ελληνική μουσική
338 online   ·  207.316 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

Η ιστορία του ''Blame It On The Boogie'' των Jacksons

Ο πρωτοφανής "Πόλεμος των Boogie": Jackson εναντίον Jackson!

Η ιστορία του

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)198 άρθρα στο MusicHeaven
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας Αθηνών.Συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου «Φλέρυ Νταντωνάκη: Εγώ είμαι ένα σύννεφο» (Εκδόσ...
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Το «Blame It On The Boogie» περιλαμβάνεται στο δίσκο των Jacksons «Destiny», που κυκλοφόρησε το 1978.

Πρόκειται για ένα Disco τραγούδι, το οποίο έγραψαν οι αδελφοί Mick και David Jackson μαζί με τον Elmar Krohn. Οι Mick και David Jackson δεν είχαν καμία απολύτως συγγένεια με τους Jacksons και η συνωνυμία τους ήταν μία διαβολική σύμπτωση. Άλλωστε ο Mick και ο David ήταν Άγγλοι και λευκοί, ενώ οι έτεροι αδελφοί Jacksons ήταν Αμερικανοί και μαύροι. Εντούτοις, είχαν εντυπωσιακά κοινά στοιχεία.

Ο Mick Jackson, κατά κόσμον Michael George Jackson-Clarke, ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας μουσικής οικογένειας όπου όλοι τους τραγουδούσαν και έπαιζαν όργανα. Ακόμα και ο πατέρας Jackson, ο οποίος ήταν πρωταθλητής στο μποξ, έπαιζε πιάνο. Τα τρία από τα τέσσερα αδέρφια, ο Mick, ο Pete και ο Dave, μαζί με τον φίλο τους Elmar Krohn δημιούργησαν το 1968 το συγκρότημα… Jacko. Στο συγκρότημα ο Mick τραγουδούσε, ο Pete έπαιζε μπάσο, ο Dave κιθάρα και ο Elmar έπαιζε drums. Στην αρχή έπαιζαν Soul αλλά αργότερα το γύρισαν στη Disco.

Το 1977 ο Dave και ο Mick Jackson, που είχε ήδη ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του, αποφάσισαν να γράψουν ένα τραγούδι με την ελπίδα να το δώσουν στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη, τον Stevie Wonder. Εκείνη την εποχή όλος ο κόσμος είχε κυριευτεί από τη μανία της Disco κι έτσι τα δύο αδέρφια μαζί με τον Elmar συμφώνησαν να δημιουργήσουν κάτι funky, cool και με σαφή θετική ενέργεια. Αυτό που προέκυψε ήταν ένα από τα καλύτερα Disco τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ: το «Blame It On The Boogie»!
Mick Jackson: Ναι, ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που κι εγώ κι ο αδερφός μου είπαμε «Αυτό είναι!». Ήταν απίστευτα συναρπαστικό!

Το «Blame It On The Boogie» μπορεί να προοριζόταν για τον Stevie Wonder αλλά η δισκογραφική εταιρία του Mick Jackson, Global Records με έδρα στο Μόναχο, του ζήτησε να το ηχογραφήσει ο ίδιος. Όπως κι έγινε.

Ο Mick Jackson ηχογράφησε το τραγούδι με παραγωγό τον Sylvester Levay, ο οποίος το 1975 κατάφερε να ανεβάσει για πρώτη φορά γερμανικό συγκρότημα στο Νο 1 των Η.Π.Α. (ήταν ο συνθέτης του βραβευμένου με Grammy «Fly Robin Fly» των Silver Convention, συγκρότημα που δημιούργησε ο ίδιος ο Levay –το Silver άλλωστε προέρχεται από το μικρό του όνομα).

Η δισκογραφική εταιρία κατάλαβε γρήγορα τη δυναμική του τραγουδιού και για το λόγο αυτό, πριν καν κυκλοφορήσει, το έπαιξε για πρώτη φορά το 1978 στο μουσικό φεστιβάλ Midem στις Κάννες της Γαλλίας. Εκεί βρέθηκε και κάποιος μάνατζερ των γνωστών Jacksons, ο Peter Kerstin, που αναζητούσε καινούργιο υλικό. Όταν ο Kerstin άκουσε το «Blame It On The Boogie» εντυπωσιάστηκε και έμεινε ακόμα περισσότερο κατάπληκτος όταν έμαθε ότι ο τραγουδιστής λεγόταν συμπτωματικά Michael Jackson! Μάλιστα όταν πληροφορήθηκε ότι εξαιτίας ενός προβλήματος στο πιεστήριο το τραγούδι δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα, έκανε κρυφά μία κόπια του τραγουδιού και γύρισε άρον-άρον στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να το δώσει στους Jacksons και να βγει στην κυκλοφορία πριν από την πρώτη εκτέλεση του Mick Jackson.

Σύμφωνα με τον Michael Jackson, αυτός που έφερε το τραγούδι στους αδελφούς Jacksons ήταν ο Bobby Colomby. Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Moonwalk», ο Michael Jackson έγραψε για το τραγούδι:
- Μου άρεσε που μπορούσα να πω το ρεφρέν «Blame it on the boogie» με μία ανάσα, χωρίς ν' ακουμπάνε τα χείλη μου μεταξύ τους.  

Στην ηχογράφηση των Jacksons έπαιξαν οι: Michael Jackson (βασική φωνή), Jackie Jackson (φωνητικά), Marlon Jackson (φωνητικά), Randy Jackson (φωνητικά), Tito Jackson (κιθάρα, φωνητικά), Roland Bautista (κιθάρα), Michael Sembello (κιθάρα), Nathan Watts (μπάσο), Gary King (μπάσο), Greg Phillinganes (πλήκτρα), Rick Marotta (drums, κρουστά), Laudir De Oliveira (κρουστά), Claudio Slon (κρουστά) και Jerry Hey (πνευστά).

Τελικά η εκτέλεση του Mick Jackson κυκλοφόρησε πρώτη, με διαφορά μίας ημέρας από αυτή των Jacksons! Όμως ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που καλλιτέχνες με το ίδιο επώνυμο μπήκαν στους πίνακες επιτυχιών την ίδια εποχή με το ίδιο τραγούδι, γεγονός που αναφέρθηκε ακόμα και στο βιβλίο ρεκόρ Guinness! Αυτό που ακολούθησε είναι ένας ανταγωνισμός των δύο εκτελέσεων που εξελίχθηκε σ’ αυτό που ο Τύπος αποκάλεσε «Ο Πόλεμος των Boogie»! Οι εφημερίδες της εποχής είχαν το τέλειο υλικό για έναν τέτοιο «πόλεμο»: δύο τραγούδια «Blame It On The Boogie» και δύο Michael Jackson!

Ακόμα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μπήκαν στην άτυπη αυτή «μάχη». Υπήρχανε σταθμοί (Radio 1) που έπαιζαν μόνο την εκτέλεση του Mick Jackson και άλλοι (Capitol Radio) που έπαιζαν μόνο την εκτέλεση των Jacksons. Ο μουσικός Τύπος χωρίστηκε στα δύο. Το βρετανικό περιοδικό Melody Maker, στο τεύχος της 16ης Σεπτεμβρίου 1978, δεν μπήκε καν στον κόπο να γράψει κριτική για την πρώτη εκτέλεση του Mick Jackson αλλά, αντιθέτως, εξήρε την εκτέλεση των Jacksons αναφέροντας εσφαλμένα ότι το τραγούδι είναι δικό τους! Από την άλλη πλευρά, το επίσης βρετανικό NME (New Musical Express) χαιρέτησε τον Mick Jackson ως το νικητή της «μάχης» αποκαλώντας την εκτέλεσή του «πολύ ανώτερη» (7 Οκτωβρίου 1978).

Ομοίως μοιράστηκε και το κοινό. Κάποιοι προτίμησαν τη ξεσηκωτική εκτέλεση των Jacksons και κάποιοι άλλοι την πιο εκφραστική Soul εκδοχή του Mick Jackson. Ο ίδιος διηγείται τι σκέφτηκε όταν άκουσε για πρώτη φορά την εκτέλεση των Jacksons:
- Ήμουνα στη Γερμανία όταν το άκουσα στο ραδιόφωνο για πρώτη φορά. Στο σπίτι ήταν ο γιος μου, ο Sam, ο οποίος ήταν ακόμα μωρό, και ο αδερφός μου ο Dave. Το τραγούδι το ακούσαμε από το Radio Luxemburg και ήταν κάτι απίστευτο. Ο Dave μου φώναζε να ανεβάσω την ένταση και τελικά καταφέραμε να ηχογραφήσουμε το μισό τραγούδι σε μία κασέτα. Περάσαμε όλη την υπόλοιπη μέρα μέσα σε υστερία, παίζοντας ξανά και ξανά το κομμάτι τηλεφωνώντας όσους ξέραμε! Ήμουν ενθουσιασμένος επειδή η εκτέλεση των Jacksons ήταν απίστευτη! Στη δική μας εκτέλεση βάλαμε το 100% της καρδιάς μας και της ψυχής μας, αλλά η εκτέλεση των Jacksons είχε κι ένα επιπλέον 2% μαγείας που την έκανε απίστευτη. Έτσι όταν τα ραδιόφωνα έπαιζαν και τις δύο εκτελέσεις χάρηκα γιατί είχα τη διπλή χαρά να ακούω και τις δύο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η κατάσταση ήταν διασκεδαστική και για τις δύο πλευρές, αν και στην πραγματικότητα οι Jacksons ήταν πολύ ζαβολιάρηδες. Έγραψαν στο οπισθόφυλλο ότι ΟΛΑ τα τραγούδια γράφτηκαν από τους Jacksons, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια. Αλλά τους συγχωρώ, αφού είμαι σίγουρος ότι εύχονται να είχαν γράψει αυτοί το «Blame It On The Boogie», χα, χα!

Παρά την τεράστια δημοτικότητα του τραγουδιού, που είχε και τις δύο εκτελέσεις στους πίνακες επιτυχιών την ίδια περίοδο, καμία εκτέλεση δεν κατάφερε να γίνει Νο 1.

Στα charts επικράτησε με μικρή διαφορά η εκτέλεση των Jacksons, η οποία έφτασε στο Νο 8 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 54 των Η.Π.Α.

Η εκτέλεση του Mick Jackson έφτασε στο Νο 15 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 61 των Η.Π.Α.

Οπωσδήποτε τα νούμερα στις Η.Π.Α. ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τους Jacksons για τους οποίους η Epic Records επιθυμούσε ένα εντυπωσιακό comeback καθώς είχαν προηγηθεί 5 παταγώδεις αποτυχίες. Το Νο 54 δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της δισκογραφικής εταιρίες, αν και το τραγούδι κατάφερε τουλάχιστον να φτάσει στο Νο 3 των R&B για τρεις εβδομάδες.

Τελικά το κομμάτι που έμελλε να επαναφέρει τους Jacksons στο Top 10 των Η.Π.Α. ήταν το επόμενο single, το «Shake Your Body (Down To The Ground)», που έφτασε στο Νο 7.

Το 1979 κυκλοφόρησε στα clubs ένα ειδικό single που περιελάμβανε το «Blame It On The Boogie» και το «Shake Your Body (Down To The Ground)», το οποίο έφτασε στο Νο 20 των Dance charts.

Την ίδια χρονιά, ο Mick Jackson συμπεριέλαβε το «Blame It On The Boogie» στον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Mick Jackson».

Για τις ανάγκες προώθησης του τραγουδιού, οι Jacksons γύρισαν ένα μουσικό βίντεο. Η Lisa Campbell στο βιβλίο «Michael Jackson: The King Of Pop» (1993) γράφει ότι αυτό ήταν το πρώτο βίντεο στο οποίο συμμετείχε ο Michael Jackson, αλλά αυτό είναι αναληθές καθώς η πρώτη εμφάνιση του Michael Jackson σε μουσικό βίντεο ήταν στο τραγούδι «Enjoy Yourself» (1976).

Το βίντεο του «Blame It On The Boogie», το οποίο δείχνει τους Jacksons να χορεύουν σε μαύρο φόντο, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα ηλεκτρονικά εφέ εκείνης της εποχής, που δημιούργησε η Image West Ltd χρησιμοποιώντας ως εξοπλισμό ένα αναλογικό σύστημα υπολογιστών Scanimate και ένα ψηφιακό framestore Quantel DFS 3000. Το βίντεο περιλαμβάνεται στο DVD box set «Michael Jackson's Vision» (2010). 

Άλλες εκτελέσεις

 • Tina Charles (δήλωσε ότι κι εκείνη είχε ηχογραφήσει το τραγούδι και μάλιστα πριν από τους Jacksons αλλά η δική της εκτέλεση δεν κυκλοφόρησε ποτέ διότι η SONY ένιωσε ότι το τραγούδι δεν ήταν αρκετά δυνατό).
 • Brotherhood Of Man (Νοέμβριος 1981, στο δίσκο «20 Disco Greats»).

 • Big Fun (1989, σε single παραγωγής των Stock, Aitken, Waterman. Η εκτέλεση αυτή έφτασε στο Νο 4 της Μεγάλης Βρετανίας, τη ψηλότερη θέση που πήρε ποτέ το τραγούδι, ξεπερνώντας ακόμα και τις εκτελέσεις του Mick Jackson και των Jacksons. Αργότερα η εκτέλεση αυτή, καθώς κι εκείνη που κυκλοφόρησε στην έκδοση των 12’’, συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «A Pocketful Of Dreams»).
 • Norman Cook feat. MC Wildski (1989, ως sample στο τραγούδι «Blame It On The Bassline»).
 • Luis Miguel (1990, στα ισπανικά με τίτλο «Sera Que No Me Amas», σε single και στο άλμπουμ «20 Anos». Η ίδια εκτέλεση κυκλοφόρησε το 2009 σε remix και περιλαμβάνεται στο δίσκο του Luis Miguel «No Culpes A La Noche – The Club Remixes»).
 • Clock (1998, στο άλμπουμ «Boogie Sound» και σε single. Έφτασε στο No 16 της Μεγάλης Βρετανίας).
 • Discomen (1998, σε single).
 • Kris MacKeznie (1998, σε single με τρεις διαφορετικές εκδοχές: Radio Edit, 12” Extended Mix και Poco Loco Mix).
 • Captain Jack (2003, στο άλμπουμ «Café Cubar»).

 • Jay Kid (2003, στο άλμπουμ-φόρο τιμής στον Michael Jackson «Bringing You The Magic»). Ο Jay-Kid έδωσε μία μοντέρνα πινελιά στο κλασικό αυτό τραγούδι διατηρώντας αναλλοίωτη τη μαγεία του κομματιού. Ο Mick Jackson σχολιάζοντας τη νέα αυτή εκτέλεση του «Blame It On The Boogie» είπε: «Παραδόξως ποτέ δεν έχω βαρεθεί ν’ ακούω το τραγούδι. Είναι πια ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και πραγματικά το αγαπώ ακόμα, γι’ αυτό και μ’ αρέσει να ακούω και άλλες ερμηνείες του τραγουδιού. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ένας τόσο απίστευτα ταλαντούχος νέος, ο Jay-Kid, έχει βγάλει μία νέα funky εκτέλεση του «Blame It On The Boogie». Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη εκτέλεση που έχω ακούσει από την εποχή των Jacksons το 1978. Είναι καταπληκτικά ρυθμικό, ξεσηκωτικό και funky. Απλά το λατρεύω!». Το single στην εκτέλεση του Jay-Kid ανέβηκε στο Νο 1 της Νοτίου Αφρικής και έγινε χρυσό στη Δανία. Τον Σεπτέμβριο του 2003, μετά από πρόσκληση του Michael Jackson, ο Jay Kid έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που τραγούδησε στη Neverland.
 • Marcia Hines (2006, στο άλμπουμ «Discotheque»).
 • Studio 99 (2006, στο άλμπουμ «And The Beat Goes On»).
 • Westlife (2008, κατά τη διάρκεια της περιοδείας Back Home Tour).
 • Hit Crew (2009, σε single).
 • Jive Bunny And The Mastermixers (2009, στο άλμπουμ «Summer Holiday»).
 • Saturdays (2009, σε μία από τις συναυλίες της περιοδείας The Work Tour).
 • Susan Wong (2009, στο άλμπουμ «511»).
 • Jermaine Jackson (2011, σε single).
 • Duuzu (2018, ως sample στο τραγούδι «500»).

Το 2005, οι 10 φιναλίστ της γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής Nouvelle Star ηχογράφησαν το «Blame It On The Boogie» και το single του τραγουδιού έφτασε στο Νο 15 της Γαλλίας.

Το «Blame It On The Boogie» ηχογραφήθηκε επίσης από τον Γερμανό τραγουδιστή Chris Watrin, ενώ οι D.J.s και παραγωγοί Loo & Placido έκαναν μία ανάμιξη της εκτέλεσης των Jacksons και του «Should I Stay Or Should I Go» των Clash, την οποία ονόμασαν «Should I Stay Or Should I Boogie?».
Μετά το θάνατο του Michael Jackson στις 25 Ιουνίου 2009, και το γενικότερο ενδιαφέρον που υπήρξε για τις ηχογραφήσεις του, το «Blame It On The Boogie» ξαναμπήκε στους πίνακες επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Το 2010 ο σκηνοθέτης Patrick Nation γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Mick Jackson και την ιστορία του τραγουδιού, με τίτλο «The Other Michael Jackson: Battle Of The Boogie». Το ντοκιμαντέρ συνυπέγραψε και παρουσίασε ο Sam Peter Jackson, γιος του Mick Jackson, και προβλήθηκε από το Channel 4, γεγονός που οδήγησε στη μετά από 30 χρόνια επανακυκλοφορία του δίσκου του Mick Jackson «Weekend», όπου περιλαμβάνεται η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού. Μάλιστα για την προώθηση του ντοκιμαντέρ, ο Mick Jackson και ο γιος του έδωσαν μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC Breakfast.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται επίσης στο soundtrack της ταινίας «Disco» (2005) ενώ συμπεριλήφθηκε και στο show «Thriller-Live».

Σήμερα το «Blame It On The Boogie» θεωρείται το τρίτο σε πωλήσεις Disco τραγούδι όλων των εποχών και λέγεται ότι υπάρχει πάντα μία εκτέλεση του τραγουδιού που βρίσκεται στον πίνακα επιτυχιών σε κάποια χώρα του πλανήτη! Οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που κυκλοφορούν μέχρι και μπλουζάκια με τον τίτλο του τραγουδιού…

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


Tags
Μουσικά Είδη:DanceDiscoSoulΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοσυνέντευξηΕταιρίες:SONYRolandΚαλλιτέχνες:GrammyMichael JacksonStevie WonderLuis MiguelΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (2)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

freddieKrueger Chat
Βετεράνος
#29964   /   10.12.2020, 12:54   /   Αναφορά
Για άλλη μια φορά μαγεμένος από τα υπέροχα άρθρα σου αγαπητέ CHE!

Σε ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι στο παρελθόν

Άκουσα τις δύο εκδοχές του B.O.T.B των δύο Jakson

Κι έχω να πω πως η εκδοχή του Μικ αν και ποιοτική εκτέλεση γεμάτη συναίσθημα,που αφήνει έντονα τη σφραγίδα της εποχής των late 70s στον ακροατή,η απίστευτα ευέλικτη και χαρακτηριστική φωνή του Βασιλιά της Ποπ και η πολύ πιο δυναμική και πικάντικη ενορχήστρωση των Jakson απογειώνει το κομμάτι και του χαρίζει διαχρονικότητα!

Κρίμα που ''έκλεψαν'' οι Jakson ,απ ότι φαίνεται όμως ο Θεός(και εμείς οι ταπεινοί ακροατές)αγαπάμε περισσότερο τον...κλέφτη(smooth criminal)
;-)
CHE Chat
Βετεράνος
#29965   /   10.12.2020, 17:54
Ω, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Εννοείται πως έπονται και άλλες ιστορίες!
Καλή συνέχεια φίλε μου!Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις

Αυτά τα διάβασες;