ελληνική μουσική
    662 online   ·  210.833 μέλη

    Ενότητες
    Εισαγωγή
    Albums 60's
    Albums 70's
    Albums 80's
    Albums 90's
    Πρόταση, Βιβλιογραφία
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 09 Σεπ 2009

    Albums 90's

    ** Keys Of The Kingdom (1991)

    Ξεχασμένες Μπάντες: Moody Blues* Tracks: 1) Say It With Love, 2) Bless The Wings (That Bring You Back), 3) Is This Heaven?, 4) Say What You Mean (parts 1 & 2), 5) Lean On Me (Tonight), 6) Hope And Pray, 7) Shadows On The Wall, 8) Once Is Enough, 9) Celtic Sonant, 10) Magic, 11) Never Blame The Rainbows For The Rain.

    Οι Hayward & Lodge, θεώρησαν –πολύ σωστά- τον Patrick Moraz σαν υπεύθυνο για την αποτυχία του Sur La Mer και αποφασίζουν εδώ να πάρουν τα Κλειδιά στα χέρια τους και να κάνουν κάποιες αλλαγές. Μία σημαντική λοιπόν αλλαγή είναι ότι τα Κλειδιά έχουν αληθινά τύμπανα που σημαίνει επιστροφή του Edge, αλλά μέχρι εδώ. Όχι ποιήματα φίλε μου. Μόνο τύμπανα θα παίξεις. Μία άλλη σημαντική αλλαγή, είναι και η επιστροφή του Ray Thomas έστω και για ένα μόνο τραγούδι. Αφήνουν απ’ έξω λοιπόν τα λαμέ ρούχα και την hi-tech παραγωγή και μπαίνουν με τα αληθινά τους όργανα στο στούντιο. Κάτι άλλο που συμβαίνει εδώ, είναι η συνεχής εναλλαγή από ένα όμορφο τραγούδι σε ένα άσχημο.

    Ο Hayward ανοίγει με το πολύ καλό 'Say It With Love' που μπορεί να είναι το καλύτερο εδώ μέσα, για να ακολουθήσει το άσχημο 'Bless The Wings' καθώς τα σύνθια παίρνουν πάλι τα πάνω τους. Το 'Is This Heaven?' που ακολουθεί, είναι μία πολύ όμορφη μπαλάντα και εκεί που ισιώνεις, έρχεται το καταστροφικό 'Say What You Mean' και σε στραβώνει. Ευτυχώς όμως, ο  Lodge μας ισιώνει πάλι με το πολύ όμορφο 'Lean On Me (Tonight)' για να μας τα χαλάσει αμέσως μετά ο Justin με το 'Hope And Pray'. Το προσπερνάμε και φτιαχνόμαστε ξανά με το 'Shadows On The Wall' του Lodge. Υπέροχο κομμάτι, αλλά αφού μάθαμε πια τι συμβαίνει εδώ, ξέρουμε ότι το επόμενο δεν θα είναι καθόλου καλό και δεν πέφτουμε έξω. Ο Hayward όντως μας τα χαλάει με το 'Once Is Enough' και ο Ray που ακολουθεί μας κάνει την ευχάριστη έκπληξη με το 'Celtic Sonant'. Κρίμα όμως που το 'Celtic Sonant' αναγκάζεται να δώσει τη θέση του στο 'Magic' του Lodge που προσπαθεί να ροκάρει με το ζόρι. Όχι με το ζόρι John. Δεν γίνεται τίποτα με το ζόρι. Πρέπει να σου βγαίνει μόνο του και για να σου βγαίνει πρέπει να το έχεις. Το album κλείνει με τον Justin στο πολύ καλό 'Never Blame The Rainbows For The Rain'.

    * Σχόλιο: Προγραμματίστε στο cd player τα μονά τραγούδια. Αφήστε έξω τα ζυγά και θα είσαστε σούπερ.

    ** A Night At Red Rocks (Live, 1993)

    Ξεχασμένες Μπάντες: Moody Blues* Tracks: 1) Overture, 2) Late Lament, 3) Tuesday Afternoon (Forever Afternoon), 4) For My Lady, 5) Lean On Me (Tonight), 6) Lovely To See You, 7) I Know You're Out There Somewhere, 8) The Voice, 9) Your Wildest Dreams, 10) Isn't Life Strange, 11) The Other Side Of Life, 12) I'm Just A Singer (In A Rock'n'Roll Band), 13) Nights In White Satin, 14) Question, 15) Ride My See-Saw.

    Η Βραδιά στο Red Rocks του Colorado, εστιάζει στο ρεπερτόριο της παλιάς καλής εποχής, με τη διαφορά ότι καθώς τα χρόνια περνάνε –και έχουν περάσει αρκετά- οι φωνές των John & Justin δεν είναι πια εκείνες που ήταν. Νορμάλ πράγματα έτσι; Διότι δείτε κάτι αγαπητοί μου John & Justin: Εάν ο τρόπος που παρουσιάζετε το 'Tuesday Afternoon' και το 'Nights In White Satin' είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε, γιατί δεν καθόσαστε στο σπιτάκι σας; (Ο Ian Gillan είχε το θάρρος και την τόλμη να αφαιρέσει κάποια στιγμή το 'Child In Time' από το ρεπερτόριό του και έκανε πολύ καλά). Ευτυχώς πάτε καλύτερα στα 'For My Lady' & 'Isn't Life Strange' όπως πάτε καλύτερα στο νεότερο υλικό 'The Voice' & 'The Other Side Of Life', αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά τα πάτε μια χαρά.

    * Σχόλιο: Πολύ κακό live. Ούτε ένα τραγούδι δεν μπορεί να σταθεί …όρθιο!!!

    ** The View From The Hill (Justin Hayward, 1996)

    Ξεχασμένες Μπάντες: Moody Blues* Tracks: 1) I Heard It, 2) Broken Dream, 3) The Promised Land, 4) It's Not Too Late, 5) Something To Believe In, 6) The Way Of The World, 7) Sometimes Less Is More, 8) Troubadour, 9) Shame, 10) Billy, 11) Children Of Paradise.

    Μερικά από αυτά τα τραγούδια, προορίζονταν να αποτελέσουν υλικό για ένα album των Moodies, αλλά καθώς ο John Lodge δεν είχε κάτι έτοιμο, ο Justin προτίμησε να κάνει άλλον ένα προσωπικό δίσκο. Κοντά στα standards του View From The Hill, θα κυκλοφορήσει και το Strange Times σε τρία χρόνια. Ο Justin λοιπόν είναι εδώ και κάνει ότι μπορεί να κάνει καλύτερο. Απαλά Pop τραγούδια και όμορφες μπαλάντες που απέχουν όμως από την έννοια του κλασικού.

    Το 'I Heard It' που ανοίγει είναι πολύ καλό και το 'Broken Dream' που ακολουθεί, προσπαθεί να γίνει το 'Nights In White Satin' των 90’s. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι άσχημο και δεν ξέρω γιατί πέρασε απαρατήρητο. Ίσως ο κόσμος να ήταν απασχολημένος με την Mariah Carey.

    Το ατέλειωτο 'Promised Land' είναι βαρετό και το 'It's Not Too Late' είναι γοητευτικότατο. Επίσης οι μπαλάντες 'Something To Believe In', 'Children Of Paradise' & 'The Way Of The World' είναι αξιόλογα κομμάτια. Το επτάλεπτο 'Billy' τα χαλάει λίγο με τα φωνητικά, αλλά έρχεται το πολύ καλό ρεφρέν και σε φτιάχνει.  Αυτό πάντως που ξεχωρίζει από όλα είναι το 'Troubadour'.

    * Σχόλιο: Καθώς στη δεκαετία του 90 οι περισσότερες παραγωγές βασίζονται στο programming, το αβαντάζ του album είναι τα αληθινά του όργανα. Θα μπορούσε λοιπόν με πολύ άνεση, να είναι ένα καλό album των Moodies, αλλά έτσι κι αλλιώς, έστρωσε το δρόμο για το επερχόμενο Strange Times.

    ** Strange Times (1999)

    [photo24]* Tracks: 1) English Sunset, 2) Haunted, 3) Sooner Or Later (Walkin' On Air), 4) Wherever You Are, 5) Foolish Love, 6) Love Don't Come Easy, 7) All That Is Real Is You, 8) Strange Times, 9) Words You Say, 10) My Little Lovely, 11) Forever Now, 12) The One, 13) The Swallow, 14) Nothing Changes.

    To Strange Times, είναι το πρώτο studio album που κάνουν μετά το Sur La Mer του 1991, την απόλυση του Moraz και την μεγάλη περίοδο του κομφούζιου που ακολούθησε. To Strange Times, είναι μία στενότερη συνεργασία των Hayward & Lodge και δεν ακολουθεί με τίποτα το trendy και μοδάτο στυλ που υιοθέτησαν στα 80’s, εκτός από το ανόητο 'English Sunset' του Hayward που ανοίγει το album.

    Ο Pinder εξακολουθεί να απέχει, αλλά είναι εδώ ο μουστακαλής Thomas με ένα τραγούδι στα 14. Είναι το 'My Little Lovely' που διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά και χάνεται μέσα στη θάλασσα των τραγουδιών του John και του  Justin.

    Ο Edge είναι επίσης εδώ και κλείνει το album με το 'Nothing Changes' που λειτουργεί συμβολικά. Δηλαδή 'δεν αλλάζει τίποτα'. Είμαστε εδώ, είμαι κι εγώ εδώ και λέω πάλι ένα ποίημα κλείνοντας το album όπως τον παλιό καλό καιρό.

    Τα υπόλοιπα 12 κομμάτια είναι γραμμένα από τον Hayward και τον Lodge και το καθένα απ’ αυτά, είναι μία υπέροχη μπαλάντα (πάντα όμως με την εξαίρεση του 'English Sunset'). Το 'Haunted' είναι γλυκύτατο και παραδεισένιο, όπως τα 'Foolish Love' & 'All That Is Real Is You'. Ο κλήρος για το καλύτερο κομμάτι του Hayward πέφτει στο 'Swallow' που είναι γοητευτικότατο με πολύ καλές ακουστικές κιθάρες και πολύ καλό τραγούδισμα. Είναι το πιο Moody κομμάτι του δίσκου, αλλά πρέπει να το περιμένεις γιατί βρίσκεται κοντά στο τέλος.

    Τα κομμάτια του Lodge από την άλλη μεριά, είναι ότι καλύτερο έχει γράψει σ’ αυτή την τελευταία περίοδο των Moodies και είναι τόσο καλά που ναι μεν ο Hayward είναι ο frontman των Moodies, αλλά ο Lodge αποδεικνύει ότι είναι η ψυχή της μπάντας. Τα 'Wherever You Are' & 'Love Don't Come Easy' είναι εκπληκτικά κομμάτια, όπως είναι εξ ίσου καλά και τα 'Words You Say' & 'Forever Now'. Το άτομο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη φόρμα. Τα 'Sooner Or Later (Walking On Air)', 'Strange Times', & 'The One' που συνθετικά ανήκουν και στους δύο, είναι τα Rock κομμάτια του δίσκου και όντως ροκάρουν.

    * Σχόλιο: Το album αυτό είναι πάρα πολύ καλό και δεν πειράζει που ο Hayward το ανοίγει ανόητα με το 'English Sunset', ούτε πειράζει που ο Edge το κλείνει ανούσια, βαρετά και αδιάφορα με το 'Nothing Changes'. Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι τόσο όμορφα, που αυτό είναι αρκετό για να το σώσουν. Thanks Justin & John!

    Επόμενο: Πρόταση, Βιβλιογραφία



    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesClassic RockDiscoPopRockRock and RollSoulΜουσικά Όργανα:κιθάραΚαλλιτέχνες:Charles AznavourABBAGenesisMariah CareyPink FloydQueen



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18891   /   09.09.2009, 16:12   /   Αναφορά
    το τιτανομεγιστο Nights in white satin ειναι δικο τους . . . αυτο το song ευτυχως . . . το γνωριζουν και οι πετρες!!!Δεν εχει να κανει με επιφανειακη ακροαση . . . αλλα με την τεραστια εμπνευση και την μοναδικοτητα της συνθεσης!!!
    #18892   /   09.09.2009, 16:17
    αν και θεωρω την Live φωνητικη εκτελεση του δικου μας Μαριου Φραγκουλη αξεπεραστη!!!



    Υ.Γ μαγεια!!!

    #18893   /   09.09.2009, 19:56   /   Αναφορά
    απάντηση στην ερώτηση σου Orfeus για Το εξώφυλλο του album The Present... είναι βασισμένο στον πίνακα Daybreak του αμερικανού ζωγράφου Maxfield Parrish (Ιούλιος 1870 – Μάρτιος 1966) χρησιμοποιήθηκε και απο τους Dalis Car στο μοναδικό τους LP The Waking Hour (1984).

    fcpart.googlepages.com

    #18894   /   09.09.2009, 21:45   /   Αναφορά
    Και να φανταστείς ότι έχω το Waking Hour των Dalis Car...



    :)



    #18926   /   19.09.2009, 14:57
    Για μια ακόμη φορά .... πολλά - πολλά συγχαρητήρια Οrfeus !!!! Καταπληκτικό κείμενο, και με αξιοζήλευτη δομή !!!! Αν όσοι είναι πολύ μικροί σε ηλικία και, με αφορμή το κείμενό σου, αρχίσουν να ψάχνονται με MOODY BLUES, να ξέρουν ότι θα βγουν πάρα πολύ κερδισμένοι !!! Κι αν έχουν το .... "μικρόβιο" του γραψίματος τραγουδιών, η ενασχόλησή τους με αυτή τη μπάντα θα τούς ωφελήσει ... όσο δεν φαντάζονται !!!



    Όσον αφορά στη δική μου γενιά - 30βάλε με 40βγάλε - ανακάλυψε τους MOODY BLUES χάρις ... στο ΓΑΛΑ ΝΟΥΝΟΥ !!! Ναι, ναι, μη γελάτε, μιλάω πολύ σοβαρά !!! Εκεί στα μισά των 80ς παιζόταν στην τόοτε Κρατική Τηλεόραση μία διαφήμιση όπου, υποτίθεται, ο μπόμπιρας έχει πέσει για ύπνο. Όχι, όμως, και οι γονείς του, οι οποίοι στην κρεβατοκάμαρά τους θυμήθηκαν τα παλιά, έβαλαν στο πικάπ το NIGHTS IN WHITE SATIN και ... χορεύουν αγκαλιαστά, σαν τότε που ζούσαν τις πρώτες μέρες του έρωτά τους. Όμως ... ξαφνικά μπουκάρει στο δωμάτιο ο πιτσιρίκος και .... τους διακόπτει το χορό για να ζητήσει το γάλα του !!!! Λοιπόν, μετά από αυτή τη διαφήμιση, τόσο εγώ, όσο και ένα σωρό συμμαθητές μου από το Γυμνάσιο, πήραμε σβάρνα τα δισκάδικα και .... αρχίσαμε να αναζητάμε δίσκους των MOODY BLUES, δεδομένου ότι δεν επρόκειτο για συγκρότημα "της γενιάς μας" !!! Τόσο πολύ μάς είχε μαγέψει το Nights with ......



    Περαιτέρω .... επίτρεψέ μου βρε Ορφεάκο να διαφωνήσω [έστω και ελαφρώς] για μία ακόμη φορά μαζί σου !!! Γράφεις σχετικά με το "In Search Of The Lost Chord" το εξής :



    "Αποφασίζουν λοιπόν εδώ, να ασχοληθούν με το flower power και ψάχνουν να βρουν το Lost Chord. Η μπάντα όμως δεν έχει τα κότσια για να κάνει ψυχεδέλεια."



    Παρόλο που, όπως προείπα, οι Μ.Β. δεν είναι της δικής μου γενιάς και παρακολούθησα την πορεία και το έργο τους από "χρονική απόσταση", έχω την - προσωπική και πλήρως υποκειμενική - εντύπωση ότι ουδέποτε ο σκοπός αυτής της μπάντας ήταν να κάνει ψυχεδέλεια !!! Η προσωπική - ταπεινή μου άποψη είναι ότι από το ξεκίνημά τους το κύριο και βασικό τους μέλημα ήταν να παραμένουν όσο το δυνατόν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΛΩΔΙΚΟΙ [πράγμα που το κατάφεραν ... μέχρις εκεί που ούτε κι οι ίδιοι φαντάζονταν !!!]. Από, δε, την ψυχεδέλεια "δανείστηκαν" εκείνα στοιχεία που τούς ήτανε απαραίτητα για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις μελωδίες τους, ούτως ώστε να γίνουν ακόμη πιο συναισθηματικές και "ταξιδιάρικες".



    Τέλος ... αυτό που αγαπάω περισσότερο στους Μ.Β. είναι η χρήση του MELOTRON, η οποία γίνεται με περισσή επιδεξιότητα και μαεστρία !!! Ιδίως στα σημεία που αυτό συνδυάζεται με φλάουτο .... Αγαπημένο μου τραγούδι από αυτούς : το ιδιοφυές / υπερευαίσθητο LEGEND OF A MIND, το οποίο μιλάει για τον Τίμοθι Λίρι, τον "γκουρού" της ψυχεδέλειας. Αλλά και το MELANCHOLY MAN, υπέροχη και απρόβλεπτη μπαλάντα....



    Άραγε .... θα αξιωθώ ποτέ να τους δω λάιβ ??? Το καλοκαίρι ένας φίλος μου βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και πήγε να τους δει αλλά .... η συναυλία τους ήταν από μέρες sold out. Τα δε εισιτήρια στη μαύρη αγορά κόστιζαν 200 ΕΥΡΩ [!!!!], τα οποία ο φίλος μου δεν μπόρεσε να διαθέσει. Εγώ όμως .... γι' αυτούς θα τα έδινα χωρίς δεύτερη σκέψη .........




























    #18937   /   21.09.2009, 09:14   /   Αναφορά
    Κώστα...



    Δεν τους χαρακτήρισα ψυχεδελικούς. Έγραψα ότι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το flower power και αυτό δεν σημαίνει ότι η μπάντα ήταν -σώνει και καλά- ψυχεδελική.



    Thanks... :)
    #24511   /   07.04.2012, 14:41
    Άραγε .... θα αξιωθώ ποτέ να τους δω λάιβ ???



    .... είχα αναρωτηθεί πριν κάμποσο καιρό σε παραπάνω σχόλιό μου !!! Αυτό ... ίσως να συμβεί σε λίγες μέρες !!! Δεν αποκλείεται να τους δω λάιβ στο Englewood, μια κωμόπολη στο New Jersey, κάπου 15 -20 χλμ βορείως της Νέας Υόρκης, όπου θα παίξουν λάιβ στις 16 Απριλίου !!! Αν, πρώτα ο Θεός, αξιωθώ να τους δω λάιβ, θα είναι χαρά μου να σάς γράψω τις εντυπώσεις μου από τη συναυλία τους !!!



    Χρόνια πολλά σε όλους σας, αγαπητοί μου συμφορουμίτες !!! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα !!! Να περάσετε όμορφα όπου κι αν βρεθείτε, με όποιους κι αν βρεθείτε .....