ελληνική μουσική
    888 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Το σκληρό καλοκαίρι των Bananarama

    Ραγισμένες καρδιές στη σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού..

    Το σκληρό καλοκαίρι των Bananarama

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 05 Ιούν 2015

    Το «Cruel Summer» κυκλοφόρησε το 1983 και περιλαμβάνεται στο δίσκο των Bananarama «Bananarama». Δημιουργοί του τραγουδιού αναφέρονται οι Bananarama (δηλαδή η Sara Dallin, η Siobhan Fahey και η Keren Woodward) και οι Steve Jolley και Tony Swain.  

    Σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, το καλοκαίρι βρίσκει την τραγουδίστρια μόνη σε μία ζεστή πόλη, καθώς το αγόρι της έχει φύγει. Γι’ αυτήν είναι ένα σκληρό καλοκαίρι.

    Από το «Surfin’ U.S.A.» των Beach Boys μέχρι το «In The Summertime» των Mungo Jerry, ορισμένα τραγούδια λειτουργούν καλύτερα το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο του 2009, η Sara Dallin είπε σε μία συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian:
    - Τα καλύτερα καλοκαιρινά τραγούδια θυμίζουν τα νιάτα σου: τι έκανες στις διακοπές σου, πως αισθάνθηκες όταν φίλησες για πρώτη φορά ένα αγόρι ή όταν έφυγες μακριά χωρίς τους γονείς σου. Για μένα η επιτυχία μας, το «Cruel Summer» έπαιξε με τη σκοτεινότερη πλευρά. Αναφέρεται στην αφόρητη ζέστη και τη δυστυχία τού να θες να είσαι με κάποιον όπως προστάζει το καλοκαίρι. Όλοι περάσαμε απ’ αυτό.

    Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1983 και την παραγωγή ανέλαβαν οι Steve Jolley και Tony Swain, οι οποίοι είχαν γράψει επίσης το «Shy Boy» και έκαναν την παραγωγή στο «Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye», που ήταν οι προηγούμενες επιτυχίες από τον πρώτο δίσκο των Bananarama «Deep Sea Skiving». Οι ίδιοι έγραψαν μεταξύ άλλων το «Just An Illusion» και το «Body Talk» των Imagination, καθώς και το «Love Resurrection» της Alison Moyet, ενώ έκαναν και την παραγωγή στο «True» των Spandau Ballet (αργότερα ο Tony Swain έγινε σύμβουλος της Universal Records ενώ ο Steve Jolley φυλακίστηκε το 2001 καταδικασμένος για σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου αγοριού και το 2003 συνελήφθη και πάλι για τον ίδιο λόγο). 

    Τον Ιούνιο του 1983 γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το μουσικό βίντεο του «Cruel Summer», το οποίο αποτίνει φόρο τιμής στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Ντιουκς» (The Dukes Of Hazzard). Το βίντεο δείχνει τις Bananarama να εργάζονται σ’ ένα βενζινάδικο και να τραγουδούν στο δρόμο φορώντας τις φόρμες και τις μπότες τους. Αργότερα δύο αστυνομικοί, που θυμίζουν τον Boss Hogg και τον βοηθό ενός από τη σειρά «Ντιουκς», τις κυνηγούν κι αυτές διαφεύγουν μ’ ένα φορτηγό. Στη συνέχεια τα κορίτσια τρώνε μπανάνες και πετάνε τις φλούδες στους αστυνομικούς που τις ακολουθούν μ’ ένα περιπολικό. Τελικά, οι Bananarama καταλήγουν να κάνουν πάρτι σε μία ταράτσα ενός κτιρίου με όλους όσοι εμφανίστηκαν στο βίντεο.

    Παραδόξως, η Sara Dallin είπε κάποτε σε μία συνέντευξη ότι δεν της αρέσουν οι μπανάνες, γεγονός το οποίο πιθανόν να εξηγεί γιατί στο βίντεο υπάρχει μόνο μία σκηνή όπου φαίνεται να παίρνει ένα κομμάτι από το φρούτο.  
    «Το βίντεο ήταν απλά μία δικαιολογία για να πάμε στη θρυλική πόλη της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά» είπε σε μία συνέντευξή της η Siobhan Fahey, η οποία θυμάται το γύρισμα ως μία δύσκολη εμπειρία: «Ήταν Αύγουστος κι έκανε πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Η έδρα μας ήταν μία ταβέρνα κάτω από τη γέφυρα του Brooklyn, η οποία είχε μία τουαλέτα για γυναίκες με ένα σπασμένο καθρέφτη όπου έπρεπε να κάνουμε το μακιγιάζ μας».

    Μετά από μία κουραστική ημέρα, το συγκρότημα επέστρεψε στην ταβέρνα για το μεσημεριανό του γεύμα. Εκεί γνωρίστηκαν με μερικούς από τους τοπικούς λιμενεργάτες, στους οποίους οι κοπέλες έλεγαν πόσο κουρασμένες ένιωθαν. Τότε οι λιμενεργάτες έδωσαν στις κοπέλες λίγη από την κοκαΐνη που είχαν μαζί τους. «Αυτό ήταν το μεσημεριανό μας», είπε η Fahey, η οποία ποτέ δεν είχε δοκιμάσει ναρκωτικά στο παρελθόν. «Αν παρακολουθήσετε το βίντεο, φαινόμαστε πραγματικά κουρασμένες και άθλιες στις σκηνές που γυρίστηκαν πριν το μεσημεριανό γεύμα, ενώ όλα τα πλάνα μετά το γεύμα έχουν υπερβολική ευφορία και έξαψη».

    Το σκληρό καλοκαίρι των Bananarama

    Στις 27 Ιουνίου του 1983, το «Cruel Summer» κυκλοφόρησε σε single με ένα σαρκαστικό εξώφυλλο του Pete Barrett, το οποίο περιλαμβάνει κι ένα φορτηγό που παραπέμπει στο video clip. Το single περιείχε την εκτέλεση του δίσκου (Album version, διάρκειας 3:35) καθώς και την εκδοχή Summer Dub (3:32), ενώ το maxi single περιείχε μία εκτεταμένη εκδοχή (Extended version, 4:55) και την Summer Dub εκτέλεση (5:15).

    Το τραγούδι έφτασε στο Νο 8 της Μεγάλης Βρετανίας. Εντούτοις η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη ένα χρόνο αργότερα, όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «The Karate Kid» (1984). Τότε το τραγούδι κυκλοφόρησε και στις Η.Π.Α. ενώ έγινε και παγκόσμια επιτυχία. Το συγκρότημα δεν έδωσε την άδεια να συμπεριληφθεί το τραγούδι στο soundtrack της ταινίας, ωστόσο το single του «Cruel Summer» έφτασε στο Νο 9 των αμερικάνικων charts ενώ κατά πάσα πιθανότητα βοήθησε και στις πωλήσεις του δίσκου «Bananarama», που έφτασε στο Νο 30 των Η.Π.Α. Επίσης έφτασε στο Νο 3 της Νότιας Αφρικής, Νο 5 στη Γαλλία, Νο 7 στην Ιρλανδία, Νο 24 στη Γερμανία, Νο 32 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 33 στον Καναδά, Νο 40 στο Βέλγιο και Νο 48 στην Ολλανδία.

    Sara Dallin: Το «Cruel Summer» ήταν τεράστια επιτυχία στις Η.Π.Α. Πάντα θα θυμάμαι, όταν γίναμε για πρώτη φορά διάσημες, που βγήκαμε έξω από το ξενοδοχείο μας στο Los Angeles και είδαμε τον Mike Tyson. Μόλις μας είδε, ξεκίνησε να τραγουδάει ξαφνικά το «Cruel Summer»! Ήταν απίστευτο. Τα καλοκαιρινά τραγούδια το κάνουν αυτό στους ανθρώπους.

    Αυτή η επιτυχία βοήθησε τις Bananarama να τραβήξουν την προσοχή του αμερικανικού κοινού, χτίζοντας το έδαφος για το «Venus», που ανέβηκε στην κορυφή των charts το 1986, και για το «I Heard A Rumour» που έφτασε στο Νο 4 των Η.Π.Α. το 1987.

    Το 1989 οι Bananarama κυκλοφόρησαν μία νέα εκτέλεση του «Cruel Summer», με τίτλο «Cruel Summer ‘89», σε ρυθμό hip hop/new jack Swing και με την προσθήκη του νέου τους μέλους, Jacquie O’ Sullivan. Η εκτέλεση αυτή, της οποίας το remix έκαναν οι Karl Atkins και Pete Trotman, έφτασε στο Νο 19 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 22 της Ελβετίας. Δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα δίσκο των Bananarama μέχρι το 2005, οπότε και μπήκε στο άλμπουμ «Really Saying Something: The PLatinum Collection». Επίσης κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές: Swing Beat Version, Swing Beat Dub και Swing Beat Dub Instrumental.

    Το μουσικό βίντεο της εκτέλεσης του 1989 είναι ένα μοντάζ αποσπασμάτων από video clips τραγουδιών που ηχογράφησαν οι Bananarama την περίοδο 1986-1988 με τους παραγωγούς Stock, Aitken και Waterman. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το video clip απουσιάζουν αποσπάσματα από το αυθεντικό βίντεο του 1983 ενώ, αντιθέτως, περιλαμβάνονται πλάνα από τα μουσικά βίντεο των τραγουδιών: «Venus», «More Than Physical», «I Heard A Rumour», «Love In The First Degree», «I Can’t Help It», «I Want You Back» «Love, Truth and Honesty» και «Nathan Jones». Η επιλογή του μοντάζ παλαιότερων λήψεων έγινε επειδή, όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι, το συγκρότημα ήταν στη μέση μίας παγκόσμιας περιοδείας και δεν ήταν σε θέση να γυρίσει ένα κανονικό βίντεο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Fahey εμφανίζεται μόνο σε δύο λήψεις από το «Venus», ντυμένη με δερμάτινη κόκκινη στολή διαβόλου αλλά και ως γαλλική τάρτα.

    Το Μάρτιο του 2001 οι Bananarama κυκλοφόρησαν άλλη μία εκτέλεση του τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Exotica». Η εκτέλεση αυτή, η οποία περιέχει επιπλέον στίχους και χαρακτηρίζεται από την Latin ενορχήστρωση, δεν κυκλοφόρησε σε single.
    Τον Οκτώβριο του 2006 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «The Twelve Inches Of Bananarama», όπου περιλαμβάνεται ένα remix του «Cruel Summer» (The Digital Mix).

    Το Σεπτέμβριο του 2009 οι Bananarama κυκλοφόρησαν άλλη μία εκτέλεση του τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνεται στο single «Love Comes».

    Άλλες εκτελέσεις:

    • Ace Of Base (Ιούλιος 1998, στο άλμπουμ «Flowers». Το ίδιο άλμπουμ κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία με τίτλο «Cruel Summer». Οι Ace Of Base ηχογράφησαν το τραγούδι κατόπιν αιτήματος της βρετανικής δισκογραφικής εταιρίας London Records, που είχε κυκλοφορήσει και την αυθεντική εκτέλεση. Την παραγωγή ανέλαβε ο Δανός παραγωγός Mich Hedin Hansen μαζί με τον Joe Belmaati. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε σε single, το οποίο έφτασε στο Νο 8 της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή στο ίδιο νούμερο που έφτασε και η πρώτη εκτέλεση των Bananarama, και στο Νο 10 των Η.Π.Α. Επίσης έγινε Νο 3 στο Βέλγιο και τη Νότια Αφρική, Νο 5 στον Καναδά, τη Χιλή και τη Δανία, Νο 21 στην Ελβετία, Νο 24 στη Γαλλία, Νο 28 στη Γερμανία και την Αυστρία, Νο 33 στη Σουηδία, Νο 40 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 55 στην Ολλανδία και Νο 59 στην Αυστραλία. Η εκτέλεση των Ace Of Base κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές: Acappella, Cutfather & Joe Mix, Big Bonus Mix, Blazin’ Rhythm Remix, Hani Dub, Hani Num Club Mix, Hani Radio Mix, Hartmann and Langhoff Short Mix, Hartmann and Langhoff Club Mix, Instrumental, KLM Beats, KLM Club Mix, KLM Dub 1, KLM Radio Mix, KLM Short Dub, Radio Mix – Mix Out Ending, Radio Mix – Cold Ending. Για τις ανάγκες προώθησης της εκτέλεσης αυτής, γυρίστηκε και μουσικό βίντεο σε σκηνοθεσία του Nigel Dick. Υπάρχουν δύο εκδοχές του μουσικού βίντεο: η κανονική, όπου ακούγεται η εκτέλεση του άλμπουμ, και η Big Bonus Mix, όπου ακούγεται η αντίστοιχη εκδοχή. Και τα δύο βίντεο περιέχουν ίδιες και παρόμοιες λήψεις).

    • Alliage & Ace Of Base (1998, σε single και σε τρεις εκδοχές: Garage Mix Extended, Dub και Garage Mix Vocal Up, ειδικά για τη γαλλόφωνη αγορά. Η εκτέλεση αυτή είναι δίγλωσση, με γαλλικούς και αγγλικούς στίχους, αλλά και με επιπρόσθετους στίχους σε σχέση με την πρώτη εκτέλεση. Τα δύο συγκροτήματα έπαιξαν ζωντανά την εκτέλεσή τους στη γαλλική τηλεόραση. Το τραγούδι έφτασε στο Νο 24 της Γαλλίας).
    • Blestenation (2002, Rap εκτέλεση, η οποία ακούστηκε στην ταινία «Η Μαγεία Του Surfing» και συμπεριλήφθηκε στο αντίστοιχο soundtrack).
    • Woodie (2002, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Norte Sidin’», όπου περιλαμβάνεται sample από το «Cruel Summer»).
    • Sophie Rimheden (2003, κυκλοφόρησε το τραγούδι «In Your Mind», όπου χρησιμοποιήθηκε η μπασογραμμή του «Cruel Summer»).
    • Girl Talk (2006, κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Pure Magic», όπου περιλαμβάνεται sample από το «Cruel Summer». Το 2010 οι Girl Talk ξαναχρησιμοποίησαν sample από το «Cruel Summer», αυτή τη φορά για το τραγούδι «This Is The Remix»).

    • Rico Bernasconi (2009, remix EP με 8 εκδοχές της εκτέλεσης των Ace Of Base: Screen Mix, Tom Pulse Sunshine Radio Mix, Original Club Mix, Tom Pulse Sunshine Club Mix, Max Farenthide Remix, DJ Tom Cut Remix, DJ Tomekk vs. Anady Club Remix και Chris Galmon vs. Christopher GrEy Club Mix. Το remix του Rico Bernasconi έφτασε στο Νο 69 της Γερμανίας).
    • Downplay (2011, στο άλμπουμ «Beyond The Machine»).
    • Superchunk (2012, στο single «This Summer»).
    • Lucas & The Married Men (2012, ερμήνευσαν το τραγούδι προσθέτοντας μία μεταλλική χροιά στο μελαγχολικό Pop κομμάτι των Bananarama).
    • Atnarko & Three Piece Suit (2012).
    • John Voorhees.


    Το τραγούδι ακούγεται στις ταινίες «Romy and Michele's High School Reunion» (1997) και «Η Μαγεία Του Surfing» (Blue Crush, 2002, στην εκτέλεση των Blestenation) και χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες τηλεοπτικές διαφημίσεις. Επίσης, ήταν το μουσικό θέμα του ομώνυμου reality show του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Trouble ενώ συμπεριλήφθηκε και στο karaoke «Lips: I Love The 80’s» (2010).

    Τον Αύγουστο του 2012, οι Bananarama το τραγούδησαν ως μέρος ενός medley στον τελικό του beach volley ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Την ίδια χρονιά, το αμερικανικό μουσικό περιοδικό Billboard κατέταξε το «Cruel Summer» στο Νο 27 των 30 καλύτερων καλοκαιρινών τραγουδιών όλων των εποχών.

    CRUEL SUMMER – Bananarama

    Hot summer streets and the pavements are burning I sit around
    Trying to smile but the air is so heavy and dry
    Strange voices are saying (What did they say) things I can't understand
    It's too close for comfort, this heat has got right out of hand

    It's a cruel (cruel), cruel summer
    Leaving me here on my own
    It's a cruel (it's a cruel), cruel summer
    Now you're gone

    The city is crowded, my friends are away and I'm on my own
    It's too hot to handle so I got to get up and go

    (Chorus)

    Gonna feel only it was

    (Chorus)


    Tags
    Μουσικά Είδη:DubLatinPopRapSwingΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:BillboardKiss



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29214   /   05.06.2015, 09:58   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό άρθρο
    CHE
    #29216   /   07.06.2015, 09:27
    Ευχαριστώ πολύ!

    #29215   /   07.06.2015, 08:40   /   Αναφορά
    Bananarama!!!!
    Πόσα χρόνια πίσω μας πήγες!
    Έκανες πολύ όμορφη παρουσίαση!
    CHE
    #29217   /   07.06.2015, 09:28
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!