ελληνική μουσική
    810 online   ·  210.833 μέλη

    Πρέπει να σταματήσω το κλασικό τραγούδι;

    MARIAXANIA
    09.01.2008, 18:12
    Όπως έχω ξαναπεί ξεκίνησα κλασικό τραγούδι στα 13 μου (αρκετά μικρή) κι ας μου έλεγαν κάποιοι ότι πρέπει να ξεκινήσω μετά τα 16 επειδή πολλές φορές και οι γυναίκες περνούν μεταφώνηση και πρέπει η φωνή να έχει κατασταλάξει προτού ξεκινήσω. Έκανα μαθήματα για 4.5 χρόνια και μετά σταμάτησα σε πολύ καλό επίπεδο. Μετά που σταμάτησα ασχολήθηκα επαγγελματικά με ελληνικό τραγούδι και έβγαλα κάλους στις φωνητικές χορδές. Μου είπαν ότι τελείως φεύγουν μόνο με εγχείρηση όμως μέσα από τo forum πληροφορήθηκα ότι μπορούν να φύγουν και με αφωνία και σωστές ασκήσεις. Το ίδιο άλλωστε μου είπε και η τωρινή δασκάλα μου. Εδώ και λίγους μήνες, ύστερα από 3 χρόνια αποχής από μαθήματα έχω ξεκινήσει πάλι μαθήματα κλασικού τραγουδιού με καινούργια δασκάλα(η οποία είναι καταπληκτική)λόγω αλλαγής κατοικίας (Δεν ξέρω αν οι κάλοι έχουν υποχωρήσει τελείως) και το άκουσμα δε μου αρέσει καθόλου. Θεωρώ ότι έχω πάει πολύ πίσω και έχω απογοητευτεί τελείως. Μετά από τόσα χρόνια θα δώσω κατατακτήριες μόλις για 1η ή 2α κατωτέρα. Η πρώτη μου δασκάλα μου έκανε κομμάτια από διάφορα βιβλία ενώ η τωρινή μου κάνει από συγκεκριμένα. Δηλαδή όλα τα κομμάτια που έκανα τόσα χρόνια; Δεν παίζουν κανένα ρόλο για τις κατατακτήριες;
    noizreduction
    10.01.2008, 00:15
    Αν και καποιος ειδικος στη φωνητικη θα σε κατατοπισει, πρεπει να γνωριζεις πως γενικα το προγραμμα σπουδων για εξετασεις, δινεται απο το κεντρικο ωδειο Αθηνων. Θα ηταν αδικο για αλλους να πηγαινουν με πιο ευκολα κομματια, οπως επισης με διαφορετικο ρεπερτοριο.
    Εαν θεωρεις πως το πτυχιο φωνητικης θα σου λυσει τα χερια σε πολλα θεματα, τοτε προχωρα με τα βιβλια που κανετε.
    Εαν ομως το κανεις, μονο και μονο για το χαρτι, τοτε χανεις την ομορφια της φωνητικης και προσηλωνεσαι σε κατι που ισως και να μην θελεις.

    Γι'αυτο σκεψου το καλα πριν παρεις καποια αποφαση.
    vouliakis
    10.01.2008, 12:48
    Οι σπουδές στη μονωδία διαρκούν 8 χρόνια με ύλη προβλεπόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με 4 χρόνια που λες πως έχεις κάνει στο παρελθόν, θα έπρεπε να ήσουν στη μέση. Όμως η αποχή σου για 3 χρόνια δεν είναι και λίγη. Σωστά, μάλλον, έκρινε η δασκάλα σου, λοιπόν... (Τυπικά, μετά από αποχή 2 ετών από τα μαθήματα δεν αναγνωρίζεται τίποτα: πρέπει να δώσεις ξανά κατατακτήριες).

    Τώρα, σε όσα αφορουν στα προβλήματα στις φωνητικές σου χορδές, καλό είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές κάποιου ειδικού γιατρού (ΩΡΛ).



    MARIAXANIA
    10.01.2008, 19:29
    Όπως και να έχει δεν είναι κι ότι καλύτερο να κάνω περισσότερα χρόνια. Νιώθω ότι τόσος κόπος πήγε χαμένος. Ρεπερτόριο έχω ώστε να δώσω κατατακτήριες ακόμα και για ανωτέρα αφού έκανα από την αρχή κομμάτια που προβλέπονται για μέση. Το πρόβλημα όμως είναι στην απουσία και στο ότι ταλαιπώρησα τη φωνή μου. Όμως απογοητεύομαι με την κατάσταση αυτή.
    noizreduction
    11.01.2008, 10:51
    Μαρια, ας μου επιτραπει να μιλησω λιγο πιο φιλικα, εισαι 20 χρονων ( ενταξει, δεν εχουμε μεγαλη αποσταση, αλλα λεμε τωρα ). Εχεις μπροστα σου αλλα 60-70 χρονια για να ασχοληθεις με κατι πιο σημαντικο απο ενα χαρτι/πτυχιο πανω στη φωνητικη.
    Το τραγουδι!
    Εαν σου αρεσει να τραγουδας πρωτα για σενα και υστερα για τους αλλους, τοτε δεν θα επρεπε να στεναχωριεσαι που μια επιτροπη του υπουργειου/ωδειου αποφασισε πως πρεπει να δωσεις ορισμενα κομματια για τις κατατακτηριες.
    Πρωτη σου προτεραιοτητα ειναι να φερεις τη φωνη σου στην κατασταση που ηταν πριν σταματησεις, να μαθεις να την χρησιμοποιεις σοφα και να μην την κουραζεις, και οταν εχεις τη διαθεση να απολαυσεις και τα προνομια ενος χαρτιου, μπορεις να κανεις την προσπαθεια για κατατακτηριες.
    Μην χασεις την απολαυση του τραγουδιου, για ενα χαρτι. Θα ηταν μεγαλο κριμα!
    vouliakis
    11.01.2008, 12:17
    Συμφωνώ με τον noizreduction. Δεν πρέπει να κοιτάμε το πτυχίο μόνο σαν "χαρτί", σαν "τυπικό προσόν". Αν νομίζεις πως η μονωδία σε βοηθά ουσιαστικά σε αυτά που θέλεις να κάνεις, συνέχισε και τίποτα δεν πάει χαμένο.




    sakisarabatzis
    27.01.2008, 21:20
    Κατ αρχας να σου πω οι ταξεις στη Μονωδία εχουν ως εξης Α προκ/κη, Α Κατ/ρα,Β Κατ/ρα, Α Μεση,Β Μεση, και Α,Β,Γ Αν/ρα {8 ετη]. Αν στο Ωδειο που πηγαινες σε ειχαν γραμμενη τοτε συνεχίζεις κανονικα οπου και αν πας αλλουμε βεβαίωση μεταγραφης.Αρκει να μην υπάρχει διακοπη πάνω απο 2 σχολ.ετη.Σε αλλη περίπτωσηδίνεις κατατακτήριες. Εξαρταται βεβαια το επίπεδο καταταξης κάποιου μαθητη απο την υλη Μονωδίας και απο τις θεωρητικες του γνώσεις. Οσο αναφορα για τα προβλήματα στις φωνητικες χορδες σου μονο σε Φωνίατρο {ΩΡΛ] για να δει το βαθμό του προβλήματος, Να εχεις υποψη σου παντως οτι δεν μπορει να υπαρχει κλασικο τραγουδι{σπουδες] και συνεχιση τετοιων προβληματων στις φωνητικες χορδες.Ειναι πολυ επικίνδυνο. Ευχομαι το καλύτερο.
    kamelot
    03.10.2010, 01:00

    [ τροποποιήθηκε από τον/την kamelot, 01-09-2014 21:13 ]


    MARIAXANIA
    03.10.2010, 23:18

    Στο σύγχρονο τραγούδι υπάρχουν επίσης τάξεις (Προκαταρκτική, Κατωτέρα κτλ). Εφόσον είναι κάποιος γραμμένος σε ωδείο μπορεί να δίνει κάθε χρόνο εξετάσεις και στο τέλος των σπουδών παίρνει μια απλή βεβαίωση από το ωδείο ότι έχει φοιτήσει αλλά όχι κάτι παραπάνω. Δεν είναι πτυχίο και φυσικά δεν μπορεί να διδάξει μόνο με αυτό. Στην περίπτωση του ιδιαίτερου μπορείς να δώσεις κάποια στιγμή κατατακτήριες σε κάποιο ωδείο για πιο προχωρημένη τάξη.

    Και έτσι για την ιστορία... Επειδή ξεκίνησα εγώ το θέμα με τις ερωτήσεις μου και το πρόβλημα μου θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πορεία.... Είμαι πια στην Ανωτέρα του κλασικού τραγουδιού και οι κάλοι έχουν υποχωρήσει κατά πολύ με σωστή χρήση φωνής. Δεν έλειψε και η αγωγή κορντιζόνης (κάτι πολύ δυσάρεστο). Γι'αυτό όσοι ασχολείστε με το τραγούδι.... πολλή προσοχή!


    kamelot
    04.10.2010, 18:19

    [ τροποποιήθηκε από τον/την kamelot, 01-09-2014 21:14 ]


    XrysaOikonomaki
    08.01.2011, 10:59

    Παράθεση:

    Το μέλος MARIAXANIA στις 09-01-2008 στις 18:12 έγραψε...

     

    (Δεν ξέρω αν οι κάλοι έχουν υποχωρήσει τελείως) και το άκουσμα δε μου αρέσει καθόλου.

    !!!Υποθέτεις δηλαδή ότι είσαι εντάξει και κάνεις μαθήματα βασισμένη επάνω σε μια υπόθεση;

    Το πιο σημαντικό είναι να πας στο γιατρό να δεις εάν είσαι εντάξει. Το πείσμα είναι καλό, όχι όμως όταν λειτουργεί εις βάρος της υγείας. Ειδικά εφόσον αγαπάς τόσο πολύ το τραγούδι, ο φωνίατρος στην περίπτωσή σου είναι πολύ καλός φίλος, αφού έχεις αυτή την ευαισθησία. Εάν κάνεις μαθήματα έχοντας πρόβλημα στις φωνητικές χορδές, μπορεί κάποια στιγμή να πάθεις τέτοια ζημιά που να σου απαγορευτεί να τραγουδάς προκειμένου να μη χάσεις τη φωνή σου. Μπορεί αυτό να είναι υπερβολικό, αλλά εάν θέλεις να βγάζεις καλά αποτελέσματα χρειάζεται να έχεις υπομονή πάνω από όλα και σεβασμό στις αντοχές σου.

    Πήγαινε σε έναν γιατρό, έλεγξε την κατάσταση, κάνε ότι σου πει κατ' αρχήν και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα.

    Το ρεπερτόριο που είχες κάνει παλαιότερα θα έπρεπε να μετράει, εκτός εάν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχες ασχοληθεί - δεν έπιασα πόσο καιρό είχες σταματήσει - και βέβαια, εάν το αποτέλεσμα που βγάζεις τραγουδόντας δεν είναι αρκετά καλό - λόγο της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί οι φωνητικές χορδές ίσως - δεν μπορεί η δασκάλα σου να σε πάει στο επίπεδο που θα ήθελες, ή που θα ήταν λογικό μετά από τόσα χρόνια να πας.

    Εάν θέλεις να έχεις φωνή που να σου ανταποδίδει τους κόπους σου, θα πρέπει να την φροντίζεις και να την προσέχεις σαν μωρό. Το ότι ξεκίνησες στα 13 παρόλο που ήξερες ότι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο, είναι ίσως ο λόγος που έβγαλες κάλους - εάν ζορίστικες πολύ φωνητικά κατά την εφηβεία - και τώρα επιμένεις να τραγουδάς χωρίς να ξέρεις εάν οι κάλλοι έχουν φύγει;

    Στο γιατρό! :)


    MARIAXANIA
    08.01.2011, 14:51
    XrysaOikonomaki... Μάλλον δεν τα είχα εξηγήσει και πολύ καλά γιατί δεν καταλαβες ακριβως πως εχει η κατασταση. Δεν έχει όμως σημασία γιατί είμαι καλά τώρα και είμαι στην Ανωτέρα. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου! Αν κοιτάξεις λίγο πάνω έχω ενημερώσει το θέμα για την πορεία των σπουδών και της υγείας μου. Καλά έκανες και τα εγραψες αυτά. Είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσουν κι άλλους!!!