ελληνική μουσική
    678 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    The Tiger Lillies - Διεστραμένη, χιουμουριστική, παραμυθένια και διαβολική μουσική

    Όπως γράφουν και οι ίδιοι, η μουσική τους είναι διεστραμένη και ταυτόχρονα χιουμουριστική, παραμυθένια και διαβολική, σαν να βρίσκεσαι σε carousel και αυτή είναι η μόνη μουσική που πρέπει να ακούς.

    Γράφει η hrysi
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 20 Απρ 2014

    Η αυλαία ανοίγει… ο πυκνός καπνός αποκαλύπτει σιγά σιγά τρεις φιγούρες και δύο βαγόνια. Μια κανατιά φώς λούζει τον Martyn Jacques και το λευκό του πρόσωπο γίνεται πιο λευκό και από το χιόνι. Το ακορντεονάκι ξεδιπλώνεται, το μπάσο και τα ντραμς  ¨ηχοραγούν ¨ ενώ η αγγελική φωνή του Martyn Jacques ξεμουδιάζει τα αυτιά μας με τα «φρικιά/ the freaks».

    Οι Tiger Lillies είναι ένα ασυνήθιστο cult trio από το Λονδίνο που απαρτίζεται από τους : Martyn Jacques , Adrian Huge και Adrian Stout ενώ το 2012 τη θέση του Adrian Huge πήρε ο Mike Pickering. Ιδρύθηκαν το 1989 και πήραν το όνομα τους από έναν πίνακα που είχε στο δωμάτιο του ο Martyn Jacques. Στην αρχή της πορείας τους, όταν ακόμα ήταν παντελώς άγνωστοι, έπαιζαν σε κάποιο σκοτεινό κελάρι στο Αμβούργο μπροστά σε λίγες δεκάδες άτομα. Εκεί o Sebastiano Toma (ιδιοκτήτης της Fliegen Bauten του μεγαλύτερου τσίρκου και καμπαρέ της Γερμανίας και αργότερα σκηνοθέτης τους) ενθουσιάστηκε τόσο μαζί τους  που τους κάλεσε να δώσουν μία σειρά συναυλιών στο Fliegen Bauten. Στη συνέχεια, αν και το ρίσκο ήταν μεγάλο, τους πρότεινε να σκηνοθετήσει μια παράσταση βασισμένη στη μουσική τους, εμπνευσμένη από τον κόσμο του τσίρκου. Έτσι ξεκίνησε το Tiger Lillies Circus που για περισσότερα από δέκα χρόνια περιόδευε ανα τον κόσμο δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές σε κάθε σταθμό.

    Η μουσική των Tiger Lillies αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα όπερας, τσιγγάνικων τραγουδιών και ήχων από την αριστερή όχθη του Παρισιού, αλλά εκείνο που ξεχωρίζει αυτήν την μπάντα από οποιαδήποτε άλλη είναι η συναισθηματική φόρτιση και το ακατέργαστο πάθος της εκτέλεσης. Οι πικάντικες ιστορίες, τα προκλητικά τραγούδια, το φώς της σκοτεινής πλευράς των ανθρώπων, η ακόρεστη σκηνική τους παρουσία, οι έντονοι χαρακτήρες και η γεμάτη μουσική τους, έχουν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια φανατικούς οπαδούς. Η πόρνη, ο πότης, ο ναρκομανής, ο κλέφτης, η κυρία που αιμορραγεί, ο φιλάργυρος, ο ονειροπόλος, η φωτιά, ο θάνατος περιγράφονται με κοφτερούς στίχους,  δοσμένοι με χιουμοριστικό τρόπο. Ο Martyn Jacques έχει βρει τον τρόπο να μην προσβάλλει και να μην κατακρίνει τους χαρακτήρες του. Δημιουργεί ένα σκοτεινό εκκεντρικό κόσμο έτοιμο να αγκαλιάσει το πιο άτακτο κοινό. Πάμε όμως να τους γνωρίσουμε έναν έναν χωριστά.

    Ο Martyn Jacques ιδρυτής και φρόντμαν των Tiger Lillies, είναι αυτοδίδακτος μουσικός και τραγουδιστής. Έζησε δέκα χρόνια πάνω από ένα πορνείο στο Σόχο του Λονδίνου μελετώντας πιάνο και ακορντεόν εξασκώντας τη φωνή του με έμφαση στο στυλ των καστράτι. Γεννήθηκε στο Slough από οικογένεια εργατών. Στα τραγούδια του περιγράφει με ζωηρές λεπτομέρειες προαγωγούς, πόρνες, ναρκομανείς και άλλα ναυάγια της ζωής από τα σκοτεινά έγκατα της σύγχρονης κοινωνίας. Παίζει πιάνο,* ακορντεόν, γιουκαλέλι και τραγουδάει άγρια και παθιασμένα γρυλίζοντας σαν δαιμονισμένος. Η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί στις ταινίες  ¨Plunkett & Macleane¨, ¨Luftbusiness¨, ¨Drunken Sailor¨ και ¨Return to Nuke ‘Em High¨. Έχει συνθέσει μουσική για το ¨The Cabinet¨ του  Dr. Caligari του 1920, ένα έργο του βωβού κινηματογράφου όπου το  έντυσε ζωντανά με την ερμηνεία του.  Ήταν η πρώτη του ατομική εμφάνιση και η πραγματοποίηση ενός παιδικού του ονείρου. Να αφιερώσει στην αγαπημένη του δασκάλα πιάνου τη δική του συμμετοχή στο βουβό κινηματογράφο. (Η πρώτη δασκάλα πιάνου που είχε ήταν η Florence De Jong. Μία ηλικιωμένη κυρία αλλά διάσημη οργανοπαίκτρια βωβού φιλμ, η οποία έκανε και ηχογραφήσεις γραμμοφώνου).

    *Τα ακορντεόν που χρησιμοποιεί είναι Ιταλικό της εταιρείας Fantini και έχει 72 μπάσα. Έχει δύο σε πράσινο χρώμα και ένα σε γκρι χρώμα.

    O Adrian Huge έχει εργαστεί σε κρεοπωλεία, φούρνους, τράπεζες, καταστήματα μοτοσικλετών και ως μηχανικός αυτοκινήτων πριν συνιδρύσει το μοναδικό σουρεαλιστικό κωμικό σύνολο στο Ντόβερ τους Uncle Lumpy And The Fish Doctors. H δράση του γκρουπ υπήρξε υποτονική και βραχύβια μετά την άφιξή του στο Λονδίνο το 1989, χρονιά που συνέπεσε με τη σύσταση των Tiger Lillies και το ξεκίνημα της ενασχόλησής του με το παίξιμο μικροσκοπικών ανακυκλωμένων ντραμς, παιχνιδιών και κουζινικών.

    Ο Adrian Stout έχει παίξει μπλούζ, τζαζ, κάντρι και άλλα πρωτόγονα είδη μουσικής με πολλές γνωστές ή λιγότερο γνωστές μπάντες στην Αγγλία, την Ευρώπη και την Ινδία. Ηχογράφησε δύο άλμπουμ με τη ντίβα των μπλούζ Ντάνα Γκιλέσπι πριν γίνει μέλος των Tiger Lillies στο φεστιβάλ Εδιμβούργου το 1995. Αυτός ο άλλοτε σοβαρός μουσικός βρέθηκε να χορεύει με γυναικεία εσώρουχα, να συνουσιάζεται με φουσκωτά πρόβατα και να ντύνεται σαν φτηνή πόρνη. Χοροπηδώντας επί σκηνής με δερμάτινα σορτς και κιλτ, αποτίνει ένα φόρο τιμής στους παραδοσιακούς χορούς της Αυστρίας. Από τότε που έγινε μέλος του γκρουπ  εκτός από κόντρα μπάσο άρχισε να παίζει musical saw (ένα είδος μουσικού πριονιού), theramin και να ασχολείται εντατικά με τους Βαυαρέζικους παραδοσιακούς χορούς.                                                    

    Το 2007 κυκλοφόρησε ένα cd με τίτλο ¨Taste of Wood¨ σε συνεργασία με τον Βρετανό καλλιτέχνη Sexton Ming με την υποστήριξη της δικής του εταιρείας Crapping Clown. Έχει επίσης παίξει μπάσο στα σόλο  άλμπουμ του τραγουδιστή των Tindersticks, ¨Stuart A Staples¨, ¨Lucky dog recording¨, ¨Souvenir 06¨ και ¨Leaving songs¨ και έχει πάρει μέρος στις περιοδείες του γκρούπ. Συμμετείχε ως φιλοξενούμενος μουσικός στην παράσταση ¨Ship of fools¨ του Alexander Hacke και της Danielle de Picciotto στην Πράγα.

    Ο Mike Pickering εντάχθηκε στους Tiger Lillies την άνοιξη του 2012, όταν ο Adrian Huge αποφάσισε να πάρει άδεια. Παίζει ντράμς, κρουστά, παιχνίδια και ανακυκλώσιμα μουσικά όργανα όπως ο προκάτοχός του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους καλύτερους μουσικούς της τζαζ του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 1994 έχει διατελέσει μέλος των: Billy Jenkins Blues Collective, The Voice of God Collective και πιο πρόσφατα του Trio Blues Suburbia. Παίζει στο Trio WAH! με τον σαξοφωνίστα Jason Yarde και τον μπασίστα Larry Bartley, ελπίζοντας πως μια μέρα θα βρουν το χρόνο να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ μετά από 14 χρόνια.                                                                                                                   Έχει ηχογραφήσει soundtrack στις ταινίες  ¨το μαντολίνο  του Λοχαγού Κορέλι¨ (εμφανίζεται για λίγο) και ¨Charlotte Grey¨. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους  DJs A Man - Adam, με την ροκ μπάντα Strangeways και με τους: Nigel Birch’s Flea Pit Orchestra, Bobby Valentino και Hank Wangford and the Lost Cowboys.

     

    Οι Tiger Lillies έχουν συνεργαστεί επί σκηνής αλλά και δισκογραφικά  με πολλούς καλλιτέχνες την Avant garde σκηνής μεταξύ των οποίων το διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων Kronos Quartet, τον Alexander Hacke της θρυλικής γερμανικής industrial-punk μπάντας Einsturzende Neubauten, με τους Βρετανούς σκηνοθέτες Julian Crouch και Phelim McDermott και τον μουσικοσυνθέτη Hans Joern Brandenburg. Στα 25 χρόνια της πορείας τους οι Tiger Lillies έχουν ηχογραφήσει 34 άλμπουμ των οποίων την παραγωγή και τη διανομή κάνουν οι ίδιοι απορρίπτοντας έμπρακτα τις τακτικές και την εξουσία των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών. Το 2002 το μιούζικαλ Shokheaded Peter  κέρδισε το βραβείο  Olivier  for Best Entertainment, ενώ ο Martyn Jacques κέρδισε το βραβείο Olivier for Best Supporting Performance in a Musical or Entertainment. Το 2003 το άλμπουμ τους The Gorey End ήταν υποψήφιο για Grammy for Best Classical Crossover Album και το 2012 το σόου  The Tiger Lillies Perform Hamlet ήταν υποψήφιο για το Reumert Award στην κατηγορία μουσική θεάτρου/ σόου της χρονιάς 2012.

    Οι Tiger Lillies είναι φτωχοί όπως πολλοί Βρετανοί καλλιτέχνες μα πλούσιοι από την αγάπη των θαυμαστών τους. Ξέρω,  δεν έχω καταφέρει να σας μεταδώσω τον παλμό της μπάντας (μάλλον δεν είμαι η ειδική) όμως σας συμβουλεύω με την πρώτη ευκαιρία να τους επισκεφθείτε. «Έρωτας με την πρώτη ματιά» αυτό θα νιώσετε. Μόνο… αφήστε και κανένα εισιτήριο για μένα…

     [photo03] [photo04] 

    Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε περιοδεία. Περισσότερες λεπτομέρειες  εδώ

    http://www.tigerlillies.com/

    http://www.tigerlilliesforum.com/

     

    Αναφορές από το βιβλίο ¨The Tiger Lillies Freakshow¨ της  ADAM Production

     [photo05] [photo02]


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesΜουσικά Όργανα:ακορντεόνΚαλλιτέχνες:Avant



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε