ελληνική μουσική
    461 online   ·  210.826 μέλη

    Ενότητες
    Εισαγωγή
    Βιογραφία
    Δισκογραφία (ονομαστικά)
    Clapton Yardbirds
    Clapton Bluesbreakers
    Clapton Cream
    Clapton Blind Faith
    Clapton Δεκαετία ‘70
    Clapton Δεκαετία ‘80
    Clapton Δεκαετία ‘90
    Clapton Δεκαετία ‘00
    Live Albums & Συλλογές
    DVDs
    Πρόταση & Βιβλιογραφία
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 07 Απρ 2008

    Clapton Δεκαετία ‘70


    *** Eric Clapton (1970)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) Slunky 2) Bad Boy 3) Lonesome And A Long Way From Home 4) After Midnight 5) Easy Now 6) Blues Power 7) Bottle Of Red Wine 8) Lovin' You Lovin' Me 9) I've Told You For The Last Time 10) Don't Know Why 11) Let It Rain.

    Και να λοιπόν που φτάσαμε στο πρώτο solo album του Eric. Η έμφαση εδώ, δίνεται στα πνευστά των Bobby Keyes & Jim Price. Το album χωρίζεται –θεωρητικά- σε δύο ενότητες. Στην ενότητα “Clapton” και στην ενότητα “Outside Influences”. Στην ενότητα “Clapton” που είναι και η καλύτερη, ο Eric “λάμπει” με τα 'Bad Boy', 'Blues Power', 'Let It Rain', 'Bottle Of Red Wine' & 'Easy Now', ενώ από την ενότητα “Outside Influences” ξεχωρίζει μόνο το 'After Midnight' του J.J. Cale. Τα υπόλοιπα κομμάτια σχεδόν τα ξεχνάς.

    * Σχόλιο: Δεν είναι πλημμύρα οι session εδώ. Είναι ….τσουνάμι!!! Καλό album.

    *** Layla And Other Assorted Love Songs (Derek and the Dominos/1970 - Tο Πεμπτουσιακό)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) I Looked Away 2) Bell Bottom Blues 3) Keep On Growing 4) Nobody Knows You When You're Down And Out 5) I Am Yours 6) Anyday 7) Key To The Highway 8) Tell The Truth 9) Why Does Love Got To Be So Sad? 10) Have You Ever Loved A Woman 11) Little Wing 12) It's Too Late 13) Layla 14) Thorn Tree In The Garden.

    Η στιγμή για solo καριέρα, ίσως δεν ήταν η κατάλληλη. Έτσι ο Eric προσλαμβάνει τους Jim Gordon (τύμπανα), Bobby Whitlock (πλήκτρα) και Carl Radle (μπάσο), τους ονομάζει Dominos, βαφτίζει τον εαυτό του Derek (είδαμε πώς) και βγαίνουν για περιοδεία μαζί με τον περίφημο κιθαρίστα Duane Allman, από τους Allman Brothers. Κάπου κάνουν ένα διάλειμμα, μπαίνουν στο στούντιο και ηχογραφούν αυτό (και μόνον αυτό) το album, συνεχίζουν την περιοδεία και διαλύονται αμέσως μετά. Φαίνεται ότι ο Eric δεν μπορεί να ανεχθεί να συνυπάρχει με άλλους σ’ αυτό που λέμε μπάντα και μάλιστα μπάντα με σταθερά μέλη. Το album ανοίγει με το ρουτινιάρικο 'I Looked Away'. Το 'I Am Yours' είναι ερωτική μπαλάντα, αλλά υστερεί στα κιθαρίσματα που ίσως να το ανέβαζαν. Το 'Thorn Tree In The Garden' είναι του Bobby Whitlock και το τραγουδάει ο ίδιος, αλλά είναι βαρετό, αργό και ληθαργικό. Ευτυχώς που είναι τελευταίο. Τα 'Anyday' & 'Keep On Growing' είναι μέτρια και ευτυχώς που υπάρχει η εναλλαγή Duane/Eric & Eric/Duane στα σολαρίσματα. Η διασκευή του 'Little Wing' δεν είναι καθόλου άσχημη και το διαμάντι ανάμεσα σε όλα αυτά, είναι το 'Why Does Love Got To Be So Sad?'. Άμα βρεις όμως ένα διαμάντι, καλύτερα να ψάξεις, γιατί κάπου τριγύρω ίσως υπάρχουν κι άλλα. Ναι λοιπόν. Δέκα λεπτά τζαμάρισμα στο 'Key To The Highway' και δεν πετάς ούτε δέκατο του δευτερολέπτου. Τα 'Nobody Loves You When You're Down And Out', 'Tell The Truth' & 'Have You Ever Loved A Woman' είναι επίσης πολύ καλά. Στο 'Have You Ever Loved A Woman', ο στίχος 'have you ever loved a woman so much it's a shame and a sin?/All the time you know she belongs to your very best friend' είναι ένα sms που στέλνει ο Eric στην Pattie Boyd. Το highlight του album είναι φυσικά το 'Layla', που είναι γραμμένο από τον Eric για την Pattie. Είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Πέρση ποιητή Nezami Ganjavi, “The Story of Layla and Majnun” και αναφέρεται σε κάποιον που ερωτεύτηκε παράφορα τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. Ο Eric βρήκε την ιστορία αυτή πανομοιότυπη με τη δική του περίπτωση και έτσι έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι.

    * Σχόλιο: Υπερτιμημένο, αλλά κλασικό.

    *** 461 Ocean Boulevard (1974)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) Motherless Children 2) Willie And The Hand Jive 3) Get Ready 4) I Shot The Sheriff 5) I Can't Hold Out 6) Please Be With Me 7) Let It Grow 8) Steady Rollin' Man 9) Mainline Florida 10) Give Me Strength.

    Με αυτό το album ο Eric κερδίζει νέους θαυμαστές και ξανακερδίζει παλιούς, που εξακολουθούσαν να μένουν στα δεδομένα των Cream. Αν θα μπορούσε κάποιος να με υποχρεώσει να διαλέξω μόνο ένα τραγούδι από το 461 Ocean Boulevard, τότε χωρίς δισταγμό θα διάλεγα το 'Let It Grow'. Παρ’ όλα αυτά, το album κρατάει την αίγλη του ακόμα μέχρι και σήμερα. Άλλα τραγούδια που ξεχωρίζουν και ξεχωρίζουν με το πρώτο άκουσμα, είναι το 'I Shot The Sheriff' του Bob Marley που έκανε τη Reggae πιο δημοφιλή από όσο την έκανε ο Marley. Δεν υπήρξα ποτέ μεγάλος θαυμαστής του Marley και μη με σταυρώσετε τώρα οι τυχόν θαυμαστές του. Εντάξει τον σέβομαι τον άνθρωπο, έχω όλους τους δίσκους του και λίγη Reggae που και που δεν κάνει κακό, αλλά δεν βρίσκω και μεγάλη ποικιλία στο έργο του για να τον ακούω με τις ώρες. Άλλο ένα που ξεχωρίζει αμέσως είναι το 'Steady Rollin' Man' του Robert Johnson. Επίσης και τα 'Willy And The Hand Jive', 'I Can't Hold Out', 'Please Be With Me' & 'Get Ready'. Προσέξτε το 'Mainline Florida' με τους ήχους των γουρουνιών που τους χρησιμοποίησαν αργότερα οι Pink Floyd και το 'Give Me Strength' που κουβαλάει αναλαμπές από το 'Presence Of The Lord'.

    Α ναι…. Ξέχασα να σας πω ότι εδώ ο Eric έχει καινούργια μπάντα. Τι; Το είχατε καταλάβει; Ε καλά ντε..… Αφήστε με όμως να σας πω ποιοι είναι. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Carl Radle (μπάσο), Nick Simms (πλήκτρα), George Terry (κιθάρα), Jamie Oldaker (τύμπανα), Yvonne Elliman & Marcy Levy (φωνητικά).

    * Σχόλιο: Blues? Όχι. Reggae & country, αλλά είναι όμορφο.

    *** There's One In Every Crowd (1975)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) We've Been Told (Jesus Coming Soon) 2) Swing Low Sweet Chariot 3) Little Rachel 4) Don't Blame Me 5) The Sky Is Crying 6) Singin' The Blues 7) Better Make It Through Today 8) Pretty Blue Eyes 9) High 10) Opposites.

    Το There's One In Every Crowd είναι ένα από τα πιο εκλεκτικά albums του Eric. Είναι διαφορετικό και γοητευτικό. Άμα προσθέσετε και το ταλέντο του σαν ενορχηστρωτή, κιθαρίστα και τραγουδιστή –το τραγούδισμά του βελτιώνεται συνεχώς- έχετε έναν υπέροχο δίσκο. Η πρώτη πλευρά, είναι περισσότερο γρήγορη. Από τα αυλάκια της περνάει το Gospel, το Blues και η Reggae, ενώ η δεύτερη διαθέτει αυλάκια με μπαλάντες. Το 'We've Been Told (Jesus Is Coming Soon)' κάνει την εισαγωγή με Gospel και η Reggae ενορχήστρωση του Eric στο παραδοσιακό 'Swing Low Sweet Chariot' σε συνδυασμό με το ανεπανάληπτο τραγούδισμα της Yvonne Elliman σου βουτάει τα αυτιά μέσα στο μέλι. (Μμμμμμ…..) Λοιπόν σοβαρά τώρα…. Όσοι την θυμόσαστε στο ρόλο της Μαγδαληνής στο Jesus Christ Superstar, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι θέλω να πω. Το 'Little Rachel' είναι ένα “τεμπέλικο” Blues με εξαιρετικές κιθάρες και έχω την εντύπωση ότι πριν από τον Eric δεν έκανε κανένας άλλος “τεμπέλικα” Blues. Δεν ξέρω…. Δεν είμαι και ειδικός του είδους, αλλά έχω αυτή την εντύπωση και εννοείται ότι αν κάνω λάθος μπορείτε να με διορθώσετε. Αααααα όχι….. να που θυμήθηκα τώρα κάτι και αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω “τεμπέλικα” Blues. “Τεμπέλικα” Blues έκανε ο J. J. Cale και όσον αφορά στην ατμόσφαιρα των “τεμπέλικων” Blues, την έδωσαν πολύ καλά και οι Dire Straits που πάντρεψαν τον J. J. Cale με τον Dylan. (Την καταβρίσκω με αυτούς τους γάμους. Νοιώθω …….καλεσμένος!!!!!) Πιστεύω ότι καταλάβατε τι εννοώ με αυτόν τον όρο. Ναι; Μετά λοιπόν από τα ….κουφέτα, το ατμοσφαιρικότατο 'Sky Is Crying' του Elmore James κλείνει την πρώτη πλευρά για να ανοίξει τη δεύτερη το επίσης Gospel 'Singin' The Blues' και να περάσουμε εν συνεχεία στις μπαλάντες. Το 'Better Make It Through Today' είναι ατμοσφαιρικό και ρομαντικό, ενώ τα 'Pretty Blue Eyes' & 'High' μοιάζουν μεταξύ τους σαν …..δίδυμα. Αν δεν προσέξεις, δεν καταλαβαίνεις πού τελειώνει το ένα και πού αρχίζει το άλλο. Αυτή η πλευρά μοιάζει στο στυλ, με το Abbey Road των Beatles και δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι στο 'Opposites', ο Eric έχει "δανειστεί" την εισαγωγή από το 'Because' του πολύ καλού μου φίλου John Lennon. Πάρτο χρυσέ μου, αλλά γράψε κάτι έστω….

    * Σχόλιο: Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τη συνέχεια του Ocean Boulevard.

    *** No Reason To Cry (1976)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) Beautiful Thing 2) Carnival 3) Sign Language 4) County Jail Blues 5) All Our Past Times 6) Hello Old Friend 7) Double Trouble 8) Innocent Times 9) Hungry 10) Black Summer Rain 11) Last Night.

    Χμμμμ…… Με εξαίρεση το 'Double Trouble', σε κανένα άλλο κομμάτι δεν βρίσκεις τον Eric. Μπορείς να βρεις τους Band, τον Ronnie Wood, τον Dylan, τον Jesse Ed Davis, τον Georgie Fame, τον Marcy Levy και ένα σωρό άλλους guests, αλλά πουθενά τον Eric. Άλλωστε τα περισσότερα κομμάτια εδώ, είναι του Dylan ή των Band. Άντε και του Marcy Levy που έφτιαξε μετά τους Shakespeare's Sister. Πρόκειται για τη χειρότερη κατάθεση του Eric στη δεκαετία του 70. Το όλο γεγονός, έλαβε χώρα στο στούντιο των Band με τον Marcy Levy να τραγουδάει και τον Robbie Robertson να είναι ο άρχοντας στα σόλα. Ε εντάξει, τον γουστάρω τον Robbie, αλλά εδώ έχουμε δίσκο του Clapton και ο Clapton πού είναι; Με εξαίρεση το 'Double Trouble' που είναι ένα τυπικό Clapton-ικό κομμάτι, ξεχωρίζει το 'Sign Language' του Dylan, με τον ίδιο τον Dylan να κάνει τραγουδιστικό ντουέτο με τον Eric. Ξεχωρίζει επίσης και το 'All Our Past Times' των Band με τους ίδιους να τραγουδάνε σε κάποια μέρη. Το 'Hello Old Friend' του Eric είναι κάπως καλό, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι βήτα. Ο Marcy Levy τραγουδάει στο 'Innocent Times' και νομίζει ότι είναι η ……Yvonne Elliman! Ο Eric υπήρξε μέγας fan των Band. Το ότι ηχογράφησε λοιπόν μαζί τους, ήταν τόσο σπουδαίο για αυτόν, που δεν έδωσε σημασία στα υπόλοιπα. Ευτυχώς που στο επόμενο ήταν πολύ καλός.

    * Σχόλιο: Ένα album των Band. Ένα album του Dylan. Ένα album του Marcy Levy. Πώς είπατε; Eric Clapton? Ποιος είναι; Πού είναι;

    *** Slowhand (1977)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) Cocaine 2) Wonderful Tonight 3) Lay Down Sally 4) Next Time You See Her 5) We're All The Way 6) The Core 7) May You Never 8) Mean Old Frisco 9) Peaches And Diesel.

    Αυτή τη φορά ο Eric δεν “μπλέκεται” ούτε με Gospel ούτε με Reggae. Αυτή τη φορά δεν προσκαλεί ούτε κανέναν Robbie Robertson, ούτε κανέναν άλλον. Αυτή τη φορά παίρνει για παραγωγό τον Glyn Johns και όπου υπάρχει ο Glyn Johns, σημαίνει σκληρή δουλειά με στόχο να ηχογραφηθεί ένας καλός δίσκος και το αποτέλεσμα είναι ότι πράγματι το Slowhand είναι ένας πολύ καλός δίσκος. Όλα τα κομμάτια είναι πολύ καλά και τα μισά περίπου από αυτά αγγίζουν την τελειότητα. Τα τρία κομμάτια που ανοίγουν, είναι super hits. Το 'Cocaine' αν είχε στο μπάσο τον Jack Bruce, θα λέγαμε με πολύ άνεση ότι ανήκει στους Cream. Το 'Wonderful Tonight' δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις. O Eric το έγραψε περιμένοντας την Pattie (ex-Harrison) να ετοιμαστεί για να πάνε στο σπίτι του Paul McCartney που τους είχε καλέσει σε πάρτυ, αλλά φαίνεται ότι η Pattie άργησε να ετοιμαστεί, γιατί το 'Peaches And Diesel' έχει σχεδόν την ίδια μελωδία. Άρα ο Eric περιμένοντάς την, έγραψε …….δύο τραγούδια!!! Το 'Lay Down Sally' είναι ένα λευκό μπλουζ, το 8λεπτο 'Core' διαθέτει ένα super riff και το 'Mean Old Frisco' είναι του στυλ των 'Steady Rollin' Man' & 'Willie And The Hand Jive'.

    * Σχόλιο:
    Έξοχο album. Από τα πιο πολυακουσμένα του 1977. Ο τίτλος αναφέρεται στο ψευδώνυμο που είχε πριν από το “God”.

    *** Backless (1978)
    Οι Κιθαρίστες της Rock: Eric ClaptonTracks:
    1) Walk Out In The Rain 2) Watch Out For Lucy 3) I'll Make Love To You Anytime 4) Roll It 5) Tell Me That You Love Me 6) If I Don't Be There By Morning 7) Early In The Morning 8) Promises 9) Golden Ring 10) Tulsa Time.

    Κανείς βέβαια δεν περίμενε άλλο ένα Slowhand από τον “αργοχέρη”, αλλά νομίζω ότι το Backless που είναι μία υπέροχη –θα μπορούσα να πω- συλλογή από rag, Blues, saloon boogie & Pop μπαλάντες με country αίσθηση, υποτιμήθηκε πολύ. Υπάρχουν διαμαντάκια εδώ. Το 'I'll Make Love To You Anytime', το 'Promises' και το 'Tulsa Time'. Το 'Roll It' και το 'Golden Ring'. Μόνο το 'Early In The Morning' είναι εδώ ο αδύνατος κρίκος.

    * Σχόλιο: Μια –ας πούμε- επανάληψη Slowhand. Το αδελφάκι του. Καλό album.
    Επόμενο: Clapton Δεκαετία ‘80






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #12882   /   07.04.2008, 14:12   /   Αναφορά
    Όταν ακούω Eric Clapton, μου έρχονται στιγμές από τα παιδικά μου χρόνια! (Όχι ότι τα θυμάμαι προσωπικά... Αλλά από βίντεο!) Τότε που πιτσιρίκι 2-3 χρονών είχα μάθει να παίρνω τον ίδιο πάντα δίσκο του μπαμπά (τον 4ο δίσκο από το άλμπουμ Crossroads, ο οποίος ήταν μονίμως έξω από την θήκη) και να τον βάζω στο πικ-απ (βέβαια χάλασε μετά από 2 χρόνια... γιατί άραγε..) και χόρευα ενώ έκανα πώς τραγουδαω το "Cocaine"!

    Γενικά! Θεωρώ ότι όλοι κάποτε ακούσαμε Clapton! Και συνεχίζουμε να ακούμε ακόμα!!!

    -Orfeus θα αρχίσω να σκέφτομαι πολύ σοβαρά να σου κάνουμε μια προτομή με τσίχλες!!! :ο)
    #12883   /   07.04.2008, 14:20
    ....Trident?????

    #12884   /   07.04.2008, 14:23
    Διαλέγεις τσίχλες και βλέπουμε! Αλλά πάνω απ' όλα θα διαλέξεις γεύση και χρώμα! :ο)

    #12885   /   07.04.2008, 14:31   /   Αναφορά
    Ο Clapton αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου, όχι κιθαρίστες (δεν μπορώ να τον δω μόνον έτσι) αλλά συνθέτες και φυσικά μουσικούς (καλλιτέχνες καλύτερα).

    Το κλειδί της επιτυχίας του κατά τη γνώμη μου, είναι η απλότητα στη σύνθεση και στο παίξιμο (θα συμφωνήσω με τον Orfeus), καθώς επίσης και η ειλικρίνειά του στα κομμάτια του.

    Βγάζει συναίσθημα και αυτό αρκεί για να αποτελεί για μένα τουλάχιστον, έναν από τους καλύτερους.





    #12886   /   07.04.2008, 15:29   /   Αναφορά
    Πολύ ωραία!

    Κάτι μάθαμε και σήμερα!! Eνδιαφέροντα όλα αυτά...

    Thank u!!
    #12888   /   07.04.2008, 18:17   /   Αναφορά
    Yπάρχει μόνο 1/1000 πιθανότητες να ακούσω Clapton σπίτι μου, αλλά το παραπάνω άρθρο-βιογραφία είναι πλήρες και λεπτομερές.

    Συγχαρητήρια!
    #12892   /   07.04.2008, 18:55   /   Αναφορά
    Ακούω τόσο καιρό Eric Clapton και ποτέ δεν είχα την περιέργεια να τον εξερευνήσω!

    Να λοιπόν που μου δόθηκε η ευκαρία να μάθώ κάνα δυο πραγματάκια γι' αυτόν!
    #12893   /   07.04.2008, 21:20   /   Αναφορά
    Ουφ!Λεπτομερέστατο άρθρο για τον Eric Clapton που περιέχει και όλη του τη δισκογραφική δουλειά.Μπράβο...!

    Αν και προσωπικά όχι ο αγαπημένος μου κιθαρίστας (τον προτιμώ κιθαρίστα όμως) δε μπορούμε να παραβλέψουμε το κομμάτι της ιστορίας που άφησε στη ροκ μουσική.

    Δε νοείται κλασικό ροκ χωρίς τη παρουσία του Eric Clapton...

    Πολύ ωραία η σημείωση όπου έπαιξε με τους juniors στην Ελλάδα τη δεκαετία του 60.Επίσης πολύ συναισθηματικό για τον Clapton να γράψει το Tears in Heaven (από τις καλύτερες μπαλάντες του) για το θάνατο του γιου του...Συμφωνώ ότι το Unplugged άλμπουμ του ήταν καταπληκτικό με τρομερές εκτελέσεις των τραγουδιών...

    Αν και όλοι μας μπορεί να έχουμε διαφορετικά γούστα/ακούσματα στη μουσική κανείς δε μπορεί να παραβλέψει την ποιότητα και ιστορία του Eric Clapton.Ευτυχώς που επανήλθε (από τον εθισμό του στην ηρωίνη) και δε μας άφησε νωρίς όπως πολλοί θρύλοι της ροκ μουσικής!
    #12894   /   07.04.2008, 21:22   /   Αναφορά
    einai theos o tupos lemeee!



    kati allo thelw na rwthsw orfeus..

    to exw ksanakousei oti o blackmore exei kataferei na paiksei

    10000 notes to deuterolepto(tha se gelasw apo pou)

    den kserw an alhtheuei alla kai an einai alhtheia

    thelw na to dw i na mou egguitheis oti egine!!
    #12895   /   07.04.2008, 21:28
    Μην κολλάς Θέμη σ' αυτά!

    Προχώρα παραπέρα!



    :)

    #12896   /   07.04.2008, 21:42   /   Αναφορά
    Λεπτομερης και πλήρης δημοσίευση.Μπράβο Orfeus!

    Προσωπικά προτιμώ τον Clapton σαν κιθαρίστα,αλλά και σαν τραγουδοποιός είναι καλός.Χωρίς να είναι κορυφή,σαν τους άλλους που ανέφερες,έχει το δικό του στυλ,όταν τον βλέπω να κάνει solo,μου αρέσει πολύ το στυλ του,πιστεύω δεν έχει στο νου του να εντυπωσιάσει και να δώσει show,αλλά να παίζει σωστά και όπως το αισθάνεται .

    Αυτό με τους Juniors το είχα ακούσει,ήταν σχετικά νέος και άσημος τότε,σαν έναν οποιοδήποτε τουρίστα στη χώρα μας.

    Κρίμα που ένα τόσο άσχημο γεγονός άφησε ένα τόσο όμορφο τραγούδι,το tears in heaven...

    Ο έρωτας για την Pattie Boyd άφησε όμορφα τραγούδια όπως τα Layla και wonderful tonight.

    Ευτυχώς ξεπέρασε τις εξαρτήσεις και δεν έφυγε νωρίς όπως τόσοι άλλοι...
    #12913   /   08.04.2008, 17:39   /   Αναφορά
    Θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής σχετικά με την παρακάτω παράγραφο:



    Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, πρόκειται να δώσει με τον Steve Winwood τρεις (sold out) συναυλίες στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, στις 25, 26 & 28 Φεβρουαρίου του 2008.




    Όταν έγραφα το άρθρο, είχαμε ακόμα Νοέμβριο & Δεκέμβριο του 2007.



    Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι το περιοδικό Rolling Stone, είχε αληθείς πληροφορίες.



    Η τριήμερη συναυλία έγινε και φυσικά ήταν sold out!!!



    #12916   /   08.04.2008, 19:57   /   Αναφορά
    Γιώργο, όπως πάντα, πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο!



    Άντε και κάτι από μένα τώρα, μιας και είναι απ τους αγαπημένους μου…(Ο Clapton εννοώ, γιατί τον Γιώργο είναι σίγουρο ότι τον…αντιπαθώ!! Χα-Χου-Χι!!!)



    Το 1979 Eric Clapton μπήκε σ ένα τραίνο με τρία βαγόνια και ταξίδεψε από πόλη σε πόλη σε όλη την Ευρώπη, «γυρίζοντας» παράλληλα εκεί μέσα και ένα φιλμάκι, καθώς πήγαινε από τη μια συναυλία στην επόμενη.



    Ο Clapton μιλά εκεί για τη μουσική του και την δουλειά του, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον του θεατή με ιστορίες για μουσικούς όπως Jimi Hendrix και George Harrison. Οι συνεντεύξεις αναφέρονται και στο Muddy Waters, τον Elton John, και τον George Harrison, καθώς επίσης και στις προσωπικές του στιγμές και συναυλίες.



    Αυτή η εξαιρετικά σπάνια ταινία δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική. Η ταινία λειτουργεί σαν πολύ καλό και μη-glamorous πορτρέτο μιας ζωής στο «δρόμο», ακουμπώντας παράλληλα θέματα, όπως αυτό του εθισμένου στο οινόπνευμα, δείχνοντας την άλλη, καθόλου κολακευτική εικόνα του μύθου Clapton .

    (Σε ένα σημείο της μάλιστα, ο Clapton «πίτα», κάνει και ένα πολύ σκληρό και άκομψο αστείο σε έναν γαλλικό δημοσιογράφο που του παίρνει συνέντευξη).



    Στα κυριότερα σημεία της ταινίας, φαίνεται το οινόπνευμα να επηρεάζει τις συνεντεύξεις με τον Clapton να δείχνει εύθραυστος και ανασφαλής.



    Στην ταινία, μιλά για τη σταδιοδρομία του, τη σχέση του με Patti Boyd και το γράψιμο του τραγουδιού «Layla» (που σχολιάζεται επίσης και από την ίδια την Patti).



    Η αποκάλυψη και μερικές υπέροχα «πραγματικές» στιγμές του ντοκιμαντέρ έρχονται όταν μιλά σε βάθος για τη νύχτα που πέθανε ο Jimi Hendrix και την μοναξιά που νοιώθει!!!

    Μιλάει επίσης για το κοινό και τους θαυμαστές του, την αντίδραση που δείχνουν στη μουσική του και το πόσο άσχημα και αβέβαια αισθάνεται, όταν κάποιες φορές, ενώ αυτός παίζει, αυτοί κόβουν βόλτες πάνω κάτω, μη δίνοντας σημασία.



    Δεν πρόκειται για μεγάλου μήκους ταινία, αλλά παρουσιάζει μια πλευρά του rock- και πιο συγκεκριμένα του Clapton να δίνει την εκδοχή, ότι λίγοι πραγματικά είναι αυτοί που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για την επανάσταση του (του rock).



    Η ταινία, είναι πραγματικό ντοκουμέντο και αξίζει να επιδιώξετε να την βρείτε.

    #12922   /   08.04.2008, 23:56
    Τι γράφω ο άνθρωπος!!! "Γαλλικό" δημοσιογράφο??

    Γρηγόρης, βλέπετε και άρα...γρήγορος (και απρόσεκτος!).

    #12939   /   10.04.2008, 15:24   /   Αναφορά
    Μπράβο Orfeus. Όμορφο άρθρο, ισορροπημένο. Ο Clapton παραμένει σημαντική μορφή στο rock & το Blues. Πέρα απο το τι έχει κάνει μουσικά, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να προβληθούν στον κόσμο μεγάλοι δημιουργοί και να φτάσουν σε ένα ευρύ κοινό, όχι απαραίτητα ειδημόνων, που ποτέ δε θα τους μάθαινε. Απο ονόματα, R. Johnson μέχρι και τον JJ Cale, απο τον Muddy Waters μέχρι τον BB King έχει βοηθήσει. Και προς τιμή του, ακόμα και τώρα που του προέκυψε γεροντο-έρωτας, ξανα-ανακάλυψε τη χαρά της πατρότητας και έγινε ένας χαζο-μπαμπάς, με αποτέλεσμα χλιαρή μουσική παραγωγή, τα Crossroad festivals είναι εξαιρετικές γιορτές.



    Προσωπικά, έχω την τύχη να τον έχω δεί αρκετές φορές live, απο την Αγγλία του ᾽80 όταν σπούδαζα μέχρι και πρίν δύο χρόνια, Μάιο του 2006 στο Albert Hall. Απο εκείνη τη συναυλία μου έμεινε πως όσο "δεύτερο" ρόλο και άν είχε κρατήσει, όσο άψογοι και αν ήταν οι δύο νεαροί κιθαρίστες που έπαιζαν μαζί του, ο Doyle Bramhal και ο Derek Trucks, όταν ο Clapton έπαιρνε τη σειρά του για να παίξει ένα solo, είχες την εντύπωση πως είχε αλλάξει κάτι. Η μελωδικοτητά του, ή άνεσή του, η συνολική του μουσικοτητα ξεχώριζε σαν να ήταν απο άλλη κατηγορία. Και να σημειωσω πως και οι δύο παραπάνω νεαροί κάθε άλλο απο μέτριοι κιθαριστες είναι.



    Τώρα σχετικά με την ιστορία με τους Juniors, επειδή λόγω της δουλειάς μου, τυχαίνει να την γνωρίζω κάπως απο μέσα, πρόκειται δυστυχώς για μιά γενικά θλιβερή ιστορία που έχει αφήσει τις χειρότερες αναμνήσεις στον Clapton απο τη χώρα μας, μας. Όσα κατα καιρούς έχουν γραφτεί στις διάφορες "βιογραφίες" του, ακόμα και στο πρόσφατο βιβλίο που κυκλοφόρησε, λίγα γράφουν για τηνκαφρίλα με την οποία είχε τότε έρθει αντιμέτωπος ο άνθρωπος με το συγκρότημά του που τελικά κατέληξε σε "δραπέτευση" που θυμίζει Midnight Express για όσους είναι κάποιας ηλικίας για να το θυμούνται. Είναι δυστυχώς άλλη μιά ιστορία που χωρίς ίσως να το αξίζουμε σα λαός μας έχει κατατάξει στους "κάφρους" και εξεηγεί τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η διεθνής rock βιομηχανία. Αν όποιος δήποτε θυμάται τα άθλια και άκρως ρατσιστικά εναντίον μας σχόλια που δήθεν στα αστεία απεύθυνε στο κοινό που παρόλα αυτά τον χειροκροτούσε ο τραγουδιστής των Stragglers στη μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο την Άνοιξη του 1986 ή 87 καταλαβαίνει τι εννοώ. Για την απαράδετη συμπεριφορά του ομως τιμωρήθηκε κατάλληλα καθώς στο τόσο χαρακτηριστικό solo του Golden Brown άρχισε να παίζει σε λάθος μέρος στο μπράτσο της κιθάρας, μπερδεύτηκε, τα έχασε και έγινε ρόμπα.



    Ουδεμία σχέση με τον Clapton που σε γενικές γραμμές σέβεται το κοινό του.



    Τελειώνω σημειώνοντας πως χωρίς να θεοποιούμε την Ceram εποχή του, για όσους δεν έχει τύχει να το ακούσουν, η μαγεία του Clapton βρίσκεται όλη στο EC WAS HERE, το ΑΠΟΛΥΤΟ live album του, την καλύτερη πιστεύω εποχή του, όπου ώριμος, χωρίς να έχει να αποδείξει τίποτα αλλά και πρίν αρχίσει τα δακρύβρεχτα και τα σαλιαρίσματα, δείχνει το πραγματικό μέγεθος της τέχνης του ΚΑΙ στην κιθάρα ΚΑΙ στο τραγούδι. Αφήστε που οι εκτελέσεις των Blind Faith τραγουδιών κάνουν τις original να θυμίζουν (ονόματα μή λέμε!).



    Πάλι μπράβο σου Orfeus.
    #12940   /   10.04.2008, 15:28
    ΟΚ, ΟΚ ΟΚ. Όταν γράφω Ceram (!!!) εννοώ Cream. Σίγουρα όλοι το καταλάβανε το σαρδάμ. Σόρρυ!

    #13416   /   30.04.2008, 22:30   /   Αναφορά
    Υπέροχο, αλλά κουράστηκα να διαβάζω...
    #14202   /   01.06.2008, 10:00   /   Αναφορά
    Άλλο ένα καλό άρθρο του Orfeus!!! Kαι για έναν πολύ καλό κιθαρίστα!
    #18848   /   23.08.2009, 11:26   /   Αναφορά
    πολύ σωστή η τοποθέτησή σου και το άρθρο έχει αρκετό ενδιαφέρον με το καλό και η συνέχεια
    #18849   /   23.08.2009, 11:49   /   Αναφορά
    Να υποθέσω πως όταν λες "συνέχεια" εννοείς γενικά περί άρθρων και όχι το άρθρο για τον Clapton (το οποίο είναι πλήρες).



    Thnx all.... :)
    #19559   /   21.01.2010, 17:47   /   Αναφορά
    Πολύ καλό άρθρο για έναν μεγάλο κιθαρίστα, ένα από τους μεγαλύτερους της ροκ, όπως έχω να ακούσει να λένε. Από Clapton έχω όλα των Cream και ένα σόλο αλμπουμ του το Slowhand, αλλά πέρα από αυτά δεν έχω ακούσει τίποτε άλλο σε σχέση με αυτόν τον καλλιτέχνη. Το άρθρο σου με έκανε να θελήσω να ψάξω για τον Clapton. Μπράβο σου, καθώς έχω διαβάσει και άλλα δικά σου άρθρα, που φροντίζεις να μαθαίνουμε και εμείς οι "νεότεροι" για μεγάλους παλιούς μουσικούς και συγκροτήματα της ροκ.