ελληνική μουσική
    761 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα

    Η μουσική για τους νησιώτες είναι τρόπος ζωής. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς τους. Στο τραγούδι εκφράζουν τη χαρά, τον πόνο, τον έρωτα. Τραγουδούν και αυτοσχεδιάζουν σε κάθε ευκαιρία, το γλέντι στήνεται στο λεπτό, ακόμη και από ασήμαντη αφορμή. Τα νησιώτικα τραγούδια είναι ανοιχτά και αλέγρα σαν τους ίδιους τους νησιώτες. Ένα μικρό δείγμα από την παράδοση των Δωδεκανήσων αποτελεί η έκδοση «Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως στην συγκεκριμένη δουλειά, εκτός από τους "συνήθεις υπόπτους" Γιάννη Πάριο, Παντελή Θαλασσινό και άλλους, συμμετέχουν και αρκετοί μη αναμενόμενοι καλλιτέχνες, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μάνος Πυροβολάκης και το Τρίφωνο, από το τραγούδι των οποίων θα ακούσουμε και απόσπασμα...

    Ακούστε το ηχητικό!
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 17 Φεβ 2006
    Δεκατρία διαλεχτά παραδοσιακά τραγούδια λοιπόν, ένα από κάθε νησί των Δωδεκανήσων και ένας ξεχωριστός ερμηνευτής για το καθένα από αυτά. Αυτά είναι τα ‘συστατικά’ της συγκεκριμένης συλλογής.

    Χαρακτηριστικά τραγούδια από την παράδοση του κάθε νησιού, ερμηνευμένα από καταξιωμένους αλλά και νεότερους άξιους ερμηνευτές. Ο Γιάννης Πάριος τραγουδά το «Σαν πας στα ξένα» από την Κω, η Γλυκερία το «Μικρό τρεχαντηράκι» από τη Σύμη, ο Παντελής Θαλασσινός «Στο Κάστρο της Αστυπαλιάς» από την Αστυπάλαια, η Μαριώ το «Ερήνη που ’σουν το πουρνό» από την Τήλο, ο Μίλτος Πασχαλίδης «Στα μάρμαρα του Γαλατά» από την Κάρπαθο, ο Δημήτρης Μπάσης το «Ω, σιγανέ μου ποταμέ» από την Πάτμο, η Σοφία Παπάζογλου το «Περιόλι» της Νισύρου, η Καίτη Κουλλιά το Καλύμνιο «Μαρούλι», ο Μάνος Πυροβολάκης το «Στην άμμο άμμο πάενα» από τη Χάλκη, το Τρίφωνο το Ροδίτικο «Πέρα στους πέρα κάμπους», ο Γιάννης Χαρούλης «Το πισωμέρι» της Κάσου, ο Γιώργος Περαντάκος τον «Παπά» της Λέρου και η Μαρία Ζώη το «Μικρό μου Καστελόριζο» από το Καστελόριζο.

    Οι μουσικοί που παίζουν είναι κορυφαίοι σολίστες: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Νίκος Χατζόπουλος (βιολί), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Μανώλης Καραντίνης (ούτι, φλάουτο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Φίλιππος Τσεμπερούλης (κλαρίνο, φλάουτο) και Νίκος Κούρος (πλήκτρα, ακορντεόν). Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια παραγωγής είναι του Νίκου Κούρου.

    Στο ένθετο περιέχονται φωτογραφίες και κείμενα για το κάθε νησί, μικρές προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν ή κατάγονται από τα Δωδεκάνησα (δήμαρχοι, πολιτιστικοί φορείς, δημοσιογράφοι). Περιέχονται επίσης κείμενα στ’ αγγλικά με την ελεύθερη απόδοση των στίχων του κάθε τραγουδιού. Την έκδοση χαιρετίζει με σημείωμά του ο Υπουργός Αιγαίου Α. Παυλίδης.

    Μπράβο στη LYRA που στηρίζει αυτές τις παραγωγές.

    Σχετικά Links
    www.lyra.gr/




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #4068   /   17.02.2006, 13:08   /   Αναφορά
    Είναι ομολογουμένως ένας υπέροχος δίσκος.Είχα την τύχη να γνωρίζω την στιγμή της γέννεσης του μια και ο ενορχηστρωτής είναι σαν πατέρας μου!!!!!!Οι μουσικοί που παίζουν είναι απλά η εθνική ελλάδος και οι ερμηνευτές οι καλύτεροι.

    Να'σαι καλά Γιώργο που μας παραθέτεις αυτή τη δουλειά :)
    #4070   /   17.02.2006, 13:53   /   Αναφορά
    Πραγματικά καταπληκτικός δίσκος!!!Θα πρότεινα σε όσους τον πάρουν στα χέρια τους να προσέξουν ιδιαίτερα την υπέροχη φωνή της Μαρίας Ζώη η οποία αν και είναι μόνο 21 ετών έχει ήδη στο βιογραφικό της συνεργασιά με το Μίκη Θεοδωράκη!!!!!
    #4071   /   17.02.2006, 16:39   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ καλή δουλειά φαίνεται...Να προβληθούμε και εμείς οι νησιώτες που μας έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι!!!Οι περισσότεροι που συμμετέχουν(ερμηνευτές&μουσικοί) είναι για μένα κορυφαίοι στο είδος τους!!!Πολύ μεγάλα ονόματα συμμετέχουν σε αυτή τη δουλειά και αύριο που θα το έχω προμηθευτεί αν πάνε όλα καλά,θα στείλω τις εντυπώσεις μου!!!
    #4072   /   17.02.2006, 20:08   /   Αναφορά
    Πολύ καλή δουλειά, ακούγεται. Κι είναι κι η παρουσιάση σου όμορφη, Γιώργο. Να δεις που θα τον ψάχνω αύριο...
    #4073   /   17.02.2006, 21:42   /   Αναφορά
    jorge,παρέλειψα να σ'ευχαριστήσω που το δημοσίευσες και το μάθαμε και εμείς!!

    Να ΄σαι καλά!!!!!
    Administrator
    #4074   /   17.02.2006, 23:24   /   Αναφορά
    Να 'στε καλά παιδιά, πάντα θα προσπαθώ να προβάλω τις καλές δουλειές που φτάνουν στα χέρια μου. Νιώθω πολύ τυχερός που λαμβάνω τόσα CD και μέσα σε αυτά βρίσκω ορισμένα που γίνονται αγαπημένα μου για πολύ καιρό. Και μερικά για πάντα :)
    #4076   /   18.02.2006, 19:14
    Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω που κολλάει ο Πυροβολάκης.....