ελληνική μουσική
    692 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Tο ''σιδέρωμα'' της Σπυριδούλας

    Σύμφωνα με μία εκδοχή, από την ιστορία αυτή ο Παύλος Σιδηρόπουλος εμπνεύστηκε το όνομα του θρυλικού συγκροτήματος «Σπυριδούλα», που δημιούργησε το 1976...
    Tο
    Γράφει ο Φάντασμα (fantasma)
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 26 Οκτ 2007
    Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη συγκλόνισε την Ελλάδα, προκάλεσε πρωτοφανές ενδιαφέρον σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ανέδειξε ένα… λαϊκό ίνδαλμα. Η υπόθεση αυτή, μολονότι δεν αφορούσε σε κάποια στυγερή δολοφονία, παραμένει μία από τις χαρακτηριστικότερες στα ποινικά χρονικά της μετεμφυλιακής περιόδου -εμβληματική, επίσης, σχετικά με τα ήθη και τις συνήθειες της εποχής, αλλά και την «ιδιοσυγκρασία» του κοινωνικού σώματος- ενώ μισό αιώνα αργότερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να θυμούνται την περιπέτειά της…

    Οι γιατροί του Τζάνειου Νοσοκομείου στον Πειραιά έμειναν άναυδοι με το θέαμα που αντιμετώπισαν στις 8 το πρωί της Πέμπτης 4 Αυγούστου 1955. Μπροστά τους στεκόταν, τυλιγμένη σε μια μπλε κουβέρτα, η 12χρονη Σπυριδούλα Ράπτη, με περίεργα σημάδια στο πρόσωπο και τρομαγμένη έκφραση στα μάτια. Η Σπυριδούλα εργαζόταν, τα τελευταία δύο χρόνια, ως υπηρέτρια στο σπίτι του ζεύγους Γιώργου και Αντιγόνης Βεϊζαδέ, στην Καλλίπολη του Πειραιά. Η Αντ. Βεϊζαδέ, μια έντονα θρησκευόμενη γυναίκα και μητέρα ενός κοριτσιού 2,5 ετών, που συνόδευε την Σπυριδούλα, εξήγησε πως η μικρή κάηκε όταν έπεσε πάνω της μια κατσαρόλα με καυτό νερό.

    Οι γιατροί αφαίρεσαν την κουβέρτα και διαπίστωσαν πως πολλά σημεία του σώματός της έφεραν εκτεταμένα εγκαύματα, τα οποία είχαν «ζωή» τουλάχιστον δύο ημερών και υπήρχε κίνδυνος να μολυνθούν. Επιπλέον, η Σπυριδούλα παρουσίαζε υψηλό πυρετό και είχε έντονους πόνους. Αμέσως, την τοποθέτησαν γυμνή σε ειδικό κρεβάτι με ξύλινο σκελετό σκεπασμένο με κουβέρτες, καθώς τα σεντόνια κολλούσαν στις πληγές της, ενώ παράλληλα της παρείχαν διαρκώς ορούς. Η Αντ. Βεϊζαδέ ρώτησε τους γιατρούς αν θα μπορούσε να μείνει κοντά στην 12χρονη και τις δύο επόμενες ημέρες την επισκεπτόταν τακτικά στο δωμάτιό της, φέρνοντας φαγητά, φρούτα και φάρμακα.

    Το βράδυ της Παρασκευής, όταν η κατάσταση της Σπυριδούλας είχε βελτιωθεί και η ίδια ήταν σε θέση να μιλήσει, η νοσοκόμος Φ. Λέκκα ζήτησε το ιστορικό της. Η Σπυριδούλα, αρχικώς, επανέλαβε την ιστορία με το καυτό νερό αλλά λίγο αργότερα, απαλλαγμένη και από το φόβο της παρουσίας της Αντ. Βεϊζαδέ, αποκάλυψε την αλήθεια, που γέμισε φρίκη τόσο την Φ. Λέκκα, όσο και τους γιατρούς οι οποίοι ενημερώθηκαν αμέσως μετά.

    Με το σίδερο…

    Ο Γ. Βεϊζαδές, συνιδιοκτήτης του νυκτερινού κέντρου (καμπαρέ) «Τζων Μπουλ» στην περιοχή της Τρούμπας του Πειραιά, συναλλασσόταν τακτικά με αξιωματικούς και ναύτες από τα αμερικανικά πλοία που, κατά καιρούς, προσόρμιζαν στο Φάληρο και το λιμάνι της πόλης, οι οποίοι σύχναζαν το μαγαζί του. Το βράδυ της 31ης Ιουλίου, διαπίστωσε πως έλειπε από την ντουλάπα του σπιτιού ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, σημαντικό ποσό εκείνη την εποχή.

    Υπέθεσε πως υπεύθυνη για την απώλεια αυτή ήταν η Σπυριδούλα. Αυτή το αρνήθηκε, αλλά οι Βεϊζαδέ επέμειναν και μάλιστα άρχισαν να την κτυπούν με τα χέρια και ένα ξύλινο αντικείμενο.

    Το επόμενο πρωί, επανήλθαν στις απαιτήσεις τους, αλλά η Σπυριδούλα απαντούσε σταθερά πως δεν είχε ιδέα. Τότε, ο Γ. Βεϊζαδές την απείλησε πως αν δεν ομολογήσει με τη θέλησή της «έχει ένα μέσο που θα την κάνει να μιλήσει». Το βλέμμα της Σπυριδούλας έπεσε πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, το οποίο αν και δεν ήταν στρωμένο για σιδέρωμα, εντούτοις το ηλεκτρικό σίδερο ήταν στην πρίζα και ζεσταινόταν.

    Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ
    Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ

    Μαζί με τη σύζυγό του την έγδυσαν και με τη βία την έδεσαν ανάσκελα, πάνω στο μεγάλο τραπέζι του σαλονιού. Η Αντ. Βεϊζαδέ την κράτησε από τους ώμους, ενώ ο άντρας της πήρε το πυρακτωμένο σίδερο και το ακούμπησε στα γυμνά πόδια της Σπυριδούλας. Αυτή ούρλιαξε από τον πόνο και η Αντ. Βεϊζαδέ, για να μην ακούγεται, της έβαλε ένα πανί στο στόμα. Ο Γ. Βεϊζαδές ζήτησε ξανά να του αποκαλύψει πού είχε κρύψει τα χρήματα, αλλά η Σπυριδούλα προσπαθούσε να τους πείσει πως δεν ήξερε για τί πράγμα της μιλούσαν.

    Κατόπιν, της έκαψαν τα χέρια, ενώ ο Γ. Βεϊζαδές επαναλάμβανε πως θα την έκαιγαν ολόκληρη αν δεν τους έλεγε το σημείο όπου βρίσκονταν τα λεφτά. Επί 36 ώρες, ο Γ. Βεϊζαδές με τη βοήθεια της γυναίκας του, έκαιγε διαδοχικά με το καυτό σίδερο, το σώμα και την πλάτη της Σπυριδούλας. Όταν η Σπυριδούλα λιποθυμούσε από τους πόνους, η κακοποίηση σταματούσε, αλλά μόλις η μικρή συνερχόταν, άρχιζε ξανά. Το βράδυ της Τρίτης, η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το ζεύγος Βεϊζαδέ σταμάτησε και κλείδωσε την Σπυριδούλα στο δωμάτιό της, χωρίς να της δώσει όλο αυτό το διάστημα φαΐ και νερό.

    Η Σπυριδούλα έμεινε σ’ αυτή την κατάσταση όλη την Τετάρτη. Τα εγκαύματά της ήταν τρομερά και η ίδια σφάδαζε από τους πόνους. Το ζεύγος Βεϊζαδέ φοβήθηκε πως υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει στο σπίτι και έτσι, το πρωί της Πέμπτης, την μετέφεραν στο νοσοκομείο, «εφευρίσκοντας» την εκδοχή του καυτού νερού. Επιπλέον, την απείλησαν να μην μιλήσει γιατί «θα την έκαιγαν με βενζίνη». Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής «από ημερών κατά τις μεσημβρινές ώρες ακούγονταν από ένα σπίτι στο τέρμα της οδού Αλικαρνασσού πνιγμένα ουρλιάσματα πόνου. Ήταν οι σπαρακτικές φωνές ενός παιδιού. Μετά ακούγονταν ένα κλάμα και στη συνέχεια και πάλι υπόκωφες σπαρακτικές κραυγές. Οι περίοικοι, όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να ανησυχούν και να αναρωτιούνται τι συνέβαινε μέσα σ’ αυτό το σπίτι (…). Ωστόσο, κανείς από τους γείτονες δεν σκέφτηκε κάτι κακό, γιατί τόσο η σύζυγος του Βεϊζαδέ όσο και ο ίδιος δεν έδειχναν καμία ανησυχία και νευρικότητα. (…)» (εφημερίδα «Ακρόπολις» - Κυριακή 7 Αυγούστου 1955). Εξάλλου, ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ «στη γειτονιά έδιναν την εντύπωση ενός αρμονικού ζευγαριού, που ήταν αφοσιωμένο στην ανατροφή του μικρού κοριτσιού του. Το έπαιρναν διαρκώς μαζί, συνεχώς έβγαιναν και διασκέδαζαν και ο Βεϊζαδές έδειχνε ότι λάτρευε τη σύζυγό του» (εφημερίδα «Η Απογευματινή» - Πέμπτη 11 Αυγούστου 1955).

    Η Σπυριδούλα με εμφανή τα σημάδια από τα εγκαύματα που της προκάλεσαν οι Βεϊζαδέ
    Η Σπυριδούλα με εμφανή τα σημάδια από τα εγκαύματα που της προκάλεσαν οι Βεϊζαδέ

    Μόλις οι γιατροί πληροφορήθηκαν όσα είχε αποκαλύψει η Σπυριδούλα ειδοποίησαν, με απόλυτη μυστικότητα, την αστυνομία. Στο νοσοκομείο στάλθηκε ένας αστυνομικός, με πολιτική περιβολή, ο οποίος την επόμενη ημέρα συνέλαβε την Αντ. Βεϊζαδέ, όταν αυτή έφτασε στο νοσοκομείο, φέρνοντας φαγητό για την Σπυριδούλα. Αρχικώς, επέμεινε στην εκδοχή του καυτού νερού, αλλά αργότερα ομολόγησε την πράξη της, υποστηρίζοντας ωστόσο πως επρόκειτο για ατύχημα. Επιπλέον, προσπάθησε να απαλλάξει τον άντρα της από τις κατηγορίες, λέγοντας πως την ώρα του περιστατικού έλειπε από το σπίτι. «Ήμουν μόνη στο σπίτι και ενώ σιδέρωνα το απόγευμα της Τετάρτης μπήκε στο δωμάτιο η Σπυριδούλα» υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή. «Μόλις την είδα εκνευρίστηκα γιατί επί μέρες με παίδευε για να μου υποδείξη το σημείο που είχε κρύψει το χαρτονόμισμα. (…) Μέσα στον εκνευρισμό μου την έπιασα από το χέρι, την τράβηξα κοντά μου, σήκωσα το ηλεκτρικό σίδερο πάνω της και τη φοβέρισα. Της είπα να μου πει που είχε το χαρτονόμισμα γιατί θα την έκαιγα. Αυτή έβαλε τα κλάματα και τις φωνές και χύθηκε πάνω μου για να μου πάρει το σίδερο (…). Ακολούθησε πάλη και σε μια στιγμή, η μικρή έπεσε κάτω και πάνω της το σίδερο. Έτσι έγιναν τα εγκαύματα που έχει στο κορμί της. Εγώ δεν της ακούμπησα το σίδερο. Και εγώ και ο άνδρας μου πάντοτε την κοιτάζαμε. Δεν της έλειπε τίποτα και φροντίζαμε να μην την κουράζουμε με πολλές δουλειές. (…) Η Σπυριδούλα είναι ένα πονηρό και ευφάνταστο κορίτσι. Όλα αυτά που λέει είναι ψέματα, φανταστικά».

    Από την πλευρά του, και ο Γ. Βεϊζαδές ισχυρίστηκε ότι ήταν εντελώς αμέτοχος στον βασανισμό της Σπυριδούλας. Στον ανακριτή δήλωσε πως «όταν έγινε το κακό, δεν ήμουνα σπίτι. Όταν γύρισα έμαθα από τη γυναίκα μου τα συμβάντα. Φαίνεται ότι η γυναίκα μου είχε εκνευρισθεί διότι η μικρή την κορόιδευε επί μέρες και ενώ ομολόγησε ότι αυτή είχε κλέψει το χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, δεν της υπεδείκνυε το μέρος που το είχε κρύψει. Μόλις είδα σε τι κατάσταση βρισκόταν η μικρή, έσπευσα να την μεταφέρω στο νοσοκομείο. Αν είχα κάνει κακό, θα την πήγαινα σε κλινική ή θα την νοσήλευα στο σπίτι;» (και οι δύο απολογίες, που δόθηκαν το πρωί της Τρίτης 9 Αυγούστου, δημοσιεύτηκαν στις αθηναϊκές εφημερίδες την επόμενη ημέρα).

    Ο Γιώργος Βεϊζαδές (αριστερά) και η σύζυγός του Αντιγόνη προσάγονται
στον ανακριτή για να απολογηθούν για τις πράξεις τους
    Ο Γιώργος Βεϊζαδές (αριστερά) και η σύζυγός του Αντιγόνη προσάγονται στον ανακριτή για να απολογηθούν για τις πράξεις τους

    Ωστόσο, ο ιατροδικαστής Συλλάνταβος, ο οποίος εξέτασε τα τραύματα, διέψευσε τους ισχυρισμούς του ζεύγους Βεϊζαδέ. Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους το απόγευμα της 9ης Αυγούστου ανέφερε ότι η Σπυριδούλα έφερε εγκαύματα 1ου, 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο, τον τράχηλο, το θώρακα, την κοιλιά και τα άνω και κάτω άκρα, καθώς και εκχυμώσεις στο μέτωπο, τα βλέφαρα, τους μηρούς και τις κνήμες, ενώ στην έκθεση που συνέταξε τις επόμενες μέρες και υπέβαλε στην εισαγγελία Πειραιά κατέληγε χαρακτηριστικά: «Τα εγκαύματα έχουν επάλληλον διάταξιν κλιμακοειδούς τύπου και καλύπτουν το 60-65% της επιφανείας του σώματός της. Ίνα προξενηθούν τα εγκαύματα τούτα, το θύμα καθηλώθη υπό δύο αλληλοβοηθουμένων προσώπων».

    Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης «βαριών σωματικών βλαβών» και προφυλακίστηκαν στις φυλακές των Βούρλων και Αβέρωφ, αντιστοίχως. Επισημαίνεται πως, περίπου, ένα μήνα νωρίτερα -στις 17 Ιουλίου- από τις φυλακές των Βούρλων είχαν αποδράσει 27 στελέχη του, παράνομου τότε, Κ.Κ.Ε., απόδραση η οποία έκτοτε θεωρείται η θρυλικότερη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.



    Η ιστορία της Σπυριδούλας
    Το Σάββατο 6 Αυγούστου, η Σπυριδούλα είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, στους οποίους μεταξύ άλλων είπε: «Είμαι από την Ματαράγκα του Αγρινίου. Οι γονείς μου έχουν ακόμα άλλα επτά παιδιά. Ήρθε η Αντιγόνη Βεϊζαδέ στην Ματαράγκα και ζητούσε να πάρει ένα μικρό κοριτσάκι για να προσέχει το μωρό της και να την βοηθάει λίγο στο σπίτι. Δήλωνε ότι το κοριτσάκι που θα την ακολουθήσει θα κάνει την τύχη του και δεν θα το ξεχωρίζει από το δικό της παιδί. Οι γονείς μου είναι φτωχοί άνθρωποι και έτσι ξεγελάσθηκαν και με έδωσαν. Έμεινα μαζί τους δύο χρόνια. Φρόντιζα το παιδί, καθάριζα, σφουγγάριζα, έπλενα, κουβάλαγα τα ψώνια του σπιτιού (…). Έκανα υπομονή και δε μιλούσα. Το αφεντικό μου, ο Γιώργος Βεϊζαδές δούλευε σε μπαρ. Περνούσαν καλά στο σπίτι. (…)» (εφημερίδα «Ακρόπολις» - Κυριακή 7 Αυγούστου 1955).

    Η Σπυριδούλα και (δεξιά) η μητέρα της
    Η Σπυριδούλα και (δεξιά) η μητέρα της

    Τις επόμενες ημέρες, έφτασαν στον Πειραιά οι συντετριμμένοι γονείς της Σπυριδούλας, καθώς και μερικά από τα αδέλφια της για να της συμπαρασταθούν. Το Σάββατο 13 Αυγούστου, ο πατέρας της Κώστας, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους για τη γνωριμία της οικογένειας Ράπτη με το ζεύγος Βεϊζαδέ και θα δώσει την εκδοχή του για τα γεγονότα που μεσολάβησαν ως τον Αύγουστο του 1955:

    «(…) Τους Βεϊζαδέ τους ξέραμε. Είχαν μείνει σε φιλικά σπίτια (σ.σ.: στο χωριό Ματαράγκα). Έπειτα, μου μίλησαν και οι δύο πάρα πολύ. Μου υποσχέθηκαν ότι θα ευτυχήσει το παιδί μου. Εμείς είμαστε φτωχοί άνθρωποι, εγώ συνταξιούχος χωροφύλακας. Με ξεγέλασαν. Μου είπαν ότι και οι δύο είναι τραπεζικοί υπάλληλοι και ότι κοντά στο δικό τους παιδί θα έχουν και το δικό μας, σαν πιο μεγάλη αδελφούλα του. Μάλιστα, εκείνη μας έδωσε και 80 δρχ. για τα έξοδα του παιδιού. Μου είπαν ότι, αν έρθω στον Πειραιά, δεν θα το γνωρίσω…

    »Όταν έφυγε η Σπυριδούλα, είχαμε τακτική αλληλογραφία. Μου γράφανε και οι δυο τους πως το παιδί είναι μια χαρά. Μα έπρεπε, λίγο, να το αφήσουμε μόνο του για να συνηθίσει στα ξένα χέρια. Έκανα ένα χρόνο να το δω. Πήγα, τέλος, και κτύπησα την πόρτα τους. Άνοιξε το μικρό και πήδηξε με λαχτάρα στην αγκαλιά μου. Το είδα αδύνατο και χλωμό, αλλά η Βεϊζαδέ μου είπε πως φταίει η αλλαγή του κλίματος και ότι αγωνίζονται να το ταΐσουν αλλά αυτό δεν τρώει όσο ένα παιδί. Καμιά κακή σκέψη δεν πέρασε από το μυαλό μου…

    »Αυτή η ίδια σκηνή επαναλαμβανόταν κάθε φορά που πήγαινα στο σπίτι των Βεϊζαδέ. Ποτέ δεν με άφηναν να δω μόνο του το παιδί. Κάθε φορά το έβλεπα πιο κουρασμένο, πιο αδύνατο.

    Η Σπυριδούλα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, με τον πατέρα
της (αριστερά) και ένα από τα αδέλφια της (δεξιά)
    Η Σπυριδούλα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, με τον πατέρα της (αριστερά) και ένα από τα αδέλφια της (δεξιά)

    »Πριν από τρεις μήνες, ήρθα πάλι και το είδα σπίτι τους. Μου έδωσαν 80 δρχ., ένα παλιό πουκάμισο και ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια. Ήταν μεσημέρι και με κάλεσαν να φάω μαζί τους. Φώναξαν και την Σπυριδούλα. Έτρωγε με βουλιμία. Δεν προλάβαιναν να της γεμίζουν το πιάτο με φαΐ και αυτή το εξαφάνιζε. Η Βεϊζαδέ μου είπε πως τον τελευταίο καιρό της είχε ανοίξει η όρεξη. Ωστόσο, όπως μου είπε σήμερα το παιδί, αυτή ήταν η μοναδική φορά που έφαγε όσο ήθελε. Τις άλλες φορές σηκωνόταν από το τραπέζι πεινασμένη, αφού πρώτα έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού» (αθηναϊκές εφημερίδες – Κυριακή 14 Αυγούστου 1955).

    Λαϊκό ίνδαλμα
    Λαϊκό ίνδαλμα

    Η αποκάλυψη των λεπτομερειών του γεγονότος συγκίνησε έντονα την κοινή γνώμη και ο Τύπος δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη για να αυξήσει θεαματικά τις πωλήσεις του, απευθυνόμενος εύστοχα στο θυμικό των αναγνωστών. Για περίπου έναν μήνα, οι αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευαν μακροσκελή ρεπορτάζ με αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη ζωή της Σπυριδούλας στο χωριό της και στο σπίτι του ζεύγους Βεϊζαδέ, αφηγήσεις των γονιών, του αδελφού και των γειτόνων της και αναλυτικές περιγραφές από το σύνολο, σχεδόν, των καθημερινών δραστηριοτήτων της στο νοσοκομείο.

    Ενδεικτικό του τεράστιου και πρωτοφανούς κοινωνικού ενδιαφέροντος που προκάλεσε η περίπτωσή της, ήταν το γεγονός πως ήδη από τις πρώτες ημέρες χρειάστηκαν να επέμβουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τα πλήθη των προσερχόμενων στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες ποσότητες από δώρα, σοκολάτες και γλυκά πάσης φύσεως, ακόμα και καλλυντικά είχαν συγκεντρωθεί στο θάλαμο όπου νοσηλευόταν η Σπυριδούλα.

    Εκδηλώσεις ενθουσιασμού και θερμής συμπαράστασης στο πρόσωπο της Σπυριδούλας,
η οποία σε λίγες ημέρες είχε γίνει το κύριο θέμα της επικαιρότητας…
    Εκδηλώσεις ενθουσιασμού και θερμής συμπαράστασης στο πρόσωπο της Σπυριδούλας, η οποία σε λίγες ημέρες είχε γίνει το κύριο θέμα της επικαιρότητας…

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο την επισκέφθηκαν βουλευτές, ο δήμαρχος Πειραιά, ο Μητροπολίτης Λάρισας, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Ο πλαστικός χειρουργός Β. Οικονόμου εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει δωρεάν πλαστική εγχείρηση στα τραύματα της Σπυριδούλας, ενώ και ο γιατρός της βασιλικής οικογένειας, καθηγητής Θ. Δοξιάδης, «επισκέφθηκε στο Τζάνειο την Σπυριδούλα Ράπτη και αφού ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της, την επισκέφθηκε και της εξέφρασε το ενδιαφέρον, τόσο του ιδίου, όσο και των Βασιλέων. Ο καθηγητής μετέφερε στην Σπυριδούλα το ενδιαφέρον του Βασιλιά για ταχεία και πλήρη ανάρρωση και της υποσχέθηκε ότι θα της παρασχεθεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» (εφημερίδα «Η Απογευματινή» - Σάββατο 13 Αυγούστου 1955).

    Κινηματογραφιστές πρότειναν να πρωταγωνιστήσει σε ταινία, λόγω της δημοτικότητάς της, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν αλλεπάλληλοι έρανοι για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα συνέβαλαν στην αποκατάσταση της υγείας της. Ανάμεσά τους ήταν οι αξιωματικοί και οι ναύτες της 6ης Μοίρας του αμερικανικού Ναυτικού, οι οποίοι πρόσφεραν στην Σπυριδούλα περισσότερα από 1.000 δολ. ώστε να τη βοηθήσουν «να κάνει την προίκα της» (εφημερίδα «Ακρόπολις» - Τετάρτη 17 Αυγούστου 1955).

    Ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε. Κ. Μακρής ζήτησε από οικοδόμους, τεχνίτες, ξυλουργούς και άλλες σχετικές ειδικότητες να προσφέρουν δωρεάν εργασία για την ταχεία ανέγερση ενός σπιτιού το οποίο θα δωριζόταν στην Σπυριδούλα. «Με ενθουσιασμό θα αποκαταστήσουμε το κορίτσι που είναι σύμβολο της βιοπάλης» δήλωσε στις 18 Αυγούστου.

    Εξάλλου, ένας πολίτης πρότεινε την καθιέρωση του όρου «βεϊζαδισμός» ως συνώνυμου της ωμότητας και της βαρβαρότητας, κάποιος άλλος πρόσφερε μέρος του σώματός του για να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που θα απαιτούταν πλαστική επέμβαση, ενώ πολλοί πολίτες, με επιστολές τους στις εφημερίδες, ζητούσαν από τους δικαστές να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητά τους και να επιβληθεί στους εγκληματίες η ίδια τιμωρία: κάψιμο με σίδερο! Ακόμα, ένας 17χρονος μαθητής από την Καλαμάτα έκανε, μέσω του Τύπου, πρόταση γάμου στην Σπυριδούλα, με τη συναίνεση μάλιστα της οικογένειάς του (η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Απογευματινή» στις 23 Αυγούστου 1955).

    Μία ακόμη (σκηνοθετημένη;) φωτογραφία της Σπυριδούλας, που εκείνη την
εποχή είχε εξελιχθεί σε ένα από πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην Ελλάδα
    Μία ακόμη (σκηνοθετημένη;) φωτογραφία της Σπυριδούλας, που εκείνη την εποχή είχε εξελιχθεί σε ένα από πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην Ελλάδα

    Επίσης, η περιπέτεια της Σπυριδούλας, ενέπνευσε τον Αντ. Παπαδημητρίου (κάτοικο του Πειραιά) να γράψει και να δημοσιεύσει το παρακάτω ποίημα, που θυμίζει έντονα το περίφημο τραγούδι «Η Κακούργα Πεθερά» του Ι. Μοντανάρη, που είχε γραφτεί με αφορμή τη δολοφονία του Δ. Αθανασόπουλου (βλέπε σχετικό θέμα στο «Έγκλημα και Τιμωρία» - 18 Σεπτεμβρίου 2006):

    «Ακούσατε τι έγινε κοντά στην Παναγίτσα;
    Η Αντιγόνη έβαλε το σίδερο στην πρίζα
    αφού το ζέστανε καλά, πιάνει την Σπυριδούλα
    όπου την πήρε από μικρή για να την έχει δούλα
    αφού τη ζέστανε καλά, τη δένει στο κρεβάτι
    την σιδερώνει άσπλαχνα στα μούτρα και την πλάτη.
    Ολόγυμνη τη γδύσανε επάνω στο κρεβάτι
    Και ρίχτηκαν επάνω της σα μανιασμένοι δράκοι.
    Ο άντρας της την κράταγε σα λυσσασμένος λύκος
    κι εκείνη της σιδέρωνε τα μούτρα και το στήθος.
    Άσπλαχνη, δε λυπήθηκες, δεν πόνεσες λιγάκι
    σαν άκουσες το δύστυχο κι άτυχο κοριτσάκι
    που το εμπιστεύθηκε η μάνα του σ’ εσένα
    τ’ αποχωρίστηκε και ήρθε εδώ στα ξένα.
    Πολλά καλά της έταζες, πως θα την προστατεύσεις
    Και συ, κακούργα, βάλθηκες για να την ξεμπερδέψεις
    ήθελα να ‘μουν δικαστής, για να σας δικάσω
    τους δυο σας χειροπόδαρα, μαζί να σας κρεμάσω»

    Κυκλοφόρησαν ακόμα και σπιρτόκουτα με τη φωτογραφία της Σπυριδούλας στην μπροστινή όψη!…

    Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας
«Ελευθερία» στις 14/8/1955
    Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» στις 14/8/1955

    Εξαγνισμός…
    Στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά από ένα μήνα παραμονής στο νοσοκομείο, η Σπυριδούλα Ράπτη πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο χωριό της. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, όλοι οι εργαζόμενοι του Τζάνειου την «ξεπροβόδησαν και της ευχήθηκαν κάθε ευτυχία στη ζωή της, ενώ κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος την επευφημούσε και της ευχόταν να έχει καλή τύχη».

    Η Σπυριδούλα, με τη βοήθεια των νοσοκόμων, κάνει τις πρώτες βόλτες της στους διαδρόμους
του νοσοκομείου, καθώς η κατάσταση της υγείας της σημείωσε γρήγορα θεαματική βελτίωση
    Η Σπυριδούλα, με τη βοήθεια των νοσοκόμων, κάνει τις πρώτες βόλτες της στους διαδρόμους του νοσοκομείου, καθώς η κατάσταση της υγείας της σημείωσε γρήγορα θεαματική βελτίωση

    Περίπου πέντε μήνες αργότερα, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1956 πραγματοποιήθηκε η δίκη για την υπόθεση, στο Κακουργιοδικείο Λαμίας, που επιλέχθηκε ώστε να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα στον Πειραιά.

    Εντούτοις, και τις δύο ημέρες που κράτησε η ακροαματική διαδικασία, πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από το δικαστικό μέγαρο και απειλούσε με λιντσάρισμα τον Γιώργο και την Αντιγόνη Βεϊζαδέ. Οι αστυνομικοί τους μετέφεραν με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένα μέτρα προστασίας προς και από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ οι δικαστικές αρχές απέφευγαν να κοινοποιήσουν την ακριβή ώρα έλευσης των κατηγορουμένων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστα επεισόδια.

    Πρώτη μάρτυρας ήταν η ίδια η Σπυριδούλα, η οποία στην κατάθεσή της εξιστόρησε τη ζωή της με το ζεύγος Βεϊζαδέ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο την έκαψαν με το πυρακτωμένο σίδερο την 1η και 2η Αυγούστου 1955.

    Η Σπυριδούλα καταθέτει στο Κακουργιοδικείο Λαμίας
(φωτοτυπία φωτογραφίας, που δημοσιεύτηκε στην
εφημερίδα «Ελευθερία» στις 31/1/1956)
    Η Σπυριδούλα καταθέτει στο Κακουργιοδικείο Λαμίας (φωτοτυπία φωτογραφίας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 31/1/1956)

    Ακολούθως, ο μάρτυρας κατηγορίας Ν. Ρώτας, γείτονας του ζεύγους Βεϊζαδέ, κατέθεσε ότι «την Τρίτη πριν από την αποκάλυψη του εγκλήματος, κατά τις 9 το βράδυ, ήμουνα στην αυλή του σπιτιού μου και (…) άκουσα τον ήχο ενός χαστουκιού και μετά μια αντρική φωνή να ρωτάει σε ένατονο ύφος που είναι τα λεφτά. Δεν άκουσα κλάματα παιδιού κι έτσι φαντάστηκα πως οι Βεϊζαδέ είχαν κάποιο συζυγικό καυγαδάκι».

    Γιατροί και νοσοκόμες του Τζάνειου Νοσοκομείου κατέθεσαν για την κατάσταση στην οποία ήταν η Σπυριδούλα όταν έφτασε στο νοσοκομείο και περιέγραψαν τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να σωθεί. Ο ιατροδικαστής Συλλάνταβος επικαλέστηκε την έκθεσή του σχετικά με τα εγκαύματα στο σώμα της Σπυριδούλας και επέμεινε στην άποψή του πως η Σπυριδούλα συγκρατιόταν με τη βία στο τραπέζι την ώρα που οι Βεϊζαδέ της προκαλούσαν τα εγκαύματα με το σίδερο.

    Στις απολογίες τους και οι δύο επέμειναν στους αρχικούς τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για ατύχημα και ο πως ο Γ. Βεϊζαδές δεν συμμετείχε στην πράξη. Η αντ. Βεϊζεδέ, μάλιστα, υποστήριξε ότι η έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα της Σπυριδούλας οφειλόταν στο γεγονός ότι «εκύλησε στα σκαλοπάτια, μπερδεύτηκε με το σίδερο και εκάη».

    Τελικώς, το δικαστήριο επέβαλε στην Αντιγόνη και τον Γιώργο Βεϊζαδέ ποινή φυλάκισης 5 και 4,5 ετών, αντιστοίχως, για «πρόκληση βαρειών σωματικών βλαβών σε βαθμό κακουργήματος», ενώ επιδίκασε και ποσό 20.000 δρχ. για τη ψυχική οδύνη της Σπυριδούλας. Οι ένορκοι αναγνώρισαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν πρόθεση να οδηγήσουν την 12χρονη στην κατάσταση αυτή. Ωστόσο, η (μικρή) διαφορά της ποινής μεταξύ των δύο κατηγορουμένων οφείλεται στο γεγονός πως, σύμφωνα με την ετυμηγορία τους, ο Γ. Βεϊζαδές πριν από την τέλεση του αδικήματος είχε «βίον ηθικόν και έντιμον», ενώ μετά επέδειξε ειλικρινή μεταμέλεια, κάτι που δεν δέχθηκαν για τη σύζυγό του Αντιγόνη. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Αγρινίου, η Αντ. Βεϊζαδέ, κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε εργασθεί για τα SS, κάτι που, αν και δεν διευκρινίστηκε στη δίκη, ίσως βάρυνε στην τελική απόφαση.

    Η αναγγελία των ποινών, που επιβλήθηκαν στο ζεύγος Βεϊζαδέ,
στην εφημερίδα «Ελευθερία» της 1ης Φεβρουαρίου 1956
    Η αναγγελία των ποινών, που επιβλήθηκαν στο ζεύγος Βεϊζαδέ, στην εφημερίδα «Ελευθερία» της 1ης Φεβρουαρίου 1956

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αποσαφηνίστηκε, επίσης, αν πράγματι είχαν αφαιρεθεί τα 50 δολάρια από τη ντουλάπα του ζεύγους και έτσι κάποιες (μη διασταυρωμένες) πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνες τις ημέρες, ενίσχυσαν μια άλλη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εκδοχή της υπόθεσης: σύμφωνα με αυτές, η Αντ. Βεϊζαδέ είχε εξομολογηθεί ότι γνώριζε πως η Σπυριδούλα δεν είχε κλέψει το χαρτονόμισμα, αλλά την έκαψε για να την… εξαγνίσει από τις αμαρτίες της! Επρόκειτο, δηλαδή, για μια ιδιότυπη μορφή σύγχρονου καθαρτηρίου…

    Μετά την έκδοση της απόφασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Βεϊζαδέ κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

    Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ πέθαναν μερικά χρόνια αργότερα, ενώ είναι άγνωστο τι απέγινε η κόρη τους. Η Σπυριδούλα Ράπτη παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διατηρεί εμπορικό κατάστημα. Τα σημάδια στο σώμα της επουλώθηκαν πλήρως, αλλά μόνο η ίδια γνωρίζει αν έμειναν σημάδια στη ψυχή της!

    Η ιστορία, η οποία συντάραξε τη χώρα πριν από μισό αιώνα, δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα μιλούν για το «σιδέρωμα της Σπυριδούλας»…

    Σημειώνεται, τέλος, ότι η υπόθεση έχει παρουσιαστεί τόσο στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» (με συνέντευξη της ίδιας της Σπυριδούλας) του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού, που προβαλλόταν στην Ε.Ρ.Τ. την περίοδο 1979 – 1988, όσο και στην εκπομπή του «Αντέννα» «Ανατομία ενός εγκλήματος» (την τηλεοπτική περίοδο 1992 – 1993), με τίτλο επεισοδίου «Καθαρτήριο». Ακόμα, σύμφωνα με μία εκδοχή, από την ιστορία αυτή ο Παύλος Σιδηρόπουλος εμπνεύστηκε το όνομα του θρυλικού συγκροτήματος «Σπυριδούλα», που δημιούργησε το 1976.

    (συγγραφέας: Γιάννης Ράγκος, κείμενο από http://eglima.blogspot.com)

    ΠΗΓΕΣ
    -Αρχείο εφημερίδων «Ακρόπολις», «Η Απογευματινή» και «Ελευθερία»
    -Πρακτικά δίκης Γιώργου και Αντιγόνης Βεϊζαδέ, Κακουργιοδικείο Λαμίας, 30 και 31 Ιανουαρίου 1956
    -Στάθη Βαλούκου: «Η ελληνική τηλεόραση (1967-1998)», εκδόσεις «Αιγόκερως» 1998

    Tags
    Καλλιτέχνες:ΣπυριδούλαΠαύλος ΣιδηρόπουλοςΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10058   /   26.10.2007, 00:37   /   Αναφορά
    απίστευτη ιστορία...
    #10090   /   27.10.2007, 16:53
    Τρομερή ιστορία.Πρώτη φορά την ακούω.

    #10059   /   26.10.2007, 00:58   /   Αναφορά
    Aν είναι δυνατόν... Πόνεσε η ψυχή μου, τραγικό...
    #10060   /   26.10.2007, 01:08   /   Αναφορά
    Τρομακτικό!!

    Κανονικά όμως, θα έπρεπε να τους "σιδερώσουν" κι' αυτούς

    Τι 5 και 4,5 χρόνια... σιγά την τιμωρία
    #10061   /   26.10.2007, 01:47   /   Αναφορά
    Την είχα ακούσει την ιστορία απο τους γονείς μου, αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με αυτήν πιστεύοντας ότι ήταν ένας μύθος. Συγκλονιστική ιστορία πραγματικά.

    Πολύ καλή η έρευνα σου και η δημοσίευση του αγαπητό μου fantasma.
    mnk
    #10062   /   26.10.2007, 04:21   /   Αναφορά
    Τι μύθος ρε Δημήτρη, είχε συγκλονιστεί το πανελλήνιο.

    Τότε δεν υπήρχε η σημερινή εγκληματικότητα και κάναν μεγάλη εντύπωση αυτά τα πράματα. Ποιος ξέρει πόσες γυναικούλες να είχε σιδερώσει στην Τρούμπα προς συνετισμόν, ο έχων "πρότερο έντιμο βίο", κύριος νταβατζής.

    (Η Τρούμπα, για όσους δεν το ξέρουν, ήταν το γκέτο των πορνείων -δήθεν καμπαρέ- της εποχής.)

    Και ποιος ξέρει πόσα μάσησαν οι ένορκοι ; Ακου 5 και 4,5 χρόνια !! Αν δεν είχε γίνει όλο αυτό το σούσουρο, μπορεί να τους αθώωναν κιόλας......

    Που το θυμήθηκες, ρε fantasma ;;

    Αυτό για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τους «Σπυριδούλα», πρώτη φορά το ακούω, δεν αποκλείεται καθόλου.
    #10065   /   26.10.2007, 10:30   /   Αναφορά
    Πραγματικά απίστευτη ιστορία.. Δεν είχα καν ξανακούσει οτι μπορεί να είχε γίνει κάτι τέτοιο!
    #10066   /   26.10.2007, 10:43   /   Αναφορά
    Φάντασμα έκανες μια τρομερή έρευνα κ ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ θα μπορούσε κανείς να πει.

    Κ αν όντως ο Παύλος Σιδηρόπουλος εμπνεύστηκε απο τη Σπυριδούλα το όνομα του συγκροτήματος χρόνια μετά(μιας κι ο ίδιος ήταν γεννημένος το 1949) δείχνει έναν άνθρωπο με φοβερή ευαισθησία που δεν ξεχνάει εύκολα ούτε τα καλά ούτε τα κακά.

    Κρίμα που χάθηκε έτσι..
    #10067   /   26.10.2007, 11:22   /   Αναφορά
    Έχω σοκαριστεί...Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου. Τι αρρωστημένες ψυχές υπάρχουν...
    Administrator
    #10068   /   26.10.2007, 11:32   /   Αναφορά
    Fantasma όντως πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.



    Θα παρακαλούσα όμως να μην κάνουμε πλήρες copy-paste από άλλα sites (το συγκεκριμένο είναι αυτούσιο το κείμενο από το http://eglima.blogspot.com) ή τουλάχιστον να αναφέρεται ευκρινώς ο συγγραφέας του κειμένου, ο οποιος καλό είναι να έχει δώσει και την άδειά του για την αναδημοσίευση. Το κείμενο εδώ το έχει γράψει ο Γιάννης Ράγκος, ο οποίος - κακώς - αναφέρεται μόνο στις πηγές.
    Administrator
    #10069   /   26.10.2007, 11:34
    Πλέον αναφέρεται και ως συγγραφέας του κειμένου.

    #10071   /   26.10.2007, 12:20
    Δεν έκανα κάτι σκόπιμα, ούτε και είχα τέτοιο σκοπό..

    Ψάχνοντας για αυτή την ιστορία, βρήκα σχεδόν τα περισσότερα από όσα έχουν αναφερθεί σε αυτό το κείμενο, μεμονωμένα μεταξύ τους.



    Το συγκεκριμένο κείμενο, σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα και μια αγωνία να διαβάσεις την ιστορία, όπως λένε, μονορούφι. Αν τα συνέδεα εγώ μεταξυ τους απο μεμονωμένα κείμενα, το αποτέλεσμα δε θα ήταν σίγουρα το επαγγελματικό που βγαίνει από τον Γιάννη Ράγκο. Γι αυτό το λόγο και μόνο το έκανα αυτό.



    Σε κάποιες άλλες διευκρινήσεις που είχαν δωθεί σε κάποιο άλλο μέλος, είχε αναφερθεί να γράφουμε τις πηγές. Γι αυτό το λόγο και το ανέφερα εκεί ακριβώς. Πάλι δεν έγινε σκοπίμως. Αντιθέτως, προσωπικά πάντα διαβάζω τις πηγές. Γιατί τις περισσότερες φορές αν ασχοληθεί κανείς μαθαίνει πολλά παραπάνω. Συγκεκριμένα πριν τροποποιηθεί αναφερόταν στην αρχή και το τέλος των πηγών η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.



    Τώρα όσο αφορά την άδεια, έχω πλήρει άγνοια του θέματος, διότι πρόκειται για το ιστο-χώρο, και όταν ήδη έχει δημοσιευθεί κάτι, δε ξέρω (ειλικρινά) αν πλέον θεωρείται ιδιοκτησία κάποιου, ή αν μπορεί ο καθένας (αφου πρόκειται για κείμενο-κείμενα που βρίσκονται, εύκολα και δημόσια, χωρίς να απαιτείται η εγγραφή κάποιου μέλους, με κωδικούς κτλ) να το δανειστεί ή και να το φιλοξενήσει σε κάποια άλλη ιστοσελίδα.



    Σ'ευχαριστώ για την τροποποίησξ, όπως και να'χει.. και ευχαριστώ και για τη δημοσίευση.



    Πραγματικά πολύ συγκλονιστική ιστορία..

    Πιο μικρός είχά ακούσει για το όνομα του συγκροτήματος, και έψαχνα αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο... έτσι λοιπόν ψάχνοντας βρήκα αυτή την ιστορία. Η οποία προσπαθώ να φανταστώ όσο το δυνατον καλύτερα, πόσο ανατριχιαστική ήταν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν αυτές οι επιρροές που ζούμε σήμερα...



    ...θα επανέλθω..

    (αξίζει να το διαβάσετε, κι ας ειναι μεγάλο το κείμενο...)




    Administrator
    #10073   /   26.10.2007, 15:28
    Δεν υπήρξε καμία υπόνοια περί σκοπιμότητας :)

    #10070   /   26.10.2007, 11:39   /   Αναφορά
    Φανταστικό κείμενο..δεν είχα ακούσει ξανά αυτή την ιστορία..
    #10072   /   26.10.2007, 13:02   /   Αναφορά
    Τραγικές εικόνες! Μα στα αλήθεια υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι? Πόση απονιά μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να κάνει κάτι τέτοιο! Απίστευτο!
    #10074   /   26.10.2007, 17:21   /   Αναφορά
    Πραγματικά ανατριχιαστικό!!!

    Τί να πει κανείς....η ποινή ήταν για "γέλια"...
    #24395   /   08.03.2012, 11:28
    --

    Όταν στο σύστημα (τρούμπα-μπουρ*@λο)

    ηγείται ο Στρος Καν (νταβα*$ής)

    μπορείς να θεωρήσεις τις ποινές έως και

    υπερβολικές.

    --

    Καλά να περνάτε

    #10075   /   26.10.2007, 19:31   /   Αναφορά
    Ανατριχιαστικό.... δεν την ήξερα την ιστορία.



    Πόσα συμβαίνουν τελικά δίπλα μας, πίσω από κλειστές πόρτες, και δεν μαθαίνουμε τίποτα....



    Τα 4,5 και τα 5 χρόνια αντίστοιχα ήταν ελάχιστα....



    Αν πράγματι διάλεξε από αυτό το περιστατικό το όνομα ο Παύλος, του αξίζουν συγχαρητήρια...
    #10076   /   26.10.2007, 19:32   /   Αναφορά
    Απίστευτο!! Τελικά η κοινωνία , οι άνθρωποι & η δικαιοσύνη δεν αλλάζουν όσα χρόνια και να περάσουν!!
    #10077   /   26.10.2007, 19:37   /   Αναφορά
    simfono me tous upolipous.
    #10078   /   26.10.2007, 19:40   /   Αναφορά
    Πράγματι το συγκρότημα «Σπυριδούλα» πήρε το όνομά του από το γεγονός που αναφέρεις. Ιδρύθηκε όμως από τους αδελφούς Σπυρόπουλους to 1977 οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο ένα χρόνο μετά και προχώρησαν στην ηχογράφηση του LP «ΦΛΟΥ».

    Κατά τα άλλα το άρθρο σου είναι πολύ κατατοπιστικό και μου θύμισε μια ιστορία που άκουγα μικρός ως απειλή όταν δεν ήμουν φρόνιμος.

    #28985   /   26.11.2014, 22:06

    Έχεις δίκιο. Στη Μηχανή του Χρόνου, ο Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθαρίστας) λέει οτι το όνομα το είχε προτείνει κάποιος φίλος (Γ. Γαϊτάνος) και πως τους άρεσε γιατι ήταν ανατρεπτικό: "Θέλαμε να φέρουμε τη ροκ κουλτούρα στους δικούς μας αστικούς μύθους".

    Υπήρχε απλά σαν ιδέα που μετά καθιερώθηκε όταν πήγαν (με τον Σιδηρόπουλο) στη δισκογραφική, η οποία το ήθελε πολύ σαν όνομα λόγω "εμπορικής δυναμικής", όπως λέει... "Το όνομα ήταν ένας απ' τους κύριους λόγους που μας υπέγραψαν."


    #10079   /   26.10.2007, 19:42   /   Αναφορά
    Η ιστορία με όλα της τα γεγονότα...μπράβο
    #10080   /   26.10.2007, 20:43   /   Αναφορά
    Ήξερα την ιστορία για μια βασανισμένη Σπυριδούλα αλλα νόμιζα πως ήταν το ίδιο με την Ελένη απο το Κωσταλέξι... Και ήξερα οτι ο Σιδηρόπουλος το είχε πάρει απο κεί το όνομα...Άλλωστε για ποιό λόγω να θέλει κάποιος να βγάλει το συγκρότημά του Σπυριδούλα αν δεν είχε αυτο στο μυαλό του... (ίσως κάποια κόρη βέβαια)...

    Συγκλονιστική ιστορία και πολύ καλά γραμμένη...
    #10081   /   26.10.2007, 23:16   /   Αναφορά
    Απίστευτο!!!!

    Δεν έχω λόγια.
    #10083   /   27.10.2007, 00:24   /   Αναφορά
    Την είχα ακούσει πολλές φορές αυτή την ιστορία, δεν ήξερα όμως αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Στο μυαλό μου ήρθε ένα απόσπασμα του Μ. Λουντέμη που με είχε εντυπωσιάσει στην ηλικία των δώδεκα χρόνων. Το γράφω όπως το θυμάμαι :

    '' Οι άγριοι των πόλεων είναι αγριότεροι από τους αγρίους της ζούγκλας. Το σαρκοβόρο της ζούγκλας τρώει τα θύματά του και έτσι σταματάει μόλις χορτάσει. Ο άνθρωπος δεν τρώει τα θύματά του κι έτσι δεν χορταίνει για να σταματήσει''.

    Ο άνθρωπος λοιπόν, βασανίζει, βιάζει και σκοτώνει έτσι απλά, για να ικανοποιήσει τα διαστροφικά του ένστικτα. Λυπάμαι που το διαπιστώνω αυτό γι' άλλη μια φορά.
    #10085   /   27.10.2007, 09:10
    το συγκροτημα ''Σπυριδουλα'' υπηρχε πριν τον Σιδηροπουλο

    Οι δυο κιθαριστες ηταν τα αδελφια Σπυροπουλοι....λεω μηπως...

    σιδερο που θελω ....να ισιωσω...


    #10100   /   28.10.2007, 17:00
    απλά αν ήταν έτσι... θα λεγόταν Σπυροπούλα... λέω κι εγώ...

    #10088   /   27.10.2007, 13:12   /   Αναφορά
    Πραγματικά, απίστευτη ιστορία, δεν την είχα ξανακούσει, για να είμαι ειλικρινής. . .

    Πάντως, δε συμφωνώ καθόλου με την ποινή. . .Άκου εκεί 5 και 4,5 χρόνια. . .

    Πάλι καλά που δεν τους ζήτησαν και συγνώμη για την ταλαιπωρία!



    Ε, ρε σιδέρωμα που θέλουν. . . :)





    Ευχαριστούμε πολύ, fantasma!
    #10093   /   27.10.2007, 22:35   /   Αναφορά
    Φίλε fantasma, συγχαρητήρια για την πλήρη, εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη και λεπτομερή δημοσίευση. Ομολογώ ότι έμαθα πολλές λεπτομέρειες που αγνοούσα.

    Συνέχισε ακάθεκτος!
    #10171   /   01.11.2007, 14:11   /   Αναφορά
    Έπειτα από επικοινωνία με τον δημιουργό του παραπάνω κειμένου σας ενημερώνω πως αν θέλει κάποιος να ανατρέξει και να δει και άλλα κείμενα.. μπορεί να μπαίνει πλέον στη καινούργια διεύθυνση που φιλοξενεί το blog με τίτλο "έγκλημα και τιμωρία" και είναι η εξής:
    www.eglima.wordpress.com


    #10174   /   01.11.2007, 14:54   /   Αναφορά
    bravo sou fantasma

    ekanes poly kalh douleia



    #10211   /   04.11.2007, 23:59   /   Αναφορά
    τρομερή, απίστευτη και πολύ δυνατή ιστορία....πολύ καλή δουλειά fantamataki !
    #11188   /   10.01.2008, 23:27
    συγκλονιστηκη ιστορια!!!! δν φανταζομουν τετοια βια προς αυτους τους ανθρωπους....

    #11193   /   11.01.2008, 01:30   /   Αναφορά
    Εξαιρετική δουλειά! Την ιστορία την είχα ακούσει, ωστόσο όχι με τόσες πολλές λεπτομέρειες... Πάντως, για να έχει ακουστεί πρέπει να ισχύει ότι ο Σιδηρόπουλος εμπνεύστηκε από αυτή την ιστορία...

    Να πω ότι φέτος το συγκρότημα κλείνει 30 χρόνια... Πήγα κ τους παρακολούθησα τέλος του '07... Νομίζω πως αξίζει να τους επισκεφθείτε κ εσείς. Κ μόνο που θα ακούσετε τραγούδια του Παύλου, αρκεί!!!!

    Χωρίς να θέλω να κάνω promotion: www.spyridoula.gr

    Και πάλι συγχαρητήρια fantasma. Θεωρώ πως τέτοια άρθρα αξίζει να φιλοξενούνται στο χώρο... ;-)
    #14320   /   04.06.2008, 14:02   /   Αναφορά
    Παναγιά μου! Τι ήταν αυτό που διάβασα! Συγκλονίστηκα........
    #21530   /   16.01.2011, 12:25   /   Αναφορά
    Ολοζώντανος ο αποτρόπαιος απόηχος αυτής της οδυνηρής ιστορίας, έφτανε στ' αυτιά μας, όταν είμασταν παιδιά. Γεννημένος μια δεκαετία αργότερα του συμβάντος. Παρ' όλ' αυτά ο λαός της ιδιαίτερης επαρχιακής μου πατρίδας, δεν ήθελε να το ξεχάσει. Δεν μπορούσε να το ξεχάσει.

    Οι ποικίλες αφηγήσεις και διηγήσεις, έφερναν στον παιδικό ψυχικό μας κόσμο αναταραχή, οίκτο, αηδία, απέχθεια.

    Ολοζώντανα συναισθήματα δεκαπέντε και είκοσι χρόνια μετά.

    Διαβάζοντας σήμερα το υπέροχα τοποθετημένο άρθρο σου, fantasma, ένιωσα ξανά τα ίδια συναισθήματα που είχα και τότε αισθανθεί και νιώσει.

    Μπράβο για το θέμα σου, μπράβο και στο musicheaven, που φιλοξενεί τέτοιας ποιότητας άρθρα.
    #21532   /   16.01.2011, 16:49   /   Αναφορά
    Μόνο 4,5 και 5 χρόνια; Αν είναι δυνατόν! :/
    #24393   /   07.03.2012, 20:33   /   Αναφορά
    έχω μείνει άφωνη... πρώτη φορά διαβάζω την ιστορία ενώ έχω ακούσει για μια Σπυριδούλα που την σιδέρωσαν αλλά ... έχω μείνει άφωνη... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!