0
ελληνική μουσική
online 224·178.119 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Yellow Magic Orchestra

Yellow Magic Orchestra: Ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής !!!





Yellow Magic Orchestra

προφίλΓράφει ο Δημήτρης Ζωγράφος (Jimmyfunkybass)1 άρθρα στο MusicHeaven
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Οι Yellow Magic Orchestra (γνωστοί και ως YMO) ιδρύθηκαν στο Τόκυο της Ιαπωνίας το 1978 από τον Ryuichi Sakamoto. Η βασική σύνθεση τους αποτελούνταν από τους Haruomi Hosono (bass guitar, synthesizer, vοcals), Yukihiro Takahashi (drums, synthesizer, lead vocals), Ryuichi Sakamoto (keyboard, synthesizer, piano, drum machine) συν το ανεπίσημο "τέταρτο μέλος" Hideki Matsutake (sound programming).


Το συγκρότημα αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη μια από τις μεγαλύτερες επιρροές στο χώρο της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής - η επιδραστικότητα του συγκρίνεται μόνο με αυτή των Kraftwerk - χάρις στην πρωτοποριακή χρήση του sampling, των synthesizers, των sequencers, των drum machines, των υπολογιστών και των ψηφιακών τεχνολογιών ηχογράφησης . Η δε δημοφιλία τους υπήρξε μεγάλη τόσο εντός τόσο και εκτός της χώρας τους.


Εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία (όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου) οι μουσικοί προσπαθούσαν να μιμηθούν την Δυτική και Αμερικανική μουσική της εποχής, βλέποντας αυτή την ολοένα αυξανόμενη τάση να κατακλύζει κυριολεκτικά και τη μουσική της χώρας τους οι YMO αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι πολύ αυθεντικό από την Ιαπωνία. Καθώς άλλοι σύγχρονοι τους από το Ντίσελντορφ και αργότερα από το Ντιτρόιτ χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία των synthesizer για να δημιουργήσουν ζοφερά δυστοπικά ηχοτοπία, η ηλεκτρονική μουσική των YMO είχε χαρούμενα και απελευθερωτικά στοιχεία. Αν και εντυπωσιασμένοι από την δουλειά που έκαναν οι Kraftwerk χαρακτηρίζοντας την ως "θεωρητική, πολύ εστιασμένη, απλή, μινιμαλιστική και ισχυρή", ωστόσο ήθελαν να αποφύγουν την "πολύ Γερμανική" προσέγγιση τους. Έτσι η δική τους εκδοχή περιείχε ποπ ηλεκτρονική μουσική που ήταν λιγότερο μινιμαλιστική, έκανε πιο ποικίλες χρήσεις των synthesizer γραμμών, ενσωματώνοντας ήχους που χαρακτηρίζονται ως "fun-loving breezy", δίνοντας παράλληλα έμφαση στην μελωδία σε αντίθεση με την "ρομποτική ποπ" των Kraftwerk.


Οι επιρροές της μπάντας περιλαμβάνουν: Ιαπωνέζικη ηλεκτρονική μουσική (όπως του Isao Tomita), παραδοσιακή Ιαπωνική μουσική, πειραματική Κινεζική μουσική (της εποχής της Πολιτιστικής Επανάστασης), Ινδική μουσική (όπως του Ravi Shankar και μουσική του Bollywood, samples ηλεκτρονικών παιχνιδιών, Αμερικανικό ραπ, εξωτική μουσική, σκα της Καραϊβικής, τις ντίσκο δουλειές του παραγωγού Giorgio Moroder, τους Beatles, τους Beach Boys και τον ιθύνων νου τους Brian Wilson, τον Van Dyke Parks, την κλασική μουσική, τους ήχους των ζώων και την μουσική Noise.


Χαρακτηρίστικαν ως "οι αυθεντικοί κυβερνοπάνκς", η πρώιμη δουλειά τους θεωρήθηκε ως "πρώιμη Techno" μουσική επηρεάζοντας (μαζί με τους Kraftwerk) - μεταξύ άλλων - τους Juan Atkins, Kevin Saunderson, και Derrick May στη δημιουργία της Techno μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 80'. Υπήρξαν επίσης πρωτοπόροι της μουσικής synth-Pop, της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής (EDM), ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90' αποτέλεσαν επιρροή στο έργο καλλιτεχνών, όπως των Orb, των 808 State και των Ultramarine, για τη δημιουργία της Ambient house.


Οι YMO συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και επιρροή για πάρα πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: ο πειραματικός Ιάπωνας καλλιτέχνης Yamantaka Eye, ηλεκτρονικά γκρουπ όπως οι LFO, οι 4hero, οι Orbital και οι Human League, μετέπειτα καλλιτέχνες της Techno μουσικής όπως ο Surgeon, ο μ-Ziq και ο Cosmic Baby, ο επονομαζόμενος "πατέρας" της electrolatino μουσικής Senor Coconut, ο πρωτεργάτης του hip hop Afrika Bambaataa, Pop μουσικοί όπως ο Michael Jackson, η Mariah Carey και η Jennifer Lopez, ο παραγωγός Quincy Jones, ο session μουσικός Greg Phillinganes, ο κιθαρίστας Eric Clapton. Η επιτυχημένη δουλειά τους πάνω στη μουσική τεχνολογία οδήγησε στις αρχές των 80's πολλές μπάντες της Βρετανικης ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής όπως τους Ultravox (John Foxx), τον Gary Numan, τους Duran Duran, τους Depeche Mode, τους Camouflage, τους OMD, τους Visage, τους Art of Noise και πολλούς άλλους. Τέλος, η χρήση οριεντάλ μουσικών κλιμάκων ακόμα και οι ήχοι από βιντεοπαιχνίδια που εισήγαναν στη μουσική τους συνεχίζουν να αποτελούν επιρροή και για καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής του 21ου αιώνα όπως: του Dizzee Rascal, του Kieran Hebden και της Ikonika.

Δισκογραφία:

Studio

1978 Yellow Magic Orchestra
1979 Solid State Survivor
1980 Public Pressure
1980 Xoo Multiplies
1981 BGM
1981 Technodelic
1983 Naughty Boys
1983 Service
1984 After Service
1993 Technodon

Live:

1980 Public Pressure – Japan No. 1
1984 After Service – Japan No. 2
1991 Faker Holic (Transatlantic Tour 1979) – Japan No. 50
1992 Complete Service (mixed by Brian Eno) – Japan No. 37
1993 Technodon Live – Japan No. 12
1993 Live At The Budokan 1980 – Japan No. 87
1993 Live At Kinokuniya Hall 1978 – Japan No. 55
1995 Winter Live 1981
1996 World Tour 1980 – Japan No. 59
1997 Live At The Greek Theatre 1979
2008 Euymo – Yellow Magic Orchestra Live in London + Gijon 2008
2008 LONDONYMO - Yellow Magic Orchestra Live in London 15/6 08
2008 Gijonymo – Yellow Magic Orchestra Live in Gijon 19/6 08

Compilation:

1985 Sealed Alfa
1990 12" Remixes
1990 Best Selection
1991 Faker Holic
1992 Kyoretsu Na Rhythm
1992 4 CD Box Set
1993 Hi-Tech/No Crime: Yellow Magic Orchestra Reconstructed
1998 Xoo Multiplies Return
2000 Go Home! The Complete Best of the Yellow Magic Orchestra
2000 Personal Works: Super Best of YMO
2001 YMO Remixes: Technopolis 2000-00
2003 UC YMO: Ultimate Collection of Yellow Magic Orchestra
2005 YMO Remixes 99-00: The Best
2011 YMO

Διαδικτυακές πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Magic_Orchestra

http://www.allmusic.com/artist/yellow-magic-orchestra-mn0000683750/biography

http://www.allmusic.com/artist/yellow-magic-orchestra-mn0000683750/discography


Σχετικά άρθρα
Tags




Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (0)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε



Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις