ελληνική μουσική
    515 online   ·  210.821 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Cat People (Putting Out Fire)'' του David Bowie

    Γοτθικό, αποπνικτικό υποβλητικό και σέξι, το τραγούδι ξεσπά σε μία ανατριχιαστική έκρηξη πείνας και επιθυμίας.

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 18 Ιαν 2019

    Το «Cat People (Putting Out Fire)» περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας «Cat People», που κυκλοφόρησε το 1982.

    Πρόκειται για ένα post-punk/hard art Rock τραγούδι, γνωστό και ως «Gasoline», το οποίο ηχογραφήθηκε ως το θέμα της ταινίας του σκηνοθέτη Paul Shrader «Η Αγριόγατα» (Cat People, 1982). Η ταινία αυτή αποτελεί remake της κλασικής ομώνυμης ταινίας τρόμου του 1942, με θέμα μία όμορφη γυναίκα που κατάγεται από μια γενιά ανθρώπων που μεταμορφώνονται σε αιμοδιψή αιλουροειδή όταν ερεθιστούν σεξουαλικά (στην ταινία του 1982 την υποδύεται η Nastassja Kinski).

    Τη μουσική την έγραψε ο Ιταλός παραγωγός Giorgio Moroder, γνωστός από τη μουσική της ταινίας «Το Εξπρές Του Μεσονυχτίου» (Midnight Express) και από τις Disco συνεργασίες του με τη Donna Summer. Όταν ο Moroder έγραψε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής, ο Paul Shrader ζήτησε από τον David Bowie να γράψει τους στίχους και να ηχογραφήσει το κύριο θέμα.

    Ο πρώτος στίχος του τραγουδιού λέει «See these eyes so green». Δεδομένου ότι το κοινό τείνει να συσχετίζει το πράσινο χρώμα με την ανανέωση, ο αφηγητής διαβεβαιώνει ότι μπορεί να είναι μια νέα αρχή για το πρόσωπο με το οποίο μιλάει. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως απεικόνιση δίνοντας μία υπνωτική εικόνα πράσινων και αδυσώπητων ματιών.

    Στο στίχο «and Ive been putting out fire with gasoline», ο αφηγητής προσπαθώντας να επιλύσει ένα πρόβλημα τα κάνει χειρότερα καθώς είναι προφανές ότι η βενζίνη θα επιδεινώσει την καταστρεπτική φύση της φωτιάς.
         
    Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε τον Ιούλιο του 1981 στα Mountain Studios στο Μοντρέ της Ελβετίας, με παραγωγό τον Giorgio Moroder, ο οποίος έπαιξε και synthesizer. Συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί: Michael Landau και Tim May (κιθάρες), Leland Sklar (μπάσο) και Keith Forsey (drums).

    Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του Ούγγρου συνθέτη Sylvester Levay στην ενορχήστρωση. Το τραγούδι προσπαθώντας να ταιριάξει στο σκοτεινό χαρακτήρα της ταινίας, έχει κάποιες επιρροές από το γοτθικό ροκ, με τον David Bowie να τραγουδάει σε χαμηλό τόνο τα αποπνικτικά, υποβλητικά και σέξι φωνητικά του πριν ξεσπάσει σε μία ανατριχιαστική έκρηξη πείνας και επιθυμίας υποστηριζόμενη από μία γυναικεία χορωδία, ένας αξιοσημείωτος συνδυασμός που αργότερα θα υιοθετηθεί από το αγγλικό συγκρότημα Sisters Of Mercy.

    Το «Cat People (Putting Out Fire)» κυκλοφόρησε από τη MCA Records σε single το Μάρτιο του 1982 έχοντας στη β’ πλευρά το ορχηστρικό κομμάτι του Giorgio Moroder «Paul’s Theme (Jogging Chase)». Η εκτέλεση του single έχει διάρκεια 4:08 σε αντίθεση με την εκτέλεση του άλμπουμ και του maxi single όπου το τραγούδι έχει διάρκεια 6:41.

    Δύο μήνες μετά, η MCA ξανακυκλοφόρησε το single έχοντας στην α’ πλευρά το «Paul’s Theme» και στη β’ πλευρά το «Cat People». Το Νοέμβριο του 1982 το ξανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά (!) έχοντας και πάλι το «Cat People» στην α’ πλευρά.

    Το single έφτασε στο Νο 26 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 67 των Η.Π.Α., όπου το «Cat People» έγινε η μεγαλύτερη σόλο επιτυχία του David Bowie μετά το «Golden Years», που το 1976 έφτασε στο Νο 10 των αμερικάνικων charts. Επιπλέον, το τραγούδι έγινε Νο 1 στη Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, Νο 8 στην Ελβετία, Νο 13 στον Καναδά, Νο 15 στην Αυστραλία και Νο 17 στην Ιρλανδία. Στην Ελλάδα το «Cat People» γνώρισε τεράστια επιτυχία και συνεχίζει να παίζεται ανελλιπώς από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Αργότερα, ο David Bowie ηχογράφησε και πάλι το τραγούδι, συμπεριλαμβάνοντας τη νέα εκτέλεση (διάρκειας 5:09) στη β’ πλευρά του single «Let’s Dance», που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1983, καθώς και στο άλμπουμ «Let’s Dance» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Στην ηχογράφηση αυτή παραλείφθηκε από το δεύτερο κουπλέ ο στίχος «Feel my blood enraged» ενώ ηλεκτρική κιθάρα έπαιξε ο Stevie Ray Vaughan. Στην ηχογράφηση αυτή έπαιξαν επίσης οι Carmine Rojas (μπάσο), Omar Hakim και Tony Thompson (drums), Nile Rodgers (κιθάρα), Rob Sabino (πλήκτρα), Sammy Figueroa (κρουστά) και οι Frank Simms, George Simms και David Spinner (φωνητικά).

    Αρχικά ο Bowie ήθελε να χρησιμοποιήσει την αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού αλλά η MCA αρνήθηκε να δώσει την άδεια καθώς ο Moroder είχε συμβόλαιο μ’ αυτήν και δεν ήθελε μία ανταγωνιστική εταιρεία –εν προκειμένω η EMI όπου ανήκε ο Bowie- να χρησιμοποιήσει το τραγούδι της.

    Πάντως, η πλειοψηφία του κοινού προτιμά την πιο δυνατή και ατμοσφαιρική πρώτη εκτέλεση. Αυτή συμπεριλήφθηκε αργότερα στη συλλογή «Bowie: The Singles (1969-1993)», που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην αντίστοιχη βρετανική συλλογή «The Singles Collection». Επίσης, συμπεριλήφθηκε στις συλλογές «Sound + Vision» (2003) και «A New Career In A New Town (1977-1982)» (2017). Η μικρότερη σε διάρκεια επεξεργασμένη εκδοχή της πρώτης εκτέλεσης συμπεριλήφθηκε στις συλλογές «Best Of Bowie» (2002), «The Best Of 1980/1987» (2007) και «Loving The Alien (1983-1988)» (2018, στην ίδια συλλογή περιλαμβάνεται και μία remaster ηχογράφηση διάρκειας 5:09).

    Το 1983 το «Cat People» αποτελούσε μέρος του προγράμματος του David Bowie κατά την περιοδεία Serious Moonlight Tour. Έκτοτε, και μέχρι τον θάνατο του David Bowie, το τραγούδι παραδόξως ήταν αποκλεισμένο από το set list των εμφανίσεών του. Ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού περιλαμβάνεται στο βίντεο και DVD «Serious Moonlight», στο DVD του «Best Of Bowie» και στο «Loving The Alien (1983-1988)».

     

    Άλλες εκτελέσεις

    • Tina Turner (1983, σε συναυλίες)
    • Big Electric Cat (Ιανουάριος 1999, στη συλλογή «Goth Oddity: A Tribute To David Bowie»).
    • Cruciform (Οκτώβριος 2000, στο άλμπουμ «Goth Oddity 2000: A Tribute To David Bowie»).
    • Krust & Leonie Laws (2002, στο soundtrack «Long Time Dead»).
    • Gosling (2006, στο soundtrack «Underground: Evolution»).
    • Danzig (Ιούλιος 2007, στο άλμπουμ «The Lost Tracks Of Danzig»).
    • Nick Douglas (2007, στη συλλογή «Hero – The Main Man Records Tribute To David Bowie»).
    • The Perfect Kiss & Dea Li (Σεπτέμβριος 2008, στη συλλογή «Hollywood, Mon Amour»).
    • Sharleen Spiteri (Μάρτιος 2010, στο άλμπουμ «The Movie Songbook»).
    • Polyamorous Affair (Σεπτέμβριος 2010, στη συλλογή «We Were So Turned On»).
    • Anna Calvi (2014, σε συναυλίες).
    • Baby Snakes (2014, σε single).
    • Electric Six (Μάρτιος 2015, στο άλμπουμ «Mimicry And Memories»).
    • Shooter Jennings & Marilyn Manson (Φεβρουάριος 2016, στο άλμπουμ «Countach»).

     

    Εκτός από την ταινία «Η Αγριόγατα» (Cat People, 1982), το τραγούδι ακούγεται επίσης στις ταινίες «Ρόδα Τσάντα Και Κοπάνα» (1982, σε μία σκηνή όπου ο Ντούζος παίζει μπιλιάρδο και παραπονιέται που τον κυνηγάει μια χοντρή), «Παιχνίδι Θανάτου» (Long Time Dead, 2002, σε εκτέλεση του Krust και με τη συμμετοχή της Leonie Laws των Breakbeat Era στα φωνητικά), «Underground: Η Εξέλιξη» (Underground: Evolution, 2006, στην εκτέλεση των Gosling) και «Άδωξοι Μπάσταρδη» (Inglorious Basterds, 2009).

    Σε μία συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, ο Quentin Tarantino, σκηνοθέτης της ταινίας «Άδωξοι Μπάσταρδη», είπε:
    - Πραγματικά, πάντα μου άρεσε αυτό το τραγούδι. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια του David Bowie στη δεκαετία του 1980, αλλά ποτέ δεν μ’ άρεσε ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία («Η Αγριόγατα») επειδή ο Paul Shrader στην πραγματικότητα δεν το χρησιμοποίησε. Απλά το πέταξε στους τίτλους του τέλους και θυμάμαι ότι εγώ και τ’ άλλα παιδιά που δουλεύαμε στο video club απογοητευτήκαμε πολύ απ’ αυτό. Και είπαμε «φίλε μου, αν εμείς είχαμε ένα τέτοιο τραγούδι γραμμένο για δική μας ταινία, θα χτίζαμε μία 20λεπτη σκηνή πάνω του!». Κι αυτό έκανα!

    Το τραγούδι ακούστηκε και σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «The Office» (2009).
    Το 2011 η τηλεοπτική εκπομπή του Alpha «Chart Show» το κατέταξε στο Νο 29 των πιο επιτυχημένων ροκ τραγουδιών όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το τραγούδι ερμήνευσαν στην εκπομπή οι Brainwash Squad.

    CAT PEOPLE (Putting Out Fire) – David Bowie

    See these eyes so green
    I can stare for a thousand years
    Colder than the moon
    It's been so long

    Feel my blood enraged
    It's just the fear of losing you
    Don't you know my name
    You've been so long

    And I've been putting out fire
    With gasoline

    See these eyes so red
    Red like jungle burning bright
    Those who feel me near
    Pull the blinds and change their mind
    It's been so long

    Still this pulsing night
    A plague I call a heartbeat
    Just be still with me
    You wouldn't believe what I've been through
    You've been so long
    Well it's been so long

    And I've been putting out the fire with gasoline
    Putting out the fire with gasoline

    See these tears so blue
    An ageless heart that can never mend
    These tears can never dry
    A judgement made can never bend

    See these eyes so green
    I can stare for a thousand years
    Just be still with me
    You wouldn't believe what I've been through
    You've been so long
    Well it's been so long

    (Chorus)

    Been so long (been so long)
    Well it's been so long (been so long)
    I've been putting out fire (been so long)
    Well it's been so long (been so long)
    been putting out fire (been so long)
    It's been so long (been so long)
    Putting out fire (been so long)

    Been so long (so long, so long) (x2)
    been putting out fire (been so long, so long, so long)
    been putting out fire (been so long, so long, so long)
    been so long so long

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:DiscoRockΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:David BowieDonna SummerKissMarilyn MansonStevie Ray Vaughan



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε