ελληνική μουσική
    876 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Χρυσόστομος Κονιδάρης: Χωρίς Στεριές

    Πάνω στην θαλασσινή ποίηση του ζωγράφου και πολυβραβευμένου γνωστού λογοτέχνη (κατόχου 4 βραβείων Καββαδία) Γιώργου Φερεντίνου, ο Χρυσόστομος Κονιδάρης μελοποιεί, ενορχηστρώνει και τραγουδά δίνοντας στο ακροατήριο μελωδίες με τρία βασικά χαρακτηριστικά. Την ταξιδευτική μελωδία, την "έντεχνη" προσέγγιση και τις δυνατές ροκ πινελιές που ολοκληρώνουν ιδανικά αυτή τη νέα μουσική πρόταση...

    Ακούστε το ηχητικό!
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 30 Μαρ 2005



    Συμμετέχουν με ξεχωριστές - και σε αρκετές στιγμές συγκλονιστικές - ερμηνείες ο Κώστας Θωμαΐδης, η Ελισάβετ Καρατζόλη και ο Βασίλης Τζουβάρας. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Χρυσόστομος Κονιδάρης και ο Φάνης Τσιράκης. Το Χωρίς Στεριές, είναι σε γενικές γραμμές μία μουσική έκδοση που απευθύνεται στην πλειοψηφία των ακροατών προσφέροντας την αισθητική απόλαυση στα πλαίσια αυτού που εννοούμε ως καλό έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

    Για τη δουλειά που παρουσιάζουμε εδώ, στο MusicHeaven, έχει να πει δυο λόγια και ο πολύ σημαντικός συνθέτης της εποχής μας, ο Θάνος Μικρούτσικος, o οποίος στο όμορφο ένθετο του CD γράφει:

    "Eίναι ιδιαιτέρως ευχάριστο στην εποχή της βαρβαρότητας και της ευτέλειας, στην εποχή της κυριαρχίας του τυποποιημένου επορευματοποιημένου τραγουδιού να συναντάς νέους τραγουδοποιούς που συνεχίζουν το δικό μας τραγούδι. Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο ευχάριστο αλλά και ηρωικό αφού στο σημερινό τοπίο όλοι και όλα αντιμάχονται την παρουσία τους.

    Tα M.M.E. και κυρίως ο ηλεκτρονικός τύπος προβάλλουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους το ευτελές και το επιβάλλουν ως «συνήθεια» στο μεγάλο κοινό. Oι δισκογραφικές εταιρίες φθίνουν κάτω από το βάρος και της δικής τους ευθύνης. Tο τοπίο, ακίνητο κάδρο σκοτεινό.

    Σ’ αυτές τις φοβερά αντίξοες συνθήκες ο Xρυσόστομος Kονιδάρης, νέος συνάδελφος τραγουδοποιός παρουσιάζει 12 τραγούδια βασισμένα στους στίχους του Γιώργου Φερεντίνου, τραγούδια στέρεα που όχι μόνο σέβονται τον ακροατή αλλά κυρίως σέβονται τις δύο προηγούμενες γενιές συνθετών και τραγουδοποιών που υπηρέτησαν με πάθος το σοβαρό νεοελληνικό τραγούδι.

    Kι εδώ θέλω να αποσαφηνίσω κάτι που θεωρώ σημαντικό. O Xρυσόστομος δεν μιμείται εμάς τους προηγούμενους. Mας λαμβάνει υπόψη του και εκφέρει με σαφήνεια τον δικό του μουσικό λόγο. Πατάει στα μονοπάτια τα δικά μας αλλά είναι φανερός ο δικός του λόγος και το δικό του συναίσθημα. Παρουσιάζει τα τραγούδια του με χειροποίητη ενορχήστρωση χωρίς εύκολους και συνήθεις εντυπωσιασμούς. Προσωπικά με γοήτευσαν και ταξίδεψα με τραγούδια όπως ο Aκίμ, η Προσταγή, η Eπιστροφή.

    Για τον Kονιδάρη δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Σε πρώτη ανάγνωση οι στίχοι του Φερεντίνου «πέφτουν» πάνω στον Kαββαδία. Mια προσεχτική όμως δεύτερη ανάγνωση και κυρίως η ακρόαση της μελοποίησης δείχνουν ότι και το ποιητικό υλικό δημιουργεί τον δικό του χώρο και τη δική του γοητεία όσο και αν συγγενεύει με την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι στίχοι του μεγάλου ταξιδευτή. O Xρυσόστομος Kονιδάρης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έκανε πολύ καλό ξεκίνημα. Tου εύχομαι δύναμη, κουράγιο και ακόμα πιο λαμπρή συνέχεια."

    Θάνος Στ. Mικρούτσικος


    Αγοράστε το CD από το GreekBooks
    με πιστωτική ή με απλή αντικαταβολή


    Λίγα λόγια για τον Χρυσόστομο Κονιδάρη:

    Ο Χρυσόστομος Κονιδάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ σε ηλικία 9 ετών περίπου, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική.
    Κατά το παρελθόν έχει εμφανισθεί σε διάφορες μουσικές σκηνές, ενώ εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται με τη σύνθεση.
    Το Χωρίς Στεριές είναι η πρώτη του δισκογραφική δουλειά όπου και είχε τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θάνου Μικρούτσικου, του Κώστα Θωμαΐδη και της Ελισάβετ Καρατζόλη.






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1863   /   30.03.2005, 13:46   /   Αναφορά
    πολύ καλή δουλειά! Την άκουσα σε αφιέρωμα του Παπαμιχάλη και με τα τρεξίματά μου ξέχασα να την ψάξω... Να σαι καλά που μου το θύμισες...
    #1865   /   30.03.2005, 19:57   /   Αναφορά
    Πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά που αξίζει να γίνει σημείο αναφοράς!

    Κι αυτό γιατί κάτι αντίστοιχο και προσεγμένο έχουμε να ακούσουμε από το "Σταυρό του νότου" και τις "γραμμές των οριζόντων" του Θάνου Μικρούτσικου...

    Οι ήχοι του μας ταξιδεύουν σε χώρες μακρινές,χωρίς στεριές και σύνορα, απλώνοντας

    μπροστά μας εικόνες μαγικές...

    Είμαι ευτυχής που άκουσα αυτή τη δουλειά του εξαίρετου Χρυσόστομου Κονιδάρη και

    του ταξιδιώτη ποιητή Γιώργου Φερεντίνου, μα ακόμα ποιό ευτυχής και περήφανος θα έλεγα, για κάποια από τα τραγούδια αυτής της δουλειάς, που επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε ο αδερφός μου Γιώργος Κωνσταντινίδης.

    Δεν ξέρω αν ευλογώ τα γένια μου..ίσως και να τα ευλογώ.. μα νομίζω πως κάτι έβαλε και το αδερφάκι μου σ' αυτή τη δουλειά και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό!

    #2405   /   24.06.2005, 12:08   /   Αναφορά
    Τον πήρα τον δίσκο από τότε που κυκλοφόρησε. Έκπληξη μεγάλη! Προσωπικά, είναι για μένα από τις ομορφότερες δουλειές για αυτόν τον χρόνο μέχρι στιγμής. Αρτιότατη. Υπέροχες μουσικές και η ποίηση του Γ. Φερεντινου έτυχε μεγάλου σεβασμού από τον συνθέτη κατά την μελοποίησή της.

    Και οι συμμετοχές συγκλονιστικές. Ο αγαπητός κος Κ. Θωμαϊδης δίνει στο "Η προσταγή" μία από τις καλύτερες ερμηνείες του, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Είναι και το αγαπημένο μου τραγούδι από αυτήν την δουλειά.



    [b]Η Προσταγή[/b]

    Μουσική: Χρυσόστομος Κονιδάρης

    Ποίηση: Γιώργος Φερεντίνος

    Ενορχήστρωση: Γιώργος Κωνσταντινίδης

    Ερμηνεία: Κώστας Θωμαϊδης



    Ένας αλήτης άνεμος κι ένα χαμόγελό σου

    Ένα κομμάτι θάλασσα σε νότου παγωνιά.

    Απόμακρος, μοναχικός, ζητάς τον άγγελό σου

    θολούρα, θάλασσες βουβές και βαρυχειμωνιά.



    Απ' το Τιντόρε φύγαμε. Κανέλα για το Ρίο.

    Κι εσύ που σε ζωγράφιζα με μπλε και βυσσινί,

    στολίζεις μόνο μια γωνιά, με ζέστη και με κρύο,

    γιατί όπως λεν δεν κράτησα ποτέ μου πισινή.



    Σ' ένα μου ξομολόγημα, σε μια μου αδυναμία

    είπα θα στρέξει τ' όνειρο κι ολόγυμνος ζητώ

    να 'ρθει ο θεός, να 'ρθει ο Χριστός να γίνει λιτανεία

    να πέσουνε τα τείχη αυτά που με κρατούν δω.



    Ρημάδια, οι αυταπάτες σου, θα σου φωνάζουν φτάνει

    Για σας τους αναζητητές κάποιοι καραδοκούν.

    θα σας φορέσουν κάποτε τ' αγκάθινο στεφάνι

    και μια φαρέτρα κρίματα άλλων που πολεμούν.



    Κι όλο κρατώ στη ρότα μου το θάμπωμα το πρώτο

    Έρωτα σαν πρωτόκαμα παιδί με τη ζωή

    Οι ποιητές δεν γίνονται ποτέ για το γαμώτο

    μα κάποιαν άλλη ακολουθούν άγνωστη προσταγή.
    #2424   /   26.06.2005, 00:49
    Enalia σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια .Ελπίζω και η μελλοντική μου δουλειά να βρει τη θετική ανταπόκριση από έσένα.