ελληνική μουσική
    422 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Deane Ogden - Eastern Chronicle: Ένα Μαγικό Μουσικό Ταξίδι στη Μακρινή Ανατολή

    Είναι δύο μέρες τώρα, που ο Deane μου έστειλε το Eastern Chronicle και μόλις τελειώνει, το βάζω πάλι από την αρχή.

    Deane Ogden - Eastern Chronicle: Ένα Μαγικό Μουσικό Ταξίδι στη Μακρινή Ανατολή

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 01 Ιούν 2013

    Ο Deane Ogden (26 Νοεμβρίου 1974, Corvallis, Oregon, USA) είναι Αμερικανός πολύ-οργανίστας (παίζει πιάνο, moog, πλήκτρα, τύμπανα, κρουστά, μπάσο, κιθάρα, φλάουτο, τσέλο, άρπα, σιτάρ και ένα σωρό άλλα μουσικά όργανα από τον χώρο της Mακρινής Aνατολής), αλλά και συνθέτης πρωτότυπης μουσικής ταινιών της μικρής και της μεγάλης οθόνης, speaker και συγγραφέας, που έχει γράψει μουσική για πάνω από εβδομήντα ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, serials, video games και διαφημίσεις. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ασία και στο Los Angeles όπου ζει με τη γυναίκα του.

    Ενδεικτική Φιλμογραφία: Hattrick (2012), The Hit List (2011), The Magic of Christmas II (2010), Bad Faith (2010), The Way Home (2010), Wolfsbane (2010), Surrogates (2009), In the Eyes of a Killer (2009), Golden Goal! (2008), The Sensei (2008), Game of Life (2008), Eight One Eight (2007).

    Ντοκιμαντέρ: Good Riddance (2011), The Evolution of Dad (2010), Dreams on Spec (2007).

    Τηλεοπτικά: Πεκίνο 2008: Ολυμπιακοί Αγώνες (16 Επεισόδια), Survivor (2 Επεισόδια), Exploration with Richard Wiese (41 Επεισόδια), The Apprentice (4 Επεισόδια), LAX (4 Επεισόδια), NFL Monday Night Football (74 Επεισόδια), Entertainment Tonight (4 Επεισόδια), Intercontinental Poker Championship (6 Επεισόδια).

    Ως ντράμερ ο Deane, έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, όπως είναι οι: Sheryl Crow, Seal, Dido, Jessica Simpson, Mandy Moore, Hall & Oates, Usher, Michelle Branch, Rihanna, Joss Stone, Corinne Bailey Rae, Eve, Al Green, & Jewel.

    Πρόσφατα ο Deane, κυκλοφόρησε το πρώτο του solo album με τίτλο Eastern Chronicle και άφησε όλο τον κόσμο …άναυδο! Θα μου πεις: “Ορφέα μου όλα γίνονται αν αρχίζεις τις μουσικές σου σπουδές στα 5 σου χρόνια και ήδη στα 10 σου είσαι πτυχιούχος ντράμερ, πιανίστας και κιθαρίστας όπως ο Deane”, και εγώ θα σου πω: “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει” ή “Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια” (αυτά τα λέω και για μένα).

    Deane Ogden - Eastern Chronicle: Ένα Μαγικό Μουσικό Ταξίδι στη Μακρινή Ανατολή


    Το Eastern Chronicle ηχογραφήθηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών (2010-2012) με τα συνεχή πήγαινε-έλα του Deane, ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ηχογραφώντας τη μουσική κυρίως στη Δύση (Los Angeles, New York, Nashville, Oregon) και τις φωνές με το mobile studio του, στην Ανατολή (Sri Lanka, Lhasa, Kyoto, Bangkok, Hong-Kong), δηλαδή στην πηγή τους.
      
    O ίδιος ο Deane, προλογίζει το album του ως εξής: “Το album αυτό, αφιερώνεται σε όσους έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να επανασχεδιάσουν. Σε όσους επέστρεψαν σε εκείνη την οριακή στιγμή της απόφασης που θα έπρεπε να πάρουν, για το ποιοι θα ήθελαν πραγματικά να είναι.    

    Από μικρό παιδί, το αληθινό μου πάθος ήταν να κάνω μέσα μου έμφυτη την απόλαυση της μελωδίας και του ρυθμού, αλλά ταυτόχρονα, ήθελα να ξεφύγω από τις δικές μου συνθήκες και να βρεθώ κάπου αλλού, σε έναν κόσμο μακρινό. Δεκαετίες αργότερα, βρήκα αυτό τον κόσμο στη Μακρινή Ανατολή και με αυτές τις μελωδίες και τους ρυθμούς, ελπίζω να προσφέρω λίγη από τη μαγεία αυτού του κόσμου, σε όσους έχουν αφήσει ακόμα εδάφη που δεν έχουν “κατακτήσει”. Οι πιλότοι είμαστε εμείς και δεν υπάρχει κάπου που να μη μπορούμε να πάμε.”

    Track List: 1) Dhompe Dhompe, 2) Jeyda, 3) Looking Out from Rainbow Bridge at 2:39am, 4) Girl with Paper Flowers, 5) The Monsoon Song, 6) Impromptu Jam at Floating Market, 7) Global Villager, 8) Temple of Heaven, 9) Radio Mumbai, 10) Beside You in the Morning Sun, 11) For Tohoku, 12) Firebird.  


    Η άποψή μου για το Eastern Chronicle

    Δεν είναι που εδώ και αρκετά χρόνια αυτή η Μακρινή Ανατολή με έχει γοητεύσει και εξακολουθεί να με γοητεύει με την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της. Όχι δεν είναι αυτό για να μου πεις ότι γράφω επηρεασμένος (εξ άλλου ο Deane είναι Αμερικανός), γιατί σε βεβαιώνω ότι ΔΕΝ ακούω τα πάντα και εξακολουθώ να παραμένω βαθιά επιλεκτικός και εκλεκτικός. Δεν είναι λοιπόν αυτό, αλλά είναι ότι πολύ σπάνια έχει πέσει στα χέρια μου album -ακόμα και από τους πιο αγαπημένους μου καλλιτέχνες- που να μου αρέσουν όλα τα tracks. Όλο και κάποιο θα αφήσω απ’ έξω.

    Είναι λοιπόν δύο μέρες τώρα, που ο Deane μου έστειλε το Eastern Chronicle και μόλις τελειώνει, το βάζω πάλι από την αρχή. (Ειδικά στο ενδέκατο track, το For Tohoku, έχω πάθει ζημιά με το τραγούδισμα και το ακούω σε σετάκια των …είκοσι!).

    Το Eastern Chronicle (που θα το χαρακτήριζα International Album), ανοίγει με το "Dhompe Dhompe" και κλείνει με το "Firebird", κρατώντας σε συνεχώς από το χέρι και οδηγώντας σε όλο και πιο βαθιά σε έναν μαγικό μουσικό κόσμο. Δεν πρόκειται για 12 κομμάτια, αλλά πρόκειται για 12 ταξίδια που σε ωθούν κατ’ ευθείαν στο εκδοτήριο των εισιτηρίων και χωρίς αίθουσες αναμονής και καθυστερήσεις, σε “βουτάνε”, σε επιβιβάζουν και σε μεταφέρουν όντως μακριά εκεί στα βάθη της ανατολής. Τι θέλεις; Θιβέτ; Το ‘χεις! Ιαπωνία; Αμέσως! Ινδονησία; Φύγαμε! Σρι Λάνκα; Την  έχεις! (Δώσε βάση στο For Tohoku και άκουσε τη 15χρονη Nudgi Shanthee  να τραγουδάει κι ας μην έχει ξαναπιάσει μικρόφωνο στα χέρια της). Μαγικό!!!

    Ο Deane κατάφερε να “συλλάβει” το πνεύμα, την ουσία και το χαρακτήρα των διαφόρων ανατολικών πολιτισμών μέσα από τα επαναλαμβανόμενα ταξίδια του και να δείξει με βαθιά κατανόηση όχι μόνο αυτά που βίωσε, αλλά και ένα απαράμιλλο ταλέντο φέρνοντάς το στο δυτικό αυτί με ένα διαφορετικό τρόπο, πιο συναρπαστικό και περισσότερο εμπνευσμένο.

    Αυτό φυσικά, το οφείλει και στους συνεργάτες του, στους οποίους -αναγνωρίζοντας πλήρως την προσφορά τους- αφιερώνει εκτενείς σημειώσεις και πληροφορίες. 

    Deane Ogden - Eastern Chronicle: Ένα Μαγικό Μουσικό Ταξίδι στη Μακρινή Ανατολή


    Η ψηφιακή μορφή του Eastern Chronicle, ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 22 Απριλίου. Όσο για το CD στη φυσική του μορφή, βρέθηκε στα δισκάδικα της Βόρειας και Κεντρικής Ασίας την ίδια μέρα με την ψηφιακή του κυκλοφορία, ενώ στην Αμερική θα πάει στις 26 Μαΐου και στην Ευρώπη θα έρθει μία βδομάδα αργότερα. Στις αρχές δηλαδή του Ιουνίου.  

    Δεν υπάρχει ακόμα (τουλάχιστον ως τη στιγμή αυτή που γράφω) κάποιο promotion video που να συνοδεύει αυτή την παρουσίαση. Όπως θα αντιλήφθηκες, γράφω πριν ακόμα και από αυτές τις ημερομηνίες κυκλοφορίας όσον αφορά τουλάχιστον σε Αμερική και Ευρώπη. Ωστόσο, στο link που ακολουθεί, μπορείς να έχεις μία ακρόαση σε όλα τα tracks, κι αν θέλεις μπορείς ακόμα να αγοράσεις όποια σου αρέσουν περισσότερο, ή και το CD ολόκληρο.

    http://store.deaneogden.com/

    Κλείνοντας, θέλω να πω ότι, όταν πρόκειται για τέτοιου επιπέδου μουσικές παραγωγές, εγώ δεν μπορώ παρά να ευχηθώ στο CD να είναι όντως Καλοτάξιδο, και στον Deane Ogden να είναι πάντοτε τόσο δημιουργικός, ώστε να μας χαρίζει τέτοια ανεπανάληπτα ταξίδια δίνοντας μας την ευκαιρία να επανασχεδιάζουμε, επιστρέφοντας στο σημείο της οριακής απόφασης, για το ποιοι θέλουμε επιτέλους να είμαστε, γιατί ναι, οι πιλότοι είμαστε …όντως εμείς!

    Dear friend Deane, thanks for the journey, the dream and the hope.
    Keep well… 

    G. B. (Orfeus)


    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #27359   /   01.06.2013, 10:29   /   Αναφορά

    #27362   /   01.06.2013, 16:32   /   Αναφορά

    Πραγματικά είναι όπως τα περιγράφεις, εξαιρετική μουσική, ιδιαίτερη,  δεν σου αφήνει περιθώρια να προσπεράσεις κάποιο. Ωστόσο ακόμη κι έτσι ξεχώρισα το Temple of heaven και το The girl with paper flower... :) :)

    #27363   /   01.06.2013, 16:57   /   Αναφορά

    Θα του το πω Μαίρη... :)

    Πάντως και ο Deane, παρ' όλο που όλα τα κομμάτια είναι παιδιά του, νοιώθει κάτι το ιδιαίτερο με το "Tohoku" και σ'αυτό ...συμπέσαμε! 

    Σ'ευχαριστώ... :) 

    #27375   /   03.06.2013, 05:55   /   Αναφορά

    Εντυπωσιακός και ο Deane Ogden και το άλμπουμ, αλλά και το κείμενο, καθώς μας έπεισες να το ακούσουμε όλο με τις ταξιδάρικες αναφορές σου. Ακούω τη 15χρονη Nudgi Shanthee στο “For Tohoku”... Και το "Girl with paper flowers" και το "Temple of Ηeaven" ένα και ένα είναι, ό,τι πρέπει για περιηγήσεις του νου και γραφή... Καλοτάξιδα και αυτό και οι ακροατές του, λοιπόν!

    #27376   /   03.06.2013, 08:20   /   Αναφορά

    Σ' ευχαριστώ Ιουλία. 

    (Μόλις "επέστρεψα" ξανά από τη ...Σρι Λάνκα!)

    :)