ελληνική μουσική
    439 online   ·  210.826 μέλη
    «Ζεϊμπέκικο βαρύ...», είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς που καταθέτει ο ερευνητής και μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης. Είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μπαλαχούτης καταπιάνεται με τη λογοτεχνία, αν και στο «Ζεϊμπέκικο βαρύ...» στην ουσία έχουμε ένα μυθιστόρημα που ακουμπάει και πάλι στα αγαπημένα του θέματα, τη μουσική και το τραγούδι, καθώς σε αυτό περιγράφεται η άνοδος και η πτώση ενός λαϊκού ειδώλου. Ενός ερμηνευτή που ήδη από την εφηβεία του έχει ανακηρυχτεί απόλυτος σταρ και συνεχιστής της μεγάλης σχολής των λαϊκών βάρδων και που στα τριάντα του είναι ένα καμένο χαρτί, που βρίσκει με δυσκολία μεροκάματο στα σκυλάδικα της επαρχίας...
    Γράφει το μέλος Παναγιώτης Βουλιάκης (vouliakis)
    38 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 07 Δεκ 2005
    Το μυθιστόρημα αυτό, πέρα από τα έντονα δραματικά στοιχεία που διαθέτει (έρωτες, μίση, πάθη κ.λπ.), αποτελεί ταυτόχρονα μια διεισδυτική ματιά στον χώρο της τραγουδοποιίας και των αλληλένδετων σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε δισκογραφικές εταιρείες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και της νύχτας, των άγραφων κανόνων και των λεπτών ισορροπιών που διέπουν τους χώρους διασκέδασης.

    Οι μαρτυρίες και οι τοποθετήσεις του συγγραφέα μέσα από τους ήρωές του είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Ο ίδιος είναι γνώστης του θέματος, αφού, εκτός από ερευνητής, διατελεί εδώ και χρόνια υπεύθυνος ύλης στο μουσικό περιοδικό «Δίφωνο», ενώ επίσης έχει επενδύσει με στίχους του αγαπημένα τραγούδια: Αρχιπέλαγος, Αερικό, Αψέντι κ.ά. που ερμήνευσαν τραγουδιστές όπως οι Πασχάλης Τερζής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μαργαρίτης κ.ά.
    Αλλωστε στο «Ζεϊμπέκικο βαρύ...» ο κεντρικός ήρωας, Αρης Ραζής, συνδιαλέγεται με υπαρκτά πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού σαν τους Στράτο Διονυσίου, Χρήστο Νικολόπουλο, Τάκη Σούκα κ.ά., ενώ σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίζονται -χωρίς να αναγράφονται τα αληθινά ονοματεπώνυμά τους- πολλοί από τους νεότερους αστέρες και παράγοντες της ελληνικής δισκογραφίας.

    Ο Κώστας Μπαλαχούτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
    Σπούδασε Ηλεκτρολογία στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της Κοζάνης και της Χαλκίδας και στο Πολυτεχνείο της Μπολόνια στην Ιταλία.

    Στις αρχές του 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ατραπός το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ¶πονες Εξουσίες και θέμα την πορεία και εξέλιξη του λαϊκού -με την ευρύτερη έννοια- τραγουδιού στην ταραγμένη δεκαετία του '70.
    Ακολούθησε η επιμέλεια της βιογραφίας του λαϊκού ερμηνευτή Βαγγέλη Περπινιάδη με τίτλο Πριν το Τέλος στις εκδόσεις Προσκήνιο, καθώς και η συμμετοχή στο βιβλίο του Τάσου Καραϊσκου, Μανώλης Αγγελόπουλος, Ο Μεγάλος Τσιγγάνος, Όπως τον Γνώρισα... από τις εκδόσεις Ατραπός, όπου είχε αναλάβει τη συγγραφή του προλόγου και την πραγματοποίηση της έρευνας.
    Το 2002 εκδόθηκε το πρωτοποριακό Μουσικό Ημερολόγιο 2002-Για τους Φίλους του Λαϊκού Τραγουδιού, από τις εκδόσεις Ατραπός, το οποίο και εξαντλήθηκε.
    Ανάλογη αποδοχή είχαν από την πρώτη στιγμή και τα μουσικά ημερολόγια που κυκλοφόρησαν το 2003 από τις εκδόσεις Ατραπός.

    Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, με δισκογραφικές εταιρείες ως επιμελητής δισκογραφικών εκδόσεων και ως σύμβουλος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών.

    Το «Ζεϊμπέκικο βαρύ...» κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις «Ηλιοτρόπιο».

    Πηγή: Ελευθεροτυπία 29/11/2005>

    Αγορά
    - Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (13.5 euro)
    - GreekBooks.gr (13.5 euro)




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3533   /   07.12.2005, 13:53   /   Αναφορά
    Έτσι στις λίγες γραμμές που διάβασα για το βιβλίο φαίνεται άκρως ενδιαφέρον γιατί είναι αλήθεια το βαρύ σκυλάδικο στα 30,όταν έχεις επιτυχία από τα 18 σου.....

    Πόλυ καλη πρόταση λοιπόν Παναγιώτη.Ευχαριστούμε για την δημοσίευση.
    #12856   /   06.04.2008, 07:00   /   Αναφορά
    Θα το παρω!!!