ελληνική μουσική
    636 online   ·  210.832 μέλη

    Το τραγούδι που έκανε μόδα το... body piercing!

    Η ιστορία του Cryin

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 02 Φεβ 2016

    Το «Cryin’» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Aerosmith «Get A Grip», που κυκλοφόρησε το 1993.
    Πρόκειται για μία Blues/hard Rock μπαλάντα που μιλάει για τα ανεβοκατεβάσματα μίας σχέσης, η οποία στην αρχή φαινόταν ότι ήταν πολύ καλή αλλά στη συνέχεια τα πράγματα εξελίχθηκαν προς το χειρότερο. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί και ως μία μεταφορά ως προς τη χρήση ναρκωτικών που έκανε ο Steven Tyler.
    Δημιουργοί του τραγουδιού αναφέρονται οι Steven Tyler, Joe Perry και Taylor Rhodes. Παραγωγός ήταν ο Καναδός μουσικός Bruce Fairbairn, γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Blue Oyster Cult, Bon Jovi, AC/DC, Poison, Scorpions, Van Halen, Chicago, Cranberries, INXS, Kiss, Yes κ.α.
    Το τραγούδι ξεκινάει με μία προσανατολισμένη προς το Blues εισαγωγή στην κιθάρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κουπλέ απογυμνώνεται, για να συνεχίσει σε μία βαρύτερη ενορχήστρωση οδεύοντας προς το ρεφρέν (το οποίο επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τραγουδιού). Στο δεύτερο κουπλέ το τραγούδι παίρνει ακόμα περισσότερη ενέργεια ενώ γλυκαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου κουπλέ. Το τραγούδι χαρακτηρίζεται από τα καθαρά κιθαριστικά μέρη του Brad Whitford και του Joe Perry, αφού ο καθένας παίζει το δικό του σόλο στην κιθάρα. Υπάρχει επίσης ένα αξιοσημείωτο σόλο του Steven Tyler στη φυσαρμόνικα, προς το τέλος του τραγουδιού και πριν το τελευταίο ρεφρέν. Το δυνατό ρυθμικό τμήμα του τραγουδιού το παρέχουν ο μπασίστας Tom Hamilton και ο drummer Joey Kramer καθώς και τα synthesizers. Το τραγούδι χρησιμοποιεί επίσης τις διάσημες συγχορδίες από τον Κανόνα του Johann Pachelbel. Τη μίξη του ήχου την έκανε ο –αργότερα βραβευμένος με Grammy- Αμερικανός παραγωγός και μουσικός Brendan O’ Brien. 


    Το «Cryin’» κυκλοφόρησε σε single στις 20 Ιουνίου του 1993 και έφτασε στο Νο 12 των Η.Π.Α. και στο Νο 17 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης έγινε Νο 1 στην Πολωνία και τη Νορβηγία, Νο 3 στη Σουηδία, Νο 4 στην Ελβετία, Νο 5 στην Αυστρία και την Ολλανδία, Νο 6 στη Γαλλία, Νο 7 στη Γερμανία και Νο 8 στον Καναδά και το Βέλγιο.
    Ήταν το πιο επιτυχημένο single από το άλμπουμ «Get A Grip» και παίζεται σταθερά από τους ροκ ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και με σημαντική συχνότητα από τους σταθμούς που παίζουν Pop μουσική.

    Για την προώθηση του «Cryin’» γυρίστηκε μουσικό βίντεο, το οποίο σκηνοθέτησε ο Marty Callner. Ο Callner έχει σκηνοθετήσει και άλλα τραγούδια των Aerosmith («Crazy», «Love In An Elevator» κ.α.) καθώς και άλλων καλλιτεχνών, όπως των Bon Jovi («Always»), Chaka Khan, Cher («If I Could Turn Back Time», «The Shoop Shoop Song»), Heart («Alone»), Kiss, Lita Ford («Kiss Me Deadly»), Pat Benatar («We Belong»), Poison («Every Rose Has Its Thorn»), Scorpions («Big City Nights»), Stevie Nicks («I Can’t Wait»), Twisted Sister («I Wanna Rock»), Whitesnake («Fool For Your Loving», «Here I Go Again», «Is This Love», «Still Of The Night»), ZZ Top κ.α.
    Το «Cryin’» ήταν το πρώτο βίντεο στο οποίο συμμετείχε η ηθοποιός Alicia Silverstone, εκτοξεύοντας έτσι την καριέρα της (αν και στην πραγματικότητα στο βίντεο αυτό η Silverstone συνάντησε μόνο μία φορά το συγκρότημα καθώς οι σκηνές γυρίστηκαν χωριστά). Η Silverstone πρωταγωνίστησε και στα επόμενα δύο μουσικά βίντεο των Aerosmith, το «Amazing» και το «Crazy», ενώ από τότε έχει παίξει και σε πολλές ταινίες, όπως «Crush» (1993), «Το Κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς» (Clueless, 1995), «Ερωτική Χημεία» (Blast From The Past, 1999) κ.α.
    Το βίντεο του «Cryin’» κάνει κάποια μπρος-πίσω στο χρόνο αρχίζοντας με μία προαναγγελία της αυτοκτονίας της Alicia Silverstone που πηδάει από μία γέφυρα. Η Silverstone, λοιπόν, υποδύεται μία έφηβη που έρχεται σε ρήξη με το αγόρι της όταν τον πιάνει να την απατά. Εκείνη προσποιείται πως πάει να τον φιλήσει και στη συνέχεια τον γρονθοκοπεί και τον σπρώχνει έξω από το αυτοκίνητο, αφήνοντάς τον στη σκόνη.
    Κατόπιν περνάει μία φάση επαναστατικότητας και κρίσης ταυτότητας και πηγαίνει να της περάσουν σκουλαρίκι στον αφαλό, γεγονός που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ως την εισαγωγή αυτής της μόδας στην κυρίαρχη τάση. Στη συνέχεια, κάποιος νεαρός τής κλέβει το πορτοφόλι, εκείνη τον κυνηγά και τον χτυπά στο έδαφος. Τον πορτοφολά υποδύεται ο τότε άγνωστος Josh Holloway, που αργότερα υποδύθηκε το ρόλο του Sawyer στην τηλεοπτική σειρά «Οι Αγνοούμενοι» (Lost).
    Το βίντεο επιστρέφει στη σκηνή με την Alicia Silverstone να στέκεται στην άκρη μίας ανισόπεδης γέφυρας, έτοιμη να πηδήξει. Ο πρώην φίλος της φτάνει στη σκηνή μαζί με πολυάριθμους αστυνομικούς, παρακαλώντας την να κατέβει από τη γέφυρα, αλλά δεν μπορούν να τη σταματήσουν. Αυτή χαμογελάει και πηδάει και αρχίζει τη μεγάλη βουτιά προς το θάνατό της. Όμως αποκαλύπτεται ότι την κρατάει ένα σχοινί που σταματάει την πτώση της και την αφήνει να αιωρείται πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, ενώ εκείνη γελάει κοροϊδεύοντας τον φίλο της (τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Stephen Dorff). Το βίντεο τελειώνει με την αιωρούμενη Silverstone να κοιτάει ψηλά προς τον Dorff και να του δείχνει το μεσαίο δάχτυλο.   

    Η εκτέλεση που ακούγεται στο βίντεο περιλαμβάνει ένα επιπλέον ρεφρέν, προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερες σκηνές στο clip. Οι σκηνές του συγκροτήματος γυρίστηκαν σε μία εκκλησία (Central Congregational Church) στο Fall River της Μασαχουσέτης. Είναι η ίδια εκκλησία όπου πήγαινε η Lizzie Borden, η οποία είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του πατέρα της και της μητριάς της το 1892.
    Το βίντεο του τραγουδιού έτυχε τεράστιας προβολής από το MTV, όντας ένα από τα πιο περιζήτητα βίντεο του 1993, κερδίζοντας την επόμενη χρονιά τρία βραβεία στα MTV Video Music Awards στις κατηγορίες Video Of The Year, Viewer’s Choice και Best Group Video.
    Η κυκλοφορία του βίντεο –καθώς και η νίκη του στα MTV Video Music Awards- θεωρείται ευρέως ως τη στιγμή που το τρύπημα του σώματος (body piercing) έγινε κυρίαρχη τάση. Ήταν η πρώτη φορά που το τρύπημα του σώματος παρουσιάστηκε σ’ ένα δημοφιλές μέσο μέσα σ’ ένα σχετικά θετικό πλαίσιο και ήταν κι η πρώτη φορά που πολλοί άνθρωποι είδαν πραγματικά από κοντά αυτή την πρακτική. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν έξω και βάλανε σκουλαρίκια στο σώμα τους αφού είχαν δει το βίντεο. Στο βίντεο, αυτός που βάζει το σκουλαρίκι στον αφαλό της Alicia Silverstone είναι ο νεαρός τότε Paul King, συνιδιοκτήτης επιχειρήσεων τατουάζ στο San Francisco. Το τρύπημα, όμως, δεν έγινε πραγματικά στην ηθοποιό καθώς εκείνη το θεωρούσε τότε «αηδιαστικό».  

    Το «Cryin’» είναι ένα από τα σταθερά τραγούδια των συναυλιών των Aerosmith και ακούγεται σχεδόν σε κάθε περιοδεία που κάνουν από την εποχή του Get A Grip Tour του 1993. Ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Aerosmith «A Little South Of Sanity», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1998.

    Άλλες εκτελέσεις

    • Constantine Maroulis (2004, στις ακροάσεις του American Idol και στη συνέχεια σε ζωντανές του εμφανίσεις).
    • Adam Lambert (2009, στο American Idol season 8 ως διαγωνιζόμενος).

    Το «Cryin’» ακούγεται στην ταινία «Be Cool» (2005), όπου το ερμηνεύει ο Steven Tyler μαζί με την Christina Milian. Επίσης, περιλαμβάνεται στο videogame Guitar Hero: Warriors Of Rock.
    Επιπλέον, είναι ένα από τα 24 τραγούδια για τα οποία έγινε για πρώτη φορά μήνυση από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μέσω file-sharing. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα Jammie Thomas, μητέρα τεσσάρων παιδιών, οδηγήθηκε σε δίκη επειδή κατέβασε από το Kazaa 24 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το «Cryin’». Η Thomas καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 222.000 δολαρίων (9.250 δολάρια ανά τραγούδι)!

    CRYIN’ – Aerosmith

    There was a time
    When I was so broken hearted
    Love wasn't much of a friend of mine
    The tables have turned, yeah
    'Cause me and them ways have parted
    That kind of love was the killin' kind
    Now listen
    All I want is someone I can't resist
    I know all I need to know by the way that I got Kissed

    I was cryin' when I met you
    Now I'm tryin' to forget you
    Your love is sweet misery
    I was cryin' just to get you
    Now I'm dyin' cause I let you
    Do what you do - down on me

    Now there's not even breathin' room
    Between pleasure and pain
    Yeah you cry when we're makin' love
    Must be one and the same

    It's down on me
    Yeah I got to tell you one thing
    It's been on my mind
    Girl I gotta say
    We're partners in crime
    You got that certain something
    What you give to me
    Takes my breath away
    Now the word out on the street
    Is the devil's in your Kiss
    If our love goes up in flames
    It's a fire I can't resist

    (Chorus)

    'Cause what you got inside
    Ain't where your love should stay
    Yeah, our love, sweet love, ain't love
    If you give your heart away

    (Chorus)
    baby, baby, baby

    (Chorus)

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:AmericanBluesPopRockΜουσικά Όργανα:φυσαρμόνικακιθάραΚαλλιτέχνες:Johann PachelbelAerosmithBon JoviCherChicagoINXSKissPoisonScorpionsStevie NicksVan HalenZZ TopΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίες



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε