ελληνική μουσική
279 online   ·  204.231 μέλη


αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Η χρήση των μετατροπιών στα τραγούδια, Μέρος Β

Εκτός από την V βαθμίδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την VII για μετατροπίες.

Η χρήση των μετατροπιών στα τραγούδια, Μέρος Β

Γράφει η Χρύσα Οικονομάκη (XrysaOikonomaki)56 άρθρα στο MusicHeaven
Σπούδασα κλασσική μουσική και πήρα 4 πτυχία και ένα δίπλωμα: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Πιάνου και το Δίπλωμα Σύνθεσης. Το 1991 παράλληλα με την κλασσική το γύρισα στη ροκ μουσική. Για 4 χρόνια έπαιζα πλήκτρα και τραγουδούσα σε ροκ...
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Η VII βαθμίδα είναι μια ελαττωμένη συγχορδία και έχει 2 κοινούς φθόγγους με την V.

Το άκουσμά της είναι διάφωνο και δημιουργεί μια αίσθηση πως κάτι συμβαίνει (αίσθηση μυστηρίου, ταραχής, μια κατάσταση που πρόκειται να αλλάξει σύντομα)

Η χρήση των μετατροπιών στα τραγούδια, Μέρος Β

Αν στη συγχορδία της VII προσθέσουμε μια μικρή έβδομη, τότε έχουμε μια τετράφωνη ελαττωμένη συγχορδία. Στην κλασική μουσική την ονομάζουμε Ντιμινουίτα.

Στη σύγχρονη μουσική υπάρχει ειδική σημειολογία, άλλη για την τρίφωνη ελαττωμένη συγχορδία και άλλη για την Ντιμινουίτα.

Η χρήση των μετατροπιών στα τραγούδια, Μέρος Β

     B half diminished                   B diminished

  ( Σι ημι-ελαττωμένη)                (Σι ελαττωμένη)


Παράδειγμα χρήσης της VII για μετατροπία.

Η χρήση των μετατροπιών στα τραγούδια, Μέρος Β

Εάν παίζουμε στο πιάνο ή στη κιθάρα αγαπημένα μας τραγούδια, η «ποιότητα» της κάθε συγχορδίας που πλαισιώνει την μελωδική γραμμή μας δίνει πληροφορίες για το νόημα της μελωδίας.

Καθώς οι μείζονες συγχορδίες έχουν χαρούμενο άκουσμα, δεν θα τις χρησιμοποιήσει κάποιος για να εξιστορήσει μελωδικά μια μελαγχολική ιστορία. Αντίστοιχα, μια ελάσσονα συγχορδία δεν θα χρησιμοποιηθεί για να εξιστορήσει μια χαρούμενη μελωδία.

Εάν φιλοδοξούμε να γράψουμε δικά μας τραγούδια, το «συναισθηματικό αποτέλεσμα» που μας μεταφέρουν οι συγχορδίες είναι πολύ σημαντικό να το μελετήσουμε.

Είναι πιο εύκολο όταν έχουμε στίχο, καθώς ακολουθώντας το νόημα του στίχου, μπορούμε να επιλέξουμε τόσο την μελωδική γραμμή μας, όσο και τις συγχορδίες που θα εναρμονίσουν τη μελωδία αυτή.

Τραγούδια που μπορείτε να μελετήσετε με πλούσιες διαδοχές συγχορδιών και ντιμινουίτες,  για πιάνο, φωνή και κιθάρα:

Αισθήματα (Μιχάλης Χατζηγιάννης)

Amore Mio (Ηρώ)

Η μπαλάντα των αστεριών

Στο επόμενο μάθημα θα ασχοληθούμε με τις πτώσεις και τη σημασία τους σε ότι αφορά τη σύνθεση ενός τραγουδιού, όπως επίσης και «μελωδικά κλειδιά» που έχουν ως αποτέλεσμα ένα επιτυχημένο ρεφραίν.


Tags
Μουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίες


Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!