ελληνική μουσική
189 online   ·  199.184 μέλη

Ποια είναι τα συμπτώματα τις τενοντίτιδας;

MARIAXANIA
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
09.01.2008, 18:22
Πως καταλαβαίνεις ότι έχεις τενοντίτιδα και πως προλαμβάνεται;
#1   
sylviaki
Σολίστ
Chat
09.01.2008, 19:46
απο οτι ξερω σε πονανε οι τενοντες του χεριου.νιωθεις τραβηγμα στα χερι κυριως οταν το κουραζεις πολυ.καλο ειναι οταν σε ποναει ο καρπος ή το νευρο καποιου δαχτυλου για αρκετο διαστημα πχ μηνας να επισκεφθεις ενα νευρολογο.
#2   
tago
Φθασμένος
Chat
09.01.2008, 19:49
Η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά στις μέρες μας κυρίως λόγω της εισβολής των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη ζωή μας, αλλά και εξαιτίας της καθιστικής ζωής.

Πώς προκαλείται
* Η μυϊκή υπερλειτουργία είναι η κύρια αιτία της τενοντίτιδας. Όταν ο μυς "δουλεύει" παραπάνω από τις δυνατότητές του, ο τένοντας κουράζεται και δημιουργείται φλεγμονή. Συνήθως, τα άτομα ξεκινούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή αυξάνουν το επίπεδο των ασκήσεών τους και αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα τενοντίτιδας. Ο τένοντας αδυνατεί να προσαρμοστεί στο νέο επίπεδο δραστηριότητας και αυτή η κατάχρηση οδηγεί με τη σειρά της σε φλεγμονή και τενοντίτιδα. * Μια άλλη συχνή αιτία εμφάνισης κλινικής εικόνας τενοντίτιδας σχετίζεται και με τις δομικές αλλαγές που συμβαίνουν στον τένοντα με την πάροδο της ηλικίας. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι τένοντες χάνουν μεγάλο μέρος της αρχικής τους ελαστικότητας και ευκινησίας, κάτι που οφείλεται σε άγνωστους παράγοντες με πιο πιθανό, ίσως, τις αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους τένοντες. * Μερικές φορές υπάρχει και κάποια ανατομική αιτία που προκαλεί την τενοντίτιδα. Αν ο τένοντας δεν έχει στη διάθεσή του κάποια δίοδο μέσω της οποίας να μπορεί να κινηθεί, είναι πολύ πιθανόν να ερεθιστεί και αυτό να οδηγήσει στην πρόκληση φλεγμονής. * Ωστόσο, η τενοντίτιδα μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα κάποιας δυσλειτουργίας των νεύρων και των μυών.

Επιβαρυντικοί παράγοντες
Για να αποφύγετε τα συμπτώματα της τενοντίτιδας, αλλά και τους αφόρητους πόνους της, φροντίστε να αποφύγετε ό,τι επιβαρύνει τους τένοντές σας: * Την καταπόνηση των χεριών λόγω εργασίας.
* Την έλλειψη άσκησης.
* Τη λάθος άσκηση (όσοι προσπαθούν να αυξήσουν γρήγορα τον όγκο τους βάζοντας πολλά κιλά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα: δημιουργείται φλεγμονή, και σε αυτή την περίπτωση ο μυς δεν γυμνάζεται).
* Το υπερβολικό στρες (οι μύες βρίσκονται διαρκώς σε σύσπαση και δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν).
Αντιμετώπιση
* Ανάλογα με την περίπτωση, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
* Φαρμακευτική θεραπεία (με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή με ενδομυϊκές ενέσεις). * Με βαθιά υπεραιμία (π.χ. με παγοθεραπεία- τοποθέτηση πάγου πάνω στην τραυματισμένη περιοχή κ.λπ.). * Βασικό "εργαλείο" για την αντιμετώπιση τής τενοντίτιδας είναι η φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις φόρτισης και χαλάρωσης των μυών.
* Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης για να υποχωρήσει γρήγορα η φλεγμονή, σε περίπτωση που η άρθρωση κινδυνεύει να πάθει αγκύλωση.
* Στις χρόνιες τενοντίτιδες, είναι απαραίτητη από την αρχή η έγχυση κορτιζόνης, ακόμα και αν η κινητικότητα δεν έχει περιοριστεί.

http://www.politis.com.cy/index.shtml
Ελπίζω να σε κάλυψα. Αν όχι απλά πες μου το, έχω πολλά στοιχεία να σου δώσω.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : tago στις 09-01-2008 19:51 ]


#3   
sirios
Συγχορδία Μινόρε
Chat
09.01.2008, 20:33
Είναι πολύ γενική η ερώτηση σου και μπορεί να απαντηθεί μόνο θεωρητικά,όπως σου απάντησε ο tango.
Αν θέλεις πιό πρακτική απάντηση,πες μας τι σε πονάει,τα συμπτώματα (πχ αυξημένη θερμότητα στο σημείο,αίσθημα καψίματος,πόνο,ελατήριο του τένοντα στην κίνηση κλπ...)επίσης πως ξεκίνησε (κίνηση,νέα ασχολία κλπ)πόσο καιρό και ότι άλλο...
Βάλε και πενήντα ευρώ σε ένα φακελάκι...(αστείο αυτό !)
Αν είναι από μουσική ασχολία,υπάρχει και σχετική ελληνική βιβλιογραφία γιά το χέρι του μουσικού....
#4   
sylviaki
Σολίστ
Chat
09.01.2008, 21:50
ωραια τα ειπες tago!εγω με τους επιστημονικους ορους δεν τα παω και πολυ καλα..
#5   
MARIAXANIA
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
09.01.2008, 22:29
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα γι' αυτό και η ερώτηση ήταν τόσο γενική όμως διαβάζοντας στο forum τρομοκρατήθηκα επειδή κάποιοι έλεγαν ότι το έπαθαν από το πιάνο .Ξεκίνησα κι εγώ ξανά πρόσφατα ενώ όλο τον καιρό που έιχα σταματήσει έπαιζα τελείως μόνη μου χωρίς τεχνική και χωρίς δακτυλισμούς όμως ευτυχώς μάλλον τη γλύτωσα. Βέβαια όταν γυρνάω τη δεξιά μου παλάμη προς τα πίσω και προσπαθώ να ακουμπήσω με το πίσω μέρος της στον καρπό νιώθω τράβηγμα κάτω απο τον καρπό από τη μέσα πλευρά (δεν ξέρω πως λέγεται αυτό το μέρος του σώματος) και στο μεσαίο δάχτυλο και τον παράμεσο. Αυτό το διαπίστωσα σήμερα όμως μου φαίνεται φυσιολογικό εφόσον πιέζω το χέρι μου προς τα πίσω. Ενώ παίζω πιάνο δεν αισθάνομαι κούραση ούτε πόνο έχω νιώσει...
#6   
sirios
Συγχορδία Μινόρε
Chat
09.01.2008, 22:52
τίποτα δεν έχεις....απλά μεγαλώνεις και σκληραίνουν οι τένοντες και αφού ξεκίνησες πάλι πιάνο,ίσως έχουν σφίξει λίγο οι μυς σου... Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις και να βρεις ένα προγραμματάκι προθέρμανσης(ασκήσεις και διατάσεις) το οποίο θα εκτελείς πριν ξεκινήσεις να παίζεις. Και δεν θα παθαίνεις τίποτα και καλύτερα θα παίζεις...
#7   
MARIAXANIA
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
09.01.2008, 23:28
Μάλλον έτσι θα είναι.... Ευχαριστώ πολύ.... Δεν με πονάνε στο παίξιμο... Πάντως τώρα βρήκα και κάτι ασκήσεις από το hanon και κάνω super ζέσταμα.... Ευχαριστώ!!!
#8