ελληνική μουσική
    458 online   ·  210.845 μέλη

    Είναι το Ρεμπέτικο είδος μουσικής ή τρόπος ζωής?

    mallios
    31.03.2008, 12:27
    Ψάχνοντας χτες το e-Περιοδικό βρήκα ένα άρθρο για το Ρεμπέτικο το οποίο και μου άφισε πολύ καλή εντύπωση αν και σε ορισμένα μέρη με βρήκε αντίθετο. Έχοντας ψαχτεί αρκετά χρόνια πάνω στο ρεμπέτικο κατέληξα στο οτι όταν μιλάμε για ρεμπέτικο δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα είδος Ελληνικής μουσικής αλλά κυρίως με έναν τρόπο ζωής της τότε εποχής. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να μάθω τι είναι για εσάς ρεμπέτικο. Μουσική ή τρόπος ζωής ?
    mariachi
    31.03.2008, 13:54
    Ήταν αρχικά τρόπος ζωής και απ'αυτό προήλθε κ η μουσική.Βέβαια,ο γνήσιος τρόπος της ρεμπέτικης ζωής δεν υφίσταται πλέον,εφόσον έχουν αλλάξει οι εποχές. Παραμένει ζωντανή όμως η μουσική του ρεμπέτικου.
    koursaros23
    31.03.2008, 23:30
    Μallio λες βλακειες.Πως την ειδες συγγραφεας?
    holygrail
    01.04.2008, 01:17
    ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ...ΑΝΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΜΠΑΦΟΥΣ...
    blackdragon
    02.04.2008, 00:33
    Κ τα δύο...κ συμφωνώ κ με το μέλος mariachi....οι εποχές άλλαξαν...λίγοι είναι αυτοί πλέον που το βλέπουν σαν τρόπο ζωής..η "παλιά φουρνιά" που λένε..
    evietseliou
    04.04.2008, 17:43
    exw gnwrisei anthropous pou exoun kanei to rempetiko tropo zwhs
    k allous pou apla tous aresei opws egw...
    tha sou pw oti me sigouria prwtimo autous pou apla to akouna k den to exoun iothetisei...
    den kserw an einai tropos zwhs emena mou aresei polu alla eutuxws dwn exei
    ginei tropos zwhs!!!
    bouzoykaki
    06.04.2008, 11:05
    ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΘΗΣΤΕΡΙΜΕΝΑ.ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ (ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ) ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΟΛΗΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ!ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΑ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΠΤ ΑΛΛΟ.ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΠΤ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΝΙΚΟΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
    GEORB
    12.04.2008, 20:17
    Το ρεμπέτικο είναι ένα είδος μουσικής που έχει τις ρίζες του από την εποχή του βυζαντίου. Αυτό το γνωρίζουμε κι από τον ίδιο τον Μάρκο Βαμβακάρη που σε μια ζωντανή ηχογράφηση του αναφέρει πως τα τραγούδια του είναι βυζαντινά . Το ρεμπέτικο αναπτύχθηκε κυρίως στα παράλια της Μικρά Ασίας , στα μέρη όπου αναπτύχθηκε , κυρίως σύχναζαν άνθρωποι του υποκόσμου .Άνθρωποι που έκαναν χρήση διάφορων ναρκωτικών ουσιών ,άνθρωποι που ήταν παραδείγματα προς αποφυγήν. Παρόλα ταύτα οι περισσότεροι κάτοικοι σιγομουρμούριζαν διάφορους σκοπούς από αυτά τα τραγούδια γιατί παρόλο που ήταν απαγορευμένα ο περισσότερος κόσμος τα αγαπούσε. Το ρεμπέτικο μεταφέρθηκε στην κυρίως Ελλάδα με την καταστροφή της Σμύρνης. Οι κάτοικοι της Σμύρνης μεταναστεύοντας στην Ελλάδα μετάφεραν τα ήθη και έθιμα τους, ένα από αυτά είναι και το ρεμπέτικο.

    Το ρεμπέτικο χωρίζεται σε τρεις κύκλους. Ο πρώτο ξεκινάει γύρω στο 1922, από τους πρόσφυγες, τους φαντάρους, τους φυλακισμένους. Σε εκείνη την δεκαετία το τριάντα ακούγονται δίσκοι με ονόματα μεγάλων όπως της Ρόζας Εσκενάζυ. Αυτός ο κύκλος έχει στοιχεία σμυρναίικα, με πρώτα όργανα το ούτι και το σαντούρι. Στον δεύτερο κύκλο κυριαρχούν το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς. Είναι η εποχή που το ρεμπέτικο αρχίζει να βγαίνει από το περιθώριο. Εκεί δεσπόζουν τα ονόματα του βαμβακάρη, του Δελιά, του Μπάτη, του Μπαγιαντέρα. Ο τρίτος κύκλος είναι ο κύκλος του Τσιτσάνη. Η εποχή της πείνας, του πολέμου, του τρόμου, των φυλακών, του Εμφυλίου και του κρεματορίου.


    επομενως για μενα ειναι ειναι τροπος ζωης
    tago
    12.04.2008, 20:29
    Σωστή προσέγγιση στο θέμα είναι να μιλάμε για νέορεμπέτικο τρόπο ζωής που ασφαλώς υπάρχει. Κοιτάξτε κάτι. Το ρεμπέτικο ως μουσική αφορούσε κατά κύριο λόγο, ανθρώπους που ήταν κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Η ανεργία, η προσφυγιά, η φτώχια αλλά και άλλες πολλές κοινωνικές συνθήκες δημιούργησαν αυτό που οι κοινωνιολόγοι ονόμασαν «λούμπεν προλεταριάτο». Αν πιστεύετε πως σήμερα δεν υπάρχουν ανάλογες συνθήκες, βεβαίως δεν μπορούμε να μιλάμε και για τέτοιο τρόπο ζωής. Όμως σε μια χώρα που η ανεργία καλπάζει, όπου περισσότερο από το 20% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχιας, τότε και οι συνθήκες υπάρχουν αλλά και οι άνθρωποι που υιοθετούν ένα τρόπο ζωής που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «ρεμπέτικο» ή και «ροκ», είναι πολλοί.