ελληνική μουσική
    344 online   ·  210.844 μέλη

    Μπορώ να επέμβω σε ένα low bit-rate mp3 και να καλυτερεύσω τη ποιότητά του?

    kalxas32
    17.11.2007, 02:51
    Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους απαντήσουν...
    Συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι για το αν μπορώ (κάνοντας grab κάποια low bit-rate mp3's απο myspace) να ανεβάσω τη ποιότητά των εν λόγω αρχείων...ας πούμε σε 192 ή 320.
    Αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να είναι και υπεραισιόδοξο το ερώτημα ...
    Κάθε συμβουλή-παραπομπή ευπρόσδεκτη.
    noizreduction
    17.11.2007, 09:54
    Το mp3 ειναι ενας τροπος συμπιεσης των μουσικων αρχειων.
    Στην ουσια, "κοβει" αναλογα με τη ρυθμιση που οτυ κανεις, καποιες συχνοτητες. Οσο λιγοτερο ειναι το bitrate, τοσο πιο "κομμενες" ειναι οι συχνοτητες.
    Αυτο μπορεις να το διαπιστωσεις συγκρινοντας το ιδιο μουσικο κομματι, σε διαφορετικες συμπιεσεις. Τα μεσαια κυριως "υποφερουν" απο αυτο το "κοψιμο".

    Αρα, εχεις στα χερια σου ενα συμπιεσμενο αρχειο, σε χαλια ποιοτητα. Λυπαμαι, αλλα το να το ξανασυμπιεσεις σε ψηλοτερη ποιοτητα, δεν σημαινει πως θα αποκτησει ο,τι εχασε απο την πρωτη συμπιεση.

    Οποτε, μην το δοκιμασεις, γιατι συμπιεση στη συμπιεση, κανει 2 φορες κακο σε ενα αρχειο.
    StavmanR
    17.11.2007, 15:21
    Όπως ακριβώς το είπε ο noizreduction. Η λειτουργία της συμπίεσης αποσκοπεί στην αφαίρεση "δευτερευόντων" αρμονικών συχνοτήτων. Στο ίδιο λάθος πέφτουν και εκείνοι που μετατρέπουν ένα mp3 σε audio και νομίζουν ότι έχει "ανέβει" η ποιότητα του ήχου. Αυτή εξαρτάται κυρίως από την πηγή της δειγματοληψίας και τη όσο το δυνατό καλύτερη διατήρηση του δειγματοληπτικού υλικού κατά τις μετατροπές. Γι' αυτό και οι ηχογραφήσεις συνήθως γίνονται στα 96.000Hz και 32bit, ενώ στο CD μπαίνουν ως 44.100, 16bit (συμπίεση).

    Η συμπίεση ως όρος στον ήχο και την εικόνα των υπολογιστών είναι λάθος. Κι αυτό γιατί δεν αποσκοπούν στην ελάττωση του τελικού όγκου των αρχείων με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δεδομένων, αλλά στη μείωση καθ' αυτών των δεδομένων. Είναι σαν να λέμε ότι κάναμε μία ταξιθέτηση στο δωμάτιό μας για να κερδίσουμε χώρο και πετάξαμε τα μισά πράγματα. Κερδίσαμε χώρο αφαιρώντας υλικό και όχι με σωστή ταξιθέτησή τους.
    kalxas32
    17.11.2007, 15:46
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.
    Υπέθεσα πως μπορεί να αντιστραφεί η διαδικασία...
    Λογικά στο μέλλον η τεχνολογία να βοηθήσει και σε αυτό.
    Πήρα αφορμή από παλιούς δίσκους βινυλίου που μετά από επεξεργασία
    (χαμηλότερης ηχητικά ποιότητας) τους αναβαθμίζουν σε cd...
    Μπορεί να μη στέκει το παράδειγμα...ελλείψει γνώσης
    Συμπαθάτε με