ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!


    Ενότητες
    Η ιστορία του τραγουδιού
    Άλλες εκτελέσεις
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 01 Οκτ 2012

    Άλλες εκτελέσεις

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Η επιρροή του «Blue Suede Shoes» στο μουσικό γίγνεσθαι είναι τόσο μεγάλη, ώστε το τραγούδι γνώρισε πάρα πολλές εκτελέσεις ήδη από τον πρώτο καιρό που κυκλοφόρησε, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα τραγούδια που αναφέρονται σ’ αυτό.
    Το Φεβρουάριο του 1956 κυκλοφόρησε σε single από τους Thumper Jones, Hank Smith, Buzz Williams, Delbert Barker και Gateway All Stars.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Στις 3 Μαρτίου κυκλοφόρησε μία εκτέλεση από τον Αμερικανό μουσικό της country, Pee Wee King, και άλλη μία από τον Bob Rubian. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 10 Μαρτίου, κυκλοφόρησε η εκτέλεση των Sid King and The Five Strings και των Boyd Bennett & His Rockets, των οποίων η εκτέλεση έφτασε στο Νο 61 των Η.Π.Α.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Κατόπιν, το «Blue Suede Shoes» κυκλοφόρησε από τον Bob Roubian και τον Cliffie Stone και την ορχήστρα του, ενώ γνώρισε και μία ενδιαφέρουσα εκτέλεση από τον διάσημο σαξοφωνίστα Sam “The Man” Taylor.

    Το τραγούδι κυκλοφόρησαν επίσης οι Lawrence Welk, Jerry Mercer, Jim Lowe, Loren Becker, Bob Harris & the Weston Orchestra, Roy Hall και Buddy Holly (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Buddy Holly Showcase», που κυκλοφόρησε το 1964). Μάλιστα ο Roy Hall ηχογράφησε και το τραγούδι «You Ruined My Blue Suede Shoes» (Μου κατέστρεψες τα μπλε καστόρινα παπούτσια) ενώ ο Buddy Holly στο τραγούδι «Rock Around With Ollie Vee», που κυκλοφόρησε το 1958, συμπεριέλαβε το στίχο «Ollie Vee says she's gonna do me right tonight / I'm gonna wear my blue suede shoes tonight».
    Τον Μάιο του 1956 οι Homer and Jethro κυκλοφόρησαν μία έξυπνη παρωδία με τίτλο «Two Tone Shoes». Τον ίδιο μήνα, ο Chuck Berry κυκλοφόρησε τη μεγάλη του επιτυχία «Roll Over Beethoven», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «Im giving you the warning, dont you step on my blue suede shoes».
    Ομοίως, ο Bill Haley και οι Comets στοτραγούδι «Hot Dog Buddy Buddy» τραγουδάνε τους στίχους«Blue suede shoes / Nylon thread / Jaguar hat / Gonna knock 'em dead». Οι ίδιοι ηχογράφησαν το «Blue Suede Shoes» δύο φορές: μία το 1960 και μία το 1972.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Το 1956 το «Blue Suede Shoes» ηχογράφησε και ο Eddie Cochran, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα, στο τραγούδι «Jeanie, Jeanie, Jeanie», συμπεριέλαβε το στίχο «Jeanie, Jeanie, Jeanie, Ive got my blue suede shoes».

    Το 1957 ο Larry Williams κυκλοφόρησε τη μεγάλη του επιτυχία «Short Fat Fannie», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «She might step on my blue suede shoes».

    Την ίδια χρονιά ο Warren Smith στο τραγούδι «Miss Froggie» συμπεριέλαβε το στίχο «bring me my blue suede shoes». Ο Smith ηχογράφησε και το «Blue Suede Shoes», το οποίο περιλαμβάνεται στους δίσκους «The Legendary Warren Smith» (1978), «Memorial Album» (1980) και «The Last Detail» (1981).

    Το Νοέμβριο του 1959, ο Cliff Richards κυκλοφόρησε μία πολύ καλή εκτέλεση του τραγουδιού, η οποία ανοίγει το δίσκο «Cliff Sings». Κιθάρα παίζει ο βασικός κιθαρίστας των Shadows, Hank Marvin, ο οποίος σ’ αυτό το τραγούδι χρησιμοποίησε την πρώτη Fender Stratocaster που ήρθε στη Μεγάλη Βρετανία, με ειδική παραγγελία από τις Η.Π.Α. λίγους μήνες πριν την ηχογράφηση.

    Το 1960 ο Αμερικανός τραγουδιστής της country, Conway Twitty, ηχογράφησε μία εκτέλεση του «Blue Suede Shoes», η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «The Rock And Roll Story».

    Το 1961 το ηχογράφησε ο Jerry Kennedy, ο οποίος το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Jerry Kennedy’s Dancing Guitars Rock Elvis’ Hits».
    Το Σεπτέμβριο του 1963 το ηχογράφησε ο Pat Boone, ο οποίος το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Pat Boone Sings Guess Who?».
    Το 1965 το ηχογράφησαν οι Dave Clark Five, οι οποίοι το συμπεριέλαβαν στο δίσκο «Weekend In London» και στη συλλογή «Glad All Over Again» (1993, ως μέρος ενός medley με τίτλο «Good Old Rock ‘N Roll»).

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Το 1968 το αμερικάνικο συγκρότημα του ψυχεδελικού ροκ, Beacon Street Union, κυκλοφόρησε τη δική του εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «The Clown Died In Marvin Gardens».

    Την ίδια χρονιά ο Elvis Presley ερμήνευσε το «Blue Suede Shoes» σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή του NBC αφιερωμένη στον Elvis, γνωστή ως «’68 Comeback Special». Η ηχογράφηση από εκείνη την εμφάνιση, όπου ο Elvis ερμηνεύει το τραγούδι σαν καινούργιο, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2008 στη συλλογή «Complete ’68 Comeback Special» ενώ συμπεριλήφθηκε και στο αντίστοιχο DVD.

    Το Φεβρουάριο του 1969 ο Johnny Cash ηχογράφησε ζωντανά το «Blue Suede Shoes» στη συναυλία που έδωσε στις φυλακές του San Quentin στην California. Η ηχογράφηση αυτή περιλαμβάνεται στο δίσκο «Live At San Quentin».

    Την ίδια χρονιά, οι Warren Phillips & the Rockets (στην ουσία πρόκειται για τα μέλη των Foghat) συμπεριέλαβαν μία εκτέλεση του τραγουδιού στο δίσκο «Rocked Out!» (στη Μεγάλη Βρετανία ο δίσκος κυκλοφόρησε με τίτλο «The World Of Rock», ενώ το 1979 επανακυκλοφόρησε με τίτλο «Before Foghat Days»).

    Το καλοκαίρι του 1969, οι Cat Mother & The All Night Newsboys κυκλοφόρησαν το «Good Old Rock ‘n’ Roll», όπου τραγουδούσαν ένα medley με διάφορα Rock ‘n’ roll τραγούδια στο οποίο περιλαμβάνονταν και το «Blue Suede Shoes». Το medley, του οποίου την παραγωγή έκανε ο Jimi Hendrix, έφτασε στο Νο 21 των Η.Π.Α.

    Στο φεστιβάλ του Woodstock (15-18 Αυγούστου 1969), ο John Sebastian (ιδρυτής των Lovin’  Spoonful) αναφέρθηκε στο τραγούδι κατά τη διάρκεια που ερμήνευε το «Rainbows All Over Your Blues» («You better run to your closet and fish out your blue suede shoes»). Το ίδιο το «Blue Suede Shoes» ακούστηκε δύο φορές στο Woodstock: τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (16 Αυγούστου) το έπαιξαν οι Mountain με τον Leslie West, και την τρίτη μέρα (17 Αυγούστου) το έπαιξαν οι Ten Years After, με τον Alvin Lee στη βασική κιθάρα, ως μέρος ενός medley που ενσωματώσανε στο «I’m Going Home». 
    Στις 13 Σεπτεμβρίου 1969, ο John Lennon έπαιξε το «Blue Suede Shoes» στη συναυλία Live Peace που έδωσε στο Τορόντο. Μαζί του ήταν, εκτός από τη Yoko Ono, ο Eric Clapton στην κιθάρα, ο Klaus Voormann στο μπάσο και ο Alan White στα drums. Η εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Live Peace In Toronto 1969», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1969, καθώς και στο αντίστοιχο DVD.

    Το Δεκέμβριο του 1969, ο Carl Perkins και ο Johnny Cash τραγούδησαν ζωντανά το «Blue Suede Shoes» στη συναυλία που έδωσε ο Johnny Cash στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Η ηχογράφηση αυτή συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Johnny Cash At Madison Square Garden», που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2002.

    Ένα μέρος του «Blue Suede Shoes» που είχαν ηχογραφήσει οι Beatles στα τέλη της δεκαετίας του 1969 συμπεριλήφθηκε στο «Anthology 3», που κυκλοφόρησε το 1996.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Στις 23 Ιανουαρίου 1970 ο Jimi Hendrix ηχογράφησε το «Blue Suede Shoes» στα Record Plant Studios της Νέας Υόρκης έχοντας στα drums τον Buddy Miles. Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε αργότερα στο άλμπουμ «Loose Ends», που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1974, και στο «Midnight Lightning», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1975, αλλά με τη διαφορά ότι στο τελευταίο άλμπουμ κλήθηκαν κάποιοι μουσικοί να ηχογραφήσουν επιπλέον μέρη. Έτσι, στην εκτέλεση που περιλαμβάνεται στο «Midnight Lightning» υπάρχουν επιπλέον μέρη κιθάρας που έπαιξε ο Jeff Mironov, μπάσο ο Bob Babbitt και drums ο Allan Schwartzberg.

    Στις 30 Μαΐου 1970, ο Jimi Hendrix έπαιξε το «Blue Suede Shoes» στη συναυλία που έδωσε στο Berkeley Community Theater στην California. Η ηχογράφηση αυτή συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Hendrix In The West», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1972.

    Το 1970 το τραγούδι ηχογράφησαν επίσης ο Albert King (περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Blues For Elvis – King Does The King’s Things»), ο Ross McManus (άλμπουμ «Elvis’ Dad Sings Elvis») και οι Medicine Head (άλμπουμ «New Bottles, Old Medicine», αργότερα συμπεριλήφθηκε και στο «One And One Is One» του 1973 καθώς και σε δύο ζωντανές ηχογραφήσεις στους δίσκους «Timepeace – Live In London 1975» και «Live At The Marquee 1975»).

    Το τραγούδι το έπαιξαν το 1970 και οι Black Sabbath στη γερμανική τηλεοπτική εκπομπή «The Beat Club». Η ερμηνεία τους περιλαμβάνεται στο DVD της συλλογής «Black Box: The Complete Original Black Sabbath», που κυκλοφόρησε το 2004. 
    Τον Αύγουστο του 1971 ο Άγγλος τραγουδοποιός Kevin Ayers κυκλοφόρησε σε single το τραγούδι «Stranger In Blue Suede Shoes»,το οποίο συμπεριέλαβε αργότερα στο άλμπουμ «Whatevershebringswesing».

    Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση του «Blue Suede Shoes» από τον John Sebastian. Η εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται στο δίσκο «Cheapo-Cheapo Productions Presents Real Live John Sebastian».

    Επιπλέον, το ηχογράφησε ζωντανά και ο Γάλλος τραγουδιστής Johnny Hallyday. Η ηχογράφηση αυτή περιλαμβάνεται στο δίσκο «Palais Des Sports 71». Άλλες ηχογραφήσεις του Johnny Hallyday περιλαμβάνονται στους δίσκους «Johnny Hallyday, vol. 2» (2003), «Hallyday Attitude» (2005), «Souvenirs, Souvenirs» (2006) και «La Cigale: 12-17 Decembre 2006» (2007).

    Το Φεβρουάριο του 1973 ο Elvis Presley κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Aloha From Hawaii: Via Satellite», όπου περιλαμβάνεται μία ζωντανή ηχογράφηση του «Blue Suede Shoes» από μία συναυλία στη Honolulu.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Το 1973 ο Johnny Rivers κυκλοφόρησε σε single τη δική του εκτέλεση στο «Blue Suede Shoes», η οποία έφτασε στο Νο 38 των Η.Π.Α.
    Την ίδια χρονιά, οι King Crimson στο τραγούδι «Easy Money» μετατρέπουν το στίχο «Drink my liquor from an old fruit jar» σε «keep my bread in an old fruit jar», ενώ ο Άγγλος τραγουδοποιός David Essex στο «Rock On» τραγουδάει το στίχο «Jump up and down in my blue suede shoes».
    Παράλληλα, στη Σουηδία, σχηματίστηκε το ροκ συγκρότημα Blue Swede, υπαινισσόμενοι το τραγούδι στο όνομά τους.

    Το Δεκέμβριο του 1973 οι Grateful Dead έπαιξαν το «Blue Suede Shoes» κατά τη διάρκεια δοκιμών ήχου πριν από συναυλίες τους, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το τραγούδι «U.S. Blues» στο οποίο συμπεριέλαβαν το στίχο «Red and white, blue suede shoes, I'm Uncle Sam, how do you do?».

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Το Μάιο του 1974, το φιλανδέζικο συγκρότημα Hurriganes κυκλοφόρησε σε single μία εκτέλεση του «Blue Suede Shoes», η οποία έφτασε στο Νο 3 της Φιλανδίας. Το τραγούδι το έπαιζαν ήδη στις συναυλίες τους από την προηγούμενη χρονιά.

    Το 1974 οι Rock House συμπεριέλαβαν μία εκτέλεση του «Blue Suede Shoes» στο δίσκο «Rockin’ with Rock House» ενώ την ίδια χρονιά το ηχογράφησε ο Roland Van Campenhout με τους Blues Workshop (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Rock Live»).

    Το 1975 οι AC/DC κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Rocker», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «Got lorex socks / Blue suede shoes / V8 car / and tattoos».
    Την ίδια χρονιά ο Van Morrison ηχογράφησε το τραγούδι «The Street Only Knew Your Name», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «And you walk around in the heart of town/Listening for that sound/Blue suede shoes, it was the blue suede shoes» (περιλαμβάνεται στο δίσκο «The Philosopher’s Stone», που κυκλοφόρησε το 1998).

    Το 1976 ο Dean Reed ηχογράφησε μία εκτέλεση του «Blue Suede Shoes», η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «AJeho Svet».
    Την ίδια χρονιά, οι Jethro Tull κυκλοφόρησαν τοτραγούδι τους «Too Old To Rock ‘n’ Roll: Too Young To Die!», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «They've thrown away their blue suede shoes».

    Τον Ιανουάριο του 1977 ο Αμερικανός διασκεδαστής και ηθοποιός Andy Kaufman ερμήνευσε το «Blue Suede Shoes» στην τηλεοπτική εκπομπή του NBC «Saturday Night Live» (2η season, 11ο επεισόδιο, 15/01/1977).

    Το 1977 ο Billy “Crash” Craddock συμπεριέλαβε στο δίσκο «Live!» μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού από μία συναυλία του στο Σικάγο.

    Τον Οκτώβριο του 1977 ο Merle Haggard κυκλοφόρησε τη δική του εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «My Farewell To Elvis».

    Το 1977 ανέβηκε στο Λονδίνο το μιούζικαλ «Elvis», όπου μεταξύ άλλων ακουγόταν και το «Blue Suede Shoes». Το τραγούδι ερμήνευε ο Shakin’ Stevens, ο οποίος υποδυόταν τον Elvis Presley. Η εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται στο δίσκο «Elvis: The Original Cast Album», που κυκλοφόρησε το 1978.

    Το 1980 το «Blue Suede Shoes» έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Curtis Clark γύρω από τη Rockabilly σκηνή.

    Το 1981 το τραγούδι συμπεριλήφθηκε ως μέρος ενός medley στο άλμπουμ των Danny Mirror & Jordanaires «50x The King: Elvis Presley’s Greatest Songs».

    Την ίδια χρονιά, οι 10CC κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Tomorrow’s World Today», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «Do you remember only yesterday / we had blue suede shoes».

    Τον Απρίλιο του 1982 ο Ry Cooder κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του «Blue Suede Shoes», η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «The Slide Area». 

    Το 1983 το αγγλικό Punk Rock συγκρότημα Toy Dolls συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του τραγουδιού στον πρώτο τους δίσκο «Dig That Groove Baby».

    Το 1985, ο Carl Perkins μαζί με δύο μέλη των Stray Cats (τον drummer Slim Jim Phantom και τον μπασίστα Lee Rocker) ξαναηχογράφησε το «Blue Suede Shoes» για τις ανάγκες της ταινίας «Porky’s Revenge», ενώ ο Αμερικανός τραγουδιστής της country, George Jones, κυκλοφόρησε το δίσκο «Who’s Gonna Fill Their Shoes» όπου στο ομώνυμο τραγούδι οι στίχοι λένε «God bless the boys from Memphis, Blue Suede Shoes and Elvis... They tore up the '50s... 'Go, Cat, Go!' still echoes through the years».

    Τον Οκτώβριο του 1985, ο Carl Perkins συνευρέθηκε στο Λονδίνο με τους George Harrison, Ringo Starr, Eric Clapton, Dave Edmunds και άλλους εκλεκτούς καλλιτέχνες, σε ένα τηλεοπτικό show με τίτλο «Blue Suede Shoes: A Rockabilly Session», αφιερωμένο στον Carl Perkins, και με σχολιαστές τους Johnny Cash, Roy Orbison και Jerry Lee Lewis. Μεταξύ των τραγουδιών που έπαιξαν ήταν φυσικά και το «Blue Suede Shoes», στο οποίο τζαμάρουν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι μουσικοί. Αυτή η εμφάνιση κυκλοφόρησε αργότερα σε laserdisc και σε DVD (2002).

    Τον Ιούνιο του 1986 οι Beach Boys κυκλοφόρησαν το single «Rock And Roll To The Rescue», στο οποίο συμπεριέλαβαν το στίχο «Well it was one for the money now and two for the show, Baby you better get a’ ready now and go cat go!» παραπέμποντας στην εισαγωγή του «Blue Suede Shoes».
    Το Φεβρουάριο του 1987, οι George Harrison, Bob Dylan, John Fogerty (των Creedence Clearwater Revival), Taj Mahal και Graffiti Band παίξανε μαζί το «Blue Suede Shoes» στο Palomino Club του Hollywood.

    Την ίδια χρονιά οι Motorhead κυκλοφόρησαν το τραγούδι «Just ‘Cos You’ve Got The Power» όπου οι στίχοι λένε «You can have me thrown in jail, you can steal my booze, you can even read my mail, step on my blue suede shoes».

    Τον Αύγουστο του 1988 σε μία συναυλία-αφιέρωμα στον Les Paul που έγινε στη Νέα Υόρκη, οι Stray Cats έπαιξαν το «Blue Suede Shoes» μαζί με τους Les Paul, Eddie Van Halen, B.B. King, David Gilmour, Steve Miller, Waylon Jennings και StanleyJordan.
    Την ίδια χρονιά ο Ισπανός τραγουδοποιός Joaquin Sabina μνημονεύει στο τραγούδι «Rap Del Optimista» το «Blue Suede Shoes» (zapatos de gamuza azul), κάτι που επαναλαμβάνει και το 1996 στο τραγούδι «Seis De La Manana».

    Το 1989 το αμερικάνικο avant-garde συγκρότημα The Residents ηχογράφησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «The King & Eye».
    Την ίδια χρονιά οι Beastie Boys συμπεριέλαβαν στο δίσκο «Paul’s Boutique» το τραγούδι «Johnny Ryall», του οποίου ο κεντρικός χαρακτήρας –ένας άστεγος άντρας- ισχυρίζεται ότι έγραψε το «Blue Suede Shoes»!

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Το 1990 ο τραγουδιστής και μπασίστας των Motorhead, Lemmy, κυκλοφόρησε σε single μία εκτέλεση του «Blue Suede Shoes», μαζί με τους Upsetters και τον κιθαρίστα Mick Green.
    Την ίδια χρονιά ο Chuck E. Weiss συμπεριέλαβε στο δίσκο «Extremely Cool» το τραγούδι «The Devil with Blue Suede Shoes», όπου executive producer είναι ο Johnny Depp.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Το 1991 ο Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας Johnny Winter κυκλοφόρησε το δίσκο «Blue Suede Shoes», όπου περιλαμβάνεται και μία εκτέλεση του τραγουδιού.

    Την ίδια χρονιά, το τραγούδι ερμήνευσε το γερμανικό συγκρότημα Helloween (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Pink Bubbles Go Ape») καθώς και ο Ozzy Osbourne (περιλαμβάνεται στο video/DVD «Don’t Blame Me»), ενώ ο Αμερικανός τραγουδοποιός Marc Cohn κυκλοφόρησε το τραγούδι «Walking In Memphis», όπου περιλαμβάνει το στίχο «Put on my blue suede shoes».

    Το 1995 το παιδικό συγκρότημα Kidsongs συμπεριέλαβε μία εκτέλεση στο δίσκο «Let’s Put On A Show». Το ίδιο τραγούδι περιλαμβάνεται και στο video και DVD «The Kidsongs Television Show: Let’s Dance», που κυκλοφόρησε το 2006.

    Το 1996 κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του Carl Mann, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Gonna Rock ’n’ Roll Tonight».

    Τον Οκτώβριο του 1996 κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του Carl Perkins, με τίτλο «Go Cat Go!», ο οποίος περιλαμβάνει δύο εκτελέσεις του «Blue Suede Shoes»: μία από τον Jimi Hendrix και μία από τον John Lennon.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Το 1997 το τραγούδι έδωσε τον τίτλο του στο ομώνυμο έργο για μπαλέτο του Dennis Nahat και συμπεριλήφθηκε στο soundtrack «Blue Suede Shoes: A Ballet Set To The Music Of Elvis Presley», όπου το ερμηνεύουν οι Seasick Pirates.
    Την ίδια χρονιά, το ρουμάνικο ethno-jazz-Rock συγκρότημα Nightlosers ηχογράφησε μία…τσιγγάνικη version (!) του «Blue Suede Shoes», η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Plum Brandy Blues».

    Τον Ιανουάριο του 1998 ο Van Morrison και ο Bob Dylan ερμήνευσαν το τραγούδι σε συναυλία στη Νέα Υόρκη.
    Το 1999 κυκλοφόρησε μία εκτέλεση των Larry Layne & Markiza, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «A Tribute To Elvis Presley: The Boy Who Would Be The King».

    Την ίδια χρονιά, ο Paul Mc Cartney ερμήνευσε το τραγούδι στην τελετή του Rock And Roll Hall of Fame, ενώ τον Ιούλιο του 2005 το έπαιξε ζωντανά στο στούντιο της Abbey Road σε ένα κοινό 50 ατόμων για τις ανάγκες της ραδιοφωνικής εκπομπής «Sold On Song». Η εμφάνιση αυτή περιλαμβάνεται στο DVD «Chaos And Creation At Abbey Road», που κυκλοφόρησε το 2006.

    Το 2001 το συγκρότημα Pirates συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του τραγουδιού στο άλμπουμ «Rock Bottom», ενώ οι Agents με τη συμμετοχή των Scotty Moore και D.J. Fontana συμπεριέλαβαν τη δική τους εκτέλεση στο δίσκο «Agents Is… Rock! Vol. 1».
    Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το box set «The Blue Suede Shoes Collection», με 30 CD του Elvis Presley (29 μουσικά + 1 συνέντευξη) και με συσκευασία από blue suede.

    Το 2002 το ερμήνευσε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Mary J. Blige στη συναυλία «Divas Las Vegas» που οργάνωσε το τηλεοπτικό κανάλι VH1.

    Το 2005 το ηχογράφησε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Stray Cats, Brian Setzer, ο οποίος το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ «Rockabilly Riot Vol. 1 – A Tribute To Sun Records».

    Την ίδια χρονιά το τραγούδι ακούστηκε στη mini τηλεοπτική σειρά «Elvis», όπου ο Jonathan Rhys Meyers (που υποδύεται τον Elvis) ερμηνεύει το τραγούδι επί σκηνής φορώντας το διάσημο χρυσό λαμέ κοστούμι.

    Το 2006 ο Σουηδός τραγουδιστής Christer Sjögren ηχογράφησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «King Creole».

    Το 2007 το ηχογράφησε ο “Mean” Gene Kelton με τους Die Hards και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Going Back to Memphis: A Biker Band Tribute to Elvis».

    Τον Ιούνιο του 2007 το έπαιξαν ζωντανά οι Waterboys στη συναυλία που έδωσαν στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (Αθήνα).

    Την ίδια χρονιά το ηχογράφησαν και ο Shawn Camp με τον Billy Burnette, οι οποίοι το συμπεριέλαβαν στο δίσκο «The Bluegrass Elvises Volume I».
    Το 2008 το ηχογράφησε ο Νοτιοαφρικανός τραγουδιστής Nicholis Louw, ο οποίος το συμπεριέλαβε στο δίσκο «Elvis On My Mind».

    Την ίδια χρονιά, ο Αμερικανός τραγουδιστής Gene Summers συμπεριέλαβε στο δίσκο «Reminisce Café» το τραγούδι «Gonna Drive ’em Up A Wall», όπου περιλαμβάνεται ο στίχος «gonna slick up my hair wear my blue suede shoes/gonna Rock all night to the boppin' Blues».

    Το 2009 ο Αμερικανός rapper Jay-Z κυκλοφόρησε το τραγούδι «Reminder» (περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Blueprint 3»), όπου τραγουδάει το στίχο «I crush Elvis in his blue suede shoes».

    Στο διαγωνισμό της Eurovision εκείνης της χρονιάς, συμμετείχε εκ μέρους του Βελγίου ο τραγουδιστής Patrick Ouchene, οοποίος σε στιλ Elvis ερμήνευσε το τραγούδι «Copycat», που περιείχε και το στίχο «Way down in Memphis, Tennessee / there’s a Guy looking just like me / wearing the same blue suede shoes / singing the same old Blues».

    Τον Ιούλιο του 2009 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Roy Orbison And Faron Young Sing Elvis Presley And Others», που περιλαμβάνει μία εξαιρετικά σπάνια ηχογράφηση από ένα πάρτι που έγινε στο Τέξας το 1956. Στο πάρτι αυτό κάποιος έφερε μία κιθάρα και ζήτησε από τους Roy Orbison και Faron Young να τραγουδήσουν. Αυτοί έπαιξαν πάνω από 40 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το «Blue Suede Shoes», και η ηχογράφηση έγινε στο φορητό κασετόφωνο της Judy Baker που ήταν η οικοδέσποινα του πάρτι.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Το Σεπτέμβριο του 2009, το «Blue Suede Shoes» έγινε ο τίτλος των εμφανίσεων του Roy LeBlanc, που φέρει τον τίτλο του «καλύτερου Elvis στον κόσμο».

    Εκτός των προαναφερόμενων καλλιτεχνών, το «Blue Suede Shoes» ερμήνευσαν και οι Jerry Lee Lewis, Los Super Reyes, John Fogerty, Bruce Springsteen και Chubby Checker.

    Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Έλληνες καλλιτέχνες. Το 1985 ο Λάκης Παπαδόπουλος κυκλοφόρησε το δίσκο «Πρόβα», όπου συμπεριέλαβε τα «Μπλε Παπούτσια» (με τη ρίγα τη λαδί), τα οποία δεν διευκρινίζει αν ήταν καστόρινα…

    Το Φεβρουάριο του 2004 ο Δημήτρης Πουλικάκος κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ «Αδέσποτα Σκυλιά», όπου περιλαμβάνεται μία ζωντανή ηχογράφηση του «Blue Suede Shoes».

    Τον Αύγουστο του 2007 το ελληνικό συγκρότημα Picos Apicos & The Piña Coladas ηχογράφησαν ένα Demo EP με τέσσερις επανεκτελέσεις από το live πρόγραμμά τους, μεταξύ των οποίων και το «Blue Suede Shoes».

    Το 2009 ο Σάκης Ρουβάς ερμήνευσε ζωντανά το τραγούδι (με τη συμμετοχή της Άννας Βίσση) στην ειδική τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ για την επιλογή του τραγουδιού που θα έστελνε η Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision. Αργότερα, ο Ρουβάς το τραγούδησε ζωντανά και σε άλλες εμφανίσεις του στη Ρουμανία, στη Ρωσία κ.α.

    Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς το ελληνικό συγκρότημα Sal.a.t.a. (Σαλταρισμένα Άγνωστης Ταυτότητας Ανθρωπάκια) ενέταξε το τραγούδι στις ζωντανές του εμφανίσεις.

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!Το «Blue Suede Shoes» εμφανίζεται και στη λογοτεχνία. Αναφορά στο τραγούδι συναντάμε στο διήγημα «Thank You, M’am» του Αμερικανού συγγραφέα Langston Hughes και στο βιβλίο «Soul On Ice» του Eldridge Cleaver, ενώ έμμεση αναφορά γίνεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα «Blue Suede Clues» του Daniel Klein με ήρωα τον detective Elvis Presley!

    Το 1989 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Kenneth A. Myers «All God’s Children and Blue Suede Shoes», όπου συνδέει την κουλτούρα της Pop με την κοινωνιολογία και τη φιλοσοφία αλλά και με τη διάπλαση του χαρακτήρα των νέων.
    Τον Ιούνιο του 1997 ο David McGee κυκλοφόρησε τη βιογραφία του Carl Perkins με τίτλο «Go, Cat, Go! The Life and Times of Carl Perkins, the King of Rockabilly».

    Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Walter Everett «The Foundations Of Rock – From Blue Suede Shoes To Suite:Judy Blue Eyes».
    Τέλος, το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου «Μπλε Καστόρινα Παπούτσια: Μια Ροκ Ιστορία Για Τις Ταραγμένες Μέρες του ’64».

    Το 1994 κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο η ταινία «Muppet Classic Theater» με πρωταγωνιστές τους ήρωες του Muppet Show. Στο τελευταίο μέρος της ταινίας, το οποίο λέγεται «The Elves And The Shoemaker», ο βάτραχος Kermit υποδύεται τον υποδηματοποιό που φτιάχνει τόσο άσχημα παπούτσια που κανείς δεν πρόκειται να τ’ αγοράσει. Ο τραπεζίτης ζητάει από τον Kermit και τον ανιψιό του, τον Robin, να του δώσουν τα χρήματα που του χρωστάνε και απελπισμένος ο Robin εύχεται να γίνει ένα θαύμα. Ως δια μαγείας τα μεσάνυχτα εμφανίζονται τρεις Elvis, οι οποίοι μεταμορφώνουν τα παπούτσια σε… Blue Suede Shoes που φυσικά γίνονται ανάρπαστα!

    Το «Blue Suede Shoes» ακούστηκε στην ταινία “Άνθρωπος Στο Φεγγάρι” (Man On The Moon, 1999) ενώ με αλλαγμένους στίχους ακούστηκε σ' ένα επεισόδιο της αμερικάνικης παιδικής σειράς «Sesame Street», όπου το ερμηνεύει ο Κόμης (το βαμπίρ).

    Στο παιχνίδι Phoenix Wright: Ace Attorney γίνεται έμμεση αναφορά στο τραγούδι, σε μία σκηνή όπου ο χαρακτήρας αποκαλεί κατά λάθος τον Detective Gumshoe ως Detective Suedeshoes. Έμμεση αναφορά στο «Blue Suede Shoes» συναντάμε επίσης στα παιχνίδια «The Elder Scrolls IV: Oblivion», «World Of Warcraft» και «Grand Theft Auto: San Andreas» (όπου με τον κωδικό «BluesUEDESHOES» όλοι οι πεζοί μοιάζουν με τον Elvis!). Το τραγούδι περιλαμβάνεται και στο «Pop Star Kings Of Rock N Roll – Karaoke».

    Το 2008, στην εκπομπή του Jay Leno «The Tonight Show» ο Αμερικανός ηθοποιός Tom Cruise, συζητώντας για την προοπτική να παίξει κάποτε στο Broadway, είπε ότι αφού δεν τραγούδησε ποτέ στην τηλεόραση θα το κάνει τώρα. Και τότε τραγούδησε και χόρεψε το «Blue Suede Shoes» ενώπιον του έκπληκτου κοινού!

    Η «μυθική» πορεία του Blue Suede Shoes!
    Το «Blue Suede Shoes» διατηρεί επίμονα τόσο τη δημοτικότητά του όσο και την επαναστατική του γοητεία ακόμα κι αν έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από τη δημιουργία του!

    Το 1986 μπήκε στο Grammy Hall Of Fame και επιλέχθηκε στα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and roll.
    Το 1999, το National Public Radio (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί ως συνδικάτο 797 δημόσιων ραδιοφωνικών σταθμών) συμπεριέλαβε το «Blue Suede Shoes» στα 100 σημαντικότερα αμερικανικά μουσικά έργα του 20ου αιώνα.
    Ο ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Gold κατέταξε την εκτέλεση του Carl Perkins στο Νο 3 των καλύτερων Rock ‘n’ roll τραγουδιών όλων των εποχών.

    Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την εκτέλεση του Carl Perkins στο Νο 95 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών, ενώ στο Νο 423 βρίσκεται η εκτέλεση του Elvis Presley.

    Το 2006 το Εθνικό Συμβούλιο Προστασίας Ηχογραφήσεων των Η.Π.Α. συμπεριέλαβε το τραγούδι στο Εθνικό Ληξιαρχείο Ηχογραφήσεων της Βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κογκρέσου (το Συμβούλιο επιλέγει τραγούδια που θεωρούνται σημαντικά από πολιτιστικής, ιστορικής και αισθητικής άποψης) ενώ έχει αποτελέσει και αντικείμενο μελέτης στα σχολεία!

    Το «Blue Suede Shoes» έμεινε στην ιστορία ως η μόνη μεγάλη επιτυχία του Carl Perkins, ο οποίος μπορεί να ανάρρωσε σωματικά από το ατύχημα αλλά η ζημιά που συνέβη στη ψυχή του, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του αδερφού του, ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη καθώς βρήκε διέξοδο στο ποτό. Η αλήθεια είναι ότι συνέχισε να κυκλοφορεί ποιοτικό υλικό, αλλά η κεκτημένη ταχύτητα που τον οδήγησε στη διεθνή επιτυχία είχε ήδη εξανεμιστεί και οι πιθανότητες για μία νέα επιτυχία ήταν πλέον πολύ λίγες. Ο ήχος Rockabilly, του οποίου υπήρξε πρωτοπόρος, θεωρούνταν πλέον αναχρονιστικός κι έτσι ο Perkins έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως ο άνθρωπος της μίας επιτυχίας.

    Εντούτοις, η επιρροή του σε άλλους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Beatles, Elvis Presley, Johnny Cash κ.α., ήταν εξαιρετικά σημαντική. Μάλιστα οι Beatles επανεκτέλεσαν το «Honey Don’t», που βρισκόταν στη δεύτερη πλευρά του single «Blue Suede Shoes», αλλά και το «Everybody’s Trying To Be My Baby» που ήταν επίσης τραγούδι τουCarl Perkins. Επιπλέον, το 1982, ο Perkins τραγούδησε ντουέτο με τον Paul Mc Cartney το «Get It» (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Tug Of War»).

    Ο George Harrison ήταν μεγάλος θαυμαστής αλλά και πολύ καλός φίλος του Carl Perkins. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πάνω στη ψυχεδελική κιθάρα του, μία Fender Strat του 1961, είχε ζωγραφίσει τις λέξεις «Go,Cat,Go». Το 1998, στην κηδεία του Perkins στο Jackson του Tennessee, ο George Harrison είπε τον επικήδειο αλλά και τραγούδησε στη μνήμη του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, που σίγουρα άξιζε πολλά περισσότερα από αυτά που του πρόσφερε η ζωή.

     BLUE SUEDE SHOES – Carl Perkins

    Well it's one for the money, two for the show
    Three to get ready now go cat go.
    But don't you, step on my blue suede shoes.
    You can do anything but lay off of my blue suede shoes

    You can knock me down, step on my face
    Slander my name all over the place.
    Do anything that you wanna do
    but uh, uh honey lay off of my shoes.
    You can do anything but lay off of my blue suede shoes.

    You can burn my house, you can steal my car
    Drink my liquor from an old fruit jar
    Do anything that you wanna do
    But uh, uh honey lay off of my shoes
    But don't you, step on my blue suede shoes.
    Well you can do anything but lay off of my blue suede shoes.

    Well it's one for the money, two for the show
    Three to get ready, Now go cat go
    But don't you, step on my blue suede shoes.
    You can do anything but lay off of my blue suede shoes.

    Well it's blue, blue, blue suede shoes
    Blue, blue, blue suede shoes yeah!
    Well blue, blue, blue suede shoes
    Blue, blue, blue suede shoes
    Well you can do anything but lay off of my blue suede shoes

    Κείμενο – έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #25464   /   01.10.2012, 21:45   /   Αναφορά

    Τέλειο αφιέρωμα!

    #25490   /   10.10.2012, 00:42   /   Αναφορά

    Ταξίδι το κείμενό σου, μπράβο!