ελληνική μουσική
    609 online   ·  210.826 μέλη

    Ο Paul McCartney μπορεί να μην ήταν και τόσο πιστός (sic) στην πρώτη του σύζυγο, αλλά τουλάχιστον της έγραψε ένα υπέροχο τραγούδι. Μάθετε την ιστορία του.

    And I Love Her - Beatles

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 03 Μαρ 2010

     

    Το ‘‘And I Love Her’’ περιλαμβάνεται στον τρίτο δίσκο των Beatles, “A Hard Day’s Night’’, που κυκλοφόρησε το 1964. Είναι ένα κλασικό όσο και ‘‘δροσερό’’ Pop τραγούδι αγάπης από τα αθάνατα που έγραψαν οι Beatles.
    Ως δημιουργοί του ‘‘And I Love Her’’, όπως σε όλα σχεδόν τα τραγούδια των Beatles, αναφέρονται οι Paul McCartney και ο John Lennon. Αν και ο McCartney ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι ήταν εξ ολοκλήρου δικό του, o John Lennon σε μία συνέντευξή του είπε ότι αυτός έγραψε τη γέφυρα του τραγουδιού («A love like ours / Could never die / As long as I / Have you near me»), η οποία δεν υπήρχε στην αρχική εκδοχή του Paul McCartney.

    And I Love Her - Beatles

    Ο εκδότης των Beatles, Dick James, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του John Lennon λέγοντας ότι η γέφυρα του τραγουδιού προστέθηκε κατά την ηχογράφηση, μετά από υπόδειξη του παραγωγού George Martin, ο οποίος ζήτησε από τον John Lennon και τον Paul McCartney να γράψουν επί τόπου το μεσαίο μέρος του τραγουδιού. Σύμφωνα με τον James, ο Lennon ζήτησε ένα διάλειμμα και μετά από μισή ώρα μαζί με τον McCartney παρουσίασαν το πολύ ωραίο και ταιριαστό μεσαίο μέρος του τραγουδιού. Από την άλλη, ο Paul McCartney επιμένει ότι αυτός έγραψε ολόκληρο το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας… Πάντως το σίγουρο είναι ότι το τραγούδι το εμπνεύστηκε ο Paul McCartney.

    AND I LOVE HER - The Beatles

    I give her all my love
    that's all I do
    And if you saw my love
    You'd love her too
    I love her

    She gives me everything
    And tenderly
    The Kiss my lover brings
    She brings to me
    And I love her

    A love like ours
    Could never die
    As long as I
    Have you near me

    Bright are the stars that shine
    Dark is the sky
    I know this love of mine
    Will never die
    And I love her

    Bright are the stars that shine
    Dark is the sky
    I know this love of mine
    Will never die
    And I love her

     

    And I Love Her - BeatlesΟ Paul McCartney έγραψε το ‘‘And I Love Her’’ για την ηθοποιό Jane Asher, με την οποία είχε τότε δεσμό. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1963 κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσαν οι Beatles για την εκπομπή του BBC “Radio Times’’. Ο 21χρονος τότε Paul McCartney ερωτεύτηκε την ωραία 17χρονη Jane και τότε ξεκίνησε η σχέση τους, η οποία κράτησε πέντε χρόνια φτάνοντας μάλιστα και ως τον αρραβώνα τους το 1967. Η Jane αποτέλεσε την έμπνευση αρκετών από τα τραγούδια που έγραψε ο Paul McCartney, μεταξύ των οποίων –εκτός από το ‘‘And I Love Her’’ – τα “For No One’’, ‘‘Here, There And Everywhere’’, ‘‘I’m Looking Through You’’, ‘‘We Can Work It Out’’ και “You Won’t See Me’’, ενώ το ‘‘A World Without Love’’ γράφτηκε για τον Peter Asher, αδερφό της Jane.

    And I Love Her - Beatles

    Εκείνη την εποχή, ο Paul McCartney ζούσε μαζί με την Jane και την οικογένειά της. Μερικά από τα τραγούδια του τα έγραψε στο σπίτι της Asher, σε ένα δωμάτιο που συνήθως χρησιμοποιούταν για μαθήματα μουσικής καθώς η μητέρα της Jane ήταν καθηγήτρια μουσικής. Για ένα διάστημα το ζευγάρι Paul-Jane ήταν το πιο δημοφιλές της Αγγλίας. Σύμφωνα με τη Cynthia Lennon, πρώτη σύζυγο του John Lennon, ο McCartney ‘‘περηφανευόταν σαν παγώνι’’ που είχε για κορίτσι του την Jane, και την έβλεπε σαν ένα ‘‘μεγάλο βραβείο’’.


    Η Marianne Faithfull, όμως, μας δίνει μια διαφορετική εικόνα της σχέσης από αυτήν που σχηματίζουμε μέσα από τους στίχους του ‘‘And I Love Her’’, λέγοντας συγκεκριμένα ότι δεν τους θυμάται να τα πηγαίνανε ποτέ ιδιαίτερα καλά. Μάλιστα περιγράφει ένα γεγονός που συνέβη ένα βράδυ στην Cavendish Avenue όταν ο Paul McCartney σηκώθηκε να ανοίξει ένα παράθυρο και η Jane Asher σηκώθηκε να το κλείσει και αυτή η σκηνή επαναλαμβανόταν συνέχεια όλο το βράδυ χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα, ούτε καν ένα σχόλιο!


    Ο Paul McCartney μπορεί να ήταν περήφανος για την Jane Asher, αλλά μάλλον δεν ένιωθε ιδιαίτερα δεσμευμένος μαζί της, καθώς δεν σταμάτησε τα one night stands με διάφορες γυναίκες, πιστεύοντας ότι επιτρεπόταν από τη στιγμή που δεν ήταν παντρεμένοι. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1967 ο McCartney και η Asher αναγγείλανε τους αρραβώνες τους. Στις αρχές του 1968, η Asher επιστρέφοντας νωρίτερα από την περιοδεία που βρισκόταν με έναν θίασο, έπιασε στα ‘‘πράσα’’ τον Paul με μία άλλη γυναίκα. Εντούτοις, προσπάθησαν να κρατήσουν τη σχέση τους και μάλιστα η Jane συνόδευσε τον Paul στα ταξίδια του στην Ινδία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

    Το πρόβλημα της σχέσης τους, όμως, δεν ήταν μόνο οι απιστίες του Paul αλλά και το γεγονός ότι ο Paul ζητούσε επίμονα από τη Jane να αφοσιωθεί σ’ αυτόν και να παρατήσει την καριέρα της στην ηθοποιία, που την αποσπούσε συχνά μακριά του. Η Jane Asher αρνήθηκε να το κάνει γιατί της άρεσε πολύ η δουλειά της και μ’ αυτή ασχολιόταν σ’ όλη της ζωή, αφού έπαιξε στην πρώτη της ταινία σε ηλικία 5 ετών και η καριέρα της ακολουθούσε ανοδική πορεία, ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή της το 1966 στη δημοφιλή ταινία ‘‘Alfie’’ με τον Michael Cain. Όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ιούλιο του 1968 ο Paul και η Jane χωρίσανε οριστικά.

    Σύμφωνα με τον Alistair Taylor, προσωπικό βοηθό του μάνατζερ των Beatles Brian Epstein, ο Paul McCartney για πολύ καιρό αφότου άρχισε να βγαίνει με τη Linda Eastman, προσπάθησε πολύ σκληρά να τον συγχωρήσει η Jane και να την κάνει να επιστρέψει σ’ αυτόν. Ο Alistair λέει ότι πολύ συχνά ο Paul τον έπαιρνε τηλέφωνο τα μεσάνυχτα και περνούσε από το σπίτι του στις 3 το πρωί. Εκεί πίνοντας κρασί, ο Paul έκλαιγε και έλεγε πόσο πολύ αγαπούσε την Jane και πόσο του έλειπε, ενώ τόνιζε ότι όλα τα γράμματα που της έστειλε επιστράφηκαν κλειστά και δεν απαντούσε σε κανένα από τα πολλά τηλεφωνήματά του.

    Έκτοτε η Jane Asher αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να συζητήσει δημόσια για την εποχή που ήταν με τον Paul McCartney. Μάλιστα ο βιογράφος των Beatles, Hunter Davies την περιέγραψε ως τον μόνο σημαντικό άνθρωπο που υπήρξε δίπλα στους Beatles και που δεν δημοσίευσε τις αναμνήσεις του. Ο Paul McCartney παντρεύτηκε τελικά τη Linda Eastman και η Jane Asher, εκτός από ηθοποιός, έγινε συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του καταστήματος ‘‘Jane Asher Party Cakes’’.

    And I Love Her - Beatles
    Αυτό που έμεινε από τη σχέση του Paul McCartney με την Jane Asher είναι μερικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το ‘‘And I Love Her’’: μία απλή, πολύ ωραία και τρυφερή –και για άλλους μελοδραματική- μπαλάντα επηρεασμένη από τη λατινική μουσική. Η έξοχη εισαγωγή με την ακουστική κιθάρα θυμίζει φλαμένκο και η γλυκιά φωνή του Paul McCartney σε συνδυασμό με τους γλυκούς στίχους δημιουργούν μία πανέμορφα ρομαντική ατμόσφαιρα.

    Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε από τις 25 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 1964 στο Studio 2 των Abbey Road Studios στο Λονδίνο. Όπως προκύπτει από τις πρώτες ηχογραφήσεις, το τραγούδι αρχικά δεν προοριζόταν να είναι μπαλάντα. Ήταν πολύ γρηγορότερο και πιο… ηλεκτρικό καθώς συμπεριελάμβανε drums και τη 12χορδη ηλεκτρική κιθάρα του George Harrison. Επίσης, δεν υπήρχε η πασίγνωστη εισαγωγή και το φινάλε, αλλά ούτε και η γέφυρα στη μέση του τραγουδιού.

    Τελικά χρειάστηκαν 21 λήψεις για να λάβει το τραγούδι την τελική του μορφή. Στην οριστική εκδοχή του τραγουδιού, ο Ringo Starr έπαιξε bongos, ο George Harrison τη βασική ακουστική κιθάρα (μία κλασική Jose Ramirez του 1950 με την οποία έκανε το πολύ ωραίο σόλο) και κλάβες, και ο John Lennon ηλεκτροακουστική κιθάρα (μία Gibson J160E). Στα φωνητικά ακούγεται μόνο ο Paul McCartney, ο οποίος έπαιξε και μπάσο (Hofner 500/1 του 1961). Το ‘‘And I Love Her’’, όπως και το ‘‘Yesterday’’, είναι ένα από τα λίγα τραγούδια των Beatles όπου ακούγεται μόνο μία φωνή. Επίσης, είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια της Pop που ο τίτλος τους αρχίζει από τη μέση μιας πρότασης, μία ιδέα του Paul McCartney για την οποία ήταν πολύ χαρούμενος.
    Στις 14 Ιουλίου 1964 οι Beatles έπαιξαν το τραγούδι έξω από τα Abbey Road Studios και δύο μέρες αργότερα το έπαιξαν στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Top Gear».

    Στις 20 Ιουλίου, το «And I Love Her» κυκλοφόρησε σε single, έχοντας στη β’ πλευρά το «If I Fell», και έφτασε στο Νο 12 των Η.Π.Α.

    And I Love Her - Beatles
    Το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία «A Hard Day’s Night» μόνο που στην ταινία ακούγεται λίγο πιο αργό σε σχέση με την εκτέλεση που υπάρχει στο άλμπουμ. Στην αμερικάνικη έκδοση του soundtrack περιλαμβάνεται και μία υπέροχη οργανική εκτέλεση, σε στυλ easy-listening, που ηχογράφησε ο George Martin με την ορχήστρα του. Η εκτέλεση αυτή είναι πάνω από 1 λεπτό μεγαλύτερη από αυτή των Beatles.

    Αν και το ‘‘And I Love Her’’ δεν γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν άλλα τραγούδια των Beatles, εντούτοις είναι ένα από τα πιο διασκευασμένα και μάλιστα σε είδη που καλύπτουν από την R&B και την Pop μέχρι την grunge!
    Το 1964, δηλαδή την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το τραγούδι, οι Ιταλοαμερικανοί Santo & Johnny ηχογράφησαν μία ορχηστρική εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «The Beatles Greatest Hits», ενώ ο Roberto Carlos απέδωσε το τραγούδι στα πορτογαλικά, με τίτλο «(Eu) Te Amo», και αργότερα στα ισπανικά.

    Το 1965, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Esther Phillips αντέστρεψε τον τίτλο του τραγουδιού ηχογραφώντας το… «And I Love Him» (!), το οποίο έφτασε στο Νο 54 των Η.Π.Α.
    Την ίδια χρονιά, το «And I Love Her» γνώρισε διάφορες εκτελέσεις. Ο Αμερικανός τραγουδιστής της Jazz και της Pop, Jack Jones, ηχογράφησε μία εκτέλεση η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «There’s Love And There’s Love And There’s Love» ενώ το ίδιο έκαναν και ο Roland Kirk (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Slightly Latin»), η Shirley Horn (δίσκος «Travelin’ Light») και ο Bob Marley με τους Wailers (για το δίσκο «The Wailing Wailers At Studio One»).  
    Το 1967 οι Sandpipers ηχογράφησαν το τραγούδι στα ισπανικά (εκτός από τον τίτλο του, που στο τέλος επαναλαμβάνεται στα αγγλικά) για τις ανάγκες του δίσκου «Misty Roses».

    Το 1969 το ηχογράφησε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Julie London για το δίσκο «Yummy, Yummy, Yummy».
    Το 1970 ο Smokey Robinson και οι Miracles το ερμήνευσαν για το δίσκο «What Love Has… Joined Together». Η εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται και στο άλμπουμ «Motown Meets The Beatles».

    Το 1970 το ερμήνευσε και η Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Rita Lee, η οποία το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Build Up».
    Το 1972  ακολούθησε ο Bobby Womack (δίσκος «Understanding»), το 1981 η Sarah Vaughan («The Songs Of The Beatles») ενώ το 1991 ο Paul McCartney έπαιξε μία θαυμάσια εκτέλεση για τις ανάγκες του δίσκου ‘‘Unplugged’’.

    Το 1995 η Καναδέζα τραγουδίστρια και πιανίστρια Diane Krall ηχογράφησε μία εκτέλεση του «And I Love Her» για τη συλλογή «(I Got No Kick Against) Modern Jazz» (που φέρει τον υπότιτλο «A GRP Artists’ Celebration Of The Songs Of The Beatles»).
    Το 1997 ο John Farnham συμπεριέλαβε μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού, σε ύφος δυναμικής μπαλάντας, στο δίσκο «Anthology 2: Classic Hits 1967-1985».

    Το 2001 το ηχογράφησε ο Cliff Richard για το δίσκο «Wanted», το 2006 ο Barry Manilow για το δίσκο «The Greatest Songs Of The Sixties», το 2008 ο Kenny Lattimore (δίσκος «Timeless») ενώ την ίδια χρονιά το ηχογράφησαν και οι Richard Marx και Vince Gill για το δίσκο του Richard Marx «Sundown».

    Το 2009 ο Αμερικανός τραγουδοποιός και πιανίστας Harry Connick Jr το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Your Songs» και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το ηχογράφησε στα γαλλικά και στα ιταλικά ως ντουέτο με την πρώτη κυρία της Γαλλίας, Carla Bruni!

    Το «And I Love Her» ερμήνευσαν επίσης οι Neil Diamond, Georgie Fame, Julio Iglesias κ.α. Το τραγούδι προγραμματίστηκε επίσης να ακουστεί στην ταινία «Μέχρι Την Άκρη Του Κόσμου» (Across The Universe, 2007), όπου ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Martin Luther McCoy θα τραγουδούσε μόνο το δεύτερο ρεφρέν. Εντούτοις, το απόσπασμα αυτό αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια του μοντάζ και εμφανίζεται μόνο στα extras του DVD. Αντ’ αυτού, ένα μικρό μέρος του τραγουδιού ακούγεται στην ορχηστρική μουσική της ταινίας.

     

    Κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19733   /   03.03.2010, 01:47   /   Αναφορά
    Respect...
    #19734   /   03.03.2010, 11:34   /   Αναφορά
    Πανέμορφο-ταξιδεψα ως εκει...
    #19735   /   03.03.2010, 15:18   /   Αναφορά
    Όντως εξαιρετικό τραγούδι. Μόλις διάβασα το άρθρο το έβαλα να παίξει. Με μάγεψε....
    Administrator
    #19736   /   04.03.2010, 11:18   /   Αναφορά
    Το άρθρο δείχνει πόση δουλειά κρύβεται πίσω από τέτοιες μεγάλες επιτυχίες. Πόση προσπάθεια και πόση επιμονή... Μάλλον αυτό λείπει σήμερα...



    CHE συγχαρητήρια!
    #19737   /   04.03.2010, 17:04
    Μπράβο Κωνσταντίνε!

    Η έρευνα και η παρουσίαση είναι υποδειγματικές!

    Πάντα τέτοια!

    #19738   /   04.03.2010, 17:44   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια!Ως μεγάλη θαυμάστρια των Beatles , χάρηκα ιδιέταιρα με τούτη εδώ τη δημοσίευση! Ευελπιστώ να έπεται κ συνέχεια!
    #19752   /   07.03.2010, 03:34   /   Αναφορά
    Απόλαυση να διαβάζεις την ιστορία ενός τραγουδιού, πόσο μάλλον για ένα από τα μαγευτικότερα και διαχρονικότερα που έχουν ποτέ γραφτεί στον πλανήτη, όπως το And I Love Her (τα γράφω αυτά με μουσική υπόκρουση μια καταπληκτική jazz διασκευή του κομματιού, όπως τη μεταδίδει ο VasilisbSax από το Radio-Musicheaven)...


    Τώρα, η ιστορία στο studio, με την εισαγωγή και τη γέφυρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμη απόδειξη ότι μεγάλος τραγουδοποιός ο Μακάρτνεϋ, μεγάλος και ο Λέννον, αλλά παμμέγιστο και ανεπανάληπτο ever ήταν πάνω απ' όλα το δίδυμο Λέννον - Μακάρτνεϋ, δύο μουσικές μεγαλοφυΐες με κοινό DNA (γι αυτό και τα τραγούδια τους δεν θα πεθάνουν ποτέ, στον αιώνα των αιώνων, αμήν!).


    Thanks Che!
    zoo
    #19756   /   09.03.2010, 09:34   /   Αναφορά
    Οτι επρεπε για καλημερα , μπραβο !
    #19773   /   12.03.2010, 21:42   /   Αναφορά
    Che ,

    συγχαρητήρια για το άρθρο σου !!
    #20187   /   29.05.2010, 18:26   /   Αναφορά
    Poly wraio ar8ro! respect
    #21294   /   12.12.2010, 12:59   /   Αναφορά
    Πολύ καλό άρθρο και πολύ καλή δουλειά... Είμαι μεγάλη θαυμάστρια των beatles και αυτό το τραγούδι μου αρέσει πολύ! Εύγε CHE!!!
    #25078   /   28.07.2012, 15:55   /   Αναφορά

    Ήρεμο, ερωτικό, γλυκό...


    Τελικά πια ήταν η συνταγή των Beatles; Ποιο ήταν το κύριο συστατικό ή ποιο το μείγμα, ώστε να μην έχουν, ούτε μία φορά προσβάλει κανέναν, με τον ήχο τους, το στίχο τους, την ερμηνεία τους;



    Τι ήταν αυτό που έκανε τόσο πειθαρχημένη την πορεία τους; Εννοώ, αμιγώς, την Δημιμιουργική-Καλλιτεχνική πορεία τους. Τι ήταν αυτό που τελικά αιχμαλώτιζε, αιχμαλώτισε κι αιχμαλωτίζει τόσα πλήθη, τόσο διαφορετικών ανθρώπων, φυλών, θρησκειών, πολιτευμάτων, μικρούς, μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως σπουδών και κοινωνικών θέσεων;


    Έχει γραφεί κάτι για την "ηθική" του γκρουπ αυτού; (επιμένω), Εννοώ, αμιγώς, την Δημιμιουργική-Καλλιτεχνική Ηθική.


    Τα μπράβο CHE, δε τα γλυτώνεις...


    Καλή Συνέχεια !!!