ελληνική μουσική
    491 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Η ιστορία ενός ραδιοφωνιόφιλου ή αλλιώς Radio-addicted

    Όσοι ισχυρίζονται ότι οι νέες υπηρεσίες αντικαθιστούν το ραδιόφωνο, το αγαπητό αυτό μέσο δεν χάνει εύκολα την αίγλη του.

    Η ιστορία ενός ραδιοφωνιόφιλου ή αλλιώς Radio-addicted

    Γράφει ο Argiris F (Arebe)
    13 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 17 Απρ 2016

    Είναι γεγονός ότι πλέον ζούμε σε μία ψηφιακή εποχή. Τα πάντα αντικαταστάθηκαν από οθόνες αφής και τα smartphones και tablets έγιναν προέκταση του χεριού μας. Όπου και αν κοιτάξεις, θα δεις ανθρώπους προσηλωμένους στα κινητά τους. Όλοι τους κοιτούν μανιωδώς τα e-mail τους, τα νέα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ουσιαστικά κρέμονται από τα "χείλη" του refresh button.

    Σ' αυτή τη γενικότερη τάση αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να γίνουν ψηφιακά και να επαναπροσδιορίσουν τον πυρήνα τους. Έτσι, ο τύπος μετασχηματίστηκε σε blogs και ενημερωτικές σελίδες, η τηλεόραση σε κανάλια στο διαδίκτυο και το ραδιόφωνο σε internet radios. 

    Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι νέες streaming υπηρεσίες (spotify, apple music,ecc.) αντικατέστησαν ή πρόκειται στο άμεσο μέλλον να αντικαταστήσουν το ραδιόφωνο. Προσωπικά βλέπω αυτό το γεγονός σαν μια τεράστια κόκκινη ουλή στο σώμα κάθε ραδιοφωνιόφιλου. Κατατάσσω τον εαυτό μου σ' αυτούς. Και φυσικά δεν εννοώ την ψηφιακή πρόσβαση των ραδιοφωνικών σταθμών (δεν σας κρύβω πως και εγώ ακούω ένα σταθμό της Αθήνας μέσω διαδικτύου, γιατί δεν είναι εφικτό να εκπέμπει μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης). Ίσα ίσα που αυτή η δυνατότητα προσφέρεται για να εκλάβει κάποιος ένα καλό ραδιοφωνικό σταθμό ανεξαρτήτως γεωγραφικού περιορισμού. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αντικατάσταση των προσωπικών επιλογών του ραδιοφωνικού παραγωγού από τους αλγόριθμους μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, δεν έχει την ίδια ακριβώς δύναμη στον ακροατή. Οκ, θα ακούς μόνο αυτά που σου αρέσουν και δεν θα μπλέκεις με άλλα τραγούδια. Αλλά εκεί πιστεύω ότι έγκειται η αξία του ραδιοφώνου. Να περιμένεις με αγωνία να τελειώσει ένα τραγούδι που δεν το πολύ πας και να ελπίζεις ότι το επόμενο θα είναι αυτό που θες. Και συχνά έτσι γίνεται, γιατί αν θες κάτι πολύ,... το γνωστό που λένε όλοι.

    Και κλείνοντας, θα αναφερθώ στη φωνή του παραγωγού που σε συντροφεύει σε όλο το ταξίδι σου και είναι εκεί να σε καθοδηγήσει να πάρεις το σωστό δρόμο. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα ψηφιακό αλγόριθμο.

    Θα είναι εκεί, να σου μιλάει, να σου απευθύνει το λόγο και εσύ να προσπαθείς να σκιαγραφήσεις την εικόνα του, με μοναδικό όπλο την χροιά της φωνής του.

    Όπως θα έχετε καταλάβει, αγαπώ το ραδιόφωνο και τη μουσική, μα πάνω από όλα τους παραγωγούς. Άλλωστε με έχουν συντροφεύσει άπειρες φορές...

     


    Tags
    Μουσική Γενικά:ραδιόφωνο



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29448   /   17.04.2016, 10:11   /   Αναφορά
    Καλημέρα! Όμορφο άρθρο από ένα φανατικό ακροατή. Κατά τη γνώμη μου, το ραδιόφωνο, είτε αναλογικό είτε ψηφιακό είτε διαδικτυακό, πάντα θα είναι η καλύτερη συντροφιά για όλους. Ε.Σ.
    #29455   /   19.05.2016, 05:22   /   Αναφορά
    Το ραδιοφωνάκι μου το αγόρασα από ένα κατάστημα γερμανικής καταγωγής, ευκαιρία, πριν πολλά πολλά χρόνια.
    Μονοφωνικό.
    Γι αυτό το λάτρεψα. Για τον παλιό του ήχο, και για τα νεωτερικά του χαρακτηριστικά. Κυρίως για τη ρυθμιζόμενη λειτουργία
    παύσης. Πέφτω στο κρεβάτι κι εκείνο παίζει μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Ξέρει πότε να σταματήσει.
    Αν με δει να διαβάζω κάνα βιβλίο,
    συνεχίζει, το άτιμο, ζηλεύει, προσπαθεί να με παρασύρει.
    Δεν τα χαλάσαμε ποτέ για τέτοιους ασήμαντους λόγους.
    Αγαπιόμαστε αληθινά.
    Με περιμένει κάθε βράδυ να του δώσω φωνή.
    Τα πρωινά ακούγεται σαν απ' το μπαλκόνι της γειτόνισσας που απλώνει τα ρούχα. Τα μεσημέρια απολαμβάνει τα γεμιστά
    και διαλέγει τις καλύτερες ειδήσεις. Δεν με πρόδωσε
    και δεν το πρόδωσα ποτέ. Μαζί θα γεράσουμε με τις ατέλειές μας,
    με την λαμπρή μονοφωνία της σχέσης μας.