ελληνική μουσική
    763 online   ·  210.833 μέλη
    Πλήρης γεγονότων και ο Φεβρουάριος. Στην κορυφή, το αεροπορικό δυστύχημα του 1959 που στοίχισε τη ζωή των Holly, Valens & Bopper (The day the Music Died) και η αποστολή εννέα εκατομμυρίων δολαρίων από τον George Harrison στο Bangladesh, για οικονομική βοήθεια (1982).
    Δείτε τα……
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 05 Φεβ 2005
    2. Φεβρουάριος

    Ο Φεβρουάριος, ο δεύτερος μήνας του έτους, έχει διάρκεια 28 ημερών στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα. Όπως ο Ιανουάριος, προστέθηκε και αυτός στο αρχαίο δεκάμηνο Ρωμαϊκό ημερολόγιο γύρω στο 700 π.Χ. από τον Νουμά Πομπίλιο, αρχικά ως ο δωδέκατος μήνας. Ήταν ο τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού έτους, συνεπώς μήνας “διαβατήριος”, μήνας μετάβασης από το ένα έτος στο άλλο και γι’ αυτό, αποκαθαρτικός. Όταν το 153 π.Χ. ο Ιανουάριος καθιερώθηκε ως ο πρώτος μήνας του πολιτικού έτους, ο Φεβρουάριος καθιερώθηκε ως ο δεύτερος.
    Το όνομά του προέρχεται από το Λατινικό ρήμα februare (= εξαγνίζω, καθαίρω) λόγω των θρησκευτικών εορτών καθαρμού και εξαγνισμού (februa) που τελούνταν στη Ρώμη αυτό το μήνα. Στις 19 προς τιμή των νεκρών (feralia) και στις 21 προς τιμή του Θεού του ¶δη - Φέβρου (Februus), ή της χθόνιας Θεότητας Februara (Ήρα).
    Επίσης στις 15 γιορτάζονταν τα Lupercalia αρχαιότατη ετήσια ποιμενική γιορτή προς τιμή του Faunus ή Lupercus. Ο Faunus, που αργότερα ταυτίστηκε με τον Ελληνικό Πάνα, εθεωρείτο ο πατέρας του Λατίνου μυθικού γενάρχη των Ρωμαίων.
    Την προσωνυμία Lupercal έλαβε από το lupus (= Λύκος), είτε ως προστάτης των ποιμνίων και διώκτης των Λύκων, είτε ως χθόνιος Θεός, με σύμβολο το Λύκο.
    Η γιορτή συνδυάστηκε με την αρχαία παράδοση των Ρωμαίων, κατά την οποία στο σπήλαιο Lupercal, του Παλατίνου Λόφου της Ρώμης, γαλουχήθηκαν ο Ρώμος και ο Ρωμύλος από μία Λύκαινα. Για αυτό το λόγο στο σπήλαιο αυτό, γινότανε μία ιδιαίτερη γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα.
    Η γιορτή Lupercalia προς τιμή του Faunus / Πάνα, συνδυάστηκε αργότερα και με την Ήρα και έτσι η μεγάλη Θεά, εξ αιτίας της γιορτής της στα μέσα του Φεβρουαρίου, ονομάστηκε Februara.
    Στα Lupercalia, θυσιάζονταν κατσίκια, αλλά και σκυλιά, για την προστασία των κοπαδιών. Στη συνέχεια, δύο νεαροί ευγενούς καταγωγής έτρεχαν δεξιά και αριστερά, χτυπώντας με λωρίδες από δέρμα όσες γυναίκες βρίσκονταν μπροστά τους, για να τους μεταδώσουν γονιμότητα. Η αρχαιότατη αυτή Ρωμαϊκή γιορτή, διατηρήθηκε μέχρι το 494 μ.Χ. οπότε καταργήθηκε από τον Πάπα Γελάσιο Α’ (492-496). Για να ακριβολογήσω όμως, μάλλον η Δυτική Εκκλησία οικειοποιήθηκε την γιορτή και την τελετουργία, ιδρύοντας την γιορτή του εξαγνισμού. Η ισχυρή μάλιστα λαϊκή παράδοση “υποχρέωσε” την Καθολική Εκκλησία να θεσπίσει (στις αντίστοιχες αρχαϊκές γιορτές της γονιμότητας και της εκλογής συντρόφου), τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, ως προστάτη των ερωτευμένων.
    Στις 17 Φεβρουαρίου, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Fornacalia σε ανάμνηση της Θεότητας Fornax που εφηύρε τους φούρνους για το ψήσιμο του ψωμιού και των φαγητών. Με αφετηρία την ίδια ημερομηνία, πανηγυριζόταν η ιδιαίτερη γιορτή του Ρωμύλου, τα Quirinalia.
    Στις 20, γιορτάζονταν τα Charistia συμπόσια που γίνονταν κάθε χρόνο μεταξύ συγγενών για διασκέδαση αλλά και για την εξάλειψη των τυχόν μεταξύ τους διαφορών.
    Η 23 του μήνα, ήταν αφιερωμένη στα Terminalia, γιορτή των Ορίων προς τιμή του Terminus. Μετά την ημερομηνία αυτή, ακολουθούσε συνήθως ο εμβόλιμος μήνας Mercedonius, που συντόνιζε το Σεληνιακό έτος με το αντίστοιχο Ηλιακό πριν από τη θέσπιση του Ιουλιανού ημερολογίου. Πράγματι, ως το 45 π.Χ. οι Ρωμαίοι ακολουθούσαν Σεληνο-ηλιακό ημερολόγιο με εμβόλιμο μήνα ούτως ώστε να συμβαδίζει το Ηλιακό τροπικό έτος με το αντίστοιχο Σεληνιακό των 12 συνοδικών μηνών των φάσεων της Σελήνης. Από το 45 π.Χ. έτος της ημερολογιακής μεταρρύθμισης του Ιουλίου Καίσαρα, ο Φεβρουάριος αρχικά είχε 29 ημέρες στα κοινά έτη και 30 στα δίσεκτα. Όμως το 4 π.Χ. ο Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Φεβρουάριο μία ημέρα την οποία πρόσθεσε στον μήνα Αύγουστο που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του. Από τότε ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα.
    Θυμίζω ότι δίσεκτα είναι τα έτη εκείνα που στο Ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο διαιρούνται ακριβώς δια του 4. Στο Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο ο κανόνας του Ιουλιανού ημερολογίου διατηρείται για όλα τα έτη, με εξαίρεση όσα δείχνουν αιώνες και τα οποία είναι δίσεκτα εάν ο αριθμός τους διαιρείται ακριβώς δια του 400. Αυτή είναι η αστρονομική συνεισφορά του Φεβρουαρίου, που τον κάνει να διαφέρει από τους άλλους μήνες, λόγω της μεταβλητής -ανά τετραετία- διάρκειάς του. Η επιπλέον δίσεκτη μέρα του, προστίθεται στο έτος εν γένει ανά τετραετία, για να το προσαρμόσει στο ηλιακό τροπικό έτος.
    Την εποχή της θέσπισης του ημερολογίου , η ημέρα αυτή προστίθετο μετά την 24η Φεβρουαρίου που σύμφωνα με το Ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης των ημερών του μήνα, ονομαζόταν “ bis-sextus ante Calendas Martias”, δηλαδή “Η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου.”
    Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι ο Φεβρουάριος έπρεπε να έχει πάντοτε 28 ημέρες, πιστεύοντας ότι έτσι απέφευγαν την ασέβεια προς τους χθόνιους θεούς και τη μνήμη των νεκρών. Έτσι δεν αριθμούσαν την “δυσοίωνη” αυτή εμβόλιμη ημέρα στο έτος ως “5η πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου”, αλλά από θεοσέβεια μετρούσαν δύο φορές την 24η Φεβρουαρίου ως δις-έκτη (bis-sextus). Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση ακόμη και σήμερα, ονομάζουμε δίσεκτο το έτος που έχει μία πρόσθετη ημέρα, που όμως την προσθέτουμε στο τέλος του Φεβρουαρίου ως 29η ημέρα του.

    * * *

    Στην Ελλάδα, ο Φεβρουάριος έχει πολλές λαϊκές ονομασίες που συνήθως σχετίζονται με την μικρή του διάρκεια. Μικρός, Κουτσός, Κουτσοφλέβαρος, Φλιάρης, Γκουζούκης. Λέγεται Φλεβάρης από τη συσχέτισή του με τις “φλέβες”, δηλαδή τα υπόγεια νερά, που τότε αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών και Κλαδευτής καθώς θεωρείται ο πιο κατάλληλος μήνας για το κλάδεμα των δέντρων. Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και Τρύφωνας λόγω της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα την 1η Φεβρουαρίου.
    Οι τρεις πρώτες του μέρες λέγονται και “Συμόγιορτα” λόγω των εορτών του Αγίου Τρύφωνα, της Υπαπαντής του Χριστού και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου.

    ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

    (1-4 Φεβρουαρίου)
    1957:
    - Ο Sonny James και ο Tab Hunter πούλησαν πολλά εκατομμύρια αντίτυπα με το ίδιο τραγούδι σε διαφορετική εκτέλεση (Young Love).

    1958:
    - Ο Little Richard εγκατέλειψε το Rock and roll για να μπει στο Bible college, αλλά το 1962 επανήλθε.

    1959:
    - Οι Buddy Holly, Ritchie Valens και Big Bopper σκοτώθηκαν και οι τρεις σε αεροπορικό δυστύχημα. .

    1962:
    - Οι Peter, Paul and Mary, υπέγραψαν στην Warner Brothers Records.

    1964:
    - Το Μπητλικό I Want to Hold Your Hand, γίνεται # 1 στις Η.Π.Α.

    1968:
    - Οι Doors θα εισέπραταν 500.000 δολάρια για να εμφανιστούν σε μία ταινία, αλλά η συγκεκριμένη αυτή ταινία δεν έγινε ποτέ.

    1969:
    - Ο Allen Klein, γίνεται ο νέος μάνατζερ των Beatles. Προσελήφθη από τους John Lennon, George Harrison και Ringo Starr. Ο Paul McCartney αρνήθηκε να υπογράψει το συμφωνητικό εξ αιτίας της κακής φήμης του Klein.

    - Οι Beatles έπαιξαν live για τελευταία φορά στην ταράτσα της Apple Records.

    1973:
    - H Gladys Knight και οι Pips, άφησαν την Motown, για την Buddah Records.

    - Τα χέρια του Keith Emerson κινήθηκαν πιο γρήγορα από όσο έπρεπε στη συναυλία των ELP στο San Francisco και η προγραμματισμένη έκρηξη που θα γινότανε από τα πλήκτρα του πιάνου του έγινε γρηγορότερα. Ευτυχώς ο Emerson δεν έπαθε σοβαρά τραύματα και έτσι οι ELP μπόρεσαν να μπουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του Brain Salad Surgery.

    1976:
    - Το Mamma Mia των ABBA εκτόπισε από την πρώτη θέση το Bohemian Rhapsody των Queen.

    1977:
    - Ο Elton John κέρδισε το βραβείο του πιο αγαπημένου pop/Rock καλλιτέχνη.

    - Οι Fleetwood Mac, κυκλοφόρησαν το Rumours, που είναι ένα από τα best selling albums όλων των εποχών με πωλήσεις πάνω από 18 εκατομμύρια αντίτυπα.

    1979:
    - Η Αμερικανίδα Brenda Spencer έκανε την περίφημη δήλωση: “I don’t like Mondays” αφού προηγουμένως πυροβόλησε και σκότωσε έντεκα συμμαθήτριές της.

    1982:
    - Διέλυσαν οι Doobie Brothers.

    1985:
    - 46 μεγάλοι Αμερικανοί καλλιτέχνες, ηχογράφησαν το We Are the World για το U.S.A. for Africa. Ανάμεσά τους οι: Bob Dylan, Ray Charles, Kenny Rogers, Stevie Wonder, Tina Turner, Billy Joel, Diana Ross, Willie Nelson, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes.

    1989:
    - Δύο από τα πέντε κορυφαία άλμπουμς στις Η.Π.Α. είναι των Guns N’ Roses. “Appetite for Destruction” & “G N’ R Lies”

    1990:
    - Στα τρία πρώτα τραγούδια του Αγγλικού singles chart, δεν φιγουράρει κανένας ¶γγλος, αλλά ούτε και Αμερικανός καλλιτέχνης. Είναι η Sinead O’Connor (Ιρλανδία), η Kylie Minogue (Αυστραλία), και οι Technotronic (Βέλγιο) με τα “Nothing Compares 2 U”, “Tears On My Pillow” & “Get Up” αντίστοιχα.

    1999:
    - Η Nancy Wilson (Heart), κυκλοφορεί το πρώτο της σόλο άλμπουμ.

    (5-11 Φεβρουαρίου)
    1942:
    - Ο Glenn Miller παίρνει χρυσό δίσκο με το “Chattanooga Choo Choo”. H R.I.A.A. θέσπισε το βραβείο του χρυσού δίσκου επίσημα το 1958, τον πλατινένιο το 1976 και τον διαμαντένιο το 1999.

    1955:
    - Ραδιοφωνικό δημοψήφισμα, ανακηρύσσει δημοφιλέστερους καλλιτέχνες τους: Perry Como, The Crew Cuts, Patti Page and Ray Anthony.

    1956:
    - Το Heartbreak Hotel παρουσιάζεται από τον Elvis Presley στην Αμερικανική τηλεόραση για πρώτη φορά.

    1960:
    - Ο Mark Dinning κάνει μεγάλη επιτυχία με το Teen Angel, αλλά απαγορεύεται η ραδιοφωνική του μετάδοση του, λόγω του στίχου: “blood runs in the grooves.”
    Το 1973 συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας American Graffiti.

    1964:
    - Οι Beatles έκαναν την περίφημη πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο Ed Sullivan Show.

    1965:
    - Ο George Harrison κάνει αμυγδαλεκτομή στο Λονδίνο.

    1967:
    - Οι Monkees κάνουν το δεύτερο άλμπουμ τους και από τη θέση 122 στα charts, πάνε κατ’ ευθείαν στο #1.

    1969:
    - Ιδρύονται οι Blind Faith από τους Eric Clapton & Ginger Baker, με τη συμμετοχή των Steve Winwood & Rick Grech.

    - Ο Tom Jones ξεκίνησε το This is Tom Jones τηλεοπτικό του σώου που κράτησε 2 χρόνια.

    1972:
    - Οι Badfinger έκαναν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους στα charts, με το Day After Day που πήγε στο #1. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Harry Nilsson με το Without You, που ήταν δικό τους επίσης τραγούδι.

    1976:
    - Ο Paul Simon ανεβαίνει για μοναδική φορά στο # 1 με το 50 Ways to Leave Your Lover.

    1980:
    - Οι Pink Floyd ξεκίνησαν την The Wall περιοδεία τους από το Sports Coliseum του Los Angeles. Ένα τείχος δέκα μέτρων υψώνονταν κατά μήκος της σκηνής στο πρώτο μέρος της συναυλίας το οποίο καταστρέφονταν μετά το διάλειμμα. (Πληροφοριακά, αναφέρω ότι ο Richard Wright, δεν ήταν πλέον επίσημο μέλος του γκρουπ. Συμμετείχε στην περιοδεία σαν μισθωτός με μία εφ’ άπαξ αμοιβή).

    1982:
    - Ο George Harrison –μετά τον λογιστικό έλεγχο που κράτησε ….10 χρόνια- έστειλε στο Bangladesh 9 εκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από τα κέρδη του Concert for Bangladesh που έγινε τον Αύγουστο του 1971.

    1990:
    - Ο Billy Idol γυρίζοντας από το στούντιο όπου ηχογραφούσε το Charmed Life, παραβίασε ένα stop, έπεσε επάνω σε ένα αυτοκίνητο και έσπασε το χέρι του και το πόδι του.

    2000:
    - Η συναυλία των Isley Brothers στο Los Angeles κατέληξε σε τραγωδία, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν το πλήθος. Αποτέλεσμα: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες.

    (12-18 Φεβρουαρίου)
    1954:
    - Ο Big Joe Turner ηχογράφησε το original hit, Shake, Rattle and Roll. Ο Bill Haley και οι His Comets, είχαν μεγαλύτερη επιτυχία με αυτό το τραγούδι, αλλά ο Turner είχε περισσότερο Blues ύφος.

    1956:
    - Ο Screamin’ Jay Hawkins ηχογράφησε το I Put a Spell On You το οποίο διασκεύασαν και άλλοι καλλιτέχνες αργότερα. (CCR, Manfred Mann & Animals). Ο Hawkins του έδωσε ύφος όπερας, αλλά δεν είχε καμία τύχη.

    1958:
    - Το Dick Clark Show ξεκίνησε την καριέρα του στην Αμερικανική τηλεόραση με καλεσμένους τους: Jerry Lee Lewis, Connie Francis, Royal Teens, Pat Boone & Johnnie Ray.

    1960:
    - Ο Elvis Presley κέρδισε τον πρώτο χρυσό του δίσκο.

    1961:
    - Η Reprise Records του Frank Sinatra, υπογράφει για πρώτη φορά συμβόλαια με καλλιτέχνες του Rock. (Eric Clapton, Neil Young, Joni Mitchell, Jimi Hendrix, Chicago, Gordon Lightfoot, Fleetwood Mac, Chris Isaak, Kinks).

    1966:
    - Οι Rolling Stones εμφανίζονται ξανά στο Ed Sullivan Show.

    1968:
    - Ο Jimi Hendrix πήρε το κλειδί της πόλης του Seattle. Ο Hendrix, άφησε το Seattle όταν ήταν 14, και ήταν η πρώτη φορά που γύριζε τώρα εκείto become a musician, but wasn’t accepted on American soil until he toured the U.K. in 1966 and 1967.

    - Ο Syd Barrett (Pink Floyd), αντικαθιστάται από τον David Gilmour.

    1970:
    - Η Joni Mitchell δηλώνει ότι θα σταματήσει τις live εμφανίσεις.

    - Οι Who ηχογραφούν το Live at Leeds

    1972:
    - Η συναυλία των Led Zeppelin στη Σιγκαπούρη ακυρώθηκε όταν οι αστυνομικοί του αεροδρομίου, δεν επέτρεψαν στα μέλη του γκρουπ να κατεβούν από το αεροπλάνο επειδή είχαν μακριά μαλλιά.

    - Ο Al Green οδηγεί τα charts στις Η.Π.Α με τα τραγούδια: Let’s Stay Together, Look What You Done for Me, I’m Still in Love With You, You Ought to Be With Me, Call Me, Here I Am & Sha-La-La.

    - Οι Pink Floyd προβάρισαν μερικά κομμάτια από το Dark Side of the Moon στο Rainbow Theatre του Λονδίνου. Η πρόβα ηχογραφήθηκε και κάποιο τυχεροί συλλέκτες, την έχουν σε bootleg.

    1974:
    - Ο Stevie Wonder τζαμάρισε με τον Johnny Winter και τον Dr. John στο Bottom Line club της Νέας Υόρκης. Μαζί τους και οι: James Taylor, Carly Simon & Mick Jagger.

    - Οι Yes έπαιξαν για δύο βραδιές στο Madison Square Garden. Sold Out!!!!

    1980:
    - Οι Led Zeppelin είχαν το τελευταίο τους “Αμερικανικό” hit με το Fool in the Rain από το τελευταίο στουντιακό άλμπουμ In Through the Out Door.

    1981:
    - Ο Billy Idol άφησε τους Generation X, για να ξεκινήσει σόλο καριέρα.

    1984:
    - Ο Joe Perry και ο Brad Whitford επανήλθαν στους Aerosmith.

    1987:
    - Οι Bon Jovi έκαναν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους με το Livin’ On a Prayer.

    1991:
    - Οι INXS έπαιξαν στο Madison Square Garden. Sold Out!!!!

    1993:
    - Καλύτερο γκρουπ της χρονιάς οι Simply Red. Καλύτερος τραγουδιστής, ο τραγουδιστής τους, Mick Hucknall.

    1994:
    - Η Celine Dion κάνει το πρώτο της #1 με το Power of Love. Μία διασκευή του τραγουδιού της Jennifer Rush του 1984. Αναφέρθηκε ότι πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

    1995:
    - Η τραγουδοποιός Diane Warren τιμήθηκε από την American Society of Composers and Performers γιατί παρ’ όλο που η ίδια δεν είχε καμία επιτυχία με τους προσωπικούς της δίσκους, πολλοί άλλοι καλλιτέχνες έκαναν σπουδαίες πωλήσεις με τα τραγούδια της. (Aretha Franklin, Celine Dion, Cher, Starship & Aerosmith.

    (19-25 Φεβρουαρίου)
    1957:
    - Ο Buddy Holly ηχογράφησε το That ’ll Be the Day. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι φράση από μία ταινία με τον John Wayne.

    1958:
    - O Carl Perkins άφησε την Sun Records και έγινε ο πρώτος Rockabilly της Columbia.

    - Get a Job!!! Μία μεγάλη επιτυχία για τους Silhouettes. Το έγραψε ο Rick Lewis όταν τα πράγματα στην καριέρα του δεν πήγαιναν καθόλου καλά και τα οικονομικά του ήταν χάλια. Κάθισε στο πιάνο της μητέρας του και εκείνη του είπε: “Get a Job. You need to get a job. You get up in the morning and go out and get a job.”

    1963:
    - Το #1 της χρονιάς: Please, Please Me από τους Beatles.

    1964:
    - Τρία κλασσικά Βρετανικά τραγούδια γι’ αυτή την εβδομάδα. Little Children (Billy J. Kramer), Just One Look (Hollies) & Not Fade Away (Rolling Stones).

    1965:
    - Οι Beatles άρχισαν τα γυρίσματα της ταινίας Help! Ο αρχικός της τίτλος ήταν Eight Arms to Hold You.

    1968:
    - Οι Genesis κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single. Ήταν το Silent Sun γραμμένο από τους Tony Banks & Peter Gabriel που προσπάθησαν να μιμηθούν τους ….Bee Gees.

    1970:
    - Οι Simon and Garfunkel ξεπέρασαν κάθε δικό τους προηγούμενο με το Bridge Over Troubled Water. Έμειναν στο #1 για 12 συνεχείς εβδομάδες.

    1975:
    - Μεγάλη χρονιά για τους Σκοτσέζους Average White Band. Είχαν την πρωτιά στα albums αλλά και στα singles charts.

    1977:
    - Ο τραγουδιστής του μήνα ήταν ο Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), με το ροκάτο Blinded by the Light, από το άλμπουμ The Roaring Silence.

    1985:
    - Ιδρύθηκαν οι Honeydrippers. Ξέρετε ποιοι τους αποτελούσαν; Έκαναν μόνο ένα EP με πέντε τραγούδια. Καλά… καλά… θα σας τους ονομάσω: Robert Plant, Jimmy Page, Jeff Beck & Nile Rodgers.

    1988:
    - O Rolling Stone, Bill Wyman, οργάνωσε ένα κοντσέρτο στο Royal Albert Hall, για να βοηθήσει οικονομικά ένα τοπικό νοσοκομείο παίδων. Μαζί του οι: Ron Wood, Phil Collins, Elvis Costello, Ian Dury, Chris Rea, Eddy Grant, Terence Trent D’ Arby. Οι Rolling Stones τότε, ήταν ανάμεσα στο Dirty Work και στο Steel Wheels.

    1990:

    - Οι Byrds επανενώθηκαν για να τραγουδήσουν στο Roy Orbison’s All-Star Tribute Concert.

    1991:
    - Ο Quincy Jones έβαλε στη συλλογή του άλλο ένα Grammy και τα έκανε …πέντε!!!!

    1993:
    - Ο Billy Joel κέρδισε έξτρα 675.000 δολάρια όταν κέρδισε τη δίκη από τον μάνατζερ Frank Weber. Ο Piano Man, είχε ήδη πάρει άλλα 2.000.000 δολάρια το 1990 για την ίδια υπόθεση. Όλη αυτή η ιστορία απεδείχθη μπούμερανγκ για τον Joel, αφού αργότερα ο Gary Zimmerman του απαίτησε 10.000.000 δολάρια για τα δικαιώματα των: River of Dreams, No Man’s Land & We Didn’t Start the Fire.

    - Ο Sting εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος στο Saturday Night Live, μαζί με τον ………..Bill Murray (!!).

    1998:
    - Και ο Elton John, έγινε …….Sir!!!!

    2000:
    - Ο Don Henley (Eagles), εμφανίστηκε σε live και έπαιξε αποκλειστικά δικά του μόνο τραγούδια. (Inside Job, Workin’ It, Taking You Home, Goodbye to a River, Everything is Different Now & For My Wedding).

    (26-29 Φεβουαρίου)
    1955:
    - Αρχίζουν να κυκλοφορούν τα singles των 45 στροφών. Τα βάζει στην αγορά η RCA και έχουν διάμετρο 7 ίντσες. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κυκλοφορούν και τα singles των 12 ιντσών.

    1957:
    - Η Chess Records κυκλοφόρησε δύο πολύ σπουδαία τραγούδια. Το I Got My Mojo Working του Muddy Waters και το School Day του Chuck Berry.

    1958:
    - Ο Buddy Holly και οι Crickets ξεκίνησαν τη μοναδική τους περιοδεία στην Αγγλία. Δεν θα προλάβαινε να κάνει …….άλλη. Σκοτώθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά.

    1965:
    - Ο Jimmy Page κυκλοφορεί το μοναδικό του solo single, πολύ πριν φτιάξει τους Led Zeppelin. Ήταν το She Just Satisfies και μπορείτε να το βρείτε στο Session Man Volume 1 CD/1989.

    1966:
    - Ιδρύονται οι Buffalo Springfield, από τους Stephen Stills, Neil Young, Richie Furay, Bruce Palmer & Dewey Martin. Διέλυσαν το 1968, αφήνοντας παρακαταθήκη τα: For What It’s Worth, Burned, Mr. Soul, Broken Arrow & Kind Woman.

    1967:
    - Ο Engelbert Humperdinck με το Release Me, ανέβηκε στο #1 στα Αγγλικά charts εκτοπίζοντας τα Μπητλικά Penny Lane & Strawberry Fields Forever.

    1968:
    - Οι Association μπήκαν για τελευταία φορά στο Αμερικάνικο top 10.

    1973:
    - Ήταν οι Slade με το “Cum On Feel the Noize” που πήραν την πρωτιά στο #1 αυτή τη χρονιά.

    1974:
    - Ο Neil Diamond κέρδισε το βραβείο του καλύτερου soundtrack για το Jonathan Livingston Seagull. Στο παρελθόν Diamond είχε εναντιωθεί στον Bob Dylan για το soundtrack του Pat Garrett and Billy the Kid και στον Paul McCartney για το soundtrack του Live and Let Die.

    1975:
    - Οι Eagles έκαναν το πρώτο τους #1 στα charts με το Best of My Love. Προηγουμένως είχαν τα: Take It Easy (#12), Witchy Woman (#9), Peaceful Easy Feeling (#22) & Already Gone (#32).

    1980:
    - Η αστυνομία του Mason City ανακάλυψε τα γυαλιά του Buddy Holly και το ρολόι του Big Bopper. Τα βρήκαν στο σημείο που είχε πέσει το αεροπλάνο τους το 1959. that were found in the wreckage of their plane crash in 1959.

    1981:
    - Οι Tourists διέλυσαν και ο Dave Stewart με την Annie Lennox, έφτιαξαν τους Eurythmics.

    1986:
    - Δέκα χρόνια μετά την απίστευτη επιτυχία του Frampton Comes Alive!, Ο Peter Frampton ….πάτωσε στα charts με το Lying.

    1987:
    - Οι Beatles κυκλοφορούν όλα τους τα άλμπουμ σε CD.

    1988:
    - Η Linda Ronstadt πήρε το τρίτο της Grammy.

    1991:
    - Ο James Brown αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο χρόνια στη φυλακή. Είχε καταδικαστεί σε έξη χρόνια φυλάκιση επειδή οπλοφορούσε. Ο Godfather of Soul, ανήγγειλε ένα νέο άλμπουμ, μία περιοδεία και δήλωσε: “I feel good”.

    1993:
    - Ο Neil Young και ο Steve Martin (!) έκαναν δεύτερες φωνές σε συναυλία των Simon and Garfunkel στο Los Angeles.

    29 Φεβρουαρίου:
    Τραγούδια που πήγαν στο #1 αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σε διαφορετικές χρονολογίες.
    - Theme From A Summer Place (Percy Faith, 1960),
    - I Want to Hold Your Hand (Beatles, 1964),
    - Love is Blue (Paul Mauriat, 1968),
    - Without You (Nilsson, 1972),
    - Crazy Little Thing Called Love (Queen, 1980),
    - Jump (Van Halen, 1984)
    - To Be With You (Mr. Big, 1992).

    ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ:

    1904:
    - Jimmy Dorsey

    1916:
    - Bill Doggett

    1922:
    - Tommy Edwards

    1927:
    - Guy Mitchell
    - Stan Getz

    1928:
    - Fats (Antoine) Domino

    1932:
    - Faron Young

    1933:
    - Bobby Lewis
    - Nina Simone
    - Yoko Ono

    1935:
    - Sonny Bono
    - Gene Vincent
    - Rob McConnell
    - Ray Manzarek (Doors)
    - Gene McDaniels

    1936:
    - Ernie K-Doe
    - Larry Verne

    1937:
    - Don Everly
    - Ray Sawyer (Dr. Hook)

    1939:
    - Roberta Flack
    - Gerry Goffin

    1940:
    - Joe South
    - Smokey Robinson
    - Bobby “Boris” Pickett

    1941:
    - Gene Pitney
    - Barrett Strong
    - Sergio Mendes

    1942:
    - Brian Jones (Rolling Stones)
    - Graham Nash (Hollies / CSNY)
    - Carole King

    1943:
    - Lou Christie
    - David Geffen
    - Paul Cotton (Poco)
    - George Harrison
    - Barbara Lewis
    - Dennis Edwards (Temptations)
    - Fabian

    1944:
    - Nicky Hopkins
    - Johnny Winter
    - Al Kooper (Blood, Sweat & Tears)
    - Peter Tork (Monkees)

    1945:
    - Oliver
    - Bob Marley
    - John Helliwell (Supertramp)
    - Bob “The Bear” Hite (Canned Heat)
    - Mitch Ryder
    - Alice Cooper

    1946:
    - Rusty Young (Poco
    - Sammy Johns

    1947:
    - Dennis DeYoung (Styx)
    - Sandie Shaw
    - Rupert Holmes
    - Melanie
    - Dave Davies (Kinks)
    - Tim Buckley

    1948:
    - Dan Seals (England Dan & John Ford Coley)

    1949:
    - Nigel Olsson

    1950:
    - Steve Hackett (Genesis)
    - Peter Gabriel
    - Natalie Cole
    - Steve Priest (Sweet)
    - Walter Becker (Steely Dan)

    1951:
    - Randy California (Spirit)
    - Blake Barrett (Copperpenny)
    - Melissa Manchester

    1952:
    - Brad Whitford (Aerosmith)
    - Juice Newton
    - Rick James

    1953:
    - Jim Crichton (Saga)

    1954:
    - John Travolta
    - Michael Bolton
    - Neal Schon

    1955:
    - Howard Jones

    1957:
    - Falco
    - Philip Gould (Level 42)

    1962:
    - Axl Rose

    1963:
    - Seal (Sealhenry Samuel)

    1965:
    - Joshua Kadison

    1967:
    - Kurt Cobain (Nirvana)

    1968:
    - Lisa Marie Presley

    1975:
    - Natalie Imbruglia

    ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ:

    1959:
    - Buddy Holly, Richie Valens, Big Bopper (Αεροπορικό δυστύχημα). Η ημέρα που σκοτώθηκαν, αναφέρεται ως “The Day, the Music Died”. Ο Don McLean ξεκίνησε δέκα χρόνια μετά (1969), να γράφει το“American Pie” σαν φόρο τιμής σ’ αυτούς τους τρεις μουσικούς που θαύμαζε. Την ανάλυση του “American Pie”, θα τη βρείτε στο άρθρο μου (Rock Αναφορές 1). Αξίζει τον κόπο.

    1960:
    - Jesse Belvin

    1965:
    - Nat King Cole

    1968:
    - Frankie Lymon

    1974:
    - Bobby Bloom

    1976:
    - Vince Guaraldi
    - Florence Ballard (Supremes)

    1979:
    - Sid Vicious

    1980:
    - Bon Scott (AC/DC)

    1981:
    - Mike Bloomfield
    Bill Haley
    Hugo Montenegro (55)

    1982:
    - Murray K. Kaufman (60)
    - Sam “Lightnin’” Hopkins (Session στους Jefferson Airplane & Grateful Dead)

    1983:
    - Karen Carpenter

    1986:
    - Dick James (Μουσικός εκδότης)

    1987:
    - Wladziu Valentino Liberace (67)

    1990:
    - Johnnie Ray
    Del Shannon (Αυτοκτονία)

    1992:
    - Willie Dixon. (Σπουδαίος μπλουζίστας που ήταν υπεύθυνος για την επιτυχία των: Bo Diddley, Howlin’ Wolf, Otis Rush και ειδικά του Muddy Waters).

    1997:
    - Brian Connolly (Sweet)

    1998:
    - Falco (Αυτοκινητιστικό δυστύχημα)
    - Carl Wilson

    1999:
    - Buddy Knox
    - Dusty Springfield

    2000:
    - Oliver (54)
    - Dave Peverett (Foghat, Savoy Brown) (56)
    - Screamin’ Jay Hawkins (70)

    2002:
    - Waylon Jennings (64).
    - Mick Tucker, (Sweet)
    - Billy Ward (80)
    - Arthur Lyman

    2003:
    - Howie Epstein (47)

    2004:
    - Bob Mayo (52)
    - Doris Troy (67)






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1473   /   05.02.2005, 12:51   /   Αναφορά
    Have a beer ;-)
    #1475   /   05.02.2005, 15:36
    THNX Πάνο!!!

    #1474   /   05.02.2005, 14:05   /   Αναφορά
    "Στις 20, γιορτάζονταν τα Charistia συμπόσια που γίνονταν κάθε χρόνο μεταξύ συγγενών για διασκέδαση αλλά και για την εξάλειψη των τυχόν μεταξύ τους διαφορών."



    Ti krima h Katholikh ekklihsia na katarghsei oles autes tis legomenes paganistikes eortes. Pisteuw pws htan poly kalyteres apo autes pou exoume shmera.



    Genika poly kalo to arthro sou Orfeus! Mono pou mas vazeis se anypomonisia gia to pote tha erthei o Marths na diavasoume ti to epomeno :)

    #1476   /   05.02.2005, 15:38
    Σ΄ευχαριστώ DeLaSane!!



    Όσο για το Μάρτη, τι άλλο; Υπομονή!!!!



    :-)

    #1477   /   05.02.2005, 17:28
    στον περισσότερο κόσμο δεν αρέσουν οι Δευτέρες, αλλά είπαμε... :/

    #1478   /   05.02.2005, 23:45
    Ε ναι είπαμε...



    Υπάρχουν και ....Εξαιρετικές Δευτέρες, όπως αυτή της 7ης Φεβρουαρίου!!



    ::bier::

    #1479   /   06.02.2005, 00:04   /   Αναφορά
    Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!!!! Απίστευτο!!! Τέλειο Orfeus σ' ευχαριστώ!!! :)
    #1480   /   06.02.2005, 01:57
    Εγώ σ' ευχαριστώ Γιασεμί.....

    #1483   /   07.02.2005, 00:17   /   Αναφορά
    εορτολογιο 1 τρυφων,3 Συμεων,4 ισιδωρος,5 Αγαθη,7 παρθενιος,8 Ζαχαριας,9 Νικηφορος,10 Χαραλαμπος,11 Βλασσιος ,12 μελετιος,15 Ευσεβιος,19 Φιλοθεη,Ευγενιος,21 τιμοθεος,23 πολυκαρπος ,26 πορφυριος,27 προκοπιος. . καλη δουλεια Orfeus.
    #1486   /   07.02.2005, 16:10
    :-)