπορεί να μη τα έχω .


    ''Ειμαι υπερ της χρησης της αυθεντικης ορολογιας, γιατι εαν καποιος παει να μελετησει ενα ξενο αρθρο θα ψαχνει να βρει ταυτοσημες ορολογιες απο τα ελληνικα στα αγγλικα. Και αυτο θα ειναι ενα μεγαλο μπερδεμα''.


    Συμφωνώ κι εγώ απλά είναι μερικές λέξεις που ηχούν στα αυτιά καλύτερα επειδή οι περισσότεροι έτσι τις έχουν ακούσει. Πχ εδώ για τους ενισχυτές τη λέξη ‘’mixer’’ νομίζω δεν την ανέφερα πουθενά ενώ χρησιμοποιώ αντ’ αυτής τη λέξη ‘’κονσόλα’’ που οι περισσότεροι την έχουν ακούσει.


     


    ‘’ Η εξηγηση μπορει να δωθηκε, ομως το σχεδιο παραμενει λαθος και δεν ξερω πολλα μελη που θα κατσουν να διαβασουν καθε σχολιο ;).’’


    Όμως noizre ο αδαής ή γράψει το ένα ή το άλλο στο google θα πάρει τις ίδιες εικόνες . Δείτε το εδώ:


    TS mono = unbalanced


    TRS stereo = balanced


    γι αυτό είπα ότι είναι η εμπορική τους έννοια..


     


    ‘’Ειναι λαθος. Δεν θελει παραπανω αναλυση! Και στις περιπτωσεις των μικρων live και στα μεγαλα events χρησιμοποιουνται ενισχυτες σε rack ή γενικοτερα αυτονομοι ενισχυτες.’’


    Τουλάχιστον εδώ στην πλατεία της  Σύρου , επειδή την εγκατάσταση την έκανε κάθε φορά φίλος μου  ενισχυτής και ηχείο ήταν ξεχωριστά ‘ κουτιά’. Άρα για τις μεγάλες σίγουρα θα είναι rack όπως το λες


     


     


    Με αφορμή τις μεστές απαντήσεις και τα σχόλια του noizreduction να  λοιπόν το ερώτημα που θέτω ξανά και προς τον administrator και στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τα ‘’Μαθήματα Μουσικής’’ :


    Ποια είναι η γνώμη σας για:



    1. Τη διόρθωση τυχόν λαθών (είτε ορθογραφικών είτε εκφραστικών αλλά το σπουδαιότερο βασικών λαθών είτε ληφθέντων από μη αξιόπιστη πηγή είτε από κακή εκτίμηση του συγγραφέα) ,

    2. Διόρθωση των λαθών από το συγγραφέα σε μετά  τη δημοσίευση του άρθρου σχόλιο , ή και τη διόρθωση από μέλος σε σχόλιο στο οποίο συμφωνεί ο συγγραφέας  ενώ όμως το οποιοδήποτε λάθος ή κακή έκφραση ή λάθος σχεδιάγραμμα παραμένουν στο άρθρο  και φυσικά είναι πασίγνωστο ότι τα μέλη ή οι επισκέπτες που θα να διαβάσουν το κάθε σχόλιο θα είναι ελάχιστοι.

    3. Εμπλουτισμό του άρθρου με νέα στοιχεία που βρήκε ο συγγραφέας ή πρότειναν τα μέλη

    4. Καλλωπισμό του κειμένου ( σωστή διάταξη σειρών , επεξεργασία με bold …προσθήκη φωτογραφιών)

    5. Πιστεύετε ότι αν ο συγγραφέας είχε δυνατότητα editing (για τα ανωτέρω 1,2,3,4) θα άλλαζε η δομή του μαθήματος  , αφού με τη διόρθωση μερικά σχόλια θα φαίνονται ‘’ξεκρέμαστα’’ ; Μήπως όμως η διόρθωση είναι πολύ ανώτερη των ‘’ξεκρέμαστων σχολίων’’;


    #26847   /   12.03.2013, 18:54

    1) Line Array ειναι τυπος ηχειου που περα απο τη σχεδιαστικη καινοτομια του ( τοποθετηση σε κυψελες κατα κανονα ), εχει μεγαλυτερη διασπορα και με σωστη τοποθετηση καλυτερη καλυψη μεγαλων events. Ειναι η αντιπαλη τεχνολογια των point of source ηχειων.

    Δεν ξερω τι εννοεις με το "περασα απο ολες τις τεχνολογιες", αλλα μεσα στο αλφαβητο ενος ηχοληπτη ειναι σιγουρα τα Line Array ( ειναι σαν την Ferrari για τους μανιακους των αυτοκινητων, υποθετω ).


    To καθε μερος της κυψελης ειναι το ηχειο line array. Εχει μεγαλη ιστορια, δεν μπορω να κατσω να αναλυσω πραγματα που καποιοι χρειαστηκαμε 1-2 χρονια σπουδων για να μαθουμε και να εφαρμοσουμε στην πραξη. Μερικα πραγματα ξεπερνανε την ερασιτεχνικη ενασχοληση κι απαιτουν καλυτερες βασεις ( ακουστικης, DSP processing, κλπ ) που δεν γινεται να αναλυθουν σε μια απαντηση ή σε ενα αρθρο!

    2) Μπορεις να γραψεις λιγα και βασικα για καθε θεμα. Με το να εμβαθυνεις κινδυνευεις αφενος μεν να πεσεις λαθος πηγες ( και να δωσεις λαθος πληροφοριες εξαιτιας τους ), αφετερου δε να κουρασεις το μεσο αναγνωστη και να μη φτασει μεχρι το τελος.

    Ιδιαιτερα οταν απο το ενα θεμα παμε στο αλλο, γινεται μεγαλο μπερδεμα. Εφοσον ο τιτλος ειναι Ενισχυτες μουσικων οργανων, επρεπε να παραμεινεις σε αυτο το κομματι.

    Οι υπολοιποι ενισχυτες ( PA, κονσολων, κλπ ) δεν ειναι επι του παροντος, αλλα ανηκουν σε διαφορετικο section.



    3) Οπως ειπα, διαφωνω με τη μεταφραση των ορων γιατι οι νεοτεροι εχουν συνηθισει να βρισκουν πληροφοριες απο το διαδικτυο, με αποτελεσμα πολλες φορες να μπερδευονται μεταξυ επισημων ξενων ορολογιων και ελληνικων μεταφρασεων.

    Ειναι σαν να γραφεις οδηγο αεροδιαστημικης τεχνολογιας σε απολυτα ελληνικα! ;)



    4) Εαν απεφευγες να βαλεις το stereo και το mono στις αναζητησεις, θα εβλεπες πως σου βγαζει τα ιδια αποτελεσματα! Απλως το google βρισκει πιθανες λεξεις!

    Κι επαναλαμβανω πως εαν ειναι να γραψεις ενα αρθρο μονο απο πηγες στο διαδικτυο, κινδυνευεις να μπλεκτεις με υπερ-πληροφορηση που πολλες φορες δεν ειναι η καλυτερη για να βρεις την ακρη!

    5) Οταν λεμε πως κατι ειναι σε rack, εννοουμε πως ειναι αυτονομο, απλως μπορει να μπει σε ενα ειδικο συστημα που ονομαζεται flight case.

    Το Flight Case ειναι απλως ενα μερος που μπορουμε να βαλουμε ολες τις μοναδες μας ( απο effect ως ενισχυτες ) ωστε να μεταφερονται ευκολα, με ασφαλεια κι ενδεχομενως με τη χρηση cooler στο εξωτερικο μερος, να γινεται και σωστη ψυξη του εξοπλισμου.

    Οταν λοιπον λεμε πως κατι ειναι αυτονομο ή κατι ειναι rack amount, εννοουμε το ιδιο και το αυτο! Οι κατασκευαστες των επαγγλματικων μηχανηματων παντα τηρουν εναν βασικο κανονα οσον αφορα το μηκος των μηχανηματων, ωστε να μπαινουν ολα σε οποιοδηποτε flight case.


    Οποτε την επομενη φορα που στησει live ο φιλος σου ( ελπιζω να ειναι ηχοληπτης με σπουδες ), μπορεις να τον ρωτησεις εαν οι ενισχυτες που εχει μπαινουν σε flight case. Το 99% των μηχανηματων ηχου εχουν τετοιες υποδοχες στην ακρη του σασι τους ωστε να βιδωνουν πανω στο flight case.



    #26848   /   12.03.2013, 20:51   /   Αναφορά

     ‘’1)…..Δεν ξερω τι εννοεις με το "περασα απο ολες τις τεχνολογιες .....'' 


    Εννοώ από το 1967 που ασχολούμαι με τα ηλεκτρονικά πέρασα τεχνολογίες από λυχνίες (κοινές , φάρος , TWT ….) , τρανζίστορ Γερμανίου – Πυριτίου , Πύλες σε κυκλώματα μεταγωγής (AND – NAND…) , ολοκληρωμένα βέβαια ως επί το πλείστον σε μικροκυματικές ζεύξεις (2GHZ και άνω ) και ερασιτεχνικά στον ελεύθερο χρόνο με επισκευές Radio – TV – Audio Amps…


    ‘’….δεν μπορω να κατσω να αναλυσω πραγματα που καποιοι χρειαστηκαμε 1-2 χρονια σπουδων για να μαθουμε και να εφαρμοσουμε στην πραξη….’


    Μα και αυτά τα λίγα που περιέγραψες είναι υπέρ αρκετά έστω για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.


    ‘’ 4) Εαν απεφευγες να βαλεις το stereo και το mono στις αναζητησεις, θα εβλεπες πως σου βγαζει τα ιδια αποτελεσματα! Απλως το google βρισκει πιθανες λεξεις! ‘’


    Θανάση πιστεύω ότι δεν είναι τόσο βασικό λάθος ακόμα και σήμερα αυτή η εμπορική ορολογία χρησιμοποιείται περισσότερο .Να και ένα άλλο παράδειγμα από κατασκευαστή που εντός παρενθέσεως τα λέει ''mono’’ και ‘’stereo’’. Βέβαια η σωστή ορολογία είναι αυτή που λες .


    Δεν είπες κάτι για την πρόταση μου στο προηγούμενο σχόλιο. Θα ήθελα τη γνώμη σου.

    #26849   /   12.03.2013, 22:31

    1) Στεφανε, με ολη το σεβασμο προς το προσωπο και την ειδικοτητα σου, τα line array οπως και η ηχοληψια γενικοτερα, δεν ειναι πλεον στα χερια των ηλεκτρονικων, οπως γινοταν καποτε στα 70s, oπου οντως στελεχωθηκαν ολα τα ηχοληπτικα κεντρα με ηλεκτρονικους που μελετουσαν τον ηχο.



    Η τεχνολογια του PA και της ηχοληψιας εχει προχωρησει αρκετα κι εχει δημιουργησει εξειδικευμενους κλαδους, ακομα και μεσα στο γενικοτερο πλαισιο που ονομαζεται ηχοληψια!

    Οποτε ειναι φυσιολογικο να μην μπορεις να εισαι σε 2 επιστημονικα πεδια συγχρονως, γιατι και τα δυο απαιτουν πολλες εργατοωρες προσωπικης ενασχολησης και προοδου των γνωσεων!


    Γι' αυτο και ειναι δυσκολο να αναλυσω την ιστορικη πορεια δεκαετιων στο θεμα του PA ηχου, ποσο μαλλον οταν αφορα τις εξελιξεις που συντελεστηκαν απο τα 90s και μετα στο θεμα των ηχειων.



    2) Εαν γραψεις TRS stereo jack ειναι λαθος, γιατι οταν ενα βυσμα μεταφερει stereo σημα, παρολο που εχει το ιδιο "look" με ενα balanced καλωδιο, στην ουσια εχει 2 unbalanced γραμμες που μεταφερουν 2 διαφορετικα σηματα!


    Οποτε δεν νοειται ως ορολογια επισημως και καλο θα ηταν εφοσον εχουμε ενα αρθρο που διορθωνει τα κακως κειμενα, να το κανει απολυτως σωστα!



    Ετσι οπως αναγραφεται ως stereo balanced δημιουργει την εντυπωση πως ειναι ενα καλωδιο που εαν το συνδεσεις σε μια στερεοφωνικη πηγη, θα εχει τις ιδιες ιδιοτητες με ενα balanced καλωδιο. Πραγμα που δεν ισχυει!


    Οπως στους ηλεκτρονικους ειναι απολυτη κι απαραιτητη η σωστη ορολογια, ετσι και στην επιστημη της τεχνολογιας του ηχου πρεπει να ειμαστε τυπικοι και να μην αναπαραγουμε κουσουρια του παρελθοντος!



    3) Δεν εχω να κανω καμια προταση που αφορα τη διαχειριση του Musicheaven. Ειναι αποκλειστικη αρμοδιοτητα της συντακτικης ομαδας και της ευκολιας της φορμας του froum.


    #26851   /   12.03.2013, 23:19   /   Αναφορά

    1.)    Θανάση έχεις απόλυτο δίκιο. Στο άρθρο όμως έγινε απλή  αναφορά χωρίς καμιά ανάλυση σαν μια απλή προσέγγιση ότι μικρά συστήματα PA σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν ακουστικοί ενισχυτές. Όμως είναι αυτό που λέω πολλές φορές ότι ένα σχόλιο μπορεί να είναι και υπέρτατο του άρθρου γιατί αυτά , έστω τα λίγα που περιέγραψες  μου δίνουν τη δυνατότητα να ασχοληθώ και μ’ αυτά έστω εγκυκλοπαιδικά. Κάποτε ίσως μας γράψεις ένα άρθρο για την  τεχνολογία των  Public Address αλλά και της ηχοληψίας γενικότερα. Οι απαντήσεις σου που έχω δει σ' όλα σου τα posts αν ταξινομηθούν και μπουν , όταν έχεις χρόνο και διάθεση, σε μια σειρά θα αποτελέσουν ένα  άρθρο απαραίτητο και θα  πλουτιστεί  με ένα πολύτιμο θέμα, το musicheaven και οι αναγνώστες του. Το εύχομαι και το περιμένω


    2.)    Η ορολογία mono – stereo  είναι σύμφωνη με την εμπορική και όχι με την επιστημονική ορολογία που χρησιμοποιείται στον κλάδο. Πιστεύω ότι αφού χρησιμοποιείται-λανθασμένα-  όπως έδειξα ακόμα και από κατασκευαστές τέτοιων jacks- είναι μεν κουσούρι αλλά δεν κάνει κακό και να το ξέρουμε. Σ’ αυτό συμφωνήσαμε , το διόρθωσα εδώ  ναι μεν σε σχόλιο αλλά τι άλλο να κάνω αν και  πιστεύω ότι δεν είναι κάτι το πολύ σοβαρό , αν είχα τη δυνατότητα editing θα το διόρθωνα και στη φωτογραφία.

    #26852   /   12.03.2013, 23:34

    1) Η προσεγγιση ειναι λαθος ομως Στεφανε. Δεν τιθεται θεμα πληροφοριων κι ενασχολησης, αλλα ποιοτητας και πιστοτητας αυτων των πληροφοριων.

    Μικρα συστηματα PA ακολουθουν παλι τη λογικη "κονσολα->ενισχυτης->ηχεια", ενω ενας ακουστικος ενισχυτης ακολουθει τη λογικη "οργανο->προενισχυση->ενισχυση->ηχειο".

    Ειναι διαφορετικες καταστασεις, διαφορετικοι κανονες λειτουργιας.

    Δυστυχως, εχω το χρονο μονο για συγκεκριμενες παρεμβασεις κι απαντησεις που με απασχολουν ελαχιστα. Συνεχομενα θα με βγαλει εκτος προγραμματος.



    2) Ο καθενας μπορει να φτιαχνει καλωδια, μια ιστοσελιδα και να την πλασαρει ως προιον. Γενικα ομως, εαν ειναι να επιβραβευουμε την εμπορικη και λαθος ονομασια, ενω ειναι μια ευκαιρια να δημιουργησουμε μελη με συνειδηση του τι ζητανε απο ενα καταστημα κι απο τον ηχο τους, τοτε ειναι χαμενο το αρθρο απο χερι..


    #26854   /   13.03.2013, 12:33   /   Αναφορά

    Θανάση τι θα ‘λεγες για την ορολογία ‘’λαμπάτοι ενισχυτές’’.


    Παρ’ όλο που χρόνια στο επάγγελμα τη λέξη αυτή την βρήκα όταν πρωτοάρχισα surfing στο διαδίκτυο.


    To ‘’valved amplifiers’’ κανονικά θα έπρεπε να το μεταφράζαμε ‘ενισχυτές ηλεκτρονικών λυχνιών’’  - ούτε κάν λάμπας , ενώ το ‘’Valved  και το  Half Valved Harmonicas’’ σαν ‘’ Φυσαρμόνικες με βαλβίδες και ημιβάλβιδες’’ αντίστοιχα και όχι ''βαλβιδάτες''.



    • Το ‘λαμπάτοι’’ , ΄΄βαλβιδάτοι’’ , ''  τρανζιστοράτοι'' είναι για ‘γέλια’ αφού όμως έχει επικρατήσει , αναγκάστηκα να τη χρησιμοποιήσω τη λέξη δίνοντας τη σωστή περιφραστική ερμηνεία.


    Συμφωνώ απόλυτα σ’ αυτό που λες ότι δηλαδή δεν πρέπει να επιβραβεύουμε την εμπορική και λάθος ονομασία και ότι εδώ στο MusicHeaven  είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε - όσοι μπορούμε- μέλη με συνείδηση του τι ζητάνε από ένα κατάστημα κι από τον ήχο τους.


    Στη συγκεκριμένη περίπτωση το mono & stereo αν στη φωτογραφία υπήρχε και η επεξήγηση της εμπορικής ονομασίας και μάλιστα ότι πρόκειται για διαφημιστικό τρυκ  και όχι επεξήγηση σε ξεχωριστό σχόλιο τότε θα ήταν το πιο σωστό.


     Ή πιστεύεις ότι δεν πρέπει καν να γίνεται αναφορά στη λανθασμένη εμπορική ορολογία ή στη λανθασμένη ορολογία που για κάποιο λόγο υιοθετήθηκε από κάποιον και ‘ εξαπλώθηκε’-όπως το ‘’λαμπάτοι’’;

    #26855   /   13.03.2013, 13:26

    Το λαμπατοι ενισχυτες ειναι κατι που ετσι κι αλλιως ειναι γνωστο στην ελληνικη ορολογια, αφου απο τα 60s ο Ελληνας ηταν κυριως μουσικος και μετα ηχοληπτης.


    Εγω αναφερομαι σε ηχοληπτικους ορους και ιδιαιτερα ορους που δημιουργουν λαθος εντυπωσεις οταν χρησιμοποιουνται, μεταφραζονται κι αναπαραγονται με αυτο τον τροπο.

    Δεν θα κατσω να παιξω το παιχνιδι του ποντικιου με τη γατα για το θεμα. Κανε ο,τι νομιζεις, το αρθρο εχει πολλα προβληματα κι ασαφειες. Τις τονισα, απο την πλευρα της ηχοληψιας, κι εδω τελειωνει η παρουσια μου στο θεμα.






    Καλη συνεχεια.


    #26856   /   13.03.2013, 13:29

    ΥΓ: Φιλικη συμβουλη: Οταν ειναι να γραψουμε ενα αρθρο που αφορα εναν τομεα που ενδεχομενως να μην εχουμε πληρη εικονα ή επιφανειακη ενασχοληση, καλο ειναι να γινουμε πρωτα δασκαλοι του εαυτου μας και μετα δασκαλοι/συγγραφεις για τους υπολοιπους.



    Ειναι σαν να γραφω για τα ραδιοκυματα, το ραδιοφωνο και πως μπορει να κανει καποιος ενα πομπο, αναμασωντας γνωσεις απο το Φυσικο, απο το google και προσθετοντας εικονες που δεν εχω ουτε την εμπειρια, ουτε την ικανοτητα να κρινω εαν ειναι σωστες, λαθος, ημιτελεις, κλπ.



    Κι αυτο αφορα τον οποιοδηποτε συγγραφεα τετοιων αρθρων, οπως και τον υπευθυνο δημοσιευσης ( αρχισυντακτη ας πουμε ), ο οποιος να εχει την ικανοτητα κρισης του τι ακριβως δημοσιευει!


    #26862   /   14.03.2013, 01:04

    Μικρα συστηματα PA ακολουθουν παλι τη λογικη "κονσολα->ενισχυτης->ηχεια", ενω ενας ακουστικος ενισχυτης ακολουθει τη λογικη "οργανο->προενισχυση->ενισχυση->ηχειο".’’


    Η αναφορά στα ΡΑ συστήματα στο άρθρο αυτό των 14 σελίδων χωρίς τις φωτογραφίες δεν υπερβαίνει το 1/3 της μιας σελίδας.


    Απλά έγινε μια αναφορά σαν απλή προσέγγιση ότι τα  μικρά συστήματα PA σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν ακουστικοί ενισχυτές.


    Κι αυτό επειδή η Yamaha σύμφωνα και με τη φωτογραφία που παρουσιάζω  στο άρθρο ονομάζει σαν Small PA τα φορητά συστήματα με κονσόλα πολλών εισόδων και με ενεργά μεγάφωνα , που εκτός από σύνδεση συσκευών (CD player….) και μικρόφωνα για χρήση σε σχολεία … μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και από μικρό συγκρότημα με κιθάρα και πλήκτρα.


    Δείτε το εδώ και εδώ και εδώ  που συγκεκριμένα αναφέρει: ‘’2 microphone cables as well, in case you need to plug in and play your guitar or keyboards’’.


    Τώρα όσον αφορά τα καλώδια με τα βύσματα stereo – mono: Σε ελληνικά καταστήματα:


    Εδώ  και εδώ και σε δεκάδες άλλα ελληνικά και ξένα καταστήματα αλλά ακόμα και από κατασκευαστές βυσμάτων όπως εδώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτή την ορολογία και ούτε καν αναφέρουν τις λέξεις balanced - unbalanced.


    Είναι η 3η φορά που δέχομαι ''επίθεση’’ για μη σωστή ορολογία. Όμως φαίνεται ότι την ίδια ακριβώς ορολογία χρησιμοποιούν δεκάδες άλλοι.


    Τα παραπάνω τα θεωρείς ως : ‘’Το άρθρο εχει πολλα προβληματα κι ασαφειες. Τις τονισα, απο την πλευρα της ηχοληψιας’’


    Η ασάφεια λοιπόν δεν οφείλεται σε μένα αλλά στη μουσική κοινότητα. Εγώ μάλιστα συμφώνησα απόλυτα μαζί σου όμως πιστεύω ότι ο αναγνώστης του άρθρου πρέπει να ξέρει και την λανθασμένη εμπορική ονομασία και μάλιστα δήλωσα ότι αν είχα δυνατότητα editing θα το έκανα – αλλά θα έβαζα και σαν υποσημείωση ότι εμπορικά χρησιμοποιείται και αυτή η ορολογία - γιατί έχεις δίκιο.


    Επειδή πιστεύω ότι είσαι από τους καλύτερους ηχολήπτες που έχω γνωρίσει διαδικτυακά και επειδή τα σχόλια σου φέρνουν πάντα ανάταση γνώσης , πόσο μάλλον αν είχες , όπως στο έχω ζητήσει, δημοσιεύσει κάποιο άρθρο σχετικό με τις ηχογραφήσεις δέχομαι την όποια αυστηρή κριτική σου που όμως στο τελευταίο σου σχόλιο είναι αρνητική όσον αφορά το άρθρο με την έννοια ότι εγώ προσπάθησα , τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άρθρο , να ανακαλέσω στη μνήμη μου όλα αυτά τα 14 TIPS από την πολύχρονη εμπειρία μου ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά και τα σχέδια είναι δικά μου  η δε βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα ήταν απλά αυτή των φωτογραφιών .


    Θανάση έχω , πιστεύω, πλήρη εικόνα και όχι  επιφανειακή ενασχόληση - 40 ΈΤΗ ΕΜΠΕΙΡΊΑ - τουλάχιστον με τα θέματα αυτά  και είμαι πρώτα δάσκαλος του εαυτού μου - αυτά που γράφω τα κατανοώ -  και γι αυτό πιστεύω και συγγραφέας για τους υπόλοιπους.


    Πουθενά στο άρθρο , δεν φαίνεται ότι διαθέτω  εξειδικευμένες γνώσεις ηχολήπτη εκτός από βασικές έννοιες και αυτές τις ανέφερα σε 2 γραμμές.  Το 95% του άρθρου ασχολείται μ’ αυτό που λέει ο τίτλος του , δηλαδή με τους ενισχυτές όλων των μουσικών οργάνων.


    Τυχόν ασάφειες , όπως τα racks για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ή ακόμα και αλλού αν βρεις στους ενισχυτές των μουσικών οργάνων θα χαρώ και θα τις δεχτώ ευχαρίστως .


    Χαίρομαι όμως που δεν ανέφερες  κάποια ασάφεια στα αναφερόμενα για τους ενισχυτές μουσικών οργάνων γιατί σίγουρα έχεις τις γνώσεις για όλους τους ενισχυτές και αν είχες βρει θα το είχες κάνει.


    Το δε καρφί ότι : ‘’ Κι αυτο αφορα τον οποιοδηποτε συγγραφεα τετοιων αρθρων, οπως και τον υπευθυνο δημοσιευσης ( αρχισυντακτη ας πουμε ), ο οποιος να εχει την ικανοτητα κρισης του τι ακριβως δημοσιευει!’’ έχω τη γνώμη ότι δεν ισχύει γιατί δεν είναι δυνατόν ο κάθε admin ή moderator να έχει αυτές τις γνώσεις και η ευθύνη τυχόν παραπληροφόρησης από ένα άρθρο με ασάφειες βαρύνει τον συγγραφέα και αν πράγματι αυτό συμβαίνει - έστω και για μια φορά - ο αρχισυντάκτης δεν θα πρέπει να επιτρέψει νέα δημοσίευση άρθρου του συγκεκριμένου συγγραφέα.


    Πάντως όσοι παρακολούθησαν το διάλογο μας και τα επιπλέον στοιχεία που παρέθεσες θα βγήκαν κερδισμένοι , όπως εγώ και ' ευχαριστώ.


    #26863   /   14.03.2013, 01:32

    1) Οπως ειπα, η Yamaha δεν εφτιαξε εναν ενισχυτη ακουστικων οργανων, αλλα ενα συστημα μικτη-> ενισχυτη -> ηχειου!


    Η διαφορα τους ειναι πως ο ενισχυτης ακουστικων οργανων εχει μια φαση πριν την ενισχυση που ειναι η προενισχυση των οργανων.

    Η καθε εταιρια χρησιμοποιει ορολογιες για να πουλησει. Ειναι οπως με καποιες εταιριες που ονομαζουν ημι-παραμετρικο ( semi-parametric ) το EQ που εχουν, ενω στην ουσια αυτη η ορολογια δεν υπαρχει! Απλως ο μεσος καταναλωτης, υποψηφιος αγοραστης, "κολλαει" στο parametric και παει και το αγοραζει!



    2) Στεφανε, το καλωδιο της Emichos ειναι οντως ενα stereo καλωδιο που χωριζεται σε 2 mono! Δεν ειναι balanced, ειναι unbalanced.



    Επισης στο cable-shop ειναι ενα stereo MINI jack, το οποιο μετατρεπει το σημα για mono MINI jack!

    Με λιγα λογια, παρεθεσες 2 καλωδια που ειναι οντως στερεοφωνικα ( ως προς τη χρηση ), αλλα οχι balanced.

    Σε παρακαλω, ξερω παρα πολυ καλα τις ορολογιες. Τουλαχιστον μην παραθετεις καλωδια που δεν εχουν καμια σχεση με το balanced καλωδιο που εκανες αναφορα στο αρθρο σου! Τα καλωδια που παραθετεις εχουν τελειως διαφορετικο σκοπο και διαφορετικη λειτουργια απο το balanced!



    3) Η 40ετης εμπειρια σου στα ηλεκτρονικα δεν γνωριζε τα ηχεια Line Array πχ...

    Δεν θιγω τις γνωσεις σου επι των ηλεκτρονικων, θιγω τις γνωσεις σου επι της ηχοληψιας και το πως αυτη εχει προοδευσει ως αυτονομο τμημα που μπορει να ξεκινησε απο ηλεκτρονικους στα 60s, ομως τωρα αποτελειται απο μουσικοτεχνολογους ( σε συνεργασια με ηλεκτρονικους ).

    Επιμενω παρα πολυ σε αυτο, γιατι ειναι σαν να πηγαινω να γραφω αρθρο για τα ραδιοκυματα με τις βασικες γνωσεις του Φυσικου και να τα κανω μανταρα, αναγκαζοντας εναν ειδικευμενο σαν κι εσενα να τραβαει τα μαλλια του απο τις ασαφειες! Το πιο πιθανον ειναι να κτυπαγες και το κεφαλι σου στον τοιχο με αυτα που θα εγραφα, γιατι δεν τα πηγαινα καλα με τα ραδιοκυματα :D.



    4) Και οι δικες μου γνωσεις ειναι ημιτελεις. Απλως εκει που ξερω, συμμετεχω. :)


    Εχω καταθεσει ενα αρθρο για ηχογραφηση ηλεκτρικης κιθαρας, οποτε φανταζομαι πως θα εχει μπει στο προγραμματισμο κι αυτο!

    Ευχαριστω για τη κουβεντα, ελπιζω να επιτραπει το editing στο αρθρο ;)


    #26865   /   14.03.2013, 09:19

    Θανάση για να μη μπερδέψουμε περισσότερο κάποιον που μας διαβάζει , εγώ απλώς έγραψα στο Google τη φράση βύσματα mono  ή βύσματα stereo και πήρα δεκάδες ελληνικά καταστήματα και έδωσα τυχαία τα 2 links χωρίς να τα εξετάσω.


    Να άλλο ένα το πρώτο που εμφανίζεται στο google:


    Όμως δεν επέμενα και δεν επιμένω ,απλά λέω ότι κάτι το οποίο ισχύει εμπορικά, μου το χρεώνεις σαν ασάφεια ,ενώ έδωσα  αναλυτική εξήγηση το γιατί τεχνικά δεν είναι σωστό.


    Λες ότι θίγεις τις γνώσεις μου επί της ηχοληψίας και καλά κάνεις αλλά αυτό από μισή σελίδα κείμενο που είναι μάλιστα γραμμένο από την Yamaha. Και σίγουρα δεν έχω εμπειρία ηχολήπτη απλά ξέρω να κάνω τις οποιεσδήποτε συνδεσμολογίες μηχανημάτων και να ρυθμίζω τα controls της κονσόλας , των ενισχυτών των εφφέ εμπειρικά.


    Μα και με τα Small PA Yamaha πάλι ήμουν προσεκτικός και ανέφερα: ‘’Απλά έγινε μια αναφορά σαν απλή προσέγγιση ότι τα  μικρά συστήματα PA σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν ακουστικοί ενισχυτές’’.


    Δηλαδή χρησιμοποίησα τη φράση ‘’ σαν να ήταν…’’.  Το ότι η ‘’ καθε εταιρια χρησιμοποιει ορολογιες για να πουλησει’’ , θα το χρεωθώ εγώ σαν ασάφεια;


    Εξ’ άλλου το λέω για 3η φορά η αναφορά μου στα PA που πράγματι δεν έχω καμιά εμπειρία ήταν 2 γραμμές κειμένου κι ένα σχεδιάγραμμα της Yamaha έτσι για να πάρουν μια γεύση οι επισκέπτες- τώρα μετά τόσα σχόλια θα έμαθαν περισσότερα για τα ΡΑ παρά για αυτά που λέει ο τίτλος του άρθρου.


    Τα ηχεία Line Array αφού δεν ασχολήθηκα μ’ αυτά τα συστήματα είναι λογικό να μη τα ξέρω, μάλλον είχα καταλάβει τι θα ήταν γιατί απλά ήξερα τις έννοιες matrix και array και ότι θα ήταν κάτι σε σειρές και στήλες και σου είπα την αλήθεια ότι για πρώτη φορά το άκουσα που το ανέφερες στο σχόλιο σου.


    Εδώ θα ξανά-παρακαλέσω αν έχεις να κάνεις κάποια ένσταση για τις υπόλοιπες 14 σελίδες στις οποίες περιγράφονται – από την εμπειρία μου και όχι copy / paste -  οι ενισχυτές όλων των οργάνων καθώς και τα πολλά TIPs με μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων.


    Το ότι καταπιάστηκα με ένα αντικείμενο στο οποίο μπορεί να μη ήταν η ειδικότητα μου σαν ηλεκτρονικός αλλά στο οποίο έχω εμπειρία για να ενημερώσω ερασιτέχνες μουσικούς να λάβουν μερικές βασικές γνώσεις και όπως σου είπα θα ακολουθήσουν άλλα 4 άρθρα για τους ενισχυτές – ηχεία – db ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα όχι μόνο θα τους βοηθήσει αλλά και με σχόλια σαν τα δικά σου θα βελτιωθώ κι εγώ. Εξ άλλου αυτός είναι ο σκοπός των διαδικτυακών μαθημάτων. Εγώ δεν απευθύνθηκα ούτε σε ηλεκτρονικούς ούτε σε μουσικοτεχνολόγους κι αυτός είναι ο λόγος που δεν ανέλυσα καθόλου τις τάξεις των ενισχυτών γιατί θα ήταν δυσνόητες από τους πολλούς και πιστεύω ακράδαντα τα γραφόμενα από ερασιτέχνες άρθρα έχουν μια ευαισθησία . Εννοώ ότι δεν θα έδινα τόση προσοχή αν αναφερόμουν σε ηλεκτρονικούς.


    Σου ζητάω , σαν διαδικτυακός φίλος , να πεις τουλάχιστον ένα ΝΑΙ/ΟΧΙ  και θα είναι μεγαλύτερη η συμβολή σου αν εμπλουτίσεις ή αν βρεις ασάφεια ή παραπληροφόρηση σε καθ’ ένα απ’ αυτούς τους ενισχυτές γιατί δεν αμφιβάλλω ότι έχεις την εμπειρία για όλους αυτούς τους ενισχυτές και γιατί ο επισκέπτης βλέποντας τον τίτλο θα πάει κατ΄ευθείαν στον ενισχυτή του οργάνου του.


    Όλες τις ενστάσεις που αναλώσαμε μέχρι τώρα αφορούσαν τα καλώδια και τα ΡΑ που αφορούσαν ελάχιστο ποσοστό του άρθρου και αν μου δοθεί άδεια editing όχι μόνο θα το κάνω αλλά και θα το εμπλουτίσω με τα σχόλια σου και τουλάχιστον για τα καλώδια θα τη στείλω στον admin τη διορθωμένη φωτογραφία που είμαι σίγουρος ότι θα την αντικαταστήσει.


    Και εγώ πιστεύω ότι κουράσαμε , εκτός αν σχολιάσεις κάτι από τους ενισχυτές των οργάνων ή τα ΤΙΡ .


    Αν δεν απαντήσεις θα σταματήσω κι εγώ εδώ ευχαριστώντας σε για τη συμμετοχή και αναμένοντας το άρθρο σου για την ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας και σίγουρα δεν νοιώθω καμιά πικρία αντίθετα θα χαιρόμουν αν αναφερόσουν σ’ αυτά που σου ζητώ με τον πιο αυστηρό τρόπο.


    Στέφανος


    #26866   /   14.03.2013, 11:21

    Στεφανε, κορεστηκε η συζητηση μας.

    Επαναλαμβανω πως οι παραπομπες σου στις σελιδες με τα καλωδια ειναι λαθος. Το ενα ειναι καλωδιο split απο stereo σημα σε 2 μονοφωνικα ( αρα καμια σχεση με balanced-unbalanced ), ενω το αλλο ειναι καλωδιο μετατροπης mini jack stereo σε mini jack mono ( εδω κι αν δεν εχει σχεση με balanced-unbalanced )



    Οσον αφορα το θεμα με τις εταιριες και τις ασαφειες, να εχεις κατα νου πως οταν γραφεις ενα αρθρο πρεπει να εισαι σφαιρικα ενημερωμενος κι οχι μονο απο ιστοσελιδες. Και η σφαιρικη ενημερωση ερχεται ειτε με τη μελετη απο τα βιβλια ηχοληψιας, ειτε με τη μελετη των συνεδριων της AES, ειτε ακομα και με εμπειρια χρονων πανω στον τομεα του PA, με συνεχη ενημερωση για τους νεους εξοπλισμους.



    Οι εταιριες πλασαρουν τα προϊοντα τους για να πουλησουν ετσι κι αλλιως. Το θεμα ειναι πως ο μεσος καταναλωτης βλεπει αυτο που πλασαρει η εταιρια, βλεπει αυτο το αρθρο και λεει "Οκ, παμε να το αγορασουμε", χωρις να ξερει ακριβως τι παει να αγορασει.



    Εαν τωρα ειναι να παιζουμε με τις λεξεις και το "σαν" να γινει "ισως" και το "ισως" να γινει "ποτέ", ας το αφησουμε το θεμα.



    Για τους ενισχυτες:


    1) "Σαν πρώτη προσέγγιση , οι ακουστικοί ενισχυτές σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σαν να ήταν μικρά συστήματα PA."

    Ειναι λαθος. Το ειπαμε, το εξηγησαμε, ειναι λαθος...



    2) "Άρα είναι κατάλληλος ακουστικός ενισχυτής (PA ή Combo)." ( στα πληκτρα )

    Λαθος ορολογια η χρηση του PA.

    3) Ο προτεινομενος ενισχυτης στα βιολια βλεπω πως ειναι κατευθειαν απο το site που παραπεμπεις για το πως τοποθετειται μικροφωνο σε βιολι!

    Ολοι οι ενισχυτες κιθαρας μπορουν να συνδεθουν με το βιολι...Οποτε θα ηταν καλυτερο να εγραφες πως "Ολοι οι ενισχυτες κιθαρας μπορουν να χρησιμοποιηθουν για την ενισχυση βιολιου" κι οχι απλως να παραθεσεις εναν, αφηνοντας αμφιβολιες για το εαν κανουν ολοι ή μονο ο συγκεκριμενος.



    4) Ο ενισχυτης ηλεκτρικης κιθαρας δεν πλουτιζει τον ηχο μονο οταν ειναι στο distorted καναλι, αλλα και στο καθαρο. Η προσθηκη αρμονικων ( στο distorted ) δεν ειναι ο μονος τροπος για να "πλουτισει" ο ηχος.

    Στο clean καναλι δηλαδη, η κιθαρα δεν εχει "πλουτο"?



    5) "Κάθε κατασκευαστής δίνει διαφορετική προτεραιότητα σε συγκεκριμένες συχνότητες γ’ αυτό συνηθίζεται να λέγεται: , π.χ., "ήχος Fender", "ήχος Takamine’’ ….)."


    Λυπαμαι, αλλα αυτο πρωτη φορα το ακουω. Η Takamine μαλιστα βγαζει ηλεκτρακουστικες κιθαρες κι οχι ηλεκτρικες, οποτε δεν ξερω πως συνδυασες μια εταιρια ακουστικων κιθαρων με ενισχυτες...


    Αυτο που αλλαζει τη χροια των ενισχυτων ειναι τι ειδους ειναι ( λυχνια ή τρανζιστορ ), τι ηχεια "φοραει" ( μεγεθος ), τι ενταση μπορει να βγαλει, τι effect εχει πανω, τι κιθαρα συνδεεουμε πανω στον ενισχυτη, κλπ


    Πχ η Fender βγαζει και λαμπατους και τρανζιστορατους με διαφορετικη χροια ο καθενας. Οπως και η Marhsall, η Laney, κλπ


    6) "Βέβαια, όσον αφορά τα εφφέ, επιτυγχάνεις υψηλότερη τονική ποιότητα χρησιμοποιώντας πετάλια"

    Υψηλοτερη...τονικη ποιοτητα; Δηλαδη απο Ντο που θα παιζει ο κιθαριστας, θα γινεται Ρε? Λαθος χρηση της λεξης "τονικη".

    Και δεν σημαινει πως τα πεταλια θα απογειωσουν τον ηχο σου. Πολλες φορες μπορει να συμβει το αντιθετο.



    7) "Αν οδηγηθεί το σήμα της ηλεκτρικής κιθάρας σε ενισχυτή hi-fi, τότε ο ήχος ναι μεν θα είναι  καλός, όμως δεν συγκρίνεται με τον ήχο που παράγει ένας ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας."



    Ποια εισοδο του HIFI μπορει να παρει HiZ σημα και να το μετατρεψει σε line level ωστε να μπορει να το διαχειριστει το HiFi? Οι HiFi ενισχυτες εχουν ειτε AUX εισοδο, ειτε line in εισοδο ως αμεσα προσβασιμες σε εναν κιθαριστα. Αυτες οι εισοδοι λαμβανουν line level σηματος, οποτε εαν συνδεσεις κιθαρα θα πρεπει να ανεβασεις παρα πολυ την ενταση, ενω συχνοτικα δεν θα αποδιδεται πληρως!


    Απο το HiFi λειπει η προενισχυση, οποτε πως θα παιξει η κιθαρα? Και σιγουρα ο ηχος δεν θα ειναι καλος.

    8) "Τα ηχεία των ενισχυτών μπάσου έχουν μεγάφωνα μεγαλύτερα σε διάμετρο απ’ ότι οι ενισχυτές των άλλων οργάνων γιατί  διαχειρίζονται υψηλότερα επίπεδα ισχύος."



    Τα ηχεια των ενισχυτων μπασου εχουν μεγαλη διαμετρο για να μπορουν να αποδωσουν σωστα τις χαμηλες συχνοτητες που παραγει το μπασο. Καμια σχεση με τα επιπεδα ισχυος, που ειναι ορολογια τελειως λανθασμενη στην προκειμενη περιπτωση.



    9) "ο δε ενισχυτής είναι υψηλότερης ισχύος γιατί οι χαμηλές συχνότητες "τρώνε" περισσότερα watt. Άρα το μπάσο απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ."



    Υπαρχουν ενισχυτες μπασου με 100W κι ανω. Ο λογος δεν ειναι πως οι  χαμηλες συχνοτητες τρωνε περισσοτερα "Watt", αλλα γιατι η οδηγηση ενος μεγαλυτερης διαμετρου ηχειο, απαιτει περισσοτερη ενεργεια ( αρα και Watt ).



    Παρολαυτα, μπορεις να βρεις ενισχυτες μπασου με 40W. Αυτη δηλαδη, δεν ειναι ικανη ενισχυση;



    10) "


    Treble, Middle and Bass :


    Δίνουν έμφαση στις Υψηλές , Μεσαίες , Υψηλές Συχνότητες."



    Μαλλον ηθελες να γραψεις "χαμηλες, μεσαιες, υψηλες συχνοτητες". Αυτο ειναι λαθος γραφης, το σημειωνω στην περιπτωση που γινει edit το post.



    11) "Με ένα "κακό" ενισχυτή (φθηνό solid state ήφτηνό modelling), οι συγχορδίες της κιθάρας μπορεί  να ακούγονται περίεργες ενώ με καλό ενισχυτή θαυμάσιες ακόμα και οι μη μπαρέ."


    Αυτο ειναι λαθος τελειως και δεν νομιζω πως χρειαζεται επεξηγηση. Δηλαδη ενας μαθητευομενος κιθαριστας με εναν ενισχυτακο των 100€, δεν μπορει να παιξει σωστα τις νοτες ή να ακουστουν σωστα οι νοτες μια συγχορδιας!



    12) "Στους ενισχυτές κιθάρας συνήθως είναι jack εξόδου ¼ ΥΨΗΛΗΣ σύνθετης αντίστασης (impedance) αρκετά ΚΩ ."


    Το line out ενος ενισχυτη ( οταν αυτος εχει ) ειναι μια εξοδος που οπως λεει και η ονομασια της, βγαζει line level σημα. Δηλαδη το κλασσικο σημα που δουλευει εσωτερικα μια κονσολα. Ειναι Jack 1/4 ( unabalanced συνηθως ) με line level.

    HiZ ειναι το σημα της ιδιας της κιθαρας, οχι του ενισχυτη στην εξοδο του!


    Επισης, πολλοι ενισχυτες εχουν και DI out, οπου ειναι mic level σημα, αρα παει στο αντιστοιχο καναλι!



    13) "Η περιοχή συχνοτήτων των ήχων της κιθάρας έχει μέγιστο φάσμα που δεν ξεπερνά τους 10 KHz."


    Δηλαδη απο 10KHz και πανω δεν εχει η ηλεκτρικη κιθαρα ηχο; Kαι οι αρμονικες που παραγονται απο την ιδια τη δονηση των χορδων; Δηλαδη τα ηχεια των ενισχυτων κιθαρας, δεν μπορουν να αναπαραγουν πανω απο 10KHz?



    14) "Τα πλήκτρα όμως συνήθως έχουν ‘’hot ‘’outputs ,επομένως συνδέοντας τα σε τέτοιον ενισχυτή κιθάρας απλά προσθέτουμε θόρυβο."



    Απο 18 χρονων δουλευω στα PA και σπουδασα και την ηχοληψια, αλλα πρωτη φορα ακουω αυτη την ορολογια...Εμεις απλως λεμε πως ειναι line level outputs και ξερουμε αμεσα πως δεν μπορει να συνδεθει σε HiZ inputs, οπως ειναι των ενισχυτων κιθαρας.



    15) " Ενώ ένας ενισχυτής ντραμς δίνει έμφαση μόνο στις χαμηλές συχνότητες με το woofer και στις υψηλές – για τα κύμβαλαμε το tweeter."


    Kι ομως, ο ογκος ευκρινειας καθε οργανου ειναι στις μεσαιες συχνοτητες. Οποτε ο ενισχυτης ηλεκτρικης drums δεν δινει εμφαση στα χαμηλα και στα υψηλα, αλλα υποστηριζει και τα μεσαια, οπου ειναι ο κυριος ογκος ηχητικης πληροφοριας!


    Κοινως, λεξη "μονο" ειναι τελειως λαθος!



    16) "Πιστεύω δηλαδή ότι η αγορά ενός ενισχυτή είναι το πιο σημαντικό όσον αφορά τον ολικό μουσικό εξοπλισμό μιας μικρής ή μεγάλης μπάντας ή ενός μεμονωμένου παίχτη. Εννοώ πιο σημαντική και απ ότι το ίδιο το έγχορδο και είναι καλύτερο να αγοράζεις κάτι επώνυμο."


    Δεν ισχυει κατι τετοιο. Ειναι μια μεγαλη συζητηση. Προτεινω να το θεσεις θεμα στο forum ωστε να λαβεις απαντησεις κιθαριστων (κυριως) που θα σου εξηγησουν για ποιο λογο καθε συνδυασμος εχει τα υπερ και τα κατα του, αλλα κυριως ποσο σημαντικο ρολο παιζει ο ιδιος ο παικτης στο αποτελεσμα που θα ακουσουμε!



    17) "Ναι. Ο ΙΔΙΟΣ ενισχυτής με εισόδους για ακουστική κιθάρα , ηλεκτρική κιθάρα και άλλα όργανα εδώ"




    O line 6 ειναι ενισχυτης...ηλεκτρικης κιθαρας ( αντε να συνδεσεις και μια ηλεκτρακουστικη με "ταπα" στο ηχειο ). Πως μπορεις να συνδεσεις αλλα οργανα πανω σε αυτο τον ενισχυτη?!!!! Που το λεει?!
    Που το ειδες; Κοιταξες τα specifications του κατασκευαστη?!



    18) " Υπάρχει κιθάρα που ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να είναι Ηλεκτρική και Ακουστική;"


    ΟΧΙ! Καθετο ΟΧΙ!
    Η ακουστικη κιθαρα ειναι ενα οργανο που ονομαζεται ετσι λογω της υπαρξης ηχειου, των μεταλλικων χορδων και τον τροπο που παραγει ηχο.

    Εσυ παραθετεις μια κιθαρα που οχι μονο δεν εχει ηχειο, αλλα συλλαμβανει με εναν διαφορετικο τροπο τον ηχο και τον επεξεργαζεται για να ακουγεται ΣΑΝ ακουστικη!



    19) "Αν έχεις πχ ένα ενισχυτή για κιθάρα , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει και με άλλα όργανα. Μπορείς να βάλεις οτιδήποτε όργανο σ’ έναν ενισχυτή ακόμα και ένα mp3 ή ένα  ipod αν θέλεις."



    Προσωπικα δεν θα ηθελα να δω τι θα παθει ο πρωτος που θα τολμησει να συνδεσει ενα line level σημα ( οπως απο ενα synth ή ενα mp3 player ) σε ενισχυτη κιθαρας, στην HiZ εισοδο του...

    Απο μονος σου καταλαβαινεις ποσο mismatch ειναι αυτη η συνδεσμολογια. Σε εχω διορθωσει μια φορα στο παρελθον, οταν προτεινες συνδεση μικροφωνου σε ενισχυτη ηλεκτρικης κιθαρας. Μην παμε ξανα απο την αρχη...


    20) "Πχ οι κιθάρες συνήθως απαιτούν  περισσότερα middles( μεσαίες συχνότητες) και treble (υψηλότερες συχνότητες)  , τα όργανα  μπάσα περισσότερα bass (χαμηλές συχνότητες)…."



    Με λιγα λογια, αυτο που ειπες πριν για τα 10KHz και το συχνοτικο οριο της κιθαρας παει περιπατο ( ειναι σωστη ομως η παραπανω προταση. Οντως οι κιθαρες εχουν μια πλουσια μεσαια περιοχη με clarity στις ψηλες περιοχες ).



    Ειναι αυτα που προλαβα και ειδα με μια ματια.

    Δεν θα συνεχισω τη κουβεντα, οποτε ο,τι απορια εχεις μπορεις να δημιουργησεις ενα θεμα στο forum και να συζητηθει απο εκει κι απο ατομα που ειναι εξισου εμπειρα στο χωρο.



    Καλημερα.


    #26869   /   14.03.2013, 14:16

    Τώρα μάλιστα Θανάση , βέβαια διυλίζεις τον κώνωπα και αν ήταν να γράψω ένα άρθρο με τις πλήρης λεπτομέρειες τότε θα σύστηνα ένα δυο βιβλία και τέλος.


    Εδώ είναι να καταλάβουμε μερικές βασικές έννοιες για τους ενισχυτές.


    Επειδή έθεσες πολλά ζητήματα ασαφειών και εμπλουτισμών των αντιστοίχων προτάσεων που αν απαντούσα σ’ ένα post σε όλα δε θα μας διάβαζε κανείς . Θα το κάνω ένα – ένα ξεκινώντας  από τα πιο βασικά και αν θέλεις το εμπλουτίζεις περαιτέρω: Βέβαια το προτιμώ εδώ αλλιώς στο forum θα ανοίξουμε δεκάδες θέματα.


      13) "Η περιοχή συχνοτήτων των ήχων της κιθάρας έχει μέγιστο φάσμα που δεν ξεπερνά τους 10 KHz." Δηλαδη απο 10KHz και πανω δεν εχει η ηλεκτρικη κιθαρα ηχο; Kαι οι αρμονικες που παραγονται απο την ιδια τη δονηση των χορδων; Δηλαδη τα ηχεια των ενισχυτων κιθαρας, δεν μπορουν να αναπαραγουν πανω απο 10KHz?


     


    Απάντηση:


    Βέβαια εδώ με κάνεις να νιώθω σαν πρωτοετής σχολής ηλεκτρονικών!! Δεν πειράζει όμως σημασία έχει να τα κατανοήσουν οι επισκέπτες.


    Θα χρειαζόμασταν ένα βιβλίο  μόνο για την Απόκριση Συχνότητας των Μαγνητών, των Ενισχυτών Κιθάρας , των Μεγαφώνων των ενισχυτών κιθάρας.


    Ξαναδίνω τη φωτογραφία του άρθρου:



    όπου φαίνεται ότι ο μαγνήτης ( με φουλ το middle χωρίς μπάσα και πρίμα γίνει μια σχεδόν flat frequency response και ακούς το ‘φυσικό’ ήχο του μαγνήτη). Σε άλλες θέσεις των controls έχουμε και εντελώς διαφορετική απόκριση (άλλες συχνότητες να ανεβαίνουν άλλες να πέφτουν). Θα απαιτούνταν δεκάδες φωτογραφίες να δείξουμε όλους τους συδυασμούς


    Η frequency response των ενισχυτών κιθάρας είναι συνήθως από 50Hz μέχρι  12kHz ή και λίγο παραπάνω τα δε μεγάφωνα του και χαμηλότερης απόκρισης (πχ 150Hz μέχρι 7kHz ή και λιγότερο εκτός αν βάλουμε κόρνα-μη καλή ιδέα)



     


    Από τους 10KHz  και πέρα φυσικά και αναπαράγονται οι αρμονικές των χορδών και φυσικά ακούγονται αλλά η στάθμη τους θα είναι χαμηλή.


    Εδώ στον ΟΤΕ το ακουστικό φάσμα είναι μέχρι 4KHz και φυσικά και με χειρίστης ποιότητας ακουστικό ακούμε μέχρι και βιολί. Πως όμως το ακούμε;…


     


    #26870   /   14.03.2013, 14:38

    Στεφανε, καταλαβαινεις πως αυτη τη στιγμη θα αναλωθουμε σε ενα "δειξε μου να σου πω, για να παμε στο χωριο;"



    Καλα τα διαγραμματα, αλλα η μελετη της επιστημης της μουσικοτεχνολογιας δεν ειναι μονο η στειρα αποτυπωση διαγραμματων δανεικων απο το διαδικτυο;



    Οι μετρησεις των ηχειων/κωνων αφορουν συγκεκριμενες καταστασεις, υπο ελεγχομενο περιβαλλον. Η κιθαρα ειναι ενα οργανο που παραγει αρμονικες κι οσο εμεις προσθετουμε distortion, τοσο πιο πολυ ψηλα πηγαινει!



    Εσυ καθισες στο απολυτο "Δεν ξεπερνας τα 10ΚΗz", ενω βλεπεις μονος σου πως ακομα και σε συχνοτικα διαγραμματα συγκεκριμενου τυπου ηχειων, η αναλυση μας δειχνει ενδειξη!



    Συν τοις αλλοις δεν εχουν ολοι οι ενισχυτες το συγκεκριμενο τυπο ηχειου,οποτε μην παμε να παιξουμε το παιχνιδι με τη γατα!


    Για να ειμαι ειλικρινης...κουραστηκα! Εχεις δικιο σε ολα, απλως προτεινω στα μελη που θα διαβασουν τα αρθρα σου να ειναι προσεκτικα ως προς την τηρηση των κανονων ασφαλειας που οριζει ο κατασκευαστης για καθε μηχανημα!



    Αυτα, και καλο μεσημερι, γιατι θα χαλασουμε αδικα τις καρδιες μας ( και το στομαχι μου ).


    #26871   /   14.03.2013, 14:46

    Όπως επιθυμείς. Εσύ ζήτησες να το αναπτύξουμε ένα-προς ένα στο forum.  Γιατί βρε Θανάση εσύ τις φωτογραφίες που έδωσες δεν είναι από το διαδίκτυο;Εγώ πάντως έχω τη διάθεση να συνεχίσω και να δεχτώ και προσβολή αν είναι να βγεί κάτι το καλύτερο.


    Τις καρδιές μας δεν τις χαλάμε , εγώ σε θεωρώ φίλο. Θα περιμένω στο μέλλον από σένα ή κάποιον άλλο μουσικοτεχνολόγο ένα παρόμοιο θέμα που να έχει τα πάντα. 


    και πάλι σ' ευχαριστώ


    #26872   /   14.03.2013, 14:46

    Για να σε βοηθησω μονο οσον αφορα το ηχειο: Ενας κωνος απο μονος του ΔΕΝ ειναι το ηχειο. Ηχειο ειναι ολη η κατασκευη που περιλαμβανει την καμπινα, την μαπλα ( το κομματι ξυλου δηλαδη που στερεωνεται ο κωνος και ακουμπαει στη καμπινα ) καθως και ο κωνος!

    Ο κωνος παραγει καποιες συχνοτητες, αναλογα με το μεγεθος του, ομως ολη η δουλεια ειναι προιον συνεργασιας του χωρου ου βρισκεται ο κωνος ( καμπινα ) του τροπου τοποθετησης του κωνου καθως και του υλικου κατασκευης!

    Η μελετη μονο του κωνου ( οπως τα διαγραμματα που παραθετεις ) ειναι αν μη τι αλλο ανουσια και δεν αφορα τον ενισχυτη ΩΣ κατασκευη, αλλα τον κωνο ως αποδοση!

    Τωρα αισθανομαι εγω πρωτοετης φοιτητης της ηχοληψιας και της μουσικης τεχνολογιας!



    Καλο μεσημερι.


    #26874   /   14.03.2013, 16:34

    Εάν έδινα διάγραμμα μπορεί να έλεγες δεν ανέφερα :



    • το διαχωρισμό του σήματος σε περιοχές συχνοτήτων ,

    • το cross over ,

    • παθητικό δικτύωμα

    • ενεργό δικτύωμα ,

    • στην ανάκλαση του κύματος στο εσωτερικό της καμπίνας,

    • υλικά απορρόφησης


    και πάει λέγοντας.


    Ανέπτυξες μας κάποτε όταν έχεις χρόνο τα πάντα γύρω από την απόκριση συχνότητας του ηχείου χρησιμοποιώντας όλες τις παραμέτρους. Τότε θα δεις ότι δεν θα είναι άρθρο αλλά βιβλίο. Μακάρι βέβαια να το ‘κανες.


    Καλό απόγευμα


    #27165   /   22.04.2013, 21:40

    12)   Γράφω:


    ‘’Το Line out του ενισχυτή χρησιμοποιείται να οδηγήσει το σήμα από τον ενισχυτή κιθάρας σ’ έναν μίκτη – στην είσοδο ενός άλλου ενισχυτή ή σ’ έναν γενικά επεξεργαστή σήματος. Στους ενισχυτές κιθάρας συνήθως είναι jack εξόδου ¼ ΥΨΗΛΗΣ σύνθετης αντίστασης (impedance) αρκετά ΚΩ ‘’


     Απαντάς:


    Το line out ενος ενισχυτη ( οταν αυτος εχει ) ειναι μια εξοδος που οπως λεει και η ονομασια της, βγαζει line level σημα. Δηλαδη το κλασσικο σημα που δουλευει εσωτερικα μια κονσολα. Ειναι Jack 1/4 ( unabalanced συνηθως ) με line level. HiZ ειναι το σημα της ιδιας της κιθαρας, οχι του ενισχυτη στην εξοδο του!


    Απαντώ:


    Οι inputs – outputs ΟΛΩΝ των ηλεκτρονικών συσκευών έχουν Impedance είτε Χαμηλή είτε Υψηλή.


     Τα line inputs έχουν υψηλή impedance (περισσότερο από 10 kΩ) σε σχέση με την χαμηλή impedance των line outs (γύρω στα 100 –600 Ω στις μοντέρνες συσκευές και μέχρι 1 KΩ οι παλαιότερες ) δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα ονομαζόμενα "Hi-Z" inputs (500ΚΩ – 1 ΜΩ)


    Πράγματι η φράση ‘’αρκετά ΚΩ’’ δεν ήταν η ενδεδειγμένη έπρεπε να λέω: ''γύρω στα 100 –600 Ω''


    #27167   /   23.04.2013, 15:57

    6) "Βέβαια, όσον αφορά τα εφφέ, επιτυγχάνεις υψηλότερη τονική ποιότητα χρησιμοποιώντας πετάλια" Υψηλοτερη...τονικη ποιοτητα; Δηλαδη απο Ντο που θα παιζει ο κιθαριστας, θα γινεται Ρε? Λαθος χρηση της λεξης "τονικη".


    Απάντηση:


    Εδώ συμπεριφέρεσαι σαν να ήμουν ΕΝΤΕΛΩΣ άσχετος με τη μουσική , ενώ γνωρίζεις ότι έχω γράψει και σχετικά άρθρα για την τονικότητα.


    Η ‘’Τονική ποιότητα’’ ή χρωματισμός θα μπορούσα να πω …δες όμως την αλληγορία καλύτερα όπως την χρησιμοποιούν και οι ξένοι


    Electric guitars and basses with passive pickup systems need to work into a fairly high input impedance to avoid loading the pickups and compromising the tonality


    I have also increased low level detail, micro dynamics and imaging without compromising tonality.


    tonality sentence examples


    #27199   /   03.05.2013, 09:08

    19) "Αν έχεις πχ ένα ενισχυτή για κιθάρα , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει και με άλλα όργανα. Μπορείς να βάλεις οτιδήποτε όργανο σ’ έναν ενισχυτή ακόμα και ένα mp3 ή ένα  ipod αν θέλεις."


    Προσωπικα δεν θα ηθελα να δω τι θα παθει ο πρωτος που θα τολμησει να συνδεσει ενα line level σημα ( οπως απο ενα synth ή ενα mp3 player ) σε ενισχυτη κιθαρας, στην HiZ εισοδο του...


    Απο μονος σου καταλαβαινεις ποσο mismatch ειναι αυτη η συνδεσμολογια. Σε εχω διορθωσει μια φορα στο παρελθον, οταν προτεινες συνδεση μικροφωνου σε ενισχυτη ηλεκτρικης κιθαρας. Μην παμε ξανα απο την αρχη...


    ΑΠΑΝΤΗΣΗ


    Σήμερα στα μοντέρνα audio συστήματα η Impedance matching   σχεδόν δεν χρησιμοποιείται αλλά αντί αυτής χρησιμοποιείται η impedance bridging .Δείτε το πλήρες άρθρο μου εδώ:


    Το σχήμα το δίνω στο άρθρο με τον 12 ευρώ μονοφωνικό μίκτη με τον οποίο κάνω  αυτή τη σύνδεση τουλάχιστον 3 φορές μηνιαία εδώ και 10 έτη χωρίς καμιά ζημιά. Γι αυτό και ρωτώ αν θα δουλεύει αξιόπιστα !! Έτσι λέω ότι είναι μεσοβέζικη λύση –που το παραβλέπεις- και ότι η ποιότητα του ήχου θα απέχει κάθε φορά πολύ απ’ την ιδανική και τελικά η απάντηση που δίνω είναι: Διάλεξε τον κατάλληλο ενισχυτή .


    Δείτε όμως τέτοιες μεσοβέζικες λύσεις στο video μου και στο αναλυτικό άρθρο μου εδώ: που βέβαια συστήνω να αποφεύγονται και απλώς τις αναφέρω για να πω ότι δεν γίνεται κάποια ζημιά άμεσα (εκτός του bridging  μεταξύ τελικού και ηχείων) αλλά κυρίως για να γίνει κατανοητή η συνδεσμολογία μεταξύ  διαφορετικών Line Levels όπως αναφέρω αναλυτικά στο άρθρο μου εδώ:


    Δυστυχώς δεν είμαι ο μόνος (το έχω πρόσφατα διαπιστώσει και σε άλλα 3 διαφορετικά posts όπου φέρεσαι με αγένεια ) που έχω διαπιστώσει την εμπάθεια αλλά και το πικρόχολο σ’ όλα σου τα σχόλια και ότι σχολιάζεις χαιρεκάκως  την κατά τη γνώμη σου ‘’άγνοια’’ των άλλων.


    Αν είχαμε συνεργαστεί θα είχαμε προσφέρει πάρα πολλά στους μουσικούς του Musicheaven. Εγώ έχω 45 εμπειρία στα ηλεκτρονικά γενικά με δεκάδες δοκιμές σ’ αυτά που λες στο εργαστήριο….δυστυχώς όμως η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει…


    Καλή Ανάσταση


    #27200   /   03.05.2013, 09:53

    Θα σε παρακαλουσα να μην αναφερεσαι στο προσωπο μου και να μην με εγκαλεις στην ταξη, ιδιαιτερα οταν με αρθρα γεματα ημιμαθεια ( και δεν ειμαι ο μονος που σε διορθωνει, αλλα επιμενεις στα λαθη ) προσπαθεις να αναφερθεις στα χρονια εμπειριας ως ηλεκτρονικος.



    Σου απαντησα και στο kithara.gr σε ενα θεμα που αφορουσε μικροφωνα κι ενω κατ' επαναληψη σου εχω προτεινει να ασχοληθεις με καθαρα ηλεκτρονικα και ηλεκτρολογικα θεματα, επιμενεις να γραφεις για πραγματα που δεν γνωριζεις.



    Πες με εμπαθη, πες με αναιδη, ομως ουτε τα 45 χρονια μου λενε κατι, ουτε με ενδιαφερει πλεον να διαβασω κατι που ειναι αποδεδειγμενα λαθος. Ποσο μαλλον να κανω τον κοπο να διορθωσω, οταν ανθρωπος που θελει να γραψει για ηχεια δεν γνωριζει τα line arrays, ή δεν μπορει να διακρινει ποιο μικροφωνο εχει υψηλη και χαμηλη ευαισθησια, αλλα παρολαυτα συνεχιζει να επιμενει στα λαθη του. Μετα απο καποιο σημειο ειναι χρονοβορο, κουραστικο και ανωφελο!



    Καλη Ανασταση και σε παρακαλω ευγενικα να ειναι η τελευταια σου αναφορα προς το προσωπο μου, ιδιαιτερα αφου εχω αποφυγει εδω και καιρο να συμμετασχω σε αυτο το θεμα.

    Ευχαριστω πολυ.


    #27201   /   03.05.2013, 10:17

    Είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς τις απαντήσεις και μη τις ξαναδιαβάσεις σ' όλα τα ερωτήματα που έθεσες.


    Εγώ τουλάχιστον έγραψα και συνεχίζω - από τις σημειώσεις μου και όχι με copy/paste όπως χαιρεκάκως αναφέρεις πολλά άρθρα σε πολλες ιστοσελίδες και περίπου 25 πλήρη άρθρα που έχουν σχέση με audio έννοιες , συσκευές και tips γι αυτές και σύντομα ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 50 , ειδικά γραμμένα και εκλαϊκευμένα και κυρίως με ευαισθησία και μεράκι για τους μουσικούς και όχι μόνο. ΕΔΩ:


    Η εμπάθεια και το πικρόχολο σου έχουν γίνει έμμονη ιδέα λυπάμαι


    Καλό Πάσχα



    #26857   /   13.03.2013, 13:32

    Ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα συμμετοχή σου τις διορθώσεις σου και τις επιπλέον γνώσεις που μας έδωσες.


    Στέφανος


    #28759   /   10.06.2014, 22:46   /   Αναφορά

    Έλαβα το εξής μήνυμα που πιστεύω ενδιαφέρει και πολλούς άλλους:


    ''Όταν έχουμε μια αυτοενισχυόμενη κονσόλα (και 2 ηχεία) και έχει πίσω 2 εξόδους (R+L), συνδέουμε ένα καλώδιο από το "R" της κονσόλας στο 1 ηχείο και με ένα άλλο καλώδιο το "L" της κονσόλας με το άλλο ηχείο. Σωστά;


    Αν θέλουμε να συνδέσουμε την κονσόλα σε παραπάνω από δύο ηχεία (4-6 π.χ.), μετά τι κάνουμε; Έχουμε μετά να κάνουμε κάτι με τα P3500 που έχεις σε μια δική σου εικόνα εδώ; http://www.musicheaven.gr/html/images/stories/2013/1361732943.jpg


    Και τι ακριβώς είναι αυτά;''


    Απάντηση :


    Η φωτογραφία με τα Ρ3500 είναι για ΡΑ-SR (Sound Reinforcement system) δηλαδή για πολύ μεγάλα και σύνθετα συστήματα με δεκάδες ή και εκατοντάδες μικρόφωνα , ενισχυτές δεκάδων χιλιάδων watts , πολλαπλά μεγάφωνα , πολύ προσωπικό ηχοληπτών/ηλεκτρονικών/ηλεκτρολόγων......Όλα αυτά για live μεγάλες συναυλίες , μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις , συστήματα σειρήνων σεισμού , επιστράτευσης…….


    Τώρα στο κυρίως ερώτημα σου:


    • η ισχύς του μεγαφώνου δηλώνει το πόση ισχύ μπορεί να χειριστεί και όχι το πόση χρειάζεται


    Μπορείς να βάλεις όσα μεγάφωνα θέλεις αρκεί η ΟΛΙΚΗ τους  σύνθετη αντίσταση να είναι αυτή που αναγράφει στο πίσω μέρος ο ενισχυτής (συνήθως τα Ohm –συνήθως 4 , 8 , 16).


    Λανθασμένη  σύνθετη αντίσταση των ηχείων είναι κι αυτή αιτία καψίματος του ενισχυτή.


    Γι αυτό αν δεν κατανοείς πως ακριβώς πρέπει να γίνει η συνδεσμολογία  συμβουλέψου κάποιον ηλεκτρονικό ή μουσικοτεχνολόγο.



     


    • Αν θες να διασυνδέσεις μεγάφωνα διαφορετικών μεταξύ τους σύνθετων αντιστάσεων- συνήθως παράλληλα- τότε –ειδικά στους τρανζιστοριζέ ενισχυτές- η ΟΛΙΚΗ σύνθετη αντίσταση που θα προκύψει να είναι  ίση ή έστω λίγο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απ’ τη σύνθετη αντίσταση που αναγράφει ο ενισχυτής