ελληνική μουσική
    477 online   ·  210.845 μέλη

    Νευρική ανορεξία, όχι και τόσο αθώα ασθένεια...

    StavmanR
    10.08.2007, 01:22
    Κοιτάζοντας γύρω μας παρατηρούμε συνεχώς μία αγωνία στα μάτια των σύγχρονων ανθρώπων να ανταποκριθούν οπτικά σε πρότυπα μοντέλα σώματος. Κάποτε αυτή η ασθένεια ήταν χαρακτηριστική των γυναικών, ενώ τελευταία έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στους άντρες. Παραθέτω ένα άρθρο, ώστε να πάρουμε μία γεύση γύρω από τη φύση της ασθένειας...

    Nευρική ανορεξία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαϊου 2005

    Πηγή: ΓΝΑ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τμήμα Ενδοκρινολογίας


    Tο σώμα μας, κατά τους ανθρωπολόγους, το τι τρώμε ή τι δεν τρώμε, το πώς ντυνόμαστε, οι καθημερινές τελετουργίες μέσα από τις οποίες το υπηρετούμε, είναι ένα ισχυρό διάμεσο, μία παντοδύναμη συμβολική φόρμα πάνω στην οποία εγγράφονται οι ιεραρχήσεις, οι κανόνες, οι αξίες μας.

    Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ο όρος αλλά και η έννοια της νευρικής ανορεξίας ήταν σχεδόν άγνωστη. Το 1873 στη Γαλλία πρωτοακούγεται ο όρος «υστερική ανορεξία» και την ίδια χρονιά ο William Gull στη Μ. Βρετανία την ονομάζει «ανορεξία νερβόζα» (όπως λέγεται και σήμερα). Όμως ήταν από το 1960 και έπειτα όπου η ανάπτυξη του νέου πολιτισμού των ΜΜΕ φέρνει την εικόνα του ισχνού, αποστεωμένου, σχεδόν άφυλου σώματος, στο σπίτι μας και επηρεάζει τις επόμενες γενιές των νέων κοριτσιών. Είναι απλά θέμα μιμητισμού και επιρροής ή συγκεκριμένη πάθηση; Φυσικά και όχι.

    Πρόκειται για ψυχογενή κατάσταση, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. O ασθενής εκουσίως περιορίζει την πρόσληψη τροφής φοβούμενος την αύξηση του βάρους. Η νευρική ανορεξία είναι η ασθένεια που συνίσταται στον ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΦΟΒΟ του πάχους και εκδηλώνεται με την ψυχαναγκαστική άρνηση να δεχτεί κανείς τροφή. Ας τονιστεί ότι η λέξη «ανορεξία» είναι αποπροσανατολιστική στο μέτρο που το σύνδρομο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης του ασθενή (η όρεξη δεν προσβάλλεται παρά μόνο αργά στην πορεία της νόσου).

    Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις είναι συχνότερη στην εφηβεία μεταξύ 13 και 20 ετών (1 αγόρι στα 10 κορίτσια που πάσχουν).

    Εφ’ εξής νομιμοποιούμεθα να χρησιμοποιούμε λοιπόν την λέξη «η ασθενής» και να αναφερόμαστε σ’ αυτές τις ηλικίες.

    ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ:

    1. Απώλεια βάρους (πάνω από 10% του αρχικού) σχετιζόμενη με μία έντονη επιθυμία ισχνότητας.
    2. Εσφαλμένη εκτίμηση (διαστρέβλωση) για το βάρος και τη μορφή του σώματός της σε βαθμό που να μπορεί να δει το «λίπος» της ακόμα και όταν το σώμα της είναι αποστεωμένο.
    3. Αμηνόρροια (απουσία 3 τουλάχιστον εμμήνων ρύσεων)

    Πιο ειδικά συμπτώματα συμπληρώνουν την εικόνα της νευρικής ανορεξίας (σε ανάλογα χρονικά στάδια της νόσου, δηλ. όχι όλα εξ’ αρχής). H ασθενής μπορεί να εμφανίσει: Καταθλιπτική διάθεση, απόσυρση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και καθαρά σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος.

    Τέλος, το κατεξοχήν χαρακτηριστικό που εμφανίζεται με συνέπεια σε όλες τις ασθενείς είναι η ΑΡΝΗΣΗ να διατηρήσουν το κανονικό βάρος τους σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος τους αλλά και η ΑΡΝΗΣΗ να δεχτούν τους κινδύνους που συνεπάγεται το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος. Εκτός από ορισμένους «πραγματικούς» παράγοντες που ενοχοποιούνται για την νευρική ανορεξία, όπως οι συνεχείς, δραματικά ολιγοθερμικές δίαιτες ή οι άστατες διατροφικές συνήθειες μίας οικογένειας, συχνά αναφέρονται οι υπερπροστατευτικές ή πολύ αυστηρές οικογένειες ως ενισχυτικές της παθολογίας της ανορεξικής ασθενούς.

    Κι αυτό γιατί από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν την ασθενή στη νόσο, θεωρείται η εσωτερική της σύγκρουση μεταξύ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. Η επιθυμία της ασθενούς να μην εισβάλλει τίποτα στο σώμα της (αντικείμενο ανάγκης βλ. τροφή) δεν είναι τίποτα άλλο παρά το παράδοξο αίτημα για υπεράσπιση της αυτονομίας της. Εξίσου παράδοξο βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι η ανορεξική ασθενής θα βρεθεί τελικά ακόμα πιο εξαρτημένη από το περιβάλλον από το οποίο ήθελε ν’ απελευθερωθεί. Στην ψυχαναλυτική σκέψη ως πιθανή αιτιολογία εικάζεται ο ασυνείδητος φόβος της ασθενούς να μείνει έγκυος, να μεγαλώσει, μία άρνηση τελικά της σεξουαλικής επιθυμίας.

    Η άρνηση αυτή συνδέεται με την άρνηση/ απόρριψη της τροφής και δίνει στην ασθενή την αίσθηση ότι υπάρχει από μόνη της καθώς το σώμα και οι λοιπές σωματικές δραστηριότητες δεν εξαρτώνται από την έξωθεν επιρροή (τίποτα απ’ έξω δεν με επηρεάζει, δεν μπορεί να διεισδύσει). Υπόβαθρο των παραπάνω αποτελεί η ναρκισσιστική ευθραυστότητα των ασθενών αυτών που καθιστά δύσκολες τις σχέσεις τους με τους άλλους καθώς αυτές βιώνονται ως «διεγερτικές» και επικίνδυνες. Η διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς (διαταραγμένη σχέση με την τροφή) λειτουργεί ως υποκατάστατο μίας σχέσης με τον άλλο, (π.χ. μητέρα) την οποία η ασθενής δεν μπορεί ν’ αντέξει.

    Η ασθενής νομίζει ότι ελέγχει το αντικείμενο «τροφή» αλλά τελικά όμως υποκύπτει στην επιρροή του. Ο έλεγχος που θα επιθυμούσε να ασκήσει στον/ στους άλλους, μετατίθεται κατά κάποιο τρόπο στο αντικείμενο «τροφή». Aρκετές ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μετά από ένα μοναδικό επεισόδιο, ορισμένες κερδίζουν βάρος αλλά έχουν συνεχείς διακυμάνσεις και άλλες χρήζουν νοσηλείας με οδυνηρές συνέπειες ((το ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευόμενων αγγίζει το 10%). Η ψυχοθεραπεία αλλά συχνά και η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπου αρμόζει, αποτελεί την εγκεκριμένη λύση για μακρό χρονικό διάστημα.

    Πηγές: Της Χριστίνας Μιχαλοπούλου,Ψυχολόγου Επιστημονικής συνεργάτιδος τμήματος Ενδοκρινολογίας ΝΕΕΣ

    Το σημαντικότερο μέρος του προβλήματος είναι πως οι περισσότεροι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους. Είναι επίσης σημαντικό να προσθέσουμε ότι η βουλιμία και η ανορεξία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 10-08-2007 01:25 ]


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 10-08-2007 01:27 ]


    margo
    10.08.2007, 02:09
    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.
    Καθώς το διάβαζα μου έδωσε την εντύπωση ότι "αθωώνει"τα πρότυπα που προβάλλει(ή επιτάσσει, ή επιβάλλει..)η μόδα των μοντέλων-σκελετών
    Βέβαια,σίγουρα δεν" Είναι απλά θέμα μιμητισμού και επιρροής ή συγκεκριμένη πάθηση"αλλά η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων νευρικής ανορεξίας και άλλων ψυχικών-διατροφικών διαταραχών τα τελευταία χρόνια αυτό δείχνει:πως ο μιμητισμός και η επιρροή(πλύση εγκεφάλου..)παίζουν το σημαντικότερο ρόλο.
    Σε χώρες που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει τα δυτικά πρότυπα(λεπτό=ωραίο)και αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι,τα ποσοστά της ανορεξίας είναι σχεδόν μηδενικά,αν δεν κάνω λάθος
    Σίγουρα δεν είναι "αθώα"η ασθένεια,αφού είναι η μοναδική ψυχική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει κατ'ευθείαν στο θάνατο.



    Υ.Γ.Προσωπικά,από "νευρικά"έχω διάφορα..αλλά με την ΑΝΟΡΕΞΙΑ γενικά..καμία σχέση!
    StavmanR
    10.08.2007, 02:54
    Έχω μία δυνατή προσέγγιση του θέματος, αλλά θα την σκανάρω και θα την περάσω αύριο...
    sea_like_eyes
    10.08.2007, 03:12
    περιμενω με ενδιαφερον...
    renabill
    13.08.2007, 13:17
    Είναι πάρα πολύ σοβαρη ασθένεια.Την αντιμετωπίζουν κυρίως τα κοριτσάκια στην εφηβεία γιατί φουσκώνει το σώμα τους, αποκτάν καμπύλες και στήθος και δε θέλουν να νιώθουν διαφορετικές. Ξεκινάνε τις δίαιτες και άλλες τέτοιες αηδίες, με αποτέλεσμα όλα αυτά που είδαμε στο άρθρο.
    Stroumfita456
    18.08.2007, 13:06
    Βέβαια, αυτή η ασθένεια είναι πολύ σημαντική και από οτι ακούω και βλέπω τα κρούσματα φτάνουν και στην χώρα μας....!Τα κοκκαλιάρικα μοντέλα έχουν γίνει πρότυπα για όλα τα κορίτσια που διανύουν την εφηβεία και όχι μόνο...Πρέπει να σταματήσουν οι οίκοι μόδας και οι διαφημίσεις να λένε πως μεσα σε ένα κοκκαλιάρικο σώμα έχεις την πολυπόθητη ομορφιά...!Ήδη στην Ισπανία οι οίκοι μόδας έχουν ορίσει ως ιδανικές αναλογίες τις γνήσιες μεσογειακές χυμώδεις γυναίκες...Ασ ακόλουθήσουμε το παράδειγμα τους...!!Στη τελική το θέμα όλο δεν ειναι στο τι φαίνεσαι αλλα στο τι ΕΙΣΑΙ...!
    tolaruba
    18.08.2007, 23:56
    Ως εφηβη δε νομιζω οτι φταιει αποκλειστικα και μονο το γεγονος οτι τα κοκαλιαρικα μοντελα εχουν γινει προτυπα.Η νοοτροπια ολως των παιδιων ανεξαρτητως φυλου εχει αλλαξει.Ενας ανθρωπος για να θεωρειται ομορφος πρεπει τουλαχιστον να ειναι 10 κιλα κατω απο το κανονικο του βαρος.Εξαλλου τα μιντια αυτο δε προβαλλουν συνεχως;
    Ισως παλι να φταει το γεγονος οτι τα παιδια εχουν εξελιχθει σε πολυ ρατσιστικα οντα και φοβουνται το διαφορετικο.Θα κοροιδεψουν αμεσως ενα παιδι με καποιο ιδιαιτερο χαρακτηριστικο που στα ματια τους θα φαινεται ως ελλατωμα.Λογικο ειναι λοιπον τα υπολοιπα παιδια να γεμιζουν ανασφαλειες και να πιστευουν πως αλλαζοντας την εξωτερικη τους εμφανιση θα γινουν αποδεκτοι.
    StavmanR
    19.08.2007, 00:31
    Το σημαντικό στοιχείο είναι κατά τη γνώμη μου το εξής:

    ...(το ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευόμενων αγγίζει το 10%)...

    Αν σκεφτούμε ότι συνήθως κάποιο τέτοιο άτομο αρχίζει να νοσηλεύεται, δηλαδή τίθεται υπό ιατρική παρακολούθηση έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο λόγω ατονίας, υποβιταμίνωσης, αναιμίας κλπ. καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε πολύ πριν νιώσουμε ατονία, αδυναμία. Όταν φτάσει κανείς στο νοσοκομείο λόγω ανορεξίας, μία στις δέκα αντικρίζει το θάνατο. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι το αδυνάτισμα λόγω ανορεξίας οφείλεται κυρίως στη μείωση μυικής μάζας και αφυδάτωση του σώματος. Η μείωση αυτή έχει αποτέλεσμα τη ταχεία γήρανση του δέρματος και την αποδόμηση της φυσικής μυοσκελετικής μορφής. Δεν προσθέτει, με άλλα λόγια, στην αισθητική του σώματος. Το αντίθετο μάλιστα. Η πρόσληψη τροφής δεν πρέπει να αναστέλλεται σε καμία περίπτωση, εκτός από ελεγχόμενες από γιατρούς καταστάσεις.
    StavmanR
    19.08.2007, 15:06
    Εεεεε...χμμμμμ ιιιιιιιι ααααα οοοοο χμμμμμμμ

    Έχει κόπο το άτιμο το σκανάρισμα. Και μέχρι να το περάσεις και σε κείμενο....
    YrIazz
    21.08.2007, 12:42
    ...χωρις λογια....




    xaris-
    24.08.2007, 13:28
    Απλα να το εχετε και αυτο στο μυαλο σας...πολλες φωτογραφιες που δειχνουν ''θυματα'' προκειπτουν ηστερα απο την επεξεργασια τους.(Απλα για να εχουμε μια πληροφορεια παραπανω)
    StavmanR
    08.03.2008, 15:43
    Καμία φορά τα νούμερα είναι όντως πιο περιγραφικά από φωτογραφίες...

    "Η 18χρονη Ελιάνα Ράμος από την Ουρουγουάη και η 22χρονη αδερφή της Λουιζέλ, μοντέλα στο ι επάγγελμα, έχασαν τη ζωή τους από νευρική \ ανορεξία. Ο πατέρας τους είπε ότι επί μήνες τρέφονταν μόνο με μαρούλι και αναψυκτικά διαίτης. Στην Ελλάδα, το Φεβρουάριο του 2003, μια 20χρονη φοιτήτρια της Ιατρικής έχασε τη ζωή της από την ίδια αιτία. Είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 25 κιλά!

    Τι είναι η νευρική ανορεξία
    Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέληση τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η λέξη «ανορεξία» στον ορισμό της ασθένειας είναι αποπροσανατολιστική, αφού το σύνδρομο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης. Η όρεξη για φαγητό δεν αποδυναμώνεται παρά αργότερα, στην εξέλιξη της νόσου. Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικές νόσους μετά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς αγγίζει το 20%.

    Μάθετε ότι…
    Η ασθένεια περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1689 με την ονομασία «νευρική φθίση» ενώ πήρε το σημερινό όνομα της και θεωρήθηκε ψυχολογική διαταραχή το 1873.

    Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει μια ψυχογενή διατροφική διαταραχή όπως π νευρική ανορεξία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες, ειδικά οι νεαρές μεταξύ των 15-25 ετών, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες. Η διαταραχή παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν δοκιμάσει αρκετές δίαιτες αδυνατίσματος και σε γυναίκες με επαγγέλματα όπου η εξωτερική εμφάνιση παίζει κυρίαρχο ρόλο και οι απαιτήσεις για χαμηλό σωματικό βάρος είναι μεγάλες, όπως οι χορεύτριες ή τα μοντέλα.

    Μετά και τους τελευταίους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας οι άνθρωποι της μόδας δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι διατροφικές διαταραχές των μοντέλων. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η εκδήλωση της νόσου δεν είναι μόνο θέμα μιμητισμού -εξαιτίας των επιβαλλόμενων από τα ΜΜΕ και τη μόδα πρότυπα ομορφιάς-, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

    Σήμερα οι επιστήμονες την αποδίδουν σε ένα συνδυασμό από νευρολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες ενώ έρευνες δείχνουν πως μπορεί να υπάρχει και γενετική προδιάθεση. Ωστόσο είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες, που κυρίως επιδρούν στην εκδήλωση της ασθένειας. Το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, τραυματικά γεγονότα (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου), η απόρριψη είτε στον ερωτικό είτε σε άλλο τομέα, ακόμα και ανησυχίες γύρω από το σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου μπορούν να προκαλέσουν νευρική ανορεξία. Επίσης σε καταστάσεις όπου υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ή πιέσεις το άτομο μπορεί να εστιάσει στο φαγητό για να διαχειριστεί το άγχος του.


    Της Χρύσας Γιαννόπουλου
    Με τη συνεργασία της Ιωάννας Κουτσοπούλου, ψυχολόγου
    myworld.gr
    sylviaki
    08.03.2008, 16:58
    είναι πράγματι μια ασθένεια, σωματική και ταυτόχρονα και ψυχική, που μαστίζει την εποχή μας. Στην Ελλάδα απο ότι γνώριζω υπάρχει η ΑΝΑΣΑ, κέντρο για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Ιδρυτής του είναι η Ζέτα Δούκα, η οποία έπασχε απο νευρική ανορεξία απο τα 15 μέχρι τα 25 της χρόνια.
    Liza32
    08.03.2008, 19:02
    Η ασθένεια είναι πράγματι πολύ σοβαρή. Αλλά για να μπορέσει κανείς να γιατρέψει το σώμα, πρέπει πρώτα να γιατρέψει την ψυχή. Ο ψυχολόγος δεν θα βοηθήσει, αν το ίδιο το άτομο δεν πάρει την απόφαση να βοηθήσει τον εαυτό του. Συνήθως, παίζει ρόλο, ο τρόπος με τον οποίο το συγκεκριμένο άτομο <βλέπει> τον εαυτό του. Στην παγίδα της νευρικής ανορεξίας, πέφτουν άτομα με χαμηλή συνήθως αυτοεκτίμηση, αλλά και άτομα τα οποία κάποια στιγμή της ζωής τους βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια μεγάλη στενοχώρια. Για να μπορέσουν αυτά τα άτομα να βοηθήσουν τον εαυτό τους, είναι αναγκαίο, να δεχτούν τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι, και να μην δίνουν σημασία στη γνώμη των άλλων! Άτομα που διαρκώς επιζητούν επιβεβαίωση, δεν είναι έτοιμα να βγουν στην κοινωνία. Καλό θα ήταν να αλλάξουν και λίγο, κάνοντας καθημερινά το εξής. Κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να λένε διαρκώς με σταθερή και δυνατή φωνή, <είμαι μοναδικός/η, και τίποτα και κανένας δεν θα με κάνει να αλλάξω γνώμη για μένα>, ή <είμαι ικανός/η για όλα, και θα πετύχω το σκοπό μου>... Στόχος τους πρέπει να είναι η αποδοχή του πραγματικού εαυτού τους! Επίσης, αν κάποια στιγμή πέρασαν μια στενοχώρια, πρέπει να φιλοσοφήσουν λίγο την κατάσταση, βλέποντας τα θετικά της υπόθεσης, όχι μόνο τα αρνητικά. Συνήθως, τα θετικά είναι περισσότερα, αρκεί να έχουν τα κότσια να συνεχίσουν! Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αγαπήσουν τον εαυτό τους, δεύτερο να μην ψάχνουν πρότυπα, και να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι είναι μοναδικοί, και τρίτον, να προχωρούν με βάση τόσο το συναίσθημα όσο και τη λογική, αλλά να μάθουν να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά, ώστε να μην απογοητευτούν και πάλι.