ελληνική μουσική
    746 online   ·  210.832 μέλη

    Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω απο την οικονομική κρίση;

    Liza32
    22.03.2009, 20:18

    Μήπως είναι προάγγελος πολεμικών αναταραχών;


    deathminor88
    22.03.2009, 20:24

    Δεν σταματάμε λίγο την φιλοσοφική-καταστροφολογία λιγάκι? {#emotions_dlg.biggrin}


    emmanuella
    22.03.2009, 21:26

    Έτσι ενημερωτικά ...

    Σύμφωνα με τους ορισμούς των όρων "Οικονομική άνοδος", "Οικονομική κάθοδος", "Οικονομική κρίση" και "Οικονομική ύφεση" δεν βρισμόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρισής αλλά τα "συμπτώματα" της κατάστασης αντιπροσωπεύουν -απόλυτα- περίοδο οικονομικής ύφεσης ...

    Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη που κάνουν ηλίθιοι στη τηλέοραση ...Wink

    Όσο για την ερώτηση σου Liza32 ... νομίζω ότι το μέλος deathminor88 με κάλυψε απόλυτα.


    Liza32
    22.03.2009, 22:28

    Το ΄ξερα ότι πάλι θα είχα αντιδράσεις! Πολύ απλό. Μην απαντάτε αν δεν θέλετε. Δεν σας έπιασα απ΄τον λαιμό!


    kadmilos
    22.03.2009, 23:47

    Εγω δεν βλέπω καμμια φιλοσοφική καταστροφολογία. Η ιστορία αυτό δίδαξε. Πέριοδος κρίσης η υφεσης (αν αγαπατε εσείς που μιλάτε για τους ορισμούς) οδηγει πολλες φορές σε κάποιο πόλεμο. Ετσι έγινε και με τον Αδόλφο Χίτλερ. Αντιμετώπιζε οικονομική ύφεση η Γερμανία και ξεκίνησε πόλεμο.Τώρα στο ερώτημα.Εγώ επιφυλάσομαι για το θέμα πόλεμος.Απλά πιστευώ ότι είναι μία καλη αφορμή για να φτάσουμε λίγο πιο γρήγορα στον τέλειο καπιταλισμό. Οι ιδιοκτήτες εταιριών θέλουν να συσσωρευσουν ακόμα περισσότερο κεφάλαιο. Οι μάνατζερ είναι μια τάξη η οποία είχε φτάσει να έχει υψήλές αμοιβές χωρίς να παράγει και την υπεραξία που ειναι αναγκιαία για τους καπιταλιστές.Επίσης είναι μία καλη ευκαιρία να δικαιολογήσουν μαζικές απολύσεις που είναι πάλι αποτέλεσμα συσσώρευσης πλούτου. Είπαμε μότο όλων των Καπιταλιστών είναι το : Συσσωρευετε, συσσωρευετε:ιδού ο Μωυσης και οι προφήτες


    djmetronomos
    23.03.2009, 09:34

     

    Κάποιες καλές απαντήσεις προσφέρονται εδώ...

    http://www.zeitgeistmovie.com/add_greek.htm


    Goliath
    23.03.2009, 09:56

    Ολων οι απόψεις είναι σεβαστές ας μου επιτραπεί να καταθέσω και εγώ την δική μου.

    Πρώτα από όλα να πω πως το θέμα είναι τόσο πολύπλευρο, και άρα και η απάντηση θα πρέπει να αποτελείται από τόσα πολλά σκέλη, ώστε είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε ένα σύντομο σχόλιο. Όσο πιο περιεκτικά μου επιτρέπουν οι δυνατότητές μου, θα πω ότι, κατά την άποψή μου και με όσα έχω μελετήσει, καμμία οικονομική κρίση ως σήμερα δεν ήταν αυτοδημιούργητη δηλ. από τυχαία οικονομικά γεγονότα και συγκυρίες. Όλες ήταν τεχνητά δημιουργημένες από συγκεκριμένα συμφέροντα που συγκέντρωσαν τα μετρητά στραγγαλίζοντας την ρευστότητα από αγορά και πολίτες, για να επιβάλλουν έπειτα τους δικούς τους όρους, στο οικονομικό παιχνίδι παγκοσμίως. Δεν πιστεύω ότι και η αυτή η διαφαινόμενη κρίση ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο. Αλλά επειδή δεν γίνεται να είμαστε παρόντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις παρασκηνιακές διαδικασίες, και άρα να μιλάμε με σιγουριά, ας έχουμε ανοικτά τα μάτια μας και ας κρίνουμε έστω εκ του αποτελέσματος. Θα μου πείτε, δεν είναι και η καλύτερη...αποτρεπτική ενέργεια αλλά (αφού δεν μπορούμε κάτι άλλο), ίσως έτσι βοηθήσουμε μελλοντικές γεννιές τουλάχιστον. Αν οι απόψεις μου δεν ευσταθούν, και δεν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από όλα αυτά, τότε απλά να πω: Αισιοδοξία, και να περάσει γρήγορα!


    StavmanR
    23.03.2009, 12:08

    ...μια πολιτισμική, αξιακή και ηθική κρίση που ροκανίζει τα πόδια του προχείρως και ταχέως συρραμένου σωματικά γίγαντα (αλά Φρανκεστάιν) της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Απλά ελπίζουμε στο θαύμα της μή βίαιης απόρριψης των μοσχευμένων μελών από το σώμα του.

     

    Το τί ακολουθεί μετά την απόρριψη των μοσχευμάτων από έναν οργανισμό, καλύτερα να μην το συζητήσουμε και να κρατήσουμε την πίστη στην ελάχιστη πιθανότητα του αντίθετου.

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 23-03-2009 16:44 ]


    okanenas
    23.03.2009, 14:21

    Η νέα τάξη πραγμάτων  {#emotions_dlg.thumbdown}


    Goliath
    23.03.2009, 15:53

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Goliath στις 23-03-2009 16:33 ]


    liopesiotis
    23.03.2009, 19:30

    Η απληστία των τραπεζιτών για μεγαλύτερα κέρδη.   Μετά όλων εμάς που η υπερκατανάλωση που μας έπιασε.       Των εμπόρων, μεσαζόντων, μιζαδόρων και των διαφόρων καρτέλ που έπιναν το αίμα του κοσμάκη. (και το δικό μου).


    parafernalia
    23.03.2009, 22:20

    Η απληστία είναι απλά ένα «δυναμικό» που μας οδήγησε ταχύτερα στην στρέβλωση. Αν δεχτούμε την καθηγήτρια Graciela Chichilnisky (Νόμπελ Οικονομικών 2007) το ύψος των «τοξικών» χρηματιστηριακών προϊόντων ανέρχεται στα 520 τρισεκατομμύρια δολάρια! Αυτό σημαίνει ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιπλέαμε πάνω σε μια πελώρια φούσκα. Λύτρωση δεν υπάρχει παρά μόνο ένα μπάλωμα της πηγής του κακού (τα στεγαστικά) ώστε το μπαλόνι να μην ξεφουσκώσει όλο και μας βυθίσει κατευθείαν στα Τάρταρα!

    Είναι τόσο τρελά τα νούμερα που αναρωτιέσαι….πως και δεν μίλησε κανείς; Πως και δεν πήρε κανείς χαμπάρι; Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την κρίση είναι για μένα ο άκρατος ατομισμός που νουθέτησε τη σύγχρονη ζωή με αλλότριες αντιλήψεις και αποκλίνουσες συμπεριφορές όπως ρατσισμό, μισαλλοδοξία, προκατάληψη και ανταγωνιστικότητα.

    Η εναλλακτική πρόταση είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε το προσωπικό εγώ ως το ιδεώδες του ανθρωπισμού, να απομυθοποιήσουμε τους εκλεγμένους ηγέτες μας συνειδητοποιώντας την ανικανότητά τους να λύνουν προβλήματα και να επικεντρωθούμε στο περιβάλλον μέσα από τη συλλογικότητα και την ανάπτυξη που εναρμονίζεται με τη λογική της διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων του πλανήτη.


    Efklidis
    07.03.2010, 21:22

    Παράθεση:

    Το μέλος emmanuella στις 22-03-2009 στις 21:26 έγραψε...

    Έτσι ενημερωτικά ...

    Σύμφωνα με τους ορισμούς των όρων "Οικονομική άνοδος", "Οικονομική κάθοδος", "Οικονομική κρίση" και "Οικονομική ύφεση" δεν βρισμόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρισής αλλά τα "συμπτώματα" της κατάστασης αντιπροσωπεύουν -απόλυτα- περίοδο οικονομικής ύφεσης ...

    Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη που κάνουν ηλίθιοι στη τηλέοραση ...Wink

    Όσο για την ερώτηση σου Liza32 ... νομίζω ότι το μέλος deathminor88 με κάλυψε απόλυτα.






    Δεν το κάταλαβα καλά αυτο Δηλαδή η οικονόμικη άνοδος σημαινει οικονομική κρίση και οικονομική κάθοδος οικονομική ύφεση? Δεν νομιζω να εννοεις αυτο αλλα στον αναγνωστη του σχολίου αυτο δίνεις να καταλάβει... ΚΑι για να μην λεμε επιτρέψτε μου την λέξη χαζομάρες Η οικονομική κρίση είναι το χειρότερο είδος οικονομικής ύφεσης. Δηλαδή είναι η βαθιά οικονομική υφεση...ΟΙ ηλίθιοι στην τηλεόραση λοιπον ειναι το μονο π λενε σωστα . Το λάθος τους βέβαια είναι πως μας λενε για οικονομική κρίση απο τότε π ξεκίνησε χώρις να έχει φτάσει το φαινόμενο στην ελλάδα...Τωρα π εφτασε βλεπουμε αυτα π βλεπουμε ( νεα μετρα κυβερνησης. προσφυγη για δανεια σε Ε.Ε κ.τ.λ


    Spirous
    08.03.2010, 01:08

    Πίσω από την κρίση κρύβονται τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου που χρηματιστηριακά μεταφράζονται σε μετοχές "φούσκες". Και επειδή τώρα ήρθε η ώρα των πληρωμών δηλαδή η ώρα να μπει ρευστό στις τράπεζες η μία φούσκα σκάει μετά την άλλη παρασύροντας επίσης τον έναν επενδυτή μετά τον άλλο. Όπου επενδυτής μπαίνει και το κράτος.

    Ακόμα πιο πίσω ίσως να κρύβεται κάποιο σχέδιο ορισμένων οικονομικών συμφερόντων όπως του Soros ή του Paulson ή του Μurdoch ή ακόμη κάποιου κράτους όπως η Κίνα. Όμως δεν θα ήταν καλό να μπούμε σε συνομοσιολογίες αν και τίποτα δεν αποκλείεται λαμβάνοντας υπόψη την θεωρία της "δημιουργικής καταστροφής" από την οποία κάποιοι ωφελούνται. Πιθανότερο όμως θεωρώ πως ο καπιταλισμός διανύει μια δική του εσωτερική κρίση παρά ότι βάλλεται από μυστικά κέντρα εξουσίας.

    Τέλος στο τι θα επακολουθήσει της κρίσης κανείς δεν ξέρει. Ζούμε στην "εποχή της αβεβαιότητας" όπως την ονομάζουν ορισμένοι ειδικοί. Αν υπάρχουν νόμοι στην ιστορία πιθανόν να δούμε ένα νέο Ναζισμό που θα αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα ή μια νέα παγκόσμια Οκτωβριανή επανάσταση που θα ανατρέψει το παλιό καθεστώς. Κανείς δεν ξέρει. Προσωπικά πιστεύω πως θα έχουμε ένα μωσαϊκό γεγονότων που θα αποτελείται και από επαναστάσεις και από πολέμους και από βαθιές αλλαγές στο κράτος όπως το ξέρουμε, την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.  


    starg
    12.03.2010, 18:04

    Μιά ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημα:


    reteos
    12.03.2010, 21:23

    Παράθεση:

    Το μέλος Spirous στις 08-03-2010 στις 01:08 έγραψε...

    Πίσω από την κρίση κρύβονται τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου που χρηματιστηριακά μεταφράζονται σε μετοχές "φούσκες". Και επειδή τώρα ήρθε η ώρα των πληρωμών δηλαδή η ώρα να μπει ρευστό στις τράπεζες η μία φούσκα σκάει μετά την άλλη παρασύροντας επίσης τον έναν επενδυτή μετά τον άλλο. Όπου επενδυτής μπαίνει και το κράτος.

     



    Και όχι μόνο τα στεγαστικά (κατά τή δική μου άποψη).

    Οταν τα δάνεια και όχι μόνο στα στεγαστικά αλλά και το κάθε μορφής (διακοποδάνειο , Εορτοδάνειο , Ρουχοδάνειο και να μην πώ τί άλλο) , προσφέροταν ασύστολα και χωρίς τις στοιχειώδεις προυποθέσεις επιστροφής τους από τις Τράπεζες ( πόσοι δέν έχουμε δεχθεί τέτοιου είδου ενοχλήσεις και μάλιστα σε ακατάλληλες χρονικά ώρες) τότε δεν υφίστατο βέβαια θέμα οικονομικής κρίσης ;

    Το επίσημο κράτος τότε ήτο απών και ανέχετο τις κάθε είδους εκμεταλεύσεις των υπηκόων του . Τώρα τίθεται θέμα οικονομικής κρίσης , περικοπή αποδοχών  κλπ.

    Για ποιά λοιπόν οικονομική κρίση μιλάμε;


    reteos
    13.03.2010, 11:00

    Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας . Επιτρέψατέ μου όμως να επιμείνω και στη Πολιτεία . Τα χρήματα τα οποία έδιναν οι Τράπεζες στους πολίτες καλύφθηκαν και με κρατικά (από όσα τουλάχιστον γνωρίζω) ,πρίν περίπου ένα και πλέον χρόνο. Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να διαφυλάσει την ασφάλεια (και την οικονομική ) των υπηκόοων της .Αν δεν φοράω ζώνη ασφαλείας όταν οδηγώ (που αφορά την δική μου και μόνο ασφάλεια ) θα μου επιβληθεί πρόστιμο 350 Ευρώ . Εκει λοιπόν πως με διαφυλάσει ;

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : reteos στις 14-03-2010 06:55 ]


    Spirous
    15.03.2010, 00:11
    Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει οικονομική παιδεία όπως και παιδεία γενικότερα σε άλλα θέματα. Επίσης πολλοί Έλληνες έχουν πραγματικά ανάγκη κάποιο δάνειο καθώς σαν λαός δεν ανήκουμε στους πιο εύπορους(θυμηθήτε 20% ζει στα όρια της φτώχειας). Με αυτά δεδομένα δεν μπορούμε να κατηγορούμε τόσο εύκολα τους Έλληνες για εθισμό στη δανειοληψία. Από την άλλη έχουμε κάθε δίκιο να κατηγορούμε τις τράπεζες γιατί γνώριζαν πολύ καλά αυτές τις αδυναμίες του Ελληνικού λαού(κακή παιδεία και φτώχεια) και παρ' όλα αυτά χορήγησαν ασύστολα δάνεια υποθηκεύοντας την ελευθερία του.
    Disasterpiece
    18.03.2010, 15:50


    DoctorStrangelove
    24.03.2010, 20:54

    1)H ματαιοδοξία του ανθρώπου και η απίστευτη προσήλωση στην υλική ευδαιμονία

    2)Το καταναλωτικό πρότυπο που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες "ψωνίζω άρα υπάρχω"

    3)Η νοοτροπία του Έλληνα που θέλει να κάθεται και να πληρώνεται

    4)Η ανοχή και η ατιμωρισία όλων αυτών που τόσα χρόνια κλέβουν και κοροιδεύουν το λαό προσποιούμενοι ότι κυβερνούν