ελληνική μουσική
389 online   ·  205.869 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

Ζεύ Σώσον...

Αυτό το ποίημα, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε πριν αρκετά χρόνια είχε ως σκοπό το να καταδείξει πόσο "ζωντανή" είναι η Δοτική Πτώση στις μέρες μας, παρά την "επίσημη" κατάργησή της.

Ποιά η σχέση του με ένα Μουσικό Περιοδικό όπως το MusicHeaven; Μα, απλούστατα, το γεγονός ότι η Δοτική είναι Μουσική από μόνη της. Βοηθάει τον - ούτως ή άλλως Μουσικό - Λόγο μας να ρεύσει καλύτερα, γι'αυτό και δεν πάψαμε ποτέ να την χρησιμοποιούμε, συνειδητά ή όχι.

Καλή διασκέδαση λοιπόν...
Γράφει ο Μιχαλόπουλος Κώστας (mrdrummergr)20 άρθρα στο MusicHeaven
Δυναμικός μα ευαίσθητος, μού αρέσει η καλή παρέα αλλά και η μοναξιά, ο θόρυβος μα και η ησυχία...συνοπτικά: χομπίστας, χιουμορίστας, εγωιστής, ειλικρινής, αλτρουιστής, κυκλοθυμικός, αλαζών. Σπουδές: 1992-1994: Ωδείο "Φίλιππος Νάκας", μαθήμα...
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005


Έν διαλύσει μεν το Κράτος
εν χορώ το Παρα-κράτος
η Βουλή εν ευθυμία
εν στολή η Ανομία
εν...καιρώ η Αστυνομία.

Των επί μισθώ Ταγών
τα μυαλά εν εγρηγόρσει
τον Λαό τον εν υπνώσει
συν τοις άλλοις ποιός θα σώσει;
τον "κυρίαρχο" εν γένει
μα εν είδει εν αγνοία
εν επί λέξει αποστρατεία
κι εν προκειμένω εν απορία...

Εν μία νυκτί νομοθετούν
επ'ουδενί λογοδοτούν
περί τού εν κρυπτώ τί κάνουν
επί τώ έργω αν τυγχάνουν
ή εν συνόλω αποτυγχάνουν.

Εν αφθονία οι υποσχέσεις
εν συνεχεία οι δεσμεύσεις
οι αγορεύσεις εν θερμώ
επ'αγαθώ, ναί, τώ σκοπώ
μα κι η Απάτη εν ψυχρώ
και εν ανάγκη...συν Θεώ.

Αεί ομοίω όμοιος πελάζει
για τα εν Δήμω δεν τον νοιάζει
ποιητική αδεία το ού κλέψεις
και εν κενώ το ού μοιχεύσεις
ποσίν αβρόχοις η κλοπή
ελέω θεού η Αρπαγή
μα δεν πειράζει άφες αυτοίς
μην τους μετράς τοις μετρητοίς
μόνο η Ηθική εν ισχύ η Σωκράτους
επ' ωφελεία είν' του Κράτους.

Εν κατακλείδι επ'ευκαιρία
καθώς τελώ εν αδυναμία
μή και ψεχθώ επί εξυβρίσει
επί τή τούδε εμφανίσει...
ΘΟΥ ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ
ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ

Tags
Καλλιτέχνες:ΒούληΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (10)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

XeniaRodo Chat
Βετεράνος
#2371   /   16.06.2005, 15:22   /   Αναφορά
Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
geordan Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#2373   /   17.06.2005, 11:36   /   Αναφορά
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον άρθρο και για την τεχνική του και για το αντικείμενό του.Οφείλω να ομολογήσω πως στην πρώτη ανάγνωση μου φάνηκε απλώς λογοπαίγνιο που αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό από την πρωτοτυπία της χρήσης της δοτικής.

Τη δευτέρα αναγνώσει... βέβαια, με κέρδισε και ως περιεχόμενο.

Πολλές μαζεμένες αλήθειες...
Hastaroth Chat
Βετεράνος
#2375   /   17.06.2005, 22:59   /   Αναφορά
Πολύ ωραίο,περιεκτικώτατο και γραφέν εν γνώσει τής εν γένει καταστάσεως εν τή κοινωνία,ένθα οι πολιτικοί μας ταγοί παίζουσιν εν ού παικτοίς...
An_yparxei_logos Chat
Περαστική Νότα
#2397   /   23.06.2005, 13:02   /   Αναφορά
Εγώ πάλι θα έλεγα ότι αυτο το κείμενο δείχνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιχειρεί να δείξει. Δηλαδή πόσο νεκρή είναι η δοτική. Γιατι σε όλο το κείμενο δεν υπάρχει ούτε μια "φυσική" χρήση της δοτικής (όπως είνα κι αναμενόμενο, αφού αποτελεί μια προ αιώνων ΕΝ ΑΧΡΗΣΤΙΑ πτώση), παρά μόνο χρήση της σε παγιωμένες εκφράσεις, γλωσσικα απολιθώματα δηλαδή...
Hastaroth Chat
Βετεράνος
#2415   /   24.06.2005, 23:38
Καί ποιά είναι,κατ'εσένα,η "φυσική χρήση" τής δοτικής;

An_yparxei_logos Chat
Περαστική Νότα
#2416   /   25.06.2005, 00:27
Σαν αντικείμενο, σαν δοτική προσωπική, σαν δοτική τοπική, οτιδήποτε. Κάπως που να χρησιμοποιείται αυθόρμητα από τον ομιλητή, και όχι σαν ένα σταθερό λεξιλογικό στοιχείο. Για παράδειγμα, λέμε "Είπα στον Γιώργο" και χρησιμοποιούμε αυθόρμητα εμπρόθετο, όχι γιατί έχουμε τη φράση "πακέτο" στο μυαλό μας, αλλα γιατί εκεί μας πάει η δομή της γλώσσας μας. Έτσι στη θέση του "στον Γιώργο" μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε άλλο όνομα, στη θέση όμως του "αυτοίς" στό "άφες αυτοίς" όχι. Δεν αναφέρομαι σε εκφράσεις τύπου "εν γένει", γιατί αυτές λειτουργουν ούτε λίγο ούτε πολυ σαν κοινά επιρρήματα (βλ. εν τω μεταξύ).

Hastaroth Chat
Βετεράνος
#2420   /   25.06.2005, 23:45
Ομολογώ οτι δυσκολεύομαι νά καταλάβω τί εννοείς.Ολες οι λέξεις καί οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε είναι "σταθερά λεξιλογικά στοιχεία",μέ τήν έννοια οτι αποτελούν δομικά στοιχεία τής γλώσσας.Ακόμα καί οι εκφράσεις όπως π.χ. "τοίς μετρητοίς","εν γένει" κλπ αποτελούν μέρος τής δομής τής γλώσσας,δέν είναι ξένες από αυτήν.Αλλωστε,το "εν τώ μεταξύ" που ανέφερες,είναι τοπική δοτική καί όχι χρονικό επίρρημα.Το οτι δέν χρησιμοποιούμε πλέον την προσωπική δοτική (που ήταν λειτουργικό μέρος τού αρχαίου λόγου) δέν σημαίνει οτι έχει εκλείψει τελείως η δοτική από την καθομιλουμένη γλώσσα.

An_yparxei_logos Chat
Περαστική Νότα
#2425   /   26.06.2005, 01:57
Δεν είναι σαφές ποια ειναι η διαφορά πχ μεταξύ γενικής και δοτικής στα νέα ελληνικά? Ότι δηλαδή με τη μία παράγονται νέες εκφράσεις (δηλαδή ο ομιλητής μπορεί να επινοήσει με αβίαστο τρόπο μια φράση με γενικη την οποία δεν έχει ξανακούσει ποτε) ενώ με τη δοτική όχι. Γι'αυτο και αποκάλεσα τις εν λογω εκφράσεις απολιθώματα. Γιατί δεν είναι ζωντανές. Λειτουργικές εκφράσεις μεν, η δοτική όμως δεν έχει λειτουργικη αξία μέσα σ'αυτές, δεν λειτουργεί σαν δοτική (με την έννοια που μαθαίνουμε στο αρχαίο συντακτικό), αποτελεί απλά ένα στοιχείο του σετ. Με τον ίδιο τρόπο που πχ το "ιδού" δεν είναι προστακτική ρήματος στα νέα ελληνικά, αλλά επιφώνημα. Επειδή ίσως δεν είμαι καλός στο να δώσω στον άλλο να κατάβει αυτό που θέλω να πω, εννοώ ότι έχουν επιβιώσει, από επίδραση κυρίως της καθαρεύουσας, εκφράσεις με δοτική, όχι η ίδια η δοτική σαν πτώση.Μια και το έθιξες, το "εν τω μεταξύ" είναι στα αρχαία ελληνικά εμπρόθετος πσοσδιορισμός του τόπου ή του χρόνου (εξαρτάται απ' την περίπτωση) και όχι δοτική τοπική, στα δε νέα ελληνική απλό χρονικό (και ποτέ τοπικό) επίρρημα (εξ' ου και η γραφή "εντωμεταξύ").ΥΓ: Εννοείται ότι δεν επτίθεμαι σε καμία άποψη, απλά προσπαθώ να υποστηρίξω τη δική μου.
analogion Chat
Βασική Νότα
#3470   /   28.11.2005, 03:00   /   Αναφορά
Θα ήθελα να ρωτήσω:α. από που αντλήθηκε το περιεχόμενο (βιβλίο/σελίδα) ;

β. ποιος ο πρωτότυπος τίτλος του κειμένου;

γ. ποια η σχέση του τρέχοντος τίτλου του άρθρου με το κείμενο, και πως εξηγείται;Ευχαριστώ,

Παναγιώτης
mrdrummergr Chat
Σολίστ
#3746   /   29.12.2005, 15:04
Γειά σου Παναγιώτη και Χρόνια Πολλά...

Το ποίημα αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο σπουδαστών τής Σχολής "Ελληνική Αγωγή" όπου διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά, Ετυμολογία και άλλα...σελίδα δεν μπορώ να σού πω γιατί δεν το έχω αγοράσει παρ'ότι περιέχει κι άλλα άρθρα μου.

Ό τίτλος είναι ο πρωτότυπος και είναι σκωπτικός: ο Ζεύς δηλαδή θα μπορούσε να μας απαλλάξει από τα δεινά που περιγράφονται στο ποίημα...στην πραγματικότητα "Ζεύ σώσον" έλεγαν οι Αρχαίοι σε κάποιον όταν...φταρνιζόταν!

Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά τώρα είδα την ερώτησή σου.Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις

Αυτά τα διάβασες;