ελληνική μουσική
    790 online   ·  210.833 μέλη
    akaz
    27.06.2008, 11:32

    Γεια σε όλους

    Θα ήθελα τις πολύτιμες συμουλές σας στο παρακάτω θέμα:

    Θέλω να στήσω ένα Studio με το group μου για πρόβες αλλά και ηχογραφήσεις. Ο χώρος (Πρόβας-ηχογράφησης) είναι 30τμ + άλλα 15 για control room. Καταλήξαμε στην παρακάτω κονσόλα ( http://www.thomann.de/gr/behringer_mx9000_eurodesk.htm ) και κατ'αρχήν θα ήθελα την γνώμη σας για αυτή. Απο εκεί και πέρα θα ήθελα τις συμβουλές σας για το υπόλοιπο στήσιμο του Studio ( μόνωση, αν χρειάζεται κάποιος τελικός ενισχητής για να οδηγεί το σήμα στα μόνιτορ της πρόβας, τρόπο εγγραφής του output της κονσόλας κλπ )

    Δεν θα ήθελα το συνολικό κόστος να ξεπερνάει τις 20.000 €

    Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων για τις συμβουλές σας  

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : akaz στις 27-06-2008 13:44 ]


    noizreduction
    27.06.2008, 11:58

    Akaz, εγω θα ηθελα καποιες επιπλεον λεπτομερειες πριν απαντησω:

     

    1) Ο χωρος ηχογραφησης και προβας ειναι υπογειος;

    2) Ποσα ατομα μπαντα εχετε ( η ερωτηση αφορα τα monitors κυριως καθως και μια αντιστοιχη κονσολα )

    3) Ο χωρος που θα κανετε το studio ηλεκτρολογικα ειναι ενταξει; Εχει ελεγχθει για τα φορτια του ( δηλαδη εαν αντεχει τα φορτια ) καθως και για το εαν εχει τριφασικο; ( μπορει να ειναι χαζο, ομως το τριφασικο θα σε γλυτωσει απο πολλους μπελαδες και...θορυβο ).

    4) Η επενδυση που κανεις αφορα απο μικροφωνα, εως καλωδια και απο monitors ( για ηχογραφηση μεσα στο control room ), μεχρι ηχεια για την προβα; Δηλαδη ενισχυτες οργανων θα παρεχουν οι μουσικοι που θα παιζουν, οπως επισης και το drum kit,ετσι?

    5) Προσεξε, εαν θα το κανεις επαγγελματικο ( δηλαδη περα απο το φιλικο ), θα χρειαστεις αδειες γιατι εαν σε πιασουν θα πληρωσεις τα μαλλια της κεφαλης σου.

    6) Με τη ψηφιακη τεχνολογια εχετε καμια επαφη σαν μπαντα; Εγω θα προτεινα πιο ψηφιακες λυσεις στο θεμα της ηχογραφησης ( οποτε παμε και σε πιο...ψηφιακη κονσολα ή τουλαχιστον αναλογικη κονσολα με ψηφιακες ευκολυνσεις ).

    7) Θα ηταν αρκετα βολικο εαν καποιο μελος της μπαντας ( ή και μελη ) πιανουν τα χερια τους. Θα γλυτωνατε παρα πολλα χρηματατα εαν κανατε την εγκατασταση μονοι σας ( απο την ηχομονωση, μεχρι την ηχοαπορροφηση ).

     

    Αυτα ειναι αρκετα νομιζω.


    akaz
    27.06.2008, 12:09

    Φίλε noizreduction ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Έχουμε και λέμε:

    1) Ο Χώρος είναι υπόγειος

    2) Θέλουμε να προβάρουμε και να ηχογραφούμε 2 κιθάρες, μπάσο, φωνή, πλήκτρα, ακουστικά   Drums.

    3) Απο ηλεκτολογικά όλα οκ και ναι έχει τριφασικό

    4) Η επένδηση αφορά τα πάντα εκτός απο όργανα και ενυσχιτές τους

    5) αν υπάρχει κάποια πληροφορία για άδειες κλπ, θα ήθελα να μου πείς τί χρειάζεται και τι ενέργειες θα έπρεπε να κάνουμε

    6) Θα προτιμούσαμε να παραμείνουμε στα αναλογικά όσον αφορά την κονσόλα, τώρα για το που θα οδηγήσουμε το σήμα και πως θα το γράψουμε αυτο μετά είμαι ανοιχτός στις συμβουλές σου

    7) Πιάνουν τα χέρια μας , αλλά θα προτιμούσα κάποιος επαγγελματίας να κάνει τη δουλειά αυτή γιατί με ενδιαφέρει να μην "δραπετεύει" θόρυβος (όσο αυτό είναι δυνατόν φυσικά) έτσι ώστε να αποφύγουμε παράπονα , αλλά και προβλήματα απο τους γείτονες.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σου και ότι άλλες απορίες υπάρχουν πές μου ...

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : akaz στις 27-06-2008 12:15 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : akaz στις 27-06-2008 12:16 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : akaz στις 27-06-2008 12:17 ]


    noizreduction
    28.06.2008, 02:15

    Για να δουμε πως μπορω να βοηθησω:

     

    1) Απο τη στιγμη που ο χωρος ειναι υπογειος, μπορειτε να κανετε ηχομονωση μονο στην οροφη και στα σημεια οπου υπαρχει επικοινωνια με τον "εξω κοσμο" ( δηλαδη σε καποια μεσοτοιχια ή σε καποια πορτα με τοιχο ). Εκει επικεντρωνεις υλικα που εχουν την ικανοτητα να μειωνουν τα dB του ηχου.

    Παρολο που πολλοι χρησιμοποιουν και αναφερουν τον μη αλλεργικο πετροβαμβακα ως απορροφητικο υλικο ( ηχοαπορροφητικο ), πρεπει να ξερεις πως θα βοηθησει αρκετα και στην ηχομονωση. Οποτε, μια γενικη "στρωση" ολου του χωρου με κομματια μη αλλεργικου πετροβαμβακα θα βοηθαγε τοσο στην ηχοαπορροφηση, οσο και σε μερικη ηχομονωση του χωρου.

    Αλλο ενα σημειο που θα πρεπει να σταθεις, ειναι στο πατωμα. Αν καταλαβα καλα, το υπογειο πρεπει να ειναι με τα υλικα της "μαμας" του. Δηλαδη τσιμεντο! Και φανταζομαι πως το πατωμα δεν εχει τυχει ιδιαιτερης περιποιησης ( αντε ισιωμα του τσιμεντου ).

    Το τσιμεντο σαν υλικο ειναι αρκετα αντανακλαστικο και δεν θα σε βοηθησει παρα πολυ στο να κρατησεις τις ανακλασεις στο χωρο σε οσο πιο χαμηλο επιπεδο μπορεις.

    Εχω τις εξης προτασεις:

    • Να δημιουργησεις μια "πλεομενη" βαση για τα drums και τους ενισχυτες των οργανων ( μπασο και κιθαρων ). Αυτο μπορεις να το κανεις παρα πολυ απλα, βαζοντας σειρες απο λαστιχα ( υποψιν τα παλια λαστιχα τα βουκλανιζατερ θα στα δωσουν τσαμπα ).Δεσε τα με σκοινι παρα πολυ καλα μεταξυ τους. Πανω σε αυτα θα βαλεις χοντρο κοντρα πλακε θαλασσης. Στα ακρα του κοντρα πλακε θα βαλεις πηχακια ( προς το πατωμα ) αφηνοντας "αερα" ωστε να δονειται ολη η κατασκευη. Επισης, μπορεις να βαλεις κομματια οικολογικου υαλοβαμβακα ( συμπιεσμενο ομως ) μεσα στα λαστιχα
      ή ψημενης αμμου ( και οχι "αψητης" αμμου θαλασσης, γιατι θα γεμισεις με μυκητες ). Πανω σε καθε "εξεδρα" που θα χτισεις θα κατσει ο drummer με το drum kit και οι ενισχυτες των οργανων ( βεβαια, κατλαβαινεις πως παντα φτιαχνεις την εξεδρα αναλογα με το τι θα βαλεις πανω..μην κανεις πχ την εξεδρα του drummer.. 1x2m {#emotions_dlg.laugh} ). Για τον drummer ενδεικνυται να χρησιμοποιησεις ενα πλεξιγκλας μπροστα ακριβως απο ολοκληρο το set και μεχρι το υψος του τελευταιου πιατινιου του. Επισης, καλο ειναι να μην "σπειρεις" με ιδιο τροπο την αμμο ή τον υαλοβαμβακα αναμεσα στα λαστιχα, αλλα δωσε μια τυχαιοτητα.
    • Να δημιουργησεις ενα ανεξαρτητο δωματιο για τον Drummer. Αυτο θα κοστισει αρκετα, μιας και ετοιμα θα μπορεσεις να βρεις μονο ( πχ εδω θα βρεις πως καποιος παρηγγειλε και εφτιαξε ενα αποκλειστικο δωματιο για τα drums ). Αυτο θα ειναι πιο χρησιμο ομως για ηχογραφηση, εαν δεν ειναι συνηθισμενος ο drummer να χανει την επαφη μαζι σας.

    Τωρα για τους υπολοιπους εκτελεστες, θα μπορουσες να χρησιμοποιησεις μια παχια και βαρια μοκετα, ομως να ξερεις πως η μοκετα εγκλωβιζει τις υψηλες συχνοτητες και οχι τις χαμηλες ( που προκαλουν και την βουη μεσα σε ενα χωρο συνηθως ). Αλλα θα ειναι και κατι που λερωνεται ευκολα, με αποτελεσμα να γινετια μπαχαλο μετα απο κατι μηνες.

    Αλλη λυση προφανως θα ηταν να κανεις ολο το πατωμα "πλεομενη εξεδρα", ομως αυτο απαιτει αρκετα λαστιχα, αρκετο κοντρα πλακε θαλασσης, αρκετο υαλοβαμβακα ή αμμο και αρκετες ωρες εργασιας.

    Μια τελικη λυση ειναι να αρκεστεις στη δουλεια που θα σου κανουν οι "εξεδρες" και ολοι οι υπολοιποι να ειστε πανω στο πατωμα/τσιμεντο κανονικα.

    Φαντασου παντως πως ενα τετοιο πατωμα θα ηταν το ιδανικο και πανω σε αυτο να στηθουν οι ερασιτεχνικες εξεδρες που θα φτιαξεις. Καταλαβαινεις πως μιλαμε για πατωμα που κοστιζει πανω απο 10.000Ε, οποτε αρκεστειτε στο τσιμενο

     

    2) Δηλαδη εχουμε και λεμε:

    2 μικροφωνα για κιθαροενισχυτες ( τα κλσσικα 57αρια της Shure )

    1 DI για το μπασοενισχυτη ( εκτος εαν δεν εχει, οποτε φροντισε να αγορασεις μικροφωνο χαμηλων συχνοτητων, δηλαδη μικροφωνο που να πιανει κασα απο drums. Προτεινω το AKG D112 )

    1 Shure 58αρι για φωνη

    1 stereo channel για τα πληκτρα ( ή εαν παιζει με παραπανω, τοτε περισσοτερα stereo channels )

    7 μικροφωνα για τα drums ( 2 overheads, 3 toms, 1 snare, 1 bass drum )

    Εχουμε συνολο απο 12 καναλια. Συν 4 καναλια για ασφαλεια..Χμ..μια 16αρα κονσολα θα ηταν καλη για τη δουλεια που την θελετε. Αυτα που θα πρεπει να προσεξετε ειναι:

    α) Ποσα auxiliary εχει για εξοδο; Προφανως θα χρειαζεστε τουλαχιστον 6 monitors, οποτε 6 auxiliary ειναι απαραιτητα στη κονσολα που θα παρετε. Μια αλλη λυση ειναι 4 monitors ( 1 για drums, 1 για φωνη, 1 για μπασο και μια κιθαρα, 1 για την αλλη κιθαρα )

    β) Εχουν ολα τα καναλια προενισχυση; Ορισμενα μικροφωνα εχουν την αναγκη απο ενισχυση του σηματος τους. Καλο θα ηταν η κονσολα να εχει phantom power. Αν και πια, ολες εχουν phantom power

    γ) Εχει τη δυνατοτητα καποιων effects? Ορισμενες κονσολες εχουν πανω τους μια μικρη μοναδα effect ( κυριως για το reverb του τραγουδιστη ).

    Προσωπικη επιλογη θα ηταν αυτη η κονσολα της Mackie. Εχει 16 καναλια, 6 auxiliaries, αλλα καθολου effects πανω της. Με ενα εξωτερικο μηχανημα effect θα βρισκατε την υγεια σας.

    3) Κανενα προβλημα

    4) Απαντησα πιο πανω νομιζω

    5) Εαν δεν το πας για επαγγελματικο και για δουλειες προς τριτους, δεν εχεις αναγκη απο αδεια.

    6) Με την επιλογη σας να παραμεινετε σε αναλογικη σουιτα εγγραφων, κανετε το θεμα αρκετα περιπλοκο akaz. Περα απο την αναλογικη κονσολα, θα πρεπει να επιλεξετε καποιο ψηφιακο μεσο εγγραφης ( CD Recorder, MD recorder ) ή καποιο hard disc recording μηχανημα. Περιττα εξοδα. Εαν παιρνατε αυτο ( που ειναι η πληρη εκδοση της κονσολας που προτεινα ) και εναν μετριο υπολογιστη της ταξης των 600-700Ε ( οχι game PC, αλλα music PC καθαρα ), με εμφαση σε καλο επεξεργαστη, RAM και λειτουργικο Windows XP Pro ( μακρια απο Vista ), με ενα πολυκαναλο προγραμμα ( οπως Nuendo/Cubase κλπ ), οχι μονο θα ηχογραφουσατε πολυκαναλα, αλλα μετα θα κανετε μια καλη μιξη στα οργανα σας!

    7) Ο θορυβος θα δραπετευει ετσι και αλλιως, γιατι ο ηχος σαν κυμα απαιτει μεγαλη επενδυση μονο στην ηχομονωση ( που ξεκιναει απο τσιμεντολιθους εμποτισμενους με αμμο ψημενη, εως και ειδικα δωματια μεσα σε δωματια, που "σβηνουν" καθε θορυβο )

     

    Προσεξε. Ο,τι ανεφερα πιο πανω, αφορα ενα προβαδικο/ studio ηχογραφησης στο οποιο το control room ειναι μεσα στη προβα και οχι σε διαφορετικο χωρο. Αν θελεις κατι διαφορετικο, τοτε θα πρεπει να επενδυσεις ακομα περισσοτερα στο να χωρισεις το χωρο με υλικα ηχομονωσης και ηχοαπορροφησης.


    akaz
    28.06.2008, 10:09

    Φίλε Noiz σε ευχαριστώ πολύ για τις χρησιμες συμβουλές και για το χρόνο σου. Ότι άλλες απορίες έχουμε θα σε ρωτήσv κατα τη διάρκεια της κατασκεύης του studio


    noizreduction
    29.06.2008, 00:14

    Εγω θα ευχηθω να δουμε κατευθειαν φωτογραφιες. Επισης να εχεις υποψιν πως καλες οι συμβουλες, αλλα ο καθε χωρος εχει τη δικη του ιδιοτροπια και πρεπει να αντιμετωπιζεται διαφορετικα.

     

    Κατι που ξεχασα να αναφερω, ειναι η χρηση μπασοπαγιδων στις γωνιες του χωρου που εχεις, ωστε να αποφυγεις την επιπλεον ανακλασεις των χαμηλων συχνοτητων ( που κανουν ενα μικρο και χαμηλοταβανο χωρο κολαση ).