ελληνική μουσική
    816 online   ·  210.833 μέλη
    St_Anger
    21.03.2007, 03:23
    Κάπου στο χάος του Διαδυκτίου κατάφερα και βρήκα (χωρίς να ξέρω πως ) το πρωτότυπο βιβλίο που αναφέρετε στον βασιλεία Αρθούρο, το οποίο με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω τους χειριστές αν μπορώ να το παραδώσω στο κοινό, και γνωρίζοντας όλα τα ντοκιμαντέρ επί του θέματος μου έκατσε το εξής: Οι μύθοι είναι ιστορίες οι οποίες βασίζονται σε αληθινά γεγονότα....! Εγώ πιστεύω σε αυτήν την θεωρία και θα ήθελα να μάθω την γνώμη σας (όχι αν υπήρξε ο Αρθούρος αλλά αν οι μύθοι κρύβουν κάποια αλήθεια μέσα τους)
    theotita
    21.03.2007, 20:04
    Από το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Π. Γιαννακόπουλου:

    μ~υθος (δυστυχώς οι Η/Υ δε δέχονται άλλους τόνους εκτώς απ την οξεία): λόγος, λαλιά, απλός λόγος, γνώμη, είδηση, συμβουλή|| διήγημα, διήγηση.

    Με άλλα λόγια οι μύθοι βάση ετοιμολογίας δεν "κρύβουν κάποια αλήθεια μέσα τους" αλλά είναι η αλήθεια. Το έχω ακούσει πολλές φορές αυτό από λόγιους στην τηλεόραση. Βέβαια, ο μύθος σήμερα έχει πάρει την έννοια που περιγράφεις ή του παραμυθιού (που κι αυτό απ' ότι είδα άλλο σήμαινε παλιά), δηλαδή μιας ιστορίας που μπορεί να περιέχει και αληθινά στοιχεία. Λένε μάλιστα ότι οι μύθοι δημιουργούνται από πραγματικά γεγονότα που έγιναν πάρα πολύ παλιά που μεγαλοποιήθηκαν και αλλάχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου από ανθρώπους που δεν τα ήξεραν και δεν τα θυμόντουσαν καλά. Ειδικά με την έλειψη του γραπτού λόγου ο καθένας ήταν εύκολο να βάζει στην ιστορία τη δική του πινελιά. Ας μην ξεχνάμε πως και η επιστημονική ιστορία δεν είναι πάντα αντικειμενική...

    Με άλλα λόγια ναι πιστεύω σε αυτό που λες, απλά ήθελα να το παίξω ξερόλας!


    athinouli24
    21.03.2007, 22:40
    Πιστεύω και εγώ οτι πίσω απο κάθε μύθο κρύβεται κάτι το αληθινό.Οτι κι αν είναι αυτό έχει σίγουρα μια δόση αλήθειας....
    St_Anger
    22.03.2007, 01:39
    Ακριβώς αυτό ήθελα να πω κι εγώ! Ας μην ξεχνάμε ότι και την Τροία μύθο την θεωρούσαμε και όμως βρέθηκε...! Άλλωστε δεν πιστεύω πως υπάρχει τέτοια μεγάλη φαντασία στον άνθρωπο ώστε να δημιουργήσει μια ιστορία από το πουθενά! Βασικά όλη αυτή την απορία την είχα μόλις είδα την ταινία Vland Zeppes που αναφέρετε στον κόμη Δράκουλα και ξεκινά με την εξής ατάκα:
    Όλος ο κόσμος ξέρει τον θρύλο!
    Πολλοί ξέρουν τον μύθο
    αλλά λίγη ξέρουν την αλήθεια!

    Άρα λοιπόν πιστεύω πως σε κάθε μύθο τα πρόσωπα και τα μέρη που τονίζονται πάρα πολύ είναι ή ήταν υπαρκτά...!

    pluton
    02.04.2007, 23:58
    Συμφωνώ κι εγώ. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα επινούσαν κάτι το οποίο να έμενε μόνο στη φαντασία. Όμως, με τηνπαράδοση(κυρίως τη προφορική) τα θέματα "διογκόνονταν".
    Είναι γνώστη άλλωστε η τάση του ανθρώπου να μεγιστοποιεί τα πράγματα.
    alex3
    03.04.2007, 12:47
    ο μύθος συχνά είναι και συμβολικός και περιληπτικός και επίσης συμπυκνώνει παλιότερες προφορικές παραδόσεις που συνήθως απηχούν πραγματικά γεγονότα. Π.χ. ο μύθος του ερχομού του Θησέα στην Αθήνα και η αναμέτρησή του με τους ληστές στη διαδρομή, πιθανότατα απηχεί την περίοδο μετάβασης από μια πιο άνομη και ανεγκξέλεγκτη κοινωνική κατάσταση σε μια πιο οργανωμένη μορφή κοινωνίας, κατά την οποία μπορεί να έγιναν και εκκαθαρίσεις ληστρικών συμμοριών...