ελληνική μουσική
462 online   ·  204.043 μέλη


Stairway to Heaven
Album: Led Zeppelin (Untitled)
Κυκλοφορία: 8 Νοεμβρίου 1971

- Οι Led Zeppelin υπήρξαν το δίχως άλλο μία σπουδαία και ιστορική μπάντα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Δεν θα γράψω όμως πολλά για τους Zep εδώ. Αφ' ενός επειδή δεν είναι το θέμα της ενότητας αυτής, αφ' ετέρου επειδή τους έχω συμπεριλάβει στην ενότητα "Ιστορικές Μπάντες". Μόνο αυτό θα γράψω: Οι Robert "Percy" Plant, ο John Paul "Jonesy" Jones, ο John "Bonzo" Bonham και ο James Patrick "Jimmy" Page, ανέβασαν τη "θερμοκρασία" της Rock μουσικής και κέρδισαν πολλά χρήματα από τους δίσκους που ηχογράφησαν και από τις περιοδείες που έκαναν. Χρήματα πολλά, που τα επένδυσαν παντοιοτρόπως. Αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα, ή τα επένδυσαν σε διάφορες επιχειρήσεις. Η πιο "περίβλεπτη" όμως αγορά (επένδυση) από όλες, ήταν το κάστρο που αγόρασε ο Page στο Lelawcge-an-bryn της Ουαλίας...
Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)189 άρθρα στο MusicHeaven
Ο Γιώργος Μπιλικάς, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρία μουσικής και κιθάρα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος "Θαρσείν Χρει" με τους οποίους κυκλοφόρησε σε συλλεκτικό βινύλλιο το 2004, υλικό ηχογραφημένο το 1974, το...
Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2005
Το κάστρο αυτό και η αρκετά μεγάλη σε έκταση τριγύρω περιοχή (συχνά γεμάτη από θαυμαστές του γκρουπ, κυρίως νεαρά κορίτσια), αλλά και μία ομάδα από μαθητευόμενους ξυλουργούς, εξασφάλισαν στον Robert Plant το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα για να γράψει το "Stairway to Heaven" την άνοιξη του 1971. Ήταν μία περίοδος σύγχυσης (αλλά και ενδοσκόπησης) για τον νεαρό στιχουργό και τα χάχανα των νεαρών κοριτσιών δεν τον βοηθούσαν καθόλου.

Όπως όμως θα διαπιστώσετε, τον βοήθησαν οι ήχοι από τα σφυριά και τα διάφορα εργαλεία των μαθητευομένων ξυλουργών.

Τι είναι λοιπόν το "Stairway to Heaven"; Κατ' αρχήν, είναι ένα πασίγνωστο τραγούδι των Led Zeppelin. Ποιος δεν το ξέρει; Ποιος δεν το έχει ακούσει; Από το 1971 που κυκλοφόρησε, συμπεριλαμβάνεται κάθε χρόνο ανελλιπώς, στην λίστα του top 1000 των πλέον αγαπημένων τραγουδιών και έχουν δοθεί σ' αυτό πολλές ερμηνείες.

1: Οι χριστιανοί, το ερμηνεύουν δίνοντας του ερμηνείες που παραπέμπουν στη Βίβλο.
2: Οι σατανιστές με τον τρόπο τους, παραπέμπονται στον Εωσφόρο.
3: Κάποιοι άλλοι πάλι, το δραματοποιούν δίνοντάς του προεκτάσεις εξάρτησης ουσιών.

Δεν θα ασχοληθώ με καμία από αυτές τις ερμηνείες.
Πρώτα από όλα, δεν με ενδιαφέρουν οι δύο πρώτες. Ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει σ" αυτές τις περιπτώσεις. Αναλύοντας την πρώτη ερμηνεία, σου την πέφτουν οι οπαδοί της δεύτερης και αντιστρόφως.

Αλλά πέραν αυτού.....
Αν πρόκειται για "χριστιανικό" τραγούδι που υμνεί τη Βίβλο και στοχεύει στη δόξα του Ενός (όπως δηλώνουν οι χριστιανοί ερμηνευτές του), αυτό εμένα με αφήνει απολύτως αδιάφορο. Ας ασχοληθούν μ" αυτή την ερμηνεία οι ...."παπαροκάδες".

Με αφήνει επίσης απολύτως αδιάφορο και η περίπτωση του να πρόκειται για ένα "σατανιστικό" τραγούδι. Είναι το γνωστό σε όλους μας παραμύθι του ανάποδου παιξίματος που αφορά στην ανακάλυψη διαφόρων σατανιστικών μηνυμάτων.

Θα μπορούσα να ασχοληθώ με την τρίτη περίπτωση που αγγίζει ένα τεράστιο και παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ο καθένας φυσικά, μπορεί να ζει στον κόσμο του. Μπορεί να φαντάζεται και να ερμηνεύει τα πράγματα όπως θέλει. Και σαν τι μπορεί δηλαδή να φαντάζεται ο καθένας;

1: Το τραγούδι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
2: Το τραγούδι περιέχει βαθιά νοήματα.

Θα συμπληρώσω ότι το τραγούδι αυτό, (αλλά και το κάθε τραγούδι) ερμηνεύεται (αν είναι απαραίτητο να ερμηνευθεί), όπως θέλει ο καθένας να το ερμηνεύει. Ο καθένας, βρίσκει τα δικά του μηνύματα και παίρνει αυτό που θέλει να πάρει. Έτσι, όλοι νοιώθουν ικανοποιημένοι.

Την αλήθεια φυσικά, τη γνωρίζει καλύτερα από όλους μας, ο ίδιος ο Plant που το έγραψε.

Ψάχνοντας να συγκεντρώσω διάφορες πληροφορίες για τα Rock γεγονότα στα 1971, έπεσα στους Zep. Τι έκαναν εκείνη την περίοδο οι Zep" Στην αρχή της χρονιάς, ο Jimmy αγόρασε το κάστρο και ανέθεσε σε μία εργολάβο (την Erma Rees-Gwynn), να του φτιάξει μία τριώροφη σκάλα. Την άνοιξη και καθώς οι εργασίες αυτές προχωρούσαν, ο Plant έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι, εμπνεόμενος από όσα είδε (ή έβλεπε), να γίνονται μπροστά στα μάτια του.

Η ερμηνεία λοιπόν του τραγουδιού, είναι χειροπιαστή και η πραγματικότητά του, είναι τελείως διαφορετική από όσα ο καθένας μπορεί να φαντάζεται και να ερμηνεύει.

Μ" αυτήν την χειροπιαστή πραγματικότητα θα ασχοληθώ.

Αν νομίζετε ότι απομυθοποιώντας το τραγούδι θα σας χαλάσω το όνειρο, τότε είναι καλύτερα να μην διαβάσετε παρακάτω.

* ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:
"Stairway to Heaven" (1971)
There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven.
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for.
Ooh, ooh, and she's buying a stairway to heaven.

There's a sign on the wall but she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings.
In a tree by the brook, there's a songbird who sings,
Sometimes all of our thoughts are misgiven.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it makes me wonder.

There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees,
And the voices of those who stand looking.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it really makes me wonder.

And it's whispered that soon if we all call the tune
Then the piper will lead us to reason.
And a new day will dawn for those who stand long
And the forests will echo with laughter.

If there's a bustle in your hedgerow, don't be alarmed now,
It's just a spring clean for the May Queen.
Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.
And it makes me wonder.

Your head is humming and it won't go, in case you don't know,
The piper's calling you to join him,
Dear lady, can you hear the wind blow, and did you know
Your stairway lies on the whispering wind.

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our Soul.
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last.
When all are one and one is all
To be a Rock and not to roll.
And she's buying a stairway to heaven.

* Η ΑΝΑΛΥΣΗ:
"There's a lady who's sure, all that glitters is gold".
- Ο ηθοποιός Richard Harris που ήταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του κάστρου, σύστησε στον Jimmy Page την Erma Rees-Gwynn, για να αναλάβει τις ξυλουργικές εργασίες που αφορούσαν στην ανακατασκευή και στη συντήρηση του κάστρου, αλλά και στην κατασκευή μιας τριώροφης σκάλας στο πίσω μέρος.
(Η Erma που είχε πάρει πρόσφατα διαζύγιο και ζούσε μόνη της στην μικρή πόλη Welsh, χρειαζόταν δουλειά και εκείνη την περίοδο ξεκινούσε την μικρή της "ξυλουργική" επιχείρηση. Έτσι εξηγείται και η ομάδα των μαθητευόμενων ξυλουργών που ανέφερα πριν).
Η Erma και οι βοηθοί της, κατά την μεταφορά των βαριών επίπλων (προκειμένου να ασχοληθούν με τη συντήρηση ή την διόρθωσή τους), ήταν απρόσεκτοι σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατέστρεψαν οτιδήποτε υπήρχε μέσα σ" αυτό το κάστρο. Παλιά αντικείμενα μεγάλης αξίας, αλλά και καινούργια όπως τις κιθάρες του Jimmy. Ο Plant εδώ ειρωνεύεται και αντιστρέφει το γνωστό ρητό "Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός". Εννοεί δηλαδή, πως "χρυσός" μπορεί να είναι και κάτι που δεν λάμπει".

"And she's buying a stairway to heaven".
- Εννοεί "χτίζει" τη σκάλα. Ή καλύτερα, αγοράζει τα υλικά για να χτίσει τη σκάλα.
(Ο Plant, είχε αποκαλέσει κάποτε το κάστρο "heaven." Είχε πει ότι αν ανεβεί κανείς στην κορυφή της σκάλας, θα μπορεί πολύ άνετα να βλέπει τον παράδεισο).

" When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for".
- Η μικρή πόλη Welsh που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του κάστρου, είχε μόνο ένα κατάστημα σιδηρικών του οποίου όμως ο ιδιοκτήτης έλειπε σε ένα ατελείωτο πικ-νικ και το μαγαζί ήταν κλειστό. Η Erma παραπονέθηκε στον Jimmy ότι χρειάζεται κατά διαστήματα κάποια εργαλεία τα οποία όμως δεν μπορεί να τα προμηθεύεται αφού το μαγαζί είναι συνεχώς κλειστό. Ο Jimmy τότε, απευθύνθηκε σε μερικούς δημοτικούς συμβούλους και έτσι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού αναγκάστηκε να διακόψει αυτό το συνεχόμενο και χωρίς τελειωμό πικ-νικ.

" There's a sign on the wall but she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings".
- Προκειμένου να στερεωθεί και να είναι ασφαλές το πλατύσκαλο του δευτέρου ορόφου, η Erma και οι βοηθοί της, έπρεπε να μπουν στο "Guitar Room" του Jimmy.
Εκεί όμως, υπήρχε μία επιγραφή που έγραφε: "Keep the Fuck Out - Everyone!"
Ναι!!! Μερικές φορές οι λέξεις, μπορεί να έχουν δύο ερμηνείες. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, εδώ έχουμε μόνο μία και δεν χρειάζεται να έχεις βγάλει Πανεπιστήμιο για να καταλάβεις τι εννοεί.
Έτσι δεν είναι; Η Erma την ερμήνευσε με την "".κυριολεξία της λέξης (και αφού ήταν βέβαιο ότι θα έμπαινε μέσα για άλλο λόγο), αυτό για εκείνη σήμαινε ότι μπορεί να μπει. Εισέβαλλε λοιπόν στο "Guitar Room". Ευτυχώς ο Page, είχε εκεί μέσα μόνο δύο Gibsons από ολόκληρη τη συλλογή του που αποτελείται από 75 κιθάρες.

" In a tree by the brook, there's a songbird who sings,
Sometimes all of our thoughts are misgiven".
- Ο Jimmy εκείνη την ώρα βρισκόταν έξω. Έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε κάτω από το αγαπημένο του δέντρο, όταν είδε ξαφνικά έναν βοηθό της Erma να κρέμεται στην κυριολεξία έξω από το παράθυρο του "Guitar Room". Αμέσως τον κυρίεψε η ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα έγινε και έξω φρενών. Οι φωνές του, πρέπει σίγουρα να ακούστηκαν μέχρι την πόλη.

" There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees,
And the voices of those who standing looking.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it really makes me wonder.

And it's whispered that soon if we all call the tune
Then the piper will lead us to reason.
And a new day will dawn for those who stand long
And the forests will echo with laughter".
- Δυτικά από το ιδιόκτητο αυτό κάστρο του Page και κοντά στο γειτονικό δάσος, υπήρχε μία μονάδα παραγωγής ενέργειας. Οι τόνοι της κάπνας από το θειάφι που κατέστρεφε τα δέντρα, δυσανασχετούσε τον Plant. Μία μέρα νευρίασε τόσο πολύ, που κάλεσε όλους τους κατοίκους της περιοχής να προβούν σε συνεχείς διαμαρτυρίες, μέχρι να καταφέρουν να κλείσουν τη μονάδα. Έτσι το δάσος θα ζωντάνευε και μέσα σ" αυτό, θα αντηχούσαν ξανά τα γέλια.
"Πολύ καλή ιδέα". Του απάντησε ένα από αυτά τα κορίτσια που τριγύριζαν εκεί.
"Πώς όμως θα εξασφαλίσουμε την ηλεκτροδότησή μας; Πώς θα έχουμε ζεστό νερό; Εσείς πώς θα κάνετε τις πρόβες σας;"

" If there's a bustle in your hedgerow, don't be alarmed now,
It's just a spring clean for the May Queen.
Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on".
- Μέσα στο ατέλειωτο αυτό πήγαινε-έλα των μαστόρων, μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο και τη φασαρία που επικρατούσε, βρέθηκαν σε περίεργα σημεία του κάστρου, πάρα πολλά ρούχα, από τα περίφημα Βικτωριανά πάρτι που γίνονταν εκεί.
Το "May-Queen" λοιπόν, ήταν ένα πλυντήριο/στεγνωτήριο ρούχων που έφεραν στο κάστρο, προκειμένου αυτά τα ρούχα να καθαριστούν. Ήταν μεγάλο σε μέγεθος. Σαν κι" αυτά που χρησιμοποιούν τα μεγάλα ξενοδοχεία και υποσχέθηκαν στον Page να του επιστρέψουν τα χρήματά του, αν δεν μείνει ικανοποιημένος. Το "two paths" σημαίνει τις δύο επιλογές: Το κρατάς ή το επιστρέφεις. Η εγγύηση που υπήρχε, έδινε στον Jimmy το χρονικό περιθώριο για να διαλέξει τι από τα δύο να κάνει.

"Your head is humming and it won't go, in case you don't know".
- Αναφορά στο χειρότερο hangover που βρέθηκε ποτέ ο Plant.

"The piper's calling you to join him".
- Ο Jones γύρισε στο Λονδίνο και ζήτησε από τον Plant να τον ακολουθήσει.

"Dear lady, can you hear the wind blow, and did you know
Your stairway lies on the whispering wind".
- Η περίφημη σκάλα αλλά και όλες οι κακότεχνες και φτηνές κατασκευές της Erma, έπεσαν και διέλυσαν σαν χάρτινοι πύργοι από τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν εκείνη την άνοιξη ολόκληρη τη Βρετανία.

"And as we wind on down the road
Our shadows taller than our Soul.
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show".
- Καθώς ο Jones πήγαινε στο σπίτι του μαζί με τον Plant, συνάντησαν τυχαία στο δρόμο την Erma που αναβόσβηνε ένα φως, κάνοντας σήμα για ωτοστόπ.
(Μετά από αυτό το φιάσκο, η Erma εγκατέλειψε την ξυλουργική της επιχείρηση, έφυγε από την περιοχή του Lelawcge-an-bryn και πήγε να μείνει προσωρινά, στο σπίτι ενός εξαδέλφου της, στο King's Cross).

"How everything still turns gold".
- Κομπάζοντας, δήλωνε ότι από τη δουλειά που ανέλαβε στο κάστρο του Page, κέρδισε δέκα χιλιάδες λίρες.

" And if you listen very hard
The tune will come to you at last.
When all are one and one is all
To be a Rock and not to roll".
- Ο Jones προσπάθησε να φτιάξει μία χορωδία από τα κορίτσια που σύχναζαν γύρω από το κάστρο. Τις ονόμασε "Zeppettes". Το ξεκίνημα μιας τραγουδιστικής καριέρας και μάλιστα με την καθοδήγηση του μπασίστα/κημπορντίστα των Zep, ήταν γι" αυτές ένα όνειρο ουρανοκατέβατο. Στην προσπάθειά του λοιπόν αυτή ο Jones, τις έφερε μέσα στο κάστρο και ξεκίνησαν τις πρόβες. Δυστυχώς καμία τους δεν μπόρεσε να βγάλει μία νότα σωστή. Ο Plant λοιπόν εδώ, τις συμβουλεύει: "Κορίτσια, συνεχίστε τις πρόβες, μέχρι να γίνετε βράχοι. Συνεχίστε τις πρόβες μέχρι να καταφέρετε να τραγουδάτε σωστά".

"And she's buying a stairway to heaven".
- Τα τελευταία νέα από την Erma. Με τα χρήματα που κέρδισε εις βάρος του Jimmy, πήγε να ζήσει στις Μπαχάμες.

Για να κλείσουμε λοιπόν, η Erma είδε τον Page σαν χρυσάφι. Σκέφτηκε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να "τα αρπάξει" και όντας άσχετη με το επάγγελμα που διάλεξε να κάνει, προσέλαβε ένα σωρό επίσης άσχετους εργάτες αναλαμβάνοντας μία δουλειά που δεν ήξερε ούτε αυτή, αλλά ούτε και οι εργάτες της.

Ο Plant, είναι μία σπουδαία φωνή για τη Rock μουσική. Για μένα (κι" ας διαφωνήσουν μερικοί), είναι η πιο σπουδαία φωνή της Rock μουσικής. Δεν φημίστηκε ποτέ για τις στιχουργικές του ικανότητες, αλλά εδώ κατάφερε να φτιάξει ένα ποίημα. Οι μεταφορές, οι συμβολισμοί, οι εικόνες, οι επαναλήψεις, όλα λειτουργούν θαυμάσια.

Αν σε όλα αυτά προσθέσετε την υπέροχη μελωδική γραμμή και την όλη μουσική ατμόσφαιρα, τότε σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι πρόκειται για ένα μουσικό ποίημα!!!

Το "Stairway to Heaven", είναι ένα τραγούδι / ντοκιμαντέρ, που αφορά στην εξαπάτηση, στην ανευθυνότητα και στον "".βανδαλισμό!!!

Και η Erma"
"Erma 's buying a ticket to ""..Nassau!!!".

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.


Tags
Μουσικά Είδη:RockSoulΜουσικά Όργανα:κιθάραΚαλλιτέχνες:Led ZeppelinQueenRobert Plant


Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (43)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Luthien Chat
Βασική Νότα
#3534   /   08.12.2005, 02:13   /   Αναφορά
Κι αλλο ενα μυστηριο λυθηκε .... μπορω να πω οτι λυτρωθηκα .. το Stairway to Heaven ειναι ενα τραγουδι ανεπαναληπτο σε συλληψη και εκτελεση.. και οι στιχοι του Plant αποδεικνυουν περιτρανα πως τα απλα γινονται και μεγαλα. Thanx Orfeus!
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3536   /   08.12.2005, 04:14
:-)

thank Chat
Σολίστ
#3535   /   08.12.2005, 03:33   /   Αναφορά
Ορφέα με τσάκισε λίγο η ανάλυση (απομυθοποίηση ... εγω ειχα σταθεί λίγο στους επιμέρους στίχους .. και έδινα δικούς μου συμβολισμούς :):) αλλα ειναι και λυτρωτική... Η εισαγωγή σου ειναι "ξεχωριστή" (για το πως ερμηνευουμε τελικα τα τραγούδια και τις μουσικες). Και το τέλος επισης εξαιρετικό. Ευχαριστούμε πολυ και πάλι (για τις μουσικές, τη γνώση και τή μέθοδο .. :)
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3537   /   08.12.2005, 04:15
Προειδοποίησα πάντως, να μην διαβάσετε παρακάτω!!!!Σ' ευχαριστώ Θάνο.....:-)

vouliakis Chat
Βετεράνος
#3538   /   08.12.2005, 12:33   /   Αναφορά
...you know, sometimes words have two meanings... Ευχαριστούμε, Ορφέα ::bier::
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3539   /   08.12.2005, 13:19
::bier::


ageras Chat
Βετεράνος
#3540   /   08.12.2005, 13:35   /   Αναφορά
Όπως πάντα καταπληκτικό το άρθρο σου Γιώργο και να σου πω,προσωπικά δεν απομυθοποιώ τίποτα από αυτό το συγκρότημα και φυσικά από αυτό το τραγούδι,διότι η πήγη έμπνευση του καθενός για τους στίχους έιναι κάτι το όποιο προσωπικά δε μ'αφορά.Προσωπικά μ'ενδιαφέρει το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτή την έμπνευση και πάντα δίνω την δική μου ερμηνεία στους στίχους.¶λλωστε αυτός είναι ο σκοπός τους...να ερμηνεύεις τους στίχους όπως εσύ τους αντιλαμβάνεσαι...Κι επειδή το Stairway to heaven τυχαίνει να είναι τραγούδι μ'αρ......ια

δεν πρόκειτε να το απομυθοποιήσω.Και δεν με χάλασε καθόλου η ανάλυση των στίχων.Απλά τους διάβασα και.... ακόμα έχω την δική μου άποψη για την σημασία τους.Σε συγχαίρω ακόμα μια φορά για το άρθρο.Good work!!!!!!!
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3541   /   08.12.2005, 13:44
Σ' ευχαριστώ Μάνο!!Stairway to MusicHeaven .........πάντα!!!!:-)

aaron Chat
Περαστική Νότα
#3542   /   08.12.2005, 13:48   /   Αναφορά
"Δεμένο" άρθρο, εμπεριστατωμένο, κατατοπιστικό και με προσωπική άποψη στα επίμαχα σημεία. Μπράβο !
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3543   /   08.12.2005, 14:03
Thnx!!!!!:-)

kalouka Chat
Φθασμένος
#3544   /   08.12.2005, 14:17
όπως πάντα ωραίος έστω και για λίγο μέχρι να τελειώσω την ανάγνωση ,

ταξιδεύω με τη μηχανή του χρόνου

lemonc Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#3545   /   08.12.2005, 16:12   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.Νομίζω πως θα’πρεπε να το διαβάσουν πολλοί που ψάχνουν γιά παράξενα μηνύματα σε τραγούδια.
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3546   /   08.12.2005, 16:23
Ευχαριστώ πολύ.......:-)

dessypris Chat
Φθασμένος
#3547   /   08.12.2005, 19:33   /   Αναφορά
Οι "μέντορές" μου...Οι επιρροές μου...Η "αλφάβητός" μου...Οι μύθοι που δεν απομυθοποιούνται με τίποτα και με τίποτα...Το άρθρο καταπληκτικό και ο συγγραφέας του επίσης!Συνήθως όλοι μας, φτιάχνουμε εικόνες γύρω από ένα τραγούδι και το νόημα του...Συνήθως πέφτουμε έξω σχετικά με αυτό που είχε στο μυαλό του ο δημιουργός του όταν το έγραφε...Αλλά έχει τίποτε από αυτά σημασία;; Ο καθένας μας το κρατάει στην ψυχή του όπως τον "βολεύει" την συγκεκριμένη στιγμή και για δικούς του λόγους...Και αυτό είναι που μετράει... Κι έτσι να το κρατάει κάθε φορά που το ψιθυρίζει... Κάθε φορά που του κρατάει συντροφιά... Και μένουμε να θυμόμαστε... Και δεν πρέπει να ξεχνάμε...Και πάλι μπράβο!!Γρηγόρης Δεσύπρης
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3548   /   08.12.2005, 19:41
Σ' ευχαριστώ Γρηγόρη....:-)

dessypris Chat
Φθασμένος
#3551   /   08.12.2005, 20:45
Παρακαλώ...Και μια και το φερε η κουβέντα, πρέπει να σου πω, ότι το 1991, κάποια Δευτέρα, ("πετούσα" για την "Ολυμπιακή" τότε), σ ένα μπαράκι στη συμβολή 2nd Ave.& 82 str. (αν δεν κάνω λάθος- τώρα πια) στην Νέα Υόρκη, στο "Elain's" , είχαμε συμπτωματικά καθήσει εκείνο το βράδυ στο μπαρ με τον Page και την Mineli (!!!) και πιάσαμε "κουβέντα" για το συγκεκριμένο τραγούδι...(Η Κυρία, έλεγε πως αν "ανήκε" σε άλλο -μουσικά- χώρο, ΑΥΤΟ θα ήθελε να έχει τραγουδήσει)... Εγώ απλώς, κρατούσα τις πάνες μου, να μην μου φύγει τίποτα... Όλοι δε μαζί, ακούγαμε τον Woody Allen να παίζει το...κλαρίνο του!!!

Είναι αλήθεια - και κάτι που μπορεί (συμπτωματικά) να συμβεί στον καθένα μας, μόνο για μια φορά στην (φτωχή) ζωή του...

Φιλικά, Γρηγόρης.-

antonLOrd Chat
Φθασμένος
#3552   /   08.12.2005, 21:27
Orfeus: ...."ΑΡΧΗΓΟΣ"....

Υ.Γ. ...γράψε μου βρε και για τους Purple...

Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3554   /   08.12.2005, 21:38
Ok!!!Θα γίνει σιγά-σιγά κι' αυτό!!!Δεν ...........τα προλαβαίνω όλα!!!!:-)

Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3576   /   10.12.2005, 17:06
Εξ άλλου Αντώνη, δεν γράφω βάσει πλάνου. Δεν προγραμματίζω τι θα γράψω και ποιο θα είναι το επόμενο άρθρο.

Αν κάνω έτσι, βάζω στον εαυτό μου ένα "πρέπει" που με δεσμεύει και δεν νοιώθω άνετα μ' αυτό.Με μία πρώτη και γρήγορη σκέψη σ' αυτό που μου ζητάς, απαντώ ότι υπάρχουν μπάντες που έχουν άμεση προτεραιότητα (π.χ. Kinks, Animals, Who, Led Zeppelin & ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Rolling Stones τους οποίους έχω .....μισο-έτοιμους!!!!)Έπειτα πάλι.... ποτέ δεν ξέρεις!!!:-)


Anthos Chat
Συγχορδία Μινόρε
#3611   /   14.12.2005, 07:45   /   Αναφορά
Πολύ καλό φίλε...απλά μία απορία...Αυτή η εκδοχή είναι παγκόσμια "πρεμίερα"???Keep writing...
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3612   /   14.12.2005, 13:11
Χα!!!!Δεν το 'χα σκεφτεί αυτό!!!!!Πολύ καλό!!!!!!:-)

dessypris Chat
Φθασμένος
#3651   /   20.12.2005, 20:10
Πρόσθεσε κάτι και για τους "honeydreepers" γκρουπ που δημιούργησαν ο Page με τον Plant γύρω στα 1975, αν γνωρίζεις σχετικά...

dessypris Chat
Φθασμένος
#3652   /   20.12.2005, 20:14
Διόρθωση: Honey Drippers και 1984

dessypris Chat
Φθασμένος
#3653   /   20.12.2005, 20:17
Να προσθέσω εγώ αυτά που ξέρω:Honeydrippers Vol. 1Released November 12, 1984UK Es Paranza 79 0220 1

US Es Paranza 90220Album Charts

UK 56

US 4Mainstream Rock Charts

Sea Of Love 8

Rockin' At Midnight 11US Singles

Sea Of Love 3

Rockin' At Midnight 25UK Singles

Sea Of Love 56Adult Contemporary

Sea Of Love 1Hot Dance Music/Club Play

Rockin' At Midnight 24Produced by Nugetre and The Fabulous Brill Brothers1.I Get A Thrill

(Rudy Toombs)

2.Sea Of Love

(Khoury-Baptise)

3.I Got A Woman

(Ray Charles)

4.Young Boy Blues

(Doc Pomus-Phil Spector)

5.Rockin' At Midnight

(Roy Brown)


Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3654   /   20.12.2005, 20:38
Ναι Γρηγόρη....Το έχω υπόψη μου...:-)

mariaaa Chat
Συγχορδία Μινόρε
#3668   /   22.12.2005, 13:36   /   Αναφορά
Ειχα σκεφτει πολλες εκδοχες για το "πως και τι" του συγκεκριμενου κομματιου!

Αυτη ομως με τιποτα δε μπορουσα να τη φανταστω!

Σ'ευχαριστω πολυ! Εμαθα κατι καινουριο!
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3671   /   22.12.2005, 16:42
Εγώ σ' ευχαριστώ.....:-)

rigas Chat
Φθασμένος
#3674   /   22.12.2005, 20:32   /   Αναφορά
Είτε σε αγγίζει, είτε όχι η ανάλυση για το πολυαγαπημένο Stairway to Heaven, αξίζουν, το λιγότερο, συγχαρητήρια, στον άνθρωπο που παρουσιάζει την ερμηνεία του με τρόπο τέτοιο, που αν αφαιρεθούν οι στίχοι, μπορεί κάλλιστα να γίνει μυθιστόρημα. Keep on...
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3678   /   23.12.2005, 02:59
Σ' ευχαριστώ Ρήγα!!!Ασφαλώς και θα ........keep on!!!!:-)

dessypris Chat
Φθασμένος
#3909   /   24.01.2006, 20:25   /   Αναφορά
Αναδημοσίευση από το www.rocking.grΜετά από on-line ψηφοφορία της βρετανικής εφημερίδας Sun, το σόλο κιθάρας του Jimmy Page στο τραγούδι "Stairway To Heaven" των Led Zeppelin ανακηρύχτηκε το καλύτερο όλων των εποχών. Ακολούθησε το "Eruption" και ο Eddie Van Halen, ενώ στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν κιθαρίστες όπως ο David Gilmour και ο Jimi Hendrix. Ιδού η λίστα με τα 10 πρώτα:1) "Stairway To Heaven," Jimmy Page, Led Zeppelin

2) "Eruption," Eddie Van Halen, Van Halen

3) "Free Bird," Gary Rossington & Allen Collins, Lynyrd Skynyrd

4) "Comfortably Numb," David Gilmour, Pink Floyd

5) "All Along The Watchtower," Jimi Hendrix, the Jimi Hendrix Experience

6) "November Rain," Slash, Guns N' Roses

7) "One," Kirk Hammett, Metallica

8) "Hotel California," Don Felder & Joe Walsh, the Eagles

9) "Crazy Train," Randy Rhoads, Ozzy Osbourne

10) "Crossroads," Eric Clapton, Cream

Για την αντιγραφή,

Γρηγόρης Δεσύπρης.-
gazakas Chat
Σολίστ
#3913   /   24.01.2006, 23:08   /   Αναφορά
Συναρπαστική η ερμηνευτική πρόταση για ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ! Έχω όμως μια ερώτηση και δυο διαφωνίες...Πρώτα η ερώτηση: Γιώργο, η ανάλυση οφείλεται σε σένα; Δηλαδή, πήρες τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα συνταίριαξες με τους στίχους; Αν ναι, είμαι ακόμα πιο εντυπωσιασμένος...Και οι διαφωνίες: Σε ένα σημείο λες:

" Θα συμπληρώσω ότι το τραγούδι αυτό, (αλλά και το κάθε τραγούδι) ερμηνεύεται (αν είναι απαραίτητο να ερμηνευθεί), όπως θέλει ο καθένας να το ερμηνεύει. Ο καθένας, βρίσκει τα δικά του μηνύματα και παίρνει αυτό που θέλει να πάρει. Έτσι, όλοι νοιώθουν ικανοποιημένοι.Την αλήθεια φυσικά, τη γνωρίζει καλύτερα από όλους μας, ο ίδιος ο Plant που το έγραψε. "α)Η άποψη σου περί ερμηνείας των τραγουδιών συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την άποψη των αποδομιστών περί ερμηνείας οποιουδήποτε κειμένου (σημ.: στη σημειωτική κείμενο θεωρείται οποιαδήποτε οργανωμένη δομή βασίζεται σε ένα -έστω στοιχειώδες- σύστημα σημείων, π.χ. ποίημα, μυθιστόρημα, ταινία, τραγούδι, κτίριο, ζωγραφικός πίνακας, κοκ.). Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες για το θέμα αυτό και φυσικά δε θα μπορούσα να το εξαντλήσω εδώ. Θα επισημάνω όμως ότι μια πιο μετριοπαθής άποψη ( Umberto Eco) υποστηρίζει ότι ένα κείμενο (σημ. : εδώ, τραγούδι) δεν επιτρέπει οποιαδήποτε ερμηνεία εκ μέρους του δέκτη του. Δηλαδή, όσο και να το θέλουμε, για να χρησιμοποιήσω το προσφιλές παράδειγμα του Ιταλού συγγραφέα, δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε το Stairway to Heaven ως τα περιεχόμενα του τηλεφωνικού καταλόγου της Κίνας! Κάπου αλλού το διατυπώνει ως εξής πάνω-κάτω: "Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει μια μοναδική, κυρίαρχη, καλή, έγκυρη ερμηνεία για ένα κείμενο, αλλά σίγουρα κάθε κείμενο μου δίνει τη δυνατότητα να απορρίψω ερμηνείες που δεν τις υποστηρίζει το ίδιο, δηλαδή "κακές" ερμηνείες του". Αν βέβαια, Γιώργο, εννοείς ότι ο καθένας δικαιούται να λέει ότι θέλει για ένα τραγούδι υπό το πρίσμα της ελευθερίας της εκφρασης τότε δεκτόν!

Τα παραπάνω περί ερμηνείας επ' ουδενί δεν ισχύουν για τη συγκεκριμένη προσέγγιση του τραγουδιού, η οποία είναι αριστουργηματική (επιστημονική θα έλεγα).

β)Την αλήθεια, για το πως γράφτηκε το τραγούδι τη γνωρίζει όντως καλύτερα απ' όλους ο Plant. Αλλά μέχρι εκεί: ούτε καν ο ίδιος ο δημιουργός δε δικαιούται να μας πει ποια ερμηνεία για το έργο του είναι η πιο αληθινή, όπως φυσικά και κανένας άλλος...Αναμένοντας το επόμενο ταξίδι στο μαγευτικό αυτό κόσμο,

Μετά τιμής,

ΑντώνηςΥΓ. Γνωρίζετε αν το "Tribute" των Tenacious D αναφέρεται όντως στο Stairway to Heaven;
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#3917   /   25.01.2006, 12:50
"Γιώργο, η ανάλυση οφείλεται σε σένα; Δηλαδή, πήρες τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα συνταίριαξες με τους στίχους;"Ακριβώς αυτό έκανα.........

Μου κέντρισε την περιέργεια η χρονολογική σύμπτωση της κατασκευής της σκάλας και της σύνθεσης του τραγουδιού σε συνδυασμό με τη φράση “Stairway to Heaven” που είπε ο Plant για την περίφημη σκάλα."Αν βέβαια, Γιώργο, εννοείς ότι ο καθένας δικαιούται να λέει ότι θέλει για ένα τραγούδι υπό το πρίσμα της ελευθερίας της έκφρασης τότε δεκτόν!"Ναι Αντώνη. Αυτό εννοώ!!!


rWmS Chat
Σολίστ
#12334   /   10.03.2008, 21:25
" ΥΓ. Γνωρίζετε αν το "Tribute" των Tenacious D αναφέρεται όντως στο Stairway to Heaven; "Ακουσα και εγω κατι τετοιο αλλα μαλλον παρεξηγηση θα είναι.

Το "best song in the world" ειναι το τραγουδι που τραγούδησαν στην ταινια "The Pick of Destiny" στο rock contest με τον διαβολο. Αν δεις την ταινια θα καταλαβεις....

.....παντα η ταπεινη μου γνωμη

grevenger Chat
Συγχορδία Μινόρε
#4579   /   05.05.2006, 22:40   /   Αναφορά
Πολύ καλό το άρθρο σου, μπράβο! Εγώ όμως ακόμη προτιμώ, ακούγοντάς το, να κλείνω τα μάτια και να ονειρεύομαι... Τι λέξη να βρει κάποιος για να χαρακτηρίσει αυτό το τραγούδι;
pacific112 Chat
Περαστική Νότα
#7439   /   05.03.2007, 20:35   /   Αναφορά
file orpheus einai polla ayta pou thelw na sou pw alla nomizw pws tha sou arkei ena mpravo.mpravo gia thn anafora sou sto tragoydi kat arxin kai deyteron gia tis emfaniseis sou sto blue note.se exw dei kapoies fores kai tha prospathisw na erthw ki alles.soy eyxomai kali synexeia
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#7440   /   05.03.2007, 21:02
Σ' ευχαριστώ Χρήστο! Να 'σαι καλά...

floydian Chat
Περαστική Νότα
#8766   /   01.07.2007, 03:24   /   Αναφορά
Oμολογώ πως δεν υπήρχε περίπτωση να πάει ποτέ το μυαλό μου σ'όλο αυτό το ταξίδι γνώσεων, ακούγοντας το κομμάτι αυτό. Ο καθένας θα μπορεί να δίνει τις ερμηνείες του, ακόμη κ αν ξέρει πως το κομμάτι γράφτηκε για 1 σκάλα μιας χρήσης...

Οι γνώσεις σου κ τα δημοσιεύματα σου μ'εχουν στείλει...
Moonchild92 Chat
Φθασμένος
#13928   /   25.05.2008, 21:26   /   Αναφορά
Πολύ καλή η ανάλυσή σου Orfeus!
Moonchild92 Chat
Φθασμένος
#14484   /   10.06.2008, 01:00
Για την ακρίβεια ξεπερνάει οποιαδήποτε πιθανή εξήγηση θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ γι' αυτό το κομμάτι! Και το καλύτερο είναι ότι με πιάνουν τα γέλια όταν σκέφτομαι όλες αυτές τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί γι' αυτό το θεϊκό τραγούδι.....!Ελπίζω με αυτό να κλείσουν ορισμένα στόματα!

Rhye88 Chat
Περαστική Νότα
#15743   /   31.07.2008, 10:29   /   Αναφορά
αριστουργηματικο το αρθρο σου Orfeus οπως αρμοζει σε ενα τετοιο κομψοτεχνημα της μουσικης. προσφατα καθως εκανα μια αναζητηση στο google για τα λογια του, επεσα σε ενα site το οποιο ειχε το κομματι ηχογραφημενο απο τα πισω προς τα μπρος και γραμμενα τα λογια που ακουγοντουσαν ετσι. το αποτελεσμα ηταν κατι sweet satan, 666 κτλ. η αληθεια ειναι οτι προβληματιστηκα αλλα κατεληξα στο συμπερασμα οτι προκειται για κατι φτιαχτο. παρολαυτα θα ηθελα την γνωμη την δικη σου αλλα και οποιουδηποτε αλλου μπορει να βοηθησει... θα το βρειτε αν γραψετε stairway to heaven reverse... και αν ειστε ανθρωπος με χιουμορ θα σας χαρισει απλοχερα το γελιο...
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#15745   /   31.07.2008, 12:14   /   Αναφορά
Ναι βέβαια. Μόνο για γέλια είναι όλα αυτά περί ανάποδου παιξίματος, σατανισμού κλπ. Μόνο για γέλια.
sundaybellou Chat
Περαστική Νότα
#21379   /   24.12.2010, 23:33   /   Αναφορά
Ουαου....μπορει να διαβαζω το αρ8ρο σου πεντε χρονια μετα αφου το εχεις γραψει, αλλα με αφηνει εκπληκτη!!(βασικα οποτε και να το διαβαζα την ιδια αντιδραση 8α ειχα)!..τελος παντων...δεν περιμενα ποτε οτι αυτο το τραγουδι εκρυβε ολα αυτα τα νοηματα και η αλη8εια ειναι πως η σημασιες που ειχα φτια3ει στο μυαλο μου για το συγκεκριμενο τραγουδι δεν ειχαν καμια σχεση με αυτο που μολις διαβασα....:( δεν πειραζει ομως χαχα...

Καλυτερα καποτε να μα8εις την αλη8εια, παρα να ζεις μεσα στα παραμυθεια :p

Παντως γαματο αρ8ρο!!!!!Y.Γ Μακαρι να συνεχισεις να γραφεις τοσο ωραια αρ8ρα γεματα περιεχομενο...
errina Chat
Συγχορδία Μινόρε
#21391   /   26.12.2010, 21:27   /   Αναφορά
Χμ, είναι κι αυτή μια άποψη, έχει και τη λογική της...


Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις