ελληνική μουσική
    647 online   ·  210.831 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του θρυλικού Come As You Are των Nirvana

    "Ελάτε όπως είστε. Δεν έχω όπλο" έλεγε ο Cobain πριν αυτοπυροβοληθεί...

    Η ιστορία του θρυλικού Come As You Are των Nirvana

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 18 Ιούν 2014

    Το «Come As You Are» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Nirvana «Nevermind», που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1991.

    Το τραγούδι το έγραψε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Kurt Cobain, και ο τίτλος του αποτελεί μία προτροπή να δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους όπως είναι, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, συνηθειών κ.λπ.

    Οι στίχοι είναι σκόπιμα ομιχλώδεις και αντιφατικοί, με τη μία φράση ν’ αντικρούει την επόμενη: «As a friend, as an old enemy» ή «Take your time, hurry up», κι αυτό για να καταδείξει ότι πολλές φορές ενεργούμε όχι με βάση αυτό που πραγματικά θέλουμε ή σκεφτόμαστε αλλά με βάση το πώς σκέφτεται η κοινωνία ότι θα έπρεπε να ενεργήσουμε. Στην ουσία ο Kurt έγραψε το τραγούδι για τους κοινωνικά περιθωριακούς ανθρώπους και για το δικαίωμά τους στη διαφορετικότητα, με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται αυτή.

    Επισημαίνοντας το στίχο «Take your time, hurry up, choice is yours, don't be late», η δοκιμιογράφος Catherine J.Creswell γράφει ότι στους στίχους του Cobain «οι φράσεις μπαίνουν σε μία σειρά κενών κλισέ, των οποίων το δήθεν νόημα εξαναγκάζεται σε αντιφάσεις ή σε απλή ηχητική ομοιοκαταληξία».
    Οι στίχοι «Come, doused in mud, soaked in bleach» είναι εμπνευσμένοι από μία ενημερωτική εκστρατεία στο Seattle που ενθάρρυνε τους χρήστες ηρωίνης να ενυδατώνουν τις βελόνες τους σε χλωρίνη μετά από τη χρήση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης του ιού HIV. Για την ακρίβεια, η φράση αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας ήταν «If doused in mud, soak in bleach». Κατά μία εκδοχή ο στίχος εννοεί την αποδοχή όλων των συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως αν είναι μαύροι (doused in mud) ή λευκοί (soaked in bleach).

    Με το στίχο «And I swear that I dont have a gun» ο Kurt Cobain θέλει να δείξει ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα από την κοπέλα του ή από τον οποιονδήποτε. Αν και ο Cobain επαναλαμβάνει συνέχεια το στίχο «I dont have a gun», στις 5 Απριλίου 1994 αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του στο κεφάλι. Αυτή ήταν μία μυστηριώδης και ειρωνική τροπή των γεγονότων, αλλά είναι απίθανο ο Cobain να είχε την αυτοκτονία στο μυαλό του όταν έγραψε τους στίχους, αν και το σκεπτικό του τραγουδιού είναι ανεξιχνίαστο. Το όπλο θα μπορούσε να είναι μία αναφορά σ’ ένα γεγονός που συνέβη αρκετά χρόνια πριν, όταν η μητέρα του Cobain έξαλλη με τον σύζυγό της (και πατριό του Kurt) πέταξε τα όπλα του σ’ ένα ποτάμι. Ο Cobain δήλωσε ότι είχε βρει κάποια απ’ αυτά τα όπλα, τα πούλησε, και με τα χρήματα που έβγαλε αγόρασε την πρώτη του κιθάρα όταν ήταν 15 ετών. Περιέργως, η λέξη «gun» εμφανίζεται στα τρία πρώτα τραγούδια του άλμπουμ “Nevermind» αφού εκτός από το «Come As You Are» η ίδια λέξη συμπεριλαμβάνεται και στο τραγούδι «Smells Like Teen Spirit» («Load up on guns») καθώς και στο «In Bloom» («And he likes to shoot his gun»). Κατά μία εκδοχή, μ’ αυτή τη λέξη ο Cobain εννοούσε τη σύριγγα. Εντούτοις αυτή η θεωρία μάλλον δεν είναι σωστή, δεδομένου ότι η εκδοχή της ανάμνησης ενισχύεται και από την επανάληψη της λέξης «memoria» αλλά και από το video-clip του τραγουδιού στην αρχή του οποίου απεικονίζεται ένα πιστόλι μέσα σε νερό. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη την αυτοκτονία του Cobain, ο στίχος «And I swear that I dont have a gun» δίνει στο τραγούδι ένα νόημα το οποίο δεν προοριζόταν να έχει το τραγούδι όταν κυκλοφόρησε το 1991.

    Αυτό που προκύπτει από τους στίχους του «Come As You Are», ασχέτως αν έγινε συνειδητά ή υποσυνείδητα, είναι ότι ο Kurt περιφρονούσε τη φαλλοκρατική κουλτούρα και τον φαρισαϊσμό του «πολιτικά ορθού» που χαρακτήριζε το ροκ και το Heavy Metal της δεκαετίας του 1980. Το ιδιοφυές πίσω από την απλότητα των στίχων έχει να κάνει με το γεγονός ότι μ’ αυτόν τον εξαιρετικά απλό τρόπο ο Kurt αντιπροσώπευσε τις αρχές που είχαν οι Nirvana, θέλοντας να δείξει ότι το συγκρότημα δεν πουλάει «ανδρισμό», «μαγκιά» και απερίσκεπτη επιθετικότητα. Οι περισσότεροι φαν των Nirvana ξέρουν ότι τα τραγούδια του συγκροτήματος έχουν παρερμηνευτεί πολλές φορές κι ότι κατά κανόνα είναι πολύπλευρα με έντονους τόνους σαρκασμού. Έτσι ακόμα και τα τραγούδια που φαίνονται να είναι φαλλοκρατικά στην πραγματικότητα κρύβουν μία άλλη έννοια και μία ελλοχεύουσα αρχή.

    Η ιστορία του θρυλικού Come As You Are των Nirvana

    Ο  Βρετανός μουσικός δημοσιογράφος Everett True (ο άνθρωπος που γνώρισε τον Kurt Cobain στην Courtney Love) αναφέρει στο βιβλίο «Nirvana: The Biography» ότι το τραγούδι συγκαλύπτει μία εγκάρδια έκκληση για συντροφικότητα. Υπό αυτή την οπτική, μπορεί να πει κανείς ότι το «Come As You Are» ήταν μία σπάνια όαση συμπόνιας και κατανόησης καίτοι προερχόμενο από ένα συγκρότημα (και ένα άλμπουμ) του οποίου το raison d'être ήταν συνήθως ένα κακό κάρμα. Αν και η μελωδία, οι συγχορδίες και οι «βρεγμένες» γραμμές της κιθάρας, είναι τέτοιες ώστε με το ζόρι μπορεί να θεωρήσει κανείς το τραγούδι ξεσηκωτικό, ο συχνά επικριτικός Cobain ήταν πρόθυμος να δεχθεί το κοινό του όπως είναι –τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή- είτε είναι «βουτηγμένο στη λάσπη» («doused in mud») είτε «ποτισμένο στη χλωρίνη» («soaked in bleach»). Όταν ο Cobain δηλώνει ότι δεν έχει όπλο, το κάνει για να πει στους ακροατές του ότι άσχετα με το πόσο μισάνθρωπος μπορεί να είναι, ο στόχος του είναι ο κόσμος ως σύνολο και όχι τα μεμονωμένα άτομα που ζουν σ’ αυτόν, και ότι στον κατεστραμμένο αυτό κόσμο υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για όλους (βέβαια σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο Kurt Cobain από μία μικρή cult φιγούρα έγινε ένας καλόπιστος αστέρας της ροκ και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ποτέ ξανά δεν θα εμφανιζόταν τόσο «ανοιχτός» στο κοινό του).

    Η ιστορία του θρυλικού Come As You Are των NirvanaΑπό συνθετικής άποψης, οι συγχορδίες του «Come As You Are» είναι ένα επιβραδυμένο αντίγραφο του τραγουδιού «Eighties» που είχαν κυκλοφορήσει οι Killing Joke το 1984. Τα riffs των δύο τραγουδιών ήταν τόσο παρόμοια που οι Nirvana σκέφτηκαν προς στιγμήν να μην κυκλοφορήσουν το «Come As You Are» σε single.

    Το τραγούδι των Nirvana αρχίζει με τον Cobain να παίζει ένα ασυνόδευτο riff στην κιθάρα για 8 δευτερόλεπτα. Ο Cobain χρησιμοποίησε ένα πεντάλ κιθάρας Electro-Harmonix Small Clone για να δώσει στο όργανό του έναν «υδατώδη» τόνο κατά τη διάρκεια των κουπλέ και των προ-ρεφρέν. Με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ενώνεται στο πρώτο κουπλέ, που είναι υποτονικό. Απευθείας από το πρώτο ρεφρέν, το τραγούδι φτάνει στον πλήρη του όγκο και ακούγεται σαν καθαρή αδρεναλίνη και σαν επανάσταση που αναμένεται να ξεσπάσει. Η μετατόπιση στη δυναμική είναι μία τεχνική που οι Nirvana χρησιμοποίησαν σε πολλά τραγούδια τους. Με τον Krist Novoselic να ζωγραφίζει στο μπάσο, το τραγούδι αυτό περιλαμβάνει και ένα από τα καλύτερα σόλο κιθάρας του Cobain. Παραμένοντας πιστός στη μελωδία και οδηγώντας τη βαθύτερα στον εγκέφαλο, ο Cobain παραδίδει ένα αριστούργημα αυτοσυγκράτησης. Ο παραγωγός Butch Vig είπε σχετικά:

    - Ο Kurt πραγματικά δεν έπαιξε πολλά σόλο. Αυτό το συγκεκριμένο είναι περισσότερο ένα μέρος βασισμένο στη φωνητική μελωδία. Δεν προσπαθεί να κάνει επίδειξη πυροτεχνημάτων. Συμπληρώνει τη μελωδία του τραγουδιού.

    Το «Come As You Are» ήταν από τα λίγα τραγούδια που οι Nirvana ηχογράφησαν δοκιμαστικά και τα έστειλαν στον παραγωγό Butch Vig πριν την ηχογράφηση του άλμπουμ «Nevermind». Η κανονική ηχογράφηση έγινε τελικά στις αρχές του 1991 στο Sound City, στο Van Nuys της California, με παραγωγό τον Butch Vig, που αργότερα έγινε drummer των Garbage (και συνεργάστηκε ως παραγωγός με πολλά άλλα συγκροτήματα, μεταξύ των οποίων και με τους Green Day).

    Ο Cobain ηχογράφησε το σόλο του στην κιθάρα σε δύο λήψεις και τα φωνητικά του σε τρεις, εκ των οποίων προτιμήθηκε η πρώτη λήψη. Στη συνέχεια ο Vig ζήτησε από τον Cobain να ντουμπλάρει τα φωνητικά του σε όλο το τραγούδι. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, ο Cobain τραγούδησε κατά λάθος τη φράση «And I dont have a gun» νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, και συγκεκριμένα την τέταρτη φορά που τραγουδά τη λέξη «memoria» μετά το σόλο της κιθάρας. Εντούτοις, αποφάσισαν να κρατήσουν το λάθος στην τελική ηχογράφηση. Επίσης ο Vig κοπιάρισε το μέρος όπου ο Cobain τραγουδούσε «memoria» στη μέση του τραγουδιού και το τοποθέτησε δύο φορές στο υπόβαθρο του τραγουδιού κοντά στο τέλος.

    Ο Everett True έγραψε ότι η φωνή του Cobain στο τραγούδι αυτό είναι τόσο θρηνώδης και γεμάτη πόνο ώστε είναι επώδυνο γι’ αυτόν να τον ακούει μετά από τόσα χρόνια.

    Αρχικά, η φανερή ομοιότητα του «Come As You Are» με το «Eighties» των Killing Joke έκανε τους Nirvana να διστάσουν στο να κυκλοφορήσουν το τραγούδι σε single. Ο Danny Goldberg, επικεφαλής της Gold Mountain (της εταιρίας που είχε το management των Nirvana), αποκάλυψε ότι:
    - Δεν μπορούσαμε ν’ αποφασίσουμε ανάμεσα στο «Come As You Are» και στο «In Bloom». Ο Kurt ήταν νευρικός με το «Come As You Are» επειδή έμοιαζε πάρα πολύ μ’ ένα τραγούδι των Killing Joke… αλλά όλοι μας πιστεύαμε ότι ήταν το καλύτερο τραγούδι για να συνεχίσουμε. Και είχε δίκιο, αφού αργότερα οι Killing Joke παραπονέθηκαν γι’ αυτό.

    Ο Everett True έγραψε ότι το «Come As You Are» επιλέχθηκε τελικά να κυκλοφορήσει σε single επειδή ο Goldberg πίστευε ότι ήταν προφανέστερα το πιο εμπορικό τραγούδι. Έτσι, στις 3 Μαρτίου 1992, το «Come As You Are» κυκλοφόρησε σε single, το δεύτερο που βγήκε από το «Nevermind» καθώς είχε προηγηθεί το «Smells Like Teen Spirit». Η αρχική προσδοκία ήταν ότι το πρώτο single, το «Smells Like Teen Spirit», θα ήταν ένα εναλλακτικό κομμάτι από το βασικό οικοδόμημα του συγκροτήματος, ενώ το «Come As You Are» θα ήταν σε θέση να ακουστεί και από άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εντούτοις, το «Smells Like Teen Spirit» έκανε την έκπληξη και έγινε τεράστια επιτυχία και εκτόξευσε τη δημοτικότητα του συγκροτήματος, ενώ το «Come As You Are» βοήθησε στη διατήρησή της και έγινε motto των εφήβων.

    Το τραγούδι έφτασε στο Νο 9 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 32 των Η.Π.Α. Επίσης, έγινε Νο 3 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 7 στην Ιρλανδία, Νο 12 στη Γαλλία και Φινλανδία, Νο 13 στην Ιταλία, Νο 14 στην Ολλανδία, Νο 15 στο Βέλγιο, Νο 16 στην Ισπανία, Νο 21 στην Ελβετία, Νο 22 στη Γερμανία, Νο 24 στη Σουηδία, Νο 25 στην Αυστραλία, Νο 27 στον Καναδά και Νο 28 στην Αυστρία.

    Εν τω μεταξύ, οι Killing Joke αποφάσισαν να μην μηνύσουν τους Nirvana. Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone αποδίδει την απόφαση των Killing Joke σε προσωπικούς και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, συγκρουόμενες αναφορές δηλώνουν ότι οι Killing Joke έκαναν τελικά μήνυση στους Nirvana, αλλά αυτή είτε απορρίφθηκε από το δικαστήριο, είτε αποσύρθηκε μετά το θάνατο του Cobain. Ο Άγγλος κιθαρίστας των Killing Joke, Geordie Walker, είπε:
    - Ήμασταν πολύ τσατισμένοι με την αντιγραφή, αλλά ήταν προφανής σε όλους. Είχαμε δύο διαφορετικές εκθέσεις μουσικολόγων που έλεγαν αυτό το πράγμα. Ο εκδότης μας έστειλε στον εκδότη των Nirvana ένα γράμμα κι αυτοί είπανε «μπα, ποτέ δεν τους ακούσαμε αυτούς!», αλλά το υστερικό πράγμα με τους Nirvana να λένε ότι ποτέ δεν μας είχανε ακούσει, είναι ότι ήδη μας είχανε στείλει μία χριστουγεννιάτικη κάρτα!

    Το βασικό riff τόσο του «Come As You Are» των Nirvana όσο και του «Eighties» των Killing Joke έχουν εντυπωσιακή ομοιότητα με το κύριο riff του τραγουδιού «Life Goes On» των Damned, το οποίο περιλαμβάνεται στο δίσκο «Strawberries» που κυκλοφόρησε το 1982 (δηλαδή δύο χρόνια πριν την κυκλοφορία του «Eighties»). Τα κουπλέ των Nirvana είναι ρυθμικά πιο κοντά στο τραγούδι των Damned παρά στο τραγούδι των Killing Joke.
    Παρά τα όσα συνέβησαν, το 1997 ο drummer των Nirvana, Dave Grohl, ως μέλος πλέον των Foo Fighters, διασκεύασε και άλλο τραγούδι των Killing Joke (το «Requiem») και στη συνέχεια έπαιξε drums στο άλμπουμ των Killing Joke με τίτλο το όνομά τους, που κυκλοφόρησε το 2003.

    Το «Come As You Are» συνοδεύτηκε από ένα video-clip, το οποίο σκηνοθέτησε ο Kevin Kerslake, γνωστός και από τα μουσικά βίντεο που έκανε για τους R.E.M., Green Day, Depeche Mode, Offspringκ.α. Ο ίδιος γύρισε και άλλα video clips για τους Nirvana («Lithium», «In Bloom» και «Sliver»).
    Μετά από την απογοητευτική συνεργασία με τον Samuel Bayer στο «Smells Like Teen Spirit», ο Kurt Cobain επέλεξε τον Kevin Kerslake λόγω του ιμπρεσιονιστικού ύφους του. Ο Cobain εξέφρασε στον Kerslake την επιθυμία του να υπάρχει στο βίντεο του «Come As You Are» κάποια νύξη στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind» καθώς και να περιέχει πολλά μωβ και κόκκινα χρώματα. Κατά τα λοιπά άφησε τον Kerslake να δημιουργήσει εννοιολογικά το video-clip όπως ήθελε εκείνος. Έτσι, λοιπόν, ο Kerslake άντλησε την έμπνευσή του από το εξώφυλλο του άλμπουμ «Nevermind». Στις 19 Ιανουαρίου 1992, ο Krist Novoselic και ο Dave Grohl συναντήθηκαν με τον Kurt Cobain για τα γυρίσματα του βίντεο και σοκαρίστηκαν από την κατάσταση του τραγουδιστή τους. Ο Cobain φαινόταν πραγματικά πολύ άσχημα.

    Στην αρχή έγιναν κάποια εξωτερικά γυρίσματα στοWattle Garden Park του Hollywood, στο Los Angeles, λίγες μέρες πριν το κύριο γύρισμα. Εικόνες απ’ αυτά τα γυρίσματα προβάλλονται στο υπόβαθρο του βίντεο. Οι υπόλοιπες σκηνές γυρίστηκαν στο καινούργιο τότε σπίτι τηςCourtneyLoveκαι στο υπόστεγο του αεροδρομίου του Van Nuys.

    Το βίντεο δείχνει το συγκρότημα σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου η εμφάνιση πλαστικού και τρεχούμενου νερού μπροστά από το συγκρότημα διαστρεβλώνει και θολώνει τα πρόσωπα των μελών του κατά τρόπο που τα κάνει εν μέρει μη αναγνωρίσιμα (ιδέα κι αυτή του Cobain).

    Στο βιβλίο του Michael Azerrad «Come As You Are: The Story Of Nirvana», το οποίο κυκλοφόρησε 6 μήνες πριν αυτοκτονήσει ο Cobain, γράφει ότι το video clip γυρίστηκε έτσι επειδή ζήτησε ο Kurt να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα. Με το εφέ των τρεχούμενων νερών μπροστά από την κάμερα ή με τα πρόσωπα να καλύπτονται από σκιά, το βίντεο του «Come As You Are» πέτυχε με έξυπνο τρόπο να προωθήσει το τραγούδι χωρίς να εκθέσει το συγκρότημα. Εν ολίγοις οι Nirvana εμφανίζονται στο βίντεο αλλά χωρίς να φαίνονται! Και το βίντεο αυτό υπογράμμισε τη φήμη τους αφού έτσι κι αλλιώς όλοι ήξεραν ποιος ήταν ο καθένας.

    Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο, εμφανίζονται εμβόλιμες σκηνές με κύτταρα να πολλαπλασιάζονται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και να διαμορφώνονται σε έναν ζωντανό οργανισμό στο εμβρυακό του στάδιο. Επίσης, εμφανίζεται ο Kurt Cobain να ταλαντεύεται μ’ έναν πολυέλαιο σε όλο το δωμάτιο και το νερό ν’ αρχίζει να ρέει μέσα. Εκτός από τα ανωτέρω, το βίντεο περιλαμβάνει και σκηνές με ένα σκύλο που φορά ένα κωνικό περιλαίμιο, ένα μωρό που κολυμπάει κάτω από το νερό (αναφορά στο εξώφυλλο του «Nevermind») και ένα όπλο που επιπλέει. Προς το τέλος, εμφανίζεται το συγκρότημα, με τον Cobain μπροστά, να ξαπλώνει στο έδαφος και να φιλά την κάμερα.

    COME AS YOU ARE – Nirvana

    Come as you are, as you were, as I want you to be
    as a friend, as a friend, as an old enemy
    Take your time, hurry up, choice is yours, don’t be late
    Take a rest, as a friend, as an old memory

    Memoria(x3)

    Come, doused in mud, soaked in bleach, as I want you to be
    as a trend, as a friend, as an old memory ah

    Memoria (x3)

    And I swear that I don’t have a gun
    No I don’t have a gun (x2)

    Memoria (x4) (don’t have a gun)

    And I swear that I don’t have a gun
    No, I don’t have a gun (x4)
    (Memoria) (x2)

    Στις 18 Νοεμβρίου 1993 οι Nirvana ηχογράφησαν το «Come As You Are» σε μία ακουστική εκτέλεση, για τις ανάγκες της εκπομπής MTV Unplugged. Η ηχογράφηση έγινε στα SONY Studios στη Νέα Υόρκη και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «MTV Unplugged In New York», το οποίο κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου 1994, δηλαδή μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain.

    Το Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Live At Reading», το οποίο περιλαμβάνει μία ζωντανή ηχογράφηση του «Come As You Are» από την εμφάνιση που έκαναν οι Nirvana στις 30 Αυγούστου 1992 στο Reading Festival (περιλαμβάνεται και στο αντίστοιχο DVD).

    Ζωντανές εκτελέσεις του «Come As You Are» περιλαμβάνονται επίσης στο VHS/DVD «Live! Tonight! Sold Out!!» (σε μία μάλλον κακή εκτέλεση από συναυλία που δόθηκε στο Άμστερνταμ στις 25 Νοεμβρίου 1991) και στο bootleg «Roma» (από συναυλία στη Ρώμη στις 22 Φεβρουαρίου 1994, δύο μόλις μήνες πριν την αυτοκτονία του Cobain) ενώ το τραγούδι και σχόλια γι’ αυτό περιλαμβάνονται και στο ντοκιμαντέρ «Classic Albums: Nirvana – Nevermind» (2005).

    Το 2005 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Sliver: The Best Of The Box», το οποίο περιλαμβάνει μία προηγουμένως ακυκλοφόρητη ηχογράφηση (προ-Nevermind πρόβα) του «Come As You Are» (Boom Box Version).

    Άλλες εκτελέσεις

    • Blink-182 (Ιούνιος 1999, κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Adam’s Song», όπου ο στίχος «I took my time, I hurried up, the choice was mine I didnt think enough» παραπέμπει στο στίχο «Take your time, hurry up, choice is yours, dont be late» από το «Come as You Are»).
    • Pink Freud (2003, οργανική εκτέλεση στο άλμπουμ «Sorry Music Polska»).
    • Vitamin String Quartet (2003, στο άλμπουμ «The String Quartet Tribute To Nirvana»).
    • Caetano Veloso (2004, στο άλμπουμ «A Foreign Sound»).

    Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε μία πιάνο εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Libido: The Piano Tribute To Nirvana».

    • Little Roy (2011, σε single και στο άλμπουμ «Battle for Seattle». Την παραγωγή την έκανε ο Prince Fatty).
    • Yuna Zarai (2011, απροσδόκητα όμορφη ακουστική εκτέλεση. Στο μουσικό βίντεο εμφανίζεται ο ράπερ Pharrell Williams).
    • Rebecca Loebe (Απρίλιος 2011, σε single. Το τραγούδι το ερμήνευσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό show του NBC «The Voice»).
    • Civil Twilight (Οκτώβριος 2011, στη συλλογή «Come as You Are: A 20th Anniversary Tribute to Nirvana’s Nevermind»).
    • Porcelain Raft (2011, εύθραυστη και σκοτεινή εκτέλεση).
    • Pierces (2011).

    Η ιστορία του θρυλικού Come As You Are των Nirvana

    Το 2005, στην 11η επέτειο από το θάνατο του Kurt Cobain, τοποθετήθηκε στο Aberdeen της Washington (γενέτειρα του Cobain) μία πινακίδα που γράφει «Welcome to Aberdeen – Come As You Are» ώστε η πόλη να υποδέχεται τους ταξιδιώτες με το διάσημο στιχάκι του Cobain. Η πινακίδα δημιουργήθηκε και πληρώθηκε από την Kurt Cobain Memorial Committee, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το Μάιο του 2004 από τον συγγραφέα Jeff Burlingame και τον δημοτικό σύμβουλο Paul Fritts προς τιμήν του Cobain. Ο οργανισμός πλήρωσε 750 δολάρια για να αντικαταστήσει την παλαιότερη πινακίδα «Welcome to Aberdeen» -η οποία ήταν σκουριασμένη και είχε και μια τρύπα από σφαίρα- και να προσθέσει την αναφορά στον Cobain.

    Jeff Burlingame: Αφού πήραμε πληροφορίες από τους φαν του Kurt από όλο τον κόσμο, κατασταλάξαμε στο «Come As You Are» επειδή έχει διπλή σημασία. Αρκετοί άνθρωποι έχουν έρθει σ’ επαφή μαζί μας και σκοπεύουν να έρθουν να προσκυνήσουν για να υποβάλουν τα σέβη τους. Πιστεύω ότι η νέα πινακίδα θα είναι με διαφορά το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης.

    PaulFritts: Πιστεύω ότι αυτή η πινακίδα δείχνει στον κόσμο ότι το Aberdeen τελικά αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Kurt Cobain και των Nirvana.

    Ο Leland Cobain, παππούς του Kurt, είπε στην τοπική εφημερίδα Daily World:
    - Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα και ήταν καιρός να γίνει. Περνάω κάθε μέρα από δω και κοιτάω την πινακίδα.

    Η πινακίδα έγινε και ερώτηση των 500 δολαρίων στο αμερικάνικο τηλεπαιχνίδι «Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος;». Η ερώτηση ήταν «Η πινακίδα “Welcome to Aberdeen– Come As You Are” βρίσκεται στην είσοδο της γενέτειρας ποιανού μουσικού ειδώλου;».

    Το «Come As You Are» περιλαμβάνεται στο παιχνίδι SingStar Rocks ενώ είναι διαθέσιμο και για φόρτωση στα παιχνίδια Rock Band, Rock Band 2 και Rock Band 3.

    Το 1999, το βρετανικό περιοδικό Kerrang κατέταξε το «Come As You Are» στο Νο 49 των 100 καλύτερων ροκ τραγουδιών όλων των εποχών. Το 2010, το Rolling Stone το κατέταξε στο Νο 452 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών ενώ το Blender το κατέταξε στο Νο 82 των «500 Καλύτερων τραγουδιών από τότε που γεννηθήκατε».

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:Heavy MetalMetalRockΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςφωνητικήΚαλλιτέχνες:Depeche ModeFoo FightersGreen DayNirvanaPrinceΕταιρίες:SONY



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε