ελληνική μουσική
    671 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Κώστας Κρομμύδας (Love Radio): Το ραδιόφωνο θέλει επιμονή και υπομονή

    Ο Κώστας Κρομμύδας είναι, εκτός των άλλων (βλ. τέλος του άρθρου), ραδιοφωνικός παραγωγός στο Love Radio 97,5, κρατώντας μας συντροφιά καθημερινά 10:00-13:00. Ακολουθεί  συνέντευξή του όπου μιλάει για την σχέση του με το ραδιόφωνο, πως ξεκίνησε, για την συνεργασία του με το love radio, για την επικοινωνία και την επαφή του με το ραδιοφωνικό του κοινό, για τις συμβουλές που θα έδινε στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ασχοληθούν με το ραδιόφωνο και τέλος το μυστικό της επιτυχίας του.

    Κώστας Κρομμύδας (Love Radio): Το ραδιόφωνο θέλει επιμονή και υπομονή

    Γράφει η PennakiBelladonna
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 26 Νοέ 2014

    Ήταν η πρώτη σας ραδιοφωνική εμπειρία το Love Radio;

    Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει το ελεύθερο ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Όταν ξεκίνησε το ελεύθερο ραδιόφωνο, ήμουν στα Τρίκαλα, και εκεί άρχισα στον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό που ξεκίνησε εκεί, και κάναμε εκπομπές. Ακόμα και πριν απ’ αυτό όμως, είμαι από αυτό που λέμε από τους ραδιοπειρατές. Είχα ένα μικρό ραδιοφωνικό σταθμό πειρατικό στο σπίτι μου, με κάποιους φίλους μας, που εξέπεμπε εκεί στην περιοχή και είχαμε το κοινό μας. Είχαμε ήδη ακροατές της περιοχής, οπότε ήμουν πολύ παλιός στο ραδιόφωνο, έπειτα  έκανα ένα πολύ μεγάλο διάλειμμα, διατηρώντας όμως την επαφή με το ραδιόφωνο, σαν καλεσμένος σε διάφορες εκπομπές, μέχρι που πριν από δύο  χρόνια ξεκίνησα συστηματικά στο Love Radio.

    Σας πρότεινε κάποιος φίλος να εργαστείτε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον love radio; Σας άρεσε γενικότερα σαν σταθμός;

    Μου άρεσε παρά πολύ το concept και είχα κάνει κάποιες εκπομπές σαν καλεσμένος και είχα δείξει πολύ ενδιαφέρον γιατί μου άρεσε. Είχα πάει σαν guest  οπότε έγινε από κοινού ουσιαστικά η πρώτη επαφή και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσω τις εκπομπές.

    Πως είναι αυτή η αίσθηση να απευθύνεστε σε τόσο μεγάλο κοινό και να δέχεστε την προτίμηση και την αγάπη του κόσμου;

    Είναι μια πολύ ήπια δύναμη η όποια διακριτικά και πολύ γλυκά κρατά παρέα σε ανθρώπους, έχει την δυνατότητα όμως να  φτιάχνει τη διάθεση τους ή να  χαλάσει την διάθεση τους. Εγώ επιλέγω και προσπαθώ να φτιάχνω την διάθεση των ανθρώπων, γιατί πιστεύω αρκετή μαυριλα υπάρχει εκεί έξω, οπότε οι ειδήσεις που επιλεγώ και τα πράγματα που επιλέγω να τους πω, έχουν μια ευχάριστη χιουμοριστική διάθεση χωρίς να υπερβαίνω τα όρια. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση και αυτό το συναίσθημα που υπάρχει, αυτή η αλληλεπίδραση που υπάρχει με τους ανθρώπους με τα μηνύματα που μου στέλνουν, με αυτά που λέω και που μιλάμε, νιώθω ότι είμαι κομμάτι μια πολύ μεγάλης παρέας, όπου άλλοι σιωπηλά ακούνε και δεν συμμετέχουν ποτέ, ενώ ένα κομμάτι συμμετέχει με μηνύματα, με αντιδράσεις  και αυτό είναι πολύ όμορφο.

    Δέχεστε πολλά μηνύματα κατά τη διάρκεια της εκπομπής; Συνήθως το περιεχόμενο είναι ερωτικό; Λένε τα βάσανα τους ας πούμε η συμφωνούν με αυτά που λέτε κατά τη διάρκεια της εκπομπής;

    Είναι ποίκιλα τα μηνύματα που δέχομαι, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν, εκτός από τα κλασικά μηνύματα με καλημέρες και τα λοιπά, για κάποια τραγούδια που ζητά ο κόσμος ή έχει να κάνει με τα θέματα της εκπομπής. Εγώ καταπιάνομαι κυρίως με σχέσεις, με ερωτικές σχέσεις, οπότε και το περιεχόμενο των συζητήσεων και των συνομιλιών είναι πάνω κάτω σε αυτό το επίπεδο.

    Διαλέγετε εξ ολοκλήρου εσείς τα τραγούδια που θα παίξουν στην εκπομπή σας η κάποιος άλλος;

    Έχω άποψη για την μουσική, αλλά υπάρχει συγκεκριμένη λίστα που παίζει στο σταθμό, υπάρχει πρόγραμμα δηλαδή, γιατί δεν μπορεί να παίζει ο καθένας το δικό του. Έχω τη δίκια μου γνώμη, λέω κάποια πράγματα και εισακούονται

    Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η επαφή και η επικοινωνία αυτή με τους ακροατές σας έχει εμπνεύσει για να γράψετε ή έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιο μελλοντικό βιβλίο που επρόκειτο να γράψετε;

    Υπάρχουν ιστορίες που με έχουν εμπνεύσει, όπως ανθρώπων που μου στέλνουν. Για ένα μελλοντικό βιβλίο έχω σκεφτεί ότι θα ήθελα ένα μεγάλο κομμάτι να είναι ένας πρωταγωνιστής ο οποιος θα είναι είτε άντρας, είτε γυναίκα, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Έχει πολύ μεγάλη μαγεία το ραδιόφωνο και νομίζω έχει και ψωμί για να γίνει μυθιστόρημα ή κάποια ιστορία που θα έχει να κάνει με το ραδιόφωνο. Κάτι έχω στο μυαλό μου, όπου θέλω να το προχωρήσω, να το πάω ένα βήμα παραπέρα, αλλά προς το παρόν ακόμα είναι πολύ άγουρο και έχω άλλες ασχολίες. Έχω άλλα πράγματα που καταπιάνομαι αυτό το διάστημα. Είναι πολύ ενδιαφέρον όμως.

    Ποιά συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που θέλουν να μπούνε στο καλλιτεχνικό χώρο και στο ραδιόφωνο;

    Όλα χρειάζονται την επιμονή τους, όλα τα πράγματα πλέον, ειδικά τώρα στην Ελλάδα, αν και πιστεύω ότι ξεπερνάει σιγά σιγά την κρίση, χρειάζονται επιμονή και υπομονή. Δεν γίνονται όλα από την μία μέρα στην άλλη. Το κακό με τα νέα παιδιά είναι ότι περιμένουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα τα όποια δεν μπορούν να έρθουν τόσο γρήγορα, καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά. Το ραδιόφωνο δεν είναι απλά ’πιάνω ένα μικρόφωνο και αρχίζω να μιλάω’, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται τεχνική, όχι να μιλάς αυθαίρετα, χρειάζεται να μιλάς σωστά έτσι ώστε να γίνεσαι κατανοητός από τον κόσμο. Χρειάζεται να προσπαθείς να μην γίνεσαι βαρετός. Είναι απαραίτητη η μελέτη αν θες να φτάσεις κάπου. Δεν είναι εύκολο το ραδιόφωνο. Ισχύει ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να προχωρήσεις και να καταφέρεις πράγματα ειδικά στις μέρες μας.

    Τι μουσική ακούτε;

    Ακούω τα πάντα, ανάλογα την διάθεση μου, μου αρέσουν τα soundtrack, μουσικές ταινιών που τις έχω συνδυάσει με ταινίες, ή κάποιες πιο συγκεκριμένες μου στιγμές, μου αρέσει η ethnic μουσική, ακούω και ελληνικά πολλά, μου αρέσει το έντεχνο, δεν είμαι τόσο του έντεχνο- ροκ σαν προτίμηση, μου αρέσουν τα πιο ψαγμένα πράγματα που έχουν υποστεί μια δουλειά από πίσω, όμως μπορεί να μου αρέσει και μια σωστή δουλεμένη φωνή σε ένα λαϊκό τραγούδι. Μπορεί πχ να ακούσω και ρεμπέτικα αναλόγως την περίσταση. Δεν έχω ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής που να ακούω μόνο αυτό. Πιστεύω ότι αυτή είναι η  μαγεία της μουσικής, ότι μπορείς να εμπνευστείς από τα πολλά είδη.

    Αυτή την περίοδο έχετε κάποιο αγαπημένο τραγούδι;

    Αυτή την περίοδο ακούω πολλά τραγούδια, αλλά πιο έντονα τριγυρνάει στο μυαλό μου η ’Ογκρέσα’, το τραγούδι που ερμηνεύσει η Ζωή Παπαδοπούλου από το ομώνυμο βιβλίο μου. Είναι ένα τραγούδι που δεν φεύγει από το μυαλό μου, το ακούω συνέχεια, από την άλλη έχω και τις μουσικές που ακούω όταν γράφω. Δηλαδή ακούω μουσικές που με εμπνέουν κατά της ώρα της γραφής. Δηλαδή συνδυάζω πάρα πολύ την συγγραφή με την μουσική.  Στο επόμενο βιβλίο μου προσπαθώ να βρίσκω σχετικές μουσικές που θα με εμπνέουν.

    Ένα τόσο πολυάσχολο άτομο πως φέρνει εις πέρας τόσες υποχρεώσεις, πως τα καταφέρνετε;

    Κάνοντας πολύ καλό προγραμματισμό,  και έχοντας μια καλή κατανομή των πραγμάτων  και των εργασιών που έχω να κάνω. Όταν έχεις θέληση για κάτι μπορείς να το καταφέρεις. Το ραδιόφωνο είναι τρεις ώρες κάθε πρωί, τα μαθήματα μου είναι απογευματινά. Όταν  δεν χάνεις χρόνο ανώφελα, σε ανούσιο χρόνο δηλαδή να πίνεις καφέδες ή να γυρνάς από εδώ και από κει, αλλά  τον εκμεταλλεύεσαι ουσιαστικά, δηλαδή να αφιερώνεις τον χρόνο σου πρακτικά, να κάνεις πράγματα και να δημιουργείς, νομίζω μπορείς να τα καταφέρεις. Αν κάνεις καλή οργάνωση και είσαι πειθαρχημένος, για παράδειγμα να καθίσεις και να γράψεις, να είσαι αφοσιωμένος, να μην περιμένεις απλά να σου έρθει η έμπνευση, τότε ναι, μπορείς να τα καταφέρεις.

     

    INFO

     Ο Κώστας Κρομμύδας είναι ηθοποιός, διδάσκει υποκριτική, και συνεργάζεται με την σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1  διδάσκοντας το μάθημα με τίτλο, «δημόσιος λόγος-public  speech». Έχει σκηνοθετήσει το  2011-12 την θεατρική παράσταση ‘Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ’– ιονικό κέντρο, και το 2013 «ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ»  με την ομάδα «θηλέων σύμπραξις» στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Πιο πρόσφατη θεατρική παρουσία του είναι το  2013 στο έργο Βασικός Μισθός – The Musical – Θέατρο Χυτήριο , και το 2011-12 ‘Let’s talk about sex’ του Γ. Βάλαρη. Από τον Ιανουάριο του 2013 αρθρογραφεί στο www.infokids.gr και στο www.realkid.gr με θεματολογία την ανατροφή των παιδιών και την οικογένεια. Είναι συγγραφέας με τρία πολύ επιτυχημένα βιβλία στο ενεργητικό του. Το Ιούνιο 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «μπαμπά μεγάλωσέ με». Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «η ζωή που έλειπε». (αναδείχτηκε στα 10  συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς). Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα με τίτλο «Ογκρέσα*» από τις εκδόσεις Διόπτρα.


    Tags
    Μουσική Γενικά:ραδιόφωνοσυνέντευξηΚαλλιτέχνες:Ζωή Παπαδοπούλου



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28986   /   27.11.2014, 05:02   /   Αναφορά

    Από τη συνέντευξη κρατάω την έντιμη παραδοχή της επιλογής των τραγουδιών από το σταθμό και όχι απ τον παραγωγό και μάλιστα σαν να είναι κάτι το απόλυτα λογικό και αποδεκτό!Το ραδιόφωνο το 2014 είναι δυστυχως  εντελώς  προβλέψιμο και κατευθυνόμενο στις συχνότητες των FM.

    Administrator
    #28987   /   27.11.2014, 13:01

    Ειλικρινής ο παραγωγός και μπράβο του. Ούτε κάν 50-50 η επιλογή των τραγουδιών λοιπόν. Όλα τα επιλέγει ο σταθμός. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και διαφημιστικά διαλείμματα, πάντα με τη φωνή του παραγωγού. Τραγούδια του σταθμού, διαφημιστικά των χορηγών, όμως τα υπόλοιπα του παραγωγού. Ή μάλλον του ...συμπαραγωγού.