ελληνική μουσική
    585 online   ·  210.844 μέλη
    IxNiLaTiS
    02.07.2009, 22:13

    Ύστερα από έρευνες έξι ετών, ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ παρουσίασε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009 στη Ζυρίχη ενώπιον 800 προσκεκλημένων το πρώτο αεροσκάφος, το Solar Impulse, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.



    Μέσα στο 2010 θα πραγματοποιήσει την πρώτη του νυκτερινή πτήση, δηλαδή πτήση με ενέργεια από τις μπαταρίες που έχει γεμίσει με ενέργεια από τον ήλιο.

    Το ερώτημα κάθε λογικού ανθρώπου καθώς και του ίδιου του Μπερτράν Πικάρ είναι πως αφού μπορεί ένα αεροσκάφος να πετάει νύκτα και μέρα με την ηλιακή ενέργεια, γιατί να μην μπορεί να λειτουργεί και το αυτοκίνητο.

    [quote]"Αν ένα αεροσκάφος είναι σε θέση να πετά, νύχτα και μέρα, χωρίς καύσιμα, κινούμενο αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ας μην έλθει μετά κανείς να υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο να γίνει το ίδιο και με τα αυτοκίνητα", τόνισε στην ανακοίνωσή του, ο Μπερτράν Πικάρ που είχε την ιδέα για την κατασκευή ενός τέτοιου αεροσκάφους. [/quote]

    Και βέβαια το ηλιακό  και ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες, αλλά το καρτέλ των εταιρειών καυσίμων δεν μπορεί να ανεχτεί να χάσει τα τεράστια κέρδη του όχι μόνον εις βάρος της τσέπης του κοσμάκη, αλλά και εις βάρος του οικοσυστήματος και του μέλλοντος της Γής.

    Δυστυχώς βρισκόμαστε κάτω από την κυριαρχία  βρικολάκων.

    Εμείς φταίμε. εμείς τους αφήσαμε να μας εξουσιάζουν. Το μόνο που κάνουμε είναι να "κοιτάμε την δουλεία μας"  και να πληρώνουμε αυτά που μας ζητάνε.


    Δείτε το παρακάτω βίντεο και πείτε μου τί αισθανθήκατε.


    https://www.youtube.com/watch?v=JRSe-43blO8Link

    >

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : IxNiLaTiS στις 02-07-2009 22:13 ]


    MariannaLappa
    02.07.2009, 22:41

    Είδα το βίντεο και έχω να πω ότι είναι πραγματικά λυπηρές οι εικόνες που δείχνει. Ό, τι πρέπει για να ταρακουνήσει κάποιους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν αντιληφθεί σε πόσο κρίσιμο σημείο βρίσκεται το μέλλον του πλανήτη μας και μαζί και των οργανισμών που ζουν σ' αυτόν. Τώρα θα μου πείτε, μακάρι αυτοί οι κάποιοι να ευαισθητοποιούνταν από τέτοιου είδους βίντεο... Και έχετε δίκιο.
    Το θέμα είναι ότι πλέον το πρόβλημα δε χωράει άλλη αναβολή. Πρέπει κάτι να γίνει και μάλιστα σύντομα.....


    peacemaker79
    03.07.2009, 01:07

     

    Καλό είναι να ζητάμε από τους “μεγάλους” πράγματα, αλλά πρέπει κάποια στιγμή, αν θέλουμε πραγματικά να σώσουμε τον πλανήτη, να ξεκολλήσουμε από αυτή την νοοτροπία του “δεν φταίω εγώ τα μεγάλα κεφάλαια φταίνε”.

    Η αλήθεια είναι ότι φταις και εσύ και εγώ και όλοι μας. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν, ακόμα και στην “οπισθοδρομική” Ελλάδα και μπορείς να αγοράσεις και εσύ και εγώ και όλοι μας και να κυκλοφορούμε με αυτό.

    http://www.sidica.gr/

    Ηλιακά αυτοκίνητα έχουν κατασκευαστεί πολλά, αλλά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν γιατί δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφάλειας και σαφώς είναι μονοθέσια. Όπως δεν θα δεις το παραπάνω αεροπλάνο (ανεμόπτερο στην ουσία) να χρησιμοποιείτε για πολιτικές ή εμπορικές πτήσεις, έτσι προς το παρών τουλάχιστον δεν θα δεις και παραγωγή ηλιακού αυτοκινήτου.

    Πόσο εύκολο θα μας ήταν να παρατήσουμε το ωραίο μας αμαξάκι με τα γκάζια του, με το κλιματιστικό του και με το ηχοσύστημα των 5000W για να οδηγήσουμε ένα μονοθέσιο ηλιακό αυτοκίνητο που θα είχε μόνο ένα τιμόνι, ένα γκάζι και ένα φρένο???

    Όσο για τα καρτέλ που ανέφερες, η shell και η ΒΡ επενδύουν τεράστια ποσά σε έρευνα για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.

    http://www.bp.com/modularhome.do?categoryId=9200&contentId=7046053

    http://www.shell.com/home/content2/gr-el/about_shell/shellsbusiness/lpg_introduction.html

    http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_business/gas_and_power/wind_solar/

    http://www.shell.com/home/content/gr-el/shell_eco_marathon/dir_shell_eco_marathon.html

    Εσύ και εγώ και όλοι μας πόσο συμμετέχουμε και αγοράζουμε αυτά τα προϊόντα???

    Αυτές είναι οι νούμερο δύο και τρία στις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, η mobil που είναι η πρώτη δεν έχει ασχοληθεί τόσο πολύ, αλλά θα υποχρεωθεί να ασχοληθεί σύντομα. Σκοπός αυτών των εταιριών είναι να βγάλουν λεφτά, δεν τους ενδιαφέρει αν αυτά θα είναι από το πετρέλαιο ή από τις εναλλακτικές πηγές. Όσο όμως εσύ και εγώ και όλοι μας συνεχίζουμε να προτιμάμε το πετρέλαιο αυτές αυτό θα πουλάνε.

    Πόσο εύκολο θα μας ήταν να ελαχιστοποιήσουμε εμείς πρώτη την κατανάλωση ενέργειας, σταματώντας να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια, να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό, να χρησιμοποιούμε ποδήλατα και συγκοινωνίες αντί για αυτοκίνητο και να μην ανάβουμε καλοριφέρ αλλά να καθόμαστε στο σπίτι με τα πουλόβερ???

    Αν όχι όλα αυτά, ποίος από εμάς έχει κάνει κίνηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του σπιτιού του ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας???

    Μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να αρχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στο θέμα που υποτίθεται μας απασχολεί???

    Σου στέλνω ένα τελευταίο link για να δεις και άλλους τρόπους συμμετοχής.

    http://www.greenpeace.org/greece/137368/

    Κάνε και τον υπολογισμό που έχει στα δεξιά “Γνωρίζετε πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύεται από τις καθημερινές δραστηριότητές σας;” Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα (αρκεί να απαντήσεις ειλικρινά)

     


    Depoula
    03.07.2009, 01:27

    Το βίντεο είναι ανατριχιαστικό....Παρ'όλα αυτα ομως θα συμφωνήσω ως κάποιο βαθμό με τον προλαλήσαντα peacemaker79 στο ότι φταίμε και εμείς για την καταντια του περιβάλλοντος...το γιατί είναι απλό: επειδή δεν ενημερωνόμαστε, δεν ενδιαφερόμαστε και απλά συμβιβαζόμαστε!Καλά,το οτι υπαρχουν καρτελ στις εταιρείες καυσίμων είναι γεγονός! Οσες ερευνες και αν εχουν κανει για το περιβαλλον παλι στο τελος το προιον τους θα υποστηριξουν...ολα τα υπολοιπα ειναι απλα για το θεαθηναι και για την καλη εικονα της επιχείρησης! Για να μη βγώ και απο το θεμα... το ηλιακό αεροπλάνο ειναι μια πολυ καλη ιδέα κατά τη γνώμη μου και μακάρι να αρχίσει και η μαζική παραγωγή του αν βέβαια πληρεί όλες τις προυποθέσεις ασφάλειας!


    Hastaroth
    03.07.2009, 10:20

    Θά συμφωνήσω σέ γενικές γραμμές μέ τόν συνάδελφο peacemaker.Ωστόσο..

     

    Παράθεση:

    Πόσο εύκολο θα μας ήταν να ελαχιστοποιήσουμε εμείς πρώτη την κατανάλωση ενέργειας, σταματώντας να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια

     

    οπότε,φυσικά,δέν θά μπορούμε ούτε να επικοινωνήσουμε μέσω αυτού τού forum αλλά ούτε και εν γένει να επικοινωνήσουμε μέ κάποιους σέ μεγάλες αποστάσεις,αφού όλες οι χρησιμοποιούμενες πρός τούτο συσκευές (τηλέφωνα,υπολογιστές κλο) λειτουργούν μέ ηλεκτρικό ρεύμα.

     

    Επίσης αυτό αντιφάσκει μέ τά λεγόμενά σου γιά την χρήση εναλλακτικών πηγών ενεργείας.

     

    Παράθεση:

    , να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό,

     

    πράγμα που δέν είναι πάντα καλό,καθώς μπορεί κάποιος να πάθη ανακοπή.

     

    Παράθεση:

    να χρησιμοποιούμε ποδήλατα και συγκοινωνίες αντί για αυτοκίνητο

     

    ακόμα και ηλεκτρκό αυτοκίνητο;καί τρόλλεϋ;καί μετρό/ηλεκτρικό σιδηρόδρομο;

     

    Παράθεση:

    και να μην ανάβουμε καλοριφέρ αλλά να καθόμαστε στο σπίτι με τα πουλόβερ???

    ή ακόμα και μέ τό παλτό,που βολεύει και στόν ύπνο (καθώς και στο παίξιμο drums,τό έχω δοκιμάσει και εγώ,μέ καταπληκτικά αποτελέσματα,σέ ένα υπόγειο προβάδικο-ψυγείο όπου κινδύνεψα να πάθω πνευμονία...)

     

    Παράθεση:

    Αν όχι όλα αυτά, ποίος από εμάς έχει κάνει κίνηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του σπιτιού του ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας???

    Οπότε,κύριε συνάδελφε Δ’,αποφάσισε:νά σταματήσουμε νά χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια,ή να χρησιμοποιιούμε μέν ηλεκτρική ενέργεια αλλά από ανανεώσιμες-εναλλακτικές πηγές;

     

    Παράθεση:

    Μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να αρχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στο θέμα που υποτίθεται μας απασχολεί???

    Νά συμμετέχουμε!Αλλά μέ τους σωστούς τρόπους και όχι παρασυρόμενοι από λαϊκίστικες,δήθεν «οικολογικές» πρωτοβουλίες,που στην ουσία μάς καλούν να επιστρέψουμε στίς παλιές,καλές,πρωτόγονες εποχές τής παλαιολιθικής περιόδου (γιατί όχι και τής πλειοκαίνου) καί να ζήσουμε στίς σπηλιές.

     

    Παράθεση:

    Σου στέλνω ένα τελευταίο link για να δεις και άλλους τρόπους συμμετοχής.

    http://www.greenpeace.org/greece/137368/

    Κάνε και τον υπολογισμό που έχει στα δεξιά “Γνωρίζετε πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύεται από τις καθημερινές δραστηριότητές σας;” Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα (αρκεί να απαντήσεις ειλικρινά)

    Πρίν πολλά χρόνια,είχε έρθει στον Πειραιά ένα πλοίο τής Greenpeace.Οχι τό γνωστό ιστιοφόρο που έχουμε δεί στίς διάφορες φωτογραφίες,αλλά ένα μετασκευασμένο ρυμουλκό.Δηλαδή ένα πλοίο που χρησιμοποιούσε πετρελαιομηχανές γιά την κίνησή του και γιά την κίνηση τών ηλεκτρογεννητριών του.Οταν,λοιπόν,ρώτησα έναν εκ τού πληρώματος (που μάλλον ήταν μηχανικός,αφού φορούσε φόρμα) «καλά,αφού η Greenpeace αγωνίζεται γιά την μείωση τής παραγωγής ρύπων,γιατί εσείς τώρα έχετε τίς πετρελαιομηχανές σέ λειτουργία αντί να ζητήσετε από τον ΟΛΠ να σάς δώση παροχή ρεύματος από την ξηρά;»,μού χαμογέλασε και απάντησε «ελπίζω,στην επόμενη επίσκεψή μας στη χώρα σας,νά έχω να σάς δώσω μιά πειστική εξήγηση σ’αυτό».

    Τό ανωτέρω εξηγεί την επιφυλακτικότητά μου απέναντι στην εν λόγω οργάνωση....


    IxNiLaTiS
    03.07.2009, 10:33

    @ peacemaker79

    Δυστυχώς με στενοχώρησες πολύ με αυτά που διάβασα γιατί βλέπω οτι δεν έχεις καταλάβει τίποτα.

    - Αν καταναλώσεις λιγότερη ενέργεια τι νομίζεις ότι θα συμβεί;
    Ας υποθέσουμε πως ένα σπίτι μπορεί να διαθέτει 100 € μηνιαίως για θέρμανση (diesel) και αντί να ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 22 βαθμούς τους ρυθμίσει στους 17, τότε θα καταναλώνει περίπου την μισή ενέργεια.
    Τι ωραία θα μου πεις !!!

    ‘Όμως ... θα περισσεύουν τα 50 €. Αυτό σημαίνει πως σε λίγο θα γίνουν αυξήσεις ώστε να καταναλώνεις το μισό αλλά να πληρώνεις το ίδιο. {#emotions_dlg.yes}
    Κοίτα τι έγινε με το diesel κίνησης. Πάντα είχε την μισή τιμή από την βενζίνη, ενώ τώρα πωλείται όσο και η βενζίνη, και πολλές φορές ακριβότερα.  Οι εταιρείες αυτό ακριβώς θέλουν. Pay more, get less.

    Αν καταφέρουν να σε κάνουν να καταναλώνεις λιγότερο (αλλά όμως πληρώνοντας το ίδιο)  σαφώς και η μόλυνση περιβάλλοντος θα υποστεί την επιθυμητή ύφεση. Τότε όμως γιατί να προβούν στις οικολογικές μορφές ενέργειας; Γιατί; Wink {#emotions_dlg.whistling}

    -    Το υβριδικό αυτοκίνητο είναι σκέτη απάτη. Το πληρώνεις 10.000 € περισσότερα από ότι θα κόστιζε το συμβατικό. Δηλαδή θέλουν να πληρώσεις ΤΩΡΑ τα χρήματα που θα έδινες για βενζίνη και τέλη κυκλοφορίας που θα πλήρωνες εν καιρώ.  Άσε που το υβριδικό είναι οικονομικό μέσα στην πόλη αλλά στην εθνική καίει περισσότερα.

    -    Οι εταιρείες που παρέθεσες κάνουν ακριβώς αυτό. Δηλαδή ψάχνουν να βρούν εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, η οποία όμως ενέργεια θα πωλείται μέσα από τα υπάρχοντα δίκτυα διανομής του πετρελαίου, και έτσι να συνεχίσουν να κερδίζουν. Αν δεν βρουν τέτοιους πόρους ενέργειας ΔΕΝ θα εγκαταλείψουν τους υπάρχοντες και ας καούμε ζωντανοί.

    Και δεν πρόκειται να δούμε οικολογικό αυτοκίνητο να παράγεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αν πρώτα δεν βρουν τρόπο να σε κάνουν να πληρώνεις για την κίνησή του. Το κακό δηλαδή είναι πως ένα οικολογικό όχημα κινείται ΤΖΑΜΠΑ, ενώ αυτοί θέλουν να εισπράττουν. Αν δεν βρουν τέτοιο τρόπο δεν πρόκειται να δεις την ΤΟΥΟΤΑ να κατασκευάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα γεμίζει την μπαταρία του από την ίδια του την κίνηση.

    -    Η έρευνα προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας γίνεται από τις εταιρείες πετρελαίου γιατί σε λίγα χρόνια τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν και όχι γιατί σκέφτονται τον πλανήτη.

    - Τα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα οικονομικά ασύμφορα. Για να φτιάξεις φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και να την συντηρείς σε ένα σπίτι 100 τμ πρέπει να δώσεις ΤΩΡΑ τα χρήματα που θα έδινες στην ΔΕΗ σε 15 χρόνια, ότι δηλαδή ισχύει ότι και με το υβριδικό αυτοκίνητο. Άσε που θα έχεις και ένα σωρό προβλήματα … καμένες μπαταρίες, φορτιστές, συλλέκτες κλπ …

     

    Διάβασα για το "καφεδάκι" του κ. Πράσινου. Έχω να πώ πολλά αλλά πρέπει τώρα να εργαστώ. Τα λέμε Smile


    Hastaroth
    03.07.2009, 12:23

    Παράθεση:

    - Αν καταναλώσεις λιγότερη ενέργεια τι νομίζεις ότι θα συμβεί;
    Ας υποθέσουμε πως ένα σπίτι μπορεί να διαθέτει 100 € μηνιαίως για θέρμανση (diesel) και αντί να ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 22 βαθμούς τους ρυθμίσει στους 17, τότε θα καταναλώνει περίπου την μισή ενέργεια.
    Τι ωραία θα μου πεις !!!

    ‘Όμως ... θα περισσεύουν τα 50 €. Αυτό σημαίνει πως σε λίγο θα γίνουν αυξήσεις ώστε να καταναλώνεις το μισό αλλά να πληρώνεις το ίδιο.

    Οι οποίες αυξήσεις όμως θά συμπαρασύρουν και τούς μισθούς και ημερομίσθια,ώστε νά εξισορροπήση η αγορά.

     

    Παράθεση:

    Κοίτα τι έγινε με το diesel κίνησης. Πάντα είχε την μισή τιμή από την βενζίνη, ενώ τώρα πωλείται όσο και η βενζίνη, και πολλές φορές ακριβότερα.  Οι εταιρείες αυτό ακριβώς θέλουν. Pay more, get less.

    Δέν συμβαίνει πάντα έτσι,καθώς ο καταναλωτής (ο σωστός και «ψαγμένος» ιδίως) πάντα προσπαθεί να πετύχη τό σωστό value for money,οπότε αποφεύγει τίς εταιρείες που τον ωθούν να σπαταλά τά χρήματά του χωρίς κατάλληλη ανταπόδοση.

     

    Παράθεση:

    Αν καταφέρουν να σε κάνουν να καταναλώνεις λιγότερο (αλλά όμως πληρώνοντας το ίδιο)  σαφώς και η μόλυνση περιβάλλοντος θα υποστεί την επιθυμητή ύφεση. Τότε όμως γιατί να προβούν στις οικολογικές μορφές ενέργειας; Γιατί;

    Γιατί ούτως ή άλλως,τά υπάρχοντα αποθέματα καυσίμων κάποτε θά εξαντληθούν.

    Παράθεση:

    -    Το υβριδικό αυτοκίνητο είναι σκέτη απάτη. Το πληρώνεις 10.000 € περισσότερα από ότι θα κόστιζε το συμβατικό. Δηλαδή θέλουν να πληρώσεις ΤΩΡΑ τα χρήματα που θα έδινες για βενζίνη και τέλη κυκλοφορίας που θα πλήρωνες εν καιρώ.  Άσε που το υβριδικό είναι οικονομικό μέσα στην πόλη αλλά στην εθνική καίει περισσότερα.

    Τό υβριδικό αυτοκίνητο,επειδή εξακολουθεί να βασίζεται έστω και εν μέρει στήν χρήση καυσίμων υλών,δέν είναι τόσο «οικολογικό» όσο τό αμιγώς ηλεκτρικό.Τώρα,τό πώς το πληρώνεις κλπ,εκεί είναι που πρέπει το κράτος να ενισχύση την απόκτηση τέτοιων αυτοκινήτων.   

    Παράθεση:

    -    Οι εταιρείες που παρέθεσες κάνουν ακριβώς αυτό. Δηλαδή ψάχνουν να βρούν εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, η οποία όμως ενέργεια θα πωλείται μέσα από τα υπάρχοντα δίκτυα διανομής του πετρελαίου, και έτσι να συνεχίσουν να κερδίζουν. Αν δεν βρουν τέτοιους πόρους ενέργειας ΔΕΝ θα εγκαταλείψουν τους υπάρχοντες και ας καούμε ζωντανοί.

    Και δεν πρόκειται να δούμε οικολογικό αυτοκίνητο να παράγεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αν πρώτα δεν βρουν τρόπο να σε κάνουν να πληρώνεις για την κίνησή του. Το κακό δηλαδή είναι πως ένα οικολογικό όχημα κινείται ΤΖΑΜΠΑ, ενώ αυτοί θέλουν να εισπράττουν.

     

    Δέν αντιλαμβάνομαι πρός τί όλο αυτό το μένος εναντίον τών εταιρειών που «θέλουν νά νά εισπράττουν καί νά κερδίζουν».Πολύ καλά κάνουν και θέλουν να εισπράττουν και νά κερδίζουν,διότι αφ’ενός έχουν έξοδα (π.χ. μισθούς και ημερομίσθια εργαζομένων,που άν δέν τά πληρώσουν,θά βγούνε όλοι οι «εταιρειομάχοι» αριστεράδες και θά ωρύωνται οτι οι εταιρείες «πετάνε τον κοσμάκη στούς δρόμους κι’έχει ανεργίααααα») καί αφ’ετέρου,κάποιοι επένδυσαν πολλά λεφτά γιά να φτιάξουν αυτές τίς εταιρείες και πρέπει να τά πάρουν πίσω,μαζί μέ μιά καλή ανταμοιβή γιά τόν κόπο που έκαναν νά στήσουν τίς εταιρείες και να τίς διευθύνουν,αγχωνόμενοι νά πάρουν τίς σωστές αποφάσεις,νά κάνουν τίς κατάλληλες κινήσεις κλπ κλπ καί ευρισκόμενοι στά γραφεία τους νυχθημερόν,ακόμα κι’όταν οι υπάλληλοί τους σχολάνε και πάνε στά σπίτια τους.

    Αν τώρα,η εναλλακτικά παραγόμενη καί οικολογικά μή επιβλαβής ενέργεια πωλήται μέσα από υπάρχοντα δίκτυα διανομής,ποιό το κακό;αφού το περιβάλλον,ο πλανήτης,η ανθρωπότητα,δέν θά επιβαρύνεται.Αυτό δέν είναι που θέλουμε;

     

    Παράθεση:

    Αν δεν βρουν τέτοιο τρόπο δεν πρόκειται να δεις την ΤΟΥΟΤΑ να κατασκευάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα γεμίζει την μπαταρία του από την ίδια του την κίνηση.

    Ουδείς πρόκειται να δή τέτοιο αυτοκίνητο γιατί απλούστατα η λειτουργία του αντίκειται στόν πρώτο νόμο τής θερμοδυναμικής,αφού ουσιαστικά πρόκειται γιά όχημα που παράγει ενέργεια εκ τού μηδενός.


    Παράθεση:

    -    Η έρευνα προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας γίνεται από τις εταιρείες πετρελαίου γιατί σε λίγα χρόνια τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν και όχι γιατί σκέφτονται τον πλανήτη.

    Καί όπως είπα προηγουμένως,ποιό τό κακό;Αφού θά είναι ΚΑΙ επ’ωφελεία τού πλανήτη.

     

    Παράθεση:

    - Τα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα οικονομικά ασύμφορα. Για να φτιάξεις φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και να την συντηρείς σε ένα σπίτι 100 τμ πρέπει να δώσεις ΤΩΡΑ τα χρήματα που θα έδινες στην ΔΕΗ σε 15 χρόνια, ότι δηλαδή ισχύει ότι και με το υβριδικό αυτοκίνητο. Άσε που θα έχεις και ένα σωρό προβλήματα … καμένες μπαταρίες, φορτιστές, συλλέκτες κλπ …

    Ωστόσο,υποθέτω οτι επειδή αυτές οι τεχνολογίες εξελίσσονται μέ ταχείς ρυθμούς,η εποχή που θα έχουμε αξιόπιστα καί «ελεύθερα βλαβών»,οικονομικά επωφελή φωτοβολταϊκά συστήματα δέν είναι μακρυά.


    IxNiLaTiS
    03.07.2009, 16:10

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 03-07-2009 στις 12:23 έγραψε...

     

    Οι οποίες αυξήσεις όμως θά συμπαρασύρουν και τούς μισθούς και ημερομίσθια,ώστε νά εξισορροπήση η αγορά.

     

     

    Θέλεις να πεις πως οι αυξήσεις των μισθών ακολουθούν αυτές των καυσίμων και των άλλων αγαθών; Πότε έγινε κάτι τέτοιο;

     

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 03-07-2009 στις 12:23 έγραψε...

     

    Δέν συμβαίνει πάντα έτσι,καθώς ο καταναλωτής (ο σωστός και «ψαγμένος» ιδίως) πάντα προσπαθεί να πετύχη τό σωστό value for money,οπότε αποφεύγει τίς εταιρείες που τον ωθούν να σπαταλά τά χρήματά του χωρίς κατάλληλη ανταπόδοση.

     

    Α, μάλιστα … αν είναι έτσι τότε ψάξε και πές μου ποιο είναι σήμερα το βενζινάδικο που  πουλά το πετρέλαιο στην μισή τιμή της βενζίνης, να ψωνίζω από αυτό. {#emotions_dlg.crying}

     

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 03-07-2009 στις 12:23 έγραψε...

     

    Γιατί ούτως ή άλλως,τά υπάρχοντα αποθέματα καυσίμων κάποτε θά εξαντληθούν.

     

    Ναι αλλά μετά από 35 - 50+ χρόνια, και αν καταφέρουν να μας κάνουν να καταναλώνουμε λιγότερο (πληρώνοντας πάντα περισσότερο) τότε ίσως να διαρκέσουν και για 100+

    Έχουμε καιρό … σου λένε.

     

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 03-07-2009 στις 12:23 έγραψε...

     

    Δέν αντιλαμβάνομαι πρός τί όλο αυτό το μένος εναντίον τών εταιρειών που «θέλουν νά νά εισπράττουν καί νά κερδίζουν».

     

    Αυτό διαπιστώνω και εγώ, ότι δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεσαι. {#emotions_dlg.sad} Οι εταιρείες αυτές είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και καλά κάνουν  και σκοπεύουν στο κέρδος.

     

    Το πρόβλημα είναι πως έχουμε αφήσει το μέλλον του οικοσυστήματος στα χέρια  (στο έλεος) κερδοσκοπικών εταιρειών οι οποίες ουσιαστικά είναι τεράστια κτήνη μηδαμινής συνείδησης, όχι μόνον οικολογικής αλλά και ανθρωπιστικής.

     

    Αυτά τα κτήνη αν μπορούσαν να σε ταΐσουν με ένα θανατηφόρο προϊόν που θα τους άφηνε τεράστια κέρδη, και μετά από λίγα χρόνια οι καταναλωτές αυτοί θα πέθαιναν, αλλά δίχως η εταιρεία να έχει νομικές συνέπειες, θα σε ταΐζανε αμέσως.

    Αμφιβάλεις;

     

    Θυμάσαι το γάλα με την μελαμήνη, που το έπιναν, έφραζαν τα νεφρά τους και πέθαιναν;

    Το θυμάσαι;

    Νομίζεις πως αυτή η εταιρεία θα ενδιαφερθεί για το οικοσύστημα και το μέλλον της γής;

     

    Αν είχες ποτέ σου δουλέψει σε τέτοιες εταιρείες ή είχε δουλέψει κάποιος γνωστός σου, θα γνώριζες πως τα στελέχη τους εργάζονται υπό καθεστώς ψυχολογικής πίεσης.  Το κάθε στέλεχος θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει  πως απέφερε στην εταιρεία κέρδη.

    Με οποιοδήποτε τίμημα.

    Διαφορετικά τον στέλνουν από εκεί που ήρθε.

    "Στο διάολο λοιπόν το οικοσύστημα" σου λέει ο κάθε υπάλληλος  "αν είναι να με πετάξουν στο δρόμο και να πεινάω εγώ και τα παιδιά μου."

     

    Δυστυχώς δεν  αντιλαμβάνεσαι ότι περιμένουμε από τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα.  Περιμένουμε πό τις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι, όταν ντα στελέχη των κυβερνήσεων είναι σάπια και τα παίρνουν από παντού;

     

    Τέςπα συνεχίζω άλλη φορά …

     

    Hastaroth δεν ξέρω πως σου φαίνεται το ύφος μου, πάντως σου μιλάω φιλικά. Οκ?

     

     

     

     


    peacemaker79
    04.07.2009, 14:23

     

    “Χαίρομαι”  που συμφωνείς σε γενικές γραμμές και διαφωνείς σε όλες τις συγκεκριμένες.

     

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 03-07-2009 στις 10:20 έγραψε...

    Παράθεση:
    Πόσο εύκολο θα μας ήταν να ελαχιστοποιήσουμε εμείς πρώτη την κατανάλωση ενέργειας...

    οπότε,φυσικά,δέν θά μπορούμε ούτε να επικοινωνήσουμε...ρεύμα.

     

    Σαφώς εννοώ την κατανάλωση ενέργειας που παράγετε από λιθάνθρακα ή πετρέλαιο. Με συγχωρείς που μερικές φορές δεν γίνομαι ανατριχιαστικά αναλυτικός.

     

    Παράθεση:

    Παράθεση:
    , να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό,

    πράγμα που δέν είναι πάντα καλό,καθώς μπορεί κάποιος να πάθη ανακοπή.

     

    Να βάλει ηλιακό άμα δεν θέλει να πάθει ανακοπή.

     

    Παράθεση:

    Παράθεση:
    να χρησιμοποιούμε ποδήλατα και συγκοινωνίες αντί για αυτοκίνητο

    ακόμα και ηλεκτρκό αυτοκίνητο;καί τρόλλεϋ;καί μετρό/ηλεκτρικό σιδηρόδρομο;

     

    Αυτό ακριβός είπα “ποδήλατα και συγκοινωνίες” δηλαδή μετρό ηλεκτρικό και λεωφορεία. Καλύτερα ένα λεωφορείο στο δρόμο παρά 30 αυτοκίνητα. Για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναφέρθηκα, πρέπει να αναφερθώ ξανά?

     

    Παράθεση:

    Παράθεση:
    και να μην ανάβουμε καλοριφέρ αλλά να καθόμαστε στο σπίτι με τα πουλόβερ???

    ή ακόμα και μέ τό παλτό...

     

    Και με παλτό συνάδελφε, δεν παθαίνεις τίποτα. Το 70% της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στην θέρμανση.

     

    Παράθεση:

    Παράθεση:
    Αν όχι όλα αυτά, ποίος από εμάς έχει κάνει κίνηση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα του σπιτιού του ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας???

    Οπότε,κύριε συνάδελφε Δ’,αποφάσισε:νά σταματήσουμε νά χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια,ή να χρησιμοποιιούμε μέν ηλεκτρική ενέργεια αλλά από ανανεώσιμες-εναλλακτικές πηγές;

     

    Αυτό λέω από την αρχή, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί δεν το καταλαβαίνεις. Το “συνάδελφε Δ’ “ τι ακριβώς σημαίνει?

     

    Παράθεση:

    Παράθεση:
    Μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε...

    Νά συμμετέχουμε!Αλλά μέ τους σωστούς...

     

    Καλό είναι όταν κατακρίνεις την μέθοδο κάποιου να δίνεις και τις δικές σου απόψεις για καλλίτερες λύσεις, πράγμα που δεν το κάνεις σε κανένα post σου σε αυτό το topic. Το να καθόμαστε και να κατακρίνουμε ότι λένε οι άλλοι χωρίς να αντιπροτείνουμε κάτι καλλίτερο είναι τακτικές των πολιτικών. Να το προσέχεις αυτό γιατί θα χαρακτηριστείς στο τέλος. Και αυτό το “λαϊκίστικες, δήθεν «οικολογικές» πρωτοβουλίες” τι το ήθελες?

     

    Παράθεση:

    Παράθεση:
    Σου στέλνω ένα τελευταίο link για να δεις και άλλους τρόπους συμμετοχής...

    Πρίν πολλά χρόνια...

    Καταρχήν δεν υποστηρίζω την greenpeace. Δεν είμαι μέλος πάρα την προσπάθεια μου να γίνω κάποτε. Δεν με κάλυπταν σαν οργάνωση. Το link το έστειλα γιατί προτείνει κάποιες απλές λύσεις. Οι περισσότερες από αυτές είναι εφαρμόσιμες και η γενική φιλοσοφία τους είναι απλή και κατανοητή. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν κάθισες να τις διαβάσεις, λόγο της καχυποψίας σου απέναντι τους, που ούτε και αυτή είναι σωστή, διότι η συγκεκριμένη οργάνωση, έχει πάρα πολύ κόσμο και είναι φυσικό όταν εμπλέκονται πολλοί, να υπάρχουν και σωστές και λάθος αποφάσεις. Θέλω να σου επαναλάβω όμως, το να κάθεσαι στο βόλεμα σου και να κατακρίνεις χωρίς να προτείνεις, εμένα προσωπικά και σε πολλούς άλλους πιστεύω μας λέει πολλά.


    peacemaker79
    04.07.2009, 14:56

     

    Δεν είμαι σίγουρος αν εσύ καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα είναι ο πλανήτης και όχι η τσέπη μας. Όλα αυτά που αναφέρεις έχουν να κάνουν με τα λεφτά.

    Παράθεση:

    Το μέλος IxNiLaTiS στις 03-07-2009 στις 10:33 έγραψε...

    - Αν καταναλώσεις λιγότερη....

    Να πληρώσεις παραπάνω το πετρέλαιο αν καταναλώσεις λιγότερο. Δεν κοιτάμε την τσέπη μας, τον πλανήτη κοιτάμε.

    Παράθεση:
    - Το υβριδικό αυτοκίνητο είναι σκέτη απάτη...

    Δεν μίλησα για υβριδικό αυτοκίνητο, να πάρεις ένα ηλεκτρικό και να το φορτίζεις από τα φωτοβολταϊκά της ταράτσας σου.

    Παράθεση:
    - Οι εταιρείες που παρέθεσες κάνουν ακριβώς αυτό...

    Δεν μας ενδιαφέρει γιατί το κάνουν αλλά τι κάνουν. Δεν κοιτάμε ούτε τις τσέπες των άλλων, τον πλανήτη κοιτάμε.

    Παράθεση:
    - Η έρευνα προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας γίνεται από τις εταιρείες πετρελαίου...

    Ξαναλέω δεν μας ενδιαφέρει γιατί το κάνουν.

    Παράθεση:
    - Τα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα οικονομικά ασύμφορα...

    Πάλι την τσεπούλα μας κοιτάμε. Ας κάτσουμε λοιπόν στο βόλεμά μας, περιμένοντας από της εταιρίες να βάλουν τα λεφτά.

    Αυτό όμως δεν μες ονομάζει ευαίσθητους προς τον πλανήτη μας, όσο και να το θέλουμε.

     


    StavmanR
    05.07.2009, 16:30

    Κάποτε είχε προταθεί να επιακαλυφθεί μεγάλο μέρος της Σαχάρας με ένα μανδύα-φωτοβολταϊκό που θα παρείχε τεράστια ποσά ενέργειας στον πολιτισμό μας. Είμαι σίγουρος ότι έγιναν οι απαραίτητες έρευνες σχετικά με την επίπτωση αυτού του εγχειρήματος στο οικοσύστημα.

     

    Η ενέργεια που προσπίπτει στη Σαχάρα δεν είναι "πλεονασματική" ή "πάει άχρηστη". Στην διάχυση της ενέργειας αυτής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο κλίμα. Η θερμότητα που εκλύεται είναι η πηγή παραγωγής των ανέμων, η προώθηση των βροχοπτώσεων, η δημιουργία διαφοράς των βαρομετρικών κλπ. Εκεί πυ θέλω να καταλήξω είναι πως συνεχώς πλασάρονται νέες τεχνολογίες ως οικολογικές, ενώ στην πραγματικότητα είναι αντιοικολογικές. Καλό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο (βέβαια κανείς δεν λέει ότι οι μπαταρίες περιέχουν άκρως τοξικά υλικά). Κανείς δεν σκέφτεται τί  μπορεί να σημαίνει η ύπαρξη 2.000.000.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

     

    Η μόνη οικολογική στάση υπάρχει μέσα στον καθένα μας. Ονομάζεται "αυτοπεριορισμός". Το "μή χείρον βέλτιστον" δεν σημαίνει ότι αν επιλέξω κάτι που είναι λιγότερο κακό από κάτι άλλο έχω πράξει σωστά. Σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλύψω το λιγότερο κακό που μπορώ να ανεχθώ. Κι εδώ υπεισέρχεται το θέμα της ανοχής. Παράδειγμα ρητορικής ανοησίας: "θα μπορούσα να σου δώσω δύο χαστούκια μα σου δίνω ένα... Υλοποίησα το μή χείρον βέλτιστον". Το πρόβλημα είναι "πότε ένα χαστούκι είναι απαραίτητο";

     

    Ανα-έχομαι σημαίνει επηρεάζομαι, διευρύνω τον συσχετισμό μου με κάτι, αποδέχομαι επιροή. Και το θέμα είναι πόσο μπορούμε να δεχθούμε την ανάγκη του περιβάλλοντος μας να επιβιώσει εις "βάρος" των ανέσεών μας.

     

    Πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύση στο οικολογικό πρόβλημα. Τεχνολογία είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος καθεαυτή. Και περάσαμε από την εποχή της τεχνολογικής επιβίωσης σε εκείνη της τεχνολογικής διαβίωσης. Σε αυτήν την εποχή κάθε δοξασία περί τεχνολογικής οικοφιλίας ανήκει στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας. Ή το περιβάλλον θα περνά καλά ή εγώ. Ανταγωνισμός του ενός με το άλλο.


    IxNiLaTiS
    07.07.2009, 19:50

    peacemaker79 Η οικονομία αυτή την στιγμή στηρίζεται στην σημερινή "βρόμικη" τεχνολογία η οποία κατατρώει το οικοσύστημα.

    Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε τρόπους τέτοιους που να μην γυρίσουμε πίσω τον πολιτισμό μας, αλλά και να μην κακοποιούμε το οικοσύστημα.

    Γι αυτό είναι αναγκαίο να το εξετάζουμε πάντα λαμβάνοντας σοβαρά τον οικονομικό παράγοντα. Διαφορετικά οι στόχοι δεν θα είναι εφικτοί και πραγματοποιήσιμοι.

     

    Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουμε τεχνολογίες που δεν έχουν λόγο ύπαρξης παρά μόνον για την τσέπη των καρτέλ, αφού τα οχήματα που δεν καίνε τίποτα και κινούνται τσάμπα είναι πλέον υπαρκτά, όχι φανταστικά.

     

    Ασφαλώς και θα κοιτάμε την τσεπούλα μας όταν και καθαρή τεχνολογία μπορούμε να έχουμε και την τσέπη μας γεμάτη.

     

    Τις ξένες τσέπες τις κοιτάμε γιατί γεμίζουν αυτές αδειάζοντας τις δικές μας και ταυτόχρονα καίγοντας την Γη.

    Καλές διακοπές.


    IxNiLaTiS
    07.07.2009, 19:57

    Παράθεση:

    Το μέλος StavmanR στις 05-07-2009 στις 16:30 έγραψε...

    Πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύση στο οικολογικό πρόβλημα. Τεχνολογία είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος καθεαυτή. Και περάσαμε από την εποχή της τεχνολογικής επιβίωσης σε εκείνη της τεχνολογικής διαβίωσης. Σε αυτήν την εποχή κάθε δοξασία περί τεχνολογικής οικοφιλίας ανήκει στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας. Ή το περιβάλλον θα περνά καλά ή εγώ. Ανταγωνισμός του ενός με το άλλο.



    Ναι κάθε τεχνολογία κακοποιεί το οικοσύστημα, άλλη 10 % και άλλη 99%

    Πράγματι υπάρχει το πρόβλημα μια τεχνολογία που την θεωρούμε φιλική προς το περιβάλλον, τελικά να μήν είναι. Το ψάχνουμε και θα το βρούμε. σιγά - σιγά.

    Αν υπάρχει καλή πρόθεση όλα γίνονται.

    Το πρόβλημα είναι πως έχουμε αφήσει την φύση στα χέρια των κερδοσκόπων που δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα κέρδη που τους αποφέρει η υπάρχουσα βρόμικη τεχνολογία.

     


    StavmanR
    08.07.2009, 00:43

    Δεν εχω σκοπό να διαφωνήσω ως προς τα επιστημονικά πορίσματα, αλλά στο πώς αυτά προκύπτουν.

     

    Δεν κακοποιεί το σύστημα η τεχνολογία, αλλά η ποσοτική και ποιοτική χρήση της. Το ΠΟΣΟ (χρονικά, ποσοτικά, γεωγραφική/πληθυσμιακή κατανομή κλπ.) θα χρησιμοποιήσω μία τεχνολογία και το ΠΩΣ (τεχνογνωσία, περιορισμός επιπτώσεων, βελτιστοποίηση χρήσης κλπ) θα την χρησιμοποιήσω είναι εκείνα που θα χαρακτηρίσουν τη συμπεριφορά μου ως οικοφιλική ή οικοφοβική. Μα εκείνο που ορίζει την ποιότητα της χρήσης είναι το ΓΙΑΤΙ.

     

    Είναι αρκετά σαφές πως οι τεχνολογικές ανάγκες μας εξαρτώνται από εμάς και μόνο. Εμείς καθορίζουμε το ύψος και το επίπεδο των αναγκών μας. Κι εμείς είμαστε οι φορείς της οικοφιλίας ή της οικοκαταστροφής. Τα ποσοστά που δίνεις είναι μεν ενδεικτικά μα και άκρως παραπλανητικά ακόμα και ως μυθολογική διάσταση. Για να ισχυριστώ ότι επηρεάζω το οικοσύστημα κατά 10%, πρέπει να γνωρίζω τί θα πει να το επηρεάζω κατά 100%, ειδάλλως το ποσοστό είναι σχηματικό, παραπλανητικό και μυθολογικό. Είναι δυνατόν να υποστηρίξει κανείς ότι περπάτησε τη μισή γη, όταν δεν κατέχει τη γνώση πώς είναι η ολόκληρη;

     

    Υπήρχε αντίστοιχο θέμα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και το μύθο του 10%. Πώς είναι δυνατό να γνωρίζω ότι αποδίδει το 1/10 των δυνατοτήτων όταν δεν ξέρω το 100%  εκείνων;

     

    Έχω γράψει πάμπολλα ποστς σε αυτήν την ιστοσελίδα, σε βαθμό που να γίνομαι κουραστικός. Μα αυτό συμβαίνει γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να περιγράψω τον μύθο της επιστημονικότητας που έχει κυριεύσει τις ζωές μας. Όλοι μας έχουμε πέσει θύματα ημιγνωσίας και θεωρούμε κάθε πρόταση την οποία δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λόγω ατελούς τεχνογνωσίας ως πνευματικά ανώτερη. Και καθόμαστε να ασχολούμαστε με στατιστικές μελέτες περί οικοσυστήματος, θεών, ψυχολογίας και κάθε άλλη "επαναστατική" γνώση. Όλοι μας πέφτουμε θύματα των επιγραφών, αναπαράγοντας με γνωσιολογικό δέος την κάθε πρόταση που προέρχεται από όνομα συνοδευόμενο από το πρόσφυμα "Δρ."

     

    Δεν γράφω για να επιτεθώ, αλλά για να μεταφέρω τη δική μου προσέγγιση των πραγμάτων. Είμαι σίγουρος πως το αρχικό ποστ, αλλά και οι παρατηρήσεις όλων των συνομιλητών γίνονται με πραγματικά καλή διάθεση και προβληματισμό.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 08-07-2009 00:48 ]


    IxNiLaTiS
    08.07.2009, 10:55

    StavmanR

    Το έχουμε κουράσει το θέμα. {#emotions_dlg.blink}

    Το 10% και το 99%  το είπα εννοώντας πως άλλες τεχνολογίες χρησιμοποιούν τέτοιες πηγές ενέργειας που επιβαρύνουν  το περιβάλλον λίγο, και άλλες πολύ.

    Το βλέπουμε, το ζούμε. Άλλο πράγμα ο ηλεκτρικός και άλλο ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Διαφωνείς;

     

    Γνωρίζουμε πως τεράστιο μέρος της επιβάρυνσης του οικοσυστήματος οφείλεται στην καύση  γαιάνθρακα (πετρέλαιο – λιγνίτη κλπ)

    Η προσπάθεια ΑΥΤΗ την στιγμή είναι να αντικατασταθεί αυτή η βρόμικη πηγή ενέργειας με την καθαρή ηλιακή.

     

    Η ανάπτυξη τεχνολογίας και η μαζική της παραγωγή (πχ αυτοκίνητα) που βασίζεται στην καθαρή ηλιακή πηγή ενέργειας "σκοντάφτει" στα οικονομικά συμφέροντα του καρτέλ πετρελαίου, το οποίο δεν θέλει να φτάσει στον τελικό καταναλωτή αυτοκίνητο ή σύστημα θέρμανσης που να αποδίδει δωρεάν από τον ήλιο και τον άνεμο του θεού.

    Ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο (που τελικά θα γίνει) προσπαθούν να γίνει με τέτοιο τρόπο που ο τελικός καταναλωτής να το πληρώνει.

    Πχ, τοποθετούν τεράστιες ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά συστήματα για να μπορούν να πωλούν αυτό που η φύση μας έδωσε δωρεάν.

    Μην ξεχνάς πώς πριν λίγα χρόνια ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ να έχεις στο σπίτι σου ανεμογεννήτρια η φωτοβολταϊκά. Σου επέβαλαν να αγοράζεις την ενέργεια.

     

    Ο τόπος με τον οποίο το πάμπλουτο πλέον καρτέλ, κωλύει την μαζική παραγωγή της καθαρής τεχνολογίας είναι απλός και αποτελεσματικός:

    Όταν κάποιος κατοχυρώσει μια πατέντα (πχ ηλεκτρικό – ηλιακό αυτοκίνητο), τότε αυτοί την αγοράζουν έναντι ενός γενναίου ποσού, και την … "βάζουν στο συρτάρι", την κρύβουν.

    Έτσι, κανείς άλλος δεν έχει σήμερα το δικαίωμα να κατασκευάσει μαζικά καθαρό αυτοκίνητο που θα κινείται τσάμπα.

    Αυτό είναι το πρόβλημα, το ΤΣΑΜΠΑ, το ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΑΒΕΤΕ.

     

    Παρόλο δηλαδή που η τεχνολογία έχει  βρεθεί, αποτελεί αποκλειστική ιδιοκτησία τους. Και βέβαια, σιγά μην σου δώσουν αυτοκίνητο, το οποίο δεν θα χρειάζεται καύσιμα, εσύ δεν θα ξοδεύεις τίποτα, και αυτοί δεν θα εισπράξουν τίποτα.

    Γι αυτό μας ενδιαφέρει η τσέπη των άλλων. Γιατί για  αυτήν τα τραβάμε όλα.

     

    Παράθεση:

    Το μέλος StavmanR στις 08-07-2009 στις 00:43 έγραψε...

    Είναι αρκετά σαφές πως οι τεχνολογικές ανάγκες μας εξαρτώνται από εμάς και μόνο.

     

    Τώρα πιά όχι.

     

    Παράθεση:

    Το μέλος StavmanR στις 08-07-2009 στις 00:43 έγραψε...

    Μα αυτό συμβαίνει γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να περιγράψω τον μύθο της επιστημονικότητας που έχει κυριεύσει τις ζωές μας. Όλοι μας έχουμε πέσει θύματα ημιγνωσίας και θεωρούμε κάθε πρόταση την οποία δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λόγω ατελούς τεχνογνωσίας ως πνευματικά ανώτερη.


     

    Κοίτα, όταν κάτι βρίσκεται στην αρχή του είναι λογικό να γίνονται λάθη. Θυμάμαι πως η πυρηνική τεχνολογία υποσχόταν άπλετη ενέργεια και καθαρή και τι καταστροφή επέφερε.

    Από την άλλη γνωρίζω ότι κάθε κύτταρο μου είναι ένα πυρηνικό εργοστάσιο δίχως κανένα κατάλοιπο.

    Δηλαδή αφορίσαμε την πυρηνική ενέργεια όχι γιατί αυτή δεν ήταν καλή, αλλά γιατί εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι να την χειριστούμε. Βιαστήκαμε.

    Είναι όμως εκεί και μας περιμένει. {#emotions_dlg.yes}

    Τα λέμε μετά τις διακοπές … καλά να περνάτε. {#emotions_dlg.clap}

     


    -----------------
    [www.myspace.com/ixnilatis] - [http://ixnilatis33.blogspot.com]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : IxNiLaTiS στις 08-07-2009 10:57 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : IxNiLaTiS στις 08-07-2009 11:14 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : IxNiLaTiS στις 08-07-2009 11:16 ]


    StavmanR
    08.07.2009, 11:59

    Ιχνηλάτης:

    Το "κουράσαμε" μεν, καταλήξαμε στο ζουμί δε.

     

    Το όλο θέμα της οικοφιλίας είναι η μάσκα του τσάμπα. Το επίκεντρο δεν είναι η οικολογία. Εκείνη μπαίνει ως πρόσχημα του τσάμπα. Θεμιτό μεν, ανειλικρινές δε. Αν κάποιος μας έλεγε ότι τα αποθέματα είναι διαθέσιμα για όποιον θέλει να τα εκμεταλλευτεί δωρεάν, είμαι σίγουρος ότι εμείς πρώτοι θα ορμούσαμε ένοπλοι να καταλάβουμε τις πηγές και να ξαναορίσουμε τιμές και προϋποθέσεις, με βάση τη σημερινή λογική της καθημερινότητας.

     

    Το πόσο τσάμπα μπορείς να ζήσεις δεν εξαρτάται από την πηγή της ενέργειας. Θες απλό παράδειγμα; Φορολόγηση των ανεμογεννητριών και των συσσωρευτών και υποχρεωτική παραχώρηση ενέργειας προς το δήμο ή το κράτος ή καποιες βιομηχανίες. Αν απαιτείται και άλλο παράδειγμα, υπάρχει: 100.000 ευρώ ανά τετραγωνικό εκατοστό συσσωρευτή, όταν για να καλύψεις τις ανάγκες σου χρειάζεσαι περίπου 5 τμ. ή συνολικό κόστος ανεμογενήτριας περί των 1.000.000 ευρώ λόγω πνευματικών δικαιωμάτων του επιστήμονα που την ανακάλυψε και αυστηρά δημοτικά τέλη κακαισθησίας του περιβάλλοντος και ηχορύπανσης.

     

    (Ας αφήσουμε πως αποδεικνύεται ότι οι ανεμονγεννήτριες αποσυντονίζουν αρκετά είδη πανίδας πχ. τις μέλισσες και κάποια πτηνα).

     

    Κανείς δεν σκέφτεται επιτέλους τί είναι χρήμα, δηλαδή το κύριο μέσο πολιτικής επιβίωσης και διαβίωσης. Το χρήμα δεν εξαρτάται από τα παρεχόμενα μέσα. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα είχε λόγο  ύπαρξης καθώς θα ανταλλάσσαμε τα αγαθά απευθείας. Εξαρτάται από τις παρεχόμενες και υποσχόμενες υπηρεσίες. Εκείνος που θέλει να ζήσει τσάμπα, θα πρέπει πρώτιστα να απαλλαγεί από όλες τις παρεχόμενες και υποσχόμενες (ασφάλεια) υπηρεσίες.

     

    Τόσο καιρό αποφεύγω να μιλώ τόσο απλά και τεχνοκρατικά για τα θέματα, γιατί δεν υπάρχει νόημα τόσο "απλό" και "αντικειμενικό" σε αυτόν τον κόσμο. Εκείνο που εμένα κουράζει είναι το "δεν το καταλαβαίνεις;" γιατί κρύβει αδυναμία κατανόησης του συνομιλητή από εκείνον που το εκφράζει. Όλα τα θέματα που αφορούν ανθρώπους είναι επί το πλείστον ανθρώπινα. Η κατανομή της ύλης και του πλούτου δεν εξαρτάται από εκείνα, αλλά από τους ανθρώπους. Ο πόλεμος δεν γίνεται από τα όπλα, αλλά από τους ανθρώπους. Η καταπίεση δεν γίνεται από αρρώστιες και λοιμούς, αλλά από τους ανθρώπους.

     

    Το οικονομικό θέμα δεν είναι θέμα πόρων και πλούτου. Είναι θέμα ανθρώπινων σχέσεων και πολιτικής ισχύος. Ούτε φταιν τα αποθέματα πετρελαίου που τελειώνουν, ούτε το νεράκι που στερεύει, ούτε και τίποτα άλλο. Ακόμα και τα οικολογικά μέτρα από πλευράς κυβερνήσεων έχουν ώς μοναδικό στόχο την ανακατανομή των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης κι όχι τη διάσωση του πλανήτη. Η τελευταία, όταν πλεόν γίνεται επιτακτική ανάγκη, εισέρχεται ως δευτερεύων παράγοντας που αλλάζει τους δείκτες απόδοσης (βλέπε συνθήκες βιομηχανικών ρύπων κλπ.).

     

    Η αναφορά μου στην κακώς εννοούμενη επιστημονικότητα γίνεται σε μόνιμη βάση. Κι ετούτο διότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα γνωσιακό μύθευμα (σε μεγάλο βαθμό). Είναι αδύνατο να παρακολουθήσει ένας απλός άνθρωπος όλη την επιστήμη σε όλο της το εύρος και σε κάθε τομέα, ώστε να είναι ασφαλής από παραπληροφορήσεις. Κι αυτή είναι η πολιτική του ταφόπλακα που τον εγκλωβίζει κάτω από τόνους επιστημονικά πορίσματα, που περισσότερο έχουν ερμηνευτική χροιά παρά επιστημονική εγκυρότητα.

     

    Και το αστείο είναι πως όταν αναλύω τα θέματα από τη σκοπιά μου θεωρούμαι εγώ ως ο μή ρεαλιστής και ίσως ως ο ουτοπιστής.

     

    Σου εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 08-07-2009 17:23 ]