ελληνική μουσική
    748 online   ·  210.833 μέλη

    Η «πράσινη κιβωτός του Νώε»

    nefos
    31.08.2007, 23:19


    ΑΡΚΤΙΚΗ Τα κυριότερα φυτικά είδη του πλανήτη σε έναν τεράστιο καταψύκτη 5.200 κυβικών μέτρων

    Η «πράσινη κιβωτός του Νώε»

    Μακριά σε ένα νησί του Αρκτικού Ωκεανού, βαθιά μέσα στα σπλάχνα ενός βουνού, παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά μια «πράσινη κιβωτός του Νώε». Μια γενετική «αποθήκη» για τη διάσωση της ποικιλίας βασικών φυτικών ειδών, που κινδυνεύουν από τις κλιματικές αλλαγές, τις φυσικές καταστροφές και την ανθρώπινη μανία.



    Μέχρι και 4,5 εκατ. δείγματα σπόρων θα «αποθηκευτούν» στον καταψύκτη, που θα κατασκευαστεί σ' ένα μικρό νησί του νορβηγικού συμπλέγματος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική και θα είναι έτοιμος τον Φεβρουάριο του 2008 (φωτ. ASS. PRESS)
    Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος τεράστιου καταψύκτη 5.200 κυβικών μέτρων, ο οποίος θα φιλοξενήσει τους σπόρους των κυριότερων φυτικών ειδών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την παραγωγή τροφίμων. Ενα δίχτυ ασφαλείας για ευάλωτους οργανισμούς, που όταν εξαφανίζονται παίρνουν μαζί τους μια μοναδική γενετική κληρονομιά. Κατασκευάζεται σε ένα μικρό νησί του νορβηγικού συμπλέγματος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική, θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο του 2008 και θα μπορεί να διατηρήσει μέχρι και 4,5 εκατομμύρια δείγματα σπόρων, που έχουν συγκεντρωθεί από εκατοντάδες τράπεζες γονιδίων σε όλο τον κόσμο.

    Ελάχιστα δαπανηρή...

    «Είναι μια ελάχιστα δαπανηρή ασφάλεια ζωής», λέει ο Κάρι Φάουλερ, διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Ποικιλία των Καλλιεργειών (FFMDC), το οποίο βρίσκεται πίσω από την εν λόγω πρωτοβουλία. «Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τη γονιδιακή ποικιλία όχι μεταξύ των ειδών αλλά εντός των ειδών. Εάν δεν υπάρχει επαρκής γενετική ποικιλία σε ένα είδος, το είδος αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί». Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάπου 120.000 τύποι ρυζιού σε όλο τον πλανήτη. Κάποιες ποικιλίες μπορούν να φυτρώσουν έξι μέτρα κάτω από το νερό, ενώ άλλες χρειάζονται ημι-άγονες συνθήκες.

    Για τη βιοποικιλότητα

    Οσον αφορά τους κινδύνους, ο κ. Φάουλερ εξηγεί ότι «δεν χρειάζεται να πέσει ένας αστεροειδής στη Γη, για να απειληθεί η βιοποικιλότητα. Μια επιδημία, μια κακή διαχείρηση, ένας πόλεμος, ένας τυφώνας, όλα αυτά μπορούν να έχουν εξίσου σοβαρές συνέπειες». Ηδη ένας μέρος της βιοποικιλότητας χάθηκε «σαν τον τυραννόσαυρο», όταν ολόκληρες γονιδιακές τράπεζες καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και από έναν τυφώνα στις Φιλιππίνες. Η επιλογή του νορβηγικού αρχιπελάγους για την κατασκευή της πράσινης κιβωτού δεν είναι, άλλωστε, τυχαία. Είναι μια περιοχή πολιτικά σταθερή, μακριά από φυσικές καταστροφές, πολέμους και σεισμικές ζώνες. Τα δείγματα των σπόρων, που θα παραμείνουν ιδιοκτησία της χώρας προέλευσής τους, θα μεταφερθούν με την οικονομική βοήθεια της νορβηγικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς. Η γενετική ποικιλία, που διευκολύνει την επιλογή του κατάλληλου είδους στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, θα μπορούσε έτσι να γίνει ένα χρήσιμο όπλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι κλιματικές αλλαγές, η λειψυδρία και η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.


    ΛΗ.Π. (Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο)
    enet 31/8/07