ελληνική μουσική
    466 online   ·  210.826 μέλη

    Internet: Το σύγχρονο θαύμα

    Astron
    29.04.2007, 15:32
    Απ' τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλιά σας στο κείμενό "Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας" φάνηκε η ανάγκη να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω απ' το φαινόμενο του Internet.
    Θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις σας πάνω σε αυτό το θέμα. Τί σας έχει προσφέρει το Internet; Πώς το αντιμετωπίζετε; Έχει αλλάξει τη ζωή σας; Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον; Τί σας συναρπάζει περισσότερο σχετικά με το Internet;
    Γενικά θα ήθελα να κουβεντιάσουμε γύρω απ' αυτήν την σχετικά νέα επαναστατική τεχνολογία.

    Την δική μου άποψη μπορείτε να την διαβάσετε αναλυτικά εδώ: Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
    Περιμένω και τις δικές σας απόψεις
    vasilis23
    29.04.2007, 18:50
    Πολυ ενδιαφερον Τοπικ Παυλο! Καταρχην γιανα μη τα θεσω ολα απε ευθειας,καλυτερα να τα λεμε ενα ενα και να τα αναλυουμε!Εμενα προσωπικα μου εχει αλλαξει τη ζωη σε πολλους τομεις...ενας απο αυτους η μουσικη και οι παρεες με τα ιδια κοινα οπως η μουσικη αλλα και η προωθηση της μουσικης μου αλλα και η προβολη πιστευω του καθενος απο εμας σε διαφορες εκδηλωσεις!Ενα αρχικο κακο που θα αναφερω στην κουβεντα μας ειναι το οτι το ιντερνετ μας εχει κανει εξαρτημενους πλεον...σε σημειο που πλεον αλλοι δεν μπορουν να σκεφτουν τη ζωη τους χωρις αυτο αλλα και αλλους,οπως και εγω αλλωστε,νευρικους με το παραμικρο προβλημα που θα προκυψει στον υπολογιστη...και το λεω αυτο γιατι εχω προβλημα με τον browser μου (firefox) οπου καθε φορα οταν τον ανοιγω μου λεει οτι λειπει ενα αρχειο js3250.dll!
    Ελπιζω αυτο το τοπικ να ασχοληθει και με αποψεις αλλα και με λυσεις σε προβληματα που πιστευω πως ολοι χρειαζομαστε!Ξανα Μπραβο Παυλο!
    movflower
    29.04.2007, 19:16
    Με καλή αρχή και το τόπικ!

    Λοιπόν.... δεν ξέρω και από που να αρχίσω...
    Συμφωνώ σε όλα τα σημεία με τον vasilis23. Δυστυχώς ή ευτυχώς το ίντερνετ, εδώ και δέκα χρόνια είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου.
    Χαίρομαι κάθε φορά, που μπορώ να έχω πρόσβαση σε μερικές από τις καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, όταν ακούω ελληνικό ραδιόφωνο και ας είμαι αλλού, δεν μένω εκτός ελληνικής πραγματικότητας διότι υπάρχουν πλέον οι ηλεκτρονικές βερσιόν των εφημερίδων, κάνω χρήση των διάφορων λεξικών, κρατώ την επαφή με τους σχολικούς φίλους μου, που μπορώ να ψάξω ανά πάσα στιγμή ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι, που φνώρισα ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα.

    Φυσικά, όταν κάνει κάποιος λίγα χρόνια να μπει στο mirc πχ, σοκάρεται από το επίπεδο των τόπικς και την αισχρότητα των νικς. Προλάβαμε σε δέκα χρόνια να γίνουμε τόσο χυδαίοι ως λαός, ή απλά πολλοί εκμεταλλεύονται την "μυσικότητα" που τους παρέχει το Ίντερνετ για να βγάζουν τα αποθυμένα τους στη φόρα και να ξεσπούν σε ανήλικα;




    megaloserwtikos
    29.04.2007, 19:28
    Παύλο πραγματικά το ίντερνετ είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης. Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ στα τρία χρόνια που ασχολούμαι με αυτό, ότι έχω μπει αρκετές φορές για ένα σωρό πληροφορίες.
    Επίσης μέσω του ΜΗ έχω έρθει σε επαφή με αρκετά άτομα που αγαπούν κι αυτοί την μουσική.
    Οφείλω να παραδεχτώ πως από τον Ιούλιο πέρυσι, που έγινα μέλος, "ανακάλυψα" πολλά σιντάκια και ακούσματα που αγνοούσα.

    Αυτά τα οποία μου είναι όμως αρνητικά στην ιστορία αυτή είναι τα εξής. Κατ' αρχήν ο εθισμός τον οποίο βέβαια καταπολέμησα σιγά σιγά. Στην αρχή χάνει κανείς το μέτρο.
    Ένα άλλο που δεν μου αρέσει σε αυτό που λέμε επικοινωνία, είναι η ανωνυμία που έχει ο τρόπος του ίντερνετ. Μιλάμε και δεν βλεπόμαστε. Αλήθεια, θα μου ήταν πολύ πιο ευχάριστο όσοι ενδιαφερόμαστε να μιλήσουμε για το θέμα που έβαλες, να πάμε στην λιακάδα της καταπράσινης πλαγιάς κάτω από την ακρόπολη με καφέδες και χυμούς και να τα πούμε. Εδώ μπορούν να γίνουν παρεξηγήσεις χωρίς λόγο. Κι εγώ ο ίδιος έχω βρεθεί να παρεξηγούμε δυό φορές κι ο βασικός λόγος είναι ότι δεν είχαμε επικοινωνία ''λάιβ''. Έπρεπε να χειριστώ τον λόγο με τρόπο, πράγμα που το κατάλαβα εκ των υστέρων.

    Επίσης πιστεύω πως περισσότερο ενδιαφέρον έχει να πάει κανείς να ψάξει σε μια βιβλιοθήκη, να κάνει τον κόπο δηλαδή, να πάει σε ένα βιβλιοπωλείο, να τρέξει, να πληρώσει να του κοστίσει... από το να κλικάρει σε μια διεύθυνση σάιτ. Το ίδιο όσο αφορά την μουσική, η το να δει μια ταινία στο σινεμά, από το να κάνει ένα κλικ και να την ''κατεβάσει''. Κάπως έτσι βλέπεις και πόσο σε ενδιαφέρει κάτι.
    Θυμάμαι μικρός στην επαρχία που μεγάλωσα να τρέχω μια φορά τον μήνα, να αγοράσω με τις οικονομίες που έκανα κάποιο δίσκο του Χατζιδάκι, στην πρωτεύουσα του νομού, μία ώρα μακριά με το λεωφορείο. Σήμερα θα έκανα κλικ και θα τα κατέβαζα. Ε, και; Ποιό έχει περισσότερη εμπειρία;

    Και για να κλείσω επαναλαμβάνω ότι το ίντερνετ είναι μια πολύτιμη πηγή γνώσης, δεν διαφωνώ καθόλου. Απλά δεν μπορώ να ενθουσιαστώ τόσο που να δώσω τον χαρακτηρισμό ''βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας''. Με ξενίζει κάπως. Το βρίσκω -ίσως- με τις ίδιες πληροφορίες σαν τις βιβλιοθήκης, αλλά κάπως ψυχρό και απρόσωπο σε σχέση με αυτήν. Η βιβλιοθήκη ήταν ένα ''θαύμα'' ένα επίτευμα. Το ίντερνετ είναι απλά ένα πολύτιμο μέσο.
    Astron
    30.04.2007, 18:19
    Παράθεση:

    Το μέλος megaloserwtikos στις 29-04-2007 στις 19:28 έγραψε...
    Αυτά τα οποία μου είναι όμως αρνητικά στην ιστορία αυτή είναι τα εξής. Κατ' αρχήν ο εθισμός τον οποίο βέβαια καταπολέμησα σιγά σιγά. Στην αρχή χάνει κανείς το μέτρο.
    Ένα άλλο που δεν μου αρέσει σε αυτό που λέμε επικοινωνία, είναι η ανωνυμία που έχει ο τρόπος του ίντερνετ. Μιλάμε και δεν βλεπόμαστε. Αλήθεια, θα μου ήταν πολύ πιο ευχάριστο όσοι ενδιαφερόμαστε να μιλήσουμε για το θέμα που έβαλες, να πάμε στην λιακάδα της καταπράσινης πλαγιάς κάτω από την ακρόπολη με καφέδες και χυμούς και να τα πούμε.


    Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού. Αλλά αυτό δεν πρέπει να το αποδώσουμε στο Internet. Ο κίνδυνος του εθισμού ενυπάρχει στον ίδιο τον άνθρωπο.
    Πάρε το ακραίο παράδειγμα ενός ανθρώπου που έχει εθισμό ας πούμε στο διάβασμα βιβλίων. Κάθεται λοιπόν 24ωρα ολόκληρα κλειδωμένος στο σπίτι μόνος του και διαβάζει, διαβάζει, διαβάζει ασταμάτητα... Δεν επικοινωνεί με κανέναν, ξεχνάει να φάει και χάνεται μέσα στις εκαντοντάδες σελίδες των βιβλίων. Φταίει άραγε το βιβλίο για αυτόν τον εθισμό του; Όχι βέβαια.

    Εννοείται ότι κι εγώ θα προτιμούσα να μιλούσαμε για όλα αυτά τα θέματα στην "λιακάδα της καταπράσινης πλαγιάς κάτω απ' την ακρόπολη" όπως γράφεις. Πραγματικά θα το προτιμούσα. Σκέψου όμως, εάν δεν υπήρχε το Internet... δεν θα είχαμε καν γνωριστεί όλοι εμείς. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος θα έγραφε και θα δημοσίευε κείμενα, και σε καμιά περίπτωση δεν θα είχαμε την ευκολία να φιλοσοφούμε, να συζητούμε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις απόψεις μας όπως τώρα. Βέβαια αυτό που λες είναι πολύ σημαντικό. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Όμως πιστεύω ότι το Internet σε αντίθεση με τις επικρατούσες απόψεις, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη επαφή, και να φέρει ανθρώπους με κοινα ενδιαφέροντα πιο κοντά. Και είμαι σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε το internet και στην συγκεκριμένη περίπτωση το musicheaven, κάποιους ανθρώπους που τους εκτιμώ πάρα πολύ πιθανότατα δεν θα τους είχα συναντήσει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου.

    Στο κάτω κάτω τί είναι το internet; Δεν είναι σελίδες που φτιάχνονται αυτόματα από κάποια απρόσωπη μηχανή. Εμείς το φτιάχνουμε. Με τις σκέψεις, τους πόθους, τα ενδιαφέροντά μας. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε αυτό το επαναστατικό εργαλείο για να 'ρθουμε πιο κοντά, να δημιουργήσουμε, να κουβεντιάσουμε, να μοιραστούμε τα όνειρά, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς μας.

    Εν κατακλείδι θεωρώ ότι η ανθρωπιά μας, η ουσιαστική επαφή μας, δεν κινδυνεύει απ' το Internet. Το αντίθετο μάλιστα...
    Άλλωστε μετά απ' όλα αυτά κάποιος θα μπορούσε να μας πει ..."Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Κανονίστε ρε παιδιά επιτέλους μια συνάντηση για να τα κουβεντιάσετε όλα αυτά, είτε σε κάποια ταβέρνα είτε έξω στην φύση τώρα που καλοκαίριασε."

    Όπως και να 'χει, είτε υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις και πρωτοβουλίες, είτε όχι, νιώθω αληθινά ευτυχής που μπορώ να μοιράζομαι τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου με τόσους συνανθρώπους μου.
    movflower
    30.04.2007, 18:28
    Έχεις δίκαιο, Παύλο.

    Είναι τόσο αστείο, ότι φοβόμαστε τον εθισμό, όταν αυτός δενελέγχεται από το Ίντερνετ, αλλά από τον εγκέφαλό και τη θέληση μας.

    Ένα άλλο ωραίο του Ίντερνετ, ο διάλογος. Αλλά αν θες να βρεθείς και ....τρισδιαστατικά, πολλοί απορρίπτουν τη συνάντηση, θέλουν να σε ξέρουν μόνο μέσα από τον υπολογιστή τους. Φταίει το Ίντερνετ;
    Όχι, φταίνε οι διάφορες φοβίες και κόμπλεξ αυτών των ατόμων. Προσωπικά, όσες φορές κάποιος μου φάνηκε .... ύποπτος, δεν επιδίωξα να του μιλήσω περισσότερο. Αλλά βλέπεις ανθρώπους, να περνάνε δωδεκάωρα κάνοντας τσάτινγκ με αγνώστους και όταν πέσει η περίπτωση συνάντησης, να λένε, όχι, δεν σε ξέρω, δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να σε εμπιστευτώ κιόλας (και γιατί σπαταλούσες τόσο καιρό το χρόνο σου μαζί του;)
    Είναι γενικά μια ... σχιζοφρενική συμπεριφορά των ανθρώπων.

    Βλέπεις το τριαντάφυλο, μύρισε το χωρίς να πληγωθείς από τα αγκάθια του. Τόσο απλό είναι και το Ίντερνετ.

    thank
    01.05.2007, 02:50
    Τεχνικά, είναι η (σχεδόν) απόλυτη δημοκρατία, πρόσβαση σε γνώση, σε πληροφορία, σε ανθρώπους. Παρέχει τα πάντα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορει να ειναι προσβάσιμο από παντού. Ταυτόχρονα, είναι και το (σχεδόν) απόλυτο μέσον υποκείμενο σε έλεγχο προσωπικών δεδομέων. Από την IP μπορεί ο οποιοσδήποτε θέλει να μαθει τις απόψεις μας, τις προτιμήσεις μας σχεδόν τα παντα.

    Είναι χρήσιμο αυτό το απόλυτα ανοιχτό σύστημα ? Ναι είναι. Απλά, όπως σου έγραψα και στο εξαιρετικό αρθράκι σου, πολλές φορές αυτή η χρησιμόητα αναιρείται από την ίδια την τεράστια δυνατότητα που μας προσφέρει. Δεν εστιάζουμε. Διατρέχουμε. Ισως ειναι πιο επιφανειακό. Θέμα επιλογής θα πεί κανείς. Ναι προφανώς.

    Απλά, έχω τη γνώμη πως το κάθε μέσον δημιουργεί - κατά κάποιο τρόπο - τους όρους χρήσης του, εξαιτίας των χαρακτηριστικών του. Και ενδεχομένως δημιουργεί και αντίστοιχη κουλτούρα / ιδεολογία. Πχ. Το αυτοκίνητο.

    Σστην αρχή ήταν μεσον μετακίνησης και διευκόλυνσης. Καθοριζόταν ίσως και από τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Ειχε μεγάλες ρόδες, έμοιαζε με την άμαξα κλπ. Λειτουργούσε λίγο πιο αποτελεσματικά - άντε ας πούμε και πολυ πιο αποτελεσματικά - από τις άμαξες. Μέχρι εκεί όμως. Στη συνέχεια, όμως, εξελίχθηκε και σήμερα τείνει να επιβάλει τρόπο μετακίνησης και όχι μόνο.

    Ξεφεύγει από τον αρχικό του ρόλο και από μέσον γίνεται παραγωγός αισθητικής, αντίληψης, ιδεολογίας, τρόπου ζωής. Από την άλλη όμως, παραμένει ένα αγαθό πολύ χρήσιμο και .. κυρίως προσιτό σε πολλούς. Η περίοδος που άρχισε να "κυριαρχεί" αντί να εξυπηρετεί, ταυτίστηκε με το "άνοιγμά του" σε πολλά κοινωνικά στρώματα.

    Τι παρέχει το νετ (μεταξύ άλλων) .. ? Ταχύτητα, δυνατότητα στιγμιαίας μεταφοράς από το ένα στο άλλο, σε κόσμους διαφορετικούς. Πχ. Ψάχνεις να βρείς ένα άρθρο. Το βρίσκεις. Αλλά στην πορεία σου μέσω των "ψαχτηριών" έχεις δεί και άλλα 100 που ισως σε ενδιαφέρουν. Εχεις και τη δυνατότητα μέσω των "παραθύρων" και των κλικ κλικ .. να πηδήσεις και σε πολλά άλλα. Επομένως, πολλές φορες η πρόκληση της "επιφανειακής προσέγγισης των πολλών", κυριαρχεί εκείνης της "εμβάθυνσης στα λίγα". Εχεις τη δυνατότητα να αντιγράφεις απόψεις άλλων με copy paste, να επεκτείνεις τις απόψεις τους κλπ.

    Στις ανθρώπινες σχέσεις, συμβαίνει περίπου και το ίδιο με τη γνώση. Γνωρίζεις πολλούς, σε συνθήκες μαγκές, γνωρίζεις το μυαλό τους, μαθαίνεις γι αυτούς, με απίστευτη ευκολία. Από την άλλη, δεν αποκλείεται, να βαζει σιγά να βάζει όρους στην επικοινωνία των άνθρώπων, μεταφέροντάς την μεσω του πισι.

    Αντί να μιλήσεις στο τηλ .. γράφεις. Αντί να συζητήσεις, να φλερτάρεις, κοιτώντας τον άλλον... επικεντρώνεσαι στην Οθόνη. Γιατί στα παρέχει απλά όλα. Επομένως, δεν αποκλείεται, στο μέλλον οι άνθρωποι να μην αφήνουν τα πισι και να πανε έξω προκειμένου να μιλησουν και να γνωριστούν, όχι για λογους επιλογης. Αλλά γιατί θα έχουν μάθει να επικοινωνούν μέσω των όρων χρήσης του νετ. Θέλω να πω, πως και στην ανθρώπινη επικοινωνία, με το απίστευτα εύκολο και το απίστευτα μαζικό και πολλαπλό, θα δημιουργήσει την κουλτούρα του.

    Βέβαια, είπαμε .. είναι και θέμα επιλογής. Και αν δεν υπηρχε το νετ .. θα ειχαμε λιγότερη γνώση και πληροφορία. Δεν θα είχαμε γνωρίσει τα τόσα πολλά, περιορίζοντας την προσβασή μας στα λιγα, έστω και πιο επιλεκτικά. Δεν θα είχα γνωρίσε εγώ τον Παυλο. Και τοσα άλλα.

    Είναι κακά όλα αυτά που εντοπίζω ? Οχι, δεν τα αναφέρω υποχρεωτικά ως τέτοια. Απλά υπάρχουν .. και δεν ξέρω αν είναι πιο καλά η κακά από τις παραδοσιακές - ας το πουμε έτσι - κοινωνικές δομες και συμπεριφορες. Που δεν ηταν ούτε είναι πάντα αγαθές και αθώες.

    (προς το παρον αυτά.. είναι η ώρα περασμένη).
    Hastaroth
    01.05.2007, 04:34
    Νομίζω οτι οσα έγραψαν ο Παύλος και ο Θάνος καλύπτουν σχεδόν όλες τίς απόψεις μας γιά το Internet.Οπως όλα τά ανθρώπινα δημιουργήματα,είναι στο χέρι τού ανθρώπου να τα χρησιμοποιήση μέ επωφελή ή επιβλαβή τρόπο.

    Στό θέμα τής ανθρώπινης επικοινωνίας πάντως,άς μού επιτραπή να έχω την αισιοδοξία οτι πάντοτε ο άνθρωπος θά έχη την περιέργεια να γνωρίζη και από κοντά αυτούς που εμφανίζονται στίς οθόνες του ώς απλά nicknames,ακόμα κι'άν έχη κατεβάσει φωτογραφίες από κάθε στιγμή τής ζωής τους,ακόμα κι'άν τού έχουν στείλει αμέτρητα wav καί mp3 μέ την φωνή τους καί βιντεάκια μέ τίς κινήσεις τους.

    Αλλωστε,όπως έχω παρατηρήσει,ακόμα και η επικοινωνία μέσω τού internet μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται προσωπικά και συναντιώνται τακτικά είναι πιό άμεση και πιό ζεστή από την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δέν έχουν συναντηθεί ούτε μιά φορά εκτός διαδικτύου.
    Astron
    01.05.2007, 14:00
    Παράθεση:

    Το μέλος thank στις 01-05-2007 στις 02:50 έγραψε...
    Τεχνικά, είναι η (σχεδόν) απόλυτη δημοκρατία, πρόσβαση σε γνώση, σε πληροφορία, σε ανθρώπους. Παρέχει τα πάντα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορει να ειναι προσβάσιμο από παντού. Ταυτόχρονα, είναι και το (σχεδόν) απόλυτο μέσον υποκείμενο σε έλεγχο προσωπικών δεδομέων. Από την IP μπορεί ο οποιοσδήποτε θέλει να μαθει τις απόψεις μας, τις προτιμήσεις μας σχεδόν τα παντα.


    Πάνω σε αυτά που έγραψε παραπάνω ο Θάνος, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Νομίζω ότι το Internet δεν είναι στην ουσία τόσο χώρος δημοκρατίας...αλλά χώρος αναρχίας που ωστόσο μέσα του δημιουργούνται κάποιες συμπαγείς δομές. Περιχαρακωμένες από αναρχία όμως.
    Στο Internet δεν επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας. Για την ακρίβεια νομίζω ότι δεν επικρατεί κανείς απολύτως. Εκατομμύρια ανεξάρτητες η μια με την άλλη σελίδες εκφράζουν η καθεμιά την δικιά τους άποψη, τον δικό τους τρόπο σκέψης και λειτουργίας και διαμορφώνονται μονάχα έτσι όπως νομίζουν. Με λίγα λόγια, όσο κι αν χτυπιέται ο επισκέπτης για το πώς θα 'πρεπε να είναι το blog σου...εσύ στο τέλος θα κάνεις το δικό σου! Πέρα απ' αυτό, το "αναρχικό" της υπόθεσης νομίζω εστιάζεται στο γεγονός ότι στην διαδικτυακή θάλασσα μπορεί κανείς να συναντήσει ιστοσελίδες με εντελώς διαφορετικούς ηθικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς κώδικες. Για παράδειγμα θα συναντήσεις ένα site υπέρ των ερωτικών σχέσεων με άτομα 12 ετών (βλ. κόμμα παιδοφίλων), και "δίπλα" με την ευκολία ενός κλικ θα συναντήσεις συντηρητικά sites που αναπτύσσουν ολόκληρες πολεμικές κατά του προγαμιαίου sex. Αυτή η εικονική συνύπαρξη δύο τόσο αντίθετων αντιλήψεων και ηθικών κανόνων είναι κάτι που προφανώς δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μία δημοκρατική κοινωνία.

    Θα σκεφτεί κανείς, "μα αυτοί απλώς εκφράζουν μια άποψη, όπως και σε ένα δημοκρατικό σύστημα". Όχι, δεν είναι έτσι, επειδή στο Internet οι οντότητες και οι κοινωνικές δομές είναι οι ίδιες οι ιστοσελίδες! Οι ιστοσελίδες δηλαδή αποτελούν την κοινωνία του Internet. Και φυσικά διαμορφώνουν την ηθική του η οποία αυτήν την στιγμή είναι εντελώς χαοτική, και αυτή είναι η ομορφιά του.
    Ο μόνος φόβος που έχω είναι μήπως κάποια στιγμή στο μέλλον επιβληθεί με κάποιο τρόπο ένας πολύ αυστηρός έλεγχος στο Internet πράγμα που θα περιορίσει πολύ την προοπτική του. Όμως απ' τη φύση του δικτύου κάτι τέτοιο μοιάζει φοβερά δύσκολο. Δείτε για παράδειγμα τα βίντεο που δημοσιεύονται από μουσουλμάνους εξτρεμιστές σε διάφορα sites. Αν υπήρχε τρόπος σίγουρα οι ΗΠΑ θα τους είχαν εντοπίσει και θα τους είχαν κιόλας συλλάβει.

    Πάντως κάποια στιγμή ο Μπους είχε ζητήσει απ' το Google να έχει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, όπως τί ψάχνουν κλπ υποτίθεται στα πλαίσια της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το Google...αρνήθηκε... Το αντιλαμβάνεστε; Η μηχανή αναζήτησης του Internet (δηλαδή το ίδιο το καράβι που σε ταξιδεύει στις διαδικτυακές θάλασσες) είπε όχι στον ίδιο τον πλανητάρχη.

    Υ.Γ. Άσε Θάνο που πάνω σε αυτό που αναφέρεις, δηλαδή την παρακολούθησή σου μέσω της IP υπάρχουν πολλοί τρόποι να το παρακάμψεις. Όπως sites που σου επιτρέπουν να surfάρεις μέσω αυτών, χωρίς να αποκαλύπτεται η πραγματική σου διεύθυνση. Αλλά και πάλι δεν έχεις λόγο να το κάνεις. Ούτε μπαίνει κανείς στην διαδικασία να δει χωρίς λόγο ποιο IP αντιστοιχεί σε ποιον χρήστη (κάτι που το ξέρει έτσι κι αλλιώς μόνο ο provider σου και όχι ο οποιοσδήποτε).
    Astron
    01.05.2007, 14:23
    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 01-05-2007 στις 04:34 έγραψε...
    Αλλωστε,όπως έχω παρατηρήσει,ακόμα και η επικοινωνία μέσω τού internet μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται προσωπικά και συναντιώνται τακτικά είναι πιό άμεση και πιό ζεστή από την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δέν έχουν συναντηθεί ούτε μιά φορά εκτός διαδικτύου.



    Συμφωνώ απόλυτα, το 'χω παρατηρήσει κι εγώ αυτό.
    Αλλά έτσι κι αλλιώς ας μην παρασυρόμαστε απ' τη σημερινή μορφή που έχει το δίκτυο, με τα chat rooms, τα nicknames κλπ Στο μέλλον αντι πχ. για το chat του Musicheaven, θα μπορούσε να υπάρχει το Video Chat του musicheaven όπου θα μπορούσαμε να καθόμαστε όλοι στις καρέκλες μας και να τα λέγαμε βλέποντας και ακούγοντας τον άλλον.
    Για να μην παρεξηγηθώ...μπορεί κάτι τέτοιο να αντικαταστήσει την πραγματική ανθρώπινη επαφή; Όχι! Σε καμία περίπτωση! Όμως σταδιακά το "απρόσωπο" του Internet μπορεί να γίνει λιγάκι πιο ανθρώπινο με την βοήθεια της τεχνολογίας. Άλλωστε είναι φανερό ότι μέρα με τη μέρα το Internet βαδίζει προς αυτήν την κατεύθυνση (βλέπε You Tube, blogs, προγράμματα επαφής video κλπ) Θυμήσου Αλβέρτο πώς ήταν τα πράγματα τότε στην εποχή των bbs όπου καλά καλά δεν υπήρχαν στοιχειώδη γραφικά για να κάνουν το περιβάλλον πιο ευχάριστο...


    Για να μην περιοριζόμαστε όμως στην καλή ή κακή χρήση του Internet, στον εθισμό κλπ (δηλαδή πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεται το ίδιο το Internet) θα ήθελα να πάμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης που είναι λίγο πιο οραματικό...
    (Για να μην καταλήξουμε να έχουμε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και να παραπονιόμαστε για ...την υγρασία!)


    Πώς πιστεύετε (και πώς ελπίζετε) ότι θα εξελιχθεί στο μέλλον;
    Πόσο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ανθρωπότητα ως σύνολο; Αλλάζει δηλαδή τελικά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο της ξένης χώρας ή τον πλανήτη μας γενικότερα;

    Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη...

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 01-05-2007 14:25 ]