ελληνική μουσική
    725 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Dance To The Music'' των Sly & the Family Stone

    Αυτό είναι το τραγούδι που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της Funk!

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 10 Απρ 2017

    Το «Dance To The Music» κυκλοφόρησε το 1968 και περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο των Sly & The Family Stone.Πρόκειται για ένα ξεσηκωτικό Funk/Soul τραγούδι, το οποίο έγραψε ο Sylvester Stewart (περισσότερο γνωστός ως Sly Stone). Στο βιβλίο «For The Record: Sly & the Family Stone: An Oral History» (1998), ο μουσικοκριτικός Joel Selvin γράφει ότι υπάρχουν δύο είδη μαύρης μουσικής: η μαύρη μουσική πριν τον Sly Stone και η μαύρη μουσική μετά τον Sly Stone. Αρχικά, ο Sly Stone ήθελε να οδηγήσει το συγκρότημα σε μία κατεύθυνση ψυχεδελικού ροκ. Ωστόσο η δισκογραφική εταιρία τον προέτρεψε να κάνει το δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος περισσότερο φιλικό στην Pop ώστε να είναι εμπορικά πιο βιώσιμος από τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, «A Whole New Thing», που είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 1967. Όμως ο Stone ήταν απρόθυμος να υιοθετήσει έναν καθαρό Pop ήχο και στη συνέχεια αμφιταλαντεύτηκε για πολλούς δίσκους μεταξύ των δύο απόψεων, δημιουργώντας μία φόρμουλα που συνδύαζε τις ψυχεδελικές ροκ τάσεις του συγκροτήματος με τον Pop ήχο και εμφανίζοντας τις δεξιότητές του σε διάφορα στυλ και είδη, ενώ παράλληλα παρέμεινε πιστός στο μήνυμά του για ειρήνη, αδελφική αγάπη και φυλετική αρμονία.

    Ως απάντηση στην προτροπή της δισκογραφικής εταιρίας, ο Sly Stone έγραψε το «Dance To The Music». Η ηχογράφηση έγινε το 1967 με παραγωγό τον ίδιο. Στο τραγούδι υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα καινοτομικά στοιχεία, καθώς συμμετέχουν μαύροι και λευκοί μουσικοί στην ίδια μπάντα, με γυναικεία συμμετοχή στα όργανα, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τραγουδιστές οι οποίοι εναλλάσσονται, και ένα ξεχωριστό μείγμα ήχων: Rock riffs στην κιθάρα από τον αδελφό του Sly, Freddie Stone, Funk μπασογραμμή από τον Larry Graham, συγκομμένα τύμπανα από τον Greg Errico, αρμόνιο παιγμένο σε ύφος Gospel από τον Sly, και οι Jerry Martini και Cynthia Robinson στα πνευστά.
    Αναλυτικά στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι εξής: Sly Stone (φωνητικά, αρμόνιο), Freddie Stone (φωνητικά, κιθάρα), Larry Graham (φωνητικά, μπάσο), Cynthia Robinson (φωνητικά, τρομπέτα), Greg Errico (drums) και Jerry Martini (σαξόφωνο και κλαρινέτο).
    Με μία εμφανή διάθεση πάρτι, το «Dance To The Music» ανοίγει με την Robinson να ουρλιάζει στο κοινό, ζητώντας του να σηκωθεί και να χορέψει στη μουσική («Get up and Dance to the music!»). Στη συνέχεια οι αδελφοί Stone και ο Graham κάνουν μία a cappella μίμηση οργάνων με τη φωνή τους, πριν μπει το κουπλέ του τραγουδιού.

    Οι στίχοι του «Dance To The Music» είναι διάσπαρτοι και αυτοαναφορικοί καθώς λειτουργεί σαν ένα είδος θεματικού τραγουδιού που παρουσιάζει τα μέλη των Family Stone συστήνοντας ονομαστικά τους Greg (Errico), Cynthia (Robinson) και Jerry (Martini), ο καθένας εκ των οποίων κάνει και το δικό του σόλο ή riff. Μετά το σόλο της Cynthia και του Jerry, ο Sly λέει στο ακροατήριο «Cynthia and Jerry got a message they're sayin'» με τη Cynthia να ολοκληρώνει με τη φράση «All the squares, go home!». Στην αργκό, με τη λέξη «square» εννοείται ο τύπος που είναι «στον κόσμο του», που δεν είναι στην ώρα του (εξ ου και το ρητό «be there or be square») ή που είναι ανενημέρωτος.

    Το «Dance To The Music» κυκλοφόρησε σε single τον Ιανουάριο του 1968. Παρά την υπερβολική απλότητά του, το τραγούδι ήταν τόσο ελκυστικό ώστε έγινε το πρώτο single του συγκροτήματος που μπήκε στο αμερικάνικο, αλλά και στο βρετανικό, Top 10. Συγκεκριμένα, έφτασε στο Νο 7 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 8 των Η.Π.Α.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ηχογραφήθηκε το τραγούδι, δεν άρεσε ιδιαίτερα σε κανένα από τα μέλη του συγκροτήματος. Ο σαξοφωνίστας Jerry Martini ισχυρίστηκε ότι ο Stone έκανε αυτό το τραγούδι μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την επιθυμία των στελεχών της δισκογραφικής που ήθελαν μία επιτυχία. «Το μισούσε» είπε χαρακτηριστικά ο Martini. Εντούτοις, το τραγούδι αυτό, ταίριαξε στο όραμα του Stone για το συγκρότημα και κάθε μέλος πήρε την ευκαιρία του και ίδρωσε. Το τραγούδι, όπως και ο ομώνυμος δίσκος, πέτυχε στο σκοπό του, που δεν ήταν άλλος από το να εκτοξεύσει τους Sly & The Family Stone στη συνείδηση της Pop. Ο ριζοσπαστικός ήχος του συγκροτήματος, έστω και αν έγινε πιο ήπιος για το κοινό της Pop, έπιασε απροετοίμαστους πολλούς φίλους της μουσικής και συνάδελφους καλλιτέχνες.   

    Το «Dance To The Music» ήταν ένα από τα πιο επιδραστικά τραγούδια που κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Υπήρξε καθοριστικό στη διαμόρφωση της ψυχεδελικής Soul των αρχών της δεκαετίας του 1970 και βοήθησε στο να διαδοθεί ο ήχος του συγκροτήματος και να γίνει ο κυρίαρχος ήχος της αφρο-αμερικανικής Pop μουσικής για τα επόμενα χρόνια, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της μουσικής Funk. Συγκροτήματα όπως οι Temptations και ο παραγωγός τους Norman Whitfield, οι Impressions, οι Four Tops, οι Jackson 5, οι 5thDimension, οι War, η Diana Ross με τις Supremes και οι Undisputed Truth κυκλοφόρησαν αργότερα υλικό σημαντικά επηρεασμένο από τους Sly & the Family Stone. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 1968 οι Temptations κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Cloud Nine», το οποίο είναι εμφανώς εμπνευσμένο από το «Dance To The Music», που τους χάρισε και το βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Rhythm & Blues Group Performance (το πρώτο βραβείο Grammy της Motown). Στις 16 Αυγούστου του 1969, οι Sly & the Family Stone έπαιξαν με εκπληκτική ενέργεια το «Dance To The Music» στην ιστορική συναυλία που δόθηκε στο Woodstock, με τον Sly να ουρλιάζει «Σηκωθείτε, χορέψτε!».

    Άλλες εκτελέσεις

    • Sly & the Family Stone (1968, εναλλακτική εκδοχή στη γαλλική γλώσσα, με τίτλο «Danse à la Musique». Τα φωνητικά του συγκροτήματος είναι επιταχυμένα κατά τρόπο που να θυμίζουν κινούμενα σχέδια του τύπου «Ο Άλβιν Και Η Παρέα Του»).
    • Brown Sugar και Clydie King (1973, σε single και στο δίσκο «Brown Sugar featuring Clydie King»).
    • Telex (1980, στο δίσκο «Neurovision»).
    • Pumpkin and The Profile All-Stars feat. T. J. Swan (1984, ως sample στο τραγούδι «Here Comes That Beat!»).
    • Double Dee & Steinski (1985, ως sample στο τραγούδι «Lesson 2»).
    • World Class Wreckin’ Cru (1986, ως sample στο τραγούδι «Mission Possible»).  
    • Simple Minds (Μάιος 1987, ζωντανή ηχογράφηση ως μέρος του medley «Love Song – Sun City – Dance To The Music» στο δίσκο «Live In The City Of Light», από συναυλία που έδωσαν τον Αύγουστο του 1986 στο Le Zenith στο Παρίσι).
    • The KLF (Φεβρουάριος 1988, ως sample στο τραγούδι «Burn the Bastards» όπου οι KLF τραγουδάνε το στίχο «Jams have a party» στο ρυθμό του «Dance to the music»).
    • N.W.A (1988, ως sample στο τραγούδι «Something 2 Dance 2»).
    • Beastie Boys (1989, ως sample στο τραγούδι «Egg Man»).
    • Queen Latifah (1989, ως sample στο τραγούδι «Dance for Me»).
    • DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince (1989, ως sample στο τραγούδι «The Reverend»).
    • Afro-Rican (1989, ως sample στο τραγούδι «Let It Go»).
    • Dan the Automator (1989, ως sample στο τραγούδι «Music to Be Murdered By»).
    • Benny B feat. DJ Daddy K (1990, ως sample στο τραγούδι «Qu'Est Ce Qu'On Fait Maintenant?»).
    • M.C. Ric (1990, ως sample στο τραγούδι «Dance to the Bass»).
    • Flipper’s Guitar (1991, ως sample στο τραγούδι «Winnie-The-Pooh Mugcup Collection»).
    • 95 South (1993, ως sample στο τραγούδι «Hump Wit’ It»).
    • Pizzicato Five (1993, ως sample στο τραγούδι «Sweet Soul Revue»).
    • Meat Beat Manifesto (1993, ως sample στο τραγούδι «Fire Number 9»).
    • Primal Scream (1994, ως sample στο τραγούδι «Rocks»).
    • Madonna (1994, ως sample στο τραγούδι «Everybody 1994»).
    • Thunder (1998, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «Live», από συναυλία που δόθηκε το Νοέμβριο του 1997).
    • Billy Joel (2000, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «2000 Years: The Millennium Concert», από συναυλία που έδωσε στις 31 Δεκεμβρίου 1999 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης).
    • 2 Many DJ’s (2002, ως sample στο τραγούδι «I Wanna Be Your Dog»).
    • Atmosphere (2003, ως sample στο τραγούδι «Los Angeles»).
    • The Clinton Administration (2004, στο άλμπουμ «Take You Higher»).

    Το «Dance To The Music» ακούγεται στις ταινίες «Ένας Ιππότης Μαύρα Χάλια» (Black Knight, 2001, από τον Martin Lawrence), «Αόρατη Απειλή» (Stealth, 2005, όπου οι Sly & the Family Stone ξανανιώνουν με ένα Hip-Hop remix του τραγουδιού), «Dance To The Music» (2008) και «Ο Άσχετ-Ball» (Semi-Pro, 2008). Επίσης, ακούστηκε στη σειρά «Smash» (2012) και στις τηλεοπτικές εκπομπές «Music Scene» (1969) και «The Pee-Wee Herman Show» (1981). Το τραγούδι προστέθηκε επιπλέον στο DVD της ταινίας «Shrek» (2001), στην επιλογή «Shrek In The Swamp Karaoke Dance Party», μαζί με άλλα κλασικά τραγούδια όπως το «YMCA», το «Like A Virgin» και το «Baby Got Back».
    Το 1998, το «Dance To The Music» εντάχθηκε στο Grammy Hall Of Fame. Επίσης επιλέχθηκε από το Rock And Roll Hall Of Fame ως ένα από τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock.
    Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Dance To The Music» στο Νο 225 των 500 σημαντικότερων τραγουδιών όλων των εποχών.
    Μετά απ’ όλα αυτά, η μουσική των Sly & the Family Stone φαίνεται πως είναι πιο ζωντανή και λαμπερή από ποτέ και αξίζει όλα τα εύσημα που παίρνει...

    Dance TO THE MUSIC – Sly & the Family Stone

    Cynthia: Get up and Dance to the music! 
    Get on up and Dance to the fonky music! 
    All: Dance to the Music, Dance to the Music 
    Freddie: Hey Greg! 
    Greg: What?

    Freddie: All we need is a drummer, 
    for people who only need a beat 
    I'm gonna add a little guitar 
    and make it easy to move your feet

    Larry: I'm gonna add some bottom, 
    so that the Dancers just won't hide 
    Sly: You might like to hear my organ 
    playing "Ride Sally Ride"

    You might like to hear the horns blowin', 
    Cynthia on the throne, yeah! 
    Cynthia and Jerry got a message they're sayin': 
    Cynthia: All the squares, go home!

    All: Dance to the Music, Dance to the Music


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesDanceFunkGospelHip-HopPopRockRock and RollSoulΜουσικά Όργανα:κιθάραΚαλλιτέχνες:Diana RossPrinceGrammyΕταιρίες:Martin



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε