ελληνική μουσική
    502 online   ·  210.821 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Site του μήνα: Tsitsanis.gr

    Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω επίδειξη των ιστορικών ή μουσικών μου γνώσεων (πράγματα τα οποίο δεν έχω έτσι και αλλιώς), δεν έχω καμία διάθεση να ψευτοφιλοσοφίσω για τη ποιότητα της μουσικής και δεν έχω καμία διάθεση να θέσω άχαρα όρια ανάμεσα σε εποχές ποιοτικής μουσικής και εποχές χωρίς μουσική. Εξάλλου, το μόνο που ορίζει τη ποιότητα κάποιας δημιουργίας εις τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας, είναι ο χρόνος και μόνο αυτός... Ο χρόνος που περνάει και πέρασε βαρύς μετά το άκουσμα της είδησης του Βασίλη Τσιτσάνη στις 18 Ιανουαρίου 1984. Μία φιγούρα τόσο αξιολάτρευτη και τόσο κοντά σου που κάθε φορά που κοιτάζεις μια φωτογραφία του αισθάνεσαι να σου μιλάει απευθείας εκεί που το έχεις ανάγκη... στη ψυχή σου...! Ένα απλό site αφιερωμένο στον Βασίλη Τσιτσάνη είναι απλά μια ακόμα πύλη επικοινωνίας με τη ψυχή του ελληνικού λαού της νεότερης ιστορίας...
    Γράφει ο Στέλιος Κολομβούνης (SteliosG)
    8 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 03 Δεκ 2004
    Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω επίδειξη των ιστορικών ή μουσικών μου γνώσεων (πράγματα τα οποίο δεν έχω έτσι και αλλιώς), δεν έχω καμία διάθεση να ψευτοφιλοσοφίσω για τη ποιότητα της μουσικής και δεν έχω καμία διάθεση να θέσω άχαρα όρια ανάμεσα σε εποχές ποιοτικής μουσικής και εποχές χωρίς μουσική. Εξάλλου, το μόνο που ορίζει τη ποιότητα κάποιας δημιουργίας εις τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας, είναι ο χρόνος και μόνο αυτός... Ο χρόνος που περνάει και πέρασε βαρύς μετά το άκουσμα της είδησης του Βασίλη Τσιτσάνη στης 18 Ιανουαρίου 1984. Μία φιγούρα τόσο αξιολάτρευτη και τόσο κοντά σου που κάθε φορά που κοιτάζεις μια φωτογραφία του αισθάνεσαι να σου μιλάει απευθείας εκεί που το έχεις ανάγκη... στη ψυχή σου...! Ένα απλό site αφιερωμένο στο Βασίλη Τσιτσάνη είναι απλά μια ακόμα πύλη επικοινωνίας με τη ψυχή του ελληνικού λαού της νεότερης ιστορίας.

    Σίγουρα είμαι πολύ μικρός για να κρίνω και να πω κάτι για τη μορφή αυτή το Βασίλη Τσιτσάνη. Ούτε σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να κάνει μία ακόμα αναφορά στην αξία του ως τραγουδοποιού και ως ανθρώπου. Πραγματικά δε μένει κάτι να πω για το "Τσίλα" όπως συνήθιζαν να τον φωνάζουν οι της εποχής του. Τα έχουν πει όλα οι ειδήμονες και οι ιστορική της εποχής μας. Το μόνο που θέλω είναι να παρακαλέσω όποιον αποφασίσει (με αφορμή την επίσκεψή του στο site αυτό) να έρθει σε επαφή με το Βασίλη Τσιτσάνη, να μπει βαθιά στη ψυχή των τραγουδιών του και να τα κοιτάξει με σεβασμό. Έτσι θα μπορέσει να έρθει κοντά και ουσιαστικά σε αληθινές, αγνές, ατόφιες και πανανθρώπινες αξίες που δε κοιτάνε σύνορα, φυλές, εγωισμούς, μίση και ανόητους υπερπατριωτισμούς. Αξίες της αγάπης, της φιλίας, του γλεντιού και της χαράς που τόσο έχουν λείψει από τη καθημερινότητά μας. γιατί έχει λείψει και ο αληθινός πόνος και το μεράκι. Ας διδαχθούμε...

    Μπορεί το site που είναι αφιερωμένο σε αυτόν να μην προσφέρει κάτι το πλούσιο και φαντασμαγορικό, αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, καλύτερα. Είναι απλό και λιτό, όπως και η ζωή του μεγάλου Τσιτσάνη. Σου προσφέρει απλά μια επαφή με τη καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη και σε αφήνει να ψάξεις μόνος σου για τα υπόλοιπα. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Τσιτσάνης δε μίλαγε πολύ. Τα έλεγαν όλα τα τραγούδια του και το παίξιμό του. Το site βέβαια σου δίνει περιληπτικές πληροφορίες για τη βιογραφία του και τη δισκογραφία του και κάποιες μοναδικές φωτογραφίες από τη πορεία του. Εγώ προσωπικά πάντως είμαι υπερκαλυμένος με το υλικό που έχει. Τα υπόλοιπα πρέπει να βρει ο επισκέπτης (Έλληνας ή ξένος, μιας και έχει ωραία έκδοση στα Αγγλικά) μόνος του μέσα στα τραγούδια.

    Αληθινά, λυπάμαι που δεν πρόλαβα να ζήσω αυτή τη φυσιογνωμία και να αισθανθώ στο πετσί μου το τι σημαίνει φιάχνω τραγούδια και τραγουδάω για τη ζωή. Για τη ζωή που έχει χάσει το προσανατολισμό της σήμερα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης κατάφερε να της δώσει λόγω και φωνή και να κάνει τραγούδι τα όσα δε τόλμαγε να πει ο άνθρωπος της καθημερινότητας φωναχτά. Και γι' αυτό υπεραγαπώ εγώ και πολύ άλλοι το μεγάλο Τσιτσάνη.

    Ότι και αν πω σε σε ξεχνώ...

    www.tsitsanis.gr

    Tags
    Καλλιτέχνες:Βασίλης Τσιτσάνης



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1160   /   04.12.2004, 12:50   /   Αναφορά
    πολύ λιτό το site του Τσιτσάνη αλλά ο σχεδιασμός είναι πολύ καλός! το βινύλιο που γυρίζει γύρω γύρω μόλις μπείς σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. και το μενού είναι πολύ έξυπνο, όταν βάλεις το βελάκι στη βιογραφία πίσω φαίνεται μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τσιτσάνη, όταν το βελάκι είναι στη δισκογραφία φαίνεται ένας δίσκος, όταν είναι στα ντοκουμέντα ένα χειρόγραφο, στις δημοσιεύσεις μια έκδοση, στο άλμπουμ φαίνονται φωτογραφίες και στην επικοινωνία το παπάκι!



    δεν ξέρω πως φάνηκε στους υπόλοιπους, εμένα αυτά που ανάφερα μου τράβηξαν την προσοχή θετικά :)