ελληνική μουσική
    650 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Λέξεις από ...ήχο


    Ενότητες
    Εισαγωγή
    Ήχοι
    Διάφοροι
    Ήχοι
    Ήχοι
    Ήχοι
    Γράφει το μέλος gate
    43 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 06 Οκτ 2008

    Ήχοι





    Οχλοβοή: ο θόρυβος που παράγεται από τις φωνές συγκεντρωμένου πλήθους.


    Χλαλοή: είναι συνώνυμη με την οχλοβοή.


    Χλαπαταγή: οχλοβοή.


    Οχλαγωγία: θορυβώδης συνάντηση όχλου, θόρυβος φωνών, ταραχή.


    Ορυμαγδός: πρόκειται για τον ισχυρό κρότο, τον θόρυβο και την βοή πλήθους και κυρίως ανθρώπων που μάχονται ή εργάζονται και δεν χρησιμοποιείται για ισχυρές φωνές αλλά για συγκεχυμένους άναρθρους ήχους. Έτσι «ορυμαγδός δρυτόμων» σημαίνει τον χτύπο των ξυλοκόπων, όταν δουλεύουν πολλοί μαζί. Χρησιμοποιείται επίσης και για τον αντίστοιχο θόρυβο των ζώων και κυρίως αλόγων και σκυλιών. Την ίδια λέξη επίσης χρησιμοποιούμε και για τον ήχο που προκαλεί η δέσμη ξύλων όταν πέφτει απότομα στο πάτωμα αλλά και τα νερά όταν κυλούν με ορμή από τον βουνό, ως χείμαρροι.
    Λέξεις από ...ήχο



    Βαβούρα: ο θόρυβος απ’ τις πολλές ομιλίες και φωνές. Η φασαρία.


    Θρους: πέραν των άλλων ερμηνειών του (βλ. παραπάνω: «ήχοι της φύσης»), ο θρους μπορεί να σημαίνει και το μουρμουρητό δυσαρεστημένου πλήθους.


    Ραχία: Ως ήχος του πλήθους σημαίνει τον πάταγο, τον θόρυβο και την ταραχή. Βλ. όμως και «Ήχοι της φύσης».


    Σούσουρο: πρόκειται για τον υπόκωφο θόρυβο, ο οποίος όμως περισσότερο «φωτογραφίζει» τον τρόπο με τον οποίο διαδίδονται από στόμα σε στόμα διάφορα κακεντρεχή κυρίως σχόλια για κάποιους.


    Χάβρα: Κανονικά χάβρα ονομάζεται η συναγωγή των Εβραίων. Φαίνεται όμως ότι από την φασαρία που επικρατούσε στις συναγωγές αυτές, έμεινε «χάβρα» να λέγεται και η οχλοβοή γενικότερα.


    Τύρβη: Συνδέεται κυρίως με τον θόρυβο που σχετίζεται με αναταραχή, αναστάτωση ή γενική σύγχυση. Τύρβη εξάλλου ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια και κάποια βακχική εορτή όπως η όρχηση αυτής. Το δε γνωστό «Μάρθα, Μάρθα μεριμνάς και τυρβάζη (και όχι «τυρβάζεις», όπως συνηθίζουμε, μιας και το ρήμα εδώ είναι το τυρβάζομαι) περί πολλά» του Χριστού (Ευαγγ. Κ. Λουκ. ε, 41) ακολουθεί την ερμηνεία του ρήματος «τυρβάζομαι» περί τι που σημαίνει ασχολούμαι με κάτι επιδεικτικώς.


    Σάλαγος (ή Σαλαγή ή Σαλάγισμα) : είναι ο θόρυβος από πλήθος ανθρώπων ή αγέλη ζώων που κινούνται. Ταυτίζεται επίσης με την οδηγητική κραυγή προς τα βοσκήματα ή τα γαϊδουράκια.


    Ποδοβολητό: κρότος από το βάδισμα πολλών ανθρώπων ή ζώων.


    Ποδολασία: κρότος βημάτων


    Ποδόλατος: κρότος βαδίσματος


    Αχός: Ονομάζεται ο συγκεχυμένος ήχος, άλλοτε λυπητερός, άλλοτε γλυκύς, ενώ συχνά συνδέεται με τον θρήνο και τον αναστεναγμό. Βλ και «Ήχοι του ανθρώπου», στην ενότητα «Της λύπης».


    Αχολογή ή Αχολόγημα: είναι το σύνολο των συγκεχυμένων ήχων, που συνδέεται με την «οχλοβοή».


    Βοή: πέραν των άλλων εννοιών της (βλ. «Διάφοροι … θόρυβοι»), η λέξη χρησιμοποιείται και ως οχλοβοή.


    Ιαχή: μεταξύ άλλων (βλ. και «ήχοι του ανθρώπου», στην ενότητα «Της …έντασης» και «Της λύπης» και «Ήχοι της Φύσης»), σημαίνει και τον συγκεχυμένο ήχο πλήθους.

    Επόμενο: Ήχοι






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #16645   /   06.10.2008, 12:18   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο gate! :)
    #16646   /   06.10.2008, 13:11   /   Αναφορά
    Εκτός απο το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το κείμενο,μ'άρεσαν πολύ οι εικόνες και οι πίνακες που χρησιμοποιήσες!!
    #16647   /   06.10.2008, 14:50   /   Αναφορά
    Για μια ακόμη φορά,θερμά συγχαρητήρια για την "πέννα" σου!
    #16650   /   06.10.2008, 20:40   /   Αναφορά
    Νεκταρία, για άλλη μια φορά μας έδωσες ένα θαυμάσιο κείμενο που όποιος το διαβάζει μόνο κερδισμένος βγαίνει. Το μόνο που θα ήθελα να αναφέρω επεκτείνοντας λίγο την εισαγωγή σου, είναι το γεγονός πως η ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Και αυτό βέβαια δε το λέω εγώ, το λέει η ίδια η ελληνική γραμματεία που μετράει 2.500 και πλέον έτη ύπαρξης. Όλες οι τέχνες και οι επιστήμες αναπτύχθηκαν κάνοντας χρήση της γλώσσας αυτής. Τραγωδίες, κωμωδίες, ποίηση, ακόμα και η Κενή Διαθήκη αλλά και τα βυζαντινά λογοτεχνικά έργα και οι θρησκευτικοί ύμνοι γράφτηκαν στην ελληνική. Για αυτό ακριβώς το λόγο έχει την ικανότητα να είναι τόσο περιγραφική, δίνοντας τόσες λύσεις στη χρήση των λέξεων και στη δυνατότητα τους να δημιουργούν εικόνες στο μυαλό μας.
    #16654   /   06.10.2008, 22:07
    ωραίο το κείμενο! μπραβο! .... η γλώσσα είναι κάτι το μοναδικό για τον ανθρωπο! γιατι μπορεί να εκφράσει συναισθήματα ενώ το ζώο λειτουργά μόνο με το ένστικτο!

    #16655   /   06.10.2008, 23:03   /   Αναφορά
    Νεκταρία σε ευχαριστούμε για αυτό το τόσο όμορφο και «ηχηρό» κείμενο.

    Είναι πράγματι η γλώσσα μας γεμάτη από θησαυρούς τέτοιους που σε κάνουν πολλές φορές να σαστίζεις όταν συνειδητοποιείς την μαγεία και τα μυστικά που κρύβουν!

    Ενδιαφέρον είναι να δει κανείς επίσης την ετυμολογία των ελληνικών λέξεων, πώς και από ποιους δημιουργήθηκαν. Γιατί η λέξη μουσική πχ χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την συγκεκριμένη τέχνη, πώς προέκυψε η λέξη φωνή, ήχος κτλ.

    Για ακόμη μια φορά, μπράβο σου για τα υπέροχα κείμενα που μας χαρίζεις!



    (επίσης, να συμφωνήσω με τον cross για τις εικόνες που επέλεξες να συνοδεύσουν το κείμενό σου)

    #16656   /   07.10.2008, 00:34   /   Αναφορά
    Σας ευχαριστώ όλους για τα ωραία σας σχόλια! :) Χαίρομαι που μοιραζόμαστε ίδιες χαρές...
    #16660   /   07.10.2008, 12:21   /   Αναφορά
    Πολύ πολύ πλούσιο, προσεγμένο και ενδιαφέρον άρθρο!

    Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένο!

    Μπράβο, gate!
    #16663   /   07.10.2008, 15:03
    Σ' ευχαριστώ πολύ Kamelia! Η αλήθεια είναι ότι έφαγα αρκετό χρόνο πάνω από τα λεξικά και τα βιβλία για να βρω τις λέξεις, μιας και δεν υπάρουν πουθενά ως ενότητα... Και σίγουρα θα έχω ξεχάσει αρκετές. Επί τη ευκαιρία να γράψω και την βασική βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα, για όποιον ενδιαφέρεται:

    1. Νέον Ορθογραφικόν Ερμηνευτικόν Λεξικόν (Δ. Δηματράκου), εκδ. 1970

    2. Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (Σ. Μιχαηλίδη), εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης 1981

    3. Σύγχρονον Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσας (επιτροπής φιλολόγων) εκδ. Άτλας, 1961

    4. «Η Νοσταλγός και άλλα διηγήματα» (συλλογγή διηγημάτων Αλ. Παπαδιαμάντη), εκδ. Νεφέλη

    5. "Ναυαγίων ναυάγια" (συλλογή διηγημάτων Αλ. Παπαδιαμάντη), εκδ. Νεφέλη.



    Να σημειώσω επίσης ότι όλοι οι ορισμοί των λέξεων δεν αντιγράφηκαν από κανένα από τα παραπάνω λεξικά, αλλά τις απέδωσα ελεύθερα, συνδυάζοντας τις ερμηνείες καθενός από τα λεξικά που χρησιμοποίησα.

    #16688   /   09.10.2008, 19:54
    Αυτό ακριβώς αποτελεί όλη τη γοητεία! Αν ήταν απλώς μια αντιγραφή από ένα λεξικό, δε θα ήταν κάτι τόσο ιδιαίτερο.

    Φαίνεται όμως ότι είναι δουλεμένο πολύ προσεκτικά. Ο συνδυασμός, άλλωστε, πολλών ορισμών ελεύθερα το κάνει πιο προσεγγίσιμο.

    #16667   /   08.10.2008, 01:38   /   Αναφορά
    Νεκταρία μου δεν το είχα σκεφτεί ποτέ!

    Ενδιαφέρον....Αν και χρησιμοποιώ καθημερινώς το "κράζω" δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ!
    #16670   /   08.10.2008, 11:00
    :) Ευχαριστώ Δεσποινάκι!

    #16720   /   12.10.2008, 21:36   /   Αναφορά
    Νεκταρία μου, χαρά στο κουράγιο σου !!! Χειροκροτώ !!! … ακόμα μια λέξη με "πολύ ήχο" καίτοι παρελήφθη από την εμπεριστατωμένη καταχώριση, όπως και το "χαστουκίζω" :-)

    Γενικώς, παρατήρησα πως, ενώ υπάρχουν σχεδόν όλες οι λέξεις που έχουν σαν αφετηρία την ανθρώπινη κίνηση (… ακόμα και των ποδιών), κάποιες χαρακτηριστικές λέξεις που εκπέμπουν ήχο χεριών απουσιάζουν και είπα να το… πληκτρολογήσω :-) … άλλωστε, χωρίς τα χεράκια μας η μουσική (…τουλάχιστον η γραφή και η εκτέλεσή της) δεν θα υπήρχε με τη μορφή που την ξέρουμε και την απολαμβάνουμε.

    Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω για την ετυμολογία του ρήματος "γελώ" (… και του "χαμογελώ", μολονότι είναι μια λέξη χωρίς ήχο), μιας κι από τον αναγραμματισμό της προκύπτει το ρήμα "λέγω" και τούμπλαλιν. Έχουν πράγματι κάποια σχέση ή πρόκειται για παιχνίδι της φαντασίας μου ? :-)

    #19561   /   21.01.2010, 22:22   /   Αναφορά
    Νεκταρία (για να πω κι εγώ το δικό μου) δεν είναι τυχαίες οι λέξεις. Οι Αρχαίοι Έλληνες ήξεραν πολύ καλά πώς και γιατί να ονομάσουν τα πράγματα έτσι όπως τα ονόμασαν.



    Το λες ήδη εδώ: Η «γλώσσα» μας, τουλάχιστον για μένα, δεν είναι παρά ένα «κλειδί» που μας δόθηκε.



    Οι λέξεις έκρυβαν μέσα τους μία μουσική αρμονία και ο ήχος τους ήταν απόλυτα συνυφασμένος με τη μουσική. Η προφορική γλώσσα εξ άλλου, είχε μία μουσική χροιά. Δεν είναι τυχαίο -ας πούμε- που το "Νερό" το είπαν "Ύδωρ". Έχει μαθηματική εξέλιξη όσον αφορά στη διάταξη των γραμμάτων "Υ", "Δ", "Ω", "Ρ" και που φυσικά έχει να κάνει με τη "Ροή".



    Αυτό, αξίζει ένα άρθρο, αλλά ποιος κάθεται να το γράψει; Θέλει τεράστιο ψάξιμο που σημαίνει πάρα πολύ χρόνο.



    #23231   /   22.08.2011, 13:47   /   Αναφορά
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια... Απολαμβάνω να διαβάζω, άρθρα σαν το δικό σου. Διαβάζοντας το άρθρο σου αναρωτήθηκα, πως μια τόσο ποιοτική και ευφάνταστη γλώσσα, κατάντησε να μη τη σεβόμαστε. Γυρίζοντας μάλιστα κάποιους αιώνες πίσω, στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, παρατηρούμε πως η Ελληνική γλώσσα, είχε άλλη αίγλη. Εκείνη την εποχή όποιος δε μιλούσε ως πρώτη γλώσσα τα Ελληνικά και ως δεύτερη Λατινικά, θεωρείτο αμόρφοτος και ακαλλιέργητος! Τωρα Ποια είναι ποιες είναι οι παγκόσμιες γλώσσες; Τα αγγλικά και....καμία άλλη!!!Δεν υπάρχει άλλη. Άραγε τούτο αποτελεί ένδειξη της σήψης των ανθρωπιστικών επιστημών στον πολιτισμένο κόσμο; Τα συμπεράσματα δικά σας! Βέβαια, υπάρχουν κάποια γεγονότα, που με ενθαρρύνουν, πως θα γυρίσουν πάλι τα πράγματα σε πρώιμο στάδιο. Γεγονότα όπως η διάδοση της γλώσσας μας(Αρχαίας και Νέας), όχι μόνο από τα Γαλλικά Πανεπιστήμια, αλλά και από φροντιστήρια εκμάθησης της που εδρεύουν σε χώρες με τεράστιο πληθυσμό, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.
    #23233   /   22.08.2011, 17:29   /   Αναφορά
    Με συγχωρείτε για κάποια λαθάκια ιδίως στο συντακτικό...Δεν ήλεγξα καλά το κείμενο!
    #23994   /   10.01.2012, 13:39   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ ενδιαφέρον & ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ άρθρο!!!!!!!!!!!

    Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;;;;;;;;;;;;

    Για την μετάδοση της γνώσης!!!!!!!!!!!!!
    #29961   /   15.11.2020, 20:30   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό το άρθρο σου και άκρως περιγραφικό.
    Άρα είναι σωστό που λένε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια μουσική γλώσσα.