ελληνική μουσική
362 online   ·  207.328 μέλη

Δημήτρης Μπάσης - Από το Βυζάντιο στο Σήμερα

anastantas
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
13.11.2008, 11:35

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

 

"ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ"

 

Ζωντανή Ηχογράφηση από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

 

Ένα διπλό cd με πιάνο, παραδοσιακά έγχορδα και τσέλο

 Κυκλοφορεί από τη Legend

 

Τα πολλά πρόσωπα, η ομορφιά και η συνέχεια της ελληνικής μουσικής είναι το περιεχόμενο της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Δημήτρη Μπάση, με τίτλο ‘’Από το Βυζάντιο στο σήμερα‘’.

Ο τραγουδιστής, σε μια σημαντική στιγμή της καριέρας του αναμετριέται με το βάθος και το πλάτος της μουσικής μας παρακαταθήκης, προσπαθώντας να φέρει στο φως τη συλλογική μνήμη και τη συγκίνηση που κρύβουν μέσα τους τραγούδια από κάθε «γεωγραφικό διαμέρισμα» του χάρτη της ελληνικής μουσικής.

Στα δύο cd, ξετυλίγεται μια διαδρομή που μας ταξιδεύει από το βυζαντινό μέλος στα ηχοχρώματα της δημοτικής μουσικής κι από τους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού, στα έργα των μεγάλων μας συνθετών και την σύγχρονη τραγουδοποιία.

Το όχημα για την παρουσίαση των τραγουδιών είναι λιτό. Πιάνο, τσέλο, παραδοσιακά έγχορδα και φωνή. Η επιλογή αυτής της απλότητας κάθε άλλο από συμπτωματική είναι. Προσπάθεια όλων των συντελεστών είναι η κατάδυση στην βαθιά ουσία κάθε τραγουδιού και η απόδοση της με σύγχρονη, κατανοητή και συνάμα πρωτότυπη ματιά. Το μικρό και ιδιαίτερο σύνολο αφουγκράζεται τις αναπνοές των τραγουδιών και αποκαλύπτει την σχέση της μιας μουσική «εποχής» με την άλλη.

Το πρόγραμμα ξετυλίγει το νήμα από τους βυζαντινούς ύμνους και τα δημοτικά τραγούδια, παρακολουθεί την φλέβα του σμυρνέϊκου και του ρεμπέτικου να μπολιάζεται με την μουσική διάνοια των Βαμβακάρη - Τσιτσάνη και να φτάνει ακολούθως στη κοσμογονία των χρόνων του εξήντα και τη συνάντηση των Θεοδωράκη - Χατζιδάκι με τους μεγάλους ποιητές. Δεν αφήνει έξω χαρακτηριστικά τραγούδια του Καλδάρα, του Πλέσσα, του Ξαρχάκου, τις σημαντικές στιχουργικές στιγμές του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Περνάει στον Κουγιουμτζή,  στον Λοΐζο και πλησιάζει τις δεκαετίες του ογδόντα και του ενενήντα για μια κοντινή ματιά στους σύγχρονους δημιουργούς και το προσωπικό ρεπερτόριο του Δημήτρη Μπάση.

Στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις βρίσκεται ο Γιώργος Παπαχριστούδης που μετά την συνεργασία του με σημαντικούς ερμηνευτές και την θητεία του στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ βάζει και την δική του υπογραφή σε αυτό το πρόγραμμα.

Στα παραδοσιακά έγχορδα, δηλαδή ούτι, μπουζούκι, τζουρά, ο Θανάσης Βασιλάς ξεδιπλώνει το πολυσχιδές ταλέντο και την λαϊκή του φλέβα.

Στο τσέλο η Μαριλίζα Παπαδούρη γεφυρώνει δυο κόσμους όντας βυζαντινός ισοκράτης και ταυτόχρονα η δυτική αντίστιξη του προγράμματος.

Ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά με την παιδεία του στην βυζαντινή μουσική, με τα διδάγματα από τις σημαντικές του συνεργασίες, με την πείρα του από το λαϊκό πάλκο, και με την μαθητεία του ως ερμηνευτής των έργων του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 20 & 21 Ιουλίου 2007 στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ.

 

 

www.mpasis.gr // www.greekfestival.gr

 

 

επισυναπτόμενα: mpasis apo to vizantio_s.jpg 
#1   


Αυτά τα διάβασες;