ελληνική μουσική
    461 online   ·  210.821 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Ο Αποστόλης Αρμάγος και η Ξένια Ροδοθεάτου μιλούν για το νέο τους δίσκο

    Ο συνθέτης Αποστόλης Αρμάγος και η ερμηνεύτρια Ξένια Ροδοθεάτου μιλούν για την πρώτη ολοκληρωμένη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Απόσχιση», ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους ΕP («Το η του ήλιου»). 

    Ο Αποστόλης Αρμάγος και η Ξένια Ροδοθεάτου μιλούν για το νέο τους δίσκο

    Τετάρτη 24 Δεκ 2014

    Η πορεία σας στο μουσικό χώρο δεν είναι μικρή. Αλήθεια, πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με αυτό το χώρο;

    Α.Α.: Στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας η πορεία μας δεν είναι καθόλου μεγάλη, αλλά αν εννοείς τη σχέση μας με τη μουσική, αυτή είναι πολύχρονη. Ξεκίνησα μαθήματα μουσικής από έξι χρονών και τις πρώτες μουσικές μου τις έγραψα στην εφηβεία.

    Ξ.Ρ.: Νομίζω ότι πάντα ασχολιόμουν με τη μουσική, κυρίως σαν ακροατής. Μικρή έγραφα πολλές κασέτες, άκουγα ραδιόφωνο, κυνηγούσα τις λίγες τότε μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές που υπήρχαν. Στο σπίτι μου δεν άκουγαν μουσική οπότε το έψαχνα αρκετά από μόνη μου. Όταν έφυγα από το πατρικό για σπουδές ασχολήθηκα περισσότερο, συμμετέχοντας σε γκρουπάκια, αλλά και παρακολουθώντας live.


    Ποιά ήταν τα πρώτα μουσικά σας ακούσματα;

    Α.Α.: Επειδή το πρώτο όργανο που έπιασα στα χέρια μου ήταν το μπουζούκι, τα πρώτα ακούσματα ήταν λαϊκά και ταυτόχρονα Hard Rock λόγω της παρέας με τα μεγαλύτερα ξαδέρφια μου. Τα καλοκαίρια που πήγαινα με την οικογένειά μου στο χωριό, άκουγα και δημοτικά τραγούδια.  

    Ξ.Ρ.: Αν εννοείς σαν παιδί, είχα μια κασέτα της Μαρίζας Κωχ με παιδικά τραγούδια, μια με τη Ντενεκεδούπολη και... τα στρουμφάκια. Πολύ σημαντικό για μένα ήταν το γεγονός ότι συμμετείχα για χρόνια στην παιδική Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας. Εκεί ήρθα σε επαφή με την κλασική μουσική. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία, έμαθα να τραγουδάω σωστά και έκανα πολλά ταξίδια για συναυλίες.



    Όλοι λίγο - πολύ σε αυτό το χώρο έφτιαξαν το προσωπικό τους στυλ πατώντας πάνω σε ακούσματα και στοιχεία αγαπημένων καλλιτεχνών. Ποιές είναι οι δικές σας επιρροές;

    Ξ.Ρ.: Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο… Ακούω πολλά είδη μουσικής και μου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα.

    Α.Α.: Συμφωνώ με την Ξένια.



    «Απόσχιση» είναι ο τίτλος της νέα σας δισκογραφικής δουλειάς. Πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος;

    Ξ.Ρ.: Ο τίτλος “Απόσχιση” προέκυψε όταν ένα απόγευμα διαβάζαμε με τον Αποστόλη τη βιογραφία του ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ. Το 1897 αυτός και μια ομάδα καλλιτεχνών ίδρυσαν ένα κίνημα στη Βιέννη με αυτό το όνομα. Μας άρεσε η ιδεολογία της ομάδας αυτής και αποφασίσαμε να ονομάσουμε έτσι το δίσκο. Συμβολίζει την προσπάθεια για κάτι νέο και διαφορετικό. 

    Ο Αποστόλης Αρμάγος και η Ξένια Ροδοθεάτου μιλούν για το νέο τους δίσκο


    Ποιό είναι το αντιπροσωπευτικότερο κομμάτι του δίσκου που δείχνει τη σκέψη σας πάνω σε αυτή τη δουλειά; 

    Α.Α.: Όλα τα κομμάτια θεωρώ ότι είναι ξεχωριστά. Δεν υπάρχει κάποιο που να μας αντιπροσωπεύει περισσότερο ή λιγότερο. Όλα τους είναι διαφορετικά αλλά παρόλα αυτά πιστεύω πως ο δίσκος έχει ομοιογένεια.



    Και στο «Η του ήλιου» και στην «Απόσχιση» υπάρχει το παραδοσιακό στοιχείο και σε επίπεδο στίχου και σε επίπεδο μελωδιών. Πόσο πολύ πιστεύετε σ’ αυτό;

    Α.Α.: Στο «Η του ήλιου» μόνο ένα τραγούδι είχε παραδοσιακή χροιά, το «Ακόμα μια φορά». Στο νέο δίσκο υπάρχει άλλο ένα, το οποίο έχει κυρίως παραδοσιακούς στίχους και τραγουδά μαζί με την Ξένια ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, από τους Ματ σε 2 υφέσεις. Μας  αρέσει πολύ αυτή η μουσική και παίζουμε κάποια παραδοσιακά τραγούδια και στα live μας.



    Η «Απόσχιση» έχει πιο «ηλεκτρικό» ήχο από το πιο «έντεχνο» «Η του ήλιου». Τι σας έκανε να στραφείτε σ’αυτή την κατεύθυνση;

    Ξ.Ρ.: Κάποια από τα τραγούδια που είναι στην «Απόσχιση» προορίζονταν για το πρώτο cd. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια “στροφή” απλά το δεύτερο cd συμπληρώνει το πρώτο. Θα μπορούσαν οι δύο δίσκοι να είναι ένας. Δεν είναι ότι άλλαξε κάτι…



    Στην «Απόσχιση» συνεργαστήκατε με αξιόλογους μουσικούς όπως ο Νίκος Ξύδης, ο Νίκος Παραουλάκης, ο Μιχάλης Καπηλίδης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και τόσοι άλλοι. Ποιός θα ήταν ο καλλιτέχνης που ενδεχομένως θα θέλατε να είχατε μια μελλοντική συνεργασία;

    Ξ.Ρ.: Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που εκτιμάμε πολύ και θα χαιρόμασταν πολύ εάν συμμετείχαν σε κάποια ηχογράφηση. Αλλά και όσοι έπαιξαν στο δίσκο αυτό είναι πραγματικά σπουδαίοι, τους θαυμάζουμε, και τους ευχαριστούμε πολύ. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς είναι και οι ίδιοι δημιουργοί.



    Η τεχνολογία σήμερα και κατ’επέκταση το διαδίκτυο, πόσο πολύ βοήθησε τη δουλειά σας; 

    Ξ.Ρ.: Το internet μας βοήθησε πολύ. Είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος επικοινωνίας για την προώθηση της δουλειάς μας. Μέσω των social media ενημερώνουμε τις επαφές μας για τα νέα μας. Ανεβάζουμε φωτογραφίες, βίντεο, δείγματα μουσικής… κάνουμε κάποιες συνεντεύξεις σε ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και σε ιστοσελίδες όπως και τώρα εδώ στο MusicHeaven. Είναι φοβερό εργαλείο. Θέλει δουλειά βέβαια και αρκετό χρόνο, αλλά ευτυχώς που υπάρχει.

    Α.Α.: Φοβερό εργαλείο όντως.



    Αν σας ρώταγε κάποιος γιατί να αγοράσει την «Απόσχιση», τι θα του απαντούσατε;

    Α.Α.: Ότι η «Απόσχιση» είναι και καλός και ωραίος δίσκος για όσους ακούνε ελληνική μουσική και το είδος που λέμε «έντεχνο». 


    Γενικά ο κόσμος πως ανταποκρίθηκε στη δουλειά σας;

    Α.Α.: Έχουμε εισπράξει καλά σχόλια από όσους άκουσαν το δίσκο αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.


    Πως βλέπετε ή πως θα θέλατε να δείτε τους καλλιτεχνικούς εαυτούς σας μετά από κάποια χρόνια;

    Α.Α.: Εγώ θα ήθελα να συνεχίσω να έχω έμπνευση και να γράφω τραγούδια που να τα θεωρώ ωραία. 

    Ξ.Ρ.: Με ωραία τραγούδια που θα έχουν μείνει στο χρόνο.

    Το cd με τίτλο «Απόσχιση» κυκλοφορεί από την εταιρία Re-Define Productions και είναι διαθέσιμο στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, Αθήνα), στο Music corner (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα), καθώς και ψηφιακά σε: iTunes, amazon, emusic και google play. 

    Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε στο email: redefineproductionsofficial@gmail.com

    Η επίσημη ιστοσελίδα της“Απόσχισης” όπου εκεί μπορείτε να ακούσετε δείγματα και να βρείτε πληροφορίες για το cd, στίχους, μουσικά βίντεο, συντελεστές κ.α.:http://xeniarodo.wix.com/aposxisi

    Οι ιστοσελίδες των καλλιτεχνών στο διαδίκτυο:

    https://www.facebook.com/apostolisxenia

    http://xeniarodo.wix.com/apostolisxenia





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε